Motorosra,vitorlásra 30 BRT/GRT-ig,max. 12m-es hajóra, 6Nm-ig.Egyébként a hajóm lajstromszáma 11-es végű így azzal 3mérföldre(5.556km) távolodhatok el a parttól.Montenegróban elfogadják, én általában ott használom.
a világ (sőt világegyetem) összes tengerére érvényes tengeri C ott is 800 euró
csak ott egy tengerparti teraszon tanítanak, itt meg hagy ne ecseteljem, hogy például a vizsgám mohácson hogyan zajlott*, de mintha valami posztkommunista orosz tagállamban lett volna (tulajdonképpen ott is volt)
Üdv. mindenkinek. Új vagyok itt, most regisztráltam, de máris segítségre lenne szükségem. Most vettem egy kishajót, és van rajta egy Simpson - Lawrence Sprint 500 as horgonycsörlő, 30 vagy 50 méter láncal, lánc csatlakozóval, 2 db Danforth horgonnyal és egy, két görgős orrverettel, szóval úgy ámblokk tokkal vonóval. Nos nekem nincs rá szükségem le fogom szerelni. A segítség ahhoz kéne, hogy el lehet e ezt így egyben adni vajon? Vagyis, hogy érdemes e vele foglalkozni? Mindent lefotóztam, vannak képek de még fel van szerelve a hajóra minden. És ha eladható, kérhetek segítséget ahhoz, hogy mit érhet így használtan? Előre is köszönöm.
Merthogy az impeller házat sikerült megfelelően javítani, gondoltam veszek egy lapátot, és estére menni fog a vizelés is. Hát nem. Vót bót, nincs bót. :(
Szerinted van ilyen? Mint az jól látszik a történésekből, egyik országnak sem érdeke elfogadni a másik papírját érvényességi területén kívül. Miért is fogadná el olyan vízen ahova egyszerűen nem érvényes?
ez lehet a megoldás. az új jogsi. mert ugye az itteniek szerint nemrég van ez a helyzet. Te mondod, hogy írja rajta a tengerit. a fickó a Kapetnaián kérdezte, hogy az van benne, hogy folyók-tavak, mondtuk igen (mert az én papír alapú jogsimban még az van). szal akkor mégis lehetséges (akit érdekel a beszélgetés horvát nyelven, rögzítettem az egészet :-)))) ).
Ezzel nem tudok teljesen egyetérteni - eltekintve attól, hogy igen, nyilván kekeckedhetnek és abból adódhatnak kellemetlenségek - éspediglen azért, mert ha egyszer egy jogosítványon az van írva, hiogy érvényes azon a vizen, akkor az érvényes. Különben nemzetközi jelleget ölt a probléma.
Rá van írva a vezetőidre, hogy érvényes tengeren a parti vizekre is? Az enyémre igen. S szerintem ugyanazunk van, csak a tied esetleg régebbi kiállítású. Én elhagytam az enyémet, őszintén megmondom, nem tudom megmondani, hova szólt az érvényessége az egyértelmű belvizeken kívül, de amit idén kaptam kártyát, azon írva vagyon, hogy érvényes a tengeri parti vizekre. Ami tudomásom szerint 3 mérföldet jelent. Most néztem meg ismét, nincs tévedés.
Na már csak az a kérdés, hogy milyen az a magyar belvízi. Vagy többféle kishajóvezetői is van? Mert az enyémre az van írja magyarul ás angolul is, hogy nemzetközi, s az is, hogy érvényes tengeren a parti vizeken. Kezd érdekes lenni ez a kérdés.
meg is vagyunk. felhívtuk a Lučka kapetanija Split, Ispostava Trogir kapitányságot, NEM LEHET magyar belvízi jogsival kint csapatni! mindenképp javasolták a kinti vizsgát erre a célra.
hivatalosan szerintem nem. olyan mondta, aki tanfolyamot és vizsgát szervez, ez vmi új megállapodás, talán tavaly január 1 óta. és valamiért nem csinálnak már 3tmf -es jogsit itthon... és aki ki jár rendszeresen nem büntetik. nekem ennyi egyenlőre elég, mert gyakorlatilag 5 évente elmegyek a család kívánságára 1 hétre és akkor sem hajózok :-) csak gondoltam legyen, egyszer jól jöhet. horvát kamu vizsgát ezen okból nem kívánok csinálni.
Elvitatkozhatunk, de iden marcius 1tol elfogadjak! De csak a nemzetzit es nem a horvat tengerit.
A képesítéssel kapcsolatos Nemzetközi Közlekedési Hatóság által kiadott állásfoglalás: Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága, Belvízi Közlekedési Munkacsoportja által kiadott 40. számú határozatában foglaltaknak megfelelően kibocsátott nemzetközi kedvtelési célú hajóvezetői képesítő okmányokat (International Certificate for Operators of Pleasure Craft, ICC) Magyarország elismeri, a képesítéseken szereplő korlátozások figyelembevételével.
mert a magyar szabályozás szerint folyók tavak csatornák....és valami halvány emlékem van arról, hogy a vizsgán...kb 200 éve volt, meséltek valamit a folyó torkolatokról, hogy ott a tengerbe valameddig..1-2 km be lehet menni-ez valami földrajzi szarság, hogy az még a folyóhoz tartozik.
de hogy a magyar belvizi jogsival tengeren lehet menni, azt sose hallottam
okosabb lettem a youtube által megvan a csatlakozó amibe a vro pumpa kábele bele megy vajon ez a blokk oldalán a az üveg bizti mellet van.Vajon hogy kell a három kiállást rövidre zárni v . Szerintem ha jól okoskodom akkor a három vezeték közül egy test egy jővő plusz és egy el menő plusz nem tud valaki rajzott hozzá a brp nem találtam.
A belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői képesítés belvízen - beltenger kivételével - kedvtelési céllal közlekedő kisgéphajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Belvízen 7,5 kW-nál nagyobb motorteljesítményű, vagy 7 m testhosszú, vagy hosszabb kisgéphajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges.
Ezt az NKH honlapjáról töltöttem le. Nekem régi, kétlapos fénykép nélküli jogsim van, a végén oda van írva, hogy: folyók, tavak, csatornák! Ergó, tengerre sehol sem jó, még akkor sem ha neked már az interszittyes, (ICC)
van, ami olyan mint a személyi vagy a jogsi.
Ha Horvátországban akarsz hajókázni, érdemes a békesség kedvéért letenni a horvát "B"-t. Nekem ebbe 3 Nm van írva és ennyi elég is.
Egyébként abban a bizonyos ENSZ határozatban benne van az az ajánlás, hogy az aláíró országok csak az állampolgáraiknak és a tartósan ott tartózkodóknak adjanak jogsit. Ettől el lehet térni, lásd Horvátország, de a horvát papírt sok helyen, például nálunk, nem fogadják el, csak akkor ha eleget tesz az ajánlásnak.
konkrétan nem tudom megmondani, de augusztus elején szerettem volna vizsgát tenni tengeri motoros 3tfm kategóriában, de nem indították (azt nem árulták el, hogy miért, de már többé nem lesz). valszeg ők már tudták amit nem árultak el, magyar kishajóvezetőit elfogadják Horvátországban az Adrián 3tfm-ig (egy megállapodás szerint, NKH-ban is ezt mondják).
utána kérdeztem Korculai kollégáknál, valóban elfogadták minden esetben.
a magyar jogsi európai belvizekre jó ahol a hajózás motorossal engedélyezett. persze van egy-két kivétel tó de ezt most hagyjuk.
A tengeri B-t érdemes megcsináltatni, mert azzal Horvátban a tengeren a megadott távolságban hajózhatsz, és elfogadják sok más országban is. Nekem pl elfogadták Görögben, Korzikán, de LA, vagy New York-ban is.
Horvátországban a parttól 3tmf-re hajózhatsz vele. ha távolabb merészkednél akkor kell a horvát jogsi, de hogy a part vagy szigetek körül poroszkálj partközelben tökéletes.
a magyar jogsi* (Nemzetközi Kedvtelési Célú Hajóvezetői Bizonyítvány, International Certificate for Operators of Pleasure Craft) mire jogosít fel és hogy a Horvátországban megszerezhető tengeri B-t érdemes-e mellé megcsinálni (azaz mit ad az hozzá pluszba, amire a magyar nem jó)?
Mert ezt konkrétan sehol sem látom leírva, és eddig még mindenki mást mondott (itt a fórumon is).
Ami egyébként az ENSZ blablabla 40. határozata alapján van kiállítva.
Csak egy fekete gumi csatlakozó egyik felét találtam meg a piros gumis biztositék mellet a motor tetején és egy barna kábelt ami másik része a hengerfejbe a hőfok érzékelőbe megy mást nem nagyon látok de megnézem jobban. Köszönöm
A külön olajzás már nincs benne én eleve 1:50 keveréket raktam bele. Akkor ,hogy lehet elhalgatatni ha nincs olajpumpa . Felmelegedni nem tudott mert nem járt csak alapjáraton kb 3percet rákötött vizzel.
Abban a motorban gyárilag sincsen több kompresszió. A sípolásnak köze nincsen a trimm visszajelzöhöz. Vagy a túlmelegedés miatt sípol, vagy mert nem kap olajat. Ha elindítod, és folyamatosan sípol, akkor az utobbi lesz a gond. A VRO nak van egy külön olajtartálya, külön kis pumpával. Azt is felpumpáltad?Az üzemanyagtartályból akadálymentesen jön a benzin? Ha ott dugulás van, akkor is ugyanigy sípol, hiszen az is visszafogja a vro pumpát, és nem szállít olajat.
Ha a VRO pumpa halt meg, az nagyjából 80 ezer.. vagy ki kell iktatni, és eleve keveréket tankolni bele.
Azt szeretném kérdezni, ha veszek egy hajóleveles csónakmotort de még nincs meg a csónak amire szeretném ráíratni, csak mondjuk 1 év múlva, mi a menetrend ebben az esetben? Előre köszönöm a választ!
Sikerült megvennem a hétvégén a rybitwa motorcsónakot a 70le evinrude vro 89e évjáratú motorral.A motorba sikerült 7bar kompressziót mérnem végül tehát első hiba pipa ,Viszont nem tudom inditás után mikor jár a motor tovább sípol a trimm vissza jelző lehet rosszul írom nem az.A trimm műszer nem jelez semmit attól lehet a sípolás? Vagy más a hajó ált öt évet minimum.
Nem mellesleg úgy basznám ki az utakról őket, hogy csak egy színes kondenzcsik látszana utánuk. Semmi keresnivalójuk a forgalomban...és az önérzetes sofőrjeiknek sem...
Elvitatkozgathatunk, de nem sok értelme van. Az ICC-valóban nemzetközi, de Magyarországon nem fogadják el magyar állampolgártól csak ha horvát lakcíme van.
Off: Nálunk sajnos fordítva működik minden. A mopedautót is csak B-s jogsival lehet vezetni, máshol elég az smk vizsga. A trike-ot régen csak szintén B-vel lehetett vezetni.Talán eljutunk egyszer oda hogy a nemzetközi hajóvizsga is elfogadott lesz. A 10 Le-t is megértük (van akinek ez bőven elég). Úgy tudom Németországban 15 a határ. Egyszer ez is elérhető lesz. Ámen :)
Sajnos nem fogadják el a magyar belvízen magyar állampolgárnak a nemzetközi ICC-t Leveleztem a Közl.Hatósággal, mivel sok ICC tanfolyam van. Hátha elfogadják. Nemleges volt a válasz. Több oldalas jogszabályt küldtek vissza.(be is szkennelhetem) Csak és kizárólag a magyar hajóvezetői az elfogadott Magyarországon magyar állampolgárnak.
Vagy ha külföldi bejelentett lakcímed van és bizonyítod hogy ott is élsz akkor esetleg mehet az ICC.
Csukák. Nagyobbak mint legutóbb, de még mindíg nem elég nagyok a serpenyőhöz. Fogtam 44 centiset is, de az meg olyan vékony volt mint egy bicikli pumpa.
Ami vigasztaló, hogy rengeteg van belőlük. Varsa meg egy sem. Talán felnőnek.......
inditásnál ...na ezt elmagyarázni nem tudom,megmutatni meg pláne nem, mert messze vagy.
a lényeg, hogy elől függőleges rudazatnál, ami a fogaskoszorú előtt és alatt van, lehet állitani.na, ha az nem megfelelő távolságra van, az életben nem indul be
Sok mindenhol jó de Magyarországon csak akkor fogadják el ha van bejelentett horvát címed és ezt igazolni is tudod. Ez akár tetszik akár nem de így van.
Friss sztorim: elcseréltem hosszú tribes 7.5-ös merc-emet egy öregebb, 12V nélküli rövid tribesre. kell nekem a rövid, sajna ez van. Az enyém full frissen generálozott, összes csapágy, szimering, stb. - ez meg ... nem részletezem, majd az lesz.
Amit elmesélnék: hozta cserepartner a motorját, tankot nem. Enyém a ladikon volt, nyilván azt próbáltul először. Ő indította el, ment vele a Dunán, tetszett. Enyém le, övé fel. Dugom rá a benzincsatit, pumpálom, nem keményedik. Fedél le, benya spriccel. Mondom jól van, szemüveg nélkül úgysem látom rendesen, biztosan szar a gumitömlő, nem ügy. Rántanám, de nem akad be. Rántja ő, óriási lendület, a vége felé akad. Jól van, majd megcsinálom, ez sem ügy. Végül is megy, alapjárat nincs, stb, nem ügy, majd megcsinálom :)
Aztán itthon hordóra vele, kezdjük a benzincsatival. Hamar kiderült, hogy a csatlakozója szétroncsolta a mama csatiban a golyó körüli gumitömítést - néhány hetes, gyk új volt.
Akkor esett le, hogy mondott is valamit a próba alatt lent a vízen, hogy amióta kicserélte a motorban a papát, azóta neki is folyik a benzin.
És nem vette észre, hogy borotva élesek a sarkok rajta!! Azóta már lekerekítettem, lepolírozta, de azért új mamát vehetek a tömlő végére.
Tanulságul mondtam el, ha idegen motorra toljátok rá a saját tankotokat, figyeljetek erre az "apróságra", mert pénzbe is kerül, meg a rendeltetésszerű használatot is azon nyomban ellehetetleníti.
Van ez a ..... "delta" névre hallgató, kicsi, lassú, de legalább billegős csónak fajta. Ezt hirdetik úgy, hogy "jó siklású, stabil horgászcsónak". Én meg biztosan tudom, hogy sehogy nem siklik, lassú, de legalább billegős. Nem véletlen kapta a "Lélekvesztő" nevet. Ja, és kiteszik 110-ért :))
Az, hogy hosszútribünös, az csak ... ismerethiány. A deltát lestabilozni, az bűncselekmény. :)))
Gyorsabb most sem leszek. Nyugodtabb, az igen. Szépen megrágom ezt is, mint a másikat, és vagy egy komplett cseremotor csücsül a polcon, vagy egy kupac alkatrész. Mindene jó, csak vize.... az tényleg nincs. De majd lesz!
In very general terms an ICC is required for the inland waterways of Europe and for inland and coastal waters of Mediterranean countries. For the coastal waters of Northern Europe the ICC is generally not required, however to all of these generalisations there are exceptions.
a magyar kisgéphajóvezetői folyókra, tavakra, csatornákra szól,a kontinensen belül -azt hogy más földrészen mit szólnak hozzá nem tudom, de szerintem ha délamerikában akarsz valahol hajózni semmi nem tiltja
most már még nagyobb a káosz mint az elején, mert a link szerint a magyar jogsi nem csak a belvízekre jö, hanem az Adrián 6 mérföldig.
azt nem értem, hogy miért csak az Adrián, az égein miért nem? Sósabb a víz? wtf?
A C kategóriás jogosítvánnyal a világ összes tengerén hajózhatsz, a parttól való eltávolodás korlátozása nélkül.
Az ICC jogosítvány Európa belvizeire érvényes, valamint az Adrián, a parttól 6 tengeri mérföld távolságig.
A B kategóriás jogosítvány az Adriai tengeren, 12 tengeri mérföld távolságig használható.
A görög szigetvilágban való hajózáshoz a C kategóriás tanfolyamunkat ajánlom. Ezt a jogosítványt mind igazoltatásnál, mind egy biztosítási esemény bekövetkezése esetén elfogadják.
Kádba tettem, kapott két új gyertyát és húztam rajta vagy 15-öt. Azt nem mondta, hogy puff. Lehet vetyi van a burkolat alatt. Levettem a burkolatot,és mit látok /a mellett, hogy belekentek már vagy 2 tubus FBS-t/?
Valami géniusz beletoldott az alaplap fordító rudazatba vagy 3 centit:
Ha teljesen visszacsavartam a markolatot akkor is csak háromnegyed, meg attól felfele gáz volt. Pont az a tartomány, ami már nem is érdekel. Na, ezt mindjárt ki is vettem, és a következő húzásra már el is indult. Tényleg csendes, így már tényleg jól el is indul, Van előre, és van hátra, ha pedíg megtalálnám a kompresszió mérőmet, még lehet hogy bónuszt is találnék benne. :))
Volt már Győr környékén, , volt a fővárosban, Bajára Nyíregyházáról jött. Amit elmondásból tudok róla: kádban megy, szép csendes, jól indul, de nem titok, csónakon határozottan gyenge. Ja, Győrben még volt vize, mire ide ért, az is elmúlt.
Amit én tapasztaltam: Egyik gyertyán nincs szikra, de ez a hiba vándorol a gyertyával együtt.
Ha a polcra feltehető tartalék alkatrészt nézem, akkor is jó. Ha az is nézem, hogy alu csiga van rajta, már tök jó. Ha meg kiderül hogy csak azért nem ment rendesen, mert senki nem cserélt gyertyát, akkor egész jó bótot csináltam vele. :)))
Ez olyan,mint a Láma motor karbija,a lerakódásokkal. Én annó orosz neptún motorral csónakáztam több 10 éven keresztül,hykomol olajat tettem a benzinbe,és kora télen eltettem,koratavasszal elővettem a maradék benzinnel a tankban,második rántásra pöfögött. Most a 4üteműt meg 6.éve használom,de a karbija még nem volt szétszedve.Félek is szétszedni,mert egy halom különleges alakzatú tömítés,és gumigyűrűk kellenének,ha megsérülnének szerelés közben. Dunapetrol benzinnel járok,mert olcsóbb és mégis megy minden gond és adalék nélkül,meg shell sárga flakonú 15W40 motorolajat töltök bele évente.:)))
Mindjárt gondoltam, amikor világossá lett, hogy tényleg a gázolajba megy a 2T. Ez valami partizánakció, amiről eleddig nem volt szerencsém hallani. de érdekel, mert ha az előnyei mellett nincsenek hátrányai ... nyilván az ember jót akar a motornak.
Az én eloőző Cr diesel mondeóm motorja fél millió km-t elment gond nélkül, csak a normál karbantartással. Olaj olajszűrő levegőszűrő 20 gyári!!! Gázolajszürő 40 ezer km-enként.
Pöccre télen nyáron.
Szóvan, ha olyan xar lenne a cucc ez nagyon nem lett volna lehetséges.
A gazolaj, hala a fogyasztoi tarsadalomnak, nem biztosit rendes kenest az uzemanyag rendszernek. Adagolo, csucsok, cr huncutsagok.
egEs kutak meg fel is tuntetik a szamlaikon, hogy mennyi bio cuccot tartalmaznak. Amde a bio a nagynomasu, erzekeny rendszereknek jo. koroozio, szaraz uzemanyga stb.
tudja valaki , hogy a : bosch w225 t gyújtógyertyának mi lehet a váltója, vagy esetleg hol lehetne beszerezni , több autoalkatrész boltost kérdeztem , de azt mondják , hogy már nem gyártják .
gyertyát már nem hőérték szerint adják , hanem autó-motor típus szerint.........
Dehogy, nem tőled kérdezem, de baromság. Nem tisztítja! Én szoktam tisztítani évente, max. kevesebb a lerakódás, de azért van.
Itt ne menjünk bele a CR rendszerek világába, mert nem idevaló. (Lentebb írtam, hogy Avanti 2T-t teszek az autóinkba évek óta, CDI mindegyik, és bizonyítottan jót tesz nekik, de nem fejtem ki részletesen, hogy miért.):-)
Nem dehogy de akkor sem intéztem bokorban a dolgot igaz nem is volt több napos hajózás csak a kabinossal vált szükségessé a kényelem ezen módja.😉 üdv doktor4