Keresés

Részletes keresés

Tu-Ja Creative Commons License 2007.08.15 0 0 305

Bocs de az előbb nem sikerül a képeket feltennem.

Biztos én voltam a béna.

Megpróbálom mégegyszer. Ha most sem sikerülne majd később pótolom.

 

Üdv.

Tu-Ja

Rajz a kemencérőlSütőm elölrőlEz az elképzelésem
Tu-Ja Creative Commons License 2007.08.15 0 0 304

Szevasztok mindenkik akik kemencéztek!

 

Több hete olvasgatom milyen jókat írtok a saját tapasztalataitoktól és a begyűjtött

infókról.

Engem is megfertőzött valami és arra késztet, hogy saját kemencét építsek a már

meglévő dupla tűztérrel rendelkező grillező, bográcsozó és tárcsán sütögetni engedő frissen elkészült kreációm mellé. Már kétszer sütöttünk rajta, kár, hogy nem érzhettétek az illatokat.

Szóval szívesen vennék hozzászólások és tanácsokat a tervbe vett kemencémmel kapcsolatban.

Az elképzelésem a következő:

A már adott részben faoszlopokon, részben pedig táglafalon álló betonlapra épülne a kemence. A tűztér alul 100 mm darált üveg lefedve 10mm homokkal vagy közvetlenül az üvegre agyag amibe 20 mm vastag samot lapot raknék, ugyanúgy agyaggal fugázva. A kemence teste agyaggal két sorban egymás fölött boltíves tégla ami fehér vakolatot kap.

A kémény kicsit trükkös a helyi adottságok miatt. Ugyan hátsókéményesnek tünik, de mégis elöl vezetem kia füstöt a kemencéből. Az első boltív tetejére hátrafelé emelke-

dő módon egy 140 mm-es rozsdamentes csövet fektetek és a hátul felépített kéménybe vezetem. A csőbe az ajtó fölötti részen egy elzáró billenytyűt teszek, hogy

szabályozható legyen a meleg áramlása a felfűtési és a sütési fázisban.

Röviden ennyi a kemence, de megépíteni nem lesz ilyen rövid idő.

Hát ebben a számomra csodaszámba menő építményben szeretnék én mindenféle a

gyomornak- és orrnak kedves  dolgokat sütögetni. Ne adj isten -eléggé el nem ítél-

hető módon- még kenyeret és tésztákat is.

 

Nagyon örülök, hogy nem csak én vagyok ilyen fertőzéssel megáldva hanem többen is.

 

Várom hozzászólásotokat.

 

Tisztelettel:

 

Tu-Ja

KTa Creative Commons License 2007.08.15 0 0 303
Jó kérdés, ez kimaradt. Rövidre kopott, nedves cirokseprűvel. Így is marad egy kis por az alján, de az a kenyértésztába nem ragad bele. Simán le lehet porolni. Bár régen az ilyen kemencékben készült kenyér aljáról levágtuk a héjat, azt a kutya, macska ette (nálunk tejjel). De a rövid idő alatt megsülő lángos alja olyan hamar felforrósodik, hogy annak a kis hamunak nincs ideje beleragadni. Gondolj bele, 3-4 perc a sütési idő, ugyanez villanysütőben legkevesebb 10-15 perc, de akkor már kiakad villanyóra.
Előzmény: biii (302)
biii Creative Commons License 2007.08.15 0 0 302

miutánkihúztad a parazsat a tűz/sütőtérből, hogyan tisztitottad meg az alját?

 

vmi nedves rongyot tettél hosszú vmire? vagy hogy? (gondolom nem a parázsra maradékra tetted br a hamikát)

Előzmény: KTa (295)
gpeti74 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 301
Köszönöm a figyelmeztetést,csak abbol gondoltam ,hogy téglát is raktál mert láttam a képeden egy két darabot nekitámasztva a hálonak.Gondoltam .....de akkor még érdeklödöm itt-ott..(nekem..süjjön az a malac...ha már bement:))
Előzmény: KTa (300)
KTa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 300
Még mielőtt rólam vennél példát figyelmeztetlek, hogy az igazi próbák még hátra vannak, én nem vagyok szakember, ez az első próbálkozásom. Ettől függetlenül, szerintem nem kell szigetelés, hacsak nem akarod egyszerre nagyon hosszú ideig üzemben tartani a kemencét. Mondjuk egy malacnál már hasznos lehet.
A kemencém fala csak vályog, tégla sincs benne. Azt azonban meg kell mondanom, hogy nagyon sokat szenvedtem vele a repedések miatt. Meg lehet csinálni, de nálam csak akkor tapadt rá rendesen az egyik réteg a másikra, ha legfeljebb 2 cm-t raktam föl a még nedves előzőre. Szikkadás közben így is rá kellett ütögetni. Az egyik oldala így sem lett tökéletes. Azért az agyag is tágul és összehúzódik a hő hatására, diletációs hézagok keletkeznek. Esetleg segíthet, ha a rétegek közé valamilyen vásznat tesz az ember. A búbos alaknál talán ez nem ilyen nagy gond. Végül is azt készítették tiszta vályogból.
Előzmény: gpeti74 (297)
KTa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 299
Ha van vessző, és türelmed is hozzá, akkor én is arra bíztatnálak. A csirkeháló elég gyenge, behajlik a vályog alatt, hiába raktam duplán.
A kemence alját csak sós agyaggal borítottam. Sajnos eléggé felhólyagosodott, úgyhogy gondolkodom a téglán.
Előzmény: maped007 (298)
maped007 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 298
Előlkéményesre gondoltam én is. Most azon győzködnek, hogy a betonvasak közét fűzfavesszővel fonjam meg. Azt még nem is volna nehéz beszerezni (van felénk bőven). Szép lett a kemence gratulálok hozzá. A sütőtér alját téglával fedted le vagy hagyományosan sós-agyagos sarat használtál?
Előzmény: KTa (296)
gpeti74 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 297
üdvözletem KTA!


Azt szeretném kérdezni,hogy a kemencéd fala(a boltives rész)csak simán kismératü+agyag,és semmi hőszigetelés?Mert akkor én sem bajlodok vele.

elöre is köszi a választ.
KTa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 296
Pont így indultam neki. Nézd meg a képeket itt: http://www.stramonium.extra.hu/kemence.htm
Ha valamit ferdének látsz, azt én inkább autentikusnak szoktam nevezni :)
Bár lehet, hogy jobban járnál elől kéményessel. Először vesszőfonatra gondoltam, de túl nagy utána járkálás lett volna jó fűzvesszőt szerezni. Ezért lett vékony betonvas és csirkeháló.
Előzmény: maped007 (290)
KTa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 295
Bocs, de nem voltam itthon. Kenyérlángost készítettem egyszerű kenyértésztából, amit saját érlelésű kaukázusi kefirrel és vízzel dagasztottam. Tehát liszt, só, élesztő, kefir, víz. 7-8 mm körüli vastagságúra nyújtottam.
A kemencét talán egy félóráig fűtöttem gallyakkal, de fahasábokat is dobtam rá, mivel ott heverészett még a jövő téli tüzelő egy része az udvar közepén. Egyik oldal, másik oldal és megint ugyanez. Közben beugranak a gyermekkori emlékképek, és felötlött, hogy a nagymama miután elégett a tüzelőanyag, a parazsat szétterítette egyenletesen, aztán lezárta az ajtót. Valameddig így maradt. Ezután húzta előre a parazsat a betévőhöz, és az ott is maradt a sütés végéig. A sütnivalót simán be lehet fölötte tenni, és ki is lehet venni, ezt kipróbáltam. (Van igazi sütőlapátom.)
Az agyag aljzaton sütöttem csak úgy autentikusan. Miután betettem a tésztát, benéztem 2 perc múlva. Egy kenyérnek látszó tárgy somolygott vissza, és nagyon finom illatok szálldostak a levegőben. Még mielőtt csodára gyanakodtam volna rájöttem, hogy felfúvódott. Ráadásul később sem esett össze, még a kihűlés után sem. Kb. 3 perc alatt megsült (át is sült). A teteje alaposan megpirult, de nem bántóan. Úgy tűnik, hogy kicsit többet kellett volna várni, amíg eloszlik a hő. A fal külső felülete nagyon soká ( 1 óra) melegszik fel, pedig csupán 7-8 cm. Aztán órákig szinte forró.
Azóta nem voltam itthon, legközelebb, talán holnap, kaláccsal próbálkozom. Sajna egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy elsőre sikerül megfelelően kifűteni. Ezt ki kell tapasztalnom.

Más. Úgy emlékezem, nem esett még szó az aszalásról. Márpedig a kemencében ezt igazán jól lehet csinálni. Vettem fém szúnyoghálót, délután nekiállok aszalókereteket készíteni. Nemsokára itt az ősz, jönnek az aszalnivalók. Sőt, itt is vannak. Szerintem egy sütés után simán megaszalódik egy adag szilva vagy egyéb a maradék melegen.
Előzmény: biii (292)
biii Creative Commons License 2007.08.13 0 0 294

mi igy állunk a kemencénkkel.

 

cserépből van.

 

most szárad 2 hétig, addig készül majd a kéménye

kisszszoros Creative Commons License 2007.08.13 0 0 293
Egy ismerősöm kérdezi, hogy délpesten vagy környékén hol lehet samott téglát kapni...
biii Creative Commons License 2007.08.13 0 0 292

szia

 

milyen recept alapján készitetted a kenyérlángost?

 

megadnád a tiédet?

 

és mennyire nyújtottad ki, mennyi idő felfűtés után tetted be sülni, mennyi ideig sült?

 

köszi

Előzmény: KTa (275)
maped007 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 290
Üdv mindenkinek

Szeretnék én is kemencét építeni, de sajnos nem tudok megfelő mennyiségben beszerezni téglát. Azon gondolkodtam, hogy a boltív részt úgy készíteném el mint a vesszőfonatos búboskemencét kell csinálni, csak a kémény meg az alap lenne téglából. érdeklődnék mi a véleményetek a dologról.
siileec Creative Commons License 2007.08.12 0 0 289
Kedves Sütögető!

Szerintem az csak akkor negatívum, ha csak az alja van samottból a boltív pedig sima téglából. Ha az egész csak samottból áll akkor szerintem nem gond. De ez csak a fizika része a dolognak a tapasztalat nálam hiányzik. Természetesen várom én is a reagálásokat a témára, mert simán meggyőzhető vagyok az állításaim ellenkezőjéről, ha az tapasztalaton alapul.
Sütögető Creative Commons License 2007.08.12 0 0 288

Kedves siileec!

Még egy utolsó hozzászólás, mielőtt megöl a családom a megégett (gázon) ebéd miatt. Nálunk a samott "adott" volt, és minden tiszteletem az agyagosoké. Nincs történelemtudásom róla mióta van samott. Egy kérdés még: szerinted az a kitétel, hogy "nagyobb a hőtároló képessége" az negatív dolog? Köszi a weblapot!

üdvözlettel Sütögető

 Reméljük Baranyai Mester is bekukkant a Fórumra!

Előzmény: siileec (287)
siileec Creative Commons License 2007.08.12 0 0 287
Kedves Sütögető!

Még elfelejtettem, hogy arra viszont személyes tapasztalatom van, hogy samott nélküli kemencébe mit lehet művelni. Fatornyos falunkban van egy ilyen kemence, amiben rendszeresen sütnek, malacot, csülköt, töltött dagadót, halat, sok - sok finomságot. Már volt hozzá szerencsém, mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. A weblapjuk www.szentantalpince.hu Azt hiszem még képem is van a finomságokról, ha megtalálom itt a fórumon megmutatom.
Sütögető Creative Commons License 2007.08.12 0 0 286

Kedves Mester!

Élvezettel olvastam a jó tanácsait a Búboskemence építésről.Gondolom, hogy van tapasztalata a samottos kemencékről is, lenne ideje írni róluk?

üdvözlettel Sütögető

Előzmény: Törölt nick (266)
siileec Creative Commons License 2007.08.12 0 0 285
kedves Sütögető!

Nincs semilyen saját apasztalatom, ez a válemény egy olyan embertől származik aki látott ilyen kemencét és tapasztalta hogy kicsit megégett az alja. Tehát NE VEGYÉTEK KÉSZPÉNZNEK MERT LEHET HOGY TÉVES. Viszont a logika egy kicsit alátámasztja ezt az elméletet, mert a samottnak sokkal jobb a hőtároló képessége. De tényleg nem tudom, én mindenesetre nem samottból fogom építeni. Bízom a az öregekben, régen is téglából csinálták és nem samottból.
Sütögető Creative Commons License 2007.08.12 0 0 284

Kedves siileec!

 

Van valami forrásod, ahol tutira be van bizonyítva, hogy a samott a gaz, elvetemült KENYÉRÉGETŐ???? Mert az eddig sütögetett kaják sajnos mind elfogytak, pedig a kemence minden "porcikája" samott! Eddig halogattam a kenyérsütést, de úgylátszik belefogok keveredni valamiféle bizonyításba, ami persze lehet az is, hogy tényleg égető! Hol egy tiszta samottos kemence-sorstárs?

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: siileec (281)
gpeti74 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 283
Sütögetö!

Ez volt a baj....leragadtam a malacnál meg a ilyen kifli olyan kenyér:))és nem voltam elég alapos,de most hogy olvasgatom ujra azért találtam okosságot sokat..



Sütögető Creative Commons License 2007.08.12 0 0 282

Kedves gpeti74!

Bocsi, bocsi, nem akartam bántó lenni! Az 5-ös oldalon van Nanik 151 hozzászólása 3 könyv, 1 netes forrás. Ezenkivül a Kacár-tanya és Pangea szavakat keresd. Az első oldaltól vannak szép kemence képek! kinek búbos-kinek "alternatív". A kedvemért pedig keresd meg Nanik MALACÁT!!!!!!. Ennél nagyobb lökés nem kell egy kemencéhez!

üdvözlettel Sütögető

Előzmény: gpeti74 (280)
siileec Creative Commons License 2007.08.12 0 0 281
Szia gpeti74!

Hát szép nap az nincs, éjfél óta szakad az eső. 70 mm-nél tartunk

Én még építés előtt vagyok, de
Szerintem samottot sehol ne használj, legfőképp ne az aljára, mert pl a kenyér alja elég stb... Legfeljebb az ajtó és kémény találkozásánál a láng ellen.
Jó a nekitámasztós ajtó, az a lényeg jól zárjon. Én olyat fogok csinálni ami dupla vékony lemezből van közötte bazaltgyapot szigetelés.
Szerintem az alját ne betonozd, hanem vékony homok 10 cm tört üveg, 2-3 cm homok, 2-3 cm agyagba rakott sima tégla kifugázva agyaggal.
Kémény szerintem elől, hagyományosan ez a jó megoldás, mert a nekitámysztós ajtó lezárásával nem tud a meleg sehol elmenni, még ha a kéményt le is zárod nem zár tökéletesen
Csatlakozom az előttem szólóhoz, ennél jobb helyet nem találhatsz tapasztalatszerzésre
gpeti74 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 280
Kedves sütögető!

Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál,de, azért kérdeztem ezeket mert nem találtam választ.Persze az is lehet nem olvastam végig elég alaposan:( és mivel válaszoddbol ugy vettem ki,hogy itt kell lenni a megoldásnak ezért nekirugszkodom mégeccer.Köszönöm,hogy felhivtad a figyelmam arra,hogy valamit kihagytam.)

Sütögető Creative Commons License 2007.08.12 0 0 279

Kedves gpeti74!

Ha már itt vagy a fórumon, mert mennél a netre, ........ és fordítva! Ha figyelmesen olvasnád a többiek okos hozzászólásait lentebb, vagy végig néznéd pl. Nanik rajzait is, kicsit okosabb lennél! Mert szerintem a fórum a kiváncsiságról, a mások tapasztalatairól szól!

üdvözlettel Sütögető

 

 

Előzmény: gpeti74 (278)
gpeti74 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 278
Szisztok,szép napot!


Lenne pár kédésem,most hogy elkapott a kemence épitési lááázzz:)

1. a kemence boltiv mindenesetre samotttéglábol kell készüljön?

2.fix ajtos legyen vagy levehetös(keretes pántos nyilo vagy elég ha csak nekitámasztos?

3.he betonozom az alját és arra rakok samottlapokat nem fog megrepedni a beton?

4.kémény...elöl v hátul?


hirtelen ennyi de lessz még csak eszembe kell jusson:))

köszönöm előre is!!

ui:uttánna tudok nézni mindennek valahol a neten??

dienie Creative Commons License 2007.08.11 0 0 277
Köszi!!
Reméltem, hogy nem kell többet elvenem a tűztérből. Így egyszer már be is fűtöttem és szép fekete lett belül(már látszik, hogy nem csak dísz).
Igyekszem lefedni is, de ez már csak öszre várható.
Előzmény: KTa (273)
siileec Creative Commons License 2007.08.11 0 0 276
Kedves gellerti!

Bocs, hogy csak most reagálok, egyáltalán nem pofátlanság és természetesen szívesen adok egy olyan téglát amilyen Neked még nincs. Annyiban módosítom a dolgot, hogy a GEP 1911 -es évjáratból nem tudok adni, mert csak egy van, és mivel ez településünkhöz kötődik, (Szigliget, gróf Esterházy Pál kastélya) azt szeretném beépíteni a kemencébe. Hacsak nem tudok szerezni mégegyet. Tudok adni viszont GEF (valószínű Gróf Esterházy Ferenc)1906-os évjáratút, ebből kaptam a kemece építéséhez többet is. Ha kell keresek egy viszonylag ép darabot Neked.
KTa Creative Commons License 2007.08.10 0 0 275
Megsült az első langalló a kemencénkben. Érdekes jelenség volt, mert miután betettem kb. 3 perc múlva belestem, s láss csodát, pita lett belőle. Elfelejtettem megszúrkodni, így megtanultam pitát készíteni. Remekül nézett ki, de olyan hamar megette a család, hogy fotót nem tudtam róla készíteni.
kemence1
kemence2

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!