A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
B.Ú.É.K! és ja, én fosnék a szürke importos orosz-kínai garanciális háttértől :-(
Amúgy említette a Heginfo hogy iweld, alfaweld, stb... - tehát a saját márkás magyar forgalmazók - emelnek az év elején, mivel a kínai gyártók is emelnek :-(
Szerintem is még év elején meg kell venni a kinézett biztos szerviz hátterű "Magyar-kínai vagy tényleg Magyar trafós" gépet.
Az újra 10 perc kicserélni mint mondod. És mennyi ideig tart törés nélkül? 10 év? 25? Mennyibe kerül hazajutni ha mondjuk 100 km-re otthonról törik el?
Sajnos nem tudod mit csinálsz.A rugóacélok,és egyéb nemesíthető szerkezeti acélok,ami perlites szövetű,és a hőkezelések után ami (bainites) 40-45hrc-re eresztik meg,nagyon szívós anyagok,de nem a végtelenségig.Ha egy darab gyosacélra hegesztenél az is tartja magát egy ideig,kevesebb ideig mint a rugóacélok,de az is tele van mikrórepedésekel a hegesztés mentén,amik folyamatosan terjednek a törésig.Ez lehet akár évek is,de a törés az garantált.Az anyag összetételük is totál más,mint amivel "összehegeszteted".Itt egy klasszikus fajtája.És csak szóltam.
Laprugót én is hegesztettem több darabot sikerrel, OK68 81 elektródával. Lényeges volt a 80A betartása a 2,5mm- es elektródánál, mert repedésre hajlamos lesz a varrat.
Van akinek a mobilitás fontos (ne legyen a gép megpakolva sem 15-17kg-nál több) van akinek a költségek számítanak.
Nem vagyunk egyformák szerencsére :-) ezért él meg rengeteg gyártó.
Nekem mondjuk tökmindegy hogy mennyibe fáj egy kg huzal. Nem szempont.
Sokáig esab 12.51-est (5000Ft/5kg) használtam, és nyafogtam hogy a csúcsminőségű esab 12.50 vagy 12.63 nem kapható kis dobon. Van külső huzaltartóm, megvehettem volna a 15kg-t, de az rám rozsdásodik, mert évi max 5kg fogy nálam itthon hobbizni. Szerencsére az idén rájött az esab hogy van rá igény és már kapható a 12.50-es 5kg-s dobon is.. kb ég és föld (pedig "csak" 7000Ft/5kg)
Ott ahol számít a 15kg-s dob gazdaságossága (sok huzal fogy) nyilván nagyon nem mindegy. Ott ahol a kisebb cég kocsival kitelepül, viszik a palackokat... ott megint fasza opció a 215-ös, mert sokkal mobilabb mint a 261, vagy más kerekes gép.
A 195-ös viszont egy 4,5kg porbelessel rohadt mobil dolog. :-) (nyilván ennek is megvannak a korlátai)
Ha most vennék gépet lehet én is a 215-öst választanám mert alig van árkülönbözet, (más kérdés hogy nem raknék bele csak 5kg-s huzalt ha cipelni kell) de a 195-ös az igazi sláger.
Nekem a 215.-ös gép van Semmi bajom vele ,nagyon jól szuperál. Üresen a két gép között nem túl nagy súlybeli különbség van . Ami viszont nem elhanyagolandó : most vettem 2 hete sg3 Kenedy 1 mm.-es drótot 8000 forintért a boltban .Az 5 kg.-os drót biztosan kerül 3500 forintba . Ez a nem mindegy :) :)
Igen, igazából 'aktívan' csak nem rég, pár hónapja használom a Tőled vett FreeTig gépet.
Óvatosan áttisztítottam belül + alaposan kifújtam kompresszorral a port belőle, alap dolgokat hegesztek, gyakorlok, normál módban hegeszt szépen, viszont vannak érdekes dolgok nála:
pl hogy TIG hegesztésnél a fő áramot nem a 'Base amps ' feliratú potméterrel lehet állítani, hanem a 'Pulse amps' potival, ami számomra nem feltétlenül evidens.. nincs fordítva bekötve belül a vezérlő panelra a két poti csatlakozója??
Ráerősít erre az is hogy látszólag semmi változást nem vált ki a Base amps poti tekergetése..
Próbáltam a pulse funkcióját, de annál meg semmi változást nem érzékeltem a normál hegesztéshez képest.
Egyébként lehet hogy van már funkcióbeli hibája, csak még nem tudok róla, normál módban hegesztve meg működik... :-)
Egyik haveromnak csináltam egy vontatott tárcsa vázának javítását 3,2- es Esab OK 55.00-val úgy jártam hosszú folyamatos varratoknál, hogy az elektródából még vissza volt kb 7-8 centi mikor nagy sercegés és egy szempillantás alatt felizott az elektróda úgy hogy nem ragadt le (meg hát ugye az anti-stick is elvette volna az áramot).
Úgyhogy a mai napig ugy gondolom hogy az elektróda volt a ludas.
Én nem próbáltam, csak melóhelyen egyik srác mondta hegesztés közben ,hogy valami nem ok. Nem úgy folyik neki ahogy szokott. Fater is mondta ,hogy vmi van mert egyszerűen nem úgy tud vele hegeszteni mint ahogy szokott.
Egyszerre vettük kb az elektródákat. Valamint még olyant csinált melótársnál ,hogy gondolt egyet és az ív megszakadt hegesztés közben.
141 P FW 23 S t03 PC sl , 141 P FW FM5 S t1.5 PC sl, 141 P FW 23 S t1.5 PC sl , 131 P BW22 S t02 PC ss nb, + még HL-045 1-8-22 anyagcsoportra stb.. de ez miért volt lényeg?Nem a minösítés teszi jó hegesztővé az embert, hanem a tényleges kézügyesség nagyon sok olyan emberrel találkozom nap mint nap aki hozza a minősitését és nem is tud hegeszteni, sajnos!Így hegesztő trénerként sok kamu hegesztővel találkozom!
Akkor itt nézd meg a co gépet, kapsz rá tényleges 3 év garanciát. A helyszínen ki is próbálhatod, és jó árban meg tudtok egyezni. Én is innen vettem, (csak nekem 240km-re van) de ha kasztnizni akarsz vele, akkor szólj előre, mert gyengébbre csinálják az 1-es fokozatot.http://hegesztogepeink.hu/
BLM biztos jó gép, de nem nagyon van róla tapasztalat.
Az iweld aluflux-ról viszont rengeteg van, és eddig még mindenkinek bejött.
Szerintem a nagy dobot befogadó verzió pont kapufa mert hordozni már elég nehéz, az 5kg dobot befogadó 195-ös változat a józanabb választás. Semmi extra, csak egy könnyen beállítható, megbízható gép...
Ha pár centi varrat után kezd el fröcskölni a gép az nem mechanikus gond.Vmi elektromos hiba van,az ampermérője is ezt mutatja,mármint,hogy hibás.Gari.
Leírta hogy minősítése van fogyósból.Ott azért tanítanak némi gépszerkezeti hibajavítást,valamint a varrat milyenség javítását.Tehát ilyen alap lehetséges hibákat felesleges neki leírni, gondolom már ezeket megvizsgálta.Legalábbis remélem.Ha ez első pillanattól ezt csinálja akkor valszeg hegesztőgép hiba lesz.
És válasz is ment már,de azért pár dolgot leírok én is.
A huzaldobnál érdemes megnézni a rugó feszességet(féket)nem e túl szoros
és megcsúszik a huzal a tolóműnél.Aztán a tolóműnél szintén megnézni a görgő nyomást szabályzó
tekerő gombot.Nem e túl laza,vagy túl erős.Ha laza megcsúszhat,ha túl szoros deformálódhat a huzal
és beszorulhat az áramátadónál.A pisztoly végén nem túl nagy erővel két újjal vissza kell tudni fogni.
A pisztoly nyomása közben nézni,hogy egyenletesen jól megy e a tolómotor.A testkábel csipeszt és a csatlakozásokat leellenőrizni.Megfelelő áramátadó fúvóka használata....a tolóműnél megfelelő nútban van e a huzal...védőgáz jön e rendesen.Nagyjából ennyi.
Ha lenne kép a hegesztésről többet tudnánk mondani.
Elektródával hihetetlenül szépen lehet vele dolgozni,pedig eddig nem is nagyon tudtam így hegeszteni,ezzel pedig nagyon szép varratok sikerülnek.
Ellenben a CO(MIG) módban szinte lehetetlen a használata.
Nem tudom,hogy ennyire benga lennék a beállításához,vagy a gép hibás,de ha sikerül pár centis varratot húzni,tuti,hogy 5 centivel odébb már megint köpköd/fröcsköl,az ampermérője is érdekesen mutat,45-100 A között ugrál,hol csak 50-60,néha meg 80-100 Amper a hegesztőáram,ugyanannál a beállításnál,ugyanazon anyagnál és pozícióban.Apósom se bír a beállítással,pedig Ő már vagy 40 éve lakatos,azt mondtailyen csúfot még nem űzött vele hegesztőgép.
Én is karosszériáztam pár évet,néhány éve megcsináltam a CO minősítést is,csak úgy kedvtelésből,ezzel a géppel meg nem tudunk mit kezdeni.
Tanácsot kérnék,szerintetek van még valami titka a beállításnak,vagy egyből vigyem vissza garanciális javításra???
Mindene új,maga a gép,munkakábel,minden,csak valami mégse jó.
Vissza olvasva kaptál javaslatokat több megközelítésben. A bekapcsolási idő akkor lesz fontos számodra, ha bányaipari fúrópajzsokat hegesztesz. Otthoni melónál pár percet hegesztesz folyamatosan az esetek többségében még egy szál elektróda sem fogy el egy szuszra.A házi trafód után bármelyik inverter jobb lesz, a piacost is sokan használják igaz ők nem írnak ide.Véleményem szerint egy 160 körüli gép bőven elég itthoni melóra.Az első inverterem egy kis 80A einhel volt (elajándékoztam) mini kotró kanalat hegesztettem vele bázikus elektródával, 22 szálanként pár percet hűtötte magát visszakapcsolt és újból 22 szál elektróda, pedig az egy praktikeres kis gép volt.Válassz egy színt, nézd meg mennyi van a gépre a buxában és vedd meg nagyon nem tudsz mellé nyúlni.
Egy valamikor a 80as években készült, házilag gyártott géppel hegesztek. Nincs rajta semmi állítási lehetőség, egy bekapcsoló és kész. Kb egy dobozzal, 25év alatt, azért is értetlenkedek itt ennyit.
.........ha már olaszt akarsz vegyél AWELCO gépet a cégnél sok éve külsős szaladgálós gép egy Micro tig 170 hülye biztos. Az adattáblával senki nem foglalkozott soha mert hegesztéshez lett véve arra meg tökéletes, a ventilátor akkor megy mikor melegnek érzi magát. Hegesztettem vele tranzit laprugót L200 laprugókat is és szépen dolgozott mindig.
A kérdéseid után áruld el mennyit hegesztettél elektródával.
Jó hogy írtál, akkor csak a boltot fogom hívni, és megpróbálok alkudni.
Ugyan ezt meg akarnám próbálni a Foece 165el, hátha tudnék egy kis engedményt kicsikarni. Látom te nagyon sok gépet ismersz, és tisztában vagy az árakkal, ezért kérdeztelek az árral kapcsolatban.
Rosszul közelíted meg a kérdést. A területi képviselőn keresztül nem fogsz tudni kialkudni jó árat :-(
A miskolci boltot kell felhívni, ami régen a polcon van, azt oda tudja (ha akarja) adni kedvezményesen. (más kérdés hogy telefonban mennyire lehet alkudni, de legalább támpontot kapsz érdemes e elmenni Miskolcra alkudozni) A házhoz szállítás sehol nem gond. Bármelyik bolt házhoz küldi neked futárral 2000 Ft-ért.
A telwin árral kapcsolatban csak annyit hogy passz...
1. nincs tapasztalatom a force gépekkel
2. nem a vevő szabja az árat
3 semmilyen ár nem irreális ha az adott terméket akarod megvenni, a másikat meg nem...
Nekem pld adhatják a samsung tv-t ingyen is.. annyiért is sok :-) (és ezzel nem azt mondom hogy a samsung tv nem jó... csak nekem nem kell, vagy mittudom én, nem szeretem a silan öblítő illatát mert a coccolino meg a lenor jön be...stb, stb, stb)
Kb minden úgy van ahogyan azt írod. A pocketforce idei típus, szerintem 2 év múlva már nem lesz a kínálatban. Mondjuk ellenpéldának ott van az Iweld arc 160 mini ami már több mint 4 éve megy bár a festése, címkéje már egyszer változott.
Az az esab buddy arc 180 az egy jó gép, csak 90 körül kicsit drága ahhoz képest hogy az is Kínában készül. Ennyibe kerül hogy esab van ráírva és hogy 10 év múlva is javítható lesz. Más kérdés hogy majd 10 év múlva ha elszáll a panel és benyög a szerviz egy 30-50.000-es javítási számlát, akkor az mennyire fogja megérni.
A komoly márkáknál azért nem látsz listaárakat, mert nem nagyon van bent készlet, rendelésre jönnek a gépek (2 nap alatt itt van) és eléggé változhat az ár.
Adok egy tippet ergus ügyben. Miskolcon az ergus régebbi forgalmazójánál komoly gépek vannak a polcon van amelyik 1-2 éve ott porosodik. Ez azért jó mert azoknak még más volt a beszerzési ára, szóval akár a mostani listaár háromnegyedéért, feléért is hozzájuthatsz ha szerencséd van. Az mondjuk már kérdés hogy ez így is kurva drága lesz. Példának okáért neked egy invert 130-as is elég lenne (ha jól emlékszem csak 170-es van nekik polcon) de annak a listaára 200 körül van és kb ugyanannyiért van a komolyabb industrie sorozatos E161 cdi digatal is. Amennyiben még ott van a polcon az utóbbi nekik azt valahol 100-120 közt oda adják ha jól emlékszem. http://www.teclaitalia.com/prodotti/mma/item/18-ergus-e-161-cdi.html adatok:
40 fokon mért bekapcs idők nagyon korrektek, 2 év ipari gari van hozzá.
Van az ergusnak is egy úgynevezett easy line termékcsaládja ami kijön 100 alatt, de ott ugyanott vagy a bekapcs időkkel mint a telwinnél. Nem is hoznak be belőle az importőrök:
Szerintem ez még így kvázi féláron is marha drága beruházás otthoni hegesztgetésre. Amennyiben pénzt keresnél vele és behozza az árát valamilyen formában akkor oké a beruházás. (vagy ha hobbi és ez tesz boldoggá, akkor is oké)
Fel kell hívni a boltot hogy mi van polcon amit olcsóbban oda ad (rámenősen kell alkudozni) http://syrius.hu/kapcsolat/ de ez már csak a két ünnep közt vagy 2018-ban...
Ott vannak az ergusok a polcon, ha jó szemed (nagy monitorod) van még árakat is láthatsz:
Tegnap este visszaolvasgattam a fórumban, tőletek tudom, hogy a kínaiak 2-3évente váltogatják az invertereket. Lehet egy 4éves kínai invertert, ha netán panelcserés lenne, nem lehet megjavítani. Mert olyan panel már a világban nincs, a gép mehet a kukába. Nem tudom ezt a Forcet mióta, és meddig gyártják, de nagyobb az esély rá hogy egy 6 éves gép javítható. A másik kérdés, megéri-e javítani, oda-vissza posta, rezsi óradíj, anyagköltség, lehet megközelíti a gép újkori árát. Ettől a Pocketforce 200tól, amit feltetté,l 20000rel drágább a Force 165, ha minőségibb a Telwin, nekem megéri azt a többletköltséget.
Az Ergusról, Merkleről, nem találtam árakat, sem típusokat.
Ja, és sajna nem nagyon lesz telwines tapasztalat, mert (hegesztettem telwin awi géppel - nem jött be - ugyanannyiért jobb ergust vettem) nem nagyon veszik az emberek. Vagy megveszik a feleannyiba kerülő, 2x olyan erős kínai gyártású iweldet, alfaweldet, blm-et, néhány elvetemültebb a jasicot, rilont, stahlwerket.
Aki meg dolgozik vele vagy tényleg komoly gépet akar az meg merkle-t, esabot, ergust, soltert, froniust, kemppi-t, ewm-et...stb
40 fokon megadott bekapcs idő. Nagyon sokan 40 fokon adják meg, már a kínaiak is...
Érte én hogy jó gépet szeretnél, de kicsit túltolod ezt a gépvásárlást. Igen... 40 fokon gyenge az a telwin amit néztél de otthonra a legtöbb embernek bőven elég amit 20 fokon tutd. A telwin egy profi gyártó a force sorozat meg egy profi gyártó kommersz gépe. Telwinnél a technologie sorozat már tutibb, de az már 100 felett van, annyiért meg már van ergus is.
Vagy linkeltük a szintén olasz fimert... k185
De nyugodtan vehetsz jasicot, rilont... jók. Komoly gép zsebbe nyúlós lesz, a kínai gépek bekapcs ideje márkás olasz, német, osztrák, svéd gépben nem lesz meg 100 alatt :-(
A többi gépgyártó hány fokban adja meg vajon a bekapcsolási időt. Mert ami fotókat láttam gépekről, mindenhol 100% on 150A, 100A, 80A, van megadva. Csak a Telwin meri bevállalni a tutit, vagy ő gyengébb valamivel mint a többi. A minőségéről tudsz esetleg valamit, jó-rossz tapasztalat, bármi.
Amúgy nagyon úgy néz ki a dolog, hogy két ünnep között rendelek egy Force 165öst. Köszönöm a válaszaidat, valamivel tisztábban látok most már :)
Telwin gépekkel van valakinek tapasztalata, MMA t szeretnék. Ami videót, és képeket láttam róluk, azokon nagyon kevésnek tűnik a bekapcsolási idejük. A valóságban is ilyen gyengék, mennyire megbízhatók?
Szerintem új reduktor, új csövek, biztonsági szelep(-ek), aztán próba, persze előbb kicsire állított reduktorral "körbegyújtogatva" a keverőszárat, a markolatot, aztán a legkevésbé használtnak tűnő, elfogadható méretű (vagy mondjuk egy vatta új 2-es/3-as/4-es) égőszárral kezdetét veheti a gyakorlás.
Van egy 10 éve nem használt lánghegesztő felszerelésem Jászberényben. Tud a környéken valaki olyat, aki el tudná végezni a teljes felszerelés (reduktorok, palackok) ellenőrzését, esetleges felújítását, nyomáspróbát, stb..?
Nézd... A cpu-hűtőknek kb. 100-200 Wattnyi hőmennyiséget kell biztonsággal elvezetniük.
Szóval ha a pisztolyodban ennyi elég, akkor beválhat a dolog.
(Tudni kellene egy normál, hegesztőbe való pumpa üzemi nyomását és vízszállítási kapacitását - aztán lehetne hozzá keresni egy azonos, vagy többet tudót.)
De... Műszakiként azt javaslom, hogy kerüld ezt az alternatívát: azok at a pumpákat arra tervezték, hogy tiszta, rázkódásmentes, szobahőmérsékletű helyen tegyék a dolgukat. Az ipari felhasználás meg pont nem ilyen.
Hmm.. milyen komoly pumpákat építenek ezekbe a barkács vízhűtőkbe..
Most hogy látom a kis radiátorokat azokról ugrik be, hogy pl számítógépes, viues processzorhűtő rendszet vajon jó lehet-e, egy cpu is komolyan melegszik és azok csendesebben üzemeltethetőek. Kérdés hogy a vízpumpa része elégséges-e..
Bizony sajna ez így van. Én is imádom a szakmám,élek halok érte,de tényleg egyre kevesebbet hoz a konyhára. Szeretetből meg imádatból sajna meg nem lehet megélni.
Te úgy érzed ez egy jó szakma meg vagy becsülve benne itt a mi kis hazánkban, külföldre kell menünk ha nem akarunk éhenhalni, Ne érts félre imádom a szakmámat csak nem fizetnek meg minket semennyire!Akár hova jelentkezik az ember azt mondják 220 ezer netto és fogd be a szádat!Voltam külföldön eleget de ide haza az keves a jó keresethez ha tudsz hegeszteni it vagy butának vagy tulképzetnek kell leni, mert lásd azok érvényesülnek és mond az hogy nincs igazam!
Sziasztok szerintetek milyen iskolát lenne még érdemes elvégezni ebben a szaros szakmában hogy normálisan tudjon érvényesülni egy hegesztő??Jelenleg 17minösitéssel rendelkezem + IWP+IWS diplomával rendelkezem 15éves szakmai gyakorlattal
Helló ! Ha csak arra kell ,hogy saját magadnak össze állíts egy korlátot ahhoz kár lenne megvenned az említett gépet. Szerintem a kis inverteleddel is szépen meglehet hegeszteni a vasat :) Jó hegesztő elektródát válassz ,és kész .
Segítséget szeretnék kérni: szabad egy ilyen gépet megvenni?
Mastroweld MIG-180 MI (DC-Lift) többfunkciós inverter (Evolution)
Saját magamnak szeretnék egy kovácsoltvas korlátot összeállítani, és a munkadíj árából már bőven kijönne. MMA inverterem van, de a korlát hegesztéshez egy "finomabb" gép kellene.
Van ez a párásodásgátló szemüvegtörlő az jó megoldás lehet.Bár azt nem tudom hogy szilikon "üvegnél" hogy viselkedik.
Nálam pl: több réteget is védeni kéne.Van maga az optika utána egy védő szilikon, majd még egy dioptriás lencse.
Amit én hidegbe használok: sima pajzs (esab ecoarc) 9es vagy 10-es sötétüveg magába, semmi előtét üveg.Ezt bekenem párásodás ellen, egy telet kibír aztán eldob.
Pajzshoz nem jó a párásodás gátló spré még a folydékkal is vigyázni kell mert ha a belső védőüveg és az optika közé kerül akkor érdekesen szellemképes és fénytöréses lesz a kép.
Nem, még nem néztem be, de elöző hsz.-em óta meghoztam a döntést, és az Iweld aluflux 195 mellett döntöttem, de még nem döntöttem el, hogy melyik kereskedőtől. De ahogy látom sok-sok ösvény dunakeszire vezet...
Nincs itt űr, ez se nem ismert, se nem megfizethető gép (átbaszós bolt, ÁFA nélküli árral) hozzáteszed az ÁFA-t és akkor már 108.000 FT. No és akkor még azt sem tudjuk hogy jó e.
Iweld Alufluxot tudjuk hogy jó, és "csak" egy 10-essel drágább ennél, DE ... ingyen házhoz viszik, és kapsz hozzá 5kg huzalt...szóval kb egy árban vannak. Ne variálj szerintem mert szívás lesz a vége. :-)
Sziasztok!! Csak én látom azt az űrt a piacon az inverteres fogyóelektródás gépek terén, amik 1 funkciósak és megfizethetők? amiket néztem azok mind kétfunkciósak. Eddig ezt az egyet találtam:
Erről nem tudok semmit, nem bízok benne . Nyilván ha a kereskedőt kérdezem, akkor nagyon jó gép. Van inverterem, egy Iweld 160 HD, elégedett vagyok vele, nem szívesen adnám el. Mellé egy különálló Mig-gépet kerestem volna, kiszállós , helyszíni javításokhoz. Ezért lenne jó a mobilitás. Mi a véleményetek??
Igen,nekem is van tapasztalatom pár kinai pajzzsal.Nemrég vettem egy iweld fantom4 xl-t,és nagyon kényelmes,optikailag is teljesen(kivéve a dc awit) ok ,a tartozék plexi az optrelhez képest szinte ingyen pénzért van,de minden munkanap végén a szemem egy kicsit fáradt volt már.Van egy régebbi esab(origo tech) pajzsom azzal is ez a helyzet.A panoramaxxal nincs ilyen,és sztem azért mert műszakilag is tudja azt amit ráírtak az adatoknál, persze sok más jobb cég is gyárt fasza pajzsokatAz a mázli,hogy hegesztőgépre viszont nem nekem kell költenem,azok a cégnél nagyon faszák.Sajna párára nincs javaslatom,hacsak ne tudsz befűteni,mert levegőt mégis csak kell venni.:)
Szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan hegesztő fórumtárs Budapest vagy annak körzetében aki elválalná a hugom jancsikályhájának öntvény ajtajának a meghegesztését.Természetesen megfelelő fizetségért.
Mindenféle különösebb extra vízfogyasztás nélkül - én egy 'nagyképernyős' kínai pajzsal nyomom (az alfaweld forgalmazza, illetve én tőlük vettem még a gariztatás miatt, típusa WH 9801) és most hogy hidegebb műhelyben használom előfordult már hogy bepárásodott a lélegzésem miatt...
(egyébként annyira nem rossz az a pajzs sem és elég nagy a látótere)
Elvben 200A körül kellene hegeszteni az 5mm-es acélt de meg kell nézni hogy neked milyen sebesség a megfelelő. Én gyorsan tolom a pisztoly ezért nekem ez megfelel. Nekem egy 280A-es Trafós hegesztöm van annak 200A a 100%-os bekapcsolási ideje 40C-on.
A szélesebb látószög miatt lett direkt ez a kialakítás,ahogy az optrel írja,és én is így tapasztalom,de amúgy nem párásodik. Ha neked párásodik a pajzsod,fáradj egy,(vagy több) védőitalért,és vizet NE igyál,és limonádét SE:).Második napi meló után csak ismételni tudnám magam, netto75-ért ajándék.
Egyáltalán nem sok. A trafós gépek általában ennél magasabb Amperről indulnak, és akkor sem mindig a legkisebb fokozaton csipegetem a karoszériát, attól függ milyen még a lemez.
A panoramaxx-ban gondolom az a nagyszerű(bb) hogy a kialakítása miatt (és direkt amiatt alakították így ki) - nem párásodik be a sötétedő üveg , mert az az orr mögött helyezkedik el, az orron kilélegzett levegőt pedig lefogja az orr kialakítása Jól látom, igazolta a tapasztalat?
Ma tudtam használni egy műszakban,és nagyon nagyon jó.Szénacélos melóm volt awival, és itt is lehet érzékelni a végkráter módnál,hogy a robotpilóta nagyon szépen,és pontosan működik.A 2,5-es alap plexi brutálisan hasznos,egészen más világ mint a hagyományos 4-es.A széles látószögnél lehet egy kicsit nagyobbak voltak az elképzeléseim,de valóban igen nagy a látómező,optikailag is nagyon rendben van.Tartozékban van hozza felragasztható orrvédő,ami szintén kényelmes,és a megfelelő beállításnál lehetetlen beverni az orrot bólintásnál.Én az utóbbi 7-évben szinte csak alut awiztam,ott szinte kötelezőnek tartanám,a nagy áramtartományok,és a robotpilota funkció miatt.Az 5 érzékelő is nagyon korrekten,és gyorsan dolgozik.De,hogy az optrelnek is adjunk egy kis munkát,a kosár részen továbbra is lehetne csiszolni,viszont úgy érzem kényelmesebb mint a 680-as,amit korábban használtam.Egyszóval egy valódi high tech pajzs,&very happy:).Itt szeretném megköszöni a lenti forgalmazónál,hogy a nyakvédőt gyakorlatilag ajándékba kaptam,és hogy minden nagyon korrektül ment.
Ezzel együtt is amíg nem csináltam hozzá egy merevítőt, még a lemezre fölhegesztett U-Profilt is elgörbítette. (Szemetes/sittes konténerről van szó egyébként.)
Lehet, az lesz a vége, hogy ketten fogjuk hegeszteni - ugyanazon a ponton kívül és belül. Talán az segít valamit.
Sziasztok. Kérhetnék egy kis felvilágosítást? Milyen-melyik Co (vagyinkább MIG-MAG) gépekben lehet alumínium huzallal is hegeszteni. Vagy az összes tudja? Főleg pontos típusok érdekelnének, ha lehet. Az "olcsóbbak" közül. Előre is köszönöm.
AWI hegesztéssel vékony wolfram szárral egészen vékony varratokat lehet készíteni.
A MIG-MAG hegesztéssel viszont sokkal gyorsabban lehet hegeszteni.
Ezért is használják előszeretettel az iparban. Ma már a MIG-MAG hegesztéssel is lehet nagyon keskeny varratokat létrehozni pl. impulzus hegesztéssel. Plusz minden nagy gyártónak van már saját technológiája arra hogyan lehet vékony anyagokat hegeszteni alacsony hőbevitellel. Ez az autóipar igényei miatt vált igazán fontossá. Sajna nekem egy alap gépem van ezért nem tudom a saját tapasztalataimat elmondani csak amit olvastam a témában.
A vékony lemezt 1-2mm-est én mindig mig hegesztővel hegesztem 0.6-0,8-as huzallal.
Az is el tudja húzni a lemezt, ezért először körbe pontozom, majd szakaszosan hegesztem mindig az ellenkező oldalon. Így a hőbevitel eloszlik és kevésbé vetemedik a lemez.
Vigyázok köszi(egy határozott bólintásnál lenne igazi panoramaxxxxxx :)))),bár a hagyományos pajzsoknál is mindig az oromban van a pajzs.Viszont nagyon vastag főleg a burámon a bőr.:))
Valamennyire képben vagyok a képzést illetően, ezért tudom nem feltétlen csak az ő hibája. Sajnos!
Viszont, ha tanfolyam után a szakmában helyezkedik el, azt jelenti szeretné csinálni. Az ilyen fiatalokat szerintem segíteni, kell, hogy rendesen megtanulják a szakmát. Persze az egyik első lépés, hogy helyre legyen téve a fejében, hogy szakmailag most hol áll és kellő alázat legyen benne a fejlődése során. Ha folyamatosan más munkát végeztetnek vele, nem is fogja megtanulni. Nekem is olyan volt az első munkahelyem (a képzés után), hogy nem állítottak a gép mellé, mert nem ment annyira. Na ez rendesen el tudja venni az ember kedvét, érdeklődését. Aztán jön a szöveg, hogy ezeket a mai fiatalokat nem érdekli a kétkezi munka. Ilyen is biztosan van, mint ahogyan régebben is volt. Aki viszont oda áll, azt támogatni kell. Az sem mindegy, hogy egy ilyen fiatal kinek a keze alá kerül, vagy milyen csapatba. A "régi motorosok" nem mindegy, hogy a berögződött rossz gyakorlatukat vagy egy szakmai elmélettel jól alátámasztott munkavégzés irányába terelik a következő generációt. Sajnos napi szinten találkozom az előbbivel. Ezeket az embereket a legegyszerűbb onnan felismerni, hogy úgy kezdik: "Felejtsd el, amit az iskolában tanultál, mert, itt a gyakorlatban teljesen másként van." Többször teszteltem ilyen embereket, feltéve kérdéseket, összehasonlítandó az iskolában tanultakkal. ha az volt a válasz, hogy nekem ez már az évek alatt rutinná vált már tudtam is, ha valaha tudta már rég elfelejtette az adott elméletet számítást stb.
Nekem az eredeti szakmám gépi forgácsoló. Ezt még a rendszerváltás előtt végeztem. Ezt azért fontos elmondani, mert aki velem egy idős, vagy idősebb tudja, hogy akkor még volt színvonala a szakmunkásképzésnek. Amikor végeztem azt gondoltam magamban, innentől kellene öt év, hogy kész szakember legyek.
Más kérdés, hogy más irányba mozdultam el. Nem is érzem magamat esztergályosnak, mert nincs meg hozzá a tapasztalat.
Az akkori véleményem egy "kész szakmunkásról" ma sem változott. Képzés után öt év gyakorlat. Nem elsősorban a fizetést nézve választva a munkahelyeket, sokkal fontosabb a munka jellege, hogy az adott szakmából mennyit végez, gyakorol a mindennapjai során. Aztán ha megvan a rutin, jöhet a gyümölcse egy jól fizető állás.
Az OKJ előtti időkben legalább valami szakirányú szakma kellett egy hegesztő tanfolyamhoz, mostanság pénz a tanfolyamra. Került hozzánk a melóhelyre egy frissen végzett fiatal, hegesztő szakmunkás (2 éves suli nagy egóval) a beállított Co gép gombját tudja nyomni, meg mellé hegeszteni csak az egyik anyagra került "hernyó". A palackot úgy zárta el, hogy koppra szorosra kitekerte (kinyitotta). Még jó, hogy van más meló is.
Én is egy ilyen OKJ-s, munkaügyi központ által szervezett képzésen szereztem a végzettségemet. Ahány ember annyi féle indíttatásból ülnek a tanfolyamon. A lényeg, hogy mennyire érdekli az ember az amit csinál. Ez a legfontosabb szerintem. ha valami nem érdekel egy percet sem szabad ráfordítani, mert elpocsékolt idő lesz az.
A hegesztő mentségére legyen mondva, hogy ezt sem az OKJ-s sem a nappali képzésen nem tanítják. A képzésünk úgy hibádzik ahogy van. Én is már továbbképzés alkalmával szereztem ezt a "tudást" (mert érdekelt).
A lényeg, hogy soha ne gondolja azt az ember, hogy már mindent tud (akár az adott szakmából is). Mondjuk úgy: Már többet tudok az adott tevékenységről, mint egy- kettő- hónapja, éve stb, de mindig lehet újat tanulni.
Ha fogyós géped van és széndioxid a védőgázod, MAG eljárást használsz. Metal Active Gas. Ha lecseréled a védőgázt argonra, MIG eljárással dolgozol. Metal Inert Gas.
Az AWI (vagy TIG) egy teljesen más gépet igénylő eljárás. Míg az előzőt hívják egykezes eljárásnak, ez utóbbi két kezet igényel (persze hozaganyag nélkül ez sem feltétlen igaz) vagyis kétkezes eljárás. Argonvédőgázos Wolframelektródás Ívhegesztés (Tungsten Inert Gas).
Az első eljárásnál, mivel csak a védőgázt cserélted (persze értelem szerűen a hozaganyagot is váltani kell, hegesztendő anyagtól függően) nem lesz nagy különbség hőbevitel szempontjából.
Az AWI-nál viszont nagyjából a duplája lesz a fajlagos hőbevitel. Vagyis ugyanazon varrathossz elkészítéséhez dupla akkora hőt viszel be, ami a lemez elhúzódásának elsődleges oka. Szerintem!
De ezek után kérdezd meg azokat, akik azt mondták AWI-val kevésbé húzza el az anyagot a feszültség, hogy mi az elmélete az állításuknak.
Azt hallottam, hogy AWI-val jobb táblalemezeket hegeszteni, mert kevésbé húzza el a táblákat a feszültség. Igaz ez?
És ha igaz, akkor lehet-e egyszerűen palackot cserélni egy CO2-es gépen, vagy ehhez más típusú felszerelés kell?
Köszönöm, előre is a válaszokat.
Porbeles hegesztő, (trafós) kb ugyanaz mint a bt fw100, vagy güde sg120a, esetleg lidl parkside, vagy aldis walther hasonló porbeles barkácsgépei.
Co2 hegesztésre nem jó, speciális huzal (önvédő porbeles) kell bele (3500-7000Ft/kg)
Otthoni barkácsoláshoz, minimális hegesztő tudással középvékony (2-5mm) anyagokhoz jó, alkalomszerű hegesztésre. Komolyabb munkához gyenge, és gond lehet a huzal ára ha sokat kell hegeszteni.
Ebben a porbeles műfajban van már modernebb, inverteres többfunkciós gép is a piacon hasonló árban, a heginfő nemrégen tesztelte:
jaja, mellényomtam. a felettedlevőre akartam reagálni, aki hiányolta az akksit, merthogy tölti a cucc. szóval abban a pajzsban gyárilag sem akksi volt...
Ha régi a pálca akkor a bevonat magába szívja a nedvességet és a pálca letapad hegesztéskor. Én is jártam már így. Trafós hegesztő 16A-röl elvben 160A-tud. Attól nem tapadhat le. Én inkább kipróbálnám új 2,5-es pálcával.
Simán lehet kazánt hegeszteni mig-mag hegesztéssel. Nem speciális anyagról van szó. Az 5mm-es lemezhez nem árt a 200Amper vagy több. Persze 0,8mm huzalnál. Lényeg hogy fém tiszta legyen az alapanyag.
Mindkét géppel lehet forrasztani a rézcsöveket. Jó kis gép mind kettő,mondjuk én személy szerint Rothenberger párti vagyok,talán egy nagyon picit jobbak a szerszámaik mint a Remsé.De a Remsel se jársz roszul.
Az ezüstel való forrasztást a kemény forraszok közé sorolják már ha jól tudom.
Nem tudom ti milyen átmérőjű csövekkel dolgoztok de előbb járj utánna milyen átmérőt tudnak befogni ezek a gépek.
Megpróbáltam, de elég határeset lett... Ismerősnek az obis hyundai inverterével pedig egész szépet sikerült hegeszteni. Ezek szerint ezek a kis inverterek sem egyformák?
Még ilyenhez nem volt szerencsém! Ha nincs szkópod, próbáld a következőket! Nézd meg, hogy a poti feszültségosztóként, vagy csak változtatható ellenállásként van-e bekötve, majd annak megfelelően állíts be 3-4 értéket (ha nincs olyan potid). A kapott teszt eredménye egyértelműen mutatni fogja, hogy ott van-e a probléma. Következő lépésként, mérj rá graetz-nél a váltóoldalra, majd a szűrt egyenre. Ha eddig jó ,és nincs szakadva vagy megnyúlva a baloldali kék ellenállásod, kénytelen leszel (célirányosan) sorra mérni az összes félvezetőket. Eddig juthatsz műkedvelőként, ha nem oldódott meg a dolog, kénytelen leszel felkeresni egy műszerészt! Sok sikert a javításhoz!
Nem rossz a külső aksi elgondolás, nekem is van alig használt öreg pajzsom amit tervezek hasonlóan átalakítani. Ne elemet használj mert az elem nem tölthető, márpedig a napelem a pajzs elején tölti, vagy legalább is próbálja. Van AAA méretű aksi is.
Sziasztok! Ma meg berheltem az automata pajzsomat.(grafiti.Kb.12 ezer volt vagy 3 éve) Bőven ki dolgozta az árát.A 3 V-os elem meghalt benne.Most bele kókányoltam 2db ceruza elemet.
most még a gépben van az alaplap mert a motor felé menö drotot elvágtam és közé raktam egy 12v 10 w égöt mert muszáj volt valahogy mukára fognom még egy orára,de ki veszem és le fotozom
Mint írtam,nem törvényszerű, hogy a poti a hibás, sok egyéb nyűgje lehet! Fotót (valami ilyesmit) tegyél fel, mert a "telefonos javítás" nem szokott működni! 1 hónapon belül 2-őt javítottam, egyiknél sem látszott semmi a panelon!
A potméter két módon üzemelhet, feszültségosztó, vagy változtatható ellenállásként! Cseréje esetén lényeges (a teljesítmény, és az Ohm értéken túl), vedd figyelembe, hogy "A",vagy "B" jelű! Ha a forgatására nem reagál a tolásod, még korántsem biztos, hogy a poti a rossz!