Keresés

Részletes keresés

KP2014 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 31054

Ha módod van rá, inkább kerüld el... Idei infóm ugyan nincs, de meglehetősen rossz út volt a közelmúltban.

Előzmény: Nyergelj Szergej (31052)
Green Army Creative Commons License 2019.08.09 0 0 31053

Aug12- 14

Előzmény: aladar644 (31051)
Nyergelj Szergej Creative Commons License 2019.08.09 0 0 31052

Kedves Fórumtagok!Ha valaki járt a 73A jelzésű úton Sárkány és Zernyest között,kérem írjon az útállapotokról,köszönöm,üdv.

aladar644 Creative Commons License 2019.08.06 0 0 31051
czimbi Creative Commons License 2019.08.05 0 0 31050

Nem csodálom, hisz már betegesen sok a jármű azon a kétsávos E60-ason ilyenkor nyaralási szezonban, csodák pedig nincsenek.... :-/ Sajna még sokan meghalnak, mire az A3 teljes hosszában megnyílik.

Előzmény: Green Army (31049)
Green Army Creative Commons License 2019.08.05 0 0 31049

ahogy olvasom a Nagyvárad-Kolozsvár-Segesvár vonalon folyamatosak a balesetek kamion, személyautó ...

Előzmény: czimbi (31047)
aladar644 Creative Commons License 2019.08.05 0 0 31048

Bp-ről vagy arról a környékről érdemes a Szilágyságon menni,Zilah fele. M3-as és akár a Nyírségen keresztül Nagykároly Tasnád útvonalon,Kolozsvár előtt érsz be az A3-on.

czimbi Creative Commons License 2019.08.03 0 0 31047

Hát egyrészt jó hír, hogy halad(gat)nak az autópálya építéssel, de utazóként nem esik jól a csoszogás, vánszorgás... köszönet az útinfóért! :-)

Jó két órát veszítettem én is a Gyergyó-Karcag 470 km-es szakaszon tavaly ősszel, mikor nem figyeltem az indulás napjának időzítésével és belefutottam a feketetói vásár kavalkádjába. Az egy rémálom a sima átutazónak...:-/

Előzmény: Szaab91 (31046)
Szaab91 Creative Commons License 2019.08.02 0 0 31046

Friss közlekedési infó.

A Budapest-Nagyvárad-Marosvásárhely szakaszon a tegnap +4 óra volt az út a nagy forgalom miatt. Nehezítő körülmény, hogy sok tehergépjármű van az útakon az autópályaépítés miatt. 

NoY Creative Commons License 2019.08.02 0 0 31045

Sziasztok,

Tudtok ajánlati torockói szállást? Szeptemberben, 4 fő, 2 szoba, 2 éjszakára.

Köszi!

Green Army Creative Commons License 2019.08.01 0 0 31044

ugyértem, ahol magyar csapatok játsznak. nem a Barcelona-Liverpool.

Előzmény: Green Army (31043)
Green Army Creative Commons License 2019.08.01 0 0 31043

köszi.

engem csak az m4 érdekel, nemzetközi meccsek, BL/EL nézhetó?

Előzmény: Szaab91 (31042)
Szaab91 Creative Commons License 2019.07.31 0 0 31042

Bár nem vagyok nagy sportrajongó, ezért javításra szorulhat a válaszom, de:

kb. a magyarországi események mennek és a nemzetköziek nem. Mert azokat minden országnak külön-külön el tudnak adni. Viszont, van olyan, hogy a Duna Tv adja a Forma-1-et, amit mi is tudunk nézni, és van amikor a DigiSport megveszi a magyar hangot és magyarul tudjuk nézni a román csatornán. 

Előzmény: Green Army (31041)
Green Army Creative Commons License 2019.07.30 0 0 31041

tudja valaki hogy a kábeles M4 (nem online az m4sport.hu!) Erdélyben milyen sportközvetítéseknél van blokkolva? (nagyobb világeseményekre emlékszem, mint foci vb, Forma-1 stb)

aladar644 Creative Commons License 2019.07.30 0 0 31040
aladar644 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 31039
Előzmény: KP2014 (31038)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.27 0 0 31038

Nos, bár a végtelenségig sorolhatnánk még a románok érdemeit, valamint a soviniszta magyarok temérdek bűnét, de a magam részéről úgy vélem, a tisztelt fórumközönség felvilágosultabb része vette a lapot és ideológiailag kellően képzetté vált. Én a magam részéről megkövetek minden románt, szedem a sátorfámat, irány Mongólia! Minden más jó érzésű nemzettársamnak ezt javaslom...

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.07.27 -1 0 31037

Azóta az ingyenélő magyarok semmi mást nem csinálnak, csak lelakják a szép régi épületeket, amelyeket már fel sem lehet újítani emiatt.

Előzmény: KP2014 (31036)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 31036

Naugye. :D Tehát megállapíthatjuk, hogy a fejlett románokat leigázó magyarok sok-sok évszázadon át uralkodtak a szellemileg és úgy egyáltalán minden szempontból felsőbbrendű románságon. Hányattatásaik, méltatlan megvetésük később sem ért véget. Ugyebár a falusi lakosság elsöprő többsége román nemzetiségű volt, ők termelték a magyar hivatalnokoknak és egyéb arisztokratáknak az élethez nélkülözhetetlen javakat, míg a szász népesség gyönyörű városokat épített a magyarok számára, akik a kaszinókban lebzseltek ez idő alatt. Így annak ellenére, hogy továbbra is a dicső románok állítottak elő mindent, ami hasznos és előremutató volt, csak megvetés jutott számukra osztályrészül. Trianon aztán végre igazságot szolgáltatott... 

Előzmény: czimbi (31032)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 31035

Abban, amit a románok állítanak, csak egy minimális igazságtartalom van... Egyrészt a nemzetiségi mozgalmak megindulásáig Magyarországon a társadalmi rang számított, a nemzetiség pedig gyakorlatilag egyáltalán nem. Emiatt sok román származású földesúr a legkevésbé sem tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy ő román. Ebből adódóan igen nehéz valóban román vagy más, nem magyar nemzetiségű arisztokráciát találni, pedig létezett, lásd Hunyadi. Viszont később ezek a főurak többségükben valóban beolvadtak a magyarságba, így tényleg tűnhetett úgy, mintha minden román jobbágy lenne, a nemesek pedig kizárólag magyarok.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (31033)
cobranco Creative Commons License 2019.07.26 0 0 31034

A Remete-sziklakanyon egyike Erdély kevésbé ismert,de igen látványos szurdokvölgyeinek.Talál itt minden „tartozékot” az ide látogató turista.Mi is találtunk! A túrafilmben lesz kanyoning,égigérő sziklafalak,”keleti” via-ferrata,csúcstámadás,kőszörfözés,tériszony a négyzeten.További programként megnézzük még Erdély egyik legkülönlegesebb ortodox kolostorát,majd egy maratoni spontán gasztrobemutató után, egy városnézésel megbolondított horrorisztikus vártúra következik Torockószentgyörgy felett.

Túrasorozatunk talán legjobb részét ajánlom mindenki szíves figyelmébe:

Erdélyi panorámatúra 3.rész: "A legvadabb kanyon Erdélyben" 2017. FullHD 1080p

Útvonal:

Remetei bérchasadék: Kutas kapu/Curmatura Manastiri-Mederjárat/Kék kereszt/Sziklakapu/Portal/-Katlan/LeCuptor/-Cheia-Északi párkányút/"Kecskék útja"/kék háromszog-Manastirea Remetului-Nagyenyed/Aiud/-Torockószentgyörgyi vár-Borrév-Felsőpodsága

Aki az írásos formát kedveli,az is van,képes túrabeszámoló:

http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_17ep.html

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/1225633954184660

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.07.26 -1 0 31033

Az iskolában a mai napig azt tanítják a románoknak, hogy a magyarok voltak az arisztokrácia, aki elnyomták a román jobbágyokat, és hogy a magyar leigázó arisztokrácia leigázta a románokat és nem hagyta városokat építeni stb. Azon túl, hogy ez ilyen kommunista, vonalas hazugság, amelyik még mindig tartja magát, amikor megkérdeztem az ezzel nyomuló kollégámat (Svájcban volt ez), hogy akkor hogy lehet az, hogy mondjuk a 18. században több magyar volt, mint román (19. században fordult meg az arány), tehát az az 1M ember mind nemes volt? Hát ebbe bele sem gondolt, mondta.

Előzmény: czimbi (31029)
czimbi Creative Commons License 2019.07.26 0 0 31032

Igen, értem! :-)) És azt kihagytad, hogy a dákok kucsmája is, már akkor környezetvédő lebomló anyagból készült, ezért őket sem találják, de szellemük az itt kereng a Duna-Tisza-Maros-Kőrösök vízgyűjtője között! Meg aztán a Homo Erectus is már románul beszélt, bocsánat, hoppá hoppá!! ;-)  

Előzmény: KP2014 (31030)
Green Army Creative Commons License 2019.07.26 0 0 31031

https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=xZ4xhrufpBg

a hírek szerint bár Lugos-Déva 3-as tétel augusztus elején kész lenne, csak a 4- tétellel (fenti videóÖ együtt aug.15-e körül nyílik meg...

hát mi pont 11-én utazunk, talán valami csoda történik és átadják, de remélem visszafelé (20-a) már hajthatok rajta:)

KP2014 Creative Commons License 2019.07.25 0 0 31030

Tárgyi bizonyítékok természetesen azért nincsenek, mert a Kárpát-medencébe érkező barbár magyarok MINDENT elpusztítottak, az ősi, magasabb rendű kultúrát megsemmisítették, a dicső rómaiakat szolgasorba taszították. Az összes többi kérdésre a válasz, hogy fog még Románia határa a Tiszánál húzódni, de lehet, hogy Budapest is román föld lesz.

Előzmény: czimbi (31029)
czimbi Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 31029

Egy kis idevágó anyag, terjesszétek köreitekben, én is kaptam:

"Dr. Kazár Lajos: Kérdések a román történészekhez

1. Feltételezve, hogy a románok állandó lakosai voltak azon földnek, melyet ma Erdélynek hívnak, s ahonnét a római telepeseket és légiókat Kr. u. 270 körül kivonták, és tekintve, hogy a rómaiakat ott követő népek: a gótok, hunok, gepidák, avarok, bolgárok mind elsöprődtek a népvándorlás sodrában, miközben – a dáko-román elmélet követői szerint – a románok elei ugyanott „barlangokban élve" megmaradtak, jó lenne tudni, pontosan mely barlangokban élték túl észrevétlenül a háborúkkal teli hat évszázadot a magyar honfoglalásig?
És hol vannak az idevágó régészeti bizonyítékok: hálófülkék, edénytöredékek és egyéb háztartási eszközök, szemétdombok és más leletek, amelyek tanúsítják a „dáko-román" tömegeknek ilyen barlangokban folytatott állandó életét? (U.i. ilyen leleteket még nem talált senki).

2. Minthogy a dáko-román elmélet követői azt állítják, hogy a románok a IV. vagy V. században vették fel a kereszténységet a ma Erdélyként ismert földön, tudni szeretnénk a románok „dáko-román" őseinek olyan lehető alkotásairól, amelyek jól rejtett barlangokban fennmaradhattak volna, például – vallásos alkotások az állítólagos megkeresztelkedés előtti időszakból; – vallásos alkotások a megkeresztelkedés és a románoknak a Magyar Királyság okmányaiban a 13. század elején először történt említése között. Különösen érdekelnének bennünket feliratok (akár dák, akár latin nyelven az első időszakból és latin vagy új-latin nyelven a másodikból) barlangtemplomok falain, sírköveken vagy egyéb kultikus tárgyakon? U.i. a római civilizáció ilyen tanújelei nem hiányoznak más területeken, amelyek valaha a rómaiak birtokai voltak.

3. Mi a magyarázat arra, hogy a románok nyelvében Erdélynek sem a dákoktól származó neve (ha ilyen egyáltalán volt), sem a tartomány római neve (Provincia Dacia) nem maradt meg? Miért volt szükséges a románok őseinek az ómagyar Erdei nevet kölcsönözniük, amit némi hangtorzítással mindmáig Ardeal-nak neveznek?

4. A 19. században élt Alexandra de Cihac román nyelvész elemzése szerint (Dictionnaire étymologique de la langue roumainé) a román nyelv szókincse akkor a következő összetételű volt:
45,7% szláv , 31,4% latin , 8,4% török , 7,0% görög , 6,0% magyar , 0,6% albán , és valamelyes ismeretlen eredetű, de dák eredetű egy sem. Hol vannak a dák maradékok?

5. Mivel lehet magyarázni, hogy számos, feltűnően közös vonás van az albán és a román nyelvben? A történettudomány nem tud arról, hogy az albánok elei Erdélyből vándoroltak volna a történelmi Albánia területére, viszont Albánia szomszédságában már a 10. században nagy terjedelmű oláh (vlach) szállásterületek léteztek. Arumun és Megleni románok ma is élnek ott jelentős számban.

6. Miért volt a románok liturgiája (egyházi szertartási nyelve) Erdélyben még a 19. században is szláv (tehát sem latin, sem görög, de még oláh/román sem), és miért volt az oláh/román papság olyan sok tagja évszázadokon át szerb vagy bolgár eredetű?

7. Mi a magyarázat arra, hogy a rómaiak állítólagos leszármazottai között még a papok is nem a latin írást, hanem a cirillt használták még a 19. században is? Ha a románok dákó-román ősei a tőlük elvárható latin betűket később cserélték fel a cirillel -amely csere nem történhetett a 9. század közepe előtt (mert korábban cirill írás nem létezett) -, akkor miért történt ez a csere Erdélyben, a Magyar Királyság területén, ahol semmilyen más népcsoport nem használt cirill írást a törökök elől menedéket kérő szerbek és oláhok előtt? Mi értelme lett volna egy ilyen cserének Magyarországon?

8. A Regestrum Varadiense (Váradi regesztrum) nagyváradi püspökségnek isten ítéletek pere egész Kelet-Magyarországra kiterjedő illetékességi területén 1205 és 1238 között lefolyt perekre vonatkozó hivatalos feljegyzéseit tartalmazza, melyekből kb. 600 helységnevet és kb. 2.500 személynevet gyűjtöttek ki. Egyik lista sem tartalmaz egyetlen olyan nevet sem, mely oláh/román eredetű volna. Mi ennek a magyarázata?

9. Mi a magyarázata annak, hogy az állítólag dák és római ősöktől származó oláhok/románok -jóllehet a dákoknak voltak megerősített városaik, a rómaiak pedig messze földön híresek voltak nagyszerű városok építéséről – egyetlen város nem létesítettek Erdélyben, sem a magyar honfoglalás előtt, sem azután? Mi több: az oláh/román nyelvben az "oras" (város) szó az ómagyar waras kölcsönzése?

10. Erdély településtörténete azt mutatja, hogy a 13. század végén 511 falunévből csak 3 volt román eredetű. Talán csak a 13. században kezdtek a románok Erdélybe bevándorolni?

11. Mi az oka annak, hogy Erdélyben egyetlen folyó vagy nagyobb patak neve sem román eredetű?"

Green Army Creative Commons License 2019.07.22 0 0 31028

örvendek

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31022)
topoly Creative Commons License 2019.07.21 0 0 31027

Okés, köszi szépen.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31026)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.21 0 0 31026

Nagyjából, akiket cobranco leírt az előzményben. Ahol messze voltunk, és jó volt a szélirány, csendben elsuhantunk, hogy ne vegyenek hamar észre, ott még a medve ellen se kurjongattunk. Ahol észrevettek, ott lassítottunk, ha közel jöttek, le is szálltunk, és kívülről védtük magunkat a bringával. Meg mézesmázosan beszélgetett velük, amíg odaért a pásztor. Végső esetre spray, sokkoló, egyéb riasztó kell legyen az embernél (ha igaz, a sokkoló ott nem illegális, elég csak megberregtetni, de nem az az első lépés).

Előzmény: topoly (31025)
topoly Creative Commons License 2019.07.21 0 0 31025

Szia! Pásztorkutya dolgában közepesen-eléggé berezelős vagyok. Megírnád, hogy a kísérőtök miket mondott vagy tett? Köszi szépen.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (31023)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.21 0 0 31024

Fogarason, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön azt tapasztaltuk, hogy nagyon könnyű átmenni a zebrán, azonnal megállnak.

Mellesleg nálunk is most nyáron kezdett kampányba a rendőrség zebraügyben, nagyon helyesen.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30969)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.21 0 0 31023

Köszi! Ezt már nem láttam, majd írok róla a másik topikban. A pásztorkutyáknál szerencsére volt helyi kísérőnk, aki diktálta a tennivalókat. Az Úz völgye végül kimaradt, csak a transzfogarasi út és Brassó környéke lett meg az eredeti tervből, másképp kötöttünk át.

Előzmény: cobranco (30966)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.21 0 0 31022

Már nem láttam ezt a bölcs tanácsot indulás előtt, de utólag bevallhatom, hogy valóban ez volt a kérdés, csak nem mertem direktben feltenni, mert szégyelltem magam, hogy 32 év vezetés után nem tudom, hol kell tankolni.

Előzmény: Green Army (30958)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 31021

Szerintem érdemes, Zilah felé sokkal kisebb a forgalom. 

Előzmény: Suburbia2 (31019)
Suburbia2 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 31020
Még annyi, hogy Budapestről indulunk...
Suburbia2 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 31019
Holnap, azaz vasárnap indulunk Szovátára korán reggel. Merre érdemes mennem? Többen javasoltak, hogy ne az 1-es főúton Nagyvárad felé, hanem inkább a Vállaj irányt preferáljam... Vasárnap is érdemesebb elkerülni a Nagyvárados irányt? Köszi a javaslatokat!
KP2014 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 31018

Az M9-cel régebben elég sokat foglalkoztak, azt írták, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem térült meg. Ebben az a poén, hogy nem csoda, hogy nincs kihasználva, ha nem vezet sehova... Ennél már csak a horvátországi A5 szórakoztatóbb, ami majdnem összeköti Magyarországot, Horvátországot és Boszniát, de mégsem. :D

Előzmény: aladar644 (31017)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 31017

Ha délen élnél megtapasztalnád,hogy pohár sincs,nemhogy félig üres-e vagy tele van. Egy sima 2x1 sávos folytonos kapcsolat nincs K- Ny irányban. M9 17 éve  n e m  épül tovább. Ennél azért a Marossolymosi denevéres is egy gyors építésű szakasz.

Apropó: átadtak valamit? Július végére igérték a 3-as részt, augusztus végére a 4-est.

Előzmény: KP2014 (31016)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 31016

Hát, igen... Lehet a pohár félig tele, de ez nem változtat azon, hogy a tervezett autópálya helyett autóút lesz és az is a jövőben, pedig az eredeti tervek szerint már bőven meg kellene lennie.

Előzmény: czimbi (31015)
czimbi Creative Commons License 2019.07.19 0 0 31015

Én örülök a készülő 2x2 sávos épülő autóútnak, meglesz az belátható időn belül. Itt élek az érintett részeken, HB és JNSZ megyék határánál, járom ezeket a részeket... ;-) 

Előzmény: KP2014 (31014)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.18 0 0 31014

Mondjuk az "M4" számunkra sem egy sikertörténet. Gyakorlatilag semmi nem épült meg belőle, ami pedig igen, az BP mellett két várost kerül el. A Berettyóújfalu-határ szakaszt nevezhetnék M35-nek (a 4-eshez nem sok köze van), mert attól nyugatra belátható időn belül nem sok minden várható köszönhetően a brutális túlárazásnak, ami miatt az EU elkaszálta az egészet. Azóta már autóútban gondolkoznak. mellesleg a 4-es és a 42-es forgalma nem csökkent, a románok nem kerülnek 45 km-t. 

Előzmény: czimbi (31012)
vadmurok. Creative Commons License 2019.07.18 0 0 31013

Egy hónapja mentem végig az épülő szakaszon. Sok helyen 60 km/h a korlátozás, de a sor 90-100-zal ment, úgyhogy nem volt semmi fennakadás :)

Előzmény: czimbi (31012)
czimbi Creative Commons License 2019.07.18 0 0 31012

Magyar oldalon az épülő, lassan a gúnyhatárig érő M4 jó alternatíva lesz sokunknak, ahogy olvasom, odaát is belehúznak, hogy teljesen ne égjenek majd be, ha eljön az átadás ideje...;-) 

A nyúlfarknyi 5 km mondjuk erősen közröhej kategória, de ezektől ennyi telik, lassan 20 éve megy a nagy projekt! :-/

Előzmény: vadmurok. (31011)
vadmurok. Creative Commons License 2019.07.18 0 0 31011

Szia! Én is Gárdonyból járok Erdélybe, sokszor éppen Szentegyházára, és mindig a 4-esen és Váradon, a régi úton keresztül. Most újítgatják a 4-est, sok lassújellel, de azért eléggé haladós. Maradnék ezen az úton.

Előzmény: Nandi977 (30994)
Green Army Creative Commons License 2019.07.18 0 0 31010

Nagylak Ii Csanádpalita ott a bódé a határ után. Régi határt torlódás esetén!

Előzmény: Szaab91 (31006)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2019.07.18 0 0 31009

Nyugodtan vásárolhatsz online matricát. Kapsz e-mail elismervényt, amit ki is nyomtathatsz, ha eléggé paranoid vagy (én kinyomtattam).

Előzmény: astra9 (31007)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31008

A határőröket érdemes megkérdezni, képben lesznek.

Előzmény: astra9 (31007)
astra9 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31007

Köszönöm a gyors választ :)

Online én sem akartam vásárolni a megbízhatatlansága miatt.

Akkor reggel minden kiderül. Olvastam,hogy a román oldalon lehet venni a magyar pályára matricát, nem tudom fordítva ez működik-e. 

Max a helyszínen megkérdezek valakit, sorstársamat, magyar határőrt,stb.

Megjegyzem a Petromot. De, ha az autópálya határátkelőnél nem lehet venni, akkor majd az első benzinkúton. 

Előzmény: Szaab91 (31005)
Szaab91 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31006

És még eszembe jutott valami. :D :D :D 

A waze program mindenáron le akart szállítani az autópályáról, hogy a régi határátkelőn kell átkelni. Szóval akár ez is lehet egy opció, és ahogy épp nézem a térképet, az autópálya átkelő után egyből van egy lehajtó az első benzinkúthoz: https://www.google.com/maps/place/Nagylaki+Hat%C3%A1r%C3%A1tkel%C5%91hely/@46.1863942,20.7387461,13.26z/data=!4m8!1m2!2m1!1zbmFneWxhayBoYXTDoXLDoXRrZWzFkQ!3m4!1s0x0:0x8a57168b9f91feb7!8m2!3d46.1679285!4d20.7148075

Szóval van egy biztos megoldás. :D :D

Előzmény: astra9 (31003)
Szaab91 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31005

Elméletileg lehet online is vásárolni, de sose használtam, és lehet, hogy nem is aktiválódik időben. Romániában ritkán lehet bízni az online rendszerekben: https://www.roviniete.ro/hu/info/Rovinieta-online (így nem ajánlom)

Mi pont az autópályán mentünk Magyarországra Aradról, és emlékszem, hogy ahogy átléptük az elős parkoló direkt az útdíj vásárlására szolgált, még azt is írta, hogy parkolni tilos, szerintem a román oldalon is kell, hogy legyen.

Találtam egy linket a benzinkútas változatról: https://www.molgroupcards.com/hu/szolgaltatasok/utdijfizetes/romania

Illetve, ha csak az utóbbi időben nem változott a törvény, akkor úgy van, hogy ha elkapnak, hogy nincs útdíj, és még aznap kifizetjük, akkor nem kapunk bírságot. Szóval az első romániai benzinkútig mindenképp el lehet jönni. A Petromnál is lehet vásárolni.

Előzmény: astra9 (31003)
Nandi977 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31004

Köszönöm a segítséget , már nagyon várjuk, hogy újra Erdélybe legyünk.

Előzmény: Szaab91 (31001)
astra9 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31003

Köszönöm a választ.

Most épp dilemmában vagyunk,mert nem tudjuk melyik határon menjünk, reggel pedig indulás. 

Én az autópályán mennék, elvileg gyorsabb lenne, azonban nem tudom,hogy ebben az esetben hol fogok tudni venni útdíjat a másik oldalon? Az átkelő után rögtön lesz bódé, ahol lehet venni? Másik határnál ezt említették,de az autópályán is így van?

Ha valaki tud válaszolni, sürgős lenne. A határ átlépése előtt,itthon még nem tudok venni valamelyik benzinkúton? 

Mindenképp a pályán mennénk, mert ha a kisebb határokon torlódás vagy nagy várakozás van, megszívtuk a napot. 

Előzmény: Szaab91 (31002)
Szaab91 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31002

Elnézést, hogy eddig nem válaszoltam. A Transfogarasnál vagy-vagy az opció. Esetleg azt lehet megcsinálni, hogy a család felmegy a felvonóval, és a soför az autóval, majd lejön mindenki együtt. Azért a felmenetelt ajánlom, mert akkor legalább ők nem kell a feljutásig várakozzanak annyit, mint az autós.

A Hunyadi várnál pedig az van, hogy túl sok időt vesz el a Transalpinától, ráadásul úgy kell ehhez állni, hogy az adott nap reggelén megnézzük az időjárást, és ha azt látjuk, hogy egész nap napos idő lesz, akkor nyugisabb, de ha délutánra elromlik, akkor sokkal hamarabb le kell jönni a hegyről. Arra kell számítani, hogy egyik percben még süt a nap a másikban semmit se látunk a  ködtől, a harmadikban csorog az eső....

Szóval én inkább szétválasztanám a kettőt. Lehetne egy vár látogatós napot tervezni. Solymos várának romja, Déva vára, és a Hunyadi vár, majd aludni egyett s reggel frissen meghódítani a hegyet. 

Az első kettőről elég friss információkkal szolgálhatok
https://www.terjhazavandor.ro/deva-vara/
https://www.terjhazavandor.ro/a-solymosi-var/

És szeretettel várjuk Erdélybe!

Előzmény: astra9 (30992)
Szaab91 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31001

Mindenképp a déli útvonalat ajánlom. Kb 1 hónapja kirándultunk, az egyiken mentünk a másikon jöttünk. 

Érvek a déli mellett:

• ha zsúfolt is az autópálya, legalább megvan az érzés, hogy halad az ember. A Királyhágótól Kolozsvárig 50-60-al jötttünk, idegtépő volt.
  • Lehet gyönyörködni a Déli Kárpátokban, a másik is szép, de ez egy fokkal érdekesebb
  • gyorsabb

Az egyetlen dolog, amit nem mond el a Google, hogy Kőhalomtól egyenesen Szentegyházának fordít, de ez már csak megyei rangsorolású út. Sokkal több a kátyú, és szűkebb is. Mivel csak 47 km-es szakaszról van szó, ki lehet bírni.

Másik opció ha Kőhalomnál beállítjuk köztes célnak Székelyudvarhelyt, így 110 km, de legalább normális úton haladunk tovább. 

Jó kirándulást és szeretettel várjuk Erdélybe!

Előzmény: Nandi977 (31000)
Nandi977 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 31000

Köszönöm,akkor maradunk az első útvonalnál.

Előzmény: aladar644 (30999)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 30999
Előzmény: Nandi977 (30998)
Nandi977 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 30998

Köszi, ezt néztem én is, de van aki azt mondja még mindig jobb a másik, "régi" (Nagyvárad,Kolozsvár) úton menni. Mi meg 8 éve voltunk legutóbb.

Előzmény: aladar644 (30997)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 30997

Értem: az egy hétköznap van,amikoris  nagy a forgalom. Érdemesebb az autópályán menni gyerekekkel gyorsabban haladtok.  Román területen kétszeres a forgalom az országban,erre számítani kell.

Egyébként a google is ezt adta ki:

https://www.google.hu/maps/dir/Vl%C4%83hi%C8%9Ba,+Rom%C3%A1nia/G%C3%A1rdony/@46.7730774,19.8270208,7z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x474b2416bfb9d105:0x72ae0169f62c8852!2m2!1d25.5148068!2d46.3266994!1m5!1m1!1s0x4769ff7b6f0be043:0x400c4290c1e1a50!2m2!1d18.6115195!2d47.196537!3e0?hl=hu

Talán már addig  Déva fele még átadnak 21 km-t,így kevesebb rossz szakasz marad a két pályaszakasz között.

Előzmény: Nandi977 (30996)
Nandi977 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 30996

Gárdony, júl 30-án, hajnal 4-kor tervezzük az indulást.

Előzmény: aladar644 (30995)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 30995

Honnan? Mikor?

Előzmény: Nandi977 (30994)
Nandi977 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 30994

Sziasztok!

Kicsit elbizonytalanodtam merre lenne érdemes menni Szentegyházára(kaptam több véleményt). Nagyvárad, vagy Arad fele? Ti melyiket javasolnátok? Gyerekekkel megyünk, esetleg valami éttermet,pihenőt ajánlani az útvonalon?

aladar644 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 30993

Szerintem minimum egy másfélórás kitérőként kell időzíteni a dévai letérőtől a várlátogatást. Főleg,ha sok a látogató a parkolóhely találás, onnan a gyalogút a várig, vissza stb. lehet kettő is.

Hol lesz egyébként a szállásotok?

Előzmény: astra9 (30992)
astra9 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 30992

Szerintem a felvonót hanyagolni fogjuk.

Járt valaki a Vajdahunyad várában? Dévánál megyünk el,onnan 20 percre van kb.,ahogy néztem. 9 órától látogatható. Mivel aznap Transalpinát is meg akarjuk járni, csak remélni tudom,hogy beleférne ez is előtte. Még,ha nem is járunk be mindent a várban. 

Aki volt, tudna infót adni,hogy kb. mennyi idő volt bejárni?

Előzmény: aladar644 (30991)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.16 0 0 30991

A kabin a Bilea vizeséstől működik (Bilea Cascada).

Meggondolás kérdése. legutóbb össze vártak kb 10 embert csak akkor indult,tehát nem menetrend szerint.

Gondolni kell a visszaútra is,ami hasonlóan "bizonytalan".

A látvány ugyanaz csak másmilyen.

Előzmény: astra9 (30990)
astra9 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 30990

Olvastam,hogy Transfogarason van felvonó is. Ha autóval megyünk,érdemes felülni arra is? Ha felmegyünk autóval végig. Másik nap meg felvonóról szétnézni? Csak sejtem,hogy teljesen más kép tárul elénk,mintha autóval mennénk. 

aladar644 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 30989

Én egy magyar nyelvűt használok,egy pecsétes kinyomtatott,aláírt írás. Igaz az életben senki nem kérte,igazoltatáskor sem.

Talán,ha nem körözött az autó nem érdekes a dolog.

Előzmény: Suburbia2 (30987)
czimbi Creative Commons License 2019.07.15 0 0 30988

Vannak magyar-angol nyelvű netről letölthető nyomtatványok, két tanú aláfirkantja és kész.

Előzmény: Suburbia2 (30987)
Suburbia2 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 30987
És milyen nyelven legyen a nyilatkozat, magyar/angol vagy román is kell? Köszönöm!
Előzmény: Suburbia2 (30986)
Suburbia2 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 30986
Köszi. És sima nyilatkozat kell, vagy közjegyzővel hitelesített verzió?
Előzmény: aladar644 (30985)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.15 0 0 30985

A cégtől kell egy nyilatkozat, miszerint te vezetheted az autót. Egyébként nem csak Erdélyre érvényes ez,hanem úgy általában mindenhova,tehát itthon is kérheti a rendőr.

Előzmény: Suburbia2 (30984)
Suburbia2 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 30984
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy céges autóval történő utazás esetében milyen papírra van szükségem, ha Erdélybe utaznék? Köszönöm!
Szaab91 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 30983

Rovinétát ne felejtsetek el vásárolni, mert ez az egyetlen, amelyet szinte minden nagyobb város be- és kijáratánál ellenőriznek a felszerelt kamerák.

Rovineta = általános úthasználati díj. Az erdélyi autópályáknak viszont nincs külön használati díjuk.

A Transfogarassal kapcsolatban csatlakozom az előttem szólókhoz, van parkoló de nagyon nehéz feljutni. Felvonóval hamarabb.

Előzmény: astra9 (30979)
cobranco Creative Commons License 2019.07.13 0 0 30982

Ha van még annyi időd nézd meg ezeket:

Déli-Kárpátok "keresztül-kasul" 1.rész: Transalpina 2015. /Erdély/ FullHD 1080p

Déli-Kárpátok "keresztül-kasul" 4.rész: Transfogaras 2015./Erdély/ FullHD 1080p

4 évvel ezelőtt csináltam,mikor bringával átmásztam mindkettőn.

Igen részletes,szinte minden kilóméter rögzitve van,szöveges infókkal.

Tömegre készülj,főleg a Transfogarason :(

vadmurok. Creative Commons License 2019.07.11 0 0 30981

Ha lehet, ne hétvégén menj arra, mert akkor borzasztó nagy a forgalom, parkolni alig tudsz, a csúcson torlódás, dugók mindenütt. Hétköznap nyugisabb.

aladar644 Creative Commons License 2019.07.10 0 0 30980

Ott is ugyanazon dolgok szükségesek,mint itthon,vagy máshol. Zöldkártyát sohasem kérték,baleset esetén viszont szükség van rá,hisz azért van.

A Transfogaras parkoló és kajálda tekintetében kiépítettebb,mint a TAlpina,itt inkább kisebb bódék voltak még 3 éve. Biztos néztél térképet,azon eligazodhatsz,és eldöntheted,hogy mikor mész fel az utakon.

Ha egy napon járnád meg a kettőt,akkor egy autózás lesz a vége,mert nem függ össze a kettő.

A TA a 67C a TF 7C jelű út vezet át.

Érdemes felmenni,majd a csúcson átmenve néhány km-t a déli oldalra visszafordulni.

Az utak szélén itt ott van kisebb parkoló,csak ilyen helyen állj meg,ne az útszélen.

astra9 Creative Commons License 2019.07.10 0 0 30979

Közeledik a nap és merülnek fel újabb és újabb kérdések 🙂

Kötelező az autóhoz a zöld kártya? Azt olvastam Romániában nem az, meg van igényelve, de nem biztos,hogy időben megérkezik. Vagy szükséges valami plusz az autóba kötelezően, ami itthon nem?

Transalpina és Transfogaras panoráma útról olvasgattam. Volt ahol írta,hogy kb. 3 óra mire végig megyünk rajta megállás nélkül. Tudom, butaságot kérdezek, de rákanyarodok az adott jelű útra, ami felvisz a "csúcsra", ahol esetleg van egy kiépített parkoló? Majd utána ezen az úton vissza haza?

Transalpina és Transfogaras panoráma út közelében foglaltunk szállást, reméljük nem csúszunk meg nagyon az oda érkezéssel. Azonban felmerült a kérdés, hogy elfoglalás előtt vagy után járjuk meg a panoráma utat. Bár lehet érdemes elfoglalás után.  

Ha van kiépített parkoló a panoráma úton, étterem vagy étkezési, ivási (frissítő,kv,stb.) lehetőség is?

Láttam képeket, videót, hogy a panoráma utak mentén meg lehet állni, ámulni és csodálni,képeket készíteni, helyes ;)

Green Army Creative Commons License 2019.07.08 0 0 30978

csak a Transzfogarasban:)

Előzmény: astra9 (30975)
Green Army Creative Commons License 2019.07.07 0 0 30977

én is ezt tapasztaltam. Na meg a körforgalomba be indexelést. Kifelé már nem😉 még az autósiskolások is.

Előzmény: KP2014 (30968)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 30976

Pár fokkal hűvösebb van, de inkább télen van jelentősége a hőmérsékletkülönbségnek. Eső ellen nem árt valami, de egy ingnél nemigen kell több cucc általában ott sem.

Előzmény: astra9 (30975)
astra9 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 30975

Igen, igyekszünk belesűríteni minél többet. 

Még egy dolog. Időjárás, hőmérséklet. Azért gondolom ott a hegyek között hűvösebb az idő, el fog kelleni hosszú ruha is. 

Előzmény: KP2014 (30972)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 30974

Nem,autós.

Néztem ezt a képet. Miért kellene nézzük egymást az átkelés ideje alatt? Azt hittem,hogy ez a szemkontaktus addig kell meglegyen,amíg megáll az autó,és a gyalogos látja,hogy leléphet a járdáról.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30971)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 30973

Még Fogaras is eszembe jutott, úgyis keresztül mész rajta. Maga a város a legkevésbé sem szép, de van egy vár, vízzel körülvéve, hattyú meg minden van (15 perc az egész kívülről), pl. ilyen helyeken érdemes megállni út közben. A lényeg, hogy nézz szét, amerre jársz, van jó néhány olyan település, ami ér egy negyed órát.

Előzmény: KP2014 (30972)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 30972

Jó kis kör ez, ha kihasználod az időt, így is sok mindent meg lehet nézni...

A Gyilkos-tó után jön a Békás-szoros, azt ki ne hagyd, szerintem szebb a tónál is, sőt talán egész Erdély legszebb része (hallottam már olyanról, aki a tónál visszafordult).

Úgy látom, alapvetően a természeti látnivalókra koncentrálsz, de azért nézz szét szerintem pár településen is, pl. Székelyföldön nagyon jó mászkálni, olyan mint egy kis Magyarország Romániában.

Brassó nem veszi el sok idődet, a lényeget bő 2 óra alatt meg lehet nézni. Ha a 11-esen mész Sepsiszentgyörgy felé, kb. 2 km-re az úttól van egy Prázsmár nevű falu egy szép erődtemplommal, azt is ajánlom figyelmedbe, tipikus erdélyi látnivaló. Vagy pl. Csíkszeredát, ott lehet menni étterembe is, magyarok között vagy, plusz Csíksomlyó is egy köpésre van (Csíkszereda része közigazgatásilag).

Vissza úton Torockót is megérné megnézni, 29 km Tordától, de ahogy Cobranco is írta, alap.

Plusz ugye Kolozsvár is ott van még, mint Erdély "fővárosa", bár tudom, hogy kevés az időd. Egyébként úgy is vissza fogsz még menni, ha egyszer meglátod, milyen gyönyörű helyek vannak...

Előzmény: astra9 (30964)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.07.07 -1 0 30971

Gyalogos ütötte el?

Ugyanis ez gyalogos a zebránál szituáció: https://www.roadcross.ch/such-blickkontakt/

Előzmény: aladar644 (30970)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 30970

Sok országban motoroztam, sokat Erdélyben is,viszont a tavalyi Nordkappos utamon kétszer majdnem elütöttek. Múlt héten egy motoros cimborát sajnos el is ütötték Norvégiában. Valószínű hiányzott a szemkontaktus.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30965)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.07.07 -1 0 30969

Volt olyan 10 éve egy hosszú periódus, amikor - legalábbis az erdélyi városokban - kétségbeesetten fékeztek a zebránál, az említett büntetési tételek miatt. Persze aztán valszeg elkopott, nem kényszerítették ki, stb. Sajnos a kulturált közlekedési kultúra tényleg a folyamatos rendőri kegyetlenkedéssel korrelál.

Előzmény: KP2014 (30968)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.06 0 1 30968

Szerintem nem ugyanarról az országról beszélünk... 1999 óta járok rendszeresen Romániába a családdal, 15 megyében közlekedtem kocsival, ebből 13-at nagyon alaposan végigjártam (bármiféle baleset nélkül). A sebességkorlátozást a TÖBBSÉG nem tartotta be soha. Miért van az, hogy lakott területen kívül 100-zal megy az ember és zsinórban előzik a kocsik? Ha van záróvonal, mintha ott sem lenne.

Mellesleg Püspökladányban lakok, itt a 42-esen fél Románia áthalad, napi szinten járok itt, lakott területen kívül majdnem agyvérzést kapnak, ha betartod a 90-et. Lakott területen belül, ha este kikapcsolják a közlekedési lámpákat, Isten irgalmazzon annak, aki át akar menni a zebrán, kivéve ha csinos lány, mert akkor a kamionosok dudálnak neki, meg jól megbámulják. :D Ha a rendőrök néha kiállnak, az hatalmas "szüret".  Én odaát sem tapasztaltam, hogy annyira át akarnának engedni a zebrán. legalább is, nem úgy, mint mondjuk Ausztriában.  

Előzmény: aladar644 (30963)
cobranco Creative Commons License 2019.07.06 0 0 30967

Van egy, nem írásba vésett szabály,a Székelykövet minden magyarnak életében legalább egyszer illik megmásznia.Csak halkan teszem hozzá,hogy e emblamatikus csúcs meghódítása nem sétagalopp,igazi kihívás, és sportfeladat is. A nyeremény,életreszóló élmény és óriási panoráma a szélrózsa minden irányába.Ebben a részben a csúcstámadás dokumentálásán kívül megismerhejük a nagy román tengerben „kis magyar sziget”-ként  megbúvó Torockót,a különleges építészetével és kultúrájával.Lesz gasztroblog,célpontban erdélyi ételekkel,valamint a végén bónuszként bejárjuk a túristák által kevésbé ismert Kőköz-szorost is alulról felülről.

Erdélyi panorámatúra 2.rész: "Erdély szíve" /Székelykő-Torockó/ 2017. FullHD 1080p

Útvonal:

Torockó-Kővár utca-Nagy árok-Kőkerti forrás/850m/-Kereszt nyereg-Székelykő/1129m/-Cruce-Várhegy/északi kilátó/-Vártető/1113m/-Várpatak völgye-Vizimalom-Torockó-Torockószentgyörgy-Kőköz szoros-Pestera Puculera-Bogzi erdő-Padurea la Bogzit/-Nagy Bogzi csúcs/Bogzit Mare/-Kőközi Kishegy/Bogzit Mici/-Enyed szikla-Templomos lovagok kastélya/Castul Tempul Cavalior/-Kutas kapu/Remete kanyon/

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/1224637387617650

cobranco Creative Commons License 2019.07.06 0 0 30966

SK:

Erdélyi bringatúra?

Ambiciózus vállalkozás :))

Most jöttem vissza,utak egyre jobbak,Uz-völgyében jelenleg nyugi van,euróból váltsatok,kutyák továbbra is mindenfelé,kobor kutyáknál működik a menekülés,pásztorfalkánál leszállni,középre beállni,bringákat magatok köré és várni a juhászt.

Jó időt,Sok sikert!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30957)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.07.06 -1 0 30965

"A gyalogos átkelőhelyeknél az autósok sokszor indokolatlanul megállnak,ha valaki éppen csak arra néz a járdán,néha zavaró volt a túlzott előzékenység.Ez persze nálunk is megfigyelhető."

Ööööö, mi? Jártál te mondjuk Angliában, Svájcban, skandináv országokban, stb? Ha valaki csak minimális ráutaló szándékkal közeledik a zebrához, mindenki satufék, és megáll. A svájci ovisokat pl. arra tanítják, hogy szemkontaktus a sofőrrel, és csak akkor induljon el, ha az autó áll - az autósoknak meg kötelező a szemkontaktus és a nullára fékezés. Ez a normális, illetve, ez kellene legyen.

Ez a zebránál megállás érdekes állatkísérlet Romániában, azt mutatja ugyanis, hogy még a románokat is rá lehet venni kulturált közlekedésre egy kis kegyetlenkedéssel - asszem ugrik a jogsi plusz óriási pénzbírság jár, ha nem állsz meg. Senkinek se legyenek illúziói, ugyanis a svájci közlekedési szabályok és a használt eszközök olyanok, hogy egy átlagos budapesti sofőr budapesti tempóval kb 2-300 frank büntit szedne össze naponta - ezért annyira kulturált a közlekedés ott, és egy magyart vagy románt is fél-egy év alatt rendbe lehetne tenni.

Előzmény: aladar644 (30963)
astra9 Creative Commons License 2019.07.06 0 0 30964

Elmaradt a feltöltés, így lemaradt a kép. Így, hogy említetted Brassót és érintjük is... Újabb megállót kellene beiktatni, ha már érintjük, de ez majd aznap, ott kiderül mire lesz idő.

Előzmény: KP2014 (30962)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.06 0 0 30963

Ez a nagyon szabálytalanul közlekednek azért nem éppen általánosan értendő, de semmiképpen nem jellemző.

A gyalogos átkelőhelyeknél az autósok sokszor indokolatlanul megállnak,ha valaki éppen csak arra néz a járdán,néha zavaró volt a túlzott előzékenység.Ez persze nálunk is megfigyelhető.

Gyakrabban lehet látni erőszakosabb vezetőt,érdekes módon ott is a BMW-sek közül kerül ki,de egyáltalán nem kell megijedni a közlekedéstől, figyelni kell az útra és mindig bele kell nézni a tükörbe. De hol nem ajánlatos mindez??

Előzmény: KP2014 (30962)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.05 0 0 30962

Az általad említett kép sajnos nem látszik...

Egyébként bármely határátkelőnél a román oldalon lehet matricát váltani, keresd a Rovinieta feliratot (vagy online is lehet, nem a matrica a lényeg, hanem a nyilvántartásba vétel). Kisebb határátkelőknél előfordul, hogy a határ utáni legelső településen (ezt most én  is megtapasztaltam Székelyhídnál).

Dél-Erdélyben valóban nem sokan beszélnek magyarul, bár a városokban azért lehet magyarokat találni még a legrománabb környéken is, pl. katolikus templomoknál. Angolul ott is beszélnek, nyilván nem a szekérrel közlekedő 70 éves bácsit kell kérdezni. :) Nyilván a Gyilkos-tóból következtetve Székelyföldre is mész, ott pedig bárhol beszélhetsz magyarul.

A kitáblázás rendben van, a Gyilkos-tónál a főút közvetlenül oda vezet. A transzfogarasi útra én egyszer azért nem tudtam letérni az 1-esről, mert jöttek utánam 120-szal és nem érte volna meg repülni egyet. :) Ha először jársz Romániuában, láthatod majd, hogy nagyon szabálytalanul és veszélyesen közlekednek, ész nélkül előznek.

Az árak hasonlóak a hazaihoz...

Ja, és amit mindenkinek tanácsolok, aki még nem látta: Brassót ne hagyd ki! :)

Előzmény: astra9 (30961)
astra9 Creative Commons License 2019.07.05 0 0 30961

Sziasztok!

Az alábbi kép alapján tervezünk egy pár napos túrát Erdélyben, illetve Transalpina, Transfogaras megtekintésével.

Először leszünk az országban, olvastam,hogy szükséges útdíj megváltása, ami személyautóknál 3 euró 1 hétre. Ez rendben van, de az M43-A1 határon (Kövegynél) hol tudom megváltani az útdíjat matrica formájában?

Tudnátok segíteni,hogy kb. milyen árakra kell számolni az átlagos termékeknél, éttermekben, stb.?

Mennyire igaz,hogy kimondottan csak a saját nyelvükön beszélnek? Magyarul nem szeretnek. Az angol remélem használható lesz ott is, mert románul senki nem tud.

Transalpina-nál, Transfogarasnál, illetve a Gyilkos tónál az út mentén lesznek irány táblák, hogy konkrétan merre kell menni a panoráma úthoz,stb.?

3 éjszaka lesz, 3 szállással a távolságok miatt. Tudom, kevés ez az idő, hogy annyi mindent láthassunk, de igyekszünk megnézni mindent, ami útba esik.

Mire célszerű odafigyelnünk, mik a jó tanácsok, észrevételek?

Köszönöm előre is.í

aladar644 Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30960

Azt nem tudom,hogyan vannak nyitva az ottani pénzváltók. Ha hajnalban érkeztek oda,biztosabb,ha otthon váltasz egy kevés lejt.

Előzmény: Nandi977 (30959)
Nandi977 Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30959

Köszi, azt nem tudod a határ után  hajnalban lehet váltani pénzt  abban a parkolóban  ahol írtad a matricát, vagy esetleg a közelben? Jó volna ha lenne nálunk egy kevés amíg odaérünk.

Előzmény: aladar644 (30952)
Green Army Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30958

de azért ha lehet benzinkúton tankolj.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30957)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30957

Hát ezért kérdeztem.

Előzmény: Green Army (30956)
Green Army Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30956

minél kisebb a falu, annál több kp kell.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30955)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30955

Kb. ezek azok a helyek, ahol alig fogunk járni. Annál többet falusi kisboltokban. Ott is?

Előzmény: Green Army (30953)
Green Army Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30954
Előzmény: aladar644 (30952)
Green Army Creative Commons License 2019.07.04 0 0 30953

nem azt írtam hogy bárhol, hanem szinte mindenhol. (benzinkút, bevásárlóközpont, étterem, fogadó stb stb)

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30949)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30952

A nagylaki határ előtt a Maroslellei letérőnél van egy benzinkút,az az utolsó a magyar oldalon.Nem a szokványos pálya melletti kút,de ott van  300 méterre,messziről villog egy sárga nyíl,észre lehet venni. A román benzin picivel drágább a hazainál. A következő Arad körül van.

A román matricát a határ után azonnal van egy nagyobb parkoló,ott vehetsz lejért vagy euroért. Forintért nem, A kártyát nem tudom,szerintem nem müxik.

Érdemesebb romániai váltónál váltani,jobb az árfolyam,mint itthon.

Előzmény: Nandi977 (30951)
Nandi977 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30951

Sziasztok!

Július végén utaznánk Szentegyházára. Sajnos már régen jártunk ott lenne egy-két kérdésem. Nagylak fele utaznánk (A1,E673, E68) amit az útvonaltervezőn néztünk. Lentebb olvastam, hogy a román autópálya matricát megtudom venni a neten is. Tankolni most hol érdemes, esetleg azon az útvonalon amit kinéztem van a határ közelében? Pénzt váltani akkor kint éri meg? Emlékszem régen egy keveset  a határ után váltottunk Ártándnál, hogy legyen nálunk.  Az indulást kora hajnalban tervezzük a gyerekek miatt.

Segítséget és esetleg más javaslatot előre is köszönöm.

aladar644 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30950

Talán eurot érdemesebb,de csak érzésből mondom. Egy biztos: csak hivatalos váltóhelyen válts,ne az utcai neppereknél, és ne fizess forinttal,sem euroval,mert biztos te jársz rosszul.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30949)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30949

Mind a kettő van, azért kérdeztem. Nem hiszem, hogy amerre járunk, bárhol lehetne kártyával fizetni.

Előzmény: Green Army (30948)
Green Army Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30948

attól függ milyen pénzed van:) ami nálad van azt érdemes beváltani, amit a bankból kell kivenned már nem:)

nyilván bankban, neppereknél kevésbé, én utazási irodában szoktam, ott jobb az árfolyam és nincs comissió.

egyébként meg minden helyen ahol lehet, (szinte már mindenhol) bankkártyás vásárlás a legjobb.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30947)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30947

Eurót vagy forintot érdemesebb váltani? Hol érdemes?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30946

A repülőgépen van talaj a lábad alatt. Talán a sárkányrepülővel keverted össze. :-)

Előzmény: aladar644 (30945)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30945

egyébként én sem szeretek repülni,éreznem kell a talajt a talpam alatt:)) régebben párszor voltam,de azt hiszem többet nem fogok.

Előzmény: Green Army (30943)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30944

Brassó nem messze van Szebentől,és mégis szükségét érzik külön reptérre. Logikus,elvégre régiók is lehetnek ezek körül,azok harmonikus fejlődése előre viszi az országot.

Találtam egy utas forgalmat bemutató oldalt. Összeadva az erdélyi városokat kb 5,7 millió jön ki.

Hozzáteszem,hogy a Marosvhelyit két év felújítás után indították újra,ezért ennyi az utas,egyébként a bezárás előtt2015-ben 350ezer volt, Több,mint most Debrecennek.

https://www.wall-street.ro/articol/Auto/238310/numarul-pasagerilor-a-crescut-in-2018-pe-majoritatea-aeroporturilor-din-romania.html#gref

Előzmény: Green Army (30943)
Green Army Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30943

ha Brassóban megépülne, esetleg(?) kipróbálnám...

bár ódzkodom a repüléstől:)

Előzmény: aladar644 (30942)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30942

Kolozsvár és Szeben Ezek mindegyiknél nagyobbak.

Előzmény: Green Army (30941)
Green Army Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30941

Temesvár és Marost tudom, hol vannak még?

Előzmény: aladar644 (30940)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30940

Csak előbbre tartanak, ha egy Magyarországnyi területen az ötödik nemzetközi repülőtérre van szükség Brassóban.De lehet,hogy a hetedik,ha Nagybányát és Aradot is beleszámítom.  De Nagyváradon is van azt hiszem,...

Előzmény: Green Army (30938)
Green Army Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30939

https://szekelyhon.ro/aktualis/medve-tamadt-egy-fiura-kaszonujfaluban

+ egy nő is a csíkszeredai kórházba került, ezt a híradóban láttam tegnap, már a mezőkön is láthatók, sajnos a családi kirándulások sem biztonságosak manapság...

Green Army Creative Commons License 2019.07.03 0 0 30938

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1082&v=WQE7bs6IZFc

ez  Lugos-Déva 4-es szakasz

a miniszter által beharangozott július végét nem fogják tudni tartani, főleg meg az átadás, átvétel, hibajegyzék, tesztüzem stb stb.

főleg hogy a munkásoknak csak jár 1-1 hét nyári szabadság, időjárás is elromolhat pár napra..

a PRO Infrastruktura egyesület szerint a 3-as szakasz augusztusra elkészülhet,a  4-es augusztus vége-szeptember, az a biztos, hogy szeptember végén mindkét szakaszon lehet majd közlekedni.

a másik gond, hogy egyben akarják átadni, és hiába van kész a 3-as, ameddig a 4-es nem, ott szivunk az 50 km-es

a Lugos-Déva maradék 15 km-es szakaszra az alagutakkal meg most sikerült kiírni a pályázatot...lehet tippelni mikorra lesz kész... 3-4 év...addig az a 15 km nagyon élvezetes lesz:)

másik dolog:

https://szekelyhon.ro/aktualis/elszallo-orom-n-ovas-hatraltatja-a-brassoi-repter-tovabbi-epiteset

Előzmény: aladar644 (30937)
aladar644 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 30937

https://www.dcnews.ro/autostrada-lugoj-deva-stadiul-lucrarilor-video_668452.html

ebből nem lesz 3 hét múlva átadás.

A solymosi denevéresnél nem értem miért választották a hegyet,a Maroson egy hiddal olcsóbban,gyorsabban megoldható lett volna a pálya. Szerintem a tervezésnél fingjuk nem volt a denevérekről és a környezetvédőkről. A hegy azonban adott volt,és mégis.

Nem értek hozzá,de átadhatták volna a fél pályát előbb,mondjuk a betonozás után rákoncentrálnak előbb az egyik oldalra,már régóta mehetett volna a forgalom, s aztán gyúrhatták volna a másik oldalt.

Ha csak 80-nal korlátozva is,de jobb,mint a mostani szar kerülő úton döcögni.

aladar644 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 30936

3 hete Nagylaknál volt ugyanez visszafele. több mint 1 órás sor volt az összes kapúnál "dolgoztak". A magyar tűnt el a buletinnel 10 percre,aztán kijött.

Előzmény: KP2014 (30934)
Green Army Creative Commons License 2019.07.02 0 0 30935

ez aggasztó, mi lesz augusztusban amikor elindulnak az olaszországi vendégmunkások?

Előzmény: KP2014 (30934)
KP2014 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 30934

Megvolt a sokadik utam Kolozsvárra, de ezúttal kipróbáltam a Székelyhíd-Szilágysomlyó-Zilah-Kolozsvár útvonalat az 1-es helyett. Jó ötlet volt... Igaz, hogy mentem vagy 40 km-t pluszban, de a forgalom töredéke volt az 1-esének, a Király-hágóért kárpótolt a Meszes, meg Zilah. Margitta és Szilágynagyfalu között tényleg rossz az út, ahogy az általam nemrég belinkelt térkép mutatja, de túl lehet élni.

A határon már szondáztatás is volt, csomagtartófelnyitás, jogsi, forgalmi, plusz keresztnevek felolvasása, ami lehet, hogy egy jópofa gesztus lett volna, csak nem 20 perces várakozás után. Amúgy azt tapasztalom, hogy szinte hónapról hónapra egyre körülményesebb a határátkelés, kb. már a 2000-es évek elejét idézi.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.02 0 0 30933

Akkor mindent és mindennek az ellenkezőjét is hallottam, marad a majd csak lesz valahogy és az improvizálunk lineáris kombinációja.

Előzmény: Green Army (30917)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.07.02 0 0 30932

Ez nekem is megvolt, de elég sok improvizációval. Vilt, ahol gyalog kellett menni vagy púpozott szénásszekeret stoppoltunk, alig bírtunk felmászni. Meg volt, ahol tudtuk a menetrendet, csak nem fértünk föl a buszra, végül stoppoltunk egy mentőautót.

Előzmény: [fidelio] sombrero (30920)
KP2014 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 30931

Köszönöm a válaszokat!

Nagykároly felé jártam már, de az Püspökladányból nagy kerülő, most csak az 1-es forgalmának az megúszása céljából próbálkozom meg ezzel a kicsit hosszabb úttal. Szilágy megyében tudom, hogy jól lehet haladni, igazából egyedül Székelyhíd és Margitta környékét nem ismerem.

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2019.06.29 0 0 30930

Megveheti online is mielőtt útnak indul... én két évvel ezelőtt innen szereztem be a megkívánt időtartamra.

Előzmény: aladar644 (30929)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 30929

Már régóta arra járok. Honnan mész? ha Pestről,illetve az M3-ról,érdemesebb a Nyírség fele menni,Vállajnál átlépni a határt,és Nagykároly Tasnád Zilah úton menni.

A határnál kérdezz rá  a matricára,valahol a közelben mindig van rá lehetőség.

Előzmény: KP2014 (30928)
KP2014 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 30928

És még egy dolog: Székelyhíd-Margitta-Szilágysomlyó-Zilah vonalon mennék Kolozsvárra, mert a család unja az 1-es csúcsforgalmát. Aki járt arra, attól kérdezem, hogy ott mire számíthatok?

Előzmény: KP2014 (30927)
KP2014 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 30927

Az lenne a kérdésem, hogy valaki tudja-e, Székelyhídnál hol lehet matricát vásárolni? Csak azért kérdezem, mert ilyen kis határátkelőn nem szoktam átmenni, nem tudom, hogy ott mi a helyzet.

aladar644 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 30926

https://www.youtube.com/watch?v=wlOI5hH20t8

valamiért ez jutott eszembe a cseles rhemaábról...." ti-am transmis linga pupic si un VIRUS mic",aki

esetleg "még" nem ért rományul: a smile-i mellé küldtem egy kis virust is. (szabadfordításban).

érdemes megnézni...,tuti nem vírusos,de zsebkendő azért legyen kéznél,mert könnyesre röhögheted magad.

Előzmény: rhemaáb (30924)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.29 0 0 30925

Téged fizet az oldal a kattintásokért? 

A cikknek semmi köze a magvas megállapításodhoz.

talán nem egy virus terjesztő agyhártyagyulladásod van.

Előzmény: rhemaáb (30924)
rhemaáb Creative Commons License 2019.06.28 -2 0 30924
Green Army Creative Commons License 2019.06.27 0 0 30923

legelőször én is úgy voltam, vonat, busz, elég kalandos volt.

volt hogy vártunk Gyergyóban egy buszt, ami kb Bákó felé ment, nem tudom honnan jött, Kolozsvár felé szerettünk volna menni, de fogta magát, és nem jött be az állomásra:)

aztán rájöttünk a stoppolással gyorsabban haladunk:)

vannak amúgy kisebb magán busztársaságok, amelyik a helyi közlekedés próbálják lefedni mikrobuszokkal, több-kevesebb sikerrel, az az "integetők" száma is mutatja...

Előzmény: [fidelio] sombrero (30920)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 30922

most néztem,hogy az autóbusz menetrendes oldal többek között magyarul is megjelenik.

Előzmény: aladar644 (30921)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 30921

https://www.autogari.ro/

itt az autóbuszjáratokat találod.

https://infofer.ro/index.php/ro/

itt pedig a vonat menetrendet.

Előzmény: [fidelio] sombrero (30918)
[fidelio] sombrero Creative Commons License 2019.06.26 0 0 30920

Még a rendszerváltás előtt jártunk vonattal Erdélyben, majd ott busszal és vonattal egy csomó helyre eljutottunk úgy, hogy nem volt se internet, se telefon. Gondoltam, hogy azért azóta ott is fejlődött az infokommunikáció.

Előzmény: Árpi76 (30919)
Árpi76 Creative Commons License 2019.06.26 0 0 30919

Rossz hírem van, Erdélyben olyan tömegközlekedés, amilyet Magyarországon megszoktál nincs. Az állami vasúttársaságnak (cfr) van menetrendje, de az közúti tömegközlekedést általában ún. maxitaxik biztosítják. Lehet, hogy van valami jármű, de erről a neten nem nagyon fogsz találni semmit, talán itt tudnak mondani valamit az arra többet járók.

Előzmény: [fidelio] sombrero (30918)
[fidelio] sombrero Creative Commons License 2019.06.26 0 0 30918

Sziasztok!

Ősszel busszal mennénk Erdélybe, Kolozsvárig. A további kirándulásokhoz román belföldi menetrendek elérhetők valahonnan? Találtam egy honlapot:https://www.autogari.ro/curse?pid=15794&did=204&zi=2019-08-20&pas=1-0-0-0-0 de nem értem, hogy Torockóra (Rimetea) nem megy busz Tordáról, Kolozsvárról, átszállással sem? Elképzelhető, hogy nem jár busz a települések között?

Köszönöm a válaszokat

Green Army Creative Commons License 2019.06.24 0 0 30917

https://www.google.hu/maps/dir/46.1418572,21.3059774/45.9243723,22.6828896/@45.9821429,21.6315102,10.5z/data=!4m2!4m1!3e0?hl=hu

erre rövidebb, arra hamarabb:)

15 km-rel hosszabb Temesvár felé, ha nem kapsz el egy csúcsidőszakot, Húsvét, Karácsony, Augusztus eleje stb, akkor szerintem még mindig jobb...utóbbi esetben valóban meggondolandó...

nekem fontosabb hogy minél többet autópályán menjek, mint faluról falura. Azt ugyis kell majd Szebentől Kézdiig.

Előzmény: aladar644 (30915)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.23 0 0 30916

Köszi.

Előzmény: aladar644 (30915)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 30915

Nem jó napom volt,félre néztem,írtam. Nem ellenőriztem a googlet.Itt a helyes út,amiről beszéltem.Még jó,hogy említetted a belvárost.https://www.google.hu/maps/dir/46.1418572,21.3059774/46.093621,21.6851321/@46.1443784,21.3410547,12z/data=!4m2!4m1!3e0?hl=hu

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30914)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.23 0 0 30914

Kösz a tippeket! Mi július első napjaiban megyünk, és hó közepén jövünk haza, de valószínűleg már másik útvonalon, Nagyvárad felé. Akkor ezek szerint az Arad belváros - 7-es út a tipp?

Előzmény: aladar644 (30912)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.23 0 0 30913

Boccs: Lipova ---> Lippa.

Előzmény: aladar644 (30912)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.22 0 0 30912

Gondolom az északi elkerülőről beszélsz,én is jártam egyszer arra,szerencsére motorral,így könnyen elkerültem a hosszú sorokat (sorompó,útépítés,stb miatt),

ezért most autóval erre mentem,Lipova fele:

https://www.google.hu/maps/dir/46.1426609,21.3052805/46.0968465,21.6873502/@46.1510993,21.3395044,13.25z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d21.3778029!2d46.1260017!3s0x47459b89811ad18f:0x10e1ef70393c5117!1m0!3e0?hl=hu

az út elég jó,itt ott gyengébb szakaszokkal,de kevés autóval.

A google szerint még a várost is érintve ez is érdekes lehet:

https://www.google.hu/maps/dir/46.0968465,21.6873502/46.1426609,21.3052805/@46.1243295,21.345011,11z/data=!3m1!4b1!4m2!4m1!3e0?hl=hu

Ha legközelebbig nem lesz kész még újabb pályaszakasz,ezt próbálom meg.

Nem mértem az időket, kb 20 km-rel rövidebb,de jó és forgalommentes a 7-es út.

Előzmény: Green Army (30911)
Green Army Creative Commons License 2019.06.21 0 0 30911

aradi elkerülő milyen? korábban borzalom volt...azóta nem járok arra,...

Előzmény: aladar644 (30910)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 30910

Tegnap jöttem végig Déva Arad között a 7-es úton. Jelenleg még érdemesebb szerintem ezt használni, mint az autópályát, mert kevés a forgalom,jó az út. A hiányzó pályaszakaszon pedig annyira szar és zsúfolt az út,hogy miután párszor megszívtam,ezt használom. Ha még egy autópálya szakaszt átadnak,ígéret szerint júliusban, akkor már érdemesebb lesz azon menni. Augusztusban várható a denevéres szakaszon is a befejezés. Ígéret szerint,ha az időjárás engedi.

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/video-autostrada-lugoj-deva-luna-inaugurare-arata-loturile-3-4-putea-circula-sibiu-direct-autostrada-1_5d077590892c0bb0c67875ea/index.html

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30905)
Green Army Creative Commons License 2019.06.17 0 0 30909
rend- Creative Commons License 2019.06.16 0 0 30908

Jajj!

Előzmény: Green Army (30906)
Green Army Creative Commons License 2019.06.16 0 0 30907

erre rövidebb, arra hamarabb😊

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (30905)
Green Army Creative Commons License 2019.06.16 0 0 30906

aug-ra igérik.. majd meglátjuk...még nagyon bizonytalan a pontos időpnt

Előzmény: rend- (30904)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2019.06.16 0 0 30905

Sziasztok!

Engem is az utak érdekelnek. Sepsi felé a Google Arad-Temesvár-Déva utat dob ki. Vajon miért? Valóban nem érdemes Aradról Déva felé rövidíteni?

Úzvölgyéről van hallomása valakinek? Megnyugodtak a kedélyek, hazament mindenki? Biztonságos kerékpárral felgurulni oda?

Előzmény: aladar644 (30879)
rend- Creative Commons License 2019.06.15 0 0 30904

Sziasztok!

Az A1-es autópálya Marzsina és Déva közötti szakaszáról van valami hír? üdv:Balázs

cobranco Creative Commons License 2019.06.15 0 1 30903

A Tordai-hasadék egyike Erdély legismertebb és legfelkapottabb túracélpontjainak. Bár legtöbben csak kutyafuttában,Székelyföldre menet tesznek itt egy villámlátogatást,érdemes egy kicsit mélyebben is körbenézni a környéken.Mi ezt tettük!Ebben a részben a „nagy testvér” mellett bejártuk a „kis öccs”,a Túri-kanyon feltérképezetlen bugyrait és az épített látnivalókból is adunk egy röpke  kis ízelítőt.

Célkeresztben tehát a látványvilág,történelem,sport,gasztronomia,tradició,dekorációként az őszi színekben pompázó természet.Mindez egy túrafilm kereteibe foglalva,egyedi kommentárral megbolondítva.

Erdélyi panorámatúra 1.rész: "Tordai-hasadék" 2017. FullHD 1080p

Útvonal:

Tordai hasadék:

Mészkő kapu-Sárga torony-Falkolosszus-Danila tó-Északi kapu-Peterdi tető-Patkóskő-Mészkői sarok-Mészkői kapu

Túri hasadék:

Tordatúr-Kőbánya-Kutyaszikla-Szent István borbolyája-Szent István vára-Nagyborda-Petri gödre-Nagy-,Kiskun szikla-Bálványoskő-Kapolcstorony-Prioni sziklabástya-Kriszta oldala-Koppándi tető-Tordatúr

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/cobranco.zoltan/posts/1224595990955123

Cobranco

KP2014 Creative Commons License 2019.06.08 0 0 30902

Ezt érdemes megnézni. Az utolsó úzvölgyi veterán:

https://www.youtube.com/watch?v=b71v7AbDzAA

Green Army Creative Commons License 2019.06.07 0 1 30901

kibújt a szög zsákból, avagy kutyából nem lesz szalonna 893. rész.

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.07 -1 0 30900

Á, én csak beszélek össze-vissza, miért, mi történt ott ...

Ja, és Uz völgye, mert amit leírtál, azt nem ismerem :) Tudod, Uz Bence meg ilyenek.

Előzmény: KP2014 (30899)
KP2014 Creative Commons License 2019.06.07 0 1 30899

Csak nem a Valea Uzului-nál történtek miatt? 

Bocs, nem bírtam kihagyni. :D Amúgy egy autonóm tartomány lenne a megoldás. Már Románia EU csatlakozásának is lehetett volna feltételéül szabni.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30898)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.06 -2 0 30898

ejsze ki kéne egyenesíteni azt a kaszát és indulni a völgybe.

KP2014 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 30897
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2019.06.04 0 0 30896

Vedd úgy, hogy nem a hsz.-nek szólt a minősítés, hanem az ott megemlékezett eseménynek.

(Ezért nem szeretek ilyet osztogatni, mert néha nem tudni melyik verzióról lehet szó és a végén magyarázkodhatok.)

Előzmény: aladar644 (30895)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 30895

Valaki mégis felejtene inkább. Nem hinném,hogy egy "get beget" dákoromán minuszolt .

Előzmény: czimbi (30892)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.04 -1 0 30894

:-(

Előzmény: czimbi (30892)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.04 -1 0 30893

:-)

Ez ilyen becsípődés nálam, magyarhelységnév-náci vagyok.

Előzmény: aladar644 (30891)
czimbi Creative Commons License 2019.06.04 -1 6 30892

Sose felejtsük el, ma, 99 éve már, hogy aláírták a gyalázatos és igaztalan trianoni "békeszerződést"!   

aladar644 Creative Commons License 2019.06.03 0 1 30891

ott a pont

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30890)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.06.03 -1 0 30890

Chetani = Maroskece

Előzmény: aladar644 (30889)
aladar644 Creative Commons License 2019.06.03 0 0 30889

A ludasi vasútátjáró nem fogta vissza a forgalmat,netán javítottak rajta valamit? olyan szar volt húsvétkor,hogy Chetani közepéig állt a sor. Még jó.hogy motorral mentem,és megelőzve a sort megdöbbenve láttam,hogy mi okozta a torlódást: mindenki csak egyesben mászott át a síneken.

Előzmény: czimbi (30888)
czimbi Creative Commons License 2019.06.03 0 0 30888

Most fordultam Gyergyóban a hétvégén, hát nem is az utak minőségével van gond Erdélyben, hanem azok szűk áteresztőképességével..., rengeteg az autó, nehéz szerelvény, busz sötöbö. Az E60 vasárnap vagy éjszaka remekül járható, de hétköznapokon rémálomszerű torlódások vannak a kisebb városok előtt-után. Marosludas pl., vagy az ákosfalvi letérő előtt. Nagyon kellene az A3 teljes hosszban már. A vásárhelyi kis kurta autópálya szakasz  - rövidsége ellenére is - jó, hogy van. A radnóti vasúti átkelő melletti felhajtónál nagy gőzzel dolgoznak, jól halad a felüljáró építése. A másik két szakasznál is dolgoznak ezerrel, de kevés a munkaerő, ez a fő gondjuk a cégeknek. Talán 2021-re kész is lesz...!  

Előzmény: BB0102 (30887)
BB0102 Creative Commons License 2019.05.30 0 1 30887

Érdekes, nekem pont szlovákiában tapasztaltam rossz utakat. A hegyeken átmenő utak nagyon jók voltak, de Párkány-Pöstyén útvonalon egyszer-kétszer kirázta alólam a kocsit a foltozott út.

Erdélyben viszont a magyar utaknál szerintem nem rosszabbak az utak, bár nem sok helyen vannak szerintem rosszabb utak, mint nálunk. :( :D

Előzmény: KP2014 (30885)
KP2014 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 30886

Nagy örömmel értesültem, hogy az RMDSZ a negatív előrejelzések ellenére is bejutott az EP-be.

Viszont ez már -feltéve, hogy igaz- kevésbé örömteli: https://magyarhang.org/kulfold/hataron_tul/2019/05/29/megvan-a-trukk-igy-juthatott-be-az-rmdsz/

KP2014 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 30885

Nyilván teljesen objektíven nem lehet kategorizálni.

Magyarországról nem találtam, de tapasztalataim szerint jóval több főutat kellene sárgára színezni, a mellékutak pedig mindkét országban borzalmasak. Én Szlovákiában lepődtem meg, az egész országban prímák a legalsóbbrendű utak is, ott valamit nagyon jól csinálnak (bár már a Monarchia idején is átlagnál jobbak voltak a felvidéki utak).

Előzmény: aladar644 (30879)
Green Army Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30884

szerintem ősz végén legkésőbb átadják, ez a 4-es szakaszt.

a 3-ast meg remélhetőleg már augusztusban.

Előzmény: aladar644 (30883)
aladar644 Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30883

Megy a meló, talán egy év múlva járható lesz. Nem is értem,hogy miért arra vezették,sokkal egyszerűbbnek,gyorsabbnak és olcsóbbnak tűnik a Maros felett,kicsit hosszában átvezető híddal. És akkor még a denevérek miatt sem állt volna a kivitelezés több mint egy évig.

Mindentől függetlenül,én a régi 7-es utat használom,amíg nem adnak át még legalább egy szakaszt a pályából.

Forgalom minimális,a minősége kitűnő,egyedül Arad körül lesz zsúfolt,de ez főleg motorral menve nem nagyon számít.

Viszont,ha Lippánál letérsz a 682-es útra, kikerülhető a necces szakasz.

Előzmény: Green Army (30882)
Green Army Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30882
czimbi Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30881

A föld legyen neki könnyű! 

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30878)
aladar644 Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30880

Isten nyugtassa! nem ismertem munkásságát,de igazi magyar érzelmű ember lehetett. Korán elment.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30878)
aladar644 Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30879

Jó térkép.valóban hasznos,bár konkrétan ránézve a Bucsini útra,vagy a Déva Arad DN7-es útra,nem értem miért narancs. Minimum zöldre színezném mindkettőt. Aki korábban élt ott (90 előtt),az el tudja képzelni,hogy az összes út piros és lila színű (volt).

Magyarországról nem találtál hasonlót? Nem mernek ilyent készíteni.:)

Előzmény: KP2014 (30873)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30878

Talán elfér itt csendesen...

Egy nagyon szomorú hírt kell megosszak veletek: elhunyt Hámos László barátom. :-(

Ezt anno együtt szerveztük...

Nyugodj békében, nem felejtünk!

KP2014 Creative Commons License 2019.05.24 0 0 30877

Nincs mit. Ez eddig a legjobb, amivel találkoztam, nagyon sok mellékút is szerepel rajta, ha kinagyítja az ember. 

Előzmény: czimbi (30875)
KP2014 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 30876

Köszönöm. Hát nem erre számítottam, de azért annyit ér, hogy egyszer ezt is megnézzem.

Előzmény: aladar644 (30874)
czimbi Creative Commons License 2019.05.23 0 0 30875

Hasznosság, köszönjük!

Előzmény: KP2014 (30873)
aladar644 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 30874

alföldön talán egyszerűbb és olcsóbb utakat építeni,mint a hegyek között.

Kolozsváron a Mátyás szülőháza már látogatható, de nem a királyunkról szól,hanem egy művészeti tárlat tekinthető meg. A művészeti egyetem részét képezi az épület.

Egyébként ez látható benne:

http://fotok.transindex.ro/?galeria=1590

Előzmény: KP2014 (30872)
KP2014 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 30873

A romániai utak állapotáról egy új és meglehetősen információgazdag térkép:

http://proinfrastructura.ro/harta-calitatii-drumurilor.html#map=8/46.332/23.277

KP2014 Creative Commons License 2019.05.23 0 0 30872

Igen, a túlzott Budapest-központúság örök probléma. Nyilván nem egy kis ország, hanem (Horvát-Szlavónországgal együtt) egy mai Németország méretű terület központjának tervezték. Aztán a kommunizmusban már igyekeztek ellenpólust létrehozni (Miskolc), ami az ipar leépültével megbukott. Aztán az első Fidesz-kormány idején voltak olyan megmosolyogtató ötletek, hogy csináljunk Debrecenből fővárost...

Most pedig egyes intézmények vidékre kiszervezése is régebb óta téma, de ez nem Szlovákia, ahol a főváros csak 2-szer akkora, mint a második legnagyobb, szóval közlekedés terén tényleg csak egy távolabbi déli elkerülő lehet megoldás.

Zárójelben megjegyzem, az autópálya-építés közben jól lehet pénzeket eltüntetni, ezt a legtöbb helyen a kormányok kihasználták és kihasználják. Itt azért úgy-ahogy épülget, elég Románia vagy a ma már fejlettebb Szlovákia térképére vetni egy pillantást.

Más: Mátyás király szülőházába be lehet jutni? Sokszor jártam Kolozsváron, de ahhoz mindig siettem, hogy múzeumokba, stb. eljussak. Most lenne időm rá... Előre is kösz.

Előzmény: aladar644 (30871)
aladar644 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 30871

Annak tudatában,hogy 1964-ben kezdték építeni az autópályákat,állhatnánk jobban is.

Én is rossz helyen lakom,de ami még rosszabb,hogy csak egy irányba vezetnek,ennél fogva zsúfoltak  a tranzit forgalom számára.IS.

Ettől függetlenül figyelhetnének jobban. Persze,nem a mobiljukra...

Előzmény: KP2014 (30870)
KP2014 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 30870

Úgy legyen! Egyébként autópályák terén egészen jól állunk a környező országokhoz viszonyítva, csak én lakok rossz helyen. :)

Azon amúgy, hogy a románok száguldoznak nem csodálkozok különösebben, mióta bejártam a fél országot és azt tapasztaltam, hogy a közlekedési szabályokat betartva komoly kihívás már 600 km megtétele is egy nap alatt... Az alföldi területeken örülnek, hogy a ritkább településhálózat miatt nem kell 50-nel tökölni. Valahol meg is értem őket. De azért a balkáni mentalitás is elég erős...

Mondjuk a székelyeket sem kell félteni, a 12-esen tudnak maradandó élményeket szerezni egy KRESZ-tisztelő turistának. :D

Előzmény: czimbi (30869)
czimbi Creative Commons License 2019.05.20 0 0 30869

OFF: Lesz megoldás, de a robbanásszerűen növekvő gépjárműszám és az emberi hülyeség kombója ellen sokszor szinte lehetetlen védekezni... ;-/ Lásd az őrült román kisfurgonosokat, minden napra jut egy egy igazi hülye, akit lefotóznak, hogy mivel és hogy vág át egy országon.., vagy élőben közvetíti saját és utastársai halálát. Ideje volna itt is bevezetni a drasztikus büntetéseket a komoly kihágásokra és keményen alkalmazni is. Az USA erre a jó példa, a kiugró hülyéket azonnal kiemelik a tömegből és büntetik, ha kekeckedik, bilincs és kóter...

Előzmény: KP2014 (30867)
Lucus34 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 30868

Jártam bizony! Már többször is!

Nekem a kedvenc helyeim a Gyilkos-tó, Csíkszereda, Csíksomlyó és Nagyvárad. Nem egyszer jártam már ezeken a helyeken és egészen biztosan nem is utoljára! :)

Eddig mindig utazási irodákkal voltam. Az első 1-2 alkalommal más-más irodát választottam, de aztán találtam egyet, akik Erdélyre specializálódtak. Ha valaki nem szereti maga szervezni az utakat, akkor jó szívvel ajánlom őket (https://karpateuropa.hu/utazasok/)

KP2014 Creative Commons License 2019.05.16 0 0 30867

OFF:

Ha már korábban téma volt, ezért kellene fontossági sorrendet felállítani a magyarországi autópályák/autóutak építése során:

https://index.hu/chart/2019/05/15/balesetek_utak_foutak_halal_auto/

KP2014 Creative Commons License 2019.05.13 0 0 30866

Valóban hétvégén voltam, de Nagyvárad és Arad, illetve Temesgyarmat, illetve Temesvár között kifejezetten nagy forgalom volt, az autópályán viszont elég gyér, ezért csodálkoztam. Mondjuk a 69-esen is jól lehet a két város között haladni, lehet megoszlott a forgalom...

A 691-es az A1 és Temesvár között amúgy gyalázatos állapotban van. 

Más: A Vertop-hágó és Gyulafehérvár között nem tudja valaki, hogy állnak az útfelújítással?

Előzmény: czimbi (30865)
czimbi Creative Commons License 2019.05.13 0 0 30865

Szia! Az éves fizetett útdíjban benne van nekik a sztrádahasználat is, ugyanúgy mint a külföldieknek. Pedig két nagyvárosról van szó és hát a kereskedelmi mozgás is erős ezen a részeken, érdekes, hogy alacsony a forgalom.... Nem lehet, hogy hétvége volt?

Előzmény: KP2014 (30864)
KP2014 Creative Commons License 2019.05.12 0 0 30864

Három hete pár év után ismét voltam Aradon és Temesváron, a kettő között pedig az A1-en mentem. Feltűnt, hogy meglepően kevés román rendszámú kocsi használja az autópályát (tudom, sok a vendégmunkás is...). A kérdésem: A román állampolgároknak kell fizetni az autópályák használatáért?

Egyébként Arad továbbra is elég gyengén áll tisztaság és rendezettség terén. Pedig ha egyszer olyan szépen rendbe raknák, mint mondjuk Nagyváradot, kifejezetten szép város lehetne, kiterjedt központtal.

Temesvár nagyon rendben van, Brassó után nálam a második legszebb város az országban. Ja, és sok a turista, árus (közülük nagyon sok beszél magyarul, amit a Bánságban jó volt hallani).

Green Army Creative Commons License 2019.05.10 0 0 30863
czimbi Creative Commons License 2019.05.10 0 0 30862

Isten tartsa meg jó szokásotokat, hogy még a mostani trendis fb-twitter-izémizé világban is kitartotok, idelátogattok! Székely véreimnek mondjuk szinte kötelező! :-) 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30861)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.05.09 -1 0 30861
Előzmény: czimbi (30860)
czimbi Creative Commons License 2019.05.09 0 0 30860

Bizony két évtizede itt vagyunk, még internetto.hu volt ez a hely, mikor elindítottam a fórumot! ;-)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30854)
aladar644 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 30859

Brassó Poiana "síparadicsom"-nyáron is szép:)

Előzmény: Csanád vezér (30857)
czimbi Creative Commons License 2019.05.05 0 0 30858

A Brassó melletti, valamikori szász Barcarozsnyót tudnám ajánlani, szállás biztos foglalható és onnan Szászföld jól bejárható, Brassóban megtaláljátok az általad leírt programokat is... A Transzfogaras egy nap alatt kényelmesen teljesíthető és elég is abból, ha a gyerekek bírják a szerpentines erősen kanyargó utakat. Törcsvár, Fogaras, Szeben még mindenképp javallott megtekintésre!  

Előzmény: Csanád vezér (30857)
Csanád vezér Creative Commons License 2019.05.05 0 0 30857

Kisgyerekekkel  (8 és 13 évesek) szeretnénk egy hetet eltölteni a nyáron Nagyszeben-Brassó környékén. A Transfogarasi utat is bejárnánk. Milyen programjavaslatotok van? Könnyebb túrázás, felvonózás, kalandpark, állatkert érdekelne elsősorban, de minden tanácsot megköszönnék.

Szaab91 Creative Commons License 2019.05.03 0 0 30856

Boldog topic szülinapot így utólag is.  

Bár én magam nagy Facebook-os és Instagram-os vagyok, de szeretem a régi fórumokat is. Egykori kedvenc helyemre, a wline chatre emlékeztetnek. 

czimbi Creative Commons License 2019.04.29 0 0 30855

Örülünk, hogy így látod, tarts velünk a továbbiakban is, mi míg a fórummotor bírja, itt leszünk! :-) 

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30853)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.04.29 -1 0 30854

Húúúúsz év? Atyaúristen!

Előzmény: czimbi (30851)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2019.04.29 0 0 30853

...és a t. olvközönség még ~3%-kal túl is teljesítette a hozzászólásszámot, anélkül, hogy ezt az index észrevette volna. :-)

Jó olvasni benneteket!

Green Army Creative Commons License 2019.04.29 0 0 30852

tovább, tovább, tovább..:)

czimbi Creative Commons License 2019.04.29 0 1 30851

Köszönjük, köszönöm a figyelmeteket, a hozzászólásaitokat, beszámolóitokat! És tényleg, kettő évtizedesek lettünk! Túléltünk együtt sok mindent, erősen nagykorú lett a fórum :-), adja Isten, hogy a 40. évfordulót is megünnepelhessük majd együtt, az Erdély iránt érdeklődő fiatal generációkkal egyetemben!  

Előzmény: Törölt nick (30850)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.29 0 0 30850

Isten éltesse sokáig a topicot és persze, egészségben és minden egyéb jóban az összes hozzászólót és olvasót!

20

Lucus34 Creative Commons License 2019.04.29 0 0 30849

Igeeen! És imádjuk! Már többször jártunk Erdélyben. Megnéztük Nagyváradot, a Királyhágót, Kolozsvárt, a Tordai hasadékot. Minden olyan szép és különleges. Biztosan megyünk még!

Ezen az úton voltunk legutóbb: https://karpateuropa.hu/utazas/barangolas-erdelyben-klasszikus-szekelyfold/

(remélem nem nagy gond az ajánlás)

Árpi76 Creative Commons License 2019.04.26 0 0 30848

Éppen az eleje nem aszfaltos, amikor kiérsz Ivóból és felkanyarodsz a Madarasi felé az első 3 km murvás csak. Utána aszfalt van a csúcsig. Nem dráma az alja sem, ott még nem emelkedik meredeken, csak nem szabad feladni (a párom tavaly határtalanul pályázattal busszal vitt fel gyerekeket, a sofőrök már meg akartak fordulni, mert nem hitték el, hogy lesz normális út - nyilván volt helyismerete, ő tudta, hogy lesz) Viszont végig keskeny, tehát óvatosan.

Előzmény: aladar644 (30815)
NoY Creative Commons License 2019.04.24 0 0 30847

Tegnapelott belefutottunk a havazasba a Bucsinon, de nem volt veszes.

Előzmény: aladar644 (30846)
aladar644 Creative Commons License 2019.04.22 0 0 30846

http://www.msn.com/hu-hu/hirek/newspanorama/tíz-centi-hó-hullott-erdélyben/ar-BBWbmN4?ocid=spartanntp

remélem senkit nem lepett meg kellemetlenül,és mindenki hazaért.

én motorral voltam,de csak MVásárhelyig,így egy kis esőpermettel megúsztam.Elvégre húsvét hétfő van,ennyi belefért:)

NoY Creative Commons License 2019.04.21 0 0 30845

Koszi!

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30844)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.04.20 -1 0 30844

http://www.transfagarasan.net/

Június 30án nyit.

Előzmény: NoY (30842)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.04.20 -1 0 30843

Kizárt, szerintem úgy általában júniusban nyit.

Előzmény: NoY (30842)
NoY Creative Commons License 2019.04.20 0 0 30842

Sziasztok!

Tudja valamelyikőtök, a Transzfogaras járható már? 

Köszi!

Roy.K Creative Commons License 2019.04.20 -1 0 30841

Sose felejtsétek!

Ma 100 éve volt a köröstárkányi mészárlás.

Készült egy film is, ugyanezzel a címmel.

czimbi Creative Commons License 2019.04.17 0 0 30840

Höhö, ezért is írtam "aktuális minisztert" :-))

Előzmény: Green Army (30839)
Green Army Creative Commons License 2019.04.17 0 0 30839

mire év vége lesz, már nem ő lesz a miniszter:)

Előzmény: czimbi (30838)
czimbi Creative Commons License 2019.04.17 0 0 30838

Megtekintette az épp aktuális miniszter a Vásárhely-Aranyosgyéres közötti két autópálya munkaszakaszt és keménykedett egy sort... Most ez év végére ígérnek fűt fát. 

Green Army Creative Commons License 2019.04.15 0 0 30837

ez itt off, de tényleg ami legjobban hiányzik, az M4 és nyugaton az M8 a nyugat-keleti irányú kapcsolat, legalább autóút szintjén.

Előzmény: KP2014 (30835)
KP2014 Creative Commons License 2019.04.14 0 0 30836

Ja és annyi kiegészítés az előzőekhez, hogy lehet a Berettyóújfalu-országhatár közötti majdani szakaszt M4-esnek hívni, de amíg nyugatabbra nem lesz semmi, addig valójában az M35-ös meghosszabbítása lesz csak és fél Románia Szolnok felé jön, mert nem fog kerülni 40 km-t.

KP2014 Creative Commons License 2019.04.14 0 0 30835

Régen jártam itt...

Ha már vita van az autópályák/autóutak szükségességéről, annyit megjegyeznék, hogy természetesen nem lenne semmi probléma a Mátészalka-Szatmár szakasszal, csak közben pl. az M4 sehol nem tart. Budapesttől keletre elkerül 2 várost, plusz Berettyóújfalunál van egy olyan szakasz, amit kb. nagyítóval kell keresni. Itt Püspökladányban azt hittük, ha az M35 elkészül Berettyóújfaluig, a 42-es forgalma csökken, de ebből nálunk semmi nem érezhető. A 42-es bizonyos szakaszai (pl. Báránd-Földes) borzalmasak, egyszerűen szégyen, ahogy kinéznek. A Ladányban, illetve Bárándon a főút mellett lakók aludni meg szellőztetni alig tudnak, de semmi nincs, sem a száz éve beígért M4-esből, sem az elkerülőből.

Viszonylag sűrűn járok a Felvidékre is, a Miskolc-Kassa út, vagy a Salgótarján környéki szerintem sokkal kevésbé indokolt, mint mondjuk az M4-es. Ezzel csak azt akartam írni, hogy nem ártana felmérni a jövőbeli kihasználtságot és valamiféle fontossági sorrendet felállítani. Az M6-os, illetve M9-es például mikor arra jártam, kongott az ürességtől.

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.04.02 -1 0 30834

Milyen értelemben nincs Szatmárra értelme az autópályának? Székelyföld után ott él a legnagyobb arányú magyarság Romániában, és ráadásul autóút lesz, nem pálya. 

Előzmény: aladar644 (30829)
czimbi Creative Commons License 2019.04.02 0 0 30833

Többet fogsz nyerni mint egy óra szerintem! ;-) Csak az A3-as Kolozsvár-Torda-Aranyosgyéres és a Marosvásárhely 17 km-ével bő egy órát nyerek. A Nagyvárad feletti A3-as szakasz befejezése is fontos lenne, olyan 70%-os készültségben van (állítólag)...  De itt utána lehet olvasni!

Előzmény: Green Army (30832)
Green Army Creative Commons License 2019.04.02 0 0 30832

vagyis őszre akár a Budapest-Nagyszeben szakaszt -13 km kivételével- autópályán teheti meg az ember...

ez legalább 30-60 percet fog jelenteni kb forgalomtól függően..

Előzmény: Green Army (30831)
Green Army Creative Commons License 2019.04.02 0 0 30831

Lugos-Déva szakaszról a legfrissebb hírek szerint (nem a minisztérium szokásos etetétese, hanem a Pro Inf egyesület szerint) a 3-as szakasz Holgya-Marosillye (Holdea-Ilia) június végén kész lehet, a 4-es szakasz Marosillye-Déva között pedig szeptember-október. igy augusztusban már szeretnék legalább az egyik szakaszon végighajtani.

a fennmaradó 13 km-en viszont még sokáig fogunk szívni, Marzsina-Holgya közötti szerpentinnnél, mert a medvealagutak csak 2022-23-ra lesznek készen, oda rászabadul az autópályaforgalom karácsony előtt, vagy augusztusban az szép lesz...

Előzmény: czimbi (30828)
czimbi Creative Commons License 2019.04.02 -1 1 30830

Te mindenképp csonkaországi belpolitikát, fidesz ekézést akarsz ide importálni...:-/ Ez nem az a fórum, mégeccer mondom! Én arra céloztam, hogy hiába alakul itt az infrastruktúra fejlesztés, mikor a román oldalon a főutak szintjén leragadtak. Ennyi.  

Előzmény: aladar644 (30829)
aladar644 Creative Commons License 2019.04.02 -1 0 30829

semmi értelme nincs oda autópályának,de pénzkidobásnak kiváló ötlet. Ki is a környéken a Fideszes góré?

Előzmény: czimbi (30828)
czimbi Creative Commons License 2019.04.01 0 0 30828

Egy két év és a gúnyhatár négy sztrádán is elérhető lesz. Igaz, onnan tovább csak a főutak vezetnek majd tovább. :-( 

czimbi Creative Commons License 2019.03.18 0 0 30827

A többpártosodott demokráciák "jellemzője" ez, sajna a kisebbségi sors alatt élő embereket, pártoknál is megvan ez. Nem tekintem katasztrófának. A románoknak megvan a maguk nem kis baja, identitás, irányvonal nélküli páriaország lettek... Ötmillió állampolgáruk elhúzott, ilyen még Venezuelában sincs, pedig ott most durva dolgok zajlanak jó egy éve. Szóval ők most úgy fejlődnek és nőnek a gazdasági mutatóik, mint ceausescu idején, kivétel, hogy a fogyasztók azok most ki vannak szolgálva, csak a jövőkép hiányzik erőst. 

Előzmény: aladar644 (30826)
aladar644 Creative Commons License 2019.03.18 0 0 30826

A román ellenségeskedést,hogy úgy mondjam,már "megszoktam",viszont számomra új volt,hogy MVásárhelyen két ünnepség volt egy kis átfedéssel. A Petőfi szobornál egy teljesen politika mentes, főleg diákok műsoraiból,majd sok szervezet koszorúzásából álló több,mint egyórás ünnepség.Itt Ignácz Balázs is koszoruzott az Erdélyi nemzeti tanács (?) részéről,de beszédet nem mondott. Kb 4-500-an lehettünk.

A Bernády szobornál az RMDSz tartott megemlékezést,külön.

Szomorú,hogy az Erdélyben eddig nem létező széthúzás a csonka országból exportálódott. Így a románoknak nem is nagyon kell hadakozni,röhögnek a markukban.

Előzmény: czimbi (30825)
czimbi Creative Commons License 2019.03.14 0 0 30825

Mentemben jöttömben elmentem a nevezetes és népszerű "intézmény" mellett a múlt héten... Azért ott a Bucsin tetőn és a Gyergyói medencében határozottabban lassúbb a tavasz érkezése ;-):

Készült minden székelyföldi önkormányzat a 15-i ünnepre, már múlt héten lehetett érezni a hangulaton... Főleg azért is, mert újra bekapcsolt a vlah nacionalizmus, perlik, büntetik a zászlók miatt a legtöbb önkormányzatot, de mindhiába!

Előzmény: Roy.K (30824)
Roy.K Creative Commons License 2019.03.07 0 0 30824

Nem jártam még ott, csak a Google-ban találtam.

http://www.bujdososzekelyvendeglo.hu

Előzmény: BB0102 (30816)
Straniero..71 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 30823

Van több is, mi a Bucsinra jártunk, ott is van felvonó, de pl. Tusnádfürdőn a Fortuna hotel mellett is működik egy kisebb, meg Maroshévízen, sb,stb

Előzmény: Törölt nick (30822)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.01 0 0 30822

Jó régen, vagy 30 éve. Hamarosan visszatérek, ha találok valami jóféle síelési lehetőséget.

czimbi Creative Commons License 2019.02.28 0 0 30821

Isten tartsa meg jószokásodat, csak így tovább!  

Előzmény: Straniero..71 (30820)
Straniero..71 Creative Commons License 2019.02.28 0 0 30820

2,5 éves koromtól minden nyáron egy-két hónapot töltöttem ott nagyszüleimmel, akik haza jártak a testvéreikhez. Ma már én viszem a családom, barátaimat az unokatestvéreimhez Székelyföldre.

Előzmény: czimbi (30819)
czimbi Creative Commons License 2019.02.28 0 0 30819

Jó válasz! ;-)

Előzmény: Straniero..71 (30818)
Straniero..71 Creative Commons License 2019.02.28 0 1 30818

Jártam hát!

NoY Creative Commons License 2019.02.27 0 0 30817

Szuper, koszi szepen!

Előzmény: aladar644 (30815)
BB0102 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 30816

Kicsit off.

Budapesten tudtok olyan éttermet, ahol lehet kapni pacallevest?

aladar644 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 30815

https://www.youtube.com/watch?v=Q15TxYAz-gM

a video,és főleg a comment szerint 2014-ben Ivó felől teljesen leaszfaltozták a csúcsig.Az elején megjelenő makadám szakasz nem arról az útról készült,ne tévesszen meg

Green Army Creative Commons License 2019.02.26 0 0 30814

főleg a Szentegyházi szakasz:)

Előzmény: NoY (30813)
NoY Creative Commons License 2019.02.26 0 0 30813

Koszi szepen Nektek! Igazabol nem most mennek fel, hanem tavasz vegen es csak arra voltam kivancsi, hogy Ivo fele jobb -e, mint a hargitafurdoi utrol. Az mar sok evvel ezelott is trefas volt. :)

Előzmény: Green Army (30812)
Green Army Creative Commons License 2019.02.25 0 0 30812

google alapján le van aszfaltozva, hóban igazából mindegy is:) biztos hogy ki van tolva jelenleg, és sokan mennek fel onnan de hólánc azért nem árt gondolom:)

Előzmény: NoY (30809)
aladar644 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 30811

https://www.google.hu/maps/@46.43918,25.5809117,3a,51.7y,185.99h,76.19t/data=!3m6!1e1!3m4!1sAF1QipOFTW6RV3IwI96q6T0_raWWCqB124Yi3REEiOQ!2e10!7i4608!8i2304?hl=hu

Ha a kép tanúsága szerint tavaly márciusban ilyen forgalom volt fenn a Sugóban (lásd régi Dacia is),akkor valószínűleg idén is fel lehet jutni.

czimbi Creative Commons License 2019.02.25 0 0 30810

Nem gyakran járok arra, állítólag aszfaltoztak két éve és tavaly is, de hogy meddig értek le, nem tudom, hátha jelentkezik vki új hírekkel! Ami biztos, hogy most erősen télies útviszonyokra számíts.

NoY Creative Commons License 2019.02.24 0 0 30809

Sziasztok,

szeretnek egy kis segitseget kerni: annak idejen jartam mar a Madarasi Hargitan tobbszor, de sosem Ivo felol. Milyen arra az ut? Olvastam, hogy egy darabig aszfaltos, milyen minosegu jelenleg es kb. meddig lehet rajta felmenni? Elore is koszi!

czimbi Creative Commons License 2019.02.21 0 0 30808

Tíz éve még privát kézbe adták a sebességmérést, akkor fix traffipaxokat telepítettek a cégek, aztán ezeket megtámadták az autósok, az alkotmánybíróság meg úgy döntött, hogy nem használhatják, csak a rendőrség a sajátjait. A táblák figyelmeztetnek csak, a balkáni mentalitás érvényesül, mennek ezerrel, de legalább ahol tényleg mérnek, ott előtte fénykürtöznek egymásnak az autósok, tehát azt illik komolyan venni! A gyorshajtás büntetés tétel ott is vastag már és nem kegyelmeznek.

Előzmény: BB0102 (30807)
BB0102 Creative Commons License 2019.02.21 0 0 30807

Sziasztok!

A falvakban a radar táblák traffipaxot jelentenek? Nem láttam eddig sehol, csak a táblát és mindenki 80-nal robog át a falvakon.

A másik kérdés, hogy mennyire aktívak a rendőrök, mert ahogy nézem mindenki jóval gyorsabban halad a megengedettnél.

Green Army Creative Commons License 2019.02.14 0 0 30806

jelenleg közbeszerzés alatt van az utasokat kiszolgáló terminál építése.

ha a tervek szerint alakul jövő év folyamán átadhatják. szigorúan feltételes mód:)

Előzmény: czimbi (30804)
czimbi Creative Commons License 2019.02.14 0 0 30805

...még ami pozitív, az az rmdsz lobbizása, amivel állítólag emelték az A3-asra fordítható források keretösszegét (...vagy majd később kiderül, hogy ez is csak egy ígéretlufi volt...).

Előzmény: Green Army (30803)
czimbi Creative Commons License 2019.02.14 0 0 30804

Jó lenne, ha az összejönne, komoly ellensúly a bukarestcentrikus otthoni világban. Kolozsvár, Marosvásárhely és Temesvár reptereikkel és gazdasági súlyukkal talán az eu-nál sikeresesen tudnak majd forrásokért lobbizni. Amit nyernének, azzal mi is nyerünk, az egyre komolyabb csonkaországbeli támogatások is sokat jelentenek, együtt az uniós támogatásokkal már lehet lépni, mert az infrastrukturális lemaradásunk óriási és ezt fogják fejleszteni első körben. Igaz, egyes bukaresti politikusok szerint nem is kell korszerű út- és sztrádahálózat. :-/   

Előzmény: Green Army (30803)
Green Army Creative Commons License 2019.02.14 0 0 30803

annyi azért jó hír a cikkben (számomra:), hogy a brassói repülőtér most már nagyon úgy néz ki, hogy belátható időpontban elkészülhet.

Előzmény: czimbi (30800)
czimbi Creative Commons License 2019.02.14 0 0 30802

Így válik semmivé a megszállók kezében minden monarchia korabeli épület.....:-/ Még aki tenni szeretne, azt sem engedik.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30801)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.02.13 -1 0 30801
czimbi Creative Commons License 2019.02.13 0 0 30800

... és a hazudozás az megy nekik! :-/

Előzmény: czimbi (30796)
czimbi Creative Commons License 2019.02.08 0 1 30799

Ez Erdélyről szóló fórum, csonkaországbeli útviszonyokról szóló véleményedet más, megfelelő fórumon oszd meg. Kösz.

Előzmény: aladar644 (30797)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.02.08 -2 0 30798

Kérlek, ezt itt ne. Tényleg. Ne.

Előzmény: aladar644 (30797)
aladar644 Creative Commons License 2019.02.08 -2 0 30797

Lassan,de előbb utóbb összeér,sok helyen dolgoznak. Legalább. Itt az M9-re a NEM,NEM SOHA jellemző.

Szerintem nem balkánabb,mint a csonka ország- Sógoréktól nézve.

Előzmény: czimbi (30796)
czimbi Creative Commons License 2019.02.07 0 0 30796

Pedig reméltük, hogy azok az egérfarknyi pályaszakaszok csak összeérnek az erdélyi részeken, de az idő teltével nem olyan hírek jönnek...  

Szűkös a büdzsé?? Unió fedezi a költségek kétharmadát, miről beszélünk?? Balkáni majmok... 

Előzmény: czimbi (30791)
Green Army Creative Commons License 2019.01.17 0 2 30795

köszi, de spam-et nem kérünk.

Előzmény: Lucus34 (30794)
czimbi Creative Commons License 2019.01.14 -1 1 30793

Tegnap volt 100 éve, hogy a Székely Hadosztály felvette a kesztyűt, megpróbálta és sikeresen meg is védte a hazát külső és belső ellenségek ellen... De a patkányforradalom tett róla, hogy elbukjanak.  

Green Army Creative Commons License 2019.01.11 0 0 30792

nekem mondjuk jó hír, hogy idén befejeződhet(?), a Lugos-Déva két szakasza, igy már csak egy kb 8-10 km-es "lyuk" marad ami Nagylak és Nagyszeben közötti A1-esen marad.

az ottani alagutakra még 2 évet biztos hogy kell várni.. mondjuk élmény lesz azon a szakaszon kettesben végigmenni, úgy be fog dugulni a forgalom...

hír még hogy 3 év után(!) az akkor már elfogadott megvalósítási tanulmányt írják újra a Szeben-Fogaras(Brassó) szakaszon, az ütemterv alapján kb 2022 körül kezdődhetne a kivitelezés...

Előzmény: czimbi (30791)
czimbi Creative Commons License 2019.01.11 0 0 30791

A 2018-as be nem váltott sztrádaígéretek után a 2019-es év is hasonlóan fog alakulni sajna...:-/

aladar644 Creative Commons License 2019.01.02 0 0 30790

Boldog Újévet Mindenkinek!

Szép télies hangulatban is volt részetek legalább a hidegen kívül.

Előzmény: Green Army (30789)
Green Army Creative Commons License 2019.01.02 0 2 30789

BUÉK mégegyszer!

900+ km-t odafelé sikerült 14,5 óra alatt megtenni, visszafelé 11 óra volt, autóval se nagyon találkoztunk Szilveszter napján..

üdv!

fehér lett a karácsony Kézdivásárhelyen, 24-én ömlött az eső, de este 10-11 körül mire kiértünk falura, pár centi fehérség lett.
Ugyanez volt egész héten, kitartott a pár centi hó, hegyekben, Bálványos, Komandó, meg mesevilág volt helyenként 70 (!) centi hóval..

Lakócára is felmentünk, a meteorológia állomásig, 1777 méter, ott már arcomra fagyott a mosoly -9, ami a viharos szélben kb -20-nak éreztem.

Green Army Creative Commons License 2018.12.31 0 0 30788

visszaérkezénk..később többet

...

addig is BUÉK!

Előzmény: czimbi (30787)
czimbi Creative Commons License 2018.12.31 0 1 30787

Kedves fórumozó barátaim, topiklátogatók! Kívánunk Mindnyájatoknak egy szép szilveszteri estét és boldog újesztendőt! Zengjen a két himnusz mindenhol ország- és világszerte!

czimbi Creative Commons License 2018.12.29 0 0 30786

Folytatás és ígérvények azok balkániában mindig vannak!! :-) A legújabbak szerint most már 2019-re jön a dömping a pályaszakaszok átadásában! A 100 éves országrablásuk évfordulójára 100 km-t ígértek, alig 60 jött össze... 

Előzmény: aladar644 (30785)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.27 0 0 30785

A Nyárádtő Radnót 15 km-es autópálya nekem 10 perc menetidő rövidülést hozott,részidők összevetése alapján.

Várjuk a folytatást.

Előzmény: Green Army (30784)
Green Army Creative Commons License 2018.12.20 0 0 30784

Nagylak II-höz képest Nagylak I +10 perc, Battonya+20 perc időben, fél óra várakozási idő felett másik határátkelőt fogok megpróbálni.

Előzmény: aladar644 (30783)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 30783

...vagy Battonyánál,az M43-ról Mezőhegyes felé letérve,majd Aradnál vissza az A1-re.Nem tűnik nagy kerülőnek,talán még a magyar szakaszon is elviselhető az út minősége. A román szakasz kifogástalan a view szerint

Előzmény: aladar644 (30782)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 30782

Megnéztem most,csak Ártánd_Bors-nál van félóra,máshol max 15-20 perc. Holnap vagy szombaton durvul be a helyzet szerintem,lehet,hogy célszerű lesz Méhkeréknél,vagy Gyulánál átmenni.

Előzmény: Green Army (30781)
Green Army Creative Commons License 2018.12.20 0 0 30781

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz itt jelenleg 2 óra Nagylak II, Nagylak: nincs jelezve, vagyis max 15 perc

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=1&vw=2 Nagylak II: 20perc, Nagylak: 20 perc

kicsit mást mutat a kettő, nem mindegy hogy 2 óra, vagy 20 perc a várakozás, melyik útvonalat válassza az ember.

Green Army Creative Commons License 2018.12.20 0 0 30780

elindult a tömeg, a police.hu szerint 2 óra a várakozás Nagylak II-nél

nézem a román határinfot, ott csak 30 percet írnak....

Előzmény: aladar644 (30779)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 30779

jogos a félelem.Ilyenkor...

Előzmény: Green Army (30778)
Green Army Creative Commons License 2018.12.18 0 0 30778

szombaton mi is megyünk, de Arad felé.

tartok a határforgalomtól, 3 éve voltunk utoljára Karácsonykor, akkor 2 órát sikerült állni a határon.

Előzmény: aladar644 (30777)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 30777

szerintem is apránként csak megmutatkozik valami.ez kb 20 percet jelenthet,ismerve az ottani forgalmat.

Szombaton valószínű én is kipróbálom.

Előzmény: czimbi (30776)
czimbi Creative Commons License 2018.12.17 0 0 30776

Sziasztok! Én meg tegnap hazafelé tartva otthonról ki is próbáltam azt a 13,7 km-t. Rövid igaz, de csak kikerül jópár kis települést, a nyűgös lassú szakaszaival. Sajna a többi szakasz átadása el fog húzódni, de minden +pálya km jól jön.... 

Előzmény: aladar644 (30770)
Green Army Creative Commons License 2018.12.17 0 0 30775

a főokos meg lenyilatkozza, hogy "tervezett" volt...

Előzmény: aladar644 (30774)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.16 0 0 30774
Előzmény: Green Army (30773)
Green Army Creative Commons License 2018.12.14 0 0 30773

lesz összeköttetése, de jelenleg olyan mint a kolozsvári, nincs összekötve...

nem tudom Gyergyó felé mi van, de kötve hiszem, most fogadták el a törvény rá (már ez is vicces), közbeszerzés, pályázatok, tervek, szerintem jó ha 5 éven belül nekikezdenek.

Déva felé meg még jó 3-4 évig nem lesz teljes a pálya, mivel az alagutaknak még neki sem álltak...

Előzmény: aladar644 (30772)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.14 0 0 30772

Nem értem ezta  semmiből a semmibe pesszimizmusodat,hiszen tudod te is,hogy egy szakaszról van szó,,amelyet követ majd nyugat fele nemsokára a többi. Az M9 szakaszra viszont simán igaz ez,de erről már beszéltünk.

Különben csak hallottam,nem tudom mennyire igaz,hogy Gyergyó fele már nekikezdtek az ottani szakasz földmunkáinak,ugyanezen pálya Moldva fele vezető részén.

Sok szakasznak megvan már a tender kiírása,itt ott a kivitelezője is,Várad körül is mozgolódik már valami.

Lassan,nagyon lassan,de eközben a dévai szakasz jövőre teljesen elkészül,a Gyulafehérvári összekötővel együtt.És talán Radnót-Gyéres is.

Előzmény: Green Army (30771)
Green Army Creative Commons License 2018.12.14 0 0 30771

ez is olyan a semmiből a semmibe szakasz, nincs közvetlen kapcsolat még, de azért is jó, aki arra megy.

Úristen de utáltam az Aranyosgyéres környéki forgalmat annak idején, vagy amikor Kolozsváron át kellett bumlizni. 

nagyon lassan javul a helyzet...

Előzmény: aladar644 (30770)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.14 0 0 30770
Előzmény: Green Army (30769)
Green Army Creative Commons License 2018.12.10 0 0 30769

dec. 11-12. várható, úgy olvastam.

Előzmény: aladar644 (30768)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 30768
czimbi Creative Commons License 2018.12.03 0 0 30767

Köszönjük a hírt, adjuk a stafétát egymásnak, vmikor a hó közepén én is megfordulok...

Előzmény: aladar644 (30765)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 30766

Sabin Gherman még él? ez a kelet Svájca álomkép nem rossz, de ennyi román zászlóval nehezen tudom elképzelni,hogy egy egyenlőségen alapuló autónom Erdély jöjjön létre.

Előzmény: czimbi (30764)
aladar644 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 30765

Most érkeztem vissza, a nyárádtői sztráda éppen még nincs átadva,de karácsony előtt szerintem kész lesz.

Előzmény: Green Army (30761)
czimbi Creative Commons License 2018.12.01 0 0 30764
Előzmény: czimbi (30763)
czimbi Creative Commons License 2018.12.01 0 1 30763
czimbi Creative Commons License 2018.11.30 0 1 30762

A holnapi "ünnepükre" hangzatos ígéretek, sőt törvény is született, a szász szignózott: autópálya legyen Moldvából a Gyergyói medencén keresztül Vásárhelyig!  Szép szép, csak a törvény még kevés. 

És hát a propagandafilmbe is csúsztak óriásbakik rendesen. Aztán egy román elindított egy másik "propagandafilmet", ami eléggé nézett is lett :-))! 

Előzmény: Green Army (30761)
Green Army Creative Commons License 2018.11.30 0 0 30761

hát az M8-es kezdését, Siófok-Kecskemét kezdését 2023-ra igérik...a befejezés meg..

na de nem méltatlankodom, ahhoz képest, hogy 2008-ban a 900 km-t Kézdivásárhelyig 20 óra alatt teljesítettük,  (jó akkor épp mindenhol útépítés volt az Arad-Déva-Szeben szakaszon) most ha minden ok, 11 óra alatt meg van. jövő nyáron ez még félórát csökkenne..

Előzmény: aladar644 (30760)
aladar644 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 30760

Ha  Nyárádtőig eljutunk,már valami. Lassan csak megépül tovább is. Biztos,hogy hamarabb,mint itt  az M9,legalább a Kaposvár -Dunahíd szakasz,ahol immár 16 éve erősödik csupán  szellemi szinten a "Még azért sem" görcs.:)) Vagy az M8...

Előzmény: czimbi (30758)
Green Army Creative Commons License 2018.11.29 0 0 30759

meg hogy a miniszter sajnálkozva látja, hogy december 1-re megint nem fognak semmit átadni:) (Lugos-Déva)

de persze reméli, hogy idén még mindenképpen, mikor a fél hegy még áll, a munkások meg szabadságon, és minden hozzértő szerint ez kb még 4-5 hónap munka, ha jó az idő:)

Előzmény: czimbi (30758)
czimbi Creative Commons License 2018.11.29 0 0 30758

No Mikulásra sztrádafronton ezt kapjuk...:-/

czimbi Creative Commons License 2018.11.27 0 0 30757

Hát rámenni még nem fogsz az új szakaszokra, de december folyamán átadnak egy 13 km-es szakaszt.

Előzmény: aladar644 (30756)
aladar644 Creative Commons License 2018.11.26 0 0 30756

Köszönöm, Pénteken megyek,hétfőn jövök,majd kiderül,beszámolok.Láthatóan készen van,csak éppen még nincs átadva a köznek.

Green Army Creative Commons License 2018.11.26 0 0 30755
Előzmény: aladar644 (30753)
czimbi Creative Commons License 2018.11.26 0 0 30754

Semmi hír eddig, ha átadják, benne lesz a napi hírekben, meg itt is linkelni fogjuk...;-)

Előzmény: aladar644 (30753)
aladar644 Creative Commons License 2018.11.23 0 0 30753

Tud valaki az Ugra-Marosvásárhely szakasz átadásáról? November végéről volt szó nemrégen,esetleg december közepére átcsúszik?

Green Army Creative Commons License 2018.11.15 0 0 30752

https://www.youtube.com/watch?v=3mEfr3wgvqw

Lugos-Déva 3. szakasz

a hírek szerint jövő év elején ez is elkészülhet (tavasz)

aladar644 Creative Commons License 2018.11.09 -1 0 30751

Ez egy nagyon jó példa arra,hogyha minden rendben zajlik,senki sem bassza át a másikat,akkor elég gyorsan,és a magyarországi árakhoz képest nagyságrendekkel olcsóbban, kb 1mrd/km költséggel megvalósítható az autópálya.És ami itthon nem értelmezhető:nem a főváros irányában.

Előzmény: czimbi (30750)
czimbi Creative Commons License 2018.11.09 0 0 30750

Az Aranyosgyéres-Marosvásárhely pályaszakaszról friss hírek...

Előzmény: Green Army (30749)
Green Army Creative Commons License 2018.11.09 0 0 30749

a csomópontnál jól haladnak, igy nov. 15. körül vissza áll Dévánál az eddigi közlekedési rend.

a szakasz 92%-os, tehát az összes erőt lassan a dombhoz koncentrálhatják, a munkát földcsuszamlás is hátráltatja, igy is azért megjósolhatatlan mikor lesz kész, ( a hozzáértők szerint tavasz- legkésőbb nyár eleje)

ugye a téli időjárástól is függ, jó lenne Húsvétkor döngetni rajta:)

Előzmény: aladar644 (30748)
aladar644 Creative Commons License 2018.11.08 0 0 30748

Kösz,így legalább látom,hogy miért tereltek le a pályáról Déva előtti leágazónál.Éppen vasárnap,negyedikén jöttem vissza arrafele,amikor a felvételek készültek.

Szerintem a denevéres dombon az építkezés eltart őszig is..

Ellenben Ugra-Marosvásárhely szakaszt az A3-ason talán már novemberben átadják.

Előzmény: Green Army (30747)
Green Army Creative Commons License 2018.11.08 0 0 30747

https://www.youtube.com/watch?v=5IDNm9utJPk

Lugos-Déva 4. szakasz

a domb miatt az átadás (időjárástól függően) kb jövő tavaszra várható...

Green Army Creative Commons License 2018.11.07 0 0 30746

nem vagyok egy öregember, de ezt már nem fogom megérni...

Előzmény: czimbi (30744)
Szaab91 Creative Commons License 2018.11.07 0 0 30745

Amíg a szállításügyi miniszter azt nyilatkozza, hogy Romániának nem kell autópálya, mert ha autópálya lesz, akkor a nagy befektető cégek kiköltöznek az országból és az emberek még jobban elszegényednek, addig soha nem lesz autópálya. :D

Közben a valóság pont ennek a szöges ellentéte. Sok cég szeretne Romániába jönni, de egyszerűen nem tudnak közlekedni nálunk. :(

Előzmény: czimbi (30744)
czimbi Creative Commons License 2018.11.07 0 0 30744

Az álmodozások kora után most majd a tervezgetések időszaka következik! Hogy mikor suhanunk ezen Gyergyó és Marosvásárhely között, na ez titok! ;-)

Szaab91 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 30743

Hja és aki jön mifelénk, ne felejtsen el Rovinétát venni :D (rovinieta).

Bár az autópályán nincs útdíj, de létezik egy általános útdíj Romániai útjaira, amelyet a nagyvárások környékén kamerák figyelnek. Ezen kamerák holléte pedig megtekinthető a Waze Térkép applikációban is. 

Előzmény: Szaab91 (30742)
Szaab91 Creative Commons License 2018.10.27 0 0 30742

Az E60 kombinálható az A3-as autópályával, amely elméletileg ingyenes, amíg el nem készül teljes egészében. 
Szovátán járva pedig érdemes megnézni a kilátót, ami 2 éve készült.
Pár kép onnan: https://www.terjhazavandor.ro/szovata-kilato/

Tudom, kicsit későn reagáltam, de gondoltam leírom, hogyha mást is érdekel a kérdés, tudja a választ.

Előzmény: BB0102 (30736)
BB0102 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 30741

Köszönöm, kipróbáljuk. :)

Előzmény: aladar644 (30740)
aladar644 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 30740

Nyilván ez egyéni kérdés,az útirány Pestről viszont egyértelműen arra a legjobb több kipróbált változat közül.

Előzmény: BB0102 (30739)
BB0102 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30739

Délután 3-kor indulunk, ezért vacsoráznánk valahol útközben. Vármezőn ettünk tavaly és idén is fogunk. :)

Előzmény: aladar644 (30737)
czimbi Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30738

Marosugrán a Haller kastélyszálló és étterem, Szováta előtt, Makfava külterületén, az út mellett a Gerendás panzió-vendéglő. Pazar környezet, pazar épületek, finom étkek.   

aladar644 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30737

Korábban írtam: az M3-on a nyírbátori letérőig,onnan Vállaj-Csanálos határátkelőn Nagykároly fele,majd Tasnád, Zilah.

Magyarnádas után az A3-ra fel lehet hajtani. Vásárhelyt ki lehet kerülni Nyárádtő-Ákosfalva útvonalon.

Útközben jó éttermet nem tudok (útközben max gyümölcsöt szoktam enni),viszont Szovátáról a Vármezői halászcsárdát mindenképpen ajánlom. Qrva jó a sült pisztrángjuk:)))

BB0102 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30736

Sziasztok!

Pénteken utazunk a barátnőmmel Szovátára Budapestről.

Tavasszal, amikor voltunk az E60-as úton mentünk, ami nem tudom, hogy a legjobb-e, ha van jobb ötletetek szívesen veszem.

Valahol szeretnénk vacsorázni útközben, tavaly rengeteg éttermet láttunk az út mellett, van esetleg kimondottan ajánlott hely?

Köszönöm!

Bálint

Green Army Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30735

ugyanez a helyzet a Lugos-Déva szakasz 2. ütemében is, ahol meg "medvealagutakat" kell építeni, ami 2-3 év késlekededést fog jelenteni...

Előzmény: aladar644 (30734)
aladar644 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30734

Hegyoldallal meg a természetvédőkkel. Az oldal ugyanis egy denevér kolonia élőhelye volt és kb egy évet csúszott az építkezés,amíg folytathatták.

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/video-autostrada-lugoj-deva-inceput-constructia-zidului-sprijin-dealului-liliecilor-Soimus-1_5b9bbc3cdf52022f757014b8/index.html

Előzmény: Green Army (30733)
Green Army Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30733

A1-es hírek

Dévánál lezárták az autópályát (kb nov.15-ig), Déva után lehet csak felhajtani, most kapcsolják össze a korábbi elkészült szakaszt az újjal.

átadva az új szakasz azonban csak jövőre (várhatóan II. negyedév) lesz, mert Déva előtt még egy nagy hegyoldallal küszködnek...

Előzmény: czimbi (30732)
czimbi Creative Commons License 2018.10.16 0 0 30732

Nekem kerülő, Karcagról indulok.... De ha az A3-as kész lesz, akkor nem kérdés, hogy azon keresztül jön megy majd az ember..., csak már ott tartanánk! 

Előzmény: aladar644 (30731)
aladar644 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 30731

Ha észak Magyarországról mész,érdemes Nagykároly fele menni, esetleg a Szilágyságon  keresztül Zilahot érintve.Főleg most,hogy járható már Magyarnádastól az A3-as.  Arrafele is jó az út,közel sincs akkora forgalom.Így kimarad a Királyhágós zsúfolt szakasz.

Előzmény: czimbi (30730)
czimbi Creative Commons License 2018.10.15 0 0 30730

Megjövék otthonról. Rövid útinfók az Ártánd-Nagyvárad-Kolozsvár-Balavásár-Parajd-Gyergyó vonalról: az utak állapota jó, a forgalom a szokásosan zsúfolt, ajánlott a nagyváradi belső elkerülőt használni, ami a Kőrös áruház elé jön ki és a püspöki palota felé lehet simán továbbmenni. Az A3-ason a hídátadás után új sávok nyíltak zilahi irányba, de alapvetően a Torda felé autózóknak semmi sem változott. Marosugra és Vásárhely között szemmel láthatóan jól halad a 13-14 km-es pályaszakasz, a Strabag jobban áll, talán jövőre már meg is nyitnak szakaszokat. A vásárhelyi reptér újranyitása miatt erős a forgalom az ákosfalvi letérőig. A jó hír, hogy teljesen új kopóréteget kapott az elkerülő, megszűntek a hepehupák, a gödrök; kérdés, meddig bírja az az 5-6 cm-es kopóréteg a kamionok rohamát. Az ákosfalvi kihajtót a vásárhelyi útra korszerűsítették, égül csak szigeteket és egy plusz sávot szúrtak be, nem lett körforgalom, gondolom a helyszűke miatt. Balavásár után Parajdig minden rendben az úttal, a zsernyákok persze mérnek. A bucsini út Gyergyóig ki van javítva, jól autózható. Az útjelzéseket Erdély szerte a napokban festették újra, azok is rendben vannak.

Csucsánál belefutottam egy 12 km-es óriásdugóba, másfél órába került átvergődni a Kőrösfeketetói vásár forgatagán. Az biztos, hogy gyönyörű időt kaptak a vásározók, de az autósoknak egy horror ilyenkor átjutni a két településen..... 

czimbi Creative Commons License 2018.10.06 0 0 30728

Nem bíz! 

Előzmény: Roy.K (30727)
Roy.K Creative Commons License 2018.10.06 0 0 30727

Sosem felejtünk!

czimbi Creative Commons License 2018.09.23 0 0 30726

Erősen vegyes népesség, román,magyar, szász, cigány meg a többi...

Előzmény: Degeczi (30725)
Degeczi Creative Commons License 2018.09.22 0 0 30725

Brassó környéke azért nem kimondottan magyarlakta, nem?

Előzmény: Szaab91 (30723)
Green Army Creative Commons License 2018.09.19 0 0 30724

+Nagykőhavas, Bucsecs, ésatöbbi

Előzmény: Szaab91 (30723)
Szaab91 Creative Commons License 2018.09.18 0 0 30723

Ha magasabb hegyekre vágynak, akkor érdemes Sepsiszentgyörgy vagy Brassó környékét választani, ott pont az ön által felsorolt feltételek teljesülnek.
Pl. ott a Királykő Nemzeti Park. De a gyimesek is szépek, és ahogy látom az is kimaradt a felsorolásból. :D 

Előzmény: vik1201 (30720)
Green Army Creative Commons License 2018.09.17 0 0 30722

tippek:

-Kézdivásárhely és környéke, Háromszék

-Kalotaszeg, Kalotaszentkirály

aladar644 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 30721

Ojtózi szoros és vidéke.Szállás helyben Anselmo Pittino fogadó.

Kicsit utána olvasva kiderül,hogy mi is az a helyszín.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Anselmo_Fogad%C3%B3_Ojtoz.jpg

Két éve voltam ott, Janka néni csodálatos vendéglátó és lényegében megmentője ennek a helyszínnek.

Látnivaló van rengeteg arrafele, Kovászna és környéke,Zágon,Kommandó,Gelence,Csomakőrös mind bejárható autóval.

A természet,főleg ősszel csodálatos.

Mondhatni méltatlanul elfelejtett vidék,pedig ezeréves határok,átjárók egyike.

vik1201 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 30720

Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget, tippeket kérni tőletek. Családommal sokadik alkalommal tervezzük a már-már szokásos  őszi erdélyi kirándulásunkat, viszont sajnos már az elején elakadtam. Tudnátok tippeket adni esetleg a helyszínt illetően?

Sok helyen jártunk már, sok látnivalót felfedeztünk (Gyilkos-tó, Békás-szoros, Torockó, Szent Anna-tó, Madarasi Hargita, Székelykő, Tusnádfürdő, Parajd, Torda, Gyergyószentmiklós, Pádis stb) és szeretnénk ismét olyan helyre menni, ahol

- közel vannak a hegyek, túraútvonalak indulnak a településről,

- magyarlakta település, szállásadó is magyar, 

- autóval 1 - 1,5 órás távolságra vannak látnivalók (elsősorban természeti látnivalók, nem városnézős túrákra gondoltunk).

Tudtok esetleg tippeket adni, hogy ti merre jártatok?  Szállás-tippeket is elfogadok :)

Köszönöm!!

aladar644 Creative Commons License 2018.09.07 0 1 30719

Ahogyan Green Army írja,esetleg repülővel Marosvásárhelyig,onnan bérelt autóval.De én biztos nem ezt választanám.

Előzmény: zsuzska60 (30717)
Green Army Creative Commons License 2018.09.06 0 2 30718

a tapasztalat, hogy ez a leggyorsabb útvonal:)

Előzmény: zsuzska60 (30717)
zsuzska60 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 30717

Köszönöm!

Ugyanezt láttam én is. Inkább a tapasztalatokra lennék kíváncsi...

Előzmény: Green Army (30716)
Green Army Creative Commons License 2018.09.06 0 0 30716
Előzmény: zsuzska60 (30715)
zsuzska60 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 30715

Sziasztok! 

Egy kis segítságet szeretnék kérni. Hogyan jutok el a leggyorsabban Brassóba Budapestről. Az útvonaltervezőm a nyáron megbukott, inkább gyakorlati tapasztalatra lenne szükségem.

Köszönöm!

cobranco Creative Commons License 2018.09.02 0 1 30714

A Gyilkos-tó és környéke nemcsak egy turistalátványosság Erdélyben,hanem mítosz és legenda is,egy olyan hely,ahová minden magyarnak legalább egyszer életében el kell látogatnia.A környező hegyek hívogató látványa pedig igazi ajándék a kalandra vágyóknak.

Tavaly készített kétrészes túrafilmem második epizódját ajánlom mindenki figyelmébe:

Gyilkos-tavi gömbtúra 2.rész: "Tériszony határán..." 2017. /Erdély/ FullHD 1080p  

Útvonal:

Gyilkostó Piactér-Gyilkos tó kikötő-Gyilkos tó körút-/Kőerkély/-Hotel Gyilkostó-Cohárd völgy-Bucur villa-Cohárd nyereg/1202m/-Kis Cohárd/1344m/-Kapu bástya-Tündérkert...Csofronka

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1639356649479053.1073741890.100002142005779&type=1&l=8bd208156e

Kellemes időtöltést.

czimbi Creative Commons License 2018.08.24 0 1 30713

...és egy szomorú statisztika a román utakról. És még csak augusztus végén vagyunk.  

czimbi Creative Commons License 2018.08.24 0 1 30712

Kutyakomédia sokadik fejezete a balkánon..., megint és megint csak oda lyukadunk ki, hogy kutyából nem lesz szalonna! :-/

Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.21 -1 0 30711

Nem jól fogalmaztam, bár nem is azt írtam h "megoldja", hanem h vmilyen szinten megoldja. De akkor helyesbítek: vmennyit segít rajta.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30710)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.21 -1 0 30710

Te nem nagyon érted, ugye?

Az EU ne szűnjön meg, ezt senki sem mondta, sőt, van benne egy csomó jó dolog. A nemzeti kisebbségek ügyét viszont nem fogja megoldani a határnélküliség és az EU jelenlegi formája. 

Előzmény: Kisfiatal (30709)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.21 -1 0 30709

Írtam egy szösszenetet de benyelte ez a qrva gép, nincs időm, kedvem újra leírni. De zárszónak: akkor essen szét az EU, egy büdös vasat ne kapjanak a fejletlenebb tagállamok, és húzzuk fel újra a szögesdrótokat, Bukarest meg méginkább azt csinál majd amit akar. Ha ez nektek jobb.. 

Mellesleg a ti felfogásotok mentén a Monarchia és Nagy Mo. sem volt életképes.. Mert ugyebár "nemzetek felett uralkodott".. Na igen, ott tényleg "uralkodtak" a nemzetek felett, míg az EUban csak vmennyire egységes piacot és szabályozásokat hoztak létre, de tudtommal nincs betiltva az anyanyelvhasználat, és nem kötelező angolul/németül tanulni. Még Brüsszeli parlamentben is beszélhetsz magyarul..

Előzmény: aladar644 (30707)
aladar644 Creative Commons License 2018.08.20 0 0 30708

(Lenin,Hitler,Néro,Napoleon,Sztálin,)-a másodszori említés törlendő

Előzmény: aladar644 (30707)
aladar644 Creative Commons License 2018.08.20 0 1 30707

Nem szeretem ismételni magam,ezért annyit mondok válaszként,hogy olvasd el még egyszer a 30703-as beírást,de csak azután kb. egy órával,hogy bevetted a szövegértés tablettát.Tudod,azt a kis zöldet,ami ma este elgurult.

Még annyit,hogy amit te írsz,az előrefelé menésről az UTÓPIA,FANTAZMAGÓRIA,FIKCIÓ,ÁLOMVILÁG. John Lennon énekelt valami ilyesmit anno az Imagine dalában,álmodozott határ nélküliségről,vallás nélküliségről,stb., a refrénben viszont ő maga is "megvilágosodott". Azt írja:

You may say,I am a dreamer,but I am not the only one.

Nem mondom,hogy nem lenne jó,de megvalósíthatatlan.Még Amerikában sem műxik ez,mármint h. nincs éhezés.szegénység,és egyformán osztozik a világban mindenki,pedig ott nincsenek nemzetek,határok...És ne legyen tulajdon? Na az van leginkább,pedig igazán ott jöhetett volna létre az az álomvilág,amiről fantáziálsz,mint egy kamaszlány,mivel az egy kreált,fiatal állam.

Ember,ébredj fel. Ki mondja mindezeket? ki hipnotizál ilyen szépnek és "előrefelé lépésnek ,haladásnak tűnő gondolatokkal? Akinek már annyi pénze van,hogy mindezt már megteheti,nagyobb hatalmat akar magának(Lenin,Hitler,Néro,Napoleon,Sztálin,).A gyengeelméjűek képezik majd az elkábított zsoldos hadseregeit (Lenin,Hitler,Néro,Napoleon,Sztálin,)akikkel sikerül is megvalósítani a terveit és sok kárt tesznek azokban,akik nem hisznek a rózsaszínű maszlagoknak,átlátják a helyzetet.Lennon is álmodozónak tekinti az ilyen embert,a dalban magát.

Előzmény: Kisfiatal (30705)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.20 -3 0 30706

Aha, ezt beszéld meg azokkal, akik naponta érzik a bőrükön, hogy magyarok, és ezért beléjük rúgnak, megalázzák, nem tanulhatnak anyanyelvükön stb. Mondd el nekik, hogy milyen jó víziód van, és figyeld meg a reakciójukat. Mondom, erdélyiek között nem leszel népszerű ezzel a maszlaggal.

Ja, és te beszélsz nemzetek nélküli, fölötti Európáról, aki már azon is nyíg, ha nem ugyanúgy van elkészítve a töltött káposzta, mint otthon :-) :-) :-)

Előzmény: Kisfiatal (30705)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.20 -2 0 30705

Én mindenesetre inkább előrefele mennék, nem hátra, a vasfüggönyös, egymással acsarkodó-háborúzó "nemzetállamok" irányába.. Mert a másik irány valahol ez lenne előbb-utóbb. Hideg, vagy meleg háború, gazdasági lemaradás..

Nem hiszem h az EU "megszüntetné" a nemzeteket. Ellenben valamennyi szuverenitást fel kell adni nyilván. Talán nem is járnánk xarul, ha nem idióta magyar kormányok kormányoznának.. :)

Előzmény: aladar644 (30703)
aladar644 Creative Commons License 2018.08.20 0 0 30704

én ezt látom tapasztalva és térkép előtt ülve.Ha te mást,akkor legyél boldog vele,nem kell egyetértsél velem.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30700)
aladar644 Creative Commons License 2018.08.20 -1 1 30703

Ez a határok nélküliség idealisztikus duma nem új keletű,időről időre megjelenik,kisebb nagyobb károkat okoz,aztán eltűnik,vagy gyengül egy időre.És közben minden marad a régiben,vagyis a határok és a nemzetek tovább élnek.A nemzetek természetesen alakultak ki,és szerintem sohasem lesz az a magát Istennek képzelő ember,aki ezt megszüntesse,de mindig akad,aki mégis megpróbálja.Sok követője akad,magukat progresszívnek tartó csoportok akár anarchiát,akár háborút gerjesztve jutnak vagy jutnának hatalomra.

Ilyen volt a kommunizmus: Világ proletárjai egyesüljetek!!!!!!!!!!!,Égalité,Fraternité,liberté!!!,az utópisták,az eszperantisták,de ilyenek a birodalmi törekvések is (akár a török,a római,akár a napoleoni,hitleri,...)Mind egy célt tűztek ki,más módszerekkel: megszüntetni a határokat,a nemzeteket.

Az EU sem azzal a céllal jött létre anno,hogy mindezt elérje,kizárólag gazdasági előnyök vezették.Az eurot már lehet egy birodalmi törekvés előszelének tekinteni, mert szerintem már az elején egy hamis elven alapult: a mediterrán népek sohasem lesznek azonosak az északi némettel,de euróilag irányíthatóvá válnak,befolyás alatt tarthatók.Egy új gondolatot be kell helyezni térbe és időbe ,és rögtön kiderül,hogy a történelem ismétli önmagát,csak a módszer, a technika változik.

Már eddig is off voltam,boccs,de még egy annyit az EU határok nélküliségéhez,hogy az osztrákok,de a németek is talán egy éve nagyon is megtalálták a saját határaikat,és kezdték is egyre jobban figyelni,felügyelni.

Előzmény: Kisfiatal (30698)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.20 -3 0 30702

Nem tudom, hogy mi a másik reális opció, de hogy ez nem működik, az tuti. Tehát hülyeség azt mondani, hogy az EU megoldja ezt, mert nem oldja meg. Miért oldaná meg? Saját országukon belül mindenki azt csinál pl. az oktatás területén, a nemzetpolitika területén, a területi vagy kulturális autonómia területén, amit akar, és ezek sokkal fontosabbak egy kisebbség számára, mint az, hogy mondjuk munkát tud vállalni akárhol az EU-ban - sőt, ez fel is gyorsítja az eltűnésüket. Innentől kezdve azt kérdezni, hogy mi a másik reális opció, szintén értelmetlen, mert ez nem az. És azért káros ezzel a marhasággal érvelni 2018-ban is, mert egy csomó intézkedést, lépést meg sem tett (pl. Magyarország) az elmúlt 20 évben azzal a felkiálltással, hogy majd az EU megoldja. Megoldotta? Nem, sőt, Románia még több pénzt kapott arra, hogy direkt ne Erdélyt fejlessze, hanem a kiflit, stb, stb.

Valószínűleg nincs egy nagy, mindent megoldó valami, sok kis megoldás együttes hatása lenne kívánatos. Ilyen az autonómia, ilyen lehetne a Minority Safepack által kikényszerített szabályozás, az EU ellenőrző szervei is (valamilyen mértékben), és még sorolhatnám.

Előzmény: Kisfiatal (30701)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.20 -1 1 30701

Aha. Nem akartam politizálni. De azért megkérdezném, h EU nélkül nem épülne "román nemzetállam" ? :) Én csak annyit mondtam, h nem látok jelenleg jobb, reálisabb megoldást erre, minthogy az EU alatt valamilyen szinten egy államban élnénk, határok nélkül. Mi lenne a másik (reális) opció? 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30699)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.20 -2 0 30700

Tök normálisan írsz, majd a végére beletolod a rögeszmédet, a jobb úthálózatot :-(

"az ország infrastrukturális fejlesztése sokkal harmonikusabban történik mint nálunk."

Romániában az infrastruktúra-fejlesztés gyakorlatilag nem létezik. Meg is mondta a közlekedési miniszter, hogy nem is sietnek vele, mert akkor megdrágul a munkaerő, és elmennek A Cégek.

Előzmény: aladar644 (30697)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.20 -1 0 30699

Az EU nem megoldás erre, a románok az EU figyelő szeme előtt építenek román nemzetállamot, bojárságot, akármit. Az EU-t úgy kell rákényszeríteni, hogy az őshonos kisebbségek védelmét vonja európai szabályozás alá (Minority Safepack). A székelyföld pedig alapból gazdagabb, mint mondjuk az Alföld, tehát ez sem igaz, hogy a jólétben könnyen feladják magukat. A felvidéki magyarság mindig is sokkal vegyesebb volt, a székelyek nem vegyülnek, inkább előveszik a kacort, ez a titka a erdélyi magyarság megmaradásának (persze, nem csak székelyek vannak ott, de a többi magyarság kb olyan ütemben asszimilálódik, mint a felvidéki).

Nem leszel népszerű itt ezzel a faszsággal.

Előzmény: Kisfiatal (30698)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.20 -1 1 30698

Ja, egyébként a jólétben könnyebben feladják a kisebbségek magukat :) Hallani pl osztrák v szlovák gondokról a magyarokkal kapcsolatban? :) Ugyan nem követem kifejezetten a témát, de híreket olvasok, Szlovákiából nem hallottam gondról. Ott már több a havi fizu mint itt :) 

Egyébként én az EUban látom a mgoldást, bár divat köpködni, meg nyilván nem tökéletes, de mégis mi más lehetne?? Háború? Felejtős.. Viszont az EU ad valami közös szabályozást, határoknélküliséget, fejlődést, így quázi újra egy államban élhetünk. Nem? Ezért érthetetlen számomra a "nemzeti oldal" (fidesz, jobbik) EU köpködése.. A jobbik pár éve még kilépéspárti volt.. Orbán meg folyamatosan az EU ellen uszít ugye, szíve szerint ki is lépne h ne pofázzanak a dolgába. Csak kell neki az onnan jövő zsé..

Előzmény: aladar644 (30697)
aladar644 Creative Commons License 2018.08.19 -1 0 30697

Nem szabad megfeledkezi arról,hogy Erdély éppen 99 éve nem az anyaország része.Romániában van és Kádár más a hatvanas években lemondott a teljes ott élő magyarságról,semmilyen követelést nem támasztott a "baráti román " állammal szemben nemzeti kisebbségi téren.Innen kell elkezdeni figyelni a román magyar ,illetve a magyar magyar viszonyt is.Még szerencse,hogy konzerválódott a magyar oktatás,kultúra  Ceausescu idején,90 óta ez sokat romlott,a nagyfőnök románosítása nagyon kispályás volt az újkorihoz képest.Azóta a gomba módjára a földből nőnek ki az ortodox templomok olyan helyeken,ahol ,még románul sem nagyon tudnak (pl: Kommandó,Torockó,...),a magyar oktatás is támadásoknak esett áldozatul (pl:Marosvásárhelyi orvosi egyetem,a katolikus iskola, Sepsin a Mikó,...)

Igaz,hogy csökken a magyarság száma,hígul is,mert sok a  román betelepülő,de ennek ellenére történelem hamisítással is próbálják megmagyarázni,hogy Erdély ősi román föld.

A boltokban tapasztalt román nyelvűség egyértelmű:üzleti érdek.Az ott élők megszokták,mivel kétnyelvűek,furcsa a magyarországinak ez.Mint ahogyan a paprika nélküliség is a pöriben.Legalább érződnek az ízek,nem színezékként használják,hanem fűszerként,és így nem lesz minden egyen ízű.De ez szokás kérdése.Egy tény: nem szabad,nem lehet ott egy anyaországi szigetet keresni,mert a 99 év alatt ért hatások miatt nincs.Más állam jogrendje,pénze befolyása hatása alá vonta, részben összevonta a mai Magyarországnál nagyobb területű Erdélyt.A kétnyelvűség adta nagyobb természetes  empátia ismeretlen az itt élők számára.Trianon után Marosvécsen a Kemény kastélyban megalakult erdélyi helikon, konkrétan Koós Károly által megfogalmazott transzilvanizmus egy olyan,szerintem emberi többletet adott az ott maradottaknak,amely a megmaradás mellet az elfogadást segítette elő (http://mek.oszk.hu/02200/02228/html/06/490.html ).

Az általad tapasztalt,kicsit balkáni feeling ennél fogva természetes,de csak halkan jegyzem meg,hogy ahogyan a sógorok átjönnek Hegyeshalomnál máris Balkánon érzik magukat,tehát érdemes magunkat is kívülről nézni kicsikét,máris közelebb kerülünk a valósághoz.

Erdély mindig fejlettebb volt a többi román résznél,eleve nyugati kapuja volt az országnak,és az osztrák magyar monarchia léte is meglátszik rajta: a nyugati befolyás mint kulturális,mint gazdasági téren.A 99 év dacára ez a mai napig létezik,és meg is marad,viszont sajnos sokat hígul.A románokban nagy az irigység is talán velünk szemben,de mivel övéké a terület korlátozott a mozgás terünk.Nagy erőkkel igyekeznek bizonyítani,hogy Erdély ősi román föld.

Nagy érdem az innen oda érkező megmaradást célzó anyagi támogatás,viszont,ha az egyenletbe bevesszük csupán a  marosvásárhelyi orvosi egyetemről,(és másokról is) a  Magyarországra érkező orvosok számát,plusz más diplomásokét is, akkor nem biztos,hogy már kijött a nullszaldó.

Viszont tanulhatunk is tőlük:az ország infrastrukturális fejlesztése sokkal harmonikusabban történik mint nálunk. Az autópályák(létezők és tervezettek egyaránt) Erdélyben egy hálózatos rajzolatot mutatnak,nem a fővárost célozzák meg.Mondhatni: európai módon.Ott a régi időkben gyakorlatilag nem volt autópálya,míg itt '90 előtt a mai pályáknak a harmada már megépült.Főváros centrikusan.Míg ott országban gondolkodnak,itt az egész ország Budapestnek a VIDÉKE. Ott a vidék a falut jelenti,hiszen a városoknak az autonómiája sokkal nagyobb,mint itt. A magyarországénál kicsit nagyobb Erdély területén 7 nemzetközi járatos repülőtér van,szemben az itteni kettővel.

Nem hinném,hogy az anyaországiakat nem szeretik.Talán az itt kialakult helyzet miatt a fővárosiakat,de nem jobban,mint a Csonka Magyarországon általában.Éppen az előbb leírtak miatt:Erdély nem Budapest vidéke.Ez ott nehezen vagy egyáltalán nem értelmezhető.

Előzmény: Kisfiatal (30695)
kutam Creative Commons License 2018.08.18 0 2 30696

Á dehogy! Nem igaz hogy utálják, olvasd csak el ezt a cikket! Meg a hozzászólásokat is.

http://uh.ro/velemeny/9185-a-kocsog-tapos-turista-egy-napja

Előzmény: Kisfiatal (30690)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.18 0 0 30695

Ez is kimaradt :) Nézegettem a házakat, és feltűnt egy fura építészet, ha jól láttam: sok helyen a falakról néhol lejött a vakolat, és feltűnt, hogy ferdén fa lécek vannak, és arra van vakolva, a fa lécek alatt pedig deszka. Tehát ezek faházak lennének vakolva? Lényegében könnyűszerkezetes házak? :) Ilyet nem régi háznál is láttam.

A másik meg, hogy szedett-vetett téglákból, vagy inkább kövekből vannak házak. 

Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.18 0 0 30694

Ja mégvalami: a kártyás vásárlások nem jöttek ki jobb árfolyamon mint a váltás :) De nincs számottevő különbség, de nincs két egyforma árfolyamú vásárlás. 71.3, 71.7, 71.9. A kp-.t 71.3-on váltottam.

Ja mégvalami, ami feltűnt: odaát nem ismerik a "borravalót"? :) Nem nagyon akarták elfogadni, mintha nem is értették volna :) VAgy csak udvariasak :)

Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.18 0 0 30693

A történelmi dolgokat nagyjából ismerem, de azt hittem, már vége van ennek a "magyarbaxtatásnak" odaát.. Végülis ott is van már egyfajta jólét. Én is arra gondoltam persze, hogy a bukaresti kormány ugye beszedi az adót, és kevesebbet oszt vissza. 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30691)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.18 0 0 30692

Kimaradt: Ceausescu nemcsak vissza akarta fizetni az államadósságot, hanem meg akarta szüntetni a falvakat, ezért nagy léptékű falurombolási programot indított be, szerencsére hamar lelőtték 98-ban, de azért valamit csak sikerült véghezvinnie. Ez is látszik az általános országképen:

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130429-huszonot-eve-jelentettek-be-a-roman-falurombolasi-tervet.html

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30691)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.18 0 0 30691

Azokat a helyeket, ahol tömbmagyarság van, szándékosan alulfinanszírozzák. Pl. Törcsvári kastély, Brassó (Erdély) felől borzalmas, délről kitűnő út vezet oda, stb. Persze néhol az atyafiak is felelősek az útminőségért, szóval nehéz megmondani, de alapvetően a románok úgy állnak hozzá az erdélyi magyarokhoz, hogy jó lenne már eltakarodni, vagy ha nem, akkor gyorsan asszimilálódni. Ezért nincs kiírva semmi magyarul, ahol lehet erőltetik a román nemzetállam fals eszményét.

Románia a hatvanas évek végéig, esetleg hetvenes évek közepéig fejlettebb volt sok szempontból, mint Magyarország, az erdélyi részek mindenképpen. Fogyasztási cikkekben, infrastruktúrában mindenképpen (jórészt persze a magyaroktól "örökölt" út- és vasúthálózat is benne volt ebben). '75 körül Ceausescu nagyjából bekattant, egyrészt vissza szerette volna fizetni az teljes államadósságot - ez sikerült is olyan áron, hogy a nép éhezett, nem volt áram, fűtés, benzin, infrastruktúra leromlott, az emberek teljesen szétestek lelkileg, stb. Ennek a hatása szerintem olyan 2000-2005-ig tartott, akkor kezdett magára találni, és behozni a lemaradást, de a -30 év azért -30 év, nem múlik el nyomtalanul.

Az erdélyi kaja az más, eleve paprika alig-alig fogy (por formájában), jóval erősebb a török (és az azt lenyúló) román hatás. Pörköltben sincs paprika, és eleve tokánynak hívják.

Továbbá: az erdélyi magyarok nem utálják az anyaországiakat, de azért van egykét tüske, pl a 2004-es kettős állampolgársági népszavazás, azért annak van hatása.

Előzmény: Kisfiatal (30690)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.18 -1 0 30690

Megjártam Erdélyt, szép volt jó volt, tapasztalataim vegyesek :) 

Az utak nagyrészt tényleg jók, de nekem úgy tűnt, h a román részeken jobbak. Ahogy beértünk a székely részekhez, mintha lepukkantabb lett volna minden, az utak, házak, környezet. A csíki rész viszont meglepően fejlettnek néz ki, utak, házak jobb összképet adnak. A Szent Anna tó felé vezető út tényleg brutál, én nem is értem ez hogy létezhet?? Ki felel érte??

Amúgy egész Románia még mindig jóval lepukkantabbnak néz ki mint Mo. Az utak már nagyrészt tényleg jók, de a többi az xar. Én 2004ben és 11ben jártam arra, és azóta egyetlen vasúti átjárót nem csináltak meg normálisan fénysorompósra? Meg nem kézi tekerős sorompósra?? De még az utak is olyanok sok helyen, h ugyan jó maga a pálya, de szalagkorlát pl nincs, viszont jó mély, kisebb szakadék az útpadka, mert nem töltik fel, vagy éppen vízelvezető csatorna van ott, vmiért el kell kapnod a kormnányt, zúgsz is bele az első kerékkel.. Voltam viszont fullextrás úton is, az E79es, na azon aztán minden volt ami kell, zsírúj. Gondolom h nem románok építették és nem román pénzből :) Az autópálya is jó. 

Az erdélyi konyha nekem nem jött be :) Itthon sztem jobba kaja :) Az első szállásunkon kimondottan xar kaják voltak, látszott h elég olcsón akarja kihozni a tulaj az étkeztetést :) A második helyen (két helyen voltunk az 1 hét alatt) jó volt a kaja, de pl egy töltött káposzta is máshogyan néz ki ott mint itthon, legalábbis nálunk, és az itthoni sztem jobb :) Pörköltek is jobbak itthon, de lehet h ez csak szokás kérdése. 

Nagy kérdésem, h egy 90%os magyar városban miért csak románul vannak kiírva az áruházban a termékek, és a Penny-ben miért román rádió szól? Az útjelző táblák is a legtöbb helyen csak románul vannak(arra gondolok h Székelyudvarhely arra x km, csak románul van, de láttam pár helyen magyart is), ez pénzkérdés lenne akkor? Olcsóbb ha csak egy nyelven van kiírva? 

Mol kútból mintha többel találkoztam volna a román részeken, mint Székelyföldön.. Mindenhol csak PEtrom, Rompetrol, Lukoil, Mol alig. PEdig elvileg van 200+ töltőállomásuk. 

Amúgy milyen a viszony arrafelé a románok-magyarok közt? Ja, meg egyszer vhol olvastam egy felmérést, h az ottani magyarok nem nagyon bírják az anyaországiakat, ez igaz? 

cobranco Creative Commons License 2018.08.10 0 0 30689

A Gyilkos-tó és környéke egyike Erdély legszebb természeti látványosságainak.Legendák,mítoszok,lélegzetellállító látványvilág,turisztika,hajmeresztő felvételek,alulról felülről oldalról...egyszóval,minden a Gyilkos-tóról egy  kétrészes túrafilm kereteibe foglalva,egyedi kommentárral fűszerezve.

Gyilkos-tavi gömbtúra 1.rész: "Gyilkosok között" 2017. /Erdély/ FullHD 1080p  

Útvonal:

Gyilkos-tó-Kék kör jelzés-"37-es villa"-Gyilkos tisztás-Gyilkos hasadék-Gyilkos mezeje-Gyilkos kilátója/1378m/-Gyilkosok pusztája-Gyilkos kő/1344m/-Piros háromszög jelzés-Gyilkos havas-Vereskő nyereg/1011m/-Jelzetlen ösvény-/Postafal-Csiki Bükk északi perem-Csiki Bükk csúcs/1264m/-Szent Kristóf kápolna-Gyilkostó Piactér

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1639336916147693.1073741889.100002142005779&type=1&l=f9b854fd92

Jó tévézést.

cobranco Creative Commons License 2018.08.10 0 0 30688

Csíkozmás-Kézdi felé le van ugyan zárva az út,de el lehet menni.Én júli közepén bepróbálkoztam,az egyik hídnál centizgetni kellett az tény,de utána járható.

Előzmény: Árpi76 (30684)
Green Army Creative Commons License 2018.08.09 0 1 30687

aladar644 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 30686

Sovata, str. Ghera 16. a Kusztos Endre emlékház.Onnan pár lépésnyire.

Előzmény: disznóöl (30685)
disznóöl Creative Commons License 2018.08.06 0 0 30685

Sziasztok!

Szovátán belül merre található ez a sós kút?

https://www.e-nepujsag.ro/op/article/%E2%80%9Ekap%C3%B3s%E2%80%9D-s%C3%B3s-k%C3%BAt

Köszönöm! :)

Árpi76 Creative Commons License 2018.08.04 0 0 30684

Friss útinform: Sepsibükszádról a Szent Anna felé drámai az út. 20 éve ismerem, mindig pocsék volt, de az idei állapota mindent alulmúlt. Tele van kátyúval, amit meg sem próbálnak betömni. A betonos részig Bükszádtól gyakorlatilag alig járható. Mondanám, hogy kerüljön mindenki Csíkkozmás-Kézdi felé, de az az út éppen le van zárva. Viszont: Soha nem láttam még medvét, idén igen:

Előzmény: Green Army (30669)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.03 0 0 30683

OK, akkor nem sokat váltok, de valamennyi kell azért.

Előzmény: Green Army (30682)
Green Army Creative Commons License 2018.08.03 0 0 30682

csak kettő. De mivel deviza,nincs veszteség.utananeztem.

Előzmény: Kisfiatal (30680)
Green Army Creative Commons License 2018.08.03 0 0 30681

deviza eladasin valtja..megéri. 

Előzmény: Kisfiatal (30680)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.03 0 0 30680

Miért jobb? Nem húz le a bank? Jobb árfolyamon váltanak? Most olvasom h pl a Visa-nál előbb euro-ra váltják, aztán ft-ra, tehát 3 váltás van.. ?

A Bankkártya Tranzakció összeget a Visa kártyatársaság az általa alkalmazott az elszámolást megelőző banki munkanapon érvényes árfolyamán átváltja EUR-ra, amely EUR összeget a Bank az elszámolást megelőző banki munkanapon érvényes deviza eladási árfolyamán váltja át HUF-ra

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30679)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.08.03 0 0 30679

Mindenhol fizess kártyával, az a legjobb, ezzel megúszod a költségek 2/3-át, a többi én általában felveszem automatából, kicsit drágább talán, de biztonságos (ha átverés van, stb a bank állja a cechet).

Előzmény: Kisfiatal (30677)
topoly Creative Commons License 2018.08.03 0 0 30678

A múlt héten Szalontán 5000 forintért 70 lejt kapott egy ismerősöm. Simán, az egyik benzinkút szomszédságában. Szerintem forma-forma.

Előzmény: Kisfiatal (30677)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.08.03 0 0 30677

Kint érdemesebb pénzt váltani mint itthon? Itt a legjobb árfolyam 71 körül van vételre.

Green Army Creative Commons License 2018.07.31 0 0 30676

hát ezzel sem vagyunk beljebb...

a déli autópályán is lassan beismerik, hogy idén sem fog egyetlen km sem elkészülni...majd talán 2019-ben...

Előzmény: EME (30675)
EME Creative Commons License 2018.07.31 0 0 30675
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.30 0 0 30674

A "másik fájdolom", hogy Sugásfűrdőt Sepsiszentgyörgy mellett  nem sokan említik, pedig megér egy /misét/ látogatásst, mofetta..

Előzmény: Green Army (30669)
Ugrik.Borbála Creative Commons License 2018.07.30 0 0 30673

Ugrik.Borbála Creative Commons License 2018.07.30 0 0 30672

Rengeteg kisebb-nagyobb motorcsónak és kishajó indul végig a part mentén, a szoros előtt, nem lesz gond a választékban. A Cedenbal szobor előtt egész falka vár.

Előzmény: Gévuska (30668)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 30671

szia,én voltam kb 45 éve.Vagy kicsit több.akkor bementünk a szüleimmel a vízerőműbe. Ez jutott eszembe.Sétahajókázás nem volt:))))))))))))

Előzmény: Gévuska (30668)
Green Army Creative Commons License 2018.07.30 0 0 30670

Tusnádfürdő egy jó óra, de messze nem a legjobb utakon, ugyhogy emberpróbáló.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30665)
Green Army Creative Commons License 2018.07.30 0 0 30669

hát Tusnád, vagy Kézdi felől soha nem volt az ideális, Tusnád felől irtó rossz volt mindig, nagyjából a Hargita megye tábláig, a hotel felett, onnantól a tóig jól megcsinálták.

Előzmény: Törölt nick (30664)
Gévuska Creative Commons License 2018.07.29 0 0 30668

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy járt-e valaki a Kazán-szorosban hajóval illetve a Vaskapu Erőműben?

Sehol nem találok leírást arról, hogy hogyan, honnan lehet sétahajózni ezen a részen. Gondolom, Orsovából indulnak hajók, de hogy mikor, mennyi ideig tart az út, arról semmit nem találok. És érdekelne az Erőmű is, be szabad-e oda menni? Mikor és hogyan?

Nagyon köszönök előre is minden információt.

Gévuska

Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.29 0 0 30667

Akkor sztem Kiszombor-Temesszécsény-A1-Déva lesz. Km-ben is ez a legrövidebb.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30666)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30666

Én idén a Szentgyörgy-Budapestet megtettem bruttó 8 óra alatt, megnéztem a Google Maps előzményekben: ottani idő szerint 13:26kor indultunk, itteni 20:47kor érkeztünk, ez autópálya nélkül inkább 11-12 óra szokott lenni, szóval szerintem menj autópályán, az az 50 km meg olyan, amilyen, kibírod.

Előzmény: Kisfiatal (30662)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30665

Hát, ha Vargyastól indulsz, a nagy barlangokig kb 10-15 perc az út, lehet tovább is menni, akkor kilyukadtok Szentegyházán vagy Homoródalmáson :-) Az több óra azért.

A Szent Anna tó viszont viszonylag messze van, autóval szerintem egy-másfél óra. Egyébként Tusnádfürdő felől érdemes felgyalogolni, elég szép túra. Én mindkettőt megnézném, és útban Vargyas felé Bibarcfalva és Nagybacon között egy vissza balossal el lehet kanyarodni Kisbaconba, ott van Benedek Elek háza, élég varázslatos hely.

Előzmény: Kisfiatal (30663)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30664

A Szent Anna tóig vezető, tizen valahány km-es beton  út sem állt a helyzet magaslatán, még pár éve..

Előzmény: Kisfiatal (30663)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30663

Ott van több túraútvonal? Mármint magában a szurdokban-körül? Vagy csak 1? Kb mennyi idő végigmenni? Most nézem, a Szent Anna tó nem messze van, nem lenne baj km ügyileg ha oda is el tudnánk menni egyúttal :) De sztem esélytelen :) Vagy nem tudom..

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30661)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30662

Tanácstalan vagyok :)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30660)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30661

Voltunk most nyáron is, fel lehet menni egy erdészházig, készüljetek fejenként 5 lejjel, mert jön majd az erdész és kéri útközben is.

Előzmény: Kisfiatal (30659)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30660

Megnéztem Google Mapson, végig lehet virtuálisan vezetni rajta, és a képek is 2018-asok, elég jó minőségűnek tűnik, de pont volt egy olyan fotó, amikor a szembe teherautó megvárja, míg az irányba menő másik teherautó kikerül egy lovaskocsit, mivel az út mindkét oldalán korlát van :-) 

Előzmény: Kisfiatal (30655)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30659

Közben megtaláltam a neten, hogy az odavezető erdei utat nagyrészt leaszfaltozták..

Előzmény: Kisfiatal (30658)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30658

Vargyas-szorosban járt vki mostanában?

Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30657

Vagy van még a Kiszombor-Temeszécsény-A1.. Még ez esélyes :)

aladar644 Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30656

olvass a 30616 környékén.Dévánál mindenképp menj fel a pályára.

Előzmény: Kisfiatal (30655)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.28 0 0 30655

A 7es út is xar végig?

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30654)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.27 0 0 30654

Az tény, hogy rettenetes, viszont ha csak Szászvárosnál hajtasz fel a pályára, 180 km-t kell szar úton menned, ha már Aradnál a pályán vagy, akkor csak 60-at kb. Időben kb ugyanannyi, kivéve ha beszopsz egy nagyobb forgalmat a 7esen, mert akkor kitudja; viszont autókímélésben, idegeskedésben kiszámíthatóságban jóval jobban jársz a pályával.

Előzmény: Kisfiatal (30653)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.27 0 0 30653

Ma beszélgettem egy kollegával aki most volt arrafelé. Mondta ő is h igen xar az A1 és Déva közti szakasz, és nagy a forgalom, tele van kamionokkal.. 40 körül tudtak menni. Szóval egyre inkább arra hajlok h megyek a 7esen inkább, és majd Dévánál, vagy csak Szászvárosnál az algyógyi vízesés után megyek fel a pályára.. 

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30651)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.27 0 0 30652

Jaaa, bocs, figyelmetlen voltam :)

Nemtom, nekem megéri a magyar matrica, de ha van időd, akkor ne vegyél. Viszont aztva 3e forintot pár jól megválasztott tankolással meg lehet spórolni ') 

Előzmény: Kisfiatal (30650)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.07.27 0 0 30651

Menj a sima 43-ason és Nagylaknál rá az A1-esre... 

Előzmény: Kisfiatal (30650)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.27 0 0 30650

Az M43-ra gondoltam, ahova 10 napost kéne vennem 3e-ért.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30649)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.26 0 1 30649

Romániában mindenhova kell "matrica", nem csak az autópályákra, szóval mindenképpen kell venned.

Előzmény: Kisfiatal (30646)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30648

Vagy még átgondolom.. :) Végülis 3e ft 3 főre osztva csak 1e ft :)

Előzmény: Kisfiatal (30646)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30647

Ok, köszi, vmennyit azért váltok, a tankolást meg kártyával intézem. Akkor a matricát is itthon veszem kártyával.

Előzmény: Green Army (30635)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30646

Nincs matricám, ezért meg nem veszek.. Egyébként útbaesne persze.

Előzmény: Green Army (30634)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30645

Legalább lenne valami megbízható forrás erről, hogy a turisták is tudják mire számítsanak, hogy, merre tervezzék az utazásaikat.

Előzmény: czimbi (30644)
czimbi Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30644

Szvsz összefügg a lezárás a híd befejezésével, rá kell vezetni a felvezető útra, vagy a francztudjamilyenkacifántosterveik szerint bekötést kell biztosítani. Mondjuk a felvezetőt szeptemberig biztos nem tartják lezárva...

Előzmény: Green Army (30643)
Green Army Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30643

én sem találtam konkrét dolgot.

az biztos, hogy a Gyalui hidat építik, az szeptemberben lesz kész.

https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/video-viaductul-de-la-gilau-finalizat-dupa-cinci-ani-962794

Előzmény: Törölt nick (30642)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30642

Köszönöm, de itt még a gugli fordító sem igazodik ki

Előzmény: Green Army (30641)
Green Army Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30641
Előzmény: Törölt nick (30640)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30640

Vajon, honnan lehetne megtudni, hogy mi a helyzet? Reggel óta ezt kutatom...

Előzmény: aladar644 (30639)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30639

Elképzelhető,hogy zajlik az új híd és a meglévő pálya összekötése.

Előzmény: Törölt nick (30636)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30638

Már pár napja ezt mutatja. Nagyon remélem, hogy aug 03-ig megnyitják

Előzmény: Green Army (30637)
Green Army Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30637

valami időleges lehet pl. baleset miatt.

Előzmény: Törölt nick (30636)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30636

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy az A3 autópálya meddig lesz lezárva (a gugli is kikerüli)?

Green Army Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30635

MOL, Petrom stb benzinkútnál, nagyobb boltban (Kaufland, Lidl, Penny stb) lehet kártyával  fizetni.

és bankokban, utazási irodákban váltanak forintot is.

Előzmény: Kisfiatal (30630)
Green Army Creative Commons License 2018.07.26 0 0 30634

m43 nem esik útba?

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30633

Miért ne tudnál? A hitelkártyás cég majd átváltja neked, és forintban jelentkezik majd a számládon...

Előzmény: Kisfiatal (30632)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30632

Köszi az info-kat. Ezen a matricás honlapon gondolom nem tudok ft-os kártyával venni :) ? A linkelt oldalon azt írják érdemesebb kint váltani lei-t, ott jobb árfolyamon váltják? Valamennyit nyilván váltok itthon is.

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30631

A Kiszombor-Temesvár utat ismerem. Kiváló állapotban van, a települések is rendben vannak.

Az útidíjat online vettem hitelkártyával, és majdnem mindenhol hitelkártyával fizettem. Én mindig - egy csak utazáshoz használt - hitelkártyát alkalmazok, amit, ha valami gazemberség áll be, le tudok tiltatni telefonon. Készpénzt, amikor kifutottam belőle, kizárólag helyi OTP fiók automatájából szereztem. Benzint pedig MOL kútnál.

Hogy hozzávetőlegesen mennyire lehet szükség, ez az oldal szolgál jótanácsokkal.

Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30630

Akkor sztem én úgy megyek hogy Nagylak-->Pécskáig a 7esen, ott fel az A1-re, és onnan amíg tart, aztán vissza rá. 

Opcióként felmerült a Kiszombori átkelés, és Temesvár felé, majd ott fel az A1-re, viszont sok a falu, meg ki tudja milyen az út..

Más: 9 napra megyünk, félpanzióval, az előleget befizettem, és ft-ban is lehet a maradékot a helyszínen. Mennyi lei-t célszerű váltani sztetek? :) 3 felnőtt, nincsenek nagy igényeink. Benzinre biztos kell, útdíj, kajára minimális, vagy semmi(szinte), belépők, csecsebecsék, stb. Esetleg arra kellhet nagyobb összeg ha az autóval történik valami.. Meg persze kint is lehet váltani ha netán kell. Sztem fejenként 10-15e ftniy lei? A benzin amúgy mennyi? Egy teletank biztos kell kint, az máris kb 20e ft.. Akkor több kell :) 10-15e +a benzinre való?

Előzmény: Green Army (30623)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30629

Köszönöm, ezeket is feljegyeztem.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30628)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30628

Tavaly júniusban ezzel

a 15 cm mély alattomossal találkoztam a Libán tető környékén zuhogó esőben. Láthatatlan volt. Ő nyert...

Gyergyószentmiklós és Békás szoros közötti út kátyús akadályverseny volt.

Ezeket is megjavították vajjon?

Mindenesetre, tessen odafigyelni nagyon.

Előzmény: czimbi (30625)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30627

Köszönöm szépen! Ezek jó hírek! :-)

Már csak azt kell valahogy kitalálnom, hogy ezt hogyan tudnám betanítani a Waze-nek.

Apropó, esetleg azt tudod, - vagy tudja valaki - hogy a határ után a mobil szolgáltató váltáskor a Waze folyamatosan működik vagy újra meg kell adni a célt?

(egyébként, a Waze (és a Google is) alapból az elkerülőt ajánlja fel.)

czimbi Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30626
czimbi Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30625

Az elkerülőt én nagy ívben (el)kerülöm :-); egyszerűbb és rövidebb a közlekedési lámpák ellenére is átmenni a városon. Meg amióta elkészült az új Körös híd a városi strand után és az ehhez tartozó belső elkerülő út, stresszmentes is. Ártánd felől bejöttök a városba, elértek a Petőfi parkig, ott jobbra fordulva elértek a Körös áruházhoz,ott balra sorolsz, átmégy egy vasúti híd alatt, ott azonnal újabb balos és elérsz egy kis körforgalomhoz, ott a folyót kell követni keleti irányba természetesen. Lesz két miniatűr körforgalom, a másodiknál egy jobbos és már ott is vagy az új hídnál, ez visszavisz a belső főútra. Így kikerülhető a belvárosi rész. Guglin érdemes átnézni ezt a szakaszt...

A székelyföldi útvonalak javítottak, jól járhatók, a forgalom a szokásos nyári, figyelni kell! Jó utat és szép élményeket nektek!  

Előzmény: Törölt nick (30624)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30624

Sziasztok!

Pár nap múlva ismét indulunk Erdélybe a Székelyföldre, Ártánd - Gyalu - A3 - Nyárádtő - Ákosfalva - Balavásár - Szováta - Székelyudvarhely útvonalon. Az elmúlt években a Nagyváradot elkerülő utat a rossz minősége miatt kihagytuk, inkább keresztül mentünk a városon.

A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ismét megpróbálni az elkerülőt, javult-e az út minősége?

https://www.google.hu/maps/dir/Biharkeresztes/%C3%89lesd+415100,+Rom%C3%A1nia/@47.0477197,21.9587502,13z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x474650472278db93:0x4e93206311336a57!2m2!1d21.7219423!2d47.1301236!1m5!1m1!1s0x47462a38220d6dd1:0x6357d9c75106fdd!2m2!1d22.3980649!2d47.0590191!3e0

Más, esetleg van valakinek friss tapasztalata a:

Parajd – Bucsin-tető – Gyergyószentmiklós

Székelyudvarhely – Zeteváralja – Libán-tető – Gyergyószentmiklós

Csíkszereda – Tusnádfürdő – Szent Anna-tó

Csíkszereda - Gyimebükk

útvonalakról?

Minden egyéb hasznos útinfót szívesen fogadok és előre is köszönöm. 

Green Army Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30623

függetlenül attól, hogy tavasszal 3 dísztárcsát hagytam Marginánál, én mindig arra megyek.

előtt sokat jártunk Arad felé, Arad-Déva olyan kanyargós, hogy 80-90-nél nem lehet gyorsabban menni, tele van faluval, annon hatalmas kamionforgalom,

Aradon mentem az elkerülőn is , éjjel keresztül a városon direktben, délről le az A1-esen a repülőtérig, onnan keresztül a városon...

de az utolsó Arad-elkerülő (7) után mondtam, amikor állóhelyben majdnem felborultunk a vasútátjárón, hogy többet arra nem.

ráadásul nekem szempont a minél hosszabb autópálya, mert Szeben után még van 200 km-rem pálya nélkül falvakon (is) át Kézdiig.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30618)
Green Army Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30622

mivel azon autópályaszakasz még nem készült el, van egy visszafordító,ahol neked van elsőbbségedet és úgy kell ráhajtani...

A1 <--------  

------------------>

Előzmény: Kisfiatal (30619)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30621

Ok, köszi

Előzmény: aladar644 (30620)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30620

bocsi,hogy én válaszolok: van,csak nem direktbe,hanem hurokban.Visszatérítenek kb 800 m után,és úgy: megoldották.Nyugi kiadja magát.Attól tarthattak,hogy direkt balra kanyarodáskor nagy lenne a dugó,balesetveszély...

Előzmény: Kisfiatal (30619)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.25 0 0 30619

Nézegettem egyébként a google térképen, hogy nem lehet felhajtani az A1-re Déva előtt? Tehát van ugyan odavezető út, de nincs balra kanyarodási lehetőség az E673-asról.. Igaz, 2014es a kép, de már akkor is megvolt a pálya odáig.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30618)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.07.24 0 0 30618

Az volt tavaly nyáron nekem. Még rosszabb lehet esőben... többet arra én nem.

Ahogy Aladár mondja, M43+A1+A11+7+A1(Szászváros/Szászsebes kijáratig)+705 és máris Algyógyon vagy.

Előzmény: Kisfiatal (30616)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.24 0 0 30617

Mivel az autópálya elnyeli a forgalom nagy részét a 7-es út nem veszélyes.Rövidebb,de időben valamennyivel több.A Marzsina utáni szakasz kb 30 km-en elég idegtépő valóban,főleg érzésre autópálya után,de kibírható,ha az utazási ídő fontosabb.

Előzmény: Kisfiatal (30616)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.24 0 0 30616

Közbe olvasom, h az A1es vége után Marzsina-Marosillye közt brutál xar az út.. Akkor lehet mégiscsak a 7esen kéne menni?

Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.24 0 0 30615

Köszi :)

Út-kérdés: Nagylaktól Déváig az A1-es kicsit kerülő, ennek ellenére érdemesebb ott menni mint a 7-esen?

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30614)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.07.18 0 0 30614
Előzmény: Kisfiatal (30613)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.18 0 0 30613

Rögtön az első látnivalónál elakadtam: egész egyszerűen nem találok az algyói vízesésről hely infot, azaz pontosan hol található :) Google térkép nem jegyzi, máshol meg csak képek vannak..

Green Army Creative Commons License 2018.07.17 0 0 30612

mert az A1-est favorizálja.

persze, nincs benne semmi nehézség. ide lehet eljutni kb 1 óra alatt..

Előzmény: Kisfiatal (30610)
czimbi Creative Commons License 2018.07.17 0 0 30611

Egyszeri egyhetes, egyhavi útdíjat fizetsz, abban benne van az autópálya használat is. Már az a kevés, ami van...

Előzmény: Kisfiatal (30610)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.17 0 0 30610

És ez az egy órás kapaszkodás kezdőknek is járható? :) 

Utak: a google útvonaltervező miért hagyja ki Arad után a 7es utat? Még pár hónapja is kihagyta, meg most is.. Az autópályákra még külön kell fizetni az általános útdíjon felül?

Előzmény: Green Army (30609)
Green Army Creative Commons License 2018.07.16 0 0 30609

Túrautvonal van millió, egyszer a környéket lődd be..

Ha felmentek a Transzfogarasba a Balea-tó-ig, onnan egy órás kapaszkodással újab tavakhoz lehet eljutni..

Előzmény: Kisfiatal (30606)
vadmurok. Creative Commons License 2018.07.15 0 0 30608

A transzfogarasi útra mindenképpen hétköznap menjetek, hétvégén katasztrófa a forgalom.

czimbi Creative Commons License 2018.07.14 0 0 30607

Ez az, jó helyen vagy, csak vedd a fáradtságot és kicsit olvasgass vissza, megéri! A kérdéseidre itt vannak a válaszok a fórumon.

Kisfiatal Creative Commons License 2018.07.14 0 0 30606

Hali!

Aug-ban utazunk Erdélybe, konkrétan Székelyszentlélek lesz a szállás, hazafele Torockó, ott is pár nap. Dél-Alföldről mennénk, elvileg Nagylaknál, de ha másfele jobb, akkor lehet arra.. 

Esetlegesen látnivalók útközben? Meg a Székelyföldön a kötelezőkön kívül? :) Esetleg könnyebb túraútvonal is érdekelne. 

Ja, majd a Transzfogarasit is útba akarjuk ejteni valahogyan..

Amúgy nincs erdélyes utazós topik?? Én nem találtam..

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.03 0 0 30605

Á, ő csak egy sima magyarugarozó, aki (még) nem bírta feldolgozni az emigrációt. A jelenség neve hasítás, elvált szülők gyerekei is szokták ezt produkálni, amikor választanak egy szülőt, és azt kritikátlanul védik a másikkal szemben. Nem jó állapot, és sokunk átment ezen hosszab-rövidebbb ideig, szóval én inkább sajnálom őt. 

Előzmény: improduktiv (30597)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.02 -1 0 30604

a seggfejezést visszavonom...

Előzmény: czimbi (30603)
czimbi Creative Commons License 2018.07.02 0 1 30603

Ja és végy vissza a seggfejezésből, ez itt nem az a hely!

Előzmény: aladar644 (30601)
czimbi Creative Commons License 2018.07.02 0 1 30602

Te tényleg vátrás vagy! :-)))

Előzmény: aladar644 (30601)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.02 -2 0 30601

kimaradt: az ellenség is hasonló infrastrúktura hiánnyal "küzd" adott esetben.

Éppen az autópálya hálózat hiánya okozza a vesztüket.Ne röhögtess.És,ha mégis?akkor mi van?Nekem jobb lenne,ha végre nem ők jönnének ki győztesnek.Ti kinek drukkolnátok? a vátrásokkal együtt vagytok,seggfejek

Előzmény: aladar644 (30600)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.02 -2 1 30600

Bólogató Jánosok? szerintetek háború idején egy rendes tanknak autópálya hálózat kell?Ez a döntő szempont??????????

Amiket mondott,az általános érvényű támadási felület,stratégiailag mindenhol megállja  a helyét.Ha a légvédelemre ,repterekre célzott volna,akkor nem szólok semmit.

És mit mondott volna a csonka országról? ahol minden tank a vízfej fele mehet száguld,körgyűrű itt sincs,repterek még annyi sem.

Csak mellesleg: Románia mindig jól jött ki a legutóbbi háborúkból,és ez nem autópálya kérdése volt,azt hiszem,ebben megegyezhetünk.

Előzmény: czimbi (30598)
czimbi Creative Commons License 2018.07.02 -1 1 30599

Szvsz nem lehet vátrás, mert akkor tudná, hogy a román nyelvű anyag is erről szól, csak sokkal részletesebb! :-)

Előzmény: improduktiv (30597)
czimbi Creative Commons License 2018.07.02 0 1 30598

Persze, az amerikai hadsereg európai haderőinek parancsnoka is egy idióta, ha te mondod, biztos így van! :-)

Előzmény: aladar644 (30596)
improduktiv Creative Commons License 2018.07.02 0 1 30597

Te vatrás vagy?

Előzmény: aladar644 (30596)
aladar644 Creative Commons License 2018.07.01 -2 0 30596

Idióta írás,ha nem lenne ennyire gunyorosan becsmérlő,még hitele is lehetne.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30594)
czimbi Creative Commons License 2018.07.01 0 0 30595

Szuperutak ugye....;-)

Bár jobbak lennének, annak mi is örülnénk, akik elég gyakran használjuk. Ezeknek meg amúgy csak a kétkulacsos politika folytatása a fontos. A rednekkek összes kisöpört katonai hulladékát felvásárolják, csak a NATO vigyázzon rájuk, összef.ssák magukat az oroszoktól, főleg, hogy Pútyínka utalt is arra, hogy jó lenne csendben maradni, mert két lépés és a Prutnál vannak.  

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30594)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.07.01 -2 0 30594
Green Army Creative Commons License 2018.06.27 0 1 30593
örökmozgó3 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 30592

Természetesen. Olyan érzésed lesz mintha márványon sétálnál.

Előzmény: aladar644 (30591)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 30591

és a sóbánya is vízmentes:))

Előzmény: örökmozgó3 (30590)
örökmozgó3 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 30590

Ha rossz időlenne, semmi gond mert nagyon jó fedett fürdő van a település szélén.

Előzmény: humi81 (30587)
humi81 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 30589

Nagyon szépen köszönöm!!!

Green Army Creative Commons License 2018.06.25 0 0 30588

kb mintha mondjuk Miskolcot vennéd.

ehhez viszonyítsd.

Előzmény: humi81 (30587)
humi81 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 30587

Sziasztok!

Valaki tudna segíteni abban, hogy mi a jellemző időjárás Parajd és környékén október közepe-vége felé?

Előre is köszönöm!!!!

Green Army Creative Commons License 2018.06.25 0 1 30586

nekünk 10,5 óra volt a rekord eddig a Tapolca-Kézdivásárhely (kb. 910 km) szakaszon, de az utóbbi években (dugó,  vagy baleset, A1 részleges lezárása, vagy 2 órás várakozás a határnál) mindig belefértünk 12 órába.

sajnos a Lugos-Déva szakaszra, hogy teljesen kész legyen, még éveket kell várni (2-es szakasz kb 3 év min.) mert az alagutakat még el sem kezdték építeni.

egyes szakaszok (3-as, 4-es) azonban jövő év elején, közepén (jó esetben ez év végén) átadhatók lesznek. 

vc-es néni érdekes, mert fizetni nem kellett.

most legalább van konténer, egy-két évig még benzinkút sem volt. talán úgy gondolják, hogy nem használják annyian még az autópályát, hogy megérje állandó benzinkutat építeni. nem tudom... 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30584)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 30585

"Kanyargós és az út is a magyar átlag színtet hozza"

Dehogy hozza, brutálisan szar, kb 86-os felújítás előtt volt ilyen. Az autópálya sem a legjobb, sem az építés minősége, sem a pályavezetés nem jó, kb a cseh/szlovák minőséget hozza. 

Előzmény: aladar644 (30583)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 30584

Sepsiszentgyörgy - BP (~ 730 km) bruttó 8 óra volt (pisiléssel, tankolással), most érkeztünk meg, de szombat délben indultunk, így Szebenig és a két pályaszakasz közötti részen alig volt forgalom. Ha lett volna, 10-12 óra közé tippelem az utat, ott már lehet hogy versenyezett volna a Nyíregyháza-Vállaj-Zilah-Magyarvista-Marosvásárhely-Segesvár-Előpataka-Szentgyörgy (illetve ennek inverze) útvonal is. Ha majd kész lesz legalább a horroszakasz a két pályarész között, akkor szerintem lerövidül egy órával az út, és akkor akár Csíkszeredáig is opció lehet. 

Viszont azt mondja meg valaki, hogy 1. miért van vécésnéni az út melletti budikban 2. miért ilyen konténerbenzinkutak vannak végig? Átlagosan 5-6 éve járhatóak ezek a részek, de egy normális sincs.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30582)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 30583

Valóban nem első osztályú  a két autópálya szakasz közötti rész,zsúfolt,Kanyargós és az út is a magyar átlag színtet hozza,néha egy egy nagyobb kátyúval(bár foltozgatják) de szorosan véve ez a kellemetlenebb szakasz csupán 30-35 km,mert Marzsinától kezdődik(nem Lugostól)és Marosillyénél már jó az út,csak a forgalom marad zsúfolt.

És ne feledd,hogy a helyzetet érzésre még jobban rontja az is,hogy két,egyenként 125 km pályázás között van ez a szakasz,tehát nagyon éles a határvonal mint zsúfoltság,mint minőség tekintetében.

Az egyes út,Marosvásárhelyig jó minőségű főút,óriási a forgalom,és ez lényegében végig kitart Váradtól Vásárhelyig,rengeteg falú,ember és a helyi forgalom sem a magyarországi sűrűségű,hanem jóval nagyobb,kicsit kaotikusabb,városokon kell átmenni.A Királyhágó,meg a Kőrös menti kanyargós út sem éppen idegnyugtató a nagy kamionforgalomban.Persze ki lehet bírni,rengeteget jártam arra,de két éve már Arad fele a pályán.Kivéve,ha motorral megyek,akkor nem ragadok be,könnyebben előzök,és a motorozásnak nem az autópálya való eleve.

Nyilván,ha nem a gyors,kényelmes megérkezés a cél,hanem az ismerkedés az út közbeni országrésszel közelről,akkor nem szabad autópályázni..

Előzmény: Mihályné Fabulya (30572)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.06.23 0 1 30582

Mi tavaly nyáron Gyuláról indultunk és Méhkeréknél mentünk át. Onnan Nagyvárad körül rá az 1-esre, és hajrá. Kolozsvárról pedig Tordán és Marosvásárhelyen át érkeztünk a Székelyföldre. Visszafelé kipróbáltuk a Székelyudvarhely, Segesvár, Nagyszeben, Lugos, Temesvár, Szeged vonalat. Az A1-től, A1-ig hajmeresztő volt Lugoson túlig, utána már az Alföldön minden OK.

Tapasztalat: jobban jársz, ha Kolozsvár felé veszed az utat.

czimbi Creative Commons License 2018.06.22 0 1 30581

Ahogy Green Army írta, a Nagyvárad-Kolozsvár főcsapás ajánlott.

aladar644 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 30580

igaz,sőt pályázva megnő a fogyasztás is,de kinek mi a fontos.

Előzmény: Green Army (30579)
Green Army Creative Commons License 2018.06.22 0 0 30579

ez már opció, de azért a +90 km nekem soknak tűnik, már csak benzinben is...

Előzmény: aladar644 (30578)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.22 -1 0 30578

Szeben után  Brassó helyett Meggyes Segesvár SzUdvarhely fele korrigálom.Igaz,hogy km-ben így is hosszabb,90-el,de az 1-es út idegtépő forgalmának kihagyása( Nagyvárad után,Királyhágó,stb.)talán megéri a nyugodt többletet.Időben vagy ugyanannyi vagy kedvezőbb lesz.

Előzmény: Green Army (30575)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.06.22 -1 0 30577

Már ha sikerül eltalálnod a kijáratot, mert 1 db tábla mutatja közvetlenül a letérő előtt, ellentétben mondjuk Buzauval, mert az legalább 10.

Előzmény: Green Army (30571)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.06.22 -1 0 30576

Nem elírás, miután átadták, beszakadt az út pár km-en, illetve az az útszakasz nem arról szól, hogy a peremen levő városokat összekösse, hanem hogy a fővárosra ráhordó forgalmat csökkentse, pont,  mint az M1,3,5,6,7.

Amit te itt előadtál, az egy nagypofájú magyarugarozás, most meg vicces utóvédharcot folytatsz, de te tudod. Az persze igaz, hogy lehetne pálya Debrecenből Pécsre is Szegeden keresztül, de ezzel alátámasztani azt, hogy Romániában jobb a pálya- és úthelyzet, hát ...  :) :) :) 

Előzmény: aladar644 (30570)
Green Army Creative Commons License 2018.06.22 0 1 30575

végülis mi az a +150 km:)

Előzmény: aladar644 (30574)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.21 -1 0 30574

Békéscsabáról én az A1-en mennék Brassó Sepsi útvonalon.

Green Army Creative Commons License 2018.06.21 0 1 30573

szerintem onnan indulva Nagyvárad felé érdemes menni.

Mihályné Fabulya Creative Commons License 2018.06.21 0 0 30572

Sziasztok!

Csíkszeredára utazunk Békéscsabáról. Nagyvárad fele jobb vagy az A1-en Déva fel?

Kinek mi a tapasztalata? Most szombaton indulunk.

Green Army Creative Commons License 2018.06.21 0 0 30571

hát én már egy jó ideje délnek járok,  úgyhogy nem panaszkodom, egyedül a Lugos-Déva szakasz épül lassan, a hiányzó autópályarészre ráterelt forgalom miatt tavasszal akkor aknák voltak, hogy 4-ből 3 disztárcsát hagytam el....

Szeben és Brassó teljesen elkerülve, amúgy Brassóban rengeteget változtak az utak az elmúlt 10 évben, 3-4 sávos körforgalmak épültek a horrorkereszteződések helyett, viszont ott is tavasszal a Brassóból kivezető szakasz Háromszék felé tele volt aknákkal, pedig 2 éve javították ki.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30569)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 30570

A 30555-ben elütöttem.Nem 18,hanem 8 évet akartam írni.Elnézést,Mea culpa.A többit nem ismétlem.

Nálad az A1 nem elírás?minőség,aszfaltozás.Az M1-re utal.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (30569)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.06.21 -1 0 30569

Miről beszélsz, ember? Magyarországon 1400 km autópálya van, ebből kb 900 km épült meg az utóbbi 18+ évben, Romániában összessen van 750 km, ebből kb 600 épült ugyanakkor. Románia kétszer akkora, tehát fajlagosan jóval kevesebb, de abszolút mértékben is. Erdélyről és az ő közlekedéséről annyit, hogy tegnapelőtt Segesváron aszfaltoztak egyet a meggyesi/vásárhelyi oldalon, kb. 10-15 km-es sor és 90 perc álló dugó alakult ki, Segesváron meg a MOL kútig állt a sor, felerészt teherautók.

Szigorúan véve Erdélyben 50 km pálya van, az A1 pálya Aradtól EUs pénzbőlés nyomásra, botrányos minőségben készült el. Ha jártál előtte arrafele az E60ason (?), tudhatod, hogy azon az úton összefüggő teherautósor kígyózott Bukarestig ill Pitestig, kb 50-60 km/h-val, így nem értem, milyen módon tudod szembeállítani az A1 építését a magyar gyakorlattal?

Abban igazad van, hogy Magyarországon a nem autópályák és a városi utak is sokkal szarabbul mutatnak, de várjuk meg, míg ott is eltelik karbantartás nélkül 20-25 év, szerintem ugyanaz lesz.

A legszörnyűbb továbbra is a vezetési morál, ill. az, hogy Kolozsvárig dugó és eszetlen forgalom, Aranyosgyérestől megintcsak, az autópályán meg senki - gondolom, nem mennek fel a pályára. Ja, és a 750 román autópálya-km-be minden bizonnyal beleszámít a 2 km-es gyalui felhajtó is, amely lehetne a pénzlopás egyetemes szobra, jobbra kisív helyett kb 720 fokot kell fordulni ;) 

Előzmény: aladar644 (30555)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2018.06.20 -2 0 30568

Te ki vagy és mit akarsz? 

Előzmény: aladar644 (30567)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.19 -1 1 30567

Ismertem a cikket,nem tudom,honnan vették ezt a marhaságot,talán még a Ceau korszakból.Egyébként olvastad a kommenteket Is?

Az autópályaszerüségre egy annyit írok,hogy bár annyira lenne autópályaszerű az M9,mint amennyire az amelyiket te írtad.Még annak is örülnék,ha feleannyira lenne az.Pihenő nélküli 52 km,...Pedig itt javarészt teljesen síkvidéken kellene haladjon,még az emelkedő szögeket,százalékokat sem igen kellene figyelni,de....

Debrecen-Szeged-Pécs-Kaposvár-Nagykanizsa-Sopron.Nagyjából ezen az útvonalon tervezték már legalább 40 éve,mivel igazából szükség lenne rá.Mondom,akár autópályaszerüen.

Előzmény: czimbi (30566)
czimbi Creative Commons License 2018.06.19 0 0 30566

Egy statisztika, ha már utak....

Előzmény: aladar644 (30557)
czimbi Creative Commons License 2018.06.19 0 1 30565

Látom értetted az autópályaszerűségre felhozott példáimat, főleg, ha koptatod is az ottani utakat....;-) 

Ja és nehogy azt hidd, hogy az olasz, az osztrák nem lop, csak okosabban teszi... A civilizációs máz mögött azért vannak náluk is bajok, hibák rendesen, nem kell mindig hasraesni előttük. Az, hogy trianon miatt kicsik vagyunk és az európai piac számára nem komoly tényező, az még nem jelenti azt, hogy becsmérelni kell azt, amit elértünk, mivel az eredmény nem is rossz és nem szégyellnivaló. A napi politikai szennyet, mocskot, sárdobálást meg talán hagyjuk a bulvárnak.  

Előzmény: aladar644 (30563)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.19 -1 0 30564

"Budapest az ország közepén van, Bukarest meg a szélén."

melyik közepén? mert sem földrajzi,sem mértani közepén nincs.A fejlesztési szempontok közepén van.

Én 28 éve járom a két ország útjait,ezalatt fejlődött mindegyik.Néhány éve azért változtattam Kaposvár mellől Marosvásárhelyre az útirányon Nagyvárad helyett Arad fele,mert román részen elkészült az autópálya Szebenig (a kis dévai szünettel),a mellékutak is 90%-ban simák,megújultak..Itt pedig maradt ugyanaz a nihil,mint volt 40 éve,vagy sokat romlott,ahogyan írod.

Előzmény: Green Army (30561)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.19 -1 0 30563

Azért látom érted a lényeget.Van aki Szeged Pécs Nagykanizsa vonalon lakik.Vagy az nem adófizető?Nézz rá a térképre,ez a sugaras rendszer nem egészen az európai országokra jellemző,beleértve a V4eket is,viszont már már kezdi éreztetni negatív hatását: mindenben sereghajtók vagyunk.Érthető is,hiszen nem az ország fejlődik harmonikusan,hanem a kialakult helyzet miatt mesterségesen vagy gerjesztetten Budapest.És sok mindenben Románia is zárkózik fel.Könnyű,hiszen csak Erdélyben, sarkítva kicsit 100 km-ként van egy nemzetközi repülőtér,összesen 6 vagy 7,míg itt,hasonló területen kettő(egy ideje a debrecenivel együtt).ezzel is meghatározva akár a turizmus,akár a gazdasági szereplők célirányát.Kicsit nagy itt a mellény,ez egészen addig helytálló,amíg nem nézel szét,és nem viszonyítasz.Persze van amiben mi közelítünk Romániához: a korrupció,lopás,már egészen jól csinálják magas szinten is,és soha nincs semmilyen felelős.A DNA azért dolgozik,mint hallom,egy két miniszter vagy elnök is még csücsült is.Itt a 4-es metroból az olaf jelentésben szereplő pénzt együtt tette zsebre társadalmunk krémje,színtől függetlenül..Hat évig nem hiába kussoltak.És lényegében azóta is.És nehogy azt hidd,hogy a nemzet Lőrince egyedül csak a jobb oldalnak a strómanja.

Szerintem az adóztatással együtt már felette is vagyunk.

Balkáni a feeling az tény,de ez helyi jellegzetességként fogható fel,és ne felejtsd:ha egy osztrák vagy német átjön Hegyeshalomnál,neki már ott megjelenik a balkáni feeling.

A déli államok mindenhol máshogyan élnek,mint az északi népek,ez általános jelenség.És az örökség merőben szomorúbb képet mutat sok helyen,ez a különbség mindig is megvolt a két ország között.

A magyar román viszonyt leszámítva Románia kezdi egy élhetőbb ország képét mutatni,mint a csonka ország.Sajnos.Országról beszélek,nem fővárosról,ezt errefele nehezebben értelmezik.

Előzmény: czimbi (30562)
czimbi Creative Commons License 2018.06.19 0 1 30562

Hmm, lazíts és örülj, hogy autópályákon juthatsz el pl. Nyíregyházáról a horvát határig, vagy Szegedről, Kecskemétről Győrbe stb... Az, hogy Bp. centrikus a hálózat, az nem újkori örökség. Az még a Nagy Magyarországunk öröksége és ezt a vasúti pályák is mutatják még mindig.  

Ne hasonlítsuk a román, balkáni, milliárdokat sikkasztó kormányok sorát a mieinkhez, nem sportszerű, lopni nagyon tudnak, ebben nemcsak minket, majd minden európai nemzetet megelőzik. Olvass utána, pl. a bechtel sztori! 

Autópályaszerűség: a minimális szakmai elvárásokat felrúgva készültek pályaszakaszok, amik már átadás előtt repedeztek, aztán az első eső után lesuvadt pályaszakaszok miatt lezártak szakaszokat hónapokig, visszabontották, újraalapozták és újra átadták....

A Bechtel 52 km-es szakasza sem szélességében, sem az emelkedők százalékos értékében nem szabványosak; egy egyszerű pihenőt kötelezően be kellett volna iktatniuk, ezt is kihagyták; ettől még használhatók persze, de nem szabványosak. Soroljam még? 

Előzmény: aladar644 (30560)
Green Army Creative Commons License 2018.06.19 0 1 30561

Budapest az ország közepén van, Bukarest meg a szélén.

amúgy lassan 15 éve járom a két ország útjait, de autópályákban és gyorsforgalmi utakban még mindig ég és föld a különbség.

főutvonalak minősége viszont kb ugyanaz, ott sokat fejlődött, nálunk sokat romlott...

Előzmény: aladar644 (30560)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 30560

A lényeges különbség az,hogy ha a Magyarországi trend érvényesülne Erdélyben is,akkor Székelyföldön az életben nem lenne autópálya,Egy kirajzolódó hálózat meg aztán végképp nem,csakis Bukarest viszonylatában épülne minden,csakis buta sugár irányba,mint itt.Nem tudom mit értettél autópályaszerűségnek,én inkább itt veszem észre a keskenyebb gyorsforgalmi utakat,szó volt,hogy majd szintbeli kereszteződések is lesznek,amolyan tesco gazdaságos formában.

A munka tempóról,csak annyit: az M9 hídját éppen 16 éve adták át,azóta egy kapavágás nem történt.A debreceni kb 4 km autópálya szakaszt nem nevezném etalonnak.Hány éve?és ne felejtsd,Kósa L. úr hatalmas ráhatására történt,mert,logikus,át ment a forgalom a városon.

Előzmény: czimbi (30559)
czimbi Creative Commons License 2018.06.19 0 0 30559

Mondjuk képben vagyok, hisz munkám ideköt a csonkaországban, de rendszeresen hazajárok Székelyföldre, tehát friss élményeim is megvannak, a román munkatempóról és autópálya hosszakról. Szóval vidéken is erősen épülnek a sztrádaszakaszok (lásd Debrecen környéke, M4 szakaszok stb.), bár ez a tempó lenne jellemző az erdélyi részeken is. 

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.06.18 0 0 30558

Engem abszolúte nem érdekel, hogy milyen beállítottságú a hírhordozó. Az sem, hogy a böszme vagy a zsebnapóleon ideje alatt épültek/adták át. 900 km vs a fejelopott alatti talán 150 km-nyi, amit 1980 után követett a másik 350 km. Itt megvizsgálhatod az autópálya hálózatot. A bicikliutakban válszeg járatosabb vagy, és nagyon jó ötlet az is. Megintcsak érdektelen ki kezdte és ki adta át.

Ami az oláhokat illeti, a cipész inkább a devizatartozásokkal foglalkozott, mintsem autópályaépítéssel. Az dícséretes, hogy mostmár (!) építgetnek.

Előzmény: aladar644 (30557)
aladar644 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 30557

Doar pentru tine...vagyis csak neked,hiszen mindenki tudja,hogy ez a 900 km jóindulattal bicikli útat jelent.(jóindulattal,hiszen a közútról festéssel leválasztott bicikli sávot is oda sorolják.)

Olvasd el ezt:http://www.demokrata.hu/hir/leltar/felgyorsul-magyarorszag

Direkt egy jobb oldali újság cikkét teszem fel.tehát 191 km volt ÁTADVA,ami nem ugyanazt jelenti,hogy megépítve.de biztos te is értelmezed a cikket:2010 ben 118 km-t  adtak át,tehát évekkel korábban kezdték az építését.Az M6-osról van szó. a maradék 73 épült azóta.

És még egy kis adalék: az itteni autópályák egy harmadát már a Kádár rendszerben megépítették vagy elkezdték építeni,míg tudjuk,hogy a Ceau időben Romániában gyakorlatilag nem létezett autópálya.

Az általad említett 900 km 28 év alatt lett megépítve,de az egyéb utak minősége sok esetben főutaké elég siralmas.Ezen a  téren Erdélyben óriásit változott a helyzet.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (30556)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.06.18 0 0 30556

Doar pentru tine ...

În ultimii 18 ani, în Ungaria au fost construite circa 900 km de autostrăzi. Sunt încrezător că veți găsi lungimea autostrăzii ("autópályaszerűség").

(Elnézést a nyelven értőktől, a legjobb barátom fordította le nekem.)

aladar644 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 30555

autópálya szerűségek?örvendenék,ha nálunk annyi "autópálya szerűség" épült volna az elmúlt 18 évben,mint Romániában,pontosabban Erdélyben,hiszen nem Bukarest körül épültek.Vagyis,hogy a csonka magyarok is értsék: VIDÉKEN nem pedig a főváros (nálunk Bp.) körül.

Előzmény: czimbi (30554)
czimbi Creative Commons License 2018.06.18 -1 0 30554

Most már egyértelmű a válasz arra, hogy miért ilyen csigalassúsággal épülnek az autópálya szerűségek a románoknál! "Felelős" miniszter megválaszolta, nem is akárhogy! :-/ 

aladar644 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 30553

buking? vagy hasonló?

Előzmény: kehasl (30547)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!