Azért kiváncsi vagyok, hogy ehhez előzetesen a PM hozzájárult? Tavaly néhány tarifaemelést megvétóztak, és tudomásom szerint ez évben is a hivatalos inflációs rátát kívánják figyelembe venni.
Drotposta vagy Index? Indexre egyelore semmi nem jott. Lehet, hogy az Imail sz...kodik.
(mondjuk még a másfél orával ezelötti KV rt. regisztráciom sem jött meg...)
Kofy
...és amikor van még fél percem az átszállásra és a sor legvégén a pocsolya közepére, buszok közzé rak le a kedves sofőr. De ez még hagyján. Mire bebotorkál az embör a forgalmiig, addigra a busz is odaér (természetesen már utasok nélkül, üresen). Na nem ez a geciség alapesete???
De hogy valami jót, illetve nem rosszat is írjak a KV-ról: (KV kontra Győr Önkormányzat)
2000. dec.21-én, 17:00-tól kifulladásig volt Gyér város közgyűlése, ahol igencsak többek között elfogadták a 2001-es esztendő dijszabását (elővétel 120, vezetőnél: 150!!!!!!!!!-az ember ennyi pénzért talán követelhet is valamit, nemde?)
Nos: először 19:30-kor mentem be a Városházára, de megnyugtattak, hogy a közlekedés még nem került sorra. Majd 21:40-kor, amikor kiderült, hogy a 48 (asszem) pontból még csak a 7.-nél tartanak. A közlekedés valahol 30 és 40 között......f@**a....De belehallgattam egy szivszorongató kampánybeszédbe a mittoménmelyik iskola tornatermének átalakitásáról...
Kérdem én, melyik a fontosabb, közérdekűbb?
De még ez is hagyján. Állitólag azon az estén/éjszaka szóba se került a közlekedés, valamikor felriadva bóbiskolásából a polgármester (elvtárs) éjjel berekesztette a gyűlést.
1-2 nappal későbbre újból összehivták. Sorra is került a közlekedés, a tarifaemelés is, de leszavazták. Már azt hinné az ember, hogy minden marad a régibe. Egy frászt!
Miután véget ért a közgyűlés, sorra kerültek -már zárt ajtók mögött- a személyi változások a városvezetésben. És ekkor felkérték szavazásra (szerintem törvénytelenül) újra a képviselőket, és a KV által felkinált két változat közzül a többség a DRÁGÁBBRA szavazott.
Igy most Győrött 120 Ft a helyi buszjegy elővételben. De ha a menetirányitó épp nem ér rá jegyet árulni, és sietsz a buszhoz, akkor sincs gond, megveheted ott 150 Ft-ért.
Nem ezt nevezik lopásnak? Ja, 2001-et irunk, az új évezred első esztendejét, és Európa szivében vagyunk, a Nyugat kapujában, a találkozások városában!!!!!!!
Revai utcat illetoen sosem birom elegszer csokoltatni azt, aki azt a vegallomast oda es ugy megalmodta. Nem tervezik attenni a vasutallomas ele? Kb. ugy nez mostki, mintha a muszaki elokeszito palyaudvarrol, vagy a tarolohelyrol indulnanak a jaratok...
Sz'al: Carpy, Tra395, vagy HáBé. Van még jelentkező?
Inkább azt kéne megsúgni, hogy hol van a Révai utcában a leszállóhely, valamint néhány sofőr számára: az utasnak nem qrva az Édesanyja, továbbá nem illik beledohányozni az ember orcájába és végül, de nem utolsó sorban: a menetrend NEM azért van, hogy ......
.....mert ahhoz túl kemény és felsértené az aranyerüket!
"A Zala nem "ezt latva" lepte meg a 7.45-ost, illetve mar 8.15-ost, hanem ennek egyik ellentetelezesekeppen."
Én is erre céloztam, de mindegy. :)
Biztos? :))
"Ami átszállásost írsz, az tényleg jó, akkor, ha az embernek van ideje, pénze ezt kifizetni, és nem nagyon van csomagja."
Nem olyan nagy kunszt szerintem a delelotti nagykanizsai atszallas, vasarnap este pedig a 15.50-es kozvetlenul Budapestre megy. Idoben is versenykepes, es nem is nagyon kerul tobbe, mint a kozvetlen, hiszen Bp-Zalaegerszeg kozott meg mindig meg van az egy ovezetnyi dijkedvezmeny!
"Tudja valaki, hogy egyáltalán mikor fognak(akarnak) megjelenni a neten? "
Majd ha TRA vagy jómagam feldolgozzuk őket :-))
Apropó, Credo (Credum...) Bpen is jár egy panorámabuszként (ha jól tudom). Tudja valaki annak a dögnek a menetrendjét? Mert eddig mindig sikeresen elkerültem :(
Kérdéssel forulok Hozzátok:
Már többször is láttam a Pólus Centernél egy volánbuszos IK 260-t, rajta: Ingyenes Fóti Cora Járat. Honnan indul innen Pestről? Egyáltalán mi az útvonala?
Köszi
Méghogy csizma?
Egy teljes CIPŐBOLT!!:-)
Kíváncsi vagyok, hogy az ALBA-nál fel fog-e valaki
figyelni erre. Tudja valaki, hogy egyáltalán mikor fognak(akarnak) megjelenni a neten?
1-2 hete már furikázik Győrben, egy 11m-es Credo.
A rendszáma HLX-516, és fehér alapon, középen
kék színű, hullámos csíkok vannak az oldalán.
A PHILPS-ből szállít embereket.
"Szoval az nem H-Szo, es nem 7.45, de a tobbi stimmel :)))
Kb. 100 hozzaszolassal lejjebb irtam, hogy ezt a penteki "eloreszt" decembertol modositottak: 8.15-kor indul Lentibol Nova-Bak-Pacsa-Zalaapati-Keszthely-Budapest utvonalon."
Tudom, de teljesen mindegy. Nem volt kedvem visszakeresni. Azért ugyanarról beszélünk. :)
"A Zala nem "ezt latva" lepte meg a 7.45-ost, illetve mar 8.15-ost, hanem ennek egyik ellentetelezesekeppen."
Én is erre céloztam, de mindegy. :)
Ami átszállásost írsz, az tényleg jó, akkor, ha az embernek van ideje, pénze ezt kifizetni, és nem nagyon van csomagja. Ez nálam, mármint amikor arra járok, nem áll fönn. De egyszer kipróbálom.
Kösz a tippet!:)
Na, ez tényleg már az utolsó cikkely a monológomból:
A KV lapja egy idei, vadiúj dolog. Csak épp mellőzi a jan. 2-től érvényes változásokat.
(még az enyém is, mert csak ma kaptam kézhez őket, ugyanis a városban -győr- sehol se láttam feltüntetve)
Na, ezt ellinkeskedtem. Szóval igy néz ki nálam egy menetrend.
SzVSz igy (nálam) nem kell kibogarászni, hogy hány órától hány óráig tartunk és mennyi 15+12. Jójó, nemnagy matematikai művelet, de időnként bosszantó, ha számolgatni kell.
Láttátok már a Kisalföld Volán új honlapját?
Szép, dizájnos, csak szerintem a nálam alkalmazott menetrend-bemutatás szerencslésebb és közérthetőbb, mint az övéké.
És nem értem, miért nem szerepel a szép kis járműfelvonultatásukban a jó öreg 260-as és 280-as, hisz a járműpark araányát tekintve ők vannak még mindig a legtöbben! Valahogy mindig feláll a szőr a hátamon, ha egy céges honlap nem szól másról, mint a szépről és az újról. Hiteltelenné teszi a céget. Nemde?
Most a Pannon Volános adottságokból indulok ki. Ötletnek nagyon jó amit írtál, de ott pl. hétvégén jóval kevesebb kocsi forog a helyközi forgalomban, mint munkanapokon. Vannak olyan vidéki telephelyes kocsik, amelyek vasárnap állnak, és még a sofőrök üzemórájának a biztosítása is nehezen jön össze. Baranyában biztos, hogy nem kapna munkát az idegen cég, persze lehet, hogy más megyékben ez működne. Viszont, ha a kocsinak úgy sincs dolga, akkor már jobb, ha marad és a sofőr önköltségen utazik vissza, majd ő vagy a váltója járatban hozza vissza. persze kérdéses a telephely és a tárolási költség, de kölcsönösségi alapon ez nyílván megoldható. Egyébként a Pannon szokott olyat szervezni, hogy ha valamelyik kocsi netán a szegedi Scania szervízben javít, akkor hétfőn leküldi másodrészben, a kocsi marad, majd ha csütürtökre vagy péntekre kész, akkor másodrészként (illetve meghírdetett gyorsjáratként) vissza. Ez persze ritkaság, de már az is eredmény, hogy nem üresen megy a kocsi oda-vissza 400 km-t. Ugyanez előfordul Biatorbágy vagy Mátysáföld esetében is, akkor a pesti járatra szervezik a buszt.
Péntek-vasárnapi másodrészek:
pénteken lemegy, este. Utána szombat-vasárnap "bérjáratként" csinál néhány helyközi fordát, "bérjáratként", majd vasárnap vissza.
Ez szerintetek megoldható?
(monnyuk: pl: egy Tiszavolános busz vinná a hétvégén az egyik Győr-Bfüred fordát. Vagy "körözne" Almádi-Veszprém közt. Így egy oda-vissza út spórolható, de +2 nap szállás a vezírnek. "Cserében" meg egy Balatonvolános busz járna pl. Szeged-Sándorfalva közt)
ez kicsit nem reáis, ma asszem.. meg a vezérek közt ki vállalná a másvárosi hétvégét...
Ugy tudom, hogy nehany evvel ezelott a Volanbusznak meg volt szolgalati jarata.
E jarat soforje este vette fel a szolgalatot, hazavitte a munkajukat befejezo soforoket, majd kis pihenes utan hajnalban behordta a jaratukat kezdoket. Vegul reggel mehetett haza.
gy van. Pl. vasárnap délelőtt Szegedről Pécsre, és Pécsről Szegedre elindulnak üresen a másodrészek, aztán szépen bepakolnak és hazamennek utasokkal tele. Éppen egy részletes Pécs-Szeged tervezeten munkálkodok, szombaton közzéteszem.
A szakesdobozt majd utantoltom! SZakesdobozt vissza nem valtunk! :))
Szerintem is utanziuk kellene a soforoknek. Azazhogy tobbet kellene utazniuk, hiszen vannak jaratok, aminek soforjei jelenleg is naponta leutazzak azt, amit levezettek/levezetnek, mert nincs meg a pihenoido. Ezt igazan nem sokbol allna kiterjeszteni a masodreszekre. Es ezt a Volanbusznak kell elkezdenie, mert neki vannak olyan fekvesei, amik gazdasagosabban mentesithetoek lennenek, szobaton semmi szuksege arra, hogy Pesten acsorogjanak a kocsii.
Szeged-Pecs kozott is lenne mit racionalizalni a masodreszekkel, errol Te tobbet is tudnal meselni.... Szerencsere az a vonal kelloen ketpolusu, nem ugy, mind szegeny Volanbuszunk budapesti vegu vonalai...
Örülök, hogy szerencsésen megérkeztél. Ne felejtsd el a szakés dobozt visszaváltani a boltban.:-)
"Ra fognak kenyszerulni. A Volanbusz fogja kezdeni. Majdcsak rajhon, hogy nem eri meg neki a pentek este videkre kuldott masodreszeketr uresben vissszahozni, es vasarnap reggel megint elkuldeni videkre. "
Jelenleg nagyon sok az olyan másodrész, ami üresen teszi meg az oda- vagy visszautat. Itt az egyik járható út az lenne, ha a sofőrök is utaznának, mint a vasúti vezérek. Még mindig olcsóbb lenne, mint üresen járatni a kocsikat.
Haliho es Buek mindenkinek, jelentem ujra online vagyok.
Tudjátok, hogy a Zala Volán H-Szo Lenti ind. 7.45 Bp., Bözsi néne érk. 12.40 hogy jut vissza Lentibe? Csak nem a naponta 15.40-kor visszainduló járat állandó másodrészeként? Ezt úgyse hinném el...
Szóval?
Szoval az nem H-Szo, es nem 7.45, de a tobbi stimmel :)))
Kb. 100 hozzaszolassal lejjebb irtam, hogy ezt a penteki "eloreszt" decembertol modositottak: 8.15-kor indul Lentibol Nova-Bak-Pacsa-Zalaapati-Keszthely-Budapest utvonalon.
PS: csókoltatom, aki kitalálta, hogy a 1184-es vonalon közlekedő Volánbusz-járat elmenjen Lentiig! Azelőtt mindig az volt a bajom, hogy csak a Zala iszonyú korán - 4.25 - induló járatával jöhettem vissza Pestre, amihez még be se lehetett menni busszal az állomásra, csak kocsival, mármint ha buszozni akartam. (És ugyan mért akartam volna vonatozni...) Most meg, gondolom ezt látva, már a Zala is csinálta ezt a 7.45-öst. Óriási!
Csokoltatni a mar emlegetett 2 Volanbuszos kollegan kivul az otletado helyieket is lehet :)
A Zala nem "ezt latva" lepte meg a 7.45-ost, illetve mar 8.15-ost, hanem ennek egyik ellentetelezesekeppen. Megjegyzem 7.50-kor van minden nap egy jarat Kanizsara (E94), 9.25-re erkezik, es 9.40-kor megy tovabb Budapestre a gyorsjarat (E95). 13.00-ra ez is Budapesten van. Hetfotol szobatig 10.05-kor Zalaegerszegre, ott ebed az "onkiben" 11.25-tol, es 12.30-kor gyorsjarat Pestre, erkezik 15.55. Ez sem rossz, altalaban mindketto E95.
Vasarnap este pedig ne feledkezz meg a 15.50-es jaratrol sem Zalaegerszegen at, negyed 9-re az is feler.
Az enyingi atszallasrol: ez egy tipikus Volan-problema. Elvileg a MAV megcsinalhatja, hogy penteken lezavar videkre egy vonatot, es vasarnap visszahozza. A Volan nem. De miert is nem??? Ra fognak kenyszerulni. A Volanbusz fogja kezdeni. Majdcsak rajhon, hogy nem eri meg neki a pentek este videkre kuldott masodreszeketr uresben vissszahozni, es vasarnap reggel megint elkuldeni videkre.
Szeged-Szombathely viszonylataban ilyenkor lehet bedobni egyeb trukkot, peldaul csutortok-pentek plusz fordulo. Maris nem kell atszallni, kocsi ugyis van ra, es sok foiskolas mar csutortokon utrakesz. Most, hogy van mar Buk-Szeged jarat, meg lakast sem kell berelni. Nem sokbol tartana osszekombinalni a fordakat es osszekapcsolni a jaratokat. (Megjegyzem regebben kevesebb ido volt az atszallasra, kb 5 eve modositottak a menetrendet egy picit.)
Sosifordanak tokeletesen igaza van: elkepeszto, hogy elvagnak jaratokat csak azert, mert kozben van egy megyehatar. Sok jo jarat szulethet meg az ilyen osszakapcsolasokbol, mint amilyenekrol az ontozocsatorna kapcsan irtatok. Volt ilyen osszekapcsolasra pelda iden majustol a 6391-es vonalon is, Keszthely-Sumeg kozott. A megyehatar-elvagta jaratok pl. Somogy megyeben nagyon jellemzoek.
A Volánnak vannak szolgálati járatai, gyakran láttam az Árpád hídnál, hogy a busz tekerős fokgyemjén az állt "Szolgálati járat", illetve az Örsön valamikor hajnal 4 körül szokott járni egy Volános szolgálati járat.
Háromszor próbáltam meg átküldeni, mindig kiírta, hogy azonos hozzászólás. A deszki (szegedi) Ik55-tel akartam válaszolni, de most már csak azért sem.:-) Ma még próbálok pontosabb infót szerezni.
Egy órája (0.50-kor) egy szép IK 260-as Volánbusz húzott el az ablakom alatt, Érden. Ez hogyan lehetséges? Úgy értem, tudtommal a Volánnak nincsenek szolgálati járatai, éjjeliek Érden pláne...
Az úton jár menetrendszerinti Volánbusz, de persze nem ilyenkor.
Amikor az én gépem szerint nem ment el az első hozzászólásom, akkor az állt a felső kis táblázatban, hogy FOMA az utolsó hozzászóló. Szerintem bekerült a Mátrixba :-))
A szegedi Ikarus 55-össel kapcsolatban jelent meg egy cikk a Camion Truck magazin októberi számában (kint lóg a falon a szobámban :-)), de arra, hogy milyen eredetű, speciel nem emlékszem. A honlapjukon pedig még csak a szeptemberi szám van meg az archívumban.
A szegedi Ikarus 55-össel kapcsolatban jelent meg egy cikk a Camion Truck magazin októberi számában (kint lóg a falon a szobámban :-)), de arra, hogy milyen eredetű, speciel nem emlékszem. A honlapjukon pedig még csak a szeptemberi szám van meg az archívumban.
Ik 55-össel lenne pár kérdésem.
Vértes, szeged, Kapos Volános
Honnan szerezték a buszt, meg alkatrészeket hozzá, illetve a Kapos Volán megcsinálja-e a 630-asát?
Nem feledkeztem meg közös vállalkozásunkról, csak a vizsgaidőszakban két vizsi közt szinte csak rajzolgatni van kedvem, s energiám, nagy lélegzetű dógokba nem kezdek. De ami késik, nem múlik.
Megkaptam mindkét további adatort, csak már módom nem volt arra, hogy bevezessem a karácsonyi és szilveszteri közlekedési oldalamra. Csak a poén kedvéért linkeltem be, hogy aki nem tudta, mostmár tugggya, hogy vót ilyen! :-)
Továbbá...
Egyik kedves olvasómnak köszönhetően van már Rába-szóló (ugye jól tagoltam??) és csuklós rajzocskám, hamarosan összefirkálom, és olyan lesz, mint a Körözsvolános.:-)
Bocs, hogy nem imélben válaszoltam, de sajna valamiért megin' nem működik az imélcimem. Vagy csak az eléggé cafrangos SZIF-es hálóról nem látom. Nem először fordulna már elő ilyesmi. És úgy éreztem, fáradozásodat nem hagyhatom (köszönő) szó nélkül.
Jegyek (Balaton Volán): A Bfüreden a Volán honlap szerint csak sofőrnél váltott jegy van, és nyáron nagyon drága. (111 Ft) A veszprémi sofőrnél váltott jegy saját, de úgy emlékszem, hogy az elővételes kék-fehér, de amint mondtam, majd utánanézek.
Újdonságok a Vasi Volánnál:
Érvényes saját járatokra:
Átszállási kedvezmény: Helyközi járatról távolságira (megyén kívűli utazáshoz) :
A visszaút a helyközi járaton ingyenes, ha a távolásgi buszon retúrt kértél, és a helyközi jegyed is megvan, és 48 órán belül fordulsz. (Kb így van)
Menettérti kedvezmény: Távolsági buszra, megyén kívűl, retúrjeggyel, 10%.
Én a www.balatonvolan.hu - n láttam először az új helyközi díjszabást.
A Tisza Volán pedig a menetrendi értesítések példamutató közlésén túl a menetrendi adatbázisát is 2001.január 1-i állapotba hozta, a néhány napja írt újdonságokon túl szerepel a MÁV 121-es vonalával párhuzamosan közlekedő a Bp-Szeged InterCitykhez csatlakozó Szeged,Indóház tér(MÁV Nagyállomás)-Makó-Mezőhegyes gyorsjáratok (napi 4 új járatpár az új vonalon) menetrendje is.
TRA 395
A Balatonfüredi területi igzgatóságon is a veszprémi spéci jegyeket használják. (gkv-nél piros színben, elővételben kék színben olcsóbban)
Üdv:S
Pécs 5:00 Eszék-Bp/Hegyeshalom
Kelenföld 7:52/8:30 Slovan gyors
Győr 9:55
idő: 4:55 táv: 359 km
ha nem akarsz leszállni erről a vonatról és a Hegyeshalomba menő közvetlen kocsit választod:
Pécs 5:00 Eszék-Hegyeshalom/Bp gyors
Győr 11:00
idő: 6:00 táv: 307 km
Pécs 5:32 Pécs-Sopron sebes
Szombathely 9:40/9:50 Szombathely-Szerencs gyors
Győr 11:38
idő: 6:06 táv: 367 km
Pécs 7:55 Tenkes IC
Kelenföld 10:25/10:30 Záhony-Szombathely gyors
Győr 11:55
idő: 4:00 táv: 359 km
Visszafelé:
Győr 16:05 Hegyeshalom-Pécs
Pécs 22:20
idő: 6:15 táv: 307 km
Lekésted Győrben? Sebaj! Másfél órával később indulva is ugyanúgy odaérsz, sőt ha belehúzol, még egy kicsit előbb is.
Győr 17:35 Szombathely-Budapest Keleti
Kelenföld 18:56/19:16 Budapest-Eszék
Pécs 22:20
idő: 4:45 táv: 359 km
vagy:
Déli 19:30 Zengő IC
Pécs 22:10
idő: 4:35 táv: 355 km
(Az már az Elvira rejtélye, hogy az utóbbi két lehetőségből miért hosszabb 4 km-rel, ha _nem_ megyek be a Délibe Kelenföldről)
Ami pedig a hozzászólást illeti:
Gondolom a 1707-es vonalra gondoltál. Ezen jár a
Pannon és a Kisalföld is.
A Pannon menetideje: Pécs-Győr: 5 óra 20 perc
Győr-Pécs: 5 óra 15 perc
A Kisalföldnél: Győr-Pécs: 5 óra 10 perc
Pécs-Győr: 5 óra 15 perc
Van a Kisalföldnek egy gyorsjárata, ami utolsó ta-
nítási napokon közlekedik. Ez megáll Kisbéren, Székesfehérváron, és Szekszárdon odafelé, visszafelé pedig Cecén, Székesfehérváron, Mezőörsön és Péren. Az idő odafelé 4 óra 30 perc,
vissza 4 óra 20 perc.
Van azonban az Albának is egy járata, ami első iskolai előadást megelőző munkaszüneti napokon közlekedik Pécs és Győr között, Pécsről indul:14.45, Győrbe érkezik:20.20 (5 óra 35 perc)
A móri üzem végzi ezt a járatot, egyébként más napokon csak Mórig közlekedik.
Macibb !
Kérdésedre válaszul: jegyet lehett venni az Öntözőcsatornáig, sőt,a tovább utazóknak csak odáig, és ott a másik buszon egy másik jegyet kellett váltani, pl. Öntözőcsatorna-Szentes.
A Stop csárda tudomásom szerint sem létező megálló,noha a buszok pihengetnek ott és a csárdánál van egy megállótábla is. Én azt hittem,hogy az a "Bodó kovács" (lásd 1486 Békéscsaba-Pécs , ahol oda van írva a pihengetés ideje) , de egy ismerős buszsofőr,aki a Bcsaba-Pécs járatot szokta vinni,mikor arra utaztam felvilágosított, hogy az igazi Bodó kovács megálló arrébb van, nem a csárdánál.
Amúgy a Körös Volánnál létezik közvetlen jegyváltás átszállós busznál,de nem az Öntözőcsatornánál - hiszen ott a Tisza Volán járatra kellett átszállni.Gyuláról évtizedekig 5.00-kor indult egy busz Debrecenbe. Néhány éve 5.00-kor a budapesti országjáró járat megy helyette Zsadányon át Gyuláról a BNS-re és Zsadányban kell átszállni a debreceni kocsira,de Gyulán kiadnak közvetlenül jegyet Debrecen felé is,meg Budapest felé is. Egy darabig az volt a vicc,hogy a budapesti buszon csak Zsadányig,vagy Debrecen felé adtak jegyet,de a Zsadány utáni saját megállira nem,azokra Zsadányban kellett új jegyet váltani,de tavaly beletették a gépbe mindkét irányt.
Számozott jegyek: Szerintem az egyik hiányzó a Balaton Volán. Szerintem nekik is kék-fehér jegyük van. (Általában bérletem van, csak néha veszek jegyet.)
Szombathely-Enying-Szeged járat:
A Vasi-Volános kismenetrend, ami csak a céllállomásokat tartalmazza, szegedi járatot ír. A Veszprémi kismenetrend szintén szegedit ír, Enyingi átszállással. A hivatalos mnetrendben meg vizuálisan látszik az átszállási lehetőség. Tehát azért elég sokan ismerhetik.
Más témák:
A Vasi Volán Szombathelyen készül összekutyulni a menetrendet, a veszprémihez hasonlóan, hosszú járatok közlekedtetésével.
Bár itt van néhány különbség Veszprémhez képest:
-A hosszú járatok nem 20-30, hanem akár 30-40 percesek is lehetnek.
-A külső fordulóknál nincs szociális helyiség a sofőröknek.
Amúgy van itt egy másik újdonság is: Mozgássérültek szállítása 280-ason!
Ez a következőképpen néz ki: A busz hátsó ajtajánál (lengőajtós) a felső lépcső helyén egy emelőszerkezet van. (Amúgy a lépcső keskenyebb a megszokottnál.) Összecsukott állapotban ez lépcsőként szolgál. Ha jön egy mozgássérült akkor a busz oldalán a jelzőcsengővel csenget , a sofőr meg a nyomógombokkal vezérli a liftet. 3x2 nyomógomb van ide felszerelve. A pontos működést nem ismerem, mivel tegnap láttam először.
A buszon ki van szerelve a bal oldali leghátsó ülés. A vele szembefordított merőleges irányba van fordítva. Ezen kívűl még ki van szerelve a 3. ajtó mögött 2 üléspár. Ezek a helyek nemcsak a mozgássérültek, hanem a gyeerkkocsival utazók számára is jól jönnek. Csak kissé kevés lett az ülőhely. (34-ből 29.)
Tehát nem C63, hanem 263 Classic?!
Most látom ugyanis egy típusleíráson. De mindenki C63-nak szólítja. Akkor most "ki hazudik"?
Én ugyanis úgy tudtam, hogy ahol a Classic a régi 200-as feljavítása, ott a 2-es sorozatszám helyére egy "C" betű kerül. Nem?
Tudom, hogy baromira tökmindegy, de szeretném pontosan tudni.
van egy iskolásjárat (iskolapéntek és iskolavasárnap) ami ilyen. Nyáron csak a Vasivolános rész megy, ugyancsak pénteken és vasárnap, de akkor Szombathely-Balatonalmdi vonalon jár csak, nem megy Enyingig.
Amúgy -valószínű- nem sokan tudnak róla, mert csak annyi van kírva, hogy Enyingig közlekedik. Pedig a napi "utolsó" járat Szegedre.. Az egyik irányba 35(!) percet kell várni, a másikban csak 15-öt.
Jegyet lehet venni az Öntözőcsatorna megállóig?
És a Pécs-Szeged vonalon megálló a Stop csárda? 1995-ben egyszer az utolsó Harkány-Szeged buszról ott akartunk leszállni és Kelebia felé stoppolni, de a sofőr nem adott jegyet, mert az nem mh. és a járat a Stopnál sem áll meg. Végül Kisszállásig adott jegyet és 4 fő x 20 Ft ellenében megállt a körforgalomnál. (remélem, már elévült)
A Szombathely-Szeged járat még mindig kocsit cserél Enyingben? (Vasi és Tisza is odáig jár(t), az utasok átszállnak, a kocsik visszafordulnak)
A kukoricaföldön - néha búza is volt vetve - lévő átszállóhely neve : Öntözőcsatorna ( 4892/5120.menetrendi mező). A buszok azért nem mentek be valamelyik településre,mert Szentes és Szarvas között nincs település,csak majorok vannak, oda be is térnek egyébként.Itt van a megyehatár és korábban több, napi 3 átszállós járatpár is volt, dec.31-ig 1 járatpár maradt meg ezekből. Itt egyébként van az út mellett egy forduló kiépítve, ha megjött az egyik busz,az utasok abban üldögéltek,míg a másik fel nem tűnt, akkor átszálltak és mindkét busz visszaindult a saját megyéjébe.Olyan utas egyébként nem volt,akinek ez az Öntözőcsatorna megálló lett volna a céljha,mert ott még egy tanya sincs,csak ez a pusztai forduló.
Egyébként most tudtam meg,hogy a Tisza Volán egy másik újdonsággal is meglepte Békés megyét. A MÁV 121-es vonalával konkurálva január 1-től új buszvonalat indítottak a Budapestről Szegedre érkező IC vonatoktól csatlakozva Szeged,MÁV nagyállomástól Makón át a Békés megyei Mezőhegyesre.
Tudjátok, hogy a Zala Volán H-Szo Lenti ind. 7.45 Bp., Bözsi néne érk. 12.40 hogy jut vissza Lentibe? Csak nem a naponta 15.40-kor visszainduló járat állandó másodrészeként? Ezt úgyse hinném el...
Szóval?
PS: csókoltatom, aki kitalálta, hogy a 1184-es vonalon közlekedő Volánbusz-járat elmenjen Lentiig! Azelőtt mindig az volt a bajom, hogy csak a Zala iszonyú korán - 4.25 - induló járatával jöhettem vissza Pestre, amihez még be se lehetett menni busszal az állomásra, csak kocsival, mármint ha buszozni akartam. (És ugyan mért akartam volna vonatozni...) Most meg, gondolom ezt látva, már a Zala is csinálta ezt a 7.45-öst.
Óriási!
A nagykanizsai helyi ket uj E94G rendszama: HIY 434, 435
Ezenkivul erkezett egy 3 ajtos E94G a helykozi uzemhez, a rendszamat nem tudom, sarga szinu, piros-kek also csikokkal (mint az elovarosi buszok a Zala Volannal)
Valamint azt csiripelik a verebek, hogy 2001 elso feleben erkezik egy 13 m-es E94 helyi busz.
A Körös Volán korántsem ilyen aktív kifelé,ezen a vonalon pl. eddig is csak 2 munkanapi járatpárja volt,de csak a megyehatárig, ott a kukoricaföldön át kellett szállni a Tisza Volános buszba. Átszállás a kukoricaföldön? Miért nem mentek be az egyik irányból valamelyik településre? Amúgy a kukoricaföldön hogy lehet megfordulni?
Most, hogy a VÉEK topicot kezdjük elvolánosítani ( :-))))))) eszembe jutott, hogy mit akartam írni ide az ünnepek után.
A Nógrád Volán karácsonyi ajándéka a 2031-es vonalra a BSN-520-as Ikarus 266-os volt. Állítólag totális tartalék, senki busza, ez látszott is rajta... a szendehelyi parton azért tartotta a 20-at. Olajnyomás éppen hogy volt, fékezésnél balra húzott. A csere amiatt volt, hogy 24-én lerohadt a munkaszüneti napokon beosztott 256-os, és nem volt más taretalék kocsi Balassaqgyarmaton. Viszont a hétfői ónosesőt elég jól bírta, csak 20 percet késett.
2001.január 1-től érvényes változások a Tisza és a Kunság Volánnál:
A Tiszánál örömteli, mert a "HÓD-MEZŐ" magán autóbuszjárat konkurenciájaként 1992.körül "INTERCITY" néven a Szegedről a hódmezővásárhelyi MÁV nagyállomásra indított, majd Mindszenten át Szentesre meghosszabbított gyorsjáratok (5007.sz.vonal) egy részének útvonalát Szentesen túl Szarvasra/ról meghosszabbítják, a vonalat összekötik a Szentesről a Békés megyei Szarvasra vezető 5120. és 5122. sz. vonalakkal.
A Tisza Volán így szerencsére tovább nyújtja csápjait Békésbe, ahol már eddig is közlekedtetett pl. 2 Békés megyei végpont között egy pár Csongrád megyei megállóval járatokat(Mezőhegyes-Tótkomlós). A Körös Volán korántsem ilyen aktív kifelé,ezen a vonalon pl. eddig is csak 2 munkanapi járatpárja volt,de csak a megyehatárig, ott a kukoriocaföldön át kellett szállni a Tisza Volános buszba, a többi járat, így valamennyi közvetlen Tiszás volt. Most már minden járat Tiszás, van Szarvasra új, illetve minden napra kiterjesztett járatpár is, illetve egyes meglévő járatokat is összekötöttek a szegediekkel, vásárhelyiekkel.
A Tisza Volán egyébként az utóbbi időben egyre több közvetlen járatot teremtett meglévő járatok összekötésével, ami, mivel az utasok szeretik a közvetlen járatokat, találkozik az utasigényekkel is (pl. Hódmezővásárhely- Makó Óföldeákon át, Szeged-Makó-Nagylak,Szeged-Makó-Mezőhegyes,Szeged-H.mvhely-Mindszent-Szentes-Csongrád).
A KUNSÁG Volánon már kevésbé látszik az igyekezet.
A Kiskunfélegyháza-Tiszaalpár vonalon az 573,568.sz.járatok 20 perccel korábban közlekednek.
A 610.sz. Kecskemét-Tompa-Subotica(Szabadka) vonal ( csütörtökön és szombaton közlekedett nemzetközi járatok) és az 576.sz. Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Csongrád-Szentes-Orosháza-Nagylak-ARAD vonal ( hétfőn és pénteken közlekedtetett nemzetközi járatok) közlekedtetését "egyelőre szüneteletetik". Magyarul ezeket megszűntették.
Az aradi járattal a Kunság Volán 3-4 éve minden áldott évben eljátssza,hogy menetrendváltáskor megindítja,majd január-február tájékán megszűnteti.Ez teljesen komolytalanná teszi az egészet.Évekig a belföldi utazást sem engedték,most már elvileg igen,de nem volt nagy reklámjuk,pedig belföldi utasoknak kedvező útvonalon és időpontban közlekedtek.
Én a minisztérium és/vagy a Volán Egyesülés helyében nem engedném az ilyen jellegű évközbeni változásokat. Ha a saját megyéjükben ki is cserélik esetleg az indulási jegyzékeket,Csongrád,Békés megyékben és külföldön aligha. Kecskemét autóbuszállomáson pedig nem láttam és kaptam soha egyetlen darab menetrendi értesítőt sem, úgyhogy a Bács megyei utasok informálásával kapcsolatosan sincsenek illúzióim.
Sok szó esett már itt is arról,hogy a Volánok milyen nehezen, mennyi egyeztetés után tudnak csak új távolsági vagy nemzetközi járatot indítani. Ezért is érthetetlen a Kunság magatartása, hiszen feladta pl.az 1992 táján munkanapokon közlekedtetett Kiskunfélegyháza-Csongrád-Szentes-Szarvas-Békéscsaba-Gyula-Arad járatát is, ahol elég sok belföldi helyközi utas volt a jó időpontok és a minden munkanapi közlekedés miatt. Biztos nemzetközi utas is lett volna,de a busz csak akkor ment ki Aradra,ha volt kifelé utasa,egyébként Gyulán dekkolt visszaútig, így aki Romániából akart vele visszajönni, az nagyokat szívhatott ( a kinti jó levegőből :-).
Megválaszolva a saját kérdésem:
az Óperint utcában a 7 és 11 buszok egymásra várnak. Elvileg egyszerre érkeznek a megállóhoz, egymás után beállnak és átszállási kapcsolatot biztosítanak.
Mindenekelőtt Boldog Karácsonyt!
Irtam az uj Kisalföld Volán beszerzésekről.
Pontositás:
4 db E95 érkezett, 3 db Győrbe (HKF-176, 177, 242), 1 db Sopronba.
Állitólag jövőre a KV Rt. szeretne helyközi C80-asokat venni. Majd meglátjuk!
Amugy tegnap az utolsó Kisalföld Volános busz Pestre 2-kor a CCR-941 volt, ami egy Csepel alvázas 396.27. Még idegenforgalmis festés van rajta, de ugy látszik, áttették helyközis járatra.
Teljes OFF
Nem akkor totál félreértettük egymást, a lényeg az, hogy nem küldtünk egymásnak egy darab emailt sem, csak véletlenül ezt írtad az egyik hozzászólásodban. Most már a téma részemről tényleg lezárva.
Teljes ON
na akkor utoljára, mert nem akarom tönkretenni a topicot:
a 1770-es hozzászólást követően, vagy akkortájt te küldtél nekem egy mailt, amire én válaszoltam, majd te visszaválaszoltál. ennyi.
igy van?
Szombathelyen azt vettem észre, hogy az Óperint utcai megállóban az arra járó 7 és 11 buszok gyakran percekig állnak. Ilyenkor csatlakozásra várnak a 30-as vonalról?
Macibb
PS:
Boldog karácsonyt, a szolgálatban lévőknek eseménymentes napot kívánok!
Számozott jegyek:
Ha a mostani kék-fehér jegyek számozása folyamatos, akkor átszámozták őket? (Régen mindegyik ilyen volt, és nem volt sofőrnél váltott, napijegy stb...)
A nem kék fehér jegyek számozása egyedi?
A körforgalom kialakításánál 50-70 M Ft a kezdő összeg. Meg hely is kell hozzá bőven. A Tesco-nál lévő körforgalom pedig rengeteg koccanásos baleset helyszíne. A Közlekedésrendészet illetékese szerint a magyarok nem tudnak közlekedni a kétsávos körforgalomban. Sávváltáskor törik a kocsikat. Sőt a telezöldes kereszteződésekben a közlekedés sem mindenkinek egyértelmű. Ebben lehet valami mert a német-osztrák turisták nem csináltak baleseteket a körforgalomban a nyár folyamán.
Üdv. S
Kellemes ünnepeket és BUÉK mindenkinek :-)))
"Idén megpróbáltuk volna az összes fehér-kék színű kis szabványos helyijárati volánjegyet összegyűjteni, de nem jött össze. Néhány város kimaradt."
Sokfelé járok az országban és akadnak használt jegyeim (ha el nem vesznek az idők folyamán). A kérdésem, hogy a számozás a régebbi jegyekről is visszakövethető-e és hogy milyen városok jöhetnek szóba a rejtély megoldásához. A kérdéses darabjaim túlnyomórészt Bp-en vannak, ahol csak karácsony után leszek újra.
nem gondoltam, hogy ilyen vihart kavarok ezzel a 395 kontra e95 dologgal. ez már nekem magas.
annyit akartam tudni, hogy az e95-ön mért van ikarus felirat. ezek szerint azért, mert az EAG is Ikarus cég, ha úgy vesszük, tehát használhatja a nevet.
Ahogy en tudtam, azt irtam le, termeszetesen lehet benne hiba.
takilacit en is nagyon tisztelem es adok a szavara (nagyon kar, hogy mostanaban nem ir), de -mint minden ember- o is tevedhet.
A legjobb lenne vegre az Egyedibol megkerdezni azokat, akik a tipust terveztek.
`(persze, ha akarnék tudnék írni a 6xx modellekről) `
Irj, erdekel, hogy mit tudsz roluk!
`A résztulajdonos török cég a Bayal, ami Scania érdekeltségű, valamint a Mogürt is az alapítók között volt.` - es igy van, csak az elobb nem akartam reszletezni.
Nem értek egyet a 395-ről általad írtakkal.
takilaci - akinek a szavára adok - korábban ezt írta:
idézem
"1.= Az EAG, leánykori nevén: IKARUS Egyedi autóbusz gyáregység.
Kb. 1992-ben függetlenedett az anyacégtol. Kerítés emelés (volt) gyárkapun belül, külön munkaügy, külön cég, külön bankszámla, ect.
2.= E 94-et az IKARUS sohasem készitett.
Ikarus 395 készült az Ikarusban, ami a különválást követoen, már mint E 95 élte tovább életét.
3.= Az E 94 már "echte" EAG termék.
Az "echte EAG termékek :
- E 13,
- E 14,
- E 91,
- E 92,
- E 94
- E 94G,
- E 99
4.= Az eredetileg Ikarus majd késobb EAG termékek :
- Ikarus 397 = E 97
- Ikarus 398 = E 98
5.= és végezetül maradt két típus ami Ikarus volt de nem került át az EAG gyártási palettájára, s ez az Ikarus 350 és a 396.
E típusoknak az a furcsasága, hogy az egyedi gyáregységben gyártottak ugyan ilyeneket, de nem saját néven, hanem bérmunkában a törzsgyár részére.
Továbbá ott folyik a régebbi 396-ok felújitása, átépitése is.
(például: Lett vállalkozó idehozza a 700 000 km-t futott 396-át, s újjá varázsolják számára) "
idézet vége
Szóval 395 igenis készült az Ikarusban (meg az első tervek ott is születtek).
Talán TRA395-nek kellene még megnyilatkoznia. (meg nekem emailt írnia, de sebaj)
De erről az Ikarusban is megerősítettek anno...
Az EAG korábbi múltjára nem kívántam kitérni, nem képezte a kérdés szoros részét.
(persze, ha akarnék tudnék írni a 6xx modellekről)
A résztulajdonos török cég a Bayal, ami Scania érdekeltségű, valamint a Mogürt is az alapítók között volt.
Idén megpróbáltuk volna az összes fehér-kék színű kis szabványos helyijárati volánjegyet összegyűjteni, de nem jött össze. Néhány város kimaradt. Az ilyen típusú jegyeket a jegyen lévő 3 számjegyű számról lehet azonosítani, amiből az első számjegy az évjárat, idén ugye 0, a másik két számjegy pedig a város sorszáma. A városok sorszámánál két lyuk is van, ehhez kellene ötlet, hogy melyik város maradhatott ki, ahol ilyen jegyet árulnak. Melyik lehet ez a két város? A helyes megfejtőnek túrórudi, fotó, sör vagy más kívánságát teljesítem.
A városok sorszámai:
1 Tapolca - 78Ft
2 Ajka - 90Ft
3 Vasi Volán Rt. - 74Ft
4 Vasi Volán Rt. - 115Ft
5 Sopron - 95Ft
6
7 Kunság Volán Rt. - 74Ft
8 Bács Volán Rt. - 74Ft
9 Bács Volán Rt. - 90Ft
10 Pápa - 75Ft
11 Pápa - 85Ft
12 Székesfehérvár - 76Ft
13 Székesfehérvár - 106Ft
14 Dunaújváros
15 Dunaújváros
16 Kaposvár - 79Ft
17 Kecskemét bevásárló - 60Ft
18
19 Vasi átszálló - 100Ft
20 Vasi gyűjtő - 666Ft
21 Győr - 102Ft
Tehát a 6-os és 18-as hely hiányzik, mi lehet az?
Aki tudja a választ hívjon fel a 06-1-213-7719 számon, de ne mint TRA 395-öt keressen, hanem Ákosként keressen, így ismernek.
Ime egy ilyen jegy: >Kattints ide!
Az Ikaruson belul 1966-ban alakult egyedi reszleg, amely 1989-ben onallo lett Ikarus Egyedi Autobuszgyar Kft neven. Tulajdonosai egy torok ceg valamint a nagy Ikarus.
Az Egyedi megkapta az Ikarus nevhasznalati jogot.
A `nagy `-Ikarustol teljesen fuggetlen tervezo-szerkeszto gardaval rendelkezett es rendelkezik ma is. A gyartas is teljesen kulonallo.
A 395-ot az Egyediben terveztek, ahhoz a `nagy`-Ikarusnak semmi koze !!! Csak az Egyedi telephelyen gyartottak.
A nevvaltozas indoka, hogy `97 korul az Egyedi a 3-as helyett E betut rakott a tipusjelzesbe. Igy lett pl. 398-bol E98, illetve 395-bol E95.
A sajtoban (neha meg jarmuves lapokban is!) ossze-vissza keverik a ket gyarat, illetve a tipusait. Sajnos.
Hát ez eléggé áttekinthetetlen lett, tán így jobb:
Váci E94G fordája hétköznap szerintem valahogy így nézhet ki:
8.10-kor kezd a sofőr Vác, aut áll.-on, utána garázsbamegy karbantartani, aztán:
Vác aut áll ind:10.00
Árpád híd érk:11.00 üresben elmegy a Városkapuhoz
Városkapu érk:- ind:15.00
Árpád híd érk:16.07 ind:16.40
Városkapu érk:17.47 ind:18.00
Árpád híd érk:19.07 ind:19.50
Városkapu érk:21.07 ind:21.10
Árpád híd érk:22.17 ind:23.00
Fót 23.40 üresben elmegy Dunakeszire
Dunakeszi érk:- ind:5.00
Városkapu érk:5.37 ind:5.40
Árpád híd érk:6.47 ind:7.10
Vác érk:8.10 Váltás
"és merre jár most a GSZ-349-es? Ahogy néztem, Acsa felé rengeteg E94-es jár mostanság. A váci E94G-nek mi a fordája? Azt megfigyeltem, hogy 8.30 körül megy a garázsba"
Váci E94G fordája hétköznap szerintem valahogy így nézhet ki:
8.10-kor kezd a sofőr Vác, aut áll.-on, utána garázsbamegy karbantartani, aztán:
Vác aut áll 10.00
Árpád híd 11.00 üresben elmegy a Városkapuhoz
Városkapu - 15.00
Árpád híd 16.07 16.40
Városkapu 17.47 18.00
Árpád híd 19.07 19.50
Városkapu 21.07 21.10
Árpád híd 22.17 23.00
Fót 23.40 üresben elmegy Dunakeszire
Dunakeszi - 5.00
Városkapu 5.37 5.40
Árpád híd 6.47 7.10
Vác 8.10 Váltás
A 395 valóban Ikarus találmány, de pont abban az időben jelent meg, amikor az EAG önállósult, ezért változatlan típusjelzéssel már az EAG gyártotta.
Az EAG akkoriban gyártotta még pl. a 396-os típust is, amely azóta viszakerült az Ikarus Rt. gyártmányai közé. (sok olyan Ik396 van, amelyen EAG embléma látható) Az E sorozat kialakulása a 90-es évek elején-közepén történt, a 395 is ekkor keresztelkedett át E95-re.
A becs. neve egyébként Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft., a legújabb modellekről azonban már elhagyják az Ikarus feliratot sajna, csak az EAG logót teszik fel. Ez valami olyan, mint pl. a Volánbuszos E95-ök bazinagy SCANIA fém felirata, mellete a picike Ikarus matricával. A Metró c. magasröptű néphülyítési napilapban egy Bolgár György nevű magát újságírónak nevező firkász írta erre, hogy szerencsére egyre több a nyugati gyártmányú busz a Volánoknál, mig az Ikarusok tűnnek el (a cikkből erősen kiérződött, hogy bizony az E95-re gondol, csak a hülye fején nem volt szemüveg a kis felirathoz).
A múltkor meg a Bumerángba telefonált be egy buta kis p%/a, akinek a barátja buszvezető, és vele jár fel Pestre.
Bochkor kérdi:
- De remélem nem Ikarussal?
- Nem, szkániával
- Hála istennek....
A Győr-Pécs vonalon pedig 2 éve történt, hogy
küldtek a péntek délutáni csúcsra első kocsinak, egy ütött-kopott Ik256-ost, másodrésznek meg elöl-hátul ajtós Ik260-ast!! Akkor inkább a "lassúvonat", Zircen át.
A tervekben ez szerepel, és a Jutasi út Munkácsy út kereszteződését is körforgalommá alakítják a tervek szerint. Hol van még körforgalom?
A Jutasi út/Budapesti út és a Budapesti út/Bajcsy-Zsilinszki út/Mártírok útja/Brusznyai út kereszteződésében is jól jönne.
azt hiszem, valamit keverek. én úgy tudtam, hogy a 395-öst az ikarus gyártotta, majd ebből lett az e95, ami az EAG gyártmánya. namost az EAG hivatalos neve mi: Egyedi Autóbuszgyár, vagy Ikarus Egyedi Autóbuszgyár? ugyanis a napokban jöttem rá, hogy ettől még a 395-ösökön is vigan rajta van az EAG emblémája is az Ikarus felirat mellett...(és uez. forditva is: az e95-öst akkor ki gyártja végülis?)
"1. A Jutasi út belvárosi szakasza többszörösen túlterhelt.
Csak azt nem tudom, hogy ez ügyben mi lenne a megoldás? "
Ez a túlterheltség csak nőni fog várhatóan ha megépül az új bevásárló központ+benzinkút a Barátság park helyén.
"Szélesítés a zöldterület rovására????? "
A tervekben ez szerepel, és a Jutasi út Munkácsy út kereszteződését is körforgalommá alakítják a tervek szerint.
"2. A buszállomáson túl sok busz van pihenőben. Ha a hoszabb pihenőket nem ott töltenék, akkor több hely lenne az induló járatoknak. "
Ez így igaz! Ki van adva, hogy a forgalmisták küldjék el az idegen buszokat. De ezt "haveri" alapon nem csinálják. Aki közülük elküldi az idegeneket azt kekecnek tartják. Igy aztán soxor a Balatonos kocsik parkolnak a környező utcákon
Üdv:S
"A Győr-Pécs vonalon pedig 2 éve történt, hogy
küldtek a péntek délutáni csúcsra első kocsinak, egy ütött-kopott Ik256-ost, másodrésznek meg elöl-hátul ajtós Ik260-ast!!
Azóta azonban legalább egy E95, csúcs esetén 2,
de néha E98 is szokott feljönni Győrbe.:-)"
Az állandó kocsi akkorban egy Rába Ik 395-ös volt, kb. fél éve Scania E95. A Pannon péntekenként néha bajba kerül a sok másodrész miatt, és akkoriban ráadásul az állandó győri kocsi motorcsere miatt hetekig állt. Ilyenkor a különjárati tartalékok közül vezényelnek a járatra egy-egy kocsit. Az alapelv az, hogy 260-as, 266-os és 415-ös nem mehet, de a kocsihiány miatt ezt nem igazán lehet tartani.
Tokeletesen igazad van. En sem mint "ez igy jo" dolgot irtam, amit irtam, hanem egy sajnos megvaltoztathatatlannak tuno helyzetet. Jovore reszletesebben is kifejtem, de most januar 10-ig bucsuzom az aktiv topicolastol, csak elvetve tudom majd nezni a forumot.
Mindenkinek kellemes Karacsonyt es Boldog Uj evet kivanok!
UI: a Zala Volan 14 orakor Bp-rol Zegre indulo jaratan E98-as a standard beosztott kocsi! Fenykep es jarattortenet a honlapomon lathato.
Azt hiszem, hogy a Zala Volán hét utolsó iskolai előadási napján közlekedő Keszthely-Budapest-Keszthely járatán szokott menni E98-as. (Budapest ind. 14.10)
Re: Veszprém.
Szerintem a legnagyobb gondok:
1. A Jutasi út belvárosi szakasza többszörösen túlterhelt.
Csak azt nem tudom, hogy ez ügyben mi lenne a megoldás?
Szélesítés a zöldterület rovására?????
2. A buszállomáson túl busz van pihenőnen. Ha a hoszabb pihenőket nem ott töltenék, akkor több hely lenne az induló járatoknak.
3. A taxiállomás ügyében is egyetértek.
"Vannak a kategoriakon (nemzetkozi, tavolsagi, helykozi, helyi) belul is jobb es rosszabb fordak."
"Az sem mindig jo, ha plusz jaratot tesz be az ember egy sofor fordajaba, mert akkor arra panaszkodik pl., hogy kesobb er haza es nem latja a kedvenc brazil sorozatat. Ha kiveszel egy jaratot, akkor meg a kevesebb penz a gond. A legjobb dolog nem piszkalni a rendszert."
Carpy, rávilágítottál a távolsági és helyközi közlekedési vállalatok morálisan elavult működésére. Ha a sofőrhöz készítik a menetrendet és nem fordítva (a munkaidő szabályain belül), akkor az egész rendszer rég rossz, és több dologra is következtetni enged. Ha a forgalomtervezésben nem a minőség és a hatékonyság áll az élen, akkor úgy tűnik, hogy a vállalat ezekben nem érdekelt. Másrészt a munkaerőpiac sem túl egészséges, ha a forgalomvezető és a 10-20 éve ott dolgozó járművezető ilyen mértékben egymásra van utalva.
Szerintem a forgalom igényeihez kell igazítani a járatokat, a járatokhoz a fordákat, a fordákhoz az ösztönző bérrendszert, és ezután kiválasztani a munkára legalkalmasabb jelentkezőt.
Ugyanennek a feudális rendszernek a terméke, hogy a sofőrök be vannak betonozva a fordájukba. A falusi egy szem busz esetét kivéve tudsz olyan reális érvet mondani, amiért ez így jó? A munkaerővel való gazdálkodás sokkal rugalmatlanabb, a fordák hosszúságának külön-külön ideálisnak kell lennie, nem csak az átlaguknak, fokozottabban fennáll a zsebre dolgozás veszélye, rivalizálás alakul ki az úgymond jobb vagy rosszabb fordák között. Egyáltalán, olyan szubjektív szempontokra épített erőviszonyok alakulnak ki, amelyek a vállalatot képtelenné teszik az alkalmazkodásra.
Ha jól sejtem, a Kecskemét - Bp. - Starján - Losonc járaton E98-as van.
November egyik szombatján a Budapest-Szentes-Makó vonal reggeli másodrésze is 260-as volt (az alapjárat pedig E95-ös). Amit még nem szeretek másodrészben, az az E94-es. Amennyire jó az a kocsi a helyközi forgalomban, annyira nem nyerő nálam a távolsági közlekedésben.
nahát a vasi és a nógrád volán esetében azért ez talán érthető, bár...
egyébként erről jut eszembe: magasabb komfortúak közül az E98 állati jó lehet, legalábbis annak néz ki. (tudja valaki, merre szokott ilyen belföldön járni? mert amit én látok, az eurolines feliratos, tehát gondolom csak néha jár bent)
A Szombathely-Győr vonalon sem igazán szokott a
Vasi Volán valami extraszuper kocsit küldeni.
Néha azért E95, de gyakran a helyközis MAN, vagy
Ik415, de a mai nap pl. Ik266 jött. Azért ennyire
nem kellene leromlani...
A Győr-Pécs vonalon pedig 2 éve történt, hogy
küldtek a péntek délutáni csúcsra első kocsinak, egy ütött-kopott Ik256-ost, másodrésznek meg elöl-hátul ajtós Ik260-ast!!
Azóta azonban legalább egy E95, csúcs esetén 2,
de néha E98 is szokott feljönni Győrbe.:-)
nem is erre gondoltam, csak azt szeretném végre megtudni, hogy aki ezt teljesiti, meg aki ugyanennyi ideig pest környékén "pörög" nagyjábol egész nap, az ugyanannyit keres-e. mert azért szerintem van különbség.
És merre jár most a GSZ-349-es? Ahogy néztem, Acsa felé rengeteg E94-es jár mostanság. A váci E94G-nek mi a fordája? Azt megfigyeltem, hogy 8.30 körül megy a garázsba.
Kérdés: a MÁV-os jegyvizsgálók minden egyes megírt jegy után bruttó 25% jutalékot kapnak az árából, mivel ezzel próbálják megelőzni a saját zsebre dolgozást. A volános sofőrök kapnak valami jutalékot a jegyek után?
A veszprémi buszpu-ra visszatérve: a volán most költött rá x milliót. Nem hiszem hogy bármilyen áthelyezésben partnerek lennének. Úgy hallottam inkább a terület bűvítéséről ügyeznek a várossal. Szeretnék a "sziklás" részt is parkolóvá alakítani. Meg a taxikat is valahogy vissza kellene rakni a piac mellé. szerintem nem gond, hogy a legtöbb helyijáratos megálló a hotelnél van nem pedig a buszpu-nál. Az Erzsébet téren is kell annyit gyalogolni a metróállomástól a buszokig és nem zajonganak miattta.
Valószínűleg ez csak akkor fog megváltozni ha elkészül a belső körgyűrű hiányzó része. Az új híd a SPAR áruház és a tetőfedő iskola között. Akkor úgyis át kell variálni a helyijáratos útvonalakat és több kocsit meg lehet állítani a pu.-nál.
üdv:S
A C56-tal kapcsolatban nekem is nagyon vegyes erzelmeim vannak. Kivulrol oke a gep, de belul a sok egyszeru muanyag boritas miatt nincs komforterzes. (Persze, hogy az E95 kenyelmesebb hatast kelt).
A masik amin kiakadtam, a sofor mogotti elvalaszto fal. Szerintem borzalmas.
Az a sofor akivel en beszeltem viszont dicserte a gepet, szerinte nagyon szepen megy (azt elhiszem, hogy a Detroit motor korszerubb, mint a Raba).
NHE azt írja a Népszabiban, hogy a Népligetben az új buszpályaudvar jövő októberre kész lesz, és ide költözik a Bözse tér, Nagyvárad tér, és a Stadion. Stadiontól nem csak a határ út felé közlekedő járatok? Eddig így tudtam.
A vasárnapi Tapolca-Győr és Tapolca-ZEG. vonalakon még idén is járkálnak 19-20 éves Ik 266-osok, amikor megláttam őket majd' elröhögtem magam.Az egyik ő volt!
"És végül egy nagyon szomorú hír: a Volánbusz által a vonalon üzemeltetett GSZ-349-es rendszámú E94-est a HEA-672-es Rába Contactra cserélték :-((((((((((((((((((((( Emlékezetünkben örökké élni fog... (Így jelenleg a Nógrád Volán Rt. adja a legf@szább jenei buszt a Romhány - Rétság - Djenő - Berkenye vonalra beosztott C56-os képében... Idáig fajultunk...)"
Ami neked rossz hír, másnak öröm. Haverom nagyot
nézet, amikor a szokásos DUF-480(ősi 256-os) helyett ez az E94-es jött. Ebből a szempontból a Váciak jártak jól/rosszul, mert a Gödöllöre jött 11 C56, ezért ők továbbadták a Contikat.
BNS-Bagolyirtás(Falloskút)-BNS nem egy nehéz szám, csak azért tűnik első hangzásra hosszúnak, mert a Mátrában áll egy jó 5 órácskát.
Vannak sokkal hosszabb fordák is, például a Váci E94G fordája, ami 24 órás, reggel 8-tól másnap reggel 8-ig. igaz, abban is lehet alukálni. A bagolyirtási vonalon idén nyáron én is utaztam, még azzal az 1989-es Ik 250-essel (DZA-244), de ősszel már új kocsit láttam a vonalon, egy új festésű E95-t.
de ha változik a menetrend, főleg ha megszűnik egy-egy járat, vagy indul egy új, akkor is kavarás van a fordákkal, nem?
"Helykozi soforok is kapnak neha olyan buszt, amivel pentekenkent masodreszbe mehetnek valahova, ez altalaban kituntetesnek veheto."
ha most, teszem azt, én elmennék jelentkezni sofőrnek, és tegyük fel, átmegyek mindenféle vizsgán, akkor helyközi vagy távolsági vonalra kerülök? és hova?
A forda hivatalos neve "Kozlekedesi jegyzek", es tartalmazza a szolgalatra jelentkezes es a szolgalatbol tavozas kozotti idotartam alatt elvegzendo jaratokat. Tavolsagi jaratok eseteben altalaban 2 jarat, egy oda es egy visszaut van benne, de van 4 (illetve 8) olyan forda is Magyarorszagon, ami csak napi 1 jaratot tartalmaz. Igaz, hogy az az 1 eleg hosszu.
A cegek sajnos nem tudjak figyelembe venni a soforok akaratat, vagyait. A jobb helyeket altalaban oroklik, illetve aki pajtasa a vezenylonek vagy feletteseinek, az kaphat jol fizeto (stb) fordat/jaratot. Az egeszet ugy kell elkepzelni, hogy egyszercsak megteremtodtek a fordak es a beosztas, es mostanaban csak ezeknek a finomitasat, alakitgatasat vegzik. Sehol nem mernek belekezdeni a fordak kopmlett atdolgozasaba, mert rengeteg indulatot szulhet. Ennek ellenere bele kell kezdeni, mert az EU foglalkoztatasi normainak meg kell felelni. Ennelfogva par ev mulva mar nem lehet olyan forda, ami reggel 4-tol ejfelig tart. Es ez kemeny meccs lesz.
meg mikor voltam náluk, azt hallottam, hogy pl. a Volánbusznál egy ilyen hosszú forda után (mutattak is nekem egy ilyet, ha jól emlékszem 3.50-től 23.35-ig tartott) másnap kötelező szabadnapja van a sofőrnek
azért ez alapján elég jól figyelembe veszik a sofősök akaratát. a kérdésem része lett volna egyébként, hogy ezek kb. ugyanannyit keresnek-e, vagy a cég azt mondja, hogy "jó, te ezt és ezt a vonalat szereted, azt meg nem, nem akarsz korán keln, stb., OK, de akkor kevesebb munka kevesebb pénz"?
a másik: akkor azért elég kalandos sofőrnek lenni, mert van aki egy-két nappal az "eset" előtt kapja meg a beosztást.
mégegy: a forda az nem a járatok összekapcsolását jelenti? mert amit irtál, az alapján nekem gy tűnik, hogy a forda a sofőr beosztása.
amúgy kösz a "kimeritést"! (honnan vagy Te ilyen jólértesült? ÉN IS AKAROOOOOOK!!!!:)))
Ajjaj, nehezet kerdeztek, ugyanis cegenkent kulonbozo foglalkoztatasi rendszerek vannak, a berrendszerrol nem is beszelve.
Altalaban viszont elmondhato, hogy a tavolsagi es helykozi jaratokat majdnem mindig ugyanazzal a busszal ugyanaz az 1-3 sofor vegzi, a helyi rendszerek viszont igen kulonboznek, sok helyutt csak a busz mindig ugyanaz es a forda periodikusan valtozik, mashol meg a busz is mas nap-mint-nap.
Vannak esetek, amikor a jarat/forda olyan hosszu, hogy ugy jon ki a munkaido, hogy masnap/elozo nap/harmadnap valami rovidebb utvonalra vezenylik a kollegakat. Az nagyon ritkan fordul elo, hogy nemzetkozi, vagy tavolsagi sofor helykozi fordat vegezzen, ez tobbnyire buntetes szokott lenni. (rosszabb helyeken helyibe is vezenyelhetik a renitens elemeket)
Mindez, amit irtam nem igaz penteken, vasarnap, es hetfo reggel. Olyankor az megy, ami van.
Vannak a kategoriakon (nemzetkozi, tavolsagi, helykozi, helyi) belul is jobb es rosszabb fordak. Az igazi buntetes persze a garazsszolgalat. Vannak meg a tartalekok, akiknek tobbsege direkt elvezi, hogy ugrasra keszen kell allnia, es minden nap masfele megy, vagy eppen sehova sem megy.
Helykozi jaratokon - elsosorban videken, ertem ez alatt azt, hogy nem Budapest kornyeken - az a jellemzo, hogy egy-egy kozsegben lakik 2-3 sofor, es ok minden nap ugyanazokat a jaratokat vegzik. Van persze olyan is, hogy egy faluba 3 busz is van telephelyezve, meg olyan is, hogy csak egyik sofor lakik ott, a tobbi kocsival/biciklivel jar at a buszert.
Helykozi soforok is kapnak neha olyan buszt, amivel pentekenkent masodreszbe mehetnek valahova, ez altalaban kituntetesnek veheto.
Nagyon ritkan valtoznak meg a fordak, mert annyira szemelyre szoloak: ha egy jarat forgalmat leallitjak, akkor az egyik legnagyobb problema az, hogy milyen munkat adjanak helyette a sofornek. Ez nagyban megneheziti a menetrendi atszervezeseket, a soforok nem szeretik elvesziteni azt a jaratot, amit mar 10-20 eve vegeznek. Az sem mindig jo, ha plusz jaratot tesz be az ember egy sofor fordajaba, mert akkor arra panaszkodik pl., hogy kesobb er haza es nem latja a kedvenc brazil sorozatat. Ha kiveszel egy jaratot, akkor meg a kevesebb penz a gond. A legjobb dolog nem piszkalni a rendszert.
Volanbusznal, ha jol tudom a "lennalvos" fordak a buntetofordak, azaz amikor nem odavalosi sofor megy videkre egy jarattal, es jon vissza masnap. Ez kitolas vele es a csaladjaval, de eleg jo hatasu elrettento eszkoz. Tovabbi szigoritasa ennek az olyan lennalvos forda, ami korabban fordul vissza annal, hogy masnap ugyanaz a sofor hozhassa a buszt. (ez azt hiszem jeleleg 9 ora) Olyankor lennalszik a sofor es utaskent jon vissza Budapestre, vagy megy onnan haza. Az egykori zalaegerszegi lennalvos jarat egyik soforje peldaul gyongyosi volt, es nem jutalombol helyeztek arra a jaratra.
Vannak azert a lennalvosok kozott is jobbak, es a Budapestrol indulok kozott is rosszabbak. A soforok azt szeretik, ha sok a taska-bevetel, azaz a fizetos utas. Heviz fele peldaul keves, tobb a 0 forintos nyugdijas meg az egyeb elorevaltott, mig Ozdra meg sok a fizetos.
Van aki szereti a hosszu kiallasos jaratokat. Van aki kifejezetten elvezi a matrai levegot. Van aki szeret napozni jelenleti ido alatt a Szelidi tonal. Van aki szeretne gyorsan letudni a munkanapot. Van aki utal koran kelni/keson erkezni/sotetben vezetni, hegyvideken/autopalyan vezetni, vagy csak egyszeruen nem szeret bizonyos orszagreszeket, vonalakat. Embere valogatja. A tavolsagi soforok egy jo reszenek a kiallasi helyen van baratnoje, ugyhogy nem igazan panaszkodnak arra, hogy nem tudjak mivel elutni az idot.
Bagolyirtasi baratnot mondjuk nehez talalni :)
Ezek csak izelitok a rendszerbol, es nem is altalanosithatoak, de jol mutatjak, hogy mennyire osszetett a dolog.
Tavaly utaztam ezen a vonalon, majdnem végig, Mátraszentimréig (IK 250-el, légkondis, asszem 1989-es, vagy 90-es). A sofőr nagyon jó fej volt, a haverommal végig elöl ültünk, és vele dumáltunk...
Általában szokott lenni valamilyen más beosztás is, nemcsak a "hosszú" vonal, volt egy ismerősöm, az még volánbuszos korában mielőtt lebuszozott volna Devecserbe és vissza, még megcsinált egy Dunaújvárost is.
A pontos rendszert nem tudom, mivel kb. annyira vagyok szakértő, mint Te, ill. szerintem annyira se... Carpy? Valaki?
más téma, de lenne egy kérdésem a szakértő kollégákhoz (mármint ha szólithatom őket igy, miközben én abszolúte nem vagyok az sajnos...)
van egy járatpár, pl. a BNS-Bagolyirtás-BNS. ez durván egy egész napot elvesz a sofőr életéből. a kérdés az, hogy amikor visszaér bp-re, akkor csinál-e még valamit (vagy esetleg, mielőtt elindul reggel). mert ez egy elég hosszú menet, de mégis, ugye csak egy forduló. és egyáltalán, hogy alakul az ki, hogy ki milyen vonalra kerül?
Ha jól láttam, ezeknek a DUD-os 256-osoknak egy árnyalattal kisebb a hátsó ajtójuk, mint a régebbi kivitelnek. Gondolom, így nagyobb lábtér marad a leghátsó ülésnél. Meg úgy az egész buszon látszik, hogy át van dolgozva...
Nekünk régen a sulibuszunk volt egy 1990-es évjáratú 256-os, azt, amíg nem volt benne tachográf, állítólag 140-ig is ki lehetett huzatni a sofőr elmondása szerint. Ezt készséggel el is hittem neki, mert kb. úgy közlekedtünk, úgy előzgettünk vele, mint egy személyautóval.
amivel én mentem az távolsági volt. pont mint egy 256-os, csak sokkal újabb, szebb.
"Mellesleg orulok, hogy nem csak en vagyok kepes arra, hogy csak azert feluljek egy buszra 60 kilometerre, mert meg nem probaltam azt a tipust :)))"
ó, tudnék mesélni az ilyen útjaimról. iszonyú sokat buszoztam régebben, ma már sajna se időm, se pénzem nincs erre annyi :((( igazából az se számit, hogy ismerem-e a tipust vagy nem :)))
Helykozi kivitelu az a DUD-os 256? Csak jokat hallottam idaig roluk, valami "Detroit 80-as"(?) motor van bennuk, es mennek mint a golyo. Ha jora gondolok.
Mellesleg orulok, hogy nem csak en vagyok kepes arra, hogy csak azert feluljek egy buszra 60 kilometerre, mert meg nem probaltam azt a tipust :)))
"Classicon nekem még csak a Volánbuszos sárga csuklóson volt szerencsém ülni, az mondjuk pl. egy mezei 280-ashoz képest mindenképp pozitívabb, a hangja se volt rémes, sőt"
na igen. olyannal én is mentem, az lényegesen jobb!
"Tényleg, ott a BNS állomáson szoktam látni egy újabb évjáratú, asszem DUD-os rendszámú 256-ost is, gondolom az is 1-2 éves lehet, és ha jól láttam Gödöllő felé jár valamerre... Ez is unikumnak számít a többi 256 között gondolom... "
igen! azok viszont nagyon jók. én régebben (kb. 2 éve) utaztam az egyikkel, azt hiszem DUD-757. Ezért is lepődtem meg mikor most ott jártam, hogy ezek szerint van még pl. DUD-756, amit most láttam.
Classicon nekem még csak a Volánbuszos sárga csuklóson volt szerencsém ülni, az mondjuk pl. egy mezei 280-ashoz képest mindenképp pozitívabb, a hangja se volt rémes, sőt. Fűtésről nem tudok semmit mondani, mert ez júliusban volt... :)
Egyébként tegnap én is pont a BNS előtt mentem el, és láttam C56-ost, nekem kívülről tetszik, de ezek szerint még vannak kiforratlanságai.
Tényleg, ott a BNS állomáson szoktam látni egy újabb évjáratú, asszem DUD-os rendszámú 256-ost is, gondolom az is 1-2 éves lehet, és ha jól láttam Gödöllő felé jár valamerre... Ez is unikumnak számít a többi 256 között gondolom...
266-ból a Vértes Volánnak még mindig rengeteg van, a falujáratokon szinte csak azok járnak, már nem tudom hányadik főjav. után.
E94-nek új pofája lesz? Mi baja a réginek? Nekem az egész mostani E94-dizájn sokkal jobban bejön, mint a Contact.
Hála a jó égnek Vácon már nagyon régen láttam Nógrád Volános 266-ost a Pesti (1010-es) vonalon. Szombaton a Hatvani Volán is E95-öst küldött a Hatvan-Vác járatra a megszokott 266-os helyett. Lehet, hogy csak beugrott a 266-os helyett, vagy ez lesz a járat új kocsija? Majd meglátjuk.
266-osok tavolsagi forgalomban:
A Nograd volan Miskoci jaratan lattam ilyen penteken, mint alapjarat, tehat nem masodreszkent. Egyetlen mentsegkent azt tudom elkepzelni, hopgy a beosztott kocsi kellett valahova masodresznek.
De kuldott 3-4 eve a Pannon Volan is 266-ost a zalaegerszegi jaratara.
266-os "igazi" tavolsagi jaraton beosztott kocsikent legtovabb tudtommal Tapolca-Kaposvar kozott jart. TRA-395 akar napra is meg tudja mondani, hogy meddig :)
tegnap (vagy tegnapelőtt?) akadt egy kis időm, marhára érdekeltek a Volánbusz új Classicjai, így aztán elsőnek kimentem a BNS állomásra nézelődni. láttam épp áll be az egyik hatvan felé, na mondom, gyerünk.
háát, annak ellenére, hogy szerintem a gép - legalábbis kivülről - jól néz ki, elég lesújtóak a tapasztalataim - és nem csak az enyémek, ahogy hallottam. a vezető egész úton panaszkodott, ha jól értettem az első ajtó (ez egy olyan elöl-középen ajtós fajta volt, távolsági kivitel) nem ment vissza a helyére, igy aztán végig tkp. nyitott ajtóval húztunk.
aztán: a busz hangja belülről mondhatni katasztrófális, pedig nem is ültem anniyra hátul, hangos, ronda, és egyáltalán olyan furcsa...
na, valahogy odaértünk. gondoltam nem totojázok sokat, épp jött az E95-ös verpelét felől, gyorsban hazafelé. usgyi.
a különbség hatalmas. az EAG busza kényelmesebb, halkabb, és valahogy tágasabbnak is hatott. komolyan mondom, megváltás volt átülni...ja, most jut eszembe, a lényeget kifelejtettem. a classicban ülve először tetű meleg volt, aztán meg iszonyú hideg. hogy miért, nem tudom. a mellettem ülő nyanya állandóan azzal b@sztatott, hogy cseréljünk már helyet, ha nem baj, mert kabátban ülve is befagy a ....
szóval, nekem nem túl jók a tapasztalataim - sajnos. ugyanis sokat vártam. de nálam a sorrend marad: E95, 256 (még ez is kényelmesebb vót), látatlanban contact (ezt még nem próbáltam), .........., classic.
...azokat az "elővárosi jellegű" E95-ösöket én nemes egyszerűséggel büntetőbuszoknak hivom. Általában a Győr-Sopron vonalon járnak, de volt már szerencsém, hogy a Budapestről 16.00-kor Sopronba induló járaton volt másodrész. Az ülés nem dönthető, nem kihúzható, nem széles, rossz tartású, alacsony. Szinte büntetés 2 órát ülni rajta, utána el volt zsibbadva minden tagom. Ugy tudom, hogy néhány ilyen buszba végül "normál" üléseket tettek, s a babakocsitartó helyét is kiiktatták.
A Bp-Győr-Sopron utvonalon az eddigi legdurvább (hál'Istennek nem személyes) élményem 1993-ból származik, amikor ált. 250-256-osok mentek Bp-re, valamint másodrészként Idegenforgalmis 396-osok. Ekkor az egyik péntek du. 16.00-i soproni járat (főkocsi, "elsőrész") egy lestrapált 266-os volt. Még látni is szörnyű volt, nem csoda, hogy a másodrészben 2*annyian utaztak...
A buszok kényelmessége szempontjából nekem a 250-256 sorozat jön be, ott jól elférnek a lábaim, míg ez az E95-ről nem igazán mondható el.
Az E94 tényleg szebb, mint a Contact (bár, mivel győri vagyok s a busz is az, összességében a Contact tetszik...), de az E94 uj pofája szerintem nem sikerült vmi tul jol. Ha lesz idöm scannelni, felteszek egy képet róla.
Üdv, Kofy
Nalam a sorrend egyszerusitve E95-E94-Contact-260-415. A Classicokrol vajmi keves tapasztalatom van, mifelenk olyan ritkan jar :))
(erdekes, hogy a Kisalfoldnek vannak olyan E95-osei, amik tipikusan elovarosi jelleguek: babakocsitarto van a kozepukon, az ulesek is csak nyakig ernek. Azokat nem igazan szeretem...)
Veszpremben nem is merem elegge avarost ahhoz, hogy buszallomasathelyezesrol tudnek nyilatkozni. Mindenesetre mindenfele kitelepitest ellenzek.
Nálam jobban bejön az E94. Tágasabb, alacsonyabb a padló, szebb (ez relatív), van benne óra, újabb konstrukció, stb. Jobban szeretek E94-essel utazni. Szólóban még elmegy a Contact is, de csuklósban már végképp utálom. Ha az E94 és a Contact között kell választani, akkor mindenképpen E94. 1998. szeptember 1. és 2000. decembere között járt nálunk az E94. Jó volt.
Szerintem: falujárókat ki a vasútra, távolságiakat (meg a Márkó felé menő falujárókat- hogy érintse a várost) meg a központba.
A mai buszpu-t elbontanám, s a hotel magasságában építeném újjá, megállókomlexum (távolsági vá., falujáró állomás, helyijárat állomás). A mostani buszpu pedig park lenne.
Így elekerülhető lenne az az anomália, hogy (szinta) az összes helyijárat a Hotelnél áll meg, míg a helyközik innen 1 megállóra....
"És végül egy nagyon szomorú hír: a Volánbusz által a vonalon üzemeltetett GSZ-349-es rendszámú E94-est a HEA-672-es Rába Contactra cserélték :-((((((((((((((((((((( Emlékezetünkben örökké élni fog..."
Akkor nem én vagyok tehát az egyetlen, akinek az E94, ill. E94G típusok jobban bejönnek, mint a Contactok. Egy ismerősöm az utóbbikra esküszik, én valahogy már ránézésre is inkább az E94-eket preferálom. Tényleg, valójában a Contactok miben gyengébbek az E94-eknél? Kidolgozás minősége? Kényelem?
2031 - Vác-Diósjenő, 200. december 1-től. (A járatszámokat nem írom le, mert elfrelejtettem eléhozni a menetrendemet, és fejből nem tudom...)
A vasárnapi három autóbuszpárt a Nógrád Volán Rt üzemelteti, Ikarus 256-ossal. Szintén újraindították a Nógrád Volán által tavaly közlekedtetett, Vácról munkanapokon 23.20-kor induló járatot (miért nem közvetlenül az Árpád hídtól 22.10-kor induló busz Vácra érkezése után indul?...) A Diósjenő Arany János u. megállóhelyről munkanapokon 17.05-kor induló járat 10 perccel később közlekedik, 18.00-kor érkezik Vácra.
És végül egy nagyon szomorú hír: a Volánbusz által a vonalon üzemeltetett GSZ-349-es rendszámú E94-est a HEA-672-es Rába Contactra cserélték :-((((((((((((((((((((( Emlékezetünkben örökké élni fog... (Így jelenleg a Nógrád Volán Rt. adja a legf@szább jenei buszt a Romhány - Rétság - Djenő - Berkenye vonalra beosztott C56-os képében... Idáig fajultunk...)
A vasútas topicban szóbajött néhány buszállomás elköltöztetése. Szerintetek Veszprémben-ben mi lenne a megoldás?
Van 16 kocsiállás, ebből egy a Gyulafirátóti helyi járaté. A zsúfoltság állandó. Sokszor nem lehet időben beállni a busszal, mert nem ment el az előző.
A Vas népe mostanában közölt néhány Vasi Volános változást. Többek között. Lesz napi két járat Kőszeg és Oberpullendorf (Felsőpulya) között, vasárnap kivételével, a kinti iskolába járóknak.
Igazad van. Valoban nem igazan megfelelo az a modszer, ahogyan a menetrendi valtozasokrol ertesitik a volanok a menetrenddel rendelkezo utasokat. Bar, ha most atnezel a vasutas topicba, lathatod, hogy a MAV-nal sem fenekig tejfol a dolog.
Nekem is nagyon tetszik a zalai modszer, egy kis reszem nekem is van benne :)
Carpy , kösz az infokat.
Én máskor is szivesen olvasnék az évközbeni változásokról itt (is). Sajnálom,hogy a Volánokat semmi nem kötelezi ezek publikálására és így általában nem is nagyon teszik meg.Az átlag utas amúgy is azt hiszi,hogy csak nyáron változik a menetrend. A MÁV-nál legalább utána lehet járni annak,akit érdekel,de a Volánnál sokszor a megye egyik buszállomása nem tud a másik körüli változásokról (pl. Szolnok-Karcag).
A jó példát Zalaegerszegen láttam,ahol a buszállomáson egy üvegezett faliujságra ki voltak téve a váróban a menetrendi értesítők, így a buszmániások kijegyzetelhették, a ráérő utasok tanulmányozhatták.
Orosháza is jó példa ebből a szempontból, míg pl. a megyeszékhely Békéscsabán az elmúlt 16 évben összesen 2-3 alkalommal láttam kitéve , pedig évi 15-25 módosítás is van a Körös Volánnál.
Üdv:sosiforda
Egy kérdés, nem tudom, ki jártas ebben a témában, csak úgy eszembe jutott...
Annak idején, mikor még Esztergomban laktam, a város összes háztartásához bedobtak egy szórólapot (olyan '94 körül), hogy a jelenlegi helyéről el szeretnék költöztetni az autóbuszállomást. 3 alternatíva merült fel:
1. Dorog, a Volán-garázzsal szemben (innen elővárosi buszokkal lehetett vona menni tovább Esztergomba)
2. Esztergom másik végében ahol a 11-es út Pilismarót felé elhagyja a várost
3. A vasútállomás mellett.
Mit mondjak, nekem anno egyik ötlet hülyébbnek tűnt, mint a másik.
Azt írták, azért kell költöznie az autóbuszállomásnak, mert nem a városközpontba való. De nem is a városhatárba... Azóta valahogy az egész autóbuszállomás egyre lepusztultabbnak tűnik, de költöztetésről nem hallok. Vagy még foglalkoznak az üggyel?
Nagykapornaki megallas:
Ha arra megy, alljon meg. Eleg nagy kozseg, es van bizonyos merteku csatlakozas is. De a fo ok: ha nem allna meg, a polgarmester biztosan dongetne az ajtot, hogy alljon meg. Ezt megeloztek ezzel. A nagykapornaki megallas miatt utas nem fog elpartolni a jarattol.
Akik rendelkeznek hivatalos autobuszmenetrenddel, azokat bizonyara erdekli egy-ket valtozas a Zala volan tavolsagi jaratait illetoen:
Az 1185 BUDAPEST - BALATONFÖLDVÁR - ZALAEGERSZEG autóbuszvonalon a 9 sz. járat Keszthely, Hévíz érintése nélkül közlekedik.
Budapest, Erzsébet tér ind.: 12.15;
Budapest, Bartók Béla út ind.: 12.25;
Sármellék ind.: 15.01;
Zalacsány ind.: 15.15;
Nagykapornak ind.: 15.26;
Zalaegerszeg érk.: 15.40 órakor.
Az 1190 BUDAPEST - KESZTHELY - ZALAEGERSZEG - LENTI autóbuszvonalon a 130 sz. járat Lenti - Keszthely viszonylatában 30 perccel később és új útvonalon közlekedik.
Lenti ind.: T 8.15;
Nova ind.: T 8.28;
Zalatárnok ind.: T 8.35;
Bak ind.: T 8.42;
Pacsa ind.: T 8.55;
Zalaapáti ind.: T 9.05;
Alsópáhok ind.: T 9.15;
Keszthely érk.: T 9.25 és ind.: T 9.35
Budapest érk.: T 12.40 órakor.
Az 1622 ZALAEGERSZEG - KÖRMEND - SZENTGOTTHÁRD autóbuszvonalon a 113 és 138 sz. járat Csákánydoroszló, vá. (44.7 km) megállóhelyen x 8.02 és x 10.48 órakor megáll.
Ebben van valami. De ne felejtsd, hogy az a minek-nevezzem-csak-ne-buszallomasnak nem erre a forgalomra epult. Teny, hogy raferne egy kis pofasitas, hiszen gyakorlatilag csak annyi kiszolgalo-letesitmeny (varoterem, bufe, stb.)van, amennyi a vasut miatt ott van. Viszont kozvetlenul a Volan-telep mellett ven, kevesen tudjak, hogy annak bejaratanal van a Volan-informacio is.
Amúgy kesthelyen nem valami nagy szám az autóbuszállomás. Valami olyasmire lenne szükség, mint Hévizen. A 6-os kocsiállásba is elég nagy művészet beállni.
Népliget Autóbusz-pályaudvar Kft.-t alapított az ÁPV Rt.
Hárommilliárdos beruházás
Népliget Autóbusz-pályaudvar Kft. néven 500 millió forint törzstőkével társaságot alapított az ÁPV Rt. -- tudta meg a Világgazdaság. Feladata az új buszpályaudvar megvalósítása. A hárommilliárd forint körüli értékű beruházás a tervek szerint 2001. szeptember 30-ig készül el. Felépülését az előző kormány az 1998. évi ünnepélyes alapkőletételnél ez év első felére ígérte.
Az ÁPV Rt. igazgatósága múlt héten döntött a Népliget Autóbusz-pályaudvar Kft. alapításáról -- értesült lapunk ÁPV-s forrásból. A társaság feladata az új pályaudvar megvalósítása. A vagyonkezelő a kft. 500 millió forintos törzstőkéjét az üzleti célú befektetéseinek terhére fizeti ki.
A Volánbusz-pályaudvarnak 2001. október 15-ig kell kiköltöznie az Erzsébet térről. Az új pályaudvar a tervek szerint 2001. szeptember 30-ig felépül. Az építkezés költségbecslése hárommilliárd forint körüli összeget tartalmaz. Az áprilisi kormányhatározat szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2001. évi keretében 800 millió forint szerepel, az ÁPV Rt. a cégalapítással egyidejűleg 250 millió forintot biztosított a munkálatok megkezdéséhez, a fennmaradó költségekről pedig a jövő év elején várható döntés.
Az építkezés a tervek szerint 2001 elején kezdődik, addig az előkészítő munkákat végzik. Szakértői vélemények szerint a pályaudvar határidőre elkészül, így a Volánbusz járatainak indulásánál, illetve érkezésénél átmeneti időszakra nem lesz szükség.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Volánbusz-pályaudvar költözéséről szóló döntés akkor lett végleges, amikor az előző kormány az új Nemzeti Színháznak az Erzsébet téren való felépítéséről döntött. Az új pályaudvarnak helyet adó, az Üllői út és Könyves Kálmán körút sarkán lévő 15 ezer négyzetméteres telket az ÁPV Rt. -- a Horn-kabinet idején -- mintegy 400 millió forintért vette meg.
Az akkori tervek szerint a buszpályaudvar -- mint azt a több mint két és fél ezelőtti ünnepélyes alapkőletételnél ígérték -- 2000 első felére készült volna el, és mintegy kétmilliárd forintba került volna. Ehhez az előző kormány elképzelései szerint a Nemzeti Színház költségvetéséből 1998-ban folyó áron mintegy 300 millió, 1999-ben pedig 185 millió forint jutott volna, a többit -- az autóbusz-pályaudvar funkciói alapján -- döntően a különböző elkülönített költségvetési alapokból remélték. Számítottak a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatok hozzájárulására is.
K.
Sajtószemle a Veszprém megyei Napló szombati számából:
Példaértékűen fejlesztettek Felújított műhelycsarnokot adtak át a Balaton Volánnál
Idén összesen több mint félmilliárd forintot költött fejlesztésre a Balaton Volán Rt. Ebből százmillióba került a Pápai úti műhelycsarnok korszerűsítése. A tegnapi avatón Csima László vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a cég mindig kiemelten kezelte a fejlesztést, a géppark korszerűsítését és a jó munkakörülményeket. Ennek legújabb állomása a mostani átadás. A beruházást a Veszprémber Rt., illetve a kivitelező Ság Építőipari Rt. két lépcsőben valósította meg. 1999 őszére hőszigetelt nyílászárókra cserélték a régieket, és több új kaput is beépítettek. Megújult a burkolat, s korszerű csapadékelvezető rendszert is létrehoztak. Az idén tavasztól októberig végezték el a belső munkálatokat, emelőkkel együtt építették ki a korszerű aknákat. A diagnosztikai rendszert lengéscsillapító-, és fékhatásmérő paddal egészítették ki, a csarnokban pedig kipufogógáz-elvezető rendszer működik.
Kuti Csaba a megyei közgyűlés elnöke megérdemelt év végi ajándéknak nevezte a beruházást. A cég szakembergárdája méltán várja el a legkorszerűbb technológiát, amellyel a város és térsége utazóközönségét szolgálja.
Mazák György Veszprém alpolgármestere szerint példaértékű a beruházás. Kiemelte, hogy a város igényes a szolgáltatások, amelyben meghatározó szerepet tölt be az autóbusz-közlekedés.
Dr. Imecs László az ÁPV Rt. portfóliómenedzsere a jelenlegi gazdasági körülmények és a negyvenszázalékos üzemanyagár emelkedés miatt az országban egyedülállónak minősítette a korszerűsítést, amelyet a veszprémi központú Volán társaság saját forrásból valósított meg. Ez mint mondta a jó szakmai munkának, a tízszázalékos árbevétel-növekedésnek és a szigorú költségtakarékosságnak köszönhető.
ui: A műhelycsarnokról fényképet is feltettek a net-re, ez a www.balatonvolan.hu oldalon a szolgáltatások menüben látható.
Hálás köszönet az infókért! Igazság szerint nem én utazom, csak megkértek, hogy nézzek utána a menetrendnek.
Lovasberényben az sz.ib. szövetkezeti italboltot (=kocsma :-)) jelent?
Lovasberény és Szfvár között, Ik256-osokkal fogsz találkozni, lehet a 11m és 12m-es változattal is, de IkC56-os se elképzelhetetlen.
A Bpestre menő kocsik:
a 19.30-as Tapolcáról jön és Somló Volános,
a 20.05-ös Volánbuszos és Veszprémből jön,
a 20.50-es Szombathelyről jön és Bakony Volános.
Akkor tehát:
Lovasberény sz.ib. indul: 17.23 18.43 20.29
Szfvár aut áll. érkezik : 17.48 19.08 21.10
Szfvár aut áll. indul : 19.30 20.05 20.50
Bpest Erzsébet tér érk.: 20.45 21.15 22.05
A buszok Bpestre a 4-es kocsiállásról indulnak,
a buszáll. és a vasút gyalog, illetve helyi-járatokkal is elérhető:
A helyi megállók a vasútállomás felé, az autóbusz-
állomás túloldalán találhatóak.
Fehervaron a buszallomas kb. 15 percre van a vasutallomastol gyalog. Van viszont busz Budapestre (autopalyan at) 19.30-kor, 20.05-kor es 20.50-kor is. (Vasarnap 21.20 is)
Igen valtozo tipusok jarnak arrafele, sok Ikarus-kulonlegesseget lathatsz majd Fehervaron, ha szerencsed van.
Tehát akkor Lovasberényből eset 7 óra körül kéne indulni, méghozzá Székesfehérvár felé. Fehérváron a busz a vasútállomáshoz érkezik? Ha nem, hogy lehet oda eljutni? Meg a biztonság kedvéért az is érdekelne, hogy Székesfehérvárról mikor megy busz Budapestre (úgy, hogy a Lovasberényi járatról át lehessen szállni?
Nem igazan memoria kerdese a dolog, csak ahhoz tudom kotni, hogy a sors melyik keze vezerelt Zalaegerszeg fele, es abbol visszaporgetem az eveket :))
Valoban Keszthely kicsit hulyen csinalta meg ezt az elterelosdit. Kaposvarott is atbuheraltak az utvonalakat, de ahhoz egesz jo terkepeket es leirast csatoltak. Igaz, ott meg a munkanap/hetvege is mas es mas.
Keszthelyen viszont ha olyan sofor jar, aki meg a valtozasok elott vitt arra legutobb jaratot, az tutira kihagyja a vasutat. Masreszt a Hevizre meno tavolsagi jaratok soforjei nem igazn szoktak magukat torni, hogy Keszthelyen bevarjak az indulasi idot, ugyis van suru "lokalis" jarat, es legalabb elobb odaernek Hevizre.
Egyszer 97 oszen utaztam Gyorbol a 11 oras Pesti jarattal, amire eppen beugrott a soproni 8.00-s mentesitojekent lejott kocsi, mert az alapjaratnak beragadt a fekje: eleg jo fej srac vezette, allando tartalekos, igy mindenfele jar, es ismeretlen vonalakon az utasok navigaljak, kulonben nehany eldugott megallot sohase talalna meg :)
mondtam én, hogy friss az információ?
azért hagytam ki a pontosításokat (mikor, hol, hogyan jelentették be, mikor indul a járat), mert tisztában voltam vele, hogy nem a legfrissebb a hír. viszont csak most került elő a táskámból a fecni, amire felírtam..
K.
A Delvilag mar lehozta egy hete :)))) Nekem kell tudnom rola? :)))
"A szegedi vasúti híd hiánya miatt a Makón és környékén élőknek, ha a fővárosba igyekeznek, többször is át kell szállniuk. A makói képviselő- testület egyik legutóbbi rendkívüli ülésén ismét szóba került az utazás problémája. Ezúttal azonban az is elhangzott, hogy a területfejlesztési tanács támogatásának is köszönhetően hamarosan megszületik egy elég jó átmeneti megoldás. A Mezőhegyest a szegedi nagyállomással összekötő, s várhatóan tavasztól működő buszközlekedés részben oldja csak meg a Makó térségiek utazási gondjait. Az igazi megoldás a tiszai vasúti híd, s a vasútvonal rekonstrukciója lesz. Igaz, ez nem szerepel a kétéves költségvetésben, de néhány év múlva biztos megkezdődik. Ilyen fejlesztéshez talán uniós forrást is lehetne szerezni - véli a megyei közgyűlés makói alelnöke. Összesen kilencvenhárommillió-nyolcezer forintjába kerül a Tisza Volán Rt.-nek az az autóbuszjárat, mely Mezőhegyest köti össze a szegedi vasútállomással. A járatok Merzőhegyesről indulva Csanádpalotán, Nagylakon, Magyarcsanádon, Apátfalván, Makón, Kiszomboron, Újszegeden áthaladva a nagyállomásról induló fővárosi vonatok indulásához érkeznek be, visszafelé pedig a fővárosból megérkező intercity-vonatokhoz igazított menetrenddel indulnak. A cég beruházását - mint arról Marosvári Attila, a megyei közgyűlés makói alelnöke tájékoztatta a makói képviselő-testületet - huszonhélmillió-kilencszázkétez forinttal támogatta a terülelfejlesztési tanács. - A Tisza Volánt nyilván gazdasági okok késztették ara, hogy leépítse - egyidőben meg is szűntesse - az újszegedi és szegedi pályaudvar közötti összeköttetést. Volt olyan időszak, amikor a járat fönntartásához a Makó térségi önkormányzatok adtak támogatást. A járatot ma a cég saját kontójára tartja fönn, és ez sem jó megoldás - mondta a Délvilágnak az alelnök."
verőfényes szép jó reggelt! :))
makó- szeged nagyállomás buszjárat indul, hamarosan. szegedről a pesti ic érkezése után megy, makóról meg a pesti gyorsokhoz érkezik. részletek a délmagyarban.
K.
Ejha, jó memóriád van. Én csak egy dologra emlékszem, hogy amikor a meghirdetettként másodszor ment, akkor a haverom ment vele, mivelhogy tartalék volt, és elfelejtettek embert (na meg kocsit) vezényelni rá.
A hónapokig tartó főtérre nem lehet magyarázat, de az biztos, hogy a Volánbusz hibája is. 2 ok miatt: 1. ellenőrzés hiánya 2. az ilyen változásokról nem értesítik a sofőröket, főleg azokat, akik másfele járnak. A haverom is eljátszotta a főteret, ott szólt neki valaki, hogy már a vasútállomásnál van a megálló, ugyhogy utána még oda is elkirándultunk :-)))) Ja meg pár évvel később is a közért mellett kanyarodott le a vasúthoz, csakhogy időközben odakerült egy autóbusszal behajtani tilos is. Nem mondom, hogy ő is nem csókoltatta a keszthelyi önkormányzatot... :-)))))))))
Emlekeim szerint az 1188-as vonalon 1991, vagy 1992 majus 2-an indult be ujra a kozlekedes, eleg erdekes korulmenyek kozott, ugymond az erdekeltek hozzajarulasa nelkul. Bp i: 6.20, 16.40, Zeg i 6.30, 15.30. Ebbol a Zeg-en alvo kocsi Siofok erintese nelkul kozlekedett eleinte. Azert "ujra", mert egy idoben idoszakos jaratkent mar meg volt hirdetve a Pesten alvo jarat.
Kesobb az egerszegen alvo jarat bement Siuofokra is, aztan egy fel evig szunetelt, aztan ujraindult, es 94 majusatol jar Letenyere.
94 szeptembereben kozlekedett eloszor vasarnap masodresz a 15.30-as mellett, egy emeletes Volvo szemelyeben, amin meg jegykiadogep sem volt. Kesobb ezen a jaraton mindenfajta kocsitipus megfordult. 1995 marcius 5-tol lett meghirdetve a jarat lefele utja is, Bp i: 8.00. Azert "lassu" jaratkent, mert szamitottak a Balatonra meno utasokra. Erre irtam, hogy ez erdekes, mert a jarat - ertelemszeruen - csak iskolaidoben jar, akkor meg eppen pang a Balaton. :)
Eleinte egy hetkoznap Romaniaba jaro kocsi volt beosztva erre a jaratra. Az egyik sofornek szokasa volt, hogy a meghirdetett 11.50 helyett 11.30-ra megerkezett Egerszegre, ugy 500 meterrel a buszallomas elott meg be is allt a MOL kuthoz tankolni. Tette ezt utasokkal. Igen, utasokkal, ugyanis ha sietett, akkor leert Keszthelyre 10.30 elott (10.50 a hivatalos), es elvitte a 10.30-kor Zalaegerszegre indulo helykozi jarat utasainak zomet, igy 5-10 utasa volt Keszthely-Zalagerszeg kozott.
O volt az a sofor, akit az se erdekelt, hogy 96-ban atvarialta Keszthelyen az onkormanyzat a tavolsagi jaratok utvonalat, es minden busznak le kellett mennie a vasutallomasra, de a tavolsagiak nem mehettek be a Foterre. Emberunk lazan kihagyta a vasutat, bement viszont a Foterre. Honapokon at... :(
Ennek ellenere maniam, hogy minden rendszeres masodreszjaratot meg kell hirdetni, "eloreszben" vagy "utoreszben" is! Ha egy utas van rajta, mar valoban megeri.
Köszönöm, megtisztelsz! :-)
Egyébként a 8 órás Zalaegerszegi előtte már évekig menetrenden kivül járt le vasárnap ZEG-re, a 15 órásnak másodrésznek üresen. Valószinüleg arra is gondoltak, hogy ha már egy fizető utas van, már többet hoz, mint ha üresen megy. (Gondolom ezért is nem szüntetik meg, úgyis le kell mennie). Másodrész meg csak iskolaidőben kell :-)))))
(Egyébként ott van az ALBA 8 órás Siófoki járata, igaz lassú, igaz nyáron tömeg van rajta, más jó tulajdonsága meg nincs.... Egyszer Siófokig álltam rajta:-( )
Nyáron volt szerencsém Torontoban tölteni 3 hetet. Szóval a rend az, hogy egy ut 2$. Ha veszel legalább 5 tokent (mint anno a tantusz) akkor viszont már csak 1,75-t fizetsz. Ha kérsz átszállójegyet (transfer ticket) akkor azt ad a sofőr, és amig a felszálló ponttól távolodsz, nem kell újra fizetni. Igy még mondhatjuk azt is, hogy olcsobb mint a BKV. (igaz egy megállóra viszont a közérttől lényegesen drágább :-)) Ha metróra kell átszállni, nem kell átszállójegyet kérni, mert a buszok bemennek a metró területére, és igy nem mész át az ellenőrző ponton. Szóval nekem tetszett... :-)))
Egy kanadai-magyar sráccal beszéltem a vonaton. Aztán szóba jött a közlekedés is.
Ott (Toronto-ban (?)) felszálláskor bedobsz 1.75$-t az automatába, amit a sofőr "szúrós szemmel" ellenőríz. Viszont nem kapsz jegyet. Ha nincs apród, akkor bedobsz egy 2$-os érmét, de vissza nem kapsz belőle.
Távolsági buszokon előre megváltott jeggyel lehet utazni.
De azért van 50%-os kedvezmény. Csak azt nem tudom, hogy a fogyasztói árkiegészítést ott hogyan oldják meg? (A diákokkedvezményeket gondolom nem a busztársaságnak kell lenyelnie.)
Csak kis puttonya volt:-)) Minden esetre a gyerekek nagyon örültek neki:-)))
-------------------------
Mozi:
Szerdán 21.00-kor lesz a Cirko-Gejzírben az 1961-ben készült Jó utat, autóbusz című film. Ha érdekel valakit, aki még nem olvasta a VÉEK-ben, akkor annak írom, hogy előtte a Jászai Mari téren a 2-es villamos megállójában találkozunk 20.30-kor. Gyertek.
En ugy tudtam, a mikulasok szancsengo csinglinglinggel jarnak dolgozni, de ezek szerint at kell irni majd a mondokakat.
"400 lo huzta,
busz repitette,
gombolyu zsakjat,
a csomagtartoba tette,"
Apropo, a gombolyu puttonya nem haladta meg az utipoggyasz megengedett mereteit? :)))
Eddigi életemben hatszor találkoztam Volánbuszos ellenőrökkel. Az ötödik és hatodik alkalom ma vol. Történt ugyanis, hogy ma razziát tartottak az Árpád híd és a Gyöngyösi utca között a helyi járatokon. Dunakeszin volt dolgom, odafelé és visszafelé is kifogtam őket:)) Az első út mókás volt, mert az ellenőrök után Dunakeszin egy mikulás szállt fel a buszra - először azthittem, hogy valami volános meglepetés lett, de csak egy teljesen hétköznapi, melóba igyekvő mikulás volt. Van ez így :-)))
A kerdes jo. A valasz melyebben leledzik. A maszek nem egy egyszeru maszek, hanem egy nagyon jo kapcsolatokkal rendelkezo fuvarozoszovetseg prominens vezetoje.
Ausztriaban tudtommal nincs a mi 90%-osunkhoz foghato kedvezmeny, elvegre rothado kapitalista, kizsakmanyolo allam.....
Van kis hazánk egyik szegletében három szomszédos cég, akik megállípodást kötöttek a kölcsönös ellenőrzésekre. Egy összejövetel alkamával azt mondja X. társaság ellenőreinek főnöke Y. társaság közúti ellenőreinek, hogy: "...azt ne vegyétek hibának, ha esetleg a gkv. nem kezeli a nyugdíjas szelvényt..."
Az a Zala Volan, sot egesz Zalaegerszeg elott sem volt titok, hogy a maszek nemhogy nem ker diakigazolvanyt, hanem... Sot, lehetne meg cifrabban is fogalmazni. Amit nem értek: Miért nem ellenőrzi semmilyen hatóság sem?
Nem hiszem, hogy Ausztriában is csak az "állami" (Postaauto, Bundesbus) buszsofőröket ellenőrzik.
A dec. 13-i PTRT-s kirándulás kapcsán lesz Pannon Volán látogatás is (ha már közös a telephely). Aki nem olvasta volna a felhívást, annak jelezném, hogy a Városi és elővárosin Mészáros Ferenc topictárs szervezi a látogatást Bp-ről, én meg várom a társulatot Pécs-Főpályaudvaron.
Talán addigra a két Mercedes is megérkezik a Pannonhoz.
En szabaduszo vagyok, de minden erdekel :) A Dunantulon vagyok jartasabb, Zala, Vasi, Kisalfold, Kapos ugyekben. FOMA mester a pecsi tudositonk, TRA 395 a Veszprem megyei, Locator a Gemenc, V42, chrta es FOMA a Tisza, es ki ne hagyjam illesf-et a Borzsonybol, nevtelent Veszprembol, Grimbit Kelet-Pestrol, stb., hogy csak az aktualis infok rendszeres adoit emlitsem, de van itt busz-szakerto, es foldrajzilag be nem hatarolhatoan mindenhez erto infoforras topictars is szep szammal, ugyhogy minden erdekesseget megtudunk! (Bocsanat, ha valakit nem elitettem volna meg nev szerint, kulonosen a galopposokat :))
Ezennel Te lehetsz a tiszteletbeli Volanbuszos tudositonk! :)
A Bp-Veszpremet szerintem surgosen rendbe kellene tenni, mert egyfelol tulkapacitasok vannak (ahogy irtad, este), masfelol meg egyes jaratok igencsak zsufoltak. A felorankenti utemes Bogati-terv egesz jo szerintem, bar ugy hiszem, hogy ez az a vonal, ahol tul sok a piaci szereplo, es ertelemszeruen nehez megegyezni, ezert a foldrajzi es honossagi adottsagokat figyelembe veve kellene megoldani a kapacitasproblemakat (pl. a masodresz adast), es elszamolni egymassal. Ha mindenki a sajat jaratat akarja erositgetni, es ezert odavezenyel uresen buszokat, akkor elpazaroljak ennek a jo vonalnak az adottsagait.
A zegi vasarnapi 8 orason 5 fizeto utas? Hol? Keszthely-Heviz kozott? :))
Ez az a jarat, amit finoman szolva elcsesztek, annakidejen en biztosan nem igy inditottam be. Hallottam az okat a dolognak: hogy vasarnap reggel ne csak hajnali fel 7-kor lehessen lemenni a Balatonra. Ez OK, na de pont iskolaidoben?...
Igazság szerint a média területén jártasabb vagyok, csak egy haverom Volánbuszos, na meg én is kicsit bele vagyok esve a Volánbuszba. Elég sokmindenről tudok, hallok, de pont a Bp - Veszprémről mostanában semmit. Szerintem egy kicsit túl lett lőve az este Budapest irányba járatokkal. Egyébként te melyik cégnél vagy?
Ps.: Egyébként én már utaztam úgy a vasárnap reggel 8 órással ZEG-re, hogy 5 fizető utas is volt :-))))))
December elejétől bankkártyaelfogadó POS terminálokat telepítettek a Szeged Plaza beli Közönségkapcsolatok Irodája után a szegedi Mars téri buszállomás pénztáraiba és a hódmezővásárhelyi buszállomás pénztárába is.
Ily módon ez a 2 város hazánkban (tudomásom szerint) az első, ahol helyi jegyeket és bérleteket lehet venni bankkártyával.
Természetesen a helyközieket is lehet ilymódon fizetni, azonban abban nem a Tisza Voláné az elsőbbség, mert a miskolci és a budapesti Népstadion és Erzsébet téri buszállomásokon már van egy ideje bankkártya elfogadás jegy- és bérletváltásnál, azonban helyi bérletet eddig sehol sem lehettett hazánkban bankkártyával fizetni.
Hajrá többi Volán !
Üdvözlettel:sosiforda
"Gondolom az uj Volanbuszos C56-osrol van szo. Egyelore 4 db van beloluk."
Volánbusz-sávos színezés, 2 db kétszárnyú bolygóajtó? Egy ilyet láttam pár napja (nem tudom, hol).
"vasárnap c50-esnek látszó jószág vonult el az ablakunk alatt (Bp-Pécel-Isaszeg-Dány vonal, 2108)"
Először azt hittem, a kisvasúti C50-re gondolsz és csodálkoztam, hogy
1. hogyan mehet arra?
2. miért ide írod ...
A 2. kerdesedre a valasz a Nicolasnak irtak aljan van. Ha nekem van egy cegem, es van egy olyan lehetosegem, hogy veszek a sajat cegemtol 10 forintert egy szolgaltatast, ami utan az allambacsi 90 forintot fizet a cegemnek, akkor azt hiszem megeri nekem azt a szolgaltatast igenybe vennem...
A Gratis balesete 96-ban volt, most hirtelen nem emlekszem pontosan, hogy mikor, de talan marciusban, de lehet, hogy oktober, valamikor a ket kozepen, talan szerdan. Lenyeg az, hogy valahogy a szorgalmi idoszakok kozepe fele :)
Az tortent, hogy a busz (egy emeletes vilagoszold regi Neoplan V-s rendszammal) szokas szerint ment, mint a golyo, es valahol a Balaton partjan, talan Szemesen, vagy Szarszon talalkozott egy Peugeot kisteherautoval, es azt belokte egy peksegbe. Szerencsere halal nem volt, de a sofort langvagoval szedtek ki, es jonehany honapig nem vezetett. Az utasok kozul csak egy konnyebb serult volt, a Peugeotrol nem tudok. (A pekrol sem)
Az utasokat az Egerszegrol 6.30-kor indulo Volanbusz jarat vitte Budapestre, allitolag a ket busznyi utas kenyelmesen is elfert a jaraton.
A Zala Volanos soforoket nem lepte meg a baleset. Az 5.10-es jaraton dolgozo egyik srac mondta, hogy a tel folyaman, rossz utviszonyok eseten tobbszor elofordult, hogy utolerte, es megelozte ot a Gratis busz, pedig ugyanazon az utvonalon mennek, es ez utobbi 25 perccel kesobb (5.35-kor)indul.
De van, 13 orakor indul a Gratis vasarnap. Azt valoban konnyu beutazni Budapestrol, foleg, ha a 8 orasival megy Egerszegre az ember. Legalabb lesz rajta egy utas. Igaz, az se fizeto :)))
Latom, Bogati mester elsoszamu segedje alatt ugyanazt a szemelyt ertjuk! :) Ha minden cegnel ilyen emberek lennenek, elobb-utobb nem utazna senki vonattal Magyarorszagon.
Az is igaz, hogy kocsival is le tudnak menni ellenorizni, ha akarnak. Maga az Erzsebet teri allomasfonok is ment mar ejjel 3-kor Dunaujvarosba. De azert Zalaegerszeg kicsit mas, en egy Gratis miatt nem menne'k ejjel Egerszegre...
A vasarnapi Gratist meg nem is igazan erdemes megnezni. Vasarnap delutan nem lehet ures busszal Pestre menni. En ha jaratot utazok be, akkor azt lehetoseg szerint keddtol csutortokig teszem. Kiveve ha dirtekt a hetvegi forgalom erdekel.
Ennek ellenere az hiheto, hogy az Akos megnezte a 13 oras Gratist. Nem ez az elso utja Zalaban. A kanizsai - egykoron harmatgyenge - jarat Lentibe valo meghosszabbitasaban is resze volt egy ilyen utjanak, meg a segitokesz helyieknek. Igaz, hogy az az utja 97-ben volt, a Zala Volan pedig csak az iden jarul hozza a jarat meghosszabbitasahoz. Es messze nem is olyan zavaro, mint attol tartottak.
Az a Zala Volan, sot egesz Zalaegerszeg elott sem volt titok, hogy a maszek nemhogy nem ker diakigazolvanyt, hanem... Sot, lehetne meg cifrabban is fogalmazni. Lenyeg az, hogy minden bizonnyal igen sulyosan visszael a fogyasztoi arkiegeszites rendszerevel, es ezt kis magancegkent megteheti, de a Volan nem. Mindegy, maszekunk igy is nagyon megszivta a 4 oras vedettsegi idoszakaval. Mostanra mar ugy vannak vele a Volanok, hogy a kutyat sem zavarja, sot, legalabb segit a hetvegi csucs elviteleben.
Mas viszonylatok teren is ilyen jaratos vagy? :)Tudsz valami fejlemenyrol Bp-Veszprem kozott?
Nem megy maszek valamikor vasárnap délután ZEG vasutállomástól Pestre? Csak mert egyszer mintha láttam volna. Az meg hogy hajnalra lent kell lenni nem számít, lásd pl. a Volánbuszos ellenőrök. Kocsi akad még azért... :-) Egyébként én ugy tudom, hogy a K. Ákos utazott-e célból. Ő állapította meg azt is pl., hogy a maszek nem kér diákigazolványt, legalábbis még 1-2 éve igy volt.
Bocs ,hogy csak úgy belevágok ,de lenne egy kérdésem...
A Hungaroringen a Gerhard Berger Vezetéstechnikai Tanpályán ki vol már?
Milyen a tanfolyam ,mik a feladatok ?
Érdemes elmenni ?
(én csak nézőnek mennék eggyellőre ,majd próba utánna...)
Szo sincs "belepofazasrol", hiszen igencsak temaba vago, amit irsz. A maszekot egyebkent en is emlitettem, o a Gratis. A Volanbusztol viszont nehezen hiszem, hogy olyan sokat utaztak volna rajta kiprobalas celjabol, egyreszt mert a jarat Egerszegrol hajnalban indul, es este er. Masreszt meg mert en nem tudok rola :))))
Az tudom, hogy Bogati mester neha elkuldi legfobb segedjet "vonalbejarasra", de a Gratist szerintem nem neztek meg. Illetve ha meg is neztek, akkor nem azert, hogy megtudjak a sikere titkat, hiszen nem a Gratis talalta ki az epresszjaratokat. Egyszer 91-ben en is kiprobaltam a Gratist, de kockara fagytam benne, ugyhogy egyszer es utoljara csinaltam.
Amugy a Gratis mar korantsem megy olyan jol, mint regen, koszonhetoen a korenott jaratoknak, a 97-es balesetnek, az ujdonsag varazsa elvesztesenek, dragasagnak, stb, viszont elonye, hogy olyan dolgokat is megtehet, amit az APV-kezelesu Volanok aligha. Es ez valoszinuleg a koncesszioja lejartaig minden bizonnyal eletben tartja. (meg 7 ev)
Bocsánat, hogy belepofázok, de a Déli megállásnak van egy másik indoka is. Mint tudjátok a Zalaegerszegi vonalon a Volánnak egy maszek személyében konkurense is van, és a maszek járat a Délihez közlekedik. Tipikus példája, hogy versenyhelyzetben a szolgáltató cég igyekszik alkalmazkodni az utasokhoz. Egyébként tudomásom van róla, hogy a Volánbusz menetrendi csoportjából valaki, többször is utazott a maszek járattal, mert igy próbálták kideríteni a népszerűségének az okát. Többek között ennek köszönhetőek a nagyon kevés helyen megálló expresszjáratok is.
Termeszetesen meg! :)
A fo ok az, hogy ugy gondoljak, a zalai ember vilageleteben a Delibe erkezett a vonataval, ez neki a kalyha, ahonnan el tud indulni. Ezt a Gratis is igy gondolta. 91-ben a gyorsitott Lenti-Budapest jarat is itt allt meg, es onnan kezdve az osszes tobbi is, a kanizsai jaratok is.
Sot, olyan nezet is van, hogy ha kitelepitik az Erzsebet teri buszallomast a Nepligethez, akkor a Zala Volannak meg kellene tartania a Deli pu-t, mint vegallomast.
Van a Deli mellett is, ellen is erv, nem nagyon kivanok allast foglalni a jovot illetoen, de szerintem jelenleg ez egy eleg jo megoldas. Tapasztalatom szerint a reggeli jaratok par perc alatt beernek az Osztyapenkotol a Delihez, azaz a metrohoz, igaz, onnan volt mar ra pelda, hogy 50 percig eltartott a Deakig az ut. A reggeli jaratokrol az utasok java leszall a Delinel, ugyanez egy Bartok Bela uti megallasnal nem lenne elmondhato.
Mind a kanizsai, mind az egerszegi jaratok a semmibol nottek ki, 8 evvel ezelott nem is volt Volan jarat a deli part-M7 utvonalon, es a vasut beka feneke alatti szinvonala tette oket nagyon jo jaratokka. Ma mar mindket varosba napi 4 expresszjarat van. Ehhez kellett az, hogy nyujtsak azt, amit a vasut (Deli pu) es tobbet is, azaz Deak teret, a varos szivet, es jelentos kenyelmi tobbletet, gyorsabb eljutast, eleinte meg kedvezmenyes bevezeto jegyarat is. (Egerszeg fele meg ma is van egy savnyi kedvezmeny). A biztos ulohelyre is kifejezett figyelmet igyekszenek forditani. Sajnos elofordul, hogy eszkozhianyra valo tekintettel a Volanbusz nem tud kocsit adni. Van olyan pentek, hogy 14 orakor 4 kocsi indul Egerszegre, vasarnap 17 orakor olykor 5 is Budapestre. Egerszegrol gyakorlatilag soha nem indul el busz allo utasokkal.
Kanizsa mas teszta, mert ott nincs pool szerzodes, mindenki a maga jaratainak ura.
Carpy! Te, mint Zala Volán szakértő, meg tudnád mondani, hogy miért kevernek be a zegi buszok a Délihez? Van ennek valami értelme? Én nem látok benne sokat, bár nem is nagyon ismerem ezeket a járatokat. Kíváncsi lennék a véleményetekre!
Maxizas ugyben annyit tudnek mondani, hogy a Dunantulon mostanaban* nem lattam egyaltalan, ellenben a tulparton, kulonosen Hajdu, Borsod megyekben, eleg gyakori jelenseg.
Tudok viszont olyan Volanbusz-soforrol, aki igazan sokat tett a jarata nepszerusiteseert, pl sajat kezuleg keszitett szorolapok, bartsagos modor, tisztasag, stb, de egyszer maxizason kapta egy ellenor. Mivel a valtotasra epp ott volt a buszon, azonnal helyet csereltek, tobbet nem vezetett a srac Volanbusz-jaratot. Pedig a fama szerint nem is maxizott, hanem ingyen folengedett valakit, de az az ellenornek azt allitotta, hogy fizetett, csak nem kapott jegyet. Ilyenkor minimum rovancsolni kell, de ez allitolag elmaradt.
A tortenet bizonytalansagi tenytezoje az informatorom, aki kellokeppen szerelmes volt az illeto soforbe, fix pont viszont az, hogy en is ismertem a sofort, es nehezen hinnem rola el a maxizast.
A tortenet az 1996 eleji, Budapest-Letenye jarat.
Ez a borravalós dolog nekem is ismerős. (bár amióta lejjebb vitték a korhatárt, már nem szorulnak rá annyian)
Más:
Utaztatok már a siófoki helyijáratokon 1 kellemes nyári napon? Konzervdoboz rulz. De tavaly óta fejlődtek... Akkor még az volt, hogy aki nem fért fel elöl jegyet venni, az ingyen és bérmentve felpréselhette magát valahova, idén meg már a vezető úgy adja ki a jegyeket, hogy az utas a megállóból átbattyog a vezető ablakához, az kiadja a jegyet, aztán v.melyik ajtón meg lehet próbálni felférni. Vicc nélkül mondom, meg kéne hívni a Guiness Rekordok könyvétől valakit, hátha beleférne a dolog. Rövid távon nem is éri meg felszállni, csak pl. mondjuk Széplak-felsőről ill. Szabadisóstóról be a központba. Okosabbja inkább a vonatot veszi igénybe - pl. én :) -, arra jegyet se fontos venni. De pozitívum: van éjszakai járat, igaz, 150 pénzbe kerül. (az is dugig van) Remélem jövőre sikerül odáig fejlődniük, hogy 3-4-szeresre sűritik a menetrendet.
Valahol megvan a neten a békéscsabai helyi tömegközlekedés?
Mert se www.korosvolan.hu, se www.bekescsaba.hu, se cyberhungary. Az utóbbit szeretném megcsinálni, ezért kéne cim. Vagy ha valakinek van erről papiron anyaga, dobjon meg egy emillel (balint@nbres.com), vagy hivjon fel (06-20-960-6556). Köszi.
Nem maxizás, de egy picit hasonló, amikor a nyugdíjas igazolványon szelvényen nem bejegyzést a sofőr.
-Jól jár a nyugdíjas.
-Jó jár a volán. Többet buszozik az utas.=>Több bevétel van. (Vonat helyett is buszozik, mivel a MÁV pénztárak mindig pecsételnek.)
-Nem jár jól az állam, mert fizetheti a fogyasztói árkiegészítést.
Állítólag olyan is létezik, hogy borravaló fejében nem ír rá a sofőr.
Györben is voltak éjszakai járatok 98 nyarán, de a csekély kihasználtság miatt megszüntek.
Ok: Marketing hiánya, csak a megállokban levö táblákbol lehetett volna megtudni az indulási idöt. A járat utvonala nem volt feltüntetve, 5(!!!!) db éjszakai járat volt, nagyon szétszort, nem megszokott utvonalakkal.
Amugy csak péntek-szombat éjjel közlekedett, csak a soförnél váltott jegy volt jo.
"Pilisvörösvár felé csak akkor kapok jegyet, ha az Árpád-hídnál szállok fel (volt rá példa, hogy miután elkértem a jegyemet, a sofõr tüzetesen átnézte hibákat keresve a diákigazolványomat)"
"Vörösvár felé az is bosszantott, hogy nem azt csinálják, hogy kevesebbért visznek el, ha nem adnak jegyet, hanem ugyanannyiért..."
Ez NAGYON-NAGYON ismerős! (járok arra sokat)
A Bp-Esztergom vonal hasonló eseteiről is tudnék mit mesélni. Egyet muszáj elmondjak:
19.00-ás busz, Esztergomból fel Pestre. Végállomás, én szállok fel elsőnek. Bemondom, hogy: 1 diákot kérnék az Árpád-hídig. Sofőr bá meg kitép a gépből egy cetlit, ami előre ki volt nyomtatva (asszem a vonalszám meg még valami volt rajta, nem jegy volt) és odaadja. 126 Ft-t szó nélkül be a kasszába. Kissé berágtam. Mondom: elnézést, nem én vagyok a szemeteskuka, jegyet is kérnék. Fahrer tiszta ideg lesz, bekalapálja az adatokat a gépbe, kitépi belőle a jegyet, úgy hogy a fele bennemarad, belenyomja a kezembe a következő szöveggel: Itt a jegyed, süsd meg, b*szd meg! Aztán meg a kezemből tépi ki a diákomat, és azt buzerálja. Nem tetszett neki rajta, hogy egyszer folyós tollal írtam rá a BKV-bérlet számát, és maradt a tokján egy gombostűvégnyi folt. Mondtam neki, hogy én nem b*szok át senkit ellentétben egyesekkel. Rájött, hogy nem tud micsinálni, elengedett.
Gondoltam, hogy panaszt kéne tenni, csak ez a csávó v.mi volánbuszos főmufti rokona, szóval sokat nem értem volna vele. De már onnan is látszik, hogy csókos, hogy mindig ő kapja a legújabb kocsikat. (94: 435-ös, 99: Rába Contact)
Tudom, hogy ez nem a Volán-panaszkönyv, csak úgy leírtam, bocs, ha hosszú voltam.
Egy friss örömhír Békés megyéből:
(Újra) ÉJSZAKAI JÁRATOK KÖZLEKEDNEK BÉKÉSCSABÁN !
A Körös Volán Rt. 2000. február 4-én kísérleti jelleggel már megindította a diákpolgármester által vezetett mozgalom kérésének engedve az éjszakai helyijáratokat, amelyek péntek és szombat éjszaka közlekedtek 2 helyijárat vonalán :
a 17-esen a Szabadság térről a Lencsési lakótelepre 0.00 , 2.00 -kor és vissza 10 perc múlva, a 3-ason a Malom térről Jaminába 0.25-kor és 2.25-kor, valamint vissza 25 perc múlva. A járatokon bérlet és előreváltott jegy nem volt érvényes, csak a buszon váltott jegy 150,-Ft-ért.
A járatok propagandája szinte 0 volt, az indulási jegyzékeken a megállókban nem szerepeltették őket, hírdetések nem voltak, csak egyszer egyetlen közlemény a megindításukról, majd a megszüntetésükről és a 2000/2001-es menetrendfüzetbe sem kerültek be.
Közlekedésüket a Körös Volán 2000. június 16-án megszűntette.
A tegnapi napon a célközönségre tekintettel a Rózsa Ferenc Gimnáziumban (!)tartott sajtótájékozatón jelentette be a Körös Volán Rt. új vezérigazgatója, hogy december 1-től ismét beindítják az éjszakai járatokat, melyekkel a közlekedési társaság demonstrálni szeretné,hogy nem csupán a meglévő szolgáltatásokat akarja szinten tartani, hanem bővíti is azokat."Komfortos és biztonságos hazatérési lehetőség a diákok pénztárcájához igazítva."Ennek szellemében a buszon váltott jegy ára 115,- Ft-ra csökkent (a bérletek,előreváltott jegyek nem érvényesek). A menetrend módosult és a szolgáltatás az 5-ös járatra is kiterjed majd :
péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjjel a 17-es kifelé 1.00 , 2.30-kor , a 3-as kifelé 1.30 , 2.50-kor , míg az 5-ös 3.25-kor indul, majd tér vissza a városközpontba szintén utasjáratként. Így a járatok Békéscsaba 3 legforgalmasabb járatán közlekednek majd, a város területének jórészét lefedve.
A Kisalföld Volánnál pedig még sosem láttam maxizos vezért... Ott még azért is kényszerszabadságra küldik az embert, ha nem nézi sasszemmel a bérleteket. Külön csoport van erre, hogy a külvárosi, falusi megállókban figyelje a buszsoföröket. Ellenör nagyon ritka hollo a megyében, 5 év alatt 2*találkoztam velük.
A Györ-Bp. járaton egyszer láttam maxizos sofört, Volánbusz szinben. Ott azért durvább, mint Pomázi járatokon...
Változó dolog a maxizás. Pl. Vác környékén ritka dolog, (1-2%, az is főleg a helyijáratokon), a fóti oldalban mindennapos (ezért volt az, hogy 1996-97-ben, amikor nap mint nap arra jártam, gyakran lógtam, mert alapból mindegy, hogy azért büntet meg az ellenőr, mert a sofőr nem adott jegyet, vagy azért, mert nem vettem...), Pilisvörösvár felé csak akkor kapok jegyet, ha az Árpád-hídnál szállok fel (volt rá példa, hogy miután elkértem a jegyemet, a sofőr tüzetesen átnézte hibákat keresve a diákigazolványomat), a többi Volánbuszod részt nem ismerem. Vörösvár felé az is bosszantott, hogy nem azt csinálják, hogy kevesebbért visznek el, ha nem adnak jegyet, hanem ugyanannyiért...
T.S., szentendrei főnök panaszügyemkor emlegette, hogy volt olyan hét, amikor 6 sofőrtől vált meg jegynemadás miatt. Ezek után nem értem, hogy miért ilyen lazák a sofőrök...
Ismerem még a Nógrád Volánt: itt is nagyon mozognak az ellenőrök (legalábbis a balassagyarmati oldalban), nincs maxizás.
A Hajdú Volánnak biztos, hogy van KAROSÁJA , azt gyakran látom a Debrecen-Gyula és Debrecen-Szeged járatokon.
Volt itt szó arról, hogy a Jászkun Volánnak is van.
Kedves Locator !
A Hajdú Volánnak biztos, hogy van KAROSÁJA , azt gyakran látom a Debrecen-Gyula és Debrecen-Szeged járatokon.
Volt itt szó arról, hogy a Jászkun Volánnak is van.
Kedves Mindenki !
Itt Tőletek tanultam, hogy maxizásnak hívja a sofőrszleng azt az esetet, amikor a buszvezető beszedi a viteldíjat, vagy annak egy részét, de nem ad jegyet érte.
Ez a jelenség a környékemen, a Körös és Tisza Volánoknál helyközi járatoknál szinte ismeretlen, csak ezrelékben mérhető, esetleg a sofőr unokatestvére,haverja esetén, de akkor őt meg inkább ingyen viszi, az átlagos utas helyközi utazásnál mindig kap jegyet, az ellenőrök a teljes üzemidőben járnak, az első és utolsó járatokon is , a sofőrök pedig utánaszólnak annak,aki a pénzt odaadta,de nem várta meg,hogy a gép kiadja a jegyet, hogy vigye el a jegyét is.
A kisvárosok helyi közlekedésében (Gyula, Szentes), illetve itt helyközi buszokon a városon belül a buszállomás felé beutazóknál már néha nagyvonalúbbak a sofőrök,de azért itt is helytől függően kb. 80-95 %-os a jegyadás.
Ezek alapján döbbentem meg a VOLÁNBUSZ sofőrök gátlástalanságán . Már évekkel ezelőtt tapasztaltam,hogy este az Érd- K.D.T. járaton senki sem kapott jegyet, hasonlóképpen a szentendrei pismányhegyi helyijárathoz, ahol kérésünk ellenére sem adott a vezető jegyet.
Most egy hétig Pomáz környékén voltam és sűrűn utaztam a Pomáz környéki helyközi járatokon (Pilisszentkereszt,Dobogókő,Csobánka,Budakalász,CORA).Letaglózótt, hogy tapasztalataim szerint errefelé a sofőrök a cég összbevételének 10-20 %-át lenyelik és a maxizásnak bejáratott, olajozott technikája van : a sofőrfülke világításásnak felkapcsolásával jeleznek egymásnak, a helyiek felszállásnál egyből leteszik a jegyárnál kissé kevesebb aprót és vonulnak be a buszba. Este 18.00 után Pomázon belül utazó utas élből soha és semmilyen körülmények között nem kap jegyet, a helyközi utas csak akkor kap - mint én - ha azt nyomatékosan kéri, ilyenkor azonban a helyiek neheztelnek rá,hogy minek tartja fel a sort ilyen hülyeségekkel, a sofőr meg pláne zokon veszi ezt a devianciát. A Békásmegyer,Heltai J.tér- Budakalász,CORA járat sofőrje már az utolsó járat előtt 4 járattal megcsinálta a napi elszámolását és kifelé nem nagy örömmel hajlandó volt egy CORA-Békásmegyer !? jegyet adni, a visszaútnál emiatt új elszámolás fityegett ki a gépből és ekkor már nem volt hajlandó jegyet adni.
A helyiek úgy látszik nem tudják,hogy végetért a szocializmus, a VOLÁN meglopásával pedig maguk alól lopják ki az emiatt papíron veszteséges járatokat és akkor hiába a sofőrnek juttatott sok lóvé, az nem fogja őket este a HÉVtől a Skodájával, vagy az ebből a pénzből szerzett Suzukijával hálából felvinni Szentkeresztre és akkor majd lehet szidni a genyó Volánbuszt.
Sokat gondolkoztam azon,hogy mi lehet a valóság:
1./ a Volánbusz vezetése mindezt tudja és elnézi, mert Bp. környékén nem olyan könnyű buszsofőrt kapni, legyen ennyi mellékesük
(Ennek ellentmondani látszik,hogy 2000. 07.10-től megszűntették a Dolinapusztára és Vörösmarty telepre menő járatokat,ahol a pomázi helyi közlekedést látva /szinte/ mindenki jegy nélkül utazott.)
2./ a Volánbusz vezetésének nem tűnik fel,hogy az est leszálltával Pomáz környékén összesen nem adnak el 30 jegyet és azt hiszik,hogy csak ennyi utasuk van.
A helyzetértékelésemet tovább bonyolította,hogy az utolsó napon este 21.40-kor Pomáz központjában felszállt 2 ellenőr. A 40 utasból kb. 20 bérletes, 18 jegy nélküli ,2 jeggyel .A helyi utasok ott , illetve főleg a következő megállónál hátul rémülten le, majd 1-2 km gyalog, nekem és még egy utastársamnak volt jegyünk, a többi 5 nem bérletes helyközi utas meg jött az olyan mesékkel,hogy kaptak jegyet,de elveszítették, meg, hogy otthon maradt a bérletük.Az ellenőrök senkit sem bűntettek meg, kinyomtattattak a sofőrrel valami elszámolást,majd leszálltak.Ők sem tűntek úgy,mint akik komolyan veszik a dolgot,mert pl. Pomázon direkt rájátszottak szerintem a pöszmögésre,hogy hátul mindenki kényelmesen leszállhasson.Nálunk ilyenkor nem hagynák a sofőrrel kinyittatni az ajtót addig ,amíg végig nem ellenőríznek mindenkit.Van olyan módszerük is,hogy a buszállomásra beérkező buszról csak elől lehet leszállni jegyellenőrzés után.
magyar bankkonzorcium nyújt kölcsönt a moszkvai önkormányzatnak 286 darab ikarus városi busz megvásárlásához. az erről szóló hitelszerződést szerdán írták alá. az exportszerződés teljes összege 28,2 millió dollár, ebből 23,4 millió dollár a vevőhitel, 15 százalékot pedig moszkva önkormányzata előlegként utal át a gyártó ikarusnak. a kölcsön futamideje 5,5 év.
moszkva főpolgármestere elmondta: a városban pillanatnyilag mintegy ötezer ikarus autóbusz közlekedik, így szükség van azok folyamatos kicserélésre, ajárműpark korszerűsítésére.
demszky gábor szerint a főváros mintegy ezer autóbuszt cserélt le az elmúlt időszakban, emellett tíz metrószerelvényt vesz egy moszkva melletti gyártótól.
brumbauer józsef, az ikarusbus rt elnök-vezérigazgatója azt mondta: eddig mintegy 1800 ikarus buszt szállítottak moszkva önkormányzatának, ezzel a szerződéssel meg 2092re emelkedik majd a moszkvai ikarusok száma. a járműveket a moszkva melletti tusino-ban szerelik össze a mo-ról kivitt elemekből. ja, évente eddig moszkva átlag 300 ikarust vásárolt a magyar gyártótól, az együttműködés összegszerűeleg napjainkig meghaladta a 200 millió dollárt.
K.
nem hiszem, hogy az idegenvezető lenne itt a kulcsszereplő.. inkább az utazási iroda tulaja.. :))))
egyébként szerintem ismeritek.:)) máárrmmiinntt az igedenvezetőt. help got: a stílust figyeljétek..
off
Carpy ki fog akadni, hogy szétoffoljuk a topicot.. :))))))
K.
net regény részlet chrta előadásában. ismerős mesélé, (nem buszvezető), de már ült buszban, s ezért nem off topic.
net regény (n+1-ik részlet):
történt vala a gengszterváltás. az kalandozó magarok elindulának bévenni az gaz rothadó (de mily finom illattal rothadó) kapitalizmus elitélendő, és el is ítélt fogyasztási bástyáit. A magyar történelem HUMA és KGM korszakában valánk. (serdületlenek kedvéért: mindkettő olcsó bevásárlólánc sógoréknál).
egyik (azóta már befuccsolt utazási iroda vezetője) felbérelé hősünket, hogy szervezzen egy utat 40-45 hölgy részére, legyen benne shoppingolás, szájtátás, kicsi kultúra, kényeztetés, stb, pár napban. hősünk megszervezé. irány tarvisio bőrvásár, szőrmevásár, (ez 1990-ben
még szám), karinthia (még haider nélkül), hercegnői kastély, sok cukrászda, egy nap szépségfarm, stb. a negyvenvalahány hölgy egy akkor divatos háziasszonyi sorsjátékon nyerte az
utat. legalábbis ők ezt hitték, így tudták. jól érezték magukat, s hiába voltak 25-45 év közöttiek, kezdődő barátnői kapcsolatok szövődtek, vihogtak pár napot, mint egy gimnáziumi
lányosztály.
minden jónak vége szakad egyszer, s irány haza. rábafüzes után alkalmi idegenelvezetőnk magához ragadá a mikrofont és kérdez-felelek játékot
kezdeményez. a megbízótól kapott eredeti instrukció szerint vigyázva arra, hogy minden csaj nyerjen valamit. újabb vihogás-hullám s jól telik az út rábafüzestől székesfehérvárig.
fehérvárnál rá az M-7-re. szigorú utasítás volt rá, hogy pont ott, pont akkor nyissa ki alkalmi idegenvezetőnk "A" NAGY borítékot.
felbontja s ez áll benne, kb. szó szerint : önökben, hölgyeim van egy közös. amelyikük a következő 40 percben rájön, hogy mi az, az nyer egy nyáron beváltható kéthetes, kétszemélyes üdülést jesolóban!
addig hajcsavarokat, bonbont meg ilyeneket nyertek a csajok rábafüzestől fehérvárig. érthető izgalom támadt tehát. 1990ben még nem mindenki ment 2 hétre olaszországba nyaralni a párjával.
megindult a találgatás:
- egy iskolába jártunk,
- egy megyében születtünk,
- azonos csillagképünk van,
- s még számtalan (helytelen) megoldás, ötlet született.
az utasitás az volt, hogy az érdi elágazás előtti parkolóban meg kell állítani a buszt, felnyitni a "kis"-borítékot, hangosan felolvasni a megfejtést, s átadni a győztesnek a biankóra kitöltött üdülési csekket.
így vala.
hősünk boriték kinyit, olvasná, dadog, mereszti szemét, hang nem jön, szó bennreked.
buszsofőr odafordul:
-kevés a világitás, mennyezetlámpa? adjak több fényt?
hősünk ingatja fejét, világitás elég, majd teljesen átizzadt kézzel megfogja a mikrofont, szembenéz a kipurult, jókedvű, végtelenül kíváncsi hölgykoszorúval, s olvassa a megfejtést:
"hölgyeim ! önökben az a közös, hogy az elmúlt 25 év alatt, -különböző időpontokban- önök voltak n.n.( az utat megrendelő idegenforgalmi vállalkozó) barátnői."
döbbent néma csend, kb. 30 másodpercig. feltörő röhigcsélés gyengén s kiszabaduló női káromkodás utána. nem nyerte meg senki az utat.
ennyi.
chrta találós kérdése:
ki volt az idegenvezető?
a helyes megfejtők között 2 db túrórudit + a (leó által beígért) villányi cigánypecsenye egyhatodát sorsolom ki.
off
Carpy, maga érthető okokból nem indulhat.. :)))
K.
Az elso kepen - most hogy gondolkodtam - Isobloc nem valoszinu, mert azok egyreszt Debrecen kornyeken kozlekedtek, masreszt farmotorosak voltak. A kepen levo pedig inkabb orrmotoros.
Szerintem a masodik kep is a Matraban keszult. Ez a matrahazai buszallomas. Igy van Illesf?
Amúgy Carpy: megnéztem a Zala Volán-oldalaidat, és nagyon jók, csak...mért nem használsz ékezetet?
Vannak képeim zalai buszokról, én csináltam őket, ugyanis nyaranta sokat vagyok lent. (Szerintem különben kinézetre, állapotra, színre, szagra, szóval mindenre nézve a Zala Volán pedig az egyik legjobb az országban. Nagyon kedvelem őket.)
A falu neve most nem fog eszembe jutni, de össznépi a felháborodás (mind a 2000 ember ki van akadva), hogy a napi - ha jól emlékszem - 29 járatból a Nográd Volán megszűntetett egy kora reggeli, valamint egy esti járatot. Ennek következtében a helyiek nem tudnak reggel 6-ra beérni dolgozni valahova (talán Szécsénybe), este pedig, miután végeztek, csak éjjel tudnak hazamenni. Megkérdezték a cég képviselőjét is (Versegi Lászlót, akitől nekem egyébként, egész más témában, van egy levelem), ő felmérésekre hivatkozott.
Úgy emlékszem, a nógrádi társaság az egyik "legleszakadtabb", már ami az anyagiakat illeti. Jól gondolom? Mert legalábbis ez látszik.
Az elso kepen levot nem ismerem. A II. vil. haboru utan kozlekedtek hazankban Chausson, Isobloc es Renault autobuszok is (kis db szamban). Talan ezek kozul valo. Mikori a kepeslap?
Van olyan kepem, ahol az emlitett 2 joszag egymas mellet all. Talan mar lattad is :)))
Az E92-es egy kis peldanyszamba gyartott es kis kapacitasu helyi autobusz. A Masik egy MB305-os, Zalaban mintegy 10 darab szaguldozik beloluk, van csuklos verzio is. Reszletek a honlapomon :))
verőfényes szép jó reggelt! :))
keszthelyen a hétvégén e92-t láttam.. mit kell tudni róla?
ja, meg volt egy másik ZV busz is, amit nem sikerült beazonosítanom"". a rendszám_a_ esz 252 volt.
help?
K.
Ugyanolyan sarga szinuek, mint a Zala Volan tobbi helyi busza. Ajtoelrendezes: 2-2-2-1. Azt, hogy ezeken milyen az ajto nem tudom, de a korabbiakon az elso ajto befele nyilt, mint a bolygoajtos Ikarusokon, a tobbi pedig kifele.
Te jó ég! Nem hiszem el!!!! Sikerült regisztráltatnom magam!!!!!! (bocs ezért)
Magamról annyit mondanék, hogy világ életemben (nem sok) érdekelt a közlekedés, azon belül is a buszos, és különösen a Volános. Igy aztán marhára örülök, hogy végre sikerült belépnem ide!
Rengeteg sok kérdésem van, mivel már egy éve követem a topic menését, mindig itt leeszek a közelben.
Bocs hogy megszakitottam itt valami témát.
Kezdésnek annyit, hogy egy dolgot nem értek: hogy lehet az hogy a Volánbusz vett (vagy kapott) a BKV-tól buszookat, miközben a Csepel-Szigethalom vonalon van több olyan busz is, ami eredetileg BKV-s, az itt megjelent lista alapján, de mégsem autómata váltós. Ez hogy létezik? (lehet hogy nagyon őrült kérdés...)
Nagykanizsara ket ujabb E94G erkezett! Meg rendszamuk sincs, ma reggel egymas mellett alltak az autobuszallomason. Igy mar osszesen 5 db. E94G jar Nagykanizsan helyijaraton.
Rendben, én is utána nézek. Sajnos a fejem - mint szoktam mondani - nem káptalan, nem megy minden fejből. Keddre megnézem a listámon. És köszönöm, hogy megírtad.
Nem tesz semmit, ha bármiről kellene kép kérj, hátha van. Most pont nincs nálam a volán lista, de keddre hozom magammal, addig is próbáld megfejteni azt a kérdőjelet. És bizos vagy benne, hogy ex Balaton Volános?
Kofy
Írtam egy emilt számodra. Igyekszem küldeni a képet.
Buszos "bóklászások": Veszprémben az emeletes Volánbusz járat sofőrje éjjel a MÁV-szállóban alszik. (3.5 km a buszállomástól.)
Szombathelyen az egyik műszakos járat sofőrje egyszer elment bevásárolni. (Oda-vissza ca. 8-900 m.) A Volánt nem igazán érte kár, mivel a gázolajmegtakarításokból fedezhető volt ez a kirándulás. Utasa is volt, mivel a hipermarket parkolójában éppen akkor ért véget egy rendezvény, és ilyenkor már nincs más busz onnan.
Találtam egy volános linket az Indexen. Érdemes megnézni!
http://www.extra.hu/Tir_Nan_Og/home.htm Az "elkövető" adatait csak kissé trükkösen lehet elérni.
Ha nem lett volna ott a főnoke, akkor nem kért volna szerintem... Azért ezen nem tudok napirendre térni, hogy hogy találhatta ki, hogy BKV bérlettel akartam felszállni. Minden esetre ezt olyan szépen előadhatta, hogy érződott a jelenlévőkből, hogy hisznek neki, bár az is elég meggyőző szerintem, hogy 23 Ft-ért én sem fogok bliccelési kisérletekbe keveredni. Le van rendezve, bocsánatot kért, nekem ennyi bőven elég. Még akkor is, ha egy ekkora hazugságot mondott a jegyzőkönyvbe.
Carpy
Villamossal még menőbb lenne :)))
Off
válaszmél már rég elkészült otthon, csak kb 13 kB, az itteni mél meg 1 kB-nál többet nem küld el. Lassan majd el jut.
`Ja persze, de mikor szunt meg a Duna Volan, illetve mikor valtott nevet? (magyaran mi lett vele?) `
Eloszor is feldarabolodott (a ceglediek valtak ki, talan Delfu vagy valami ilyesmi neven), majd szep lassan fogyadkozott az allomany es egyre tobb telephelyet adtak el. Ma mar csak a Volan Tefu nemzetkozi fuvarozo ceg letezik.
chrta
Adjuk meg a sofornek azt a lehetoseget, hogy a szallasa kozeleben parkoljon a busszal es azzal is mehessen vasarolni. Szerintem el tudja o azt kormanyozni.
nem, nagyjából sem így nézet ki az a bóklászó rendszám..
azt írtam, a rendszám gxg 113 volt.. ennek meg nem az.. na jó, maximum a körítés, ami mögötte van.. (busznak nevezik, azt hiszem.. bár erről nincsenek megbízható információim..)
:)
K.
Ugyan, chrta, hiszen olyan meno busszal menni vasarolni. :))
Elutott valakit? Nem. Akkor meg nincs semmi baj. Legkozelebb majd nem busszal megy, ha latja, hogy szukos.
Ha a ennek ellenere holnap delutan megint ott latod a buszt, akkor en is hulye vagyok, meg a sofor is. Allok a proba elebe! :))))))))
ja.. egy kis bóklászás a böhöm nagy busszal az amúgy is életveszélyes parkolóban.. hogyne férne bele..
carp, nekem nem azzal van bajom, hogy szolgálat után mit csinál (fog csinálni..). azzal van bajom, hogy beerőszakolta a gépet valahová, ahonnan alig tudott kikászálódni. ez máshol, máskor sem túl kellemes dolog, ezért kellett volna előbb gondolkodnia, aztán tekerni a kormányt intenzíven.. vagy rosszul látom, buszosok?
pls, nézz mélt.
K.
Igen, Zegrol jott, 6.30-kor indult, 15.25-kor ert. Megjon, menetlevelet pecsetel, szolgalatbol tavozik, stb. Buszt soxor nem hagy a buszallomason, mert nincs ra hely, vele megy ki az albiba, ami talan a Budapesti koruton van, de ez csak tipp. Jobb cegeknel ennyi belefer. :)
A szegedi soforok zalaegerszegen is hasonloan kozlekednek, tobbnyire du 4 fele betetnek a Volan telepre (ok is 15.25-kor erkeznek, de 6.45-kor indulnak), aztan a Landorhegyi uton van a lakas. Vagy volt, 8 eve meg biztos. (a jarat egyebkent lassan 30 eves)
A regi hidnal en nem hagynam a buszomat, foleg ha arra jarnak haza az ujsagiropalantak, meg a vegen lefenykepezik :) azonkivul reggel erte kell menni...
Trefat felreteve legtobbszor a buszallomason, vagy a Tisza/Zala Volan telepen alszanak az kocsik a soforoknek albit berelnek a cegek. Egy kis boklaszas meg 350 kilometer utan belefer.
ooooppsssz.. kellett volna hozzá busz is látni?? :)) ez valami újdonság.. ilyesmi gyakran megesik?? mármint, hogy rendszámhoz tartozik busz is?? hmm.. különös..
ok, megjött zegről (vagy passz, honnan..).. fogja magát, és elmegy a böhöm nagy buszával a jónevű szatócsboltba, itt a sarkon?? nem kellene ilyenkor letenni valami biztonságos helyen a buszt?? (pl a régi híd újszegedi hídfője, kálvária tér..) mármint, szabadon bóklászhat a céges járgánnyal?? ez nem kóser.. :((
K.
Ezek a ZV. rendszamok mar csak ilyenek. Egyedul boklasznak a hozzajuk merten tenyleg nagy parkoloban... Buszt nem lattal hozza? :))))
Valoszinuleg egy Setra az illeto, es miutan eppen (15.25-kor) befutott a jarataval kiment vasarolgatni egyet. A Tescoban sok minden kaphato, ami egy sofor idegenben toltott ejszakajahoz szukseges :))
van valaki, aki járatos zala volán-dolgokban? :))
ma du (kb fél5 körül) a szegedi tesco parkolójában kóválygott egy ZV. rendszám: gxg 113
kit keresett ott?? :)))))))
(off: szánalmas látvány volt, ahogy a nem rá méretezett parkolóban bóklászott..)
K.
En adtam fel a rejtvenyt, de nem erkezett tul sok talalgatas, es takilaci is kikapcsolt egy idore, ugyhogy megmondom mit hallottam.
Volt ugye a 20-as Volan, ami uj nevet keresett maganak. Orszagos minta alapjan lehetett volna a mukodesi terulet (megye) neverol elnevezni de a Pest Volan hulyen hangzott, mas otlet meg nem volt (pedig a Duna Volan se lett volna rossz :). Elkezdtek hat ujra gondolkodni, mondogatni magukban a ceg nevet, hatha talalnak valami hasonlot...
volan 20, volan husz -> Volanbusz
:))))
Válasz a panaszkönyv ügyemre: a sofőr szerint BKV bérlettel akartam felszállni a kocsira, és ezért szállított le. Namost ez hazugság. (Azért annyira nem vagyok sóher, hogy 23 Ft-ért blicceljek... :))Szerdán vagy pénteken lesz egy elbeszélgetés a dologról.
A szombati Délmagyarország hétvége mellékletében van egy féloldalas cikk, egy Szegedről elszármazott úriemberrel, aki hajdanán nagy népszerű volt, most azonban csak "autóbusz diszpécser Balatonfüreden". Az illetőt KUN LAJOS-nak hívják.
Egy túrórudiért: Ki volt Ő? Szegediek kizárva a versenyből, és az is, aki nem szegedi, de olvasta a szombati újságot!
BSL-061???!!!!!!!
Arról is van képem még Balaton Volános korából, sőt egy Balaton Volános könyvben szerepel még régi rendszámmal. Ő is Mátra Volán szinű, vagy maradt kék-fehér? Ma kaptam egy emilt egyik kollégánktól, hogy van egy középen kék Ik 256-os is CLH-... rendszámmal, Mátra Volán matricával.
Mára ennyi, megyek haza megetetni a macskát. Én egy nagy hülye vagyok. Ma nyilt nap van nálunk, nincs tanitás, én meg kis szünettel 8-19-ig bent vagyok, illetve mindjárt csak voltam.
Néha szeretem, néha nem szeretem a VT-t. Ha a volán üzletét rontja akkor nem tetszik. Szeretem a volános szerződésés vonalakat. Kisalföld is azért áll ilyen jól, mert a Philipsnek és társainak eszibe nem jut mással szerződni. Viszont a VT járműparkjában is vannak kedvenc buszok, a legocskábbaktól a csúcsig (ős Ik 255-től az idei E98-ig).
Úgy tűnik, hogy a budaörsi TESCOhoz a VID transman fogja közlekedtetni a különjáratot, nem BKV megrendelésben. Tegnap láttam a VID-320-as 263-ast érdekes színezésben TESCO-járat felirattal.
Figyelmetekbe ajánlom kedves kollegám, Győrfy Áron írását a Vértes Volánról, néhány dologról igen erős véleménnyel van, és sok érdekesset is talál benne az érdeklődő. >Itt találhatod meg.
Sok helyen van oroszból itt maradt kocsi. Ha látok egy 90-es évekbeli trilexes ráncajtós kocsit, már rögtön gyanakszom és tekintgetek az alvázsszám felé. Tudom a szóbanforgó kocsi nem ilyen. Szabolcs Volán az, ahol sok orosz exportra szánt kocsi van.
"Azért kiváncsi lennék, hogy pontosan ki is fizetett ezért a járatért... Gondolom nem a helyi pártszervezet tagjai dobták össze a pénzt rá, hanem az önkormányzat pénzéből működött a járat. (Ez esetben nem tisztességtelen "Fidesz-MPP szervezésűnek nevezni egy buszt?" - bocs ez már politika...)"
Nem csak politika, inkább közlekedés, ha mint új járatról beszélünk.
Úgy emlékszem, a III. kerületnek független a polgármestere (Tarlós Pista), igaz a koalició támogatásával. A buszon lévő szórólapon volt rajta a fent már emlitett szervező. Hogy a szervezés és a finaszirozás között ebben az esetben van-e különbség, arról gőzöm sincs, de nem is érdekel. Ha már a pártok által szervezett ingyenes járatokról beszélünk, emlitést érdemel az Szdsz-es szevezésű járat is, ami a '94-es kampány alatt közlekedett, a 73E, 56E vonalán, sűritőként. Ezen is Volánbuszos kocsik voltak, bár nem E94-esek, hanem régi Ik 260.32-esek. A sors fintora, hogy a 73E és az 56E éppen egy ugyanolyan pártbeli egyén főpolgármesterkedése alatt szűnt meg.
"Minden nyugati vasutnak komoly autóbuszvállalata van, saját sikerére, Otthon meg az autóbusz nem egy eszköz....hanem maga az ELLENSÉG"
Ha mar itt tartunk, a ketto oriasi nagy kulonbseg.
Mert ha a MAV uzemeltetne a buszt, akkor tenyleg dolgozhatna a sajat hasznara. Ha a VOLAN, akkor igazabol nem hiszem (miert is dolgozna...). Tehat a MAV szemeben inkabb a VOLAN az ellenseg, es nem a busz. Az meg nem a MAV hibaja, hogy nem foglalkozhat buszos szallitassal. Nyugaton szabad, itt, ha jol tudom, nem.
"November 1.-2.-án a III. kerületi FIDESZ-MPP szervezésében buszjárat közlekedett az Óbudai temető és Békásmegyer között"
Azért kiváncsi lennék, hogy pontosan ki is fizetett ezért a járatért... Gondolom nem a helyi pártszervezet tagjai dobták össze a pénzt rá, hanem az önkormányzat pénzéből működött a járat. (Ez esetben nem tisztességtelen "Fidesz-MPP szervezésűnek nevezni egy buszt?" - bocs ez már politika...)
Igy van, a vonatpotlo nagy biznic.
Ugyesebb Volanok meg azt is megcsinaltak, hogy a vonatpotlozas kozben szamoltak az utasokat, sot meg kerdoiveket is kitoltettek a veluk. A vonatpotlozas vegere pedig mar a buszokon belul hirdetmeny fuggott az ujonnan inditott - vasuttal parhuzamos jaratokrol.
Kofy honlapján láttam egy orosz exportból visszamaradt 280-ast (GNX-375), hova kerültek még ilyen paripák, ugyanilyen szinben van a Balaton Volánnak is (CLH-692) ez is az lenne?
A vonatpótlást a Gemenc Volán végzi 10 busszal, de szüksg esetén az Alba is besegíthet( a MÁV szerint náluk ilyen sokan utaznak, de a tények nem ezt bizonyítják.)
Ui.: A mávos buszok ezt nem mernék vállalni az állapozuk miatt(szerintem)
November 1.-2.-án a III. kerületi FIDESZ-MPP szervezésében buszjárat közlekedett az Óbudai temető és Békásmegyer között, melyen a Volánbusz E94-es buszai (a többesszám azt jelenti, hogy a két nap más kocsi volt) közlekedtek. Ismét egy ilyen fizetett járat.
A Mátra Volán már rendelkezik egy IVECO kisbusszal, amit hol helyi-
járatban Gyöngyösön hol pedig szerződésesjáratban közlekedtet.
Új C56-osokat még nem láttam náluk.
azért vicces volt..
tömeg, 250es busz be, busz meg. emberek oda. peti ki, röpke szónoklatot intézett a jelenlévőkhöz. ez személyiségem szűrőjén át kb úgy hangzott:
-emberek! jön másik busz pécsre, az gyors, nem minden körtefánál. pillanatnyilag ugyan nincs itt, de már szeged határában van. jön, mindenképpen. és majd megy. utánam hamarosan.
emberek ettől függetlenül továbbra is busza körül nyomulnak. szállingóznak fel.
kettő előtt hat perccel másik busz, e98 (?). be, meg. emberek felkiáltanak: ez is pécsre? és nem áll meg minden körtefánál? nosza!
átcsoportosították magukat, peti előtt maradtak öten.. :))))
emberek, korlátoltság..
K.
Stollárka !
Nincsenek ilyen insider infóim.A Balaton Volános honlap meglétén felbuzdulva végigpróbáltam a keresőn az összes volan.hu-t,így akadtam rá a Pannonosra.Az ezzel a módszerrel megállapítható,hogy a Körös és az Alba Volánok majd külső céggel csináltatják, mert a link a web-design cégükhöz vezet.
Üdv: Sosiforda
Sosiforda!
Van infood arról, hogy a Pannon-nál saját fejlesztésben készül-e a honlap, vagy kiadták külsős cégnek? A Balaton-nál saját szürkeállománnyal dolgoztak úgy tudom.
St.
Sziasztok !
Láttátok már, hogy a www.balatonvolan.hu mellett megjelent a neten a www.pannonvolan.hu is ?!
Az előbbi jelenleg még sokkal informatívabb, de azért jó,hogy legalább a Pannon Volán is jelzi,hogy van.
Üdv: Sosiforda
FOMA!
pénteken meetingelnem kellene a szegedről pécsre 2kor induló busz sofőrjével. a nem-gyors járat vezetőjével, egészen pontosan.
kérdés: ha beáll két pécsi busz, hogyan tudom eldönteni, melyik az engem érdeklő?
K.
Feltették a Balaton Volán honlapját a netre! Megtekinthető a www.balatonvolan.hu címen. Menetrend is van (Zirc, Bakonybél, stb) gyorsabban lejön mint az swi-n. Sok fénykép is van a Balaton Volános kocsikról a /szolgáltatások/különjárat/ címszó alatt.
Hajnalba Szeged-Fehérár kocsival, onnan gyorsvonat+személyvonat Városlőd-Kislőd állomásig, onan gyalog Bakonybél, busz Zircig, majd a pécsi sebessel Fehérvárig. Ehhez kellene optimalizálni a buszt... :-))
Volanbuszrol jut eszembe: hallottam egy erdekes, es egyben rendkivul egyszeru magyarazatot arra, hogy miert lett Volanbusz a neve a budapesti kozpontu Volan vallalatnak. En jot kacagtam rajta. Ki tudja, hogy mire gondolok?
Vegul sikerult nekem is letoltenem az oldalt, 15.43-kor indul Bakonybelbol a Papa-Budapest Volanbusz jarat, Zirc erk. 16.05, egy kis suti a cukraszdaban, aztan mar jon is a Gyor-Balatonfured jarat :))))
off
"Amugy a kepek most eppen ellenkezo iranyban mennek, illetve repulnek, vagy a fene tudja...... :))"
nem mennek, he-he-he, Carpy elbénázta... :)))))))) (bocs..)
"Nem tudni, hogy a minosegi gyorsvonat"", az nem ugyanaz, mint az IC"", azert az gaaaaaaaaaaaz""...... :))))"
mindenki tévedhet. én is. ez esetben bocs leótól (már ha visszaér pécsről épségben..) (egyébként copyright-gyanús az idézőjel-használatod. első figyelmeztetés.) :))
K.
FOMA nem fog beszólni, mert leóval fotóznak, pécs környékén valahol.. :)))))))))
szóval, szabad a pálya az offolás előtt.. :)) de vajon mit szól hozzá a topicgazdi?? :))))) hány unicumba fog nekünk ez kerülni.. :)))
pályaszámot meg nem figyeltem.. kellett vona???? (hiába, annyi mindent kell még megtanulnom..) :))
Kátya
off
meg kell védenem leót.. mire ő tegnap fölébredt, én már kecsó felé vonatoztam. nem saját jószántamból, hanem kedvenc főnököm határozott utasítására.. egyébként a kalaj nem problémázott a vörös-nem vörös témán, a diákigazolványon ugyanis olyan gyatra a fotó, hogy ember legyen a talpán, aki az alapján felismer.. :))))))))
még off-abb (bocs a topicgazditól)
ha a minőségi gyorsvonat"" intercikit jelent, akkor javaslom, zárjuk ki V42 515-öt a máv-topicból. :)))))))) nem tudni, hogy a 6.50es nem ic, az azért gááááááázzz.. az ő korában/pozíciójában meg különösen.. :))))))
és csak visszafelé jöttem ic-vel.. és csak kényszerből.. :))
on
láttam a FOMA által emlegetett buszt, a széchenyi téren. olyan aranyosan bumfordi!! :)))))))))
K.
Ha valaki holnap Szegeden jár, akkor reggel 7-kor jön be Deszkről az IK 55 egy csoporttal, utána a színház körül fog parkolni, valszeg a rakparton. Én sajna holnap Pécs környékén fogok vonatozni - pfúj de OFF :)) - nem tudok fotózni.
Szegény merlot-vörös barátnőnk pedig, ahelyett, hogy itt olvasgatná a róla szóló véleményeket, Kecskemét felé zötyög a szegedi minőségi gyorsvonattal, hogy megnézze Stadler mai tárgyalását...
Fotózni AKAROK, de lehet, hogy nem FOGOK. Mindenesetre van egy 200 km-es 67,5%-os mindszenti kéregjegyem, leutazni nem tudom, szívesen felajánlom... Bár ezzel a merlot vörössel melyik kaller fogja elhinni, hogy diák vagy és azonos vagy a diákigazolvány képén prezentált nőszeméllyel? :-))
(Kérgejegy story: Pázmány Peti beugrik a mindszenti állomásra jegyet venni. Rákötöm a lelkére, hogy nekem teljesárút vegyen. Azt is kér, de föl sem tűnik neki, hogy a teljesarú kéregjegy nem fehér...)
off
csak egy kérdésecske..
mi lenne, ha nem az útlevélben szereplő neme/sex/sexe/sexo/pol alapján ítéltetnének meg a topiclakók? nem hiszem, hogy jobbat/többet érdemel valaki, _csak azért_, mert nő/pasi.
eddig épp az volt a jó a topicban, hogy nemre/vallásra/polit.hovatartozásra/korra való tekintet nélkül élhettünk, nem?
pls, ne kezdjetek bele _most_.
különben legközelebb már hajszín alapján döntünk el bármit is? ha igen, akkor jó előre szólok: nekem most merlot-vörös..
on
a pályázat egyébként nem rossz ötlet.
GEORGIE! köszönöm, tegnap megkaptam. tök jóó... csakkk.. azt _mindet_???
K.
OFF:
takilaci: A buszos szeretcsomagot megkaptam, mail is ment.
ON:
Tegnap valamelyik hiradoban a Koros Volan volt a fo tema. ha jol emlekszem szo volt fiktiv szamlakrol 800 millio HUF ertekben, 30 millios jovedeki ado elfelejtett befizetesereol, meg egy kis pancsolasrol is.
A jelenlegi vezetok termeszetesen feljelentest tettek ismeretlen tettesek ellen...
Koszonet a gazdag-szegeny listaert. A "gazdagokkal" szerintem nagyjabol tisztaban volt a topic, de a szegenyek kozul csak a Nograd Volan fix helyet ismertuk :)))
Apropo Nograd Volan:
Rendkívüli közgyűlés volt a Nógrád Volán Rt.-nél, amelyen bejelentették, hogy az ÁPV Rt. a társaság 147 millió forintos támogatásáról döntött. Ebből 4 új autóbusz vásárolható és a szükséges középjavításokat és házi felújításokat fedezni tudják.
Elsősorban a külső körülmények romlása, nem várt áremelkedések hozták nehéz helyzetbe a Volánt. Már a májusi közgyűlés elő is több változatban került válságkezelő terv és az első félévi eredmények ismeretében született döntés a támogatásról
Kiíró:
VOLÁN Egyesülés
Pályázat címe:
Sajtópályázat
Pályázhatnak:
Az írott és elektronikus sajtó munkatársai.
Beadási határidő:
2000. november 30. 12.00 óra
A VOLÁN Egyesülés a Volán autóbuszközlekedési társaságok, illetve jogelődeik alapításának 50. évfordulóján
pályázatot hirdet az írott és az elektronikus sajtó számára.
A pályázat célja:
A VOLÁN Egyesülés és mintegy 60 tagszervezete tevékenységének alaposabb megismertetése,
a nemzetgazdaság működőképessége szempontjából jelentős stratégiai feladatot ellátó személyszállító,
a közúti árufuvarozó és szállítmányozó,
az egyéb, közúti közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatást nyújtó
Volán gazdasági társaságok szerepének, gondjainak, erőfeszítéseinek és eredményeinek bemutatása, a
lakosság és a közvélemény színvonalas tájékoztatása és egyúttal a magyar újságírók szakmai fejlődésének
támogatása.
Olyan pályaműveket várunk, amelyek hitelesen ábrázolják a Volán cégcsoporthoz tartozó társaságok piaci
versenyhelyzetét, érvényesülési lehetőségét.
Pályázati feltételek:
A pályázaton részt vehet minden 2000. július 1. és 2000. november 30. között az írott sajtóban megjelent, illetve
az elektronikus médiumokban műsorra tűzött anyag.
A terjedelem nincs meghatározva, egy szerző legfeljebb két alkotással pályázhat.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2000. november 30. 12.00 óra.
A pályázatokat, az alkotás egy példányát mellékelve - a megjelenés (műsorra tűzés) forrását, dátumát, a
pályázó nevét és lakcímét feltüntetve - postán az alábbi címre kérjük benyújtani: VOLÁN Egyesülés 1391
Budapest, Pf. 221.
Bírálat:
A pályázatokat független, szakmai zsűri bírálja el.
Az értékelésnél fontos szempont:
az adott téma összefüggésekben való bemutatása,
a pályamű közvéleményre gyakorolt hatása,
az alkotás igényessége.
Díjazás
A kiíró egy kategóriában hirdet eredményt.
A pályadíjak összege: I. díj 400 000 Ft; II. díj 250 000 Ft.
A díjak, amennyiben a zsűri úgy ítéli meg, megosztva is kiadhatók.
Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a 2000. december hónapban rendezendő sajtótájékoztatón,
ünnepélyes keretek között kerül sor. A pályázat eredményéről minden pályázó az eredményhirdetést követő 10
napon belül írásban tájékoztatást kap.
Információ Balogh János marketing vezetőnél (312-1661).
Ha a Pannon Volán ilyen elől áll, akkor milyen lehet a többi? :))
Tény, hogy tavaly nagyon ráhajtottak a járműpark rekonstrukciójára, az új beszerzések mellett szinte az összes 250-est és 256-ost felújították.
Így lett a cég adózás utáni nyeresége 88 miller. Idén az áremelés úgy néz ki, hogy elviszi a nyereséget.
A honlapomra feltett erdekesebb dolgokat altalaban ide is beirom. Most is igy teszek:
"Egy új rendelet alapján a "gazdagabb" volán társaságok csak a "szegényebb" társaiknak adhatják el a feleslegessé váló buszaikat. Így volt ez a CLH-566-tal (Ik 256.50, 1986) is."
Itt a képen még Balaton Volános 2000.03.25.-én Tapolcán, az azóta már "VT-Transmanossá" vált Audio szerződéses járaton
Itt viszont már Mátra Volános 2000.10.04.-én a Népstadionban
Luigi dr Pierro Longó délcalabriai buszvezető, aki a jövő héten először jön a vasfüggönyön túlra, a 15 méteres autóbuszával oda megy zala megyében és az országban ahová akar. Ha te veszel egyet, akkor azzal is oda mész ahová akarsz. Vagy nem?
Egyelőre az az ábra, hogy egy kollégám barátja a tulaj, aki egyébként deszki és a Tisza Volánnal tartja a buszt. Arra kaptam ígéretet, hogy megbeszél egy közeli időpontot, amikor is kívül-belül lefotózhatjuk a buszt. (Én még abban is bízom titkon, hogy egy kört is mehetünk.)
A kocsi egyébként a vázig le lett bontva és újjáépítve, találtak hozzáegy eredeti gyári motort, ami párezer km-t futott.
Pénteken bővebben, fotók már vannak róla. A busz egyébként nagyon szép, eredeti színterv alapján lett újrafényezve.
Irigyellek benneteket, nagyszeru erzes egy farost eloben latni.
Apropo, az Autokiallitason volt egy AMG, azt hittem mar nincs belole egy sem.
Ossze kellenen gyujteni az orszagban levo veteran autobuszokat!
Mi a velemenyetek?
Pécsi hír: a Pannon 2 db Mercedes beszerzését tervezi a nemzetközi vonalaira.
A sofőrök véleménye megoszlik a típust illetően, ők ugyanis nagyon meg vannak elégedve a jelenlegi típusokkal.
Akkor te 212-eseket lattal !
A 70-es evek masodik feleben (de lehet, hogy kesobb is) keszitettek MAN alvazra autobuszokat 8,5 m koruli hosszusagban. A tipusszama 212 volt. Farban allo MAN motor, legrugozas 1 vagy 2 ajto, inkabb turistaforgalomra keszult.
Tobb valtozata letezett (pl. gumiagyas es ragasztott uveggel is), eleg ritka madar.
256.44
Ezzel kapcsolatban lenne nekem is kérdésem. Van az ajtó-ablak-ablak-ajtó-ablak-ablak, illetve az ajtó-ablak-ablak-ablak-ajtó-ablak-ablak elrendezésű. Mindkettő 256.44-esként van jelőlve pedig hosszúságuk szerintem különbözik. Nos miért?
gyártanak C11-et is? :-)))
vagy valahol foglalkoznak a 211-esek tuningolásával?
láttam egy világoskéket (már 2x, de mindig csak elhúzott mellettem...) sötétített üvegek, teljes, nem kinyitható ablakok, de viszont légkondi volt rajta! a motor hangja is teljesen más, gyanítom kicserélték. A kasznin is van sok apróbb eltérés, ami "bántja" a szemet, egyet tudtam konkrétan felismerni: a hagyományos 211-eseknek bal-hátul-alul van egy négyszögletes szellőzőrács, ennk ott sima volt az oldala, de viszont a hátulja -ami sima szokott lenni- ott volt lukakkal kialakítva egy szellőzörács.
Láttam egy világoszöldet is, ezt annyira nem tudtam megfigyelni, mert buszon ültem, ennek is feltünt ez a szellözőrács variálás -másként mint a kéken-, de legjobban a hátul diszelgő MAN felírat lepett meg...
Ha még nem irták volna, az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár állitólag azért szüntette meg az E14-es tipus gyártását, mivel azok Csepel alvázuak voltak, s a gyár tönkrement(???). Ennek mondjuk ellentmondani látszik, hogy egyes Hungarobusz buszok még ma is Csepel alvázzal készülnek.
De lehet hogy csak egyszerüen összeveszett a két cég, vagy nem volt az alváz megfelelő vmi miatt.
Sziasztok !
Megosztom veletek a mai napi felfedezésemet, hogy kis hazánkban létezik a helyi buszközlekedésben olyan előreváltott jegy,amely nem tartalmaz "számkockás véget" és nem a hagyományos lyukasztással,nem is a Vértes Volánnál alkalmazott kis szerkentyűvel kell kezelni,hanem teljesen manuálisan. Egy ellenőrző szelvény van a jegy végén,amit a sofőr felszálláskor a perforációnál letép.Az ellenőrző szelvényen is rajta van ugyanaz az azonosító szám,mint a menetjegyen. A cég:Volánbusz Rt.
A város:CEGLÉD,ahol 2000.március 1-jén vezették be ezt a rendszert. Ez a helyi jegy elővételben:72,-Ft, a vezetőnél váltott jegy: 82,- Ft.Az elővételi jegy a kiírás szerint 3 helyen kapható a városban, 2 ujságosnál és a buszpu. pénztárában.Egyet vetem is emlékbe.
Üdv Nektek: sosiforda
sziasztok!
szegeden az utóbbi időben elszaporodtak a sárga"" buszok.. no nem a 417esek, hanem azok a régi (bocs, néhány leckét kihagytam, ezért nem tudok számot mondani..) helyijáratok. a 20as, 2es vonalakon láttam. sárgák, de rajtuk van a tisza volán matricája (kicsi, alig látható, de ott van!) :))
FOMA! te tudsz róluk valamit?
K.
En sem latok elterest az E13 es az E14 kozott, pedig mar volt szerencsem egymas utan parkolva latni oket. Regota furdal ez a kerdes. Mert ugye itt vannak a Ik 256-osok, Ik 256.44, 256.50, 256.74, 256.99, ha egymas melle allnanak kulsore nem igazan hasonlitanak.
Egy hir szerint a Mátra Volán Ikarus és Iveco (!!!) buszokat fog vásárolni... Bővebb hirt tud vki? Van Magyarországon már vhol Iveco busz Volánnál? A hir folytatása szerint egy Ikarus C65-öt pedig bérelni fognak. Ez gondolom C56 akart lenni, vagy van ilyen uj tipus???
Egy kérdésre válaszolva A kisalföld Volánnak csak Rába alvázas E95-öse van tudomásom szerint...
Furcsálom, hogy az első 15m-es Contact nem Györbe kerül. Pedig korábban olyan jo volt a kapcsolat a Rába és a Kisalföld Volán között, megromolhatott vajon??? Mondjuk az is igaz, hogy vki ott nem szereti a hosszu buszokat, mert volt szo néhány évvel ezelött, hogy vesznek egy 15 m-es E98-ast a pesti járatra, de végül E99 lett belöle.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a györi buszpályaudvar nagyon rossz helyen van, sokat kell kanyarogni, igy lehet, hogy ott nem férne el...
A Kapos Volán pedi kapva kap az alkalmon... Már külön Rába szakszervizük van.
Takilaci utolagos engedelmevel idemasolom a 18168-as hozzaszolasat a Varosi topicbol, mert itt talan kevesbe veszik el, es Volan temat is erosen erint.
"Tehát árak opciók nélkül, alapkivitelre vonatkoztatva, hazai megrendelőnek ( + - 1,5-2,0 millió Ft.-os tűréssel):
260-263 = 23-25 millió Ft.-
415 = 27-30 millió Ft.-
412 = 35-40 millió Ft.-
417 = 50-60 millió Ft.-
E 13 = 25-27 millió Ft.-
E 91 = 23-24 Millió Ft.-
E 94 = 28 millió Ft.-
E 95 = Rába:32,660millió, Scania 34,1 millió
E 98 = Rába: 46 millió, Scania 52-54 millió
E 99 = Rába :60 millió, Scania 66 millió Ft.-
1./
( az 5 db alias drezdai, 417-es, 70 millió Ft.-/db volt és ezért örült a 3 Volán amikor megkapta 51 millió / db áron. Az 5 kocsi dugig van olyan
elektronikával ami Drezdába kellett volna, itthon meg csak majd gondot okoz.)
2./
Minden típusnál az opciók plusz 10-20 milliót is elérhetnek. Ez attól függ, mit kér bele a kedves ügyfél.
Már 5 db-nál jelentős kedvezményt adnak, 50 db fölött pedig NEM listaárral hanem szerződéses árral dolgoznak.
Úgy mint a flottakedvezmény a személyautó kereskedőknél.
3./
A Tisza Volán ma délután vett 5 db E 95-öst, Rába alvázzal, 32 660 000 Ft.- / db. áron."
Azt is vegyétek figyelembe, hogy a különbözö típuscsaládokat különböző kollektívák tervezték, tehát szinte típuscsaládonként változik/változhat a számozási logika.
A 200-as család 1967 ota átesett jónéhány változtatáson, milliónyi változata, kivitele volt és talán megbocsájtható ha nem mindig logikus a számozás.
A gyár szempontjából pedig persze, hogy az azonos vázszerkezetű, azonos hajtásláncú típusok kapnak azonos főtípusszámot. Az hogy milyen és mennyi ülést teszek bele gyártás szempontjából az egyik legkisebb probléma.
(Hab a tortán amikor egy típusszámot kétszer is kiadnak. Régebben irtam az 555-rol, ami 1957-ben volt kísérleti típus. A 70-es évek elején fejlődő országok számára terveztek egy típuscsaládot (orrmotoros Scania alvázra) ezek kapták az 551-555 közötti számokat. Tehát ily módon az 555 kétszer volt kiadva)
Nekem tk. mindegy, hogy lemezlokharitos, vagy muanyag vacak van egy buszon, farmotoros vagy padlo alatti, stb., nekem az a fontos, hogy az utastere alapjan milyen jellegu, ennelfogva milyen vonalakra valo. Azert csodalkoztam, hogy nem 260.44, mert gyakorlatilag ugyanazt nyujtja belulrol, mint egy helykozi 260-as, es nem azt, amit egy 256-os.
Amugy egyetertek GEORGIE-val, a szamozasi rendszer szerintem is kaotikus. Na jo, ez talan tulzas, mondjuk ugy, lehetne valamivel esszerubb is. A 256.44-nek tuti, hogy kulon tipusszamot adtam volna, mig pl az 5 es 6 ablakos tavolsagi buszok kozott, amiket a laikus lazan 256-osnak titulalna, nem tennek kulonbseget a szamozasban, esetleg ide johetne valami kiterjesztes. Ezek a buszok ugyanis teljesen ugyanarra valok, csak az egyikben nehannyal tobb ulohely van.
Egyszoval en forgalmi szemmel szamoznek, a gyarto pedig a muszaki jelleg alapjan. Lehet, hogy neki van igaza.
"Van egy olyan is, aminek elol es hatul is olyan ajtaja van, mint a 266-osoknak elol, de altalaban kenyelmes ulesei vannak. Volanbusznal latni ilyeneket a Szena teren. Ok kicsodak?"
Nem csak a Szena teren es nem csak a Volanbusznal vannak. IK 256.50-esek atalakitva, barmilyen ajtaja volt eredetileg, az ulesek kenyelmesseget pedig van, aki vitatja. Becenevuk "Ik 271", de nyomatekositom, hogy Ik 256.50-es kocsikrol van szo.
Carpy, ha jobban megnezed, az Ik 256.44-esek nem lemezlokharitosok, hanem ez a nagy muanyag vacak van rajtuk, ez nem utalna Ik 260-as mivoltra, hacsak a busz elejet veszuk.