Nagyon jók a képek, sok segítség azoknak, akik építeni szeretnének. Ma mákos kalácsot sütöttem, nagyon jól sikerült, 25 perc alatt megsült. Az alja is éppen jó lett. Ez azért említendő, mert nálunk nincs üveg benne. Aggódtam kicsit, hogy hiányozni fog. Most örülök, hogy nem vacakoltam a sok üvegszilánkkal. Képeket csak a hónap végén tudok küldeni, mert nincs itthon a gép.
Nagyon örülök ha burkoltan is de csak érkezett hozzászólás az általam korábban irtakhoz. Valóban érdekelne, hogy mi van abban az esetben ha új kisméretű téglából van megépítve a kemence fala úgy mint a tűztér alja?
Mi történik szerintetek? Biztos, hogy megreped, van valakinek személyes tapasztalata?
Találtam egy olyan bontott anyagot amit régen padlások járófelületének burkolására használtak. Ez egy kb. 25x25x3 cm-es méretű égetett agyag ugyanúgy mint a tégla.
Egy gond van, vele piszok drágán kínálta a pasas 600 pénzt kért érte, persze nem vettem meg. Szerintem ez is alkalmas lenne a tűztér aljához az üveg tetejére.
Üdv nektek.
Tu-Ja
ui.: Egyébként a bontott téglát is igen jó pénzért mérték 85-125 Ft/db, igaz mindegyik bélyegzett volt.
kb 27 cm üveg ment bele, iszonyú mennyiség kellett hozzáá.. szomszédok padlásról leszedett régi üvegei, nekünk 2 év alatt összegyült bébiételes üvegeink, és még vmennyi a szelektivből....
az üvegre jött kb 3 cm agyag.
kezdődik a búb épitése. régi hódfarkú cserépből, agyaggal felrakva (pelyva van az agyagban 1 egység agyaghoz, 1/3 pelyva ment)
fiam ellenőrzi belülről a dolgokat...
itt állunk most. most jön egy kis szükités rá, aztán indul a kémény.
a 2 hét száradásból vasárnap telik le az 1 hét, addig készülhet a kémény.
Elkezdődtek a munkálatok. A terv egy cserép-kemence. Az alapozás és az alja kész. Most egy ideiglenes tetőt szeretnék fölé, utána jöhet maga a lényeg...
Több hete olvasgatom milyen jókat írtok a saját tapasztalataitoktól és a begyűjtött
infókról.
Engem is megfertőzött valami és arra késztet, hogy saját kemencét építsek a már
meglévő dupla tűztérrel rendelkező grillező, bográcsozó és tárcsán sütögetni engedő frissen elkészült kreációm mellé. Már kétszer sütöttünk rajta, kár, hogy nem érzhettétek az illatokat.
Szóval szívesen vennék hozzászólások és tanácsokat a tervbe vett kemencémmel kapcsolatban.
Az elképzelésem a következő:
A már adott részben faoszlopokon, részben pedig táglafalon álló betonlapra épülne a kemence. A tűztér alul 100 mm darált üveg lefedve 10mm homokkal vagy közvetlenül az üvegre agyag amibe 20 mm vastag samot lapot raknék, ugyanúgy agyaggal fugázva. A kemence teste agyaggal két sorban egymás fölött boltíves tégla ami fehér vakolatot kap.
A kémény kicsit trükkös a helyi adottságok miatt. Ugyan hátsókéményesnek tünik, de mégis elöl vezetem kia füstöt a kemencéből. Az első boltív tetejére hátrafelé emelke-
dő módon egy 140 mm-es rozsdamentes csövet fektetek és a hátul felépített kéménybe vezetem. A csőbe az ajtó fölötti részen egy elzáró billenytyűt teszek, hogy
szabályozható legyen a meleg áramlása a felfűtési és a sütési fázisban.
Röviden ennyi a kemence, de megépíteni nem lesz ilyen rövid idő.
Hát ebben a számomra csodaszámba menő építményben szeretnék én mindenféle a
gyomornak- és orrnak kedves dolgokat sütögetni. Ne adj isten -eléggé el nem ítél-
hető módon- még kenyeret és tésztákat is.
Nagyon örülök, hogy nem csak én vagyok ilyen fertőzéssel megáldva hanem többen is.
Jó kérdés, ez kimaradt. Rövidre kopott, nedves cirokseprűvel. Így is marad egy kis por az alján, de az a kenyértésztába nem ragad bele. Simán le lehet porolni. Bár régen az ilyen kemencékben készült kenyér aljáról levágtuk a héjat, azt a kutya, macska ette (nálunk tejjel). De a rövid idő alatt megsülő lángos alja olyan hamar felforrósodik, hogy annak a kis hamunak nincs ideje beleragadni. Gondolj bele, 3-4 perc a sütési idő, ugyanez villanysütőben legkevesebb 10-15 perc, de akkor már kiakad villanyóra.
Köszönöm a figyelmeztetést,csak abbol gondoltam ,hogy téglát is raktál mert láttam a képeden egy két darabot nekitámasztva a hálonak.Gondoltam .....de akkor még érdeklödöm itt-ott..(nekem..süjjön az a malac...ha már bement:))
Még mielőtt rólam vennél példát figyelmeztetlek, hogy az igazi próbák még hátra vannak, én nem vagyok szakember, ez az első próbálkozásom. Ettől függetlenül, szerintem nem kell szigetelés, hacsak nem akarod egyszerre nagyon hosszú ideig üzemben tartani a kemencét. Mondjuk egy malacnál már hasznos lehet. A kemencém fala csak vályog, tégla sincs benne. Azt azonban meg kell mondanom, hogy nagyon sokat szenvedtem vele a repedések miatt. Meg lehet csinálni, de nálam csak akkor tapadt rá rendesen az egyik réteg a másikra, ha legfeljebb 2 cm-t raktam föl a még nedves előzőre. Szikkadás közben így is rá kellett ütögetni. Az egyik oldala így sem lett tökéletes. Azért az agyag is tágul és összehúzódik a hő hatására, diletációs hézagok keletkeznek. Esetleg segíthet, ha a rétegek közé valamilyen vásznat tesz az ember. A búbos alaknál talán ez nem ilyen nagy gond. Végül is azt készítették tiszta vályogból.
Ha van vessző, és türelmed is hozzá, akkor én is arra bíztatnálak. A csirkeháló elég gyenge, behajlik a vályog alatt, hiába raktam duplán. A kemence alját csak sós agyaggal borítottam. Sajnos eléggé felhólyagosodott, úgyhogy gondolkodom a téglán.
Előlkéményesre gondoltam én is. Most azon győzködnek, hogy a betonvasak közét fűzfavesszővel fonjam meg. Azt még nem is volna nehéz beszerezni (van felénk bőven). Szép lett a kemence gratulálok hozzá. A sütőtér alját téglával fedted le vagy hagyományosan sós-agyagos sarat használtál?
Pont így indultam neki. Nézd meg a képeket itt: http://www.stramonium.extra.hu/kemence.htm Ha valamit ferdének látsz, azt én inkább autentikusnak szoktam nevezni :) Bár lehet, hogy jobban járnál elől kéményessel. Először vesszőfonatra gondoltam, de túl nagy utána járkálás lett volna jó fűzvesszőt szerezni. Ezért lett vékony betonvas és csirkeháló.
Bocs, de nem voltam itthon. Kenyérlángost készítettem egyszerű kenyértésztából, amit saját érlelésű kaukázusi kefirrel és vízzel dagasztottam. Tehát liszt, só, élesztő, kefir, víz. 7-8 mm körüli vastagságúra nyújtottam. A kemencét talán egy félóráig fűtöttem gallyakkal, de fahasábokat is dobtam rá, mivel ott heverészett még a jövő téli tüzelő egy része az udvar közepén. Egyik oldal, másik oldal és megint ugyanez. Közben beugranak a gyermekkori emlékképek, és felötlött, hogy a nagymama miután elégett a tüzelőanyag, a parazsat szétterítette egyenletesen, aztán lezárta az ajtót. Valameddig így maradt. Ezután húzta előre a parazsat a betévőhöz, és az ott is maradt a sütés végéig. A sütnivalót simán be lehet fölötte tenni, és ki is lehet venni, ezt kipróbáltam. (Van igazi sütőlapátom.) Az agyag aljzaton sütöttem csak úgy autentikusan. Miután betettem a tésztát, benéztem 2 perc múlva. Egy kenyérnek látszó tárgy somolygott vissza, és nagyon finom illatok szálldostak a levegőben. Még mielőtt csodára gyanakodtam volna rájöttem, hogy felfúvódott. Ráadásul később sem esett össze, még a kihűlés után sem. Kb. 3 perc alatt megsült (át is sült). A teteje alaposan megpirult, de nem bántóan. Úgy tűnik, hogy kicsit többet kellett volna várni, amíg eloszlik a hő. A fal külső felülete nagyon soká ( 1 óra) melegszik fel, pedig csupán 7-8 cm. Aztán órákig szinte forró. Azóta nem voltam itthon, legközelebb, talán holnap, kaláccsal próbálkozom. Sajna egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy elsőre sikerül megfelelően kifűteni. Ezt ki kell tapasztalnom.
Más. Úgy emlékezem, nem esett még szó az aszalásról. Márpedig a kemencében ezt igazán jól lehet csinálni. Vettem fém szúnyoghálót, délután nekiállok aszalókereteket készíteni. Nemsokára itt az ősz, jönnek az aszalnivalók. Sőt, itt is vannak. Szerintem egy sütés után simán megaszalódik egy adag szilva vagy egyéb a maradék melegen.
Szeretnék én is kemencét építeni, de sajnos nem tudok megfelő mennyiségben beszerezni téglát. Azon gondolkodtam, hogy a boltív részt úgy készíteném el mint a vesszőfonatos búboskemencét kell csinálni, csak a kémény meg az alap lenne téglából. érdeklődnék mi a véleményetek a dologról.
Szerintem az csak akkor negatívum, ha csak az alja van samottból a boltív pedig sima téglából. Ha az egész csak samottból áll akkor szerintem nem gond. De ez csak a fizika része a dolognak a tapasztalat nálam hiányzik. Természetesen várom én is a reagálásokat a témára, mert simán meggyőzhető vagyok az állításaim ellenkezőjéről, ha az tapasztalaton alapul.
Még egy utolsó hozzászólás, mielőtt megöl a családom a megégett (gázon) ebéd miatt. Nálunk a samott "adott" volt, és minden tiszteletem az agyagosoké. Nincs történelemtudásom róla mióta van samott. Egy kérdés még: szerinted az a kitétel, hogy "nagyobb a hőtároló képessége" az negatív dolog? Köszi a weblapot!
Még elfelejtettem, hogy arra viszont személyes tapasztalatom van, hogy samott nélküli kemencébe mit lehet művelni. Fatornyos falunkban van egy ilyen kemence, amiben rendszeresen sütnek, malacot, csülköt, töltött dagadót, halat, sok - sok finomságot. Már volt hozzá szerencsém, mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. A weblapjuk www.szentantalpince.hu Azt hiszem még képem is van a finomságokról, ha megtalálom itt a fórumon megmutatom.
Nincs semilyen saját apasztalatom, ez a válemény egy olyan embertől származik aki látott ilyen kemencét és tapasztalta hogy kicsit megégett az alja. Tehát NE VEGYÉTEK KÉSZPÉNZNEK MERT LEHET HOGY TÉVES. Viszont a logika egy kicsit alátámasztja ezt az elméletet, mert a samottnak sokkal jobb a hőtároló képessége. De tényleg nem tudom, én mindenesetre nem samottból fogom építeni. Bízom a az öregekben, régen is téglából csinálták és nem samottból.
Van valami forrásod, ahol tutira be van bizonyítva, hogy a samott a gaz, elvetemült KENYÉRÉGETŐ???? Mert az eddig sütögetett kaják sajnos mind elfogytak, pedig a kemence minden "porcikája" samott! Eddig halogattam a kenyérsütést, de úgylátszik belefogok keveredni valamiféle bizonyításba, ami persze lehet az is, hogy tényleg égető! Hol egy tiszta samottos kemence-sorstárs?