Ja, igazad van: a rostos levet kihagytam(lehet, az emlékezetem hagyott ki: rostos levet málnából, meggyből, őszi/kajszibarackból... már régóta készítünk. Csak gyümölcs, mini víz, citromsav-újabban aszkorbinsav-és azzal sokkal kellemesebb), semmi tartósítószer, csak hőkezelés.
De, attól félek, valamelyik moderátor megsokallja a dumámat, hiszen mindez a pálinka abortusza.
Szia! Na majd próbál ki a rostos levet! 4 kg birs, 2 citrom ízlés szerint citromlé, és cukor. Én egy üveggel 1 húsztomra bevágok. Főztem pálinkát is belőle, de a rostos lé kapósabb. Üdv ksanyi.
Egy ideje már olvasgatom a fórumot, sok hasznos infót gyűjtöttem itt össze, amit szerencsére jól tudok kamatoztatni eme nemes nedű előállítására. :)
Gondoltam beszállok a társalgásba és regisztrálok.
Egy kis beszámoló az idei év terméséről, illetve pár észrevétel.
Idén kicsit későn tudtam nekilátni a gyümölcs előkészítéséhez, így sajnos a barack most kimaradt a repertoárból, de a szilva, körte, alma és birs már nem úszta/ússza meg a desztillálás végzetes erejét.
A szilva idén nem volt az igazi, legalább is nem minden fajtája. A korai fajták jól adták, minőségük is kiváló volt. A kevésbé csapadékos helyeken sajnos sok volt a gyümölcshullás, főként a szeptembertől érő terméseknél, a cukortartalmuk közelébe sem ért az elmúlt évek átlagához. Nyilván ez a mikorklimatikus hatás eredménye, itt a Mátra északi és a magasabban fekvő részein is hasonló volt a helyzet. Érdekes módon a déli oldalról hozott szilva még rá is húzott az előző évi kihozatalra. (400l-ből lett 60 liter 50%-os!) Három fajta szilvából készítettem párlatot idén, ebből kettő nem annyira tetszik, illatra és ízre sem éri el az előző évit. A nagy kihozatalú szilva (besztercei) viszont sok havernál már most díjat nyert, pedig még alig volt ideje pihengetni. :-)
Ez évben csak vilmoskörtét csináltam, abból viszont 800kg-ot dolgoztam fel, amit szártalanítás után darálás és pépesítés követett. Szerencsére az eszközöket elöblítő vízen kívül (ez kb. 10l/400kg) nem kellett hozzá vizet adnom, mert 2 nap után a pektinbontó hatékonyan feltárta a gyümölcsöt így már már csodálkozva tapasztaltam, hogy az állaga olyan lett, hogy még főzéskor sem kellett hígítani. Mivel sokat kellett után érlelni, így két lépcsőben készült el, és meglepő módon mindkét finomítás ugyanannyi mennyiséget eredményezett. Így összesen lett 72 liter kiváló párlat. Kóstolás után a főnököm is megsüvegelte, aki mellesleg bérfőzde tulajdonos (ami persze nem jelet semmit). :-)
Az alma és a birs még rotyog a hordókban, ez kb. 1200-1300 liter. A birs 3 db fáról jött csak, de közel 400kg volt. A termései a kora őszi sok esőnek hála igen megnőttek, voltak amelyek 500g feletti súllyal büszkélkedtek. Napfényes kezelést úgy láttam jónak, hogy kapjon egy keveset, ez kb 3%/hordó, birsnél 4%. A garázsban el is fogyott a hely, de hát mindennek ára van.
Ezek kifőzése lesz a kora téli program, kelleni fog hozzá pár nap szabi, de talán kibírom majd, miközben az előző évi termést ízlelgetem.
Jövőre a nyári gyümölcsökből is szándékozom készíteni cefrét, barack, ribizli és málna.
Rendszer fejlesztési projektek: egy mini Szőllősy-féle szűrőt fogok csinálni a jobb kozmaolaj elválasztáshoz. Tervbe van még egy normális hűtővíztároló tartály a szabadeséses vízhűtés megoldásához, így a kút hűs vize nyári főzésekhez még hasznosabb lesz. A helység kipofozása is sorra fog kerülni. Szeletelt tégla a falra, hidegburkolat az aljzatra.
Az alma-birs kombinációt már várom, mivel a kedvenc pálinkám. A tavalyiból sajnos már nincs, mert kelendő áru itt mifelénk.
Na, most az a dilemmám, hogy(ha) szakértőként hozzászólok, sok laikus leugat. Leszarjam-e a véleményüket, vagy ne??
Különben: mindegy, én értek hozzá, főleg a saját véleményemmel szoktam egyetérteni.
Birs témához egy idei tapasztalat:
A szomszédom meglepett vagy 20 kiló szép birssel. Na a dilemma:
- pálinkának kevés,
- birsalmasajtnak is kevés,
- asszony véleménye győzött: csináljunk befőttet. Brr, ez a pálinka abortusza, de hajlottam a véleményére.
Két óra alatt kivégeztük "ŐKET", felezve, negyedelve, hámozva, héja és magház a kősejtekkel kidobva a komposztba.
Hát, ilyen finom befőttet még életemben nem ettem, mint a vaj, olyan puha a birs, és valami frenetikus íze-állaga van, a gasztrománok, ha megkóstoltatnám velük, biztos eléveznének, ettől jobb már csak egy ilyen előkészítésből származó birspálinka lehetne.
Csináltam már teljes birsből(is) pálinkát, befőttet, birsalmasajtot, de ez (lesz majd ) a legjobb!
Egy ősidők óta kertészkedő/tartósító/pálinkafőző család vagyunk, van már "némi" tapasztalatunk.
Biztos, hogy jövőre így fogom cefrézni! "Csak" a felét kell eldobni a birsnek, de.....
Akkor bocsánatot kérek. Mentségemre azért annyit, az elmúlt napok hozzászólásai visszaidézték a fórum őskorát. Mintha az elmúlt évek nem hagytak volna nyomot. Az is igaz, egy újszülöttnek minden vicc új.
Nem csoda hogy nem volt időd az ajánlottak olvasására.
A birs belűről kezd romlani. A kettévágással nem csináltál rosszat. A magháztalanítás felesleges, mert köztudott hogy az almamag okosít. De majd legközelebb. :-)
Szerintem te vagy az első, aki kimagozta a birset a cefrézéshez, ezért nem találtál rá választ. Olyan meg végképp nincs, aki maggal és mag nélkül cefrézte, hogy össze tudja hasonlítani. Még lehetsz az első. :)
Emlékeim szerint a minden reggel belinkelt tudnivalókban (elolvastad???) valami olyasmi van, hogy annyi vizet kell hozzáadni, hogy keverhető legyen. Ez nincs literben meghatározva, mert a gyümölcstől függ.
Sajnos sem arra nem találtam választ a keresés alapján, hogy magházzal, vagy nélküle van e különbség a végeredményben, sem pedig a másik kérdésemre ilyen választ, hogy pl.: 2/3-ig rakd a hordót, ehhez önts 5 kg napfényt 50 liter vízben.
Így hát a magházat kivágtam, a hordót meg majd töltöm "ahogy esik, úgy puffan" alapon
Ja, lustának sem mondanám magam, közel 250 kg birset keféltem, daraboltam, magháztalanítottam, majd aprítottam.
Ezek szerint megvetted a szőnyegégőt! Igen a FÉG C18 C24 vagy V4 gázégők lennének az ideálisak, csak az a gond, hogy nehéz beszerezni.
Most kaptam ígéretet egy ilyen FÉG-es gázégőre. Annyi a gond, hogy a csatlakozásra kell csináltatni egy csonkot, amihez a menet miatt egy esztergályost kell keresni.
A fúvókákat meg ki kell cserélni PB-re.
Úgyhogy ebbe az irányba fogok elindulni, addig meg kínlódok a kétkörössel.
Ott volt hely ahová letegyem. Mind a kettő slaggal van kötve. A bejövő hideg is gyorscsatis meg a kimenő meleg is az ami a csatorna fele megy. A kancsónak éppen ott volt hely hogy letegyem semmi köze a hűtőhöz.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Már semmi, a mérőhöz mellékelt doksi utalt az etanol-víz oldat töménység-térfogatsűrűség összefüggésre, ami pontatlanná teszi az egy paraméteres kompenzációs tényezőt. Tisztázódott, hogy nem kell foglalkozni vele.
(Egyébként kiszámoltam: ~0.02Vt% a hiba van a korrekcióban, ha 40Vt%-os szeszt mérünk és korrigálunk, 15C-fokon.)
Szia! Csak most olvastam a hsz-edet. Légy szíves magyarázd ezt meg nekem! " A cefre lepárlásának elejét elveszem, majd 70 alkohol fokig főpárlatot gyűjtök". Vagy csak elírtad? Nekem a cefre lefőzése 40-42% szokott indulni. Vagy egylépcsős lefőzést végzel? Itt a fiúk azt írják hogy az utópárlat sok aroma és íz anyagot tartalmaz. Kérdés: miért jobb az ha 70 fokig gyűjtöd mint ha az utópárlatból engednél még hozzá? Csak érdekel a véleményed. Üdv ksanyi.