Keresés

Részletes keresés

lutak Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5959
Én csak a Piliscsaba utáni részt jártam be, de semmi ok az aggodalomra :))
Tegnap egyáltalán nem esett hó és így max. 10 cm-nyit találhatsz. A szakasz sem nehéz, a Csaba-hegy mellett kezdődő völgy eleje szintben megy, aztán persze fel kell mászni a Nagy-Szénásra, de utána szinte alig van emelkedő. A Remete-szurdokba egy sziklás-havas rövid, de nagyon meredek lejtőn kell lejutni,itt nem árt óvatosan haladni. Egyébként elég sok kirándulóval és a Remete-szurdokban két nagyon barátságos kutyával is találkozhatsz.
Előzmény: adzag (5957)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5958
Nincs kritikus hó, csak különböző elszántságú túrázók! :-)
Nagy hóban sokat segít a lábszárvédő, esetleg a bot. A legegyszerűbb használt síbot is megteszi, de nem nélkülözhetetlen.
Előzmény: adzag (5957)
adzag Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5957
Hétvégén mi is készülünk a Dorog-Hűvövölgy szakaszra. Mennyi hó esett tegnap arrafele? Mennyire nehéz ez a szakasz? Szerintetek mennyi a kritikus hó cm-ben, ami felett nem érdemes elindulni túrabakancsban? Mennyire járt ez a szakasz, azaz mennyire tapossák le a havat?Bocs a sok kérdésért:)
kvte Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5956
Szia FeLaZso!

Most nyomtattam ki a a Kéktúra ellenőrzőpontokat a honlapodról. Néhány észrevétel:

- A nyomtatás miatt le kellene szabályozni a táblázat maximális szélességét képpontban. Az OKT táblázat most a legszélesebb, ez éppen hogy kifér egy fekvő A4-esre. Ennél talán csak egy centivel kellene keskenyebb, mert sok olyan nyomtató van, ami nem tud mindkét oldalon mindössze 5-5 mm-es margóval dolgozni. A mienk tud ezért fért "még éppen" ki. Ha valaki a jelenleginél hosszabb adatot ír be egy jelenleg még keskeny rublikába, a sorok vége lemaradhat. (Az IE nyomtatáskor elég egyszerűen kezeli a lenyúló részeket - lehagyja...)

- A fejléc szürkés színben jelenik meg nyomtatáskor. Nem gond, de lehetne hangsúlyosabb.

- A fejlécben MINDENKÉPPEN beletenném a honlap elérhetőségét. Sokan majd csak a kinyomtatott példányokat látják egy csoportos túrán, nem is tudva arról, hogy a lista frissessége az adatküldők mennyiségén is múlik. Ugyanígy bele kéne venni valami ilyesmit: "Ha a listához képest eltérést tapasztalsz, jelezd a ...@....hu címen." Ja és egy kopirájt, amely a lista más oldalakon történő átvételét (nem a felhasználását) tiltja. Mindez az oldal TETEJÉN!

- A hosszabb listát jó lenne tagolni legalább annyira, hogy 8-10 elemenként a fontosabb településneveket (Város, vasútvonal, tájegységhatár) vastagabb névvel szerepeltetni.

- Jó lenne egy kis magyarázat egy két típusmegíráshoz. Nyilván nem a tapasztaltabbaknek kell magyarázni, hogy a "gumi", vagy a "vasúti kör" mit jelent a bélyegző típusánál, de szerintem nem árt a kezdőknek. Mi is nehezen tettük mehg az első lépéseket! Lehetne akár egy fotós magyarázó oldal pl csak a pecsételőhelyek típusáról, stb, ahol le lenne írva, hogy ez a nyalóka, (+fotó), így néz ki egy bélyegzőszekrény, ilyen a tábla, amit melléraknak, stb. Ebben ha tudok, akkor segítek, ha a kéken mozgok és eszembejut, akkor fotózok ilyesmiket.
Ugyanígy nem ártana megmagyarázni röviden, mi az a WGS (én tudom, a vetülettan órák nem múltak el nyomtalanul)

- Esetleg egy képes magyarázat sem ártana, vagyis minden pont környékéről kellene egy fotó. Persze ez csak távlatilag, de a helyét ki lehetne alakítani. (Nyilván a feltöltés sem a te dolgod lenne...) Ez egy külön lapon mehetne, hogy az áttekintő pontlistát ne zavarja. (Néhány békés megyei pontról lenne fotóm, sőt az új OKT bejárás kapcsán is nekiállhatnék keresgélni a képek között)

- Szerintem egy nagyvonalú és nemes gesztus lenne részedről, ha az oldal tetején szerepelne egy olyan sor is, miszerint "A megrongált vagy ellopott bélyegzőkről a lista készítőjén túl értesítsd az MTSZ-t is az ...@....hu címen is." Annak idején beszéltünk róla, hogy a kezdeményezéseidhez hogy álltak hozzá az MTSZ-ben, azért mondom, hogy gesztusértékű lenne ez a sor. A bélyegző-pótlást akkor is csak ők tudják elvégezni.

- Karakterkészlet: Windows-1250 (ő, ű)?

- Az Alföldi Kéktúra békés megyei cuccainak összeállításában és feltöltésében természetesen segítek, de most drasztikus önkorlátozásban vagyok internetileg, amíg le nem tudom ezt a vizsgaidőszakot, lehetőleg sikerrel.


kvte

Güsziológus Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5955
Pest megye turistája
(Pécel – Gyömrő)

Csodálatos idő volt pénteken. Nem is bírtam kivárni a munkaidő végét!
Élve a lehetőséggel (az Isaszeg – Gyömrő szakasz Pécelen megszakítható), az egyik legrövidebb szakaszt választottam.
Pécelből sokat nem láttam, az országúti, "bekötő" szakasz meglehetősen unalmas volt.
Nem könnyű megtalálni az első P- jelet, de ezt követően nincs probléma, a fennsíkig. Szép völgyben, enyhe emelkedővel halad a széles szekérút. Vannak jelek is. A szint kb. 180 méter (Bajtemetés csúcsának szintje és Rákos-patak szintje közti különbség).
A fennsíkon van egy kis kavarc, P- jelek helyett S- jeleket találtam. A geodéziai torony alapján nem nehéz tájékozódni, a S- jelek zavaróak, de nem kell komolyan venni. Egy út van, a térkép alapján egyértelmű. Később vannak jelek. Sőt. Egészen újak.
A nagy jobbos kanyar után egy kis törés, majd megindulunk lefelé. Feledhető a látvány. Egy szemétlerakó mellett haladunk, a fákon, az út szélén szemét és szemét. Nem hiszem, hogy EU szabványos a lerakó. Bűz is van.
A 31-es út után Gyömrő, Petőfi-telep, melynek minősítése már-már politika lenne.
Gyömrő utcái nem nagyon változatosak. Egy darabig jelzések is voltak, majd belőttem az állomást. Elértem a 16:37-es vonatot.

Nagyon hideg volt, de a szép, napsütéses időt kár lett volna kihagyni.
Remélem, ez volt a legunalmasabb szakasz.

HEV Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5954
Egy "muzeális" Budai hegyseg terkép:

http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=510149

Güsziológus Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5953
A "Megyeszélen" teljesítménytúrán vettem, Georgiades Gábor forgalmazza (300 pénz).

Van e-mail címe a 2003-as naptárban.
Postán is elküldte volna, de a túrán olcsóbb volt, a postaköltséget ui. megspóroltam.

Előzmény: Múzsla (5951)
Jesper Olsen Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5952
Sziasztok!
Tudja-e valaki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetbarát Szövetség e-mail cimét? (Nem a hegyitura@eszaktura.ngo.hu-ra gondolok, mert onnan sok napja nem kaptam választ.)
Múzsla Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5951
Güszi!

Hol szerezted és mennyiért?

Köszi!

Előzmény: Güsziológus (5914)
Múzsla Creative Commons License 2004.01.26 0 0 5950
Vannak. Majd szétnézek és szortírozok közöttük.
Előzmény: Franken (5911)
lutak Creative Commons License 2004.01.25 0 0 5949
Hello!
Pl. én is kékeztem ma, az öcsémmel Piliscsaba-Hűvösvölgy között. Szép volt a havas táj, csak a piliscsabai szemétkupac nem tetszett, és sajnos a pára és borult idő miatt alig volt kilátás a Nagy-Szénásról :((( de sebaj visszatérek még oda!
Előzmény: Vlaszij (5946)
HEV Creative Commons License 2004.01.25 0 0 5948
A térkép gyüjtők figyelmébe:

http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=519099

Vlaszij Creative Commons License 2004.01.24 0 0 5947
És még kéktúra:) Jövő hét egyik hétköznapján meg elmegyek és kihagyott bélyegzőket kergetek:)
pölö m,últkor hüvösvölgyben nem találtam meg
meg virágos nyereg
meg rozáliából is hiányzik egy sietség miatt:)
vadászás rulZ:)
Előzmény: Vlaszij (5946)
Vlaszij Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5946
nah..)
Voltam Dorog - Piliscsaba szakaszon kéktúrázni:)
Majd beszámolok és képek is lesznek holnap:)

Más rajtam kívül nem kékezik?:)))

Előzmény: felazso (5945)
felazso Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5945
asciimo!

Szeretném, hogy az új túrás oldal nem kapcsolódna a személyemhez. Nem Felazso web oldalát szeretnék, hanem túrás web oldalt, amin olyan adatok vannak, amik vagy máshol nincsenek vagy máshol nem ilyen formában vannak. Nagyon szívesen meg is osztanám a feladatok minden jelentkezővel.

Azt ugyan nem írtam, de már tettem lépéseket a fórum és a lista szinkronban tartásának kezdetleges módszerekkel való megteremtésére. (Amig nem vetődik fel jobb módszer.) Ez arra irányul, hogy ne kelljen két helyen "jelenteni" az eseményeket.

Nem szándékoztam túl nagy fejtegetésbe belevágni múltkor, csupán a godnolataimat próbáltam felvázolni. Persze jogos a felvetésed, ezen már jómagam is töprengtem. Úgy gondolom, hogy amint sikerült technikailag megvalósítani aztokat a dolgokat, ami tervként a fejemben van, ez a szinkon téma okafogyottá fog válni, mert végső soron automata lesz a megoldás. Amint sikerül összehozni egy "demó verziót", szólni fogok és kiderül a használhatósága. Legcélszerűbb (végső cél) az lenne, hogy a lista illetve a többi lista is csupán egy megfelelő formával bíró "nézete" (riportja) lenne a háttérben meghúzódó adatbázisnak, melybe többek között ezek az adatok is bele kerülnének.

Meglepő számomra, hogy pl. a túristautak "kódolása" témában nincs mozgolódás, holott ezt már előttem szólók is felvetették.

Felazso

Előzmény: asciimo (5933)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5944
Miután a váras mozgalom kapcsán merült fel, nem off. :-)
Az emléktábla még megvan.
Előzmény: nagypapi (5943)
nagypapi Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5943
Anno a Kálvin téren, a Korona szálló helyén volt egy parkoló, a tűzfalnál pedig lehetett látni a városfal-maradványokat. Aztán reklámot festettek a tűzfalra, végül megépítették a szállót.
Hogy a Kálvin téren még milyen förmedvényeket csináltak, az külön is megért egy misét. Magyarország legelb*szottabb tere lett szvsz, kíváncsi lennék, mi a fenét csinál az ún. Városképvédelmi-bizottság...

Az Astoriánál talán még meg van az emléktábla, hogy ott volt valaha a Hatvani kapu.

Kicsit offok vagyunk, de azt hiszem, a túrázáshoz és az országjáráshoz ez is hozzátartozik.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (5942)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5942
Egyetemista koromban még jól lehetett látni a kiskörúti átjáróházakban a városfalat. Mára sajnos az átjáróházak többsége megszűnt a járókelők számára, ugyanolyan zárt kapuk fogadnak, mint a többi háznál. Ami azt is jelenti, hogy a városfal csak a lakóké. Én is hiába próbáltam megmutatni valakinek. :-(
Előzmény: Güsziológus (5928)
Joeyline Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5941
Egyébként a 80 napos út szervezése szépen halad, több helyre is mennünk kell ezekben a napokban e miatt. Továbbra is várok bárminemű segítséget elsősorban a szállásokkal kapcsolatban, de bármi másban is! Megtisztelő, hogy pl. ezen topik, a Kéktúra - jelvényszerző túramozgalmak alapítója, Joker Karakter is felajánlotta, hogy amikor lakóhelyére érünk, akkor Nála alhatunk, baráti alapon, ingyenesen!

Február első hetében indul a honlapunk, tegnap láttam a webes fejlesztést, mint részben szakmailag is hozzáértő mondhatom, hogy egész frankó lesz :))
Persze ez csak az én magánvéleményem :)

Joeyline Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5940
Köszönöm a hozzászólásokat a Kék-Kör útvonalán egészben vagy jelentős részben teljesíthető túramozgalmalmakkal kapcsolatban!
Már elkezdtem rendezni ezt a listát is, további infóknak örülnék még! Meglepő, hogy milyen sok túramozgalmat meg lehet csinálni menet közben :)
kvte Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5939
Váci, Tisztul_a_Visztula!

Mail ment, a gúnyos hangnem okáról. Akit még érdekel, írjon, elküldöm neki is. Részemről innentől offtopik a téma, szerintem senkit sem érdekel.

kvte

Előzmény: Törölt nick (5938)
Rongyláb2 Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5937
jogos a két pont, bocs.
Előzmény: asciimo (5936)
asciimo Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5936
Ha elolvastad volna a linket, amit Visztula betett, ott epp ezt kerdezi valaki egy nyelvesz faszitol, hogy melyik a helyes, es a valasz:
cseveJ! Interneten rakeresve allitolag 10-szer tobb csevej-re talalsz, mint csevely-re.

Ugyhogy itt a pont :)

Előzmény: Rongyláb2 (5935)
Rongyláb2 Creative Commons License 2004.01.23 0 0 5935
"csevejetek( gratulálok Asciimo, ritka szó"

Hát még akkor mekkora gratuláció járna mindkettőtöknek ha helyesen, ly-nal írnátok le ezt a ritka szót! :)

Előzmény: Törölt nick (5934)
asciimo Creative Commons License 2004.01.22 0 0 5933
Szia Felazso!

Nagyon jo az okfejtesed, az mar egyszer biztos

Egyetertek, a ttt.tr.hu egy forum, lista az Nalad van, de tegyuk hozza a ttt-s forum azert nem ugyanaz mint pl. ez a forum. Itt laza csevej is megy, ott a pontokhoz kotodoen vannak infok gyujtve. Nem csak pecset infok, szallas infok is, az igaz, de az is jol johet..

Pontonkent reflektalva:
"1. Egy lapon csak egy igazolópont adatai vannak;
"
Ami a hatranya, az az elonye is. Ha csak 3 pontrol akarsz infot, akkor csak 3 oldalt nezel meg es nyomtatsz ki, nem pedig az egesz listat. Persze meg igy egyszerub a listat kinyomtatni, ez igaz.

"2. Nem elég a legutóbbi bejegyzéseket nézned vagyis ugyan úgy át kell olvasnod a bejegyzéseket, mint bármelyik más fórumban pl. itt. "
Ez megint olyan, hog a ttt-s forum nem olyan mint barmelyik mas, mert nem omlesztve van. Ott egy ponthoz atnezek 5-6 hozzaszolast, es kepben vagyok, ebben az indexesben nem allnek neki keresni egy adott ponthoz infokat..

"...egy aktuális lista"
A hangsuly az aktualison van. Megmondom oszinten, a legnagyobb ketelkedes bennem emiatt van. Ha Gipsz Jakab elmegy kekturazni, es latja hogy Irottkorol elloptak a belyegzot, hazamegy beirja a ttt-s forumba, es lefekszik aludni, azzal a joleso tudattal, hogy segitett a Kekturas tarsaknak. Aztan elmegy Kis Pista -hogy egy ismert szemelynel maradjak :) - es regi turazokent a Felazso listara eskuszik es beirja hogy x. kocsma megszunt y faluban, belyegzo a templomban van. De a ttt-rol nem is tud. Ekkor ha en el akarok menni kekezni, akkor nem lesz eleg se a Te listadat kinyomtatni, se a ttt-s forum idevonatkozo pontjait.

Ha jol ertem arra utalsz, hogy a Te listad lenne a belyegzoke, a ttt.tr.hu meg legyen a hatterinformacioke. Igaz?
Ha mindket helyen marad a belyegzolista/forum, akkor valamifele szinkronizalast meg kene oldani SZVSZ, ami tudom hogy idoigenyes, de ha a "nagyközönseg" igenyeit nezed, akkor ertheto, nem?

En is varom a reagalasod, erdekes a tema!

asciimo

Előzmény: felazso (5923)
Váci Creative Commons License 2004.01.22 0 0 5932
Nekem is kedvencem a "régi" túristatérképek böngészése. Van is jó pár darab. Én már régen nem csak a sajátjaimat őrizgetem, hanem kifejezetten ilyenekre "vadászok" antikváriumokban. Elég sokat lehet találni, és nem is drágák!!!
Lehet, hogy egyszer a nyáron érdemes lenne egy "térképes hétvégét" is tartani a vendégházunkban..
Előzmény: csillag126 (5931)
csillag126 Creative Commons License 2004.01.22 0 0 5931
Túristatérképet kidobni? Ez borzasztó :-) Nekem tele van a fiókom régi szakadozott túristatérképekkel, kimondottan jó szorakozás az 50-es 60-as évekból való térképeket böngészgetni.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (5924)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2004.01.22 0 0 5930
Szerintem kissé elfogult vagy.

A MT többet foglalkozik teljesítménytúra-beszámolókkal, a TM kisvasúti témákkal.

Előzmény: Váci (5888)
Rongyláb2 Creative Commons License 2004.01.22 0 0 5929
Ha már a váraknál tartunk: ha vasárnap vki autóval megy a HÓ-fejérkére, a Csókakői-vár mellé egy kis kitérővel begyűjtheti a zámolyi vár skalpját is (ez utóbbi sokak szerint nem is vár, hanem templom, de sebaj ...)
Előzmény: Güsziológus (5928)
Güsziológus Creative Commons License 2004.01.22 0 0 5928
Pest, vár

Tősgyökeres budapesti lévén, nem ismeretlenek előttem a Kiskörút (Vámház körút, Múzeum körút, Károly körút) házai, a házak udvarai. 25 évig laktam a Kálvin tér közelében.
A Múzeum körút (Kálvin tértől az Astoriáig) sok háza un. „átjáró” ház, az udvar másik végében lévő ház bejárata már a Magyar utcában van.
Ismerős tehát a városfal, hisz a házak ráépültek a falra, az egyik oldalon a körút, a másik oldalon a Magyar utca.
Egy helyen szabad fal is van, ez a Bástya utca eleje, a Veres Pálné utcánál. Az ásatások befejeztével játszótér épült, a falak ma is láthatók.
Egyik sétánk alkalmával ellátogattunk errefelé, de nem tudtunk bélyegezni. (Nagyon nem is akartunk.)

Mivel a „váras” honlapon Pest vára várként szerepel, feltételezem, hogy a 120-ból ez is lehet egy.

Az írás apropóját az adta, hogy ma arra jártam és nem felejtettem el magammal vinni az igazoló lapot.
Nincs még 20, de már nem sok hiányzik.
Tervezem közzétenni a listát, talán lesz, aki talál benne eleddig általa nem ismert várat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!