Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2022.08.24 -2 0 46083

Igen, a számokat, betűket valami kisnagyítású mikroszkóp (4-5x nagyítással max) alatt lehetne dremelezni. A jelzővonalat én vésném, ahogy írod- írjuk. Az a legfontosabb vonal, legyen határozott, egyenes.

Szerintem ezek sima acélfelületek, lepucoltad, attól, meg a kortól pácolódott, azért ilyen a kinézete.

Előzmény: occseb (46082)
occseb Creative Commons License 2022.08.24 0 0 46082

Köszi a meglátásokat.

Igazából a két fis rész az aminek az írása és a vonala is már szinte láthattlan (főleg a második képen szereplőé) 

Ott lényegében egy fontos vonal van, az amelyikhez képest nézem a másikat.  

A betűket, számokat kicsit dremellel (jó nem Dremel csak Parkside) mélyíteném. A vonalat is érdemes volna döntött osztófejbe fogva, valami tűéle szerszámmal vésni?

Ezek a tárcsák valamilyen matt króm bevonatúak. Vagy csak az elmúl 70 év mattította ki.

Előzmény: rferi (46078)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.24 -2 0 46081

A lin skála pár évvel később gyalugépen készült, a maró skálái leélezett körfűrész tárcsákkal lettek marva. Jól mutatja, hogy stabilan vezetett egy élű szerszámmal szebben lehet dolgozni. ( A rövid lin skálára nem is ütöttem számokat mert féltem hogy csak elcsúfítom )

Előzmény: rferi (46080)
rferi Creative Commons License 2022.08.24 -2 0 46080

Hú, az a lin skála nagyon ott van a szeren!

Szép, határozott, vékony vonalak!

Előzmény: Csuhás (46079)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.24 -2 1 46079

Valóban tucatnyi megoldást választhatsz, attól függően hogy milyen eszközeid vannak.  A kézből való bármilyen matatás szerintem elfelejthető. Magam inkább gyártanék nagyobb átmérőjű skálát. Osztás osztófejen, vagy valami megfelelő fogszámú fogaskerék, vagy legalább arasznyi átmérőjű nyomtatott skála alapján magán a marógépen, a szerszám helyére befogott álló hegyes menetkés szerű szerszámmal karcolnám, majd régi toner festékét olvasztanám bele. A számokat vagy gravíroznám ha van lehetőség vagy befogóban vezetett számbeütővel készíteném. Kellő türelemmel jobb skála készíthető mint ami manapság a kínai masinákon szokott lenni, persze a svájciak nagy átmérőjű matt krómozott skáláinak minőségét nem lehet így sem megközelíteni.

Szemléltetésként egy gyalugépen kézzel tekerve készült lin skála, és a régi marógépem két felújított nóniusza

Előzmény: occseb (46076)
rferi Creative Commons License 2022.08.24 -2 0 46078

Szerintem ne kézből csináld! Elmosódik a vonal széle/éle, nehezebb lesz pontosan érzékelni, beállni rá. Pláne Dremellel.

Kéne csinálj egy egyszerű kalodát, amibe be tudod fogni a nóniusztárcsát (most tekintsünk el attól, hogy ennek hívjuk, de nem az, ne ezen vitatkozzunk), és abban forgatni tudod. Fölötte pedig a tengelyvonalával párhuzamosan lehessen egy rúdon tologatni a szerszámot, amivel mélyíteni akarsz. Szerintem egy jól köszörült HSS késsel is teljesen jó eredményt tudnál elérni, véséssel. Párszor áttolnád a hornyon a kést, és szépen kikaparná, kimélyítené.

Valami ideiglenesen összedobott cuccra gondolok.

Utána a festéshez simán használhatsz rendes festéket is, filcet is. Ha azonnal visszatörlöd egy gumilappal, akkor még tán csiszolni sem kell.

occseb Creative Commons License 2022.08.24 0 0 46077

Így néznek ki. 

Igazából az álló részek rosszabbak, a forgóból az egyik kopott csak igazán.

occseb Creative Commons License 2022.08.24 0 0 46076

A kisRákosi felújítása/összeszerelés olyan stádiumban van amikor gondolkoznom kell rajta hogy a nóniuszokat hogyan lehetne felújítani. Készítek majd fényképet, bár nem vagyok jó fotós, de ami szóban is leírható az az hogy a jelölések nem elég mélyek. Dremellel gondoltam hogy óvastosan mélyítenék rajtuk hogy ne legyenek elmosódottak. 

Esetleg ezután arra gondoltam hogy valami festékfilccel felfesteném a jelöléseket majd óvatosan visszacsiszolnám, így a mélyedésekben maradna csak festék. 

Ezek csak az elképzeléseim, még sosem csináltam ilyet. Valakinek van tapasztalata/javaslata ezügyben?

tigronca Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46075

Én is úgy tudom ,hogy a páratlanok a precizebbek,bár ez lehet átmérő függő, nekem a hetes ha jól emlékszem  55-től.

Ami érték növelő még  egy állítható dörzsárnál, a működő ,aktiv rész hossza. minnél hosszabb , annál hosszabb perselyt  lfuratot lehet dörzsölni.Van olyan 37 mm -töl állítható , amin a megtámasztott rész nincs 30 mm-nél több.Viszont van olyan 38-tól felfelé , amelyen 60 mm  a megtámasztott rész.

tigronca Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46074

Sajnos a kúpszöget már elfelejtettem,(de a hatkésesnél mérető egy fordulatra, )az emelkedés adott;Misi Bácsi , a régi barátom mindig fél, harmad, negyed ,hatod,nyolcad fordulattal számolt . Ez nem egy fogásvétel volt ,hanem meddig kell eljutni egy csapszeg perselynél.azon viszont el kell gondolkodjam mi volt a mérőeszköz, amivel mérte és kiszámolta a szükséges méretet.

Előzmény: Jani301 (46072)
Jani301 Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46073

Igen . 

El is szégyelltem magam hogy leálltam vitatkozni ,pedig nem volt igazam .

Az ötkéses azért van mert nehezebben rezeg be , legalábbis ilyesmi rémlik a tanulmányaimból .

Az egyenlőtlen kés-fog elosztást is hasonló okból alkalmazzák .

Előzmény: szőrmók (46071)
Jani301 Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46072

Erről kicsit bővebben lehetne ?

Érdekes és érdekelne .

Az viszont tapasztalat hogy nagyobb fogást az állítható dörzsárral nem igen lehet venni (pl acélba)

Előzmény: tigronca (46069)
szőrmók Creative Commons License 2022.08.23 -1 0 46071

Mármint állítható? Akkor azzal könnyebb dolgozni,kevesebbet kell állitgatni.

Előzmény: Jani301 (46068)
tigronca Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46070

Söt hét késes is .

Előzmény: Jani301 (46066)
tigronca Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46069

Így is lehet, de ;volt egy kedves  szerelő barátom (már régen nincs közöttünk), nagyon sokat tanultam töle .Pl. azt is hogy az állítható dörzsárnak van kúpszöge ,és egy menet fordulatra mennyit növekszik az átmérő!Ez számítható! 

Előzmény: szőrmók (46065)
Jani301 Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46068

A hobbin mondta valaki ,elég régen .

Állítottam hogy 5 késesek .

Végül kimentem megnézni ,és van nekem is néhány hatkéses .

Előzmény: szőrmók (46067)
szőrmók Creative Commons License 2022.08.23 -1 0 46067

Lehet,de olyan nekem nincs.

Előzmény: Jani301 (46066)
Jani301 Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46066

Sokáig azt hittem én is hogy mind 5 késes .

De van 6 késes is .

Előzmény: szőrmók (46065)
szőrmók Creative Commons License 2022.08.23 -1 0 46065

Nem kell tullihegni az állítható dörzsár dolgot.70 es években sok kismotor dugattyú csapszeg perselye volt bronzból a hajtókarokon.Lehetett kapni csapszegperselyeket ,fillérekért.Pár csavarral csődarabbal kisajtoltuk.Csak 2 kulcs kellett hozzá.Besajtoltuk az újat,majd állítható dörzsárral méretre munkáltuk.Főtengőt ki se kellett venni.Senkit nem érdekelt a méret,hiszen megvolt az uj csapszeg.Mindez csak türelemjáték,mert az állitható dörzsár átmérő nem mérhető mert 5 penge van benne.Szóval,szép lassan addig állítgattuk amig jó nem lett.Állít ,dörzsöl ,próbál.A csapszeg meg a persely közti hézag az érzésre ment.Lehet érezni! 

KART EMG Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46064

Rendben. Természetesem kaliber gyűrű sorozatom sincsen.

Üdv.

Előzmény: vaskukac (46063)
vaskukac Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46063

Jani előttem jól leírta a használatot.

Annyival kiegészíteném, hogy kalibergyűrűvel be lehet éppen méretre állítani, de ez nem jellemző, jobb a több lépéses közelítés.

Vannak olyan szerszámok, amiknek az állíthatósága korlátozott, azért adják meg a tartományt.

Érdemesebb a betétkéses kivitelt választani egyedi gyártáshoz.

A régi  használt "szoci" darabok jók, és árban is elérhetőek. (Legfeljebb élezni kell...)

Előzmény: KART EMG (46062)
KART EMG Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46062

Köszönöm! Valami olyasmira tippeltem én is, hogy próbálgatni kell a méretet az elkészült furat, illetve a furatba kerülő csap illeszkedése alapján. Na de akkor miért írják a terméklapra a tűréstartományt? A próbálgatásos módszerrel, kontrollálatlanul, akármilyen tűrést el lehet érni, vagy tévedek? Vagy a tűréstartomány azt akarja kifejezni, hogy ha beállítóm a dörzsárat a jelölés alapján, akkor a furat tűrése a megadott tartományba fog esni? Persze csak addig, amíg újra nem kell fenni a vágóéleket. Utána már csak tájékoztató jellegű lesz a jelölés a dörzsáron, vagy próbákkal ki kell mérni, hogy mennyivel lesz kisebb a furat a jelölt értéknél.

Én sorozatot nem fogok gyártani, csak egyedi darabokat, ezért is lenne vonzó az állítható dörzsár a mindenféle méretű és tűrésű fix dörzsárszett vásárlása helyett.

Előzmény: Jani301 (46061)
Jani301 Creative Commons License 2022.08.23 -1 0 46061

Van jónéhány állítható kézi dörzsáram .

Szoktam is használni alkalmanként .

Én úgy gondolom hogy ezek egyedi gyártásban ,különféle szerelési munkáknál használhatóak .

Szerintem ezek próbálgatással állíthatóak , méretre . De nem is az a feladata hogy a pontos illesztési tűrésre legyen állítva , hanem több fogással tudom elérni a méretet ,egy másik alkatrészhez illesztve .

Magyar és orosz régi darabjaim vannak .

Néhány hónapja keményfémmel "fel" is "húztam" egynek az éleit mert nem vitte a műanyagot . 

Létezik másfajta is ,ami kis mértékben állítható , csavaros belső feszítéssel , az inkább lehet sorozatmunkára való .

De ha tévednék ,én is kíváncsi lennék a szakszerű használatára .

Előzmény: KART EMG (46059)
KART EMG Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46060

Konkrétan az érdekel, hogy a termékoldalon megadnak egy tűréstartományt, pl.  H4 - H14, hogy lehet ezt beállítani?

Előzmény: KART EMG (46059)
KART EMG Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46059

Szia!

Állítható dörzsár: Egy ideje gondolkozom egy ilyen készlet beszerzésén. Mennyire megbízható ezeknek e beállítása, egyáltalán hogy lehet méretre állítani őket? Milyet érdemes venni nem csillagászati árkategóriában?

Üdv.

Előzmény: vaskukac (46058)
vaskukac Creative Commons License 2022.08.23 0 0 46058

Mi volt a hiba oka?

Én nem bonyolítottam volna tovább az életemet a már a persellyel sem.

Ahogyan az előző megsült, úgy meg fog ez is... Ha ez így nem volt jó, az új persellyel se lesz az, csak ideig óráig.

A teli fogaskerék saját anyagából az említett oldalazó fogásokkal egy időben készítettem volna a furatot is, méretre.

Nem lesz sokkal rosszabb, talán egy fűnyíróhoz elmegy... Ahol ez nem jó, oda meg amúgy is egy rendes csapágy kellene.

Ha már persely: Az állítható dörzsár nagyon hasznos tud lenni egy kis műhelyben.

A megfogás valóban nem szakszerű a fogaskereket tekintve, de ide jó...

Előzmény: jalpar (46050)
mérnökferi Creative Commons License 2022.08.22 0 0 46057

Az én hidraulikus gépsatum  :-) Az oszlopos fúrógép talpánál. Majd, ha otthon járok lefényképezem (most csak ilyen képet találtam). Óriási, hidraulikusként soha nem használtam, sőt amúgy is alig-alig. A tömlő csatlakozás helyére emelő fület raktam, hogy zsiráffal odébb tudjam tenni. Azt se tudom milyen gépen használhatták, esetleg valaki? Gondolom azért volt jó, mert nagyon gyorsan lehetett munkadarabot cserélni benn és azt meg is fogta :-)

Csuhás Creative Commons License 2022.08.22 -2 0 46056

"Te a hydro rész működését is helyre állítottad?" Igen, a két tömítést kellett cserélni / pótolni. Pár ezer forintért méretre legyártják az ezzel foglalkozó helyeken. De ahogy láttad nagyon egyszerű a hidraulika, gyakorlatilag egy dugattyú, aminek a közepén is van egy kisebb rúd, illetve oldalt egy feltöltő nyílás amit a lezáró csavar betekeréskor kis dugattyúként előfeszíti a rendszert. Az egész satu valamikor fiatal korában elromlott, és szakszerűtlenül igyekeztek megjavítani, pl rosszul rakták be a tányérrugókat. Végül a segéd dugattyú a henger végén felütközve adta a szorítást. Így persze gyenge volt, és nem nagyon használták, szerencsémre mert a csúszófelületek ezért teljesen kopásmentesek.

Előzmény: mlas45 (46055)
mlas45 Creative Commons License 2022.08.22 0 0 46055

Én nem vagyok szakmabeli, ezért azt se tudtam, hogy ilyen létezik :)) de nagyon ötletes, tetszik a megoldás.

Kíváncsiságból rákerestem, újban fél milla egy komolyabb, szóval ilyenem biztos nem lesz :(

Te a hydro rész működését is helyre állítottad?

Előzmény: Csuhás (46053)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.21 -2 0 46054

+ egy rajz

Előzmény: Csuhás (46053)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.21 -1 0 46053

Eredetileg is hidraulikus volt, de a fő dugattyú tömítés repedezett volt, és az olajbetöltőnél simán hiányzott a tömítés, ráadásul hibásan volt összerakva, így alig szorított. Ha nem ismered működését ( ami elég ravasz ) akkor ez a kis videó jól elmagyarázza egy hasonló satun.

https://www.youtube.com/watch?v=HXjrOdDE1Ww

Előzmény: occseb (46052)
occseb Creative Commons License 2022.08.21 0 0 46052

Eredetileg mi volt benne hidraulikus?

Előzmény: Csuhás (46033)
KART EMG Creative Commons License 2022.08.21 0 4 46051

OFF

Alapvetően ez egy hobbi fórum: hobbisták előképzettség nélkül, mindenféle olvasmányok, agyas és agyatlan jutúb videók alapján kigondolják, hogy egy feladatot hogyan oldjanak meg, az ilyen olyan gépeiken ezt megvalósítják. Az eredmény lesz amilyen lesz. Ha a kivitelező elégedett az eredménnyel az szuper. Lehet kísérletezni a különféle módszerekkel. Ha beszámol róla az nagyon hasznos, mert egyrészt mások okulnak belőle, másrészt elmondhatják a véleményüket. Lehet diszkutálni stb. Zárójelben megjegyzem, hogy a nagy találmányok is gyakran úgy születnek, hogy valaki letér a kitaposott útról.

Nade pro és kontra odamondogatni egymásnak nagyon helytelen, ez nem fér össze a hobbista szellemiséggel.

A fentieket csak az vegye magára akinek inge.

ON

Előzmény: jalpar (46050)
jalpar Creative Commons License 2022.08.20 -3 2 46050

,,Azért hadd kotyogjak bele...''

Erre való ez a fórum, nem?

,,dörzsáraznék ha lehet, mert akadhat olyan helyzet is, hogy nincs akkora dörzsár vagy nem túl mély zsákfuratról van szó.''

Hát ez az! Nyilván gondolkodás nélkül dörzsáraztam volna, ha lett volna, de - mint szerintem a fórumtársak többségének - nekem se volt otthon a polcon 16H7-es dörzsár.

És elsősorban nem is azért dörzsáraztam volna, amiket soroltál, hanem mert sokkal gyorsabban meglettem volna vele.

Pontosság: A fogaskeréken a gyári furat majdnem 2 tizedet ütött!

"Így megfogva ahogy van, még az egytengelyűség sincs biztosítva, nem csak eltolás hanem szög tekintetében sem."

Nem értem, mi a megfogással a baj.

Amikor felfúrtam, akkor esztergán független pofás tokmány fogtam be a később leesztergált csonkot, és a fogak tetejét kióráztam, aztán leellenőriztem a fogtöveket. A kereket leoldalaztam (le kellett szedni 5mm-t a szélességéből) ugyanabból a fogásból, amiből felfúrtam, szóval az tökéletesen merőleges volt a furatra.

A kiesztergáláskor a középpontot kióráztam (l. 40356.hsz.), a pedig párhuzamosságot a leoldalazott felület adta, de ellenőrzésképpen mélyebben is belemértem.

Szerintem ez így teljesen korrekt befogás, max. század környékén van a hiba, de mindegy is, mert ahogy írtam, ez több, mint egy nagyságrenddel jobb, mint a gyári furat.

Nem hiszem, hogy egy ilyen 2,5 modulos műanyag fogaskerék ne bírna el akár pár tized hibát is.

Felületi minőség: (nem tudom, mi az a "viper" kialakítás) én egy magam köszörülte karbid furatkéssel dolgoztam, közepes rádiusszal, nagyon kis előtolással, viszonylag kis fordulaton (ezért is tartott olyan sokáig). Gyönyörű tükrös kapott a felület, nekem a dörzsárazás ennél rosszabb szokott lenni(*). A kiesztergálásnál (akár marógépen, akár kiesztergálófejjel) inkább az szokott lenni a baj, hogy beremeg a kés. Az alacsony fordulat segít ezen, meg, ha minél rövidebb a kés. Ha mély a furat, az szívás!

(*) aminek persze a szar kínai dörzsár is lehet az oka.

Előzmény: CNC guru (46049)
CNC guru Creative Commons License 2022.08.20 0 0 46049

Azért hadd kotyogjak bele...

Konkrétan ehhez a témához. Ezt a fogaskereket kiesztergálni (mármint a furatot) elég bátor vállalkozás, ugyanis itt már meg van a furat. Arra ráállni még komoly CNC gépen is kihívás, legfeljebb 1-2 század pontossággal lehet. Így megfogva ahogy van, még az egytengelyűség sincs biztosítva, nem csak eltolás hanem szög tekintetében sem. Persze ha pár század ütést elvisel minden irányba, szögbe a fogaskerék, akkor nem szóltam...

Az én tapasztalataim szerint a dörzsárazás korrektebb felületet ad mint a kiesztergálás, ez ab ovo nyilvánvaló, mert a dörzsáron a furat hosszára nézvést mindig teljes élhossz van és megszakítás nélkül, míg a kiesztergálásnál csak egy pici él dolgozik és ha nem "viper" kialakítású, akkor bizony helyből érdességet esztergál bele.

Az ilyen helyzetekre találták ki a lengő dörzsár befogó nevű eszközt, aminél nem probléma, hogy pár tizeddel odébb van a furat a kelleténél, mert kikompenzálja, ugyanis maga a furat vezeti meg a dörzsárat.

Csapágyfészket nyilván kiesztergálnék, csapra illesztett furatot pedig dörzsáraznék ha lehet, mert akadhat olyan helyzet is, hogy nincs akkora dörzsár vagy nem túl mély zsákfuratról van szó.

crosspisti Creative Commons License 2022.08.20 -2 4 46048

Amikor szoros kötést kell biztosítani,ragasztok vagy zsugor kötést alkalmazok.Fémek esetében a zsugort szeretem,a kereket rezsón melegítem,az előnagyolt perselyt mélyhűtöm,sajtolás után méretre esztergálom.Az esztergálást azért részesítem előnybe a kiesztergáló fejjel való marógépen munkálásnál,mert könnyebben lehet tartani a centrikusságot.Melegítés és hűtés esetén egészen kis erő kell a besajtoláshoz,sok esetben kézzel belenyomható a persely.

jalpar Creative Commons License 2022.08.20 -7 0 46047

Szerintem meg döntsd el, hogy mínuszolgatsz vagy szmájlizgatsz.

Azt látom, hogy valamiért beakadt neked, hogy én egy dilettáns szájhős vagyok, ezért belekötsz mindenbe, amit írok. De a végén mindig magadból csinálsz hülyét.

Igazán kár, mert különben többnyire értelmes és hasznos hozzászólásokat írsz.

Jó tanács: ha valakinek a személy(iség)ét akarod becsmérelni, akkor becsméreld azt, ne pedig azt, amit leír. Mert az attól még lehet helyes. (v.ö. Argumentum ad hominem)

Ami pedig a szájhősséget illeti: szerintem mindenki örömmel olvasná itt a saját munkáidról szóló fényképes beszámolókat. Ha már egyszer ,,50+ éve forgácsolással foglalkozol''.

Előzmény: Hostya (46046)
Hostya Creative Commons License 2022.08.19 0 0 46046

Ahogy lentebb is írtam.

Azért nem dörzsáraztad, mert szereted a kihívásokat... :))

Előzmény: jalpar (46044)
Hostya Creative Commons License 2022.08.19 0 0 46045

De bizony beleszorul az a csap..  :(

Előzmény: Jani301 (46043)
jalpar Creative Commons License 2022.08.19 -7 0 46044

Jajjj de okos vagy már megint!

Hármat találhatsz, miért nem dörzsáraztam.

(Egyébként meg hülyeséget is beszélsz, mert a kiesztergáló fej éppen úgy kis tűrésű furatok készítésére való, mint a dörzsár.)

Előzmény: Hostya (46041)
Jani301 Creative Commons License 2022.08.19 -1 1 46043

Kis kíváncsiság . Nem szorul bele nagyon az a betét ?

Előzmény: rferi (46042)
rferi Creative Commons License 2022.08.19 -2 0 46042

Ilyenkor úgy szokták a préselést végezni, hogy a perselybe betesznek egy névleges méretes, tűrt csapot, és azzal együtt préselik, így az ne engedi méret alá menni a furatot.

Előzmény: jalpar (46036)
Hostya Creative Commons License 2022.08.19 0 1 46041

"Csak az volt a szívás, hogy a persely is összement, és nem ment rá a tengelyre. Nekem meg ráment vagy másfél órám, mire kiesztergálófejjel felszabályoztam."

=====

Szereted a kihívásokat.. Meg azt is megmutattad hogy  hogy nem kellene csinálni...!  :))   -Persze látványnak- ez a megoldás is jó..

Nem lett volna egyszerűbb egy kézi 16H7-es dörzsárral kézből óvatosan  kidörzsárazni??

jalpar Creative Commons License 2022.08.19 -6 0 46040

,,Szeretem ezt a kiesztergálófejet. Nagy átmérőkre nem jó, de nagyon pontosan lehet dolgozni vele. A nóniusz osztása átmérőben 0.002mm.''

És nem kell imbuszkulcs az állítgatásához. Egy kézi csavart kell meglazítani, és a hengeres részt forgatni.

Előzmény: jalpar (46039)
jalpar Creative Commons License 2022.08.19 -4 0 46039

Pár kép a javításról:

A kipurcant eredeti, és az új fogaskerés. Egy darab volt raktáron, nem lehetett hibázni:

Ekkora lett a furat:

Itt a belepréselt persely...

... amit persze fel kellett szabályozni (16.04mm-re), mert összement a bepréseléskor:

Szeretem ezt a kiesztergálófejet. Nagy átmérőkre nem jó, de nagyon pontosan lehet dolgozni vele. A nóniusz osztása átmérőben 0.002mm.

mérnökferi Creative Commons License 2022.08.19 0 0 46038

Nagyon szép! Irigylem a szabadidődet  :-)

Előzmény: Csuhás (46033)
mérnökferi Creative Commons License 2022.08.19 0 0 46037

MOL Hycomol. Nálam, minden gép hajtóművében ez van (ez is való!), szerszámgépektől a munkagépekig.

Előzmény: zoppermagnio (46029)
jalpar Creative Commons License 2022.08.18 -4 0 46036

Közben sikerült beszélnem a bátyámmal, aki a műanyagok nagy szakértője (csak Szlovákiában volt éppen, ráadásul pont egy barlangban). Előbányászott valami német szakirodalmat (Broschuere Kunststoffe Toleranzen),  abból némi számolgatással az jött ki, hogy 0.14mm-rel kell legyen alulméretes a furat.

És bejött, szépen össze lehetett préselni.

Csak az volt a szívás, hogy a persely is összement, és nem ment rá a tengelyre. Nekem meg ráment vagy másfél órám, mire kiesztergálófejjel felszabályoztam.

Előzmény: jalpar (46032)
szakmókus Creative Commons License 2022.08.18 0 0 46035

Volt már téma az én gépemnél.....valamikor.

Hajtóműhöz hajtómű olajat, ha már olajfűrdős, 80w90 de ha utánna nézel van még sűrűbb is.

A szán kenéshez akár használt hidraulika olaj is megteszi. Kérdés hova folyik az az olaj amelyet a szán letol maga előtt.

Nálam a géptestre folyt ezért csináltam külön csatornát ahol majd vissza csorog egy olajpumpa tartályába. 

tigronca Creative Commons License 2022.08.18 0 0 46034

Elfelejtettem lefotozni , de kb. ugyanilyen rendszerű a traktor motor alátámasztóm, amivel a kuplungozáshoz szét húzom a motor -váltót,csak abban egy robur emelő van, Semmi bonyodalom ,ha jól emlékszem öt negyedes - hat  negyedes csövek csuszkálnak egymásba.Házi gyártmány , nyilván a gyári nem ilyen, hanem ollós.De ezen is megáll egy oár napig a féltonnás motor.

Előzmény: Gábor Irreiter (46027)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.18 -1 0 46033

Hidraulikus gépsatu felújítás.

Ilyen volt:

Ilyen lett:

jalpar Creative Commons License 2022.08.18 -3 0 46032

Egy műanyag (üvegszál erősítésű PA) fogaskerékbe kéne egy bronz perselyt beletennem. (Kipurcant a fűnyírómban az eredeti kerék. Gyakorlatilag leolvadt a perselyről)

Milyen tűréssel kell ezt csinálni, hogy be bírjam nyomni, de bent maradjon?

A persely 20mm-es, és egy 16-os te tengelyre megy rá.

A pontos méret 20.06mm, szóval túlméretes.

Lehet az, hogy mondjuk H7-es volt az eredeti furat?

jalpar Creative Commons License 2022.08.18 -3 0 46031

A MOL Hydro HME 46-tal nagyot nem fogsz hibázni.

Ez egy hidraulika olaj, a MOL-os szakember nekem ezt ajánlotta a marógépbe hajtóműolajnak a gépkönyvben levő adatok alapján.

(a Shell Tellus 29 ill., a Esso Esstic 50 mai megfelelője, 4,5°E/50°C)

Csuhás Creative Commons License 2022.08.18 -1 0 46030

Szerintem a legolcsóbb tesco olaj is alkalmas bár inkább a manuális váltóhoz való olajt keresd. Itt nincs hőterhelés, nincsenek csúszó csapágyak, vagy nagy terhelésű fogaskerék hajtások. Egyetlen kivétel a kos, ami hajlamos lehet kenés kimaradáskor berágódni. Pl az én gyalum már így került hozzám, és elég komoly munka megjavítani. Ha gyakrabban tervezed használni akkor oda mindenképpen kiépítenék valami állandó kenést, akár valami infúzió szerű tartályos csöpögtetőst, vagy korhű gyönyörű olajzó másolatokat venni is lehet https://www.aliexpress.com/item/1005002990457947.html  vagy google "Drop Sight Feed Oil Lubricator"

zoppermagnio Creative Commons License 2022.08.18 0 0 46029

Kedves Urak

kezdőként szeretném megkérdezni, hogy harántgyaluba milyen olajat használjak. Párezer hozzászólást visszaolvastam de nem találtam ilyen témát. A kenésről és olajokról csak amatőr szinten tudok, a válaszaitok alapján tudok elindulni az ismeretekben.

Egyrészt van egy olajteknő a gépben amiből a hajtómű fogaskereke emeli fel az olajat. pumpa nincs. Olyat töltenék bele ami akár drága is lehet, de ritkán kelljen cserélni. Jó lenne ha a lehető legsűrűbb lenne mert korábban is kifolyt a gép illesztésén, meg fröcsögött a gépen belül. Az illesztést csapágyzsírral tömítettem elvileg nem folyhat már ki, csak szerettem volna említeni. Van valami típusszám mint pl a motorolajoknál, vagy valami paraméter? 

Illetve kenni kell a kos szánját, olajzó (?zsírzó?) szemeken keresztül. A többi illesztés nem olyan izgalmas, már megoldottam. 

Ha valaki tud boltot ahol budaörs/érd/XI kerület környékén olajat lehet venni jó lenne, mert akkor nem kell 1-2 liter miatt csomagot rendelni. ha pedig valami általános kell kérnék pl a vasutas karbantartó mérnök vagy építőipari gépkezelő ismerősöktől. 

nagyon köszönöm

klenó1 Creative Commons License 2022.08.18 0 1 46028

Szerintem jó lötyögősre csináld, sok bosszúságtól kíméled meg magad.

Előzmény: Gábor Irreiter (46027)
Gábor Irreiter Creative Commons License 2022.08.18 0 0 46027

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást ,annyi biztos, hogy nincs benne csapágy az egyik YT.videón láttam, hogy még lábbal rá kellett segítenie ,hogy le menjen a végállásba kb 5cm-t.Úgy, ahogy javasoltátok két passzos cső ,azt kész,hogy minél lejjebb tartsuk a projekt költséget.

Jani301 Creative Commons License 2022.08.17 -1 0 46026

Jól néz ki ez a sámli ötletes is .

Alkalmi használatra jó , max kétszer havonta .

De napi használatra nem jó ,időigényes .

A szép hosszú rámpámat odahúzom ,beállítom párhuzamosra és felállok rá .

Gyors , nem kell hozzá segédeszköz .

Arra kell vigyázni hogy ésszel bánjon az ember a kuplunggal ,mert ki vagy be tudja sodorni a rámpát .

Előzmény: Gábor Irreiter (46016)
lacibá70 Creative Commons License 2022.08.17 0 1 46025

Műanyag perselyre gondolok, a lineáris csapágy teljesen felesleges ide, nem kivágó, hajlító stb. szerszámot tervezünk. Főleg hogy ez hegesztett szerkezet, és az elhúzódást is ,figyelembe kell venni. Egyet értek mérnökferivel, nem fontos a műanyag persely sem, két nagyjából passzoló csőből óvatosan hegeszd össze, hogy ne szoruljon. Piszok se nagyon kerül a csövek közé, a felső lap meggátolja. Legfeljebb néha kipucolod. Ami viszont fontos az a rögzítő stift. Elég vastag legyen és mindig a helyére csússzon! Árt az egészségnek ha véletlenül összecsúszna :-)

kjanik Creative Commons License 2022.08.17 0 1 46024

Én úgy látom, hogy ez a "sámli" egy igényes konstrukció, amit felteszem, hogy nem kis darabszámban gyártanak.

El tudok képzelni egy vagy két készüléket a hegesztéshez, ahol a hengereken a furatok a pozicionáláshoz kellenek.

Előzmény: Gábor Irreiter (46014)
mérnökferi Creative Commons License 2022.08.17 0 1 46023

"...lineáris csapágy..." Egy "kőművesbakba"??? Nagyjából egymásba passzoló csőből megcsinálod, teljesen felesleges még műanyag persellyel is szórakozni!

klenó1 Creative Commons License 2022.08.17 0 1 46022

Ezen a képen valamiféle műanyag perselyeket vélek felfedezni. Azok a fekete pöttyök szerintem a perselyeket biztosítják kicsúszás ellen. Talán hernyócsavarok?

Nem lehet ez túlbonyolítva, végül is csak egy sámli.

toothgaabor Creative Commons License 2022.08.16 0 1 46021

Feltételezhetőleg egy egyszerű műanyag persely, hogy kiküszöbölje a kotyogást a csövek méretkülönbségéből fakadóan, és csendesebben mozogjon. Attól hogy 300 dodó, nem lesz benne lin csapágy, egyrészt pazarlás, másrészt Amerikában minden drága ami nem Kínából érkezik hozzájuk, mert ott meg kell fizetni a "szakértelmet".

szőrmók Creative Commons License 2022.08.16 -1 1 46020

A jelölt részen un.lineáris csapágyazás van ami lehet bronz ,műanyag,vagy görgős is.Így kersd :lineáris csapágy.Csapokat vezetnek meg vele ,Pl:présgépek,mélyhúzó gépek,meg sokminde.A tiedben bármi lehet.Ha csinálni akarsz akkor a görgőst ajánlom.

Csuhás Creative Commons License 2022.08.16 -1 1 46019

A szélesítés talán műanyag kopó elemek miatt szükséges. A pöcök pedig felülre kell, és ha éppen a műanyag csapágyhoz esik akkor oda.

Előzmény: Gábor Irreiter (46018)
Gábor Irreiter Creative Commons License 2022.08.16 0 0 46018

lehet ,de azt be tudta volna rakni az egyenes ágba is, minek szélesítette ki a végeit ,azért még bújom a gyártó honlapját,hátha megtudom mi az.

Előzmény: Csuhás (46017)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.16 -1 1 46017

Csak tipp: lehet hogy pöcök ami az oszlopok szétcsúszását hivatott megakadályozni.

Gábor Irreiter Creative Commons License 2022.08.16 0 0 46016

Igen a hely szűke miatt választottam ,ezt a rámpa helyett ,meg persze ehhez van anyagom is rámpához, meg venni kéne,vagy kiruccanni a méhbe.

Visszatérve a kérdésemre tényleg kíváncsi  lennék mi a tök lehet,mert a gyártó honlapján sincs semmi infó,még egyre tudok gondolni ,hogy lineáris csapágy,de azzal meg az a bajom ,hogy rettentően megdrágítja a projektet,de viszont úgy kijön a matek ,mert 300$ 1db ilyen sámli.

Előzmény: Jani301 (46015)
Jani301 Creative Commons License 2022.08.16 -1 1 46015

https://www.youtube.com/watch?v=cXCvq6DNJi0

Hogy mire is való .  Nem tudok az eredeti kérdésre válaszolni ,de semmiképen nem egy bonyolult szerkezet . Én felálló rámpát használok egyébként , annak nagyobb a helyigénye ,

Gábor Irreiter Creative Commons License 2022.08.16 0 0 46014

Sziasztok!

Hátha tudtok segíteni a képen bekarikázott részek mik lehetnek,van rajta furat is  ,zsírzó rész,vagy csapágy,vagy valami központosító?Előre is köszönöm ,ha valaki hozzá tud szólni.

occseb Creative Commons License 2022.08.13 0 0 46013

Írj egy mail-t a címemre kérlek, érdekelne pár dolog.

Előzmény: Oneplus (46012)
Oneplus Creative Commons License 2022.08.13 0 0 46012

Biztosan megvannak, mert ki nem dobott semmit édesapám.

Majd megkeresem és csinálok arról és a többi tartozékról ( tokmányok, kések, ... ) is képet.

Előzmény: default6 (46011)
default6 Creative Commons License 2022.08.13 0 0 46011

A hiányzó késszán, meg a szegnyereg orsója még kéne a képre, biztos megvannak valahol ott.

Előzmény: Oneplus (46010)
Oneplus Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46010

Előzmény: lacibá70 (46003)
Oneplus Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46009

Oneplus Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46008

Oneplus Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46007

Sajnos több képet nem enged feltenni a fórum motor az S28-ról.

Oneplus Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46006

.

Előzmény: Oneplus (46001)
Oneplus Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46005

Felteszek néhány képet a gépekről, így tényleg könnyebb véleményt alkotni rólunk.

Oneplus Creative Commons License 2022.08.12 0 1 46004

S28

lacibá70 Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46003

Ha teszel ide fel fényképeket a gépekről, pontosabb értékelést is írhat valaki. Még vevő is akadhat itt.

Az S28 érdekes, szerethető gép, több nem szokványos műszaki megoldás van rajta. 

Előzmény: Oneplus (46001)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.08.12 0 0 46002

Én 42CrMo4-ből csináltam nemrég 4 garnitúrát (3db satuhoz). Maradt normalizált natúrban - a C45-el jártam már úgy, hogy letört a sarka, lágyan hagyva meg nagyon bili... Ebből volt fűrészelt "lemez" vágat tömbből, ezért esett erre a választás, különben felszabtam volna hozzá valami selejt fröccsszerszám-lapot.

Előzmény: Csuhás (45997)
Oneplus Creative Commons License 2022.08.11 0 0 46001

Köszönöm a választ. A gépek édesapám műhelyének gépei, aranykoszorús esztergályos mester volt. Tokmány, kések, reistok, kenéshez szivattyú, stb. van hozzá. Komplett esztergályos műhely. Édesapám az SKF-nek dolgozott, úgyhogy ahhoz jó gépek kellettek. Én nem vagyok hozzá értő, bár szinte a műhelyben nőttem fel.

Még egyszer köszönöm a válasz, annak megfelelően fogom belőni a hirdetési árakat.

Előzmény: Csuhás (45996)
klenó1 Creative Commons License 2022.08.11 0 0 46000

Ahogy az előttem szóló is ajánlotta, C45.

Igaz, nem gépsatuhoz hanem asztali 150-es satuhoz készítettem több mint húsz éve C45-ből, nagyon jól bírja. Az asztali satunál még nagyobb az igénybevétel mint a gépsatunál, nem ritka, hogy előkerül a kilós kalapács.

toothgaabor Creative Commons License 2022.08.11 0 0 45999

Legkézenfekvőbb a C45, nemesítve. 

szőrmók Creative Commons License 2022.08.11 0 2 45998

Ez egy nagy tévedés,a tizedéért! (:-)))

Előzmény: Csuhás (45996)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.11 0 0 45997

Gépsatuhoz satu pofát milyen anyagból szokás készíteni?

Csuhás Creative Commons License 2022.08.11 0 0 45996

A kérdésed analóg azzal, hogy van két autóm skoda és egy g merci mennyit érhetnek? Szóval valahol 500..800eFt környékén, de állapottól és pl tartozékok szerszámok mennyiségétől nagyon függ a dolog. Egy csupasz használt gépre nagyjából rá kell költeni még az ár felét hogy megvedd csak a gyári tartozékait. Egy jó késtartó egy tucat cserebetéttel bőven 100eFt felett van. A netes eladási kísérletek algoritmusa a következő:  keresd meg a leharcolt gépedhez hasonló típusokból a legdrágábbat, tegyél rá arra az árra 25%-ot és kínáld úgy a gépet, no így szokták hirdetni az örökölt gépeket ( azután egy nagy dumás nepper odamegy és megveszi a feléért az egész műhelyt )

Előzmény: Oneplus (45995)
Oneplus Creative Commons License 2022.08.10 0 0 45995

Üdvözlet !

Édesapám eszterga műhelyének felszámolásából el kell adnom két esztergapadot.

Az egyik egy TOS S28 ( kis Volman ) a másik egy E2N.

Mennyi értük a reális ár ?

A TOS működőképes, az E2N nem indul, de mechanikailag jó állapotú.

Édesapám használta, de az utóbbi 5-10 évben már nagyon keveset.

Köszönöm annak, aki válaszol.

Pijepapa Creative Commons License 2022.08.10 0 1 45994

Csak azért, hogy "kötekedjek":

"egy kör előre" (?)

Legfeljebb szakaszosan. És ha már szakszos az előre akkor az ember kezében benne van a forgácstörő vissza "fordulat".🙂

Előzmény: jalpar (45992)
rezgaras Creative Commons License 2022.08.10 0 0 45993

Réges-régi emlék. Így tanultuk gimnáziumban, a "gyakorlati foglalkozáson".

(a többi emlék nem ilyen szép: amikor egy 25x25-ös vasból 16x16-os kalapács fejet reszeltünk - heteken át)

Előzmény: jalpar (45992)
jalpar Creative Commons License 2022.08.10 -3 1 45992

Én is így tanultam - egy kör előre, fél kör vissza, hogy letörjön a forgács.

Kivéve persze a gépi menetfúróval.

Előzmény: Csuhás (45991)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.10 0 0 45991

Melyikre gondolsz, a kerekes vagy a karos megoldásra? Van racsnis áruházi menetfúró hajtóvasam, de mindig a fix állásában használom, és csak akkor ha nem fér el a rendes hajtóvas. Szerintem a kézi menetvágás gyakori irányváltása miatt kényelmetlen a racsnis megoldás.

Előzmény: occseb (45990)
occseb Creative Commons License 2022.08.10 0 0 45990

Nekem ez a fajta fogantyú azért szimpi mert szerintem a legergonomikusabb azok közül amiket soroltál.

Nem tudom hogy esetleg azzal lehetne-e nyerni valamit hogy egy racsnis villáskulccsal vagy crova szárral hajtanád.

Előzmény: Csuhás (45987)
klenó1 Creative Commons License 2022.08.10 0 0 45989

Még tervezek rárakni egy felhajtható támaszt, ami felső állásban megtartja a tengelyt. A tekerentyű alatt látható egy M10 csavar, arra ráépíthető egy "U" alakú lemez, amit a tekerentyű alá egy mozdulattal lehet majd felhajtani. 

Előzmény: Csuhás (45987)
rferi Creative Commons License 2022.08.10 -4 0 45988

Felesleges bármiféle előtolás. Az előtolást maga a menetfúró adja majd.

Előzmény: halaloszto (45983)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.09 0 2 45987

De szép darab! Nagyon tetszik a munkadarab leszorító készleted, ilyen támasztó hengereket én is tervezek, illetve van egy könyökemelős leszorítóm, ahhoz is készítek egy talpat hogy T nútba becsúsztatható legyen. Kisebb menetekhez gondolom elég lesz egyik kézzel fogni a másikkal tekerni.  A felső tekerőn sokat gondolkodtam, volt egy három ágú műanyag fogantyú mint lehetőség, felmerült az a golyós tekerőkaros megoldás, az amit az eszterga keresztszánokon szeretnek használni, vagy egy nagy víz szelep kereke ( szokott lenni a méh telepen de elég igénytelen ötvényből van ) de az is hogy szimplán négyszögre marom a tengely végét és a meglevő hajtóvasaimmal használom. Végül ezt az állítható hosszúságú egy gombos tekerőt készítettem el mert itt lehet az erőkart a menetfúróhoz illeszteni, gyorsan is lehet vissza kurblizni, és ha szükséges két kézzel is tekerhető a rúd másik végét megfogva.

Előzmény: klenó1 (45985)
occseb Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45986

Az úgy már szerintem túlhatározott lenne. Az előtolást adja magának a a fúrószár.

Előzmény: halaloszto (45983)
klenó1 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45985

Jó lesz az úgy ahogy van. Kisebb erővel lehet belekapatni mint szabad kézzel. Én ezt készítettem magamnak, elég használható lett. Megérdemelne egy rendes menetfúró tokmányt, mert a négypofás nem az igazi. Nagyobb /M8-M12/ menetfúróknál belekapatás után át kell fognom a négyzetre. No de majd egyszer.

Előzmény: Csuhás (45982)
méray Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45984

Sziasztok! 

Segítségeteket szeretném kérni!

Tudtok-e abban segíteni, hogy milyen munkavédelmi cipőt vegyek, ami légáteresztő (nagyon fontos), de elől acél vagy műanyag betétes legyen és talp átszúrás ellen is védjen? 

(forgácsoló munkához kellene) 

Köszönöm! 

Üdv méray! 

halaloszto Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45983

Nagyon kibic: oda felülre ahol nyomni akarod, nem lehet csinálni egy szerkezetet, amibe egy megfelelő menetemelkedésű csavart lehet tenni? És akkor az adná a pontos előtolást.

Előzmény: occseb (45981)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45982

Igazából ez egy hosszított menetfúró hajtóvas, ami ki van egészítve egy merőleges megvezetéssel. Szerintem nem kell nagyobb erő a bekapatáshoz, inkább többet kell járatni előre hátra. De majd megmutatja a tapasztalat nem nagy ügy középen cserélni a csavart. Egyébként nálam a M3..M12 a gyakori menet, M20 volt talán idehaza a legnagyobb amit fúrtam, szóval szerintem elég lesz. 

Előzmény: occseb (45981)
occseb Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45981

Értem, értem. Csak valahogy nehezen képzelem el hogy a belekapásig az lefelé irányuló nyomóerő ezzel érdemben kifejthető.

Valahogy úgy gondolnám hogy az erőkar állító csavarnál nyomnám pluszban addig amíg belekap a menet. A markolatot valami nagyobb marokkal foghatóra cserélném, kb mint régen voltak a kormányra szerelhető tekerőgombok. 

De lehet hogy túlgondolom és úgyis csak M5-M6 menetek vannak vele fúrva amihez kb. nem kell túl nagy plusz lenyomó erő.

Előzmény: rferi (45971)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45980

Látni kéne a munkadarabot. de általánosságban, vagy megméred a centrikus és excentrikus rész közötti lépcsőt, bár ezt magad is tudtad volna, vagy prizmára rakod és mérsz majd átfordítod egy fél fordulattal és ismét mérsz, vagy esztergába fogod, tokmányba vagy csúcsok közé stb. Nagyjából ez jutott eszembe, ha felraksz pár fotót akkor többet tudunk mondani.

Előzmény: beni04 (45979)
beni04 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45979

De hagy egy munkadarabon hogy tudom meg mekkora az eltolás a központol ? 

Előzmény: Csuhás (45977)
Matteo22 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45978
Csuhás Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45977

Nem értelek, ott a képlet az ábra alatt. Megadja milyen vastag ( "a" ) betét kell a "e" excentricitáshoz "d" átmérőn.

Előzmény: beni04 (45976)
beni04 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45976

igen erre ezt most hogy számolom ki?

Előzmény: Csuhás (45975)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45975
Előzmény: beni04 (45974)
beni04 Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45974

üdv mindenkinek olyan problémám akadt hogy adott egy excentrikus munka darab és olyat kellene csinálnom hogy hogy számolom ki a tengely vonal eltolását? vagy hogy mérem meg hogy pont olyan legyen. van ehhez valami számítás? egyszerűen eltudja valaki nekem magyarázni előre is köszönöm a válaszokat és bocs buta kérdésért de én ezt még nem használtam talán egyszer de az se most volt .

szőrmók Creative Commons License 2022.08.09 -1 0 45973

Kihagytad a rádioamatőrséget.(:-)) Egyébbként a forgácsolást velem is a Bolyai hir. Szki.-ban szeretteték meg.

Előzmény: Csuhás (45969)
jalpar Creative Commons License 2022.08.09 -2 1 45972

,,Amikor kifelé tekered, akkor meg az ellensúly emeli az egész miskulanciát, hogy ne neked kelljen.''

És főleg, hogy maradjon fent, amíg alatta matatsz.

Előzmény: rferi (45971)
rferi Creative Commons License 2022.08.09 -2 1 45971

Nemár! :)
Fent tekered a kart, azzal forgatod a menetfúrót, és ahogy nyomod a kart lefelé, belenyomod a menetfúrót az anyagba.

Ha elkapta a menet, akkor halad lefelé.

Amikor kifelé tekered, akkor meg az ellensúly emeli az egész miskulanciát, hogy ne neked kelljen.

Előzmény: occseb (45970)
occseb Creative Commons License 2022.08.09 0 0 45970

Mutatós darab. Készítenél róla egy videót is hogy pontosan hogyan is működik?

Előzmény: Csuhás (45966)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.08 0 0 45969

De igen, előbb mechanikai műszerész, majd esti híradás ipari szakközép, végül BME műszer szak. Napközben uP fejlesztések, hobbiként pedig forgácsolok.

Előzmény: jalpar (45968)
jalpar Creative Commons License 2022.08.08 -2 1 45968

Szuper!

Te nem műszerész vagy véletlen?

A sok apró szépen kidolgozott részlet miatt gondolom/kérdem.

rferi Creative Commons License 2022.08.08 -2 0 45967

ötletes

Csuhás Creative Commons License 2022.08.07 0 2 45966

Elkészültem a menetfúró segéddel íme:

kozso1 Creative Commons License 2022.08.06 0 0 45965

Sziasztok. Laikusként vagyok itt.

Mennyibe kerül elkészíteni szerintetek egy ilyen tengelyt valami strapabíró anyagból?

350mm, hosszú és 35mm. vastag a közepe.

https://lh3.googleusercontent.com/pw/AL9nZEW9Hf9895BlsPa25uOawdYWqEYH0pGteco7lF2nsnvWj2HwTsL0o8F7LsrXZ55k_R6kBHzYgXqwpsa62yr0kMktjWMKFRmk5rGMk9538No0q0Br9vB0uiFaVkh-8ZVMd5oaT4H-VHdgPoKCcCOnu_g0=w502-h669-no?authuser=0

Egy  szarvkormányos kistraktor tengelye. Sajnos a két vége, ahogy a képn is jelöltem cső. Én vinnék vele nehezebb dolgokat is, valamint eléggé le lenne súlyozva az eleje is. 
Köszönöm.

Atis57 Creative Commons License 2022.08.05 -1 0 45964

Sziasztok!

kőkorszaki csúcstechnológiák kinai  kivitelben. --fémfeldolgozás érdekes....

https://www.youtube.com/watch?v=VDef73K2eGM

Csuhás Creative Commons License 2022.08.04 0 0 45963
Előzmény: default6 (45961)
rferi Creative Commons License 2022.08.04 -2 0 45962

Már régóta akarok én is valami hasonló menetizélő kütyüt csinálni

Előzmény: Csuhás (45949)
default6 Creative Commons License 2022.08.04 0 0 45961

Az Abom youtuber csávó használ egy ilyen flex-arm nevű dolgot menetfúrásra, mozog mindenfele, de az orsót végig merőlegesen tartja az asztalra. Ilyesmit csinálsz?

rferi Creative Commons License 2022.08.04 -2 0 45960

Ha akarja a szoftver.
Mert újabban nem akarja nekem. Ki is dob a rendszerből, és refresh-re vesz vissza.

Valami autentikációs baj van hetek óta Firefox alatt.

Előzmény: Csuhás (45957)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.04 0 0 45959

Nem mondom, viszont tök egyszerű szerkezet így akár el is készíthető.

Előzmény: jalpar (45958)
jalpar Creative Commons License 2022.08.04 -1 1 45958

Ha azt mondod, hogy te csináltad ezt a tokmányt, bizisten elhiszem!

Előzmény: Csuhás (45957)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.04 0 0 45957

Ott a kép feltöltése saját gépről a hsz ablak alatt.

Egyesével kiválasztod, majd a kép melletti beillesztés gombbal bekerül a hsz-ba.

Úgy mint ez a menetfúró tokmány.

Előzmény: skiss64 (45956)
skiss64 Creative Commons License 2022.08.04 0 0 45956

Hogy lehet képet beilleszteni a hozzászólásba? Nekem nem engedi csak vmi indafotón keresztül.

klenó1 Creative Commons License 2022.08.04 0 0 45955

Valahol mintha azt olvastam volna, hogy A60. Biztosan edzhető, mert ha hegeszted, jelentősen felkeményedik.

Előzmény: occseb (45954)
occseb Creative Commons License 2022.08.03 0 0 45954

A forrasztott lapkás késeknek milyen acélból lehet a szára? Sima szerkezeti, nem edzhető anyag?

Csuhás Creative Commons License 2022.08.03 0 0 45953

A megoldás jó, de feltétele hogy ne legyen hosszúkás az anyag és elférjen a satuban, ha a satupofa oldalára támasztasz akkor kicsivel jobb a helyzet. Lemez alkatrésznél lehet csapra tenni és kézzel ráforgatni a maróra. 

Letörésekhez van egy saját készítésű kütyüm:

Működik, de tompaszögű alkatrészhez nem jó, így készítek majd egy B verziót is. 

Előzmény: jalpar (45952)
jalpar Creative Commons License 2022.08.03 -1 1 45952

Van egy jó trükk az ilyen rádiusz készítésére, amihez nem kell semmi eszköz, még DRO se:

Átdugsz egy csapot a furaton és úgy fogod be a satuba, hogy a csap felfekszik a satupofa tetejére. Egy vízszintes síkot lemarsz a rádiusznak megfelelő magasságban, aztán egy kicsit fordítasz rajta és újra marod. Szóval egy sokszöget csinálsz. Ha elég sok az a szög, akkor az már kör (esetleg csiszolóval kézből lesimítod a végén).

Nekem egyébként az élletöréseid tetszettek a legjobban. Nagyon szép egyforma mindenütt!

Hogy csináltad? Martad vagy kézből, reszelővel?

Előzmény: Csuhás (45951)
Csuhás Creative Commons License 2022.08.03 0 0 45951

Marás csak a rádiuszon látszik. ( Lépcsős mert lusta voltam felrakni a körasztalt így csak a DRO rádiusz funkcióval készült. ) A felületek egyébként szerszámköszörűn lettek egy kicsit simítva. Igen most a tokmány tengelyét csak a csavar tartja. Ha megforog, akkor majd kap egy csepp csapágyrögzítőt, vagy egy stiftet.

Előzmény: occseb (45950)
occseb Creative Commons License 2022.08.03 0 0 45950

Szép a marási felületed. A fúrótokmányt mi rögzíti elfordulás ellen? Csak a meghúzott csavar? 

Csuhás Creative Commons License 2022.08.03 0 1 45949

Csak hogy legyen valami mozgás, ezeket az eszközöket készítettem hobbi célra. Először egy tokmány késtartóba, mert sok méretezett zsákfuratot kellett készítenem, és ezzel lehet ütközőre dolgozni. Másodszor egy félig kész menetfúró segédeszköz. Valami célgép maradványából készül, de jó erre barkács fúrógép állvány, vagy pl régi nagyítógép váza is. Segít a pontosan merőleges menetkezdésben. Hiányzik még egy ellensúly ami emeli az orsót. ( Lehetne rugó is de azt olvastam a változó rugóerő zavaró a minkában.

simsondömper Creative Commons License 2022.08.03 0 0 45948

Hát azt a topikot nem én indítottam, csak megpróbáltam életben tartani. Látom időközben sikerült a bontás. Közben én is eladtam az Mf70 et.

Érdekes lesz a gép ha elkészül.

Előzmény: Pijepapa (45936)
Csuhás Creative Commons License 2022.07.25 0 0 45947
Pijepapa Creative Commons License 2022.07.23 0 0 45946

Az adapterekre visszatérve én kettőt láttam. Az egyik az excenteres tengelyű, amit szétszereltem. Ez hajtaná a fűkaszát ha lenne hozzá, meg jó lenne a tengely. Erre akar ékszíjtárcsát.

A másikra ami a kapákat forgatja kerülne a "csörlő" dobja. Ahhoz is adott anyagot de kell hozzá egy 26-os crova kulcs is ami menesztene... stb, stb.

Előzmény: mérnökferi (45944)
Pijepapa Creative Commons License 2022.07.23 0 0 45945

Egy másik kapájára (az is kinti szerzeménye) már esztergáltam a főtengelyre ékszíjtárcsát. Azzal működött a generátor. Nem folyok bele a dolgaiba de megcsinálom amit kér mert engem is ellát a gyűjtött dolgaiból. 

Csörlőt akkor használna ha elakadna az úttalan-utakon. Eszkebált már rá valami szőrnyűséget... Most meg álmodozik. Egyenlőre nyaral...

Előzmény: mérnökferi (45944)
mérnökferi Creative Commons License 2022.07.22 0 0 45944

Figyelmesebben elolvasva, akkor ezzel húzza ki a csónakját a Tiszára? Akkor viszont mindent az orrára akar szerelni?! Generátort akkor is a főtengelyről hajtanék!

Előzmény: Pijepapa (45942)
mérnökferi Creative Commons License 2022.07.22 0 0 45943

Természetesen van ilyen gépem is  :-)

Nem értelek pontosan: "A kapameghajtó egységgel csörlőt akar működtetni."  Az MF-70-en a kapát is a bordás tengely hajtja. Tehát ennek az orrára kell rátenni a kapát, hómarót, alternáló és rotációs kaszát is. Szerintem itt te a keréktengelyekre gondolsz, azt akarjátok csörlőhajtásra felhasználni?! Vagy lehet, hogy továbbra is önjáró szerkezet lesz és mégis a kapahajtó egységre gondolsz és akkor cserélgeti az orrán a különböző egységeket?

Az orrában a hajtótengely, a motor 3500/p fordulata esetén 700-at fordul.

Generátort miért nem a főtengelyről akar hajtani? A motor ford.száma: 4000-4500/p.

Generátor üzemeltetésnél, hogy szabályoznátok a gázt?- mert ezen nincs fod. szab. Ráadásul nagy a fogyasztása is, sokan átszerelik négy ütemű motorra.

Előzmény: Pijepapa (45942)
Pijepapa Creative Commons License 2022.07.22 0 0 45942

Szia!

Igen, megoldódott. Üveges ismerősömé aki elvetemült horgász. No- ban gubizta. Ott kissé hiányosan dobták ki. Ő a csónakját vontatja ki a Tiszára. A kapameghajtó egységgel csörlőt akar működtetni. A kasza meghajtással meg generátort. Szerinted mennyit forog az excenteres tengely mert arra szeretne egy ékszíjtárcsát? Neked is van ilyen géped? (Milyen nincs?😀) A fotó nem egészen adakerült ahova szerettem volna!

Előzmény: mérnökferi (45941)
mérnökferi Creative Commons License 2022.07.19 0 0 45941

Szia!

Látom megoldódott  :-)

"Legfeljebb kibarmolni szerszám híján..."  Én a MÉH telepre magammal hordott csekély szerszámkészlettel "barmoltam" szét és kitudtam menteni belőle a tengelyt. A ház felfogó pereme volt letörve, ezért nem hoztam el az egészet.

Előzmény: Pijepapa (45938)
rferi Creative Commons License 2022.07.19 -2 0 45940

Nem, az enyém kisebb.

Előzmény: default6 (45934)
Pijepapa Creative Commons License 2022.07.19 0 0 45939

Igen, úgy van.

Rákerestem a neten.

Ott a beszúrás a gyűrűnek.

Előzmény: Pijepapa (45938)
Pijepapa Creative Commons License 2022.07.19 0 0 45938

Kivenni? Legfeljebb kibarmolni szerszám hiján...

A zéger gyűrű viszont lehetséges. Köszönöm a tippet.

Előzmény: toothgaabor (45937)
toothgaabor Creative Commons License 2022.07.19 0 0 45937

Vedd ki a szimmeringet, nagy az esélye, hogy azalatt lapul egy seeger gyűrű. Ha van, akkor kiveszed és.....

Előzmény: Pijepapa (45936)
Pijepapa Creative Commons License 2022.07.19 0 0 45936

Szasztok!

Nem egészen idevaló téma de lehet, hogy tudtok segíteni mert SIMSONDÖMPER nem elérhető. Az általa indított topikban eléggé régi az utolsó bejegyzés.

Egy "egyszerű" csapágyházat kellene szétszerelnem. Ránézésre csak egy irányban lehetne kiütni a sérült tengelyt. Mozdult is 3-4 millimétert de ott nagyon "keménnyé" vált. (Nem akartam eltörni az alatta lévő öntvény satut.) A csapágyház az mf 70 fükasza lehajtó egysége. A kasza mozgató forgattyus csap tört el vagy levágták. A tengely kiszerelésére szeretnék tippeket kapni. (Jól választottam-e a kiütés irányát?)

https://photos.app.goo.gl/k3VtFba6h1Zj96wZA

HUNited80 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 45935

Sziasztok, apósom adná el ezt az esztergát, ha valakit érdekelne, kérem őt keresse, vagy küldjön nekem egy telefonszámot és felhívjuk.

Egyetemes eszterga EU 175/1500 közepes állapotban, rendszeres használatból eladó

Egészségügyi okokból eladóvá vállt EU 175/1500 típusú egyetemes esztergám, melyet a közelmúltig rendszeresen használtam, ebből kifolyólag azonnal használatba vehető.

Maximálisan befogható hossz: 1500 mm, a munkadarab keresztszám felett elforgó átmérő max. 220 mm, tokmány közelben max. 350 mm.
Gyártási év 1953. Magyar termék (Budapesti Szerszámgépgyár V.)
Két motor van hozzá, egy 4 kW-os (kisebb indulóáramra nagyobb fogyasztással) és egy 5 kW-os amerikai (magas indulóáram alacsony fogyasztással, a saját gyári motorja).

Megegyezés szerint a készülékhez számtalan kiegészítőt, szerszámot is lehetősége van egy csomagban, kedvező áron megszerezni (például: support köszörű, olasz késtartó, síktárcsa, állóbáb, mozgóbáb stb.)

Az eszterga Pest megyében, Gödöllőn van. A szállításban, berakodásban egészségügyi okokból nem tudok segíteni.

Bármikor megtekinthető, akár ki is próbálható előre egyeztetett időpontban.

Irányár: 250.000 Ft maga a gép + opcionálisan a tartozékokban biztosan megegyezünk.

Telefon: +36-70/570-8731
E-mail: prutek.tibor@gmail.com

default6 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 45934

Feri, ilyen van a melóhelyeden?

https://www.facebook.com/marketplace/item/747429323050703/?ref=facebook_story_share

Ez egy normalis hirdetés, nem egy sötét fotó a retkes sufni sarkából egy-félé' meg még olajat is látott a gép.

Vetesi75 Creative Commons License 2022.07.15 0 0 45933

Off: A sarki kocsma sem különb... Ha kevesen vannak, nincs elég jatt, ha sokan, akkor dolgozni kell. Elég nehéz lehetett nekik megtalálni az ideális nyitvatartási időintervallumot, ami megteremti az egyensúlyt. :) Itt gyk. mindenütt H-P 7.00-21.00 , szóval délutános műszakból ne akarjon beugrani valamelyik csehóba a dolgozó egy pofa sörre a tizenezres városban, mert nincs rá lehetőség...  :(

Előzmény: default6 (45928)
rferi Creative Commons License 2022.07.12 -1 0 45932

Köszönjük szépen!

Előzmény: Csuhás (45931)
Csuhás Creative Commons License 2022.07.12 0 2 45931
default6 Creative Commons License 2022.07.11 0 0 45930

Megnéztem Googlén, elobb kellett volna, osztják rendesen

Előzmény: rferi (45929)
rferi Creative Commons License 2022.07.11 -1 0 45929

És tetű lassúak is, de errefelé ez van.

Előzmény: default6 (45928)
default6 Creative Commons License 2022.07.11 0 0 45928

Te rferi, ennek a Ratar csavaros pofának micsoda fájdalmai vannak mikor valaki akar venni húsz csavart. Úgy értem oda h épp az udvarra akart lemenni valami miatt. Nagy fujtatas meg szájhuzogatas közben újra kinyitotta az ajtót és nagy nehezen megkerdezte mit akarok. Közben ki is oktatott, de amit kértem képtelen volt megjegyezni. Csak azért nem hagytam ott mert nem volt időm masikat keresni.  Aztán mikor meg be kell zárni a boltot akkor meg rohattkormány meg nincsazembereknekpéze.

Archer957 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 45927

Egykomponensű festékekből én az Alkyton festékeivel szoktam művészkedni. Jól felment azoknak is az ára de elég tartósak, gyorsan szárad és sokféle színben elérhető. Van kalapácslakkjuk is. Ha meg meg olcsón kell nagy felületet festeni, meglepetésemre az OBI saját márkás zománcfestéke egész jól bevált. Alap színek vannak de árban verhetetlen és az a cég gyártja aki a Düfa festékeket -nyilván gondolom a formula azért más-.

jalpar Creative Commons License 2022.07.08 -1 1 45926

,,Nekem meg pont olyasmi kéne! Aprómintás

Mi ez pontosan?''

https://magyarlakk.hu/termekek/mobilux-2k-kalapacslakk/

Aszongya hogyaszongya: ,,A rajzolat nagysága a szilikonadalék mennyiségével szabályozható.''

De van ilyen is:

https://magyarlakk.hu/termekek/rubin-rapid-kalapacslakk/

Előzmény: rferi (45922)
MUM.21 Creative Commons License 2022.07.08 0 0 45925

Sziasztok !

Tudom nem ide való Fórum dolog , de ha már festék témánál vagyunk lenne egy kérdésem . 

A kb. 60-as - 70-es években készült kerékpár fényezését transzparens festésnek írták pl. piros - bordó SR26 . Nem metál volt , de gyönyörű látvány . Hogyan - milyen anyagokkal készülhetett ez ?

Köszönettel  MÜM.21 

jalpar Creative Commons License 2022.07.08 -1 1 45924

Lehet, hogy a lakkjuk jó, de ilyen szar weblapot rég láttam.

Előzmény: szőrmók (45923)
szőrmók Creative Commons License 2022.07.08 -1 0 45923

magyarlakk.hu ----gépipar----kalapácslakk---megtekint ,és van róla kép.

Előzmény: rferi (45922)
rferi Creative Commons License 2022.07.08 -1 0 45922

Nekem meg pont olyasmi kéne! Aprómintás

Mi ez pontosan?

Előzmény: szőrmók (45921)
szőrmók Creative Commons License 2022.07.08 -1 0 45921

A Magyarlakknak is van kalapácslakkja ,De az a fénykép szerint nagyon aprómintás .Inkább a volt NDK-s  kézi szerszámok festésére emlékeztet.

Előzmény: Garashan (45920)
Garashan Creative Commons License 2022.07.08 0 0 45920

A Budalakknak is van kalapácslakja Rezolux néven. Azt mondjuk konkrétan nem ismerem, de a Rezakrillal nevű termékükkel meg vagyok elégedve.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.07.07 0 0 45919

Az semmi! Mi meg olyat, hogy a rendes, hagyományos zöld festékbe kevertük bele az akkor kapható kályhaezüstöt. Aztán majdnem olyan lett :)
Mondjuk a  hetvenes években, gyerekkoromban. :) 

Előzmény: rferi (45918)
rferi Creative Commons License 2022.07.07 -1 0 45918

Pár éve én még olyat is csináltam, hogy többféle színben vettem Hammeryte kalapácslakkot, és vagy háromból kevertem ki magamnak olyan színt, amit szerettem volna.

Azt is bírja, simán.

Kéket-zöldet arannyal kevertem, marha jó eredmény lett.

Előzmény: ívfény (45917)
ívfény Creative Commons License 2022.07.07 0 0 45917
Előzmény: FeZ_ (45915)
Csuhás Creative Commons License 2022.07.07 0 0 45916

Ha valakit érdekel:

Deckel S0 szerszám élező köszörű gépkönyve
https://data.hu/get/13346737/deckelso.pdf

FeZ_ Creative Commons License 2022.07.07 0 0 45915

Én még több helyen láttam Hammerite-ot, de létezik más gyártmányban is olyan, ami ilyen "kalapácslakk" eredményt ad. 

Előzmény: ívfény (45914)
ívfény Creative Commons License 2022.07.07 0 0 45914

ok! értelek titeket! pár éve akartam venni festékbotban, de azt mondták már kiment a divatbol, vegyek mást helyette. lehet rosz botban kérdeztem? de most, hogy megint láttam a satun, több helyen körbenézek! számomra van egy filingje ennek a festéknek és tetszik is nagyon

Csuhás Creative Commons License 2022.07.06 0 0 45913

A képen Hammerite kalapácslakkal összekent satut láthatsz. Nagyon nem tudok festeni, és a kalapácslakk az ami úgy ahogy tűrhető eredményt ad, így apróbb dolgokhoz azt használom.

Előzmény: ívfény (45911)
szőrmók Creative Commons License 2022.07.06 -1 0 45912

Cipőt a cipőboltból festéket a festékboltból.A Hammeritének,a Trinátnak is van kalapácslakkja.Csak q-a drágák.De van.

Előzmény: ívfény (45911)
ívfény Creative Commons License 2022.07.06 0 0 45911

szia! Csuhás mester!! ezt a jo öreg kalapácslakkot hol szerezted??, lehet még kapni ilyet?? vagy valami elfekvö készletből merítkeztél?

Előzmény: Csuhás (45910)
Csuhás Creative Commons License 2022.07.06 0 0 45910

Ez egy összefurkált satu volt, kb 4 mm szedtem le mire eltűnt a kráterek nagyja. Ragasztót azért tettem rá hogy a betét teljes felületen alá legyen támasztva, ne kezdjem el mozogni akkor sem ha lekocogtatom a munkadarabot. A csavarozásra talán nincs is szükség, de biztonságra törekedtem. ( Majd egyszer ha sok időm lesz a sliccelt csavarokat kicserélem tömör fejűekre, hogy ne rondítsa el a csavarfej a satu alját. )

Előzmény: szabad paraszt (45909)
szabad paraszt Creative Commons License 2022.07.06 0 0 45909

Azert ragasztottad a "csak szimpla" csavarozas helyett, hogy erosebb legyen a kotes, vagy mert ezzel az egy-ket tized leszedese utani egyenetlensegeket is kitoltotted?

Vagy mindketto?

Előzmény: Csuhás (45906)
szakmókus Creative Commons License 2022.07.06 0 0 45908

Köszönöm. Akkor a ragasztóval kitöltés felejtős...

Előzmény: Csuhás (45906)
mérnökferi Creative Commons License 2022.07.05 0 0 45907

Neked is E1N?   :-)

Tetszik, ahogy íves T anyát készítesz síktárcsán!

Én se nagyon hiszek a ragasztásban, az esetedben. ~35 éve Epokittel (akkor még csak az volt) az egyik asztali fúrógépem nagyon kopott, alu, lépcsős ékszíjtárcsáját felragasztottam, majd leesztergáltam, azóta is tart, igaz nagyon keveset van használva.

Előzmény: szakmókus (45905)
Csuhás Creative Commons License 2022.07.05 0 0 45906

Szerintem ezekben a sekély barázdákban semmilyen ragasztó nem bírja ki a satu terhelését. Két három tizedet leszedve viszont eltűnnek a barázdák. Ha precízebb satut akarsz akkor a tiszta felületet hántolhatod, a pontosság és a kopásállóság érdekében. Saját satummal is így jártam el, de itt az összefurkált részt egy darab öntött vassal pótoltam ( ragasztva és csavarozva ) a hántolás előtt.

Előzmény: szakmókus (45905)
szakmókus Creative Commons License 2022.07.05 0 1 45905

Ha nem is körasztal hanem körbe forgatható gépsatu. Sajnos a rögzítő csavarok károsították az öntvényt így bár nem tudom az eredeti hogyan nézett ki (a csavarok biztosan nem eredetik) megpróbáltam minél nagyobb felfekvési felülettel elkészíteni az új rögzítő elemeket.

A négy gyakori rögzítési ponton el is akadt az új alkatrész a felgyűrődéstől, azokat maróval el kellett távolítani.

Viszont a satu testen lévő mély barázdákat valami két komponensű (vagy loctite 7232?) műgyantával tölteném ki. Nem szívesen szednék le anyagot a felszabályozáshoz.

Vélemény,ötlet?

vaskukac Creative Commons License 2022.07.01 0 0 45904

Ezt nem kell magyarázni, erre mondtam, hogy egy segéd támasz szerepét betölti. Ha tudja...

"(pl. amikor egy sík siklófelület talpcsapágyként szolgál) ezzel nem szokás számolni."

Nemhogy nem szokás, nem szabad.

Ettől viszont még radiális erőt nem tud felvenni, tehát nem vezethet, mivel a lapok képesek elcsúszni egymáson.

Ha a felső csapágyat kihagyod, az alkatrészek merevségétől és a külső terheléstől függően fog elferdülni a forgástengely. Ezt akadályozza meg a felső csapágy.

Esetleg vegyük még azt az esetet amikor a forgácsolóerő felhúzza az asztalt, és tehermentesíti a síkot.

Akkor vajon mi fog vezetni radiálisan? Az a maradék egy csapágy? (Meg a jó szerencse?:))

Előzmény: jalpar (45903)
jalpar Creative Commons License 2022.07.01 -4 1 45903

,,A sík csak axiális irányban vezet.''

Ezt vitatjuk többen is. A sík nem csak axiálisan vezet, hanem emellett még a tengelypárhuzamosságot (azaz a síkra való merőlegességet) is biztosítja.

Szerintem az vezet meg (*) téged, hogy szokásos esetben (pl. amikor egy sík siklófelület talpcsapágyként szolgál) ezzel nem szokás számolni.

Ugyanis - ahogy azt KART EMG kolléga szépen levezette - ez a ,,kibillenés'' elleni megvezetés akkor hatásos, ha nagy átmérőjű a sík felület. Itt pedig tényleg jó nagy átmérőjű

(*) gy.k.: :)

Előzmény: vaskukac (45902)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.30 0 0 45902

Nem. Ez elméleti kérdés.

A sík csak axiális irányban vezet.

Ráhúzza az előfeszítés a síkot a vezetőfelületre ha:

- van megfelelő nagyságú előfeszítés (bármit el lehet görbíteni, csak erő kérdése)

- a tengely és az alsó asztalsík merőlegességi hibája nem akkora, hogy befeszüljön az egész

Az utóbbinál nagyjából fújhatjuk a síkra felfekvést, mert sosem fog kialakulni.

Mint ahogy korábban leírtam, ha a tengely/alsó asztalsík hibája kicsi, akkor valami deformálódni fog annyit, hogy a hiba eltűnjön. Ez viszont nem egy szabatos iránymeghatározás. A tengelycsapnak és a vezetősíknak merőlegesnek kell lennie.

A forgástengely helyéhez:

Próbálja ki minden kétkedő a körasztalát a felső vezetőcsapágy nélkül. Látni fogjátok a sík radiális vezetőképességét...:)

Előzmény: KART EMG (45900)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.30 0 0 45901

alapvetően az állórész felső csúszó felülete határozza meg a forgástengely irányát

Amennyiben a szerkezetben előfeszítéssel állítjuk be a csapágyat, akkor mindaddig, amíg a megmunkálásból származó kibillentő nyomaték kisebb, mint amit az előfeszítés jelent, az a csúszó felület fogja meghatározni. Már ha nem holtjátékkal állítják be.

Előzmény: KART EMG (45900)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.30 0 0 45900

Hát nem csak. Az egész diskurzus abból indult, hogy mi határozza meg a forgástengelyt. A konklúzióm, hogy alapvetően az állórész felső csúszó felülete határozza meg a forgástengely irányát (azaz a felület normálvektora), mert erre húzza rá a tányért a kúpgörgős csapágy. A forástengely helyét a síkon pedig az öntvény testben kialakított csapágypersely. A maradék pedig a hibaanalízis, amibe itt valamilyen szinten elmélyedtünk.

Előzmény: vaskukac (45894)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.30 0 0 45899

Az idézett rész jalpar fórumtárstól származik. Viszont egyszerű becslést végeztem arra nézvést, hogy ha a kúpgörgős csapágyas előfeszítés axiálisan megenged delta "lötyögést", akkor a tányér pereme mennyit mozdulhat el radiálisan (ennek jele rho). Lineáris közelítéssel ez jön ki:

d

rho = ---- delta

r

ahol 'd' a kúpgörgös csapágy távolsága az asztallap alsó csúszó peremétől, 'r' pedig a korong sugara. Lényegében ugyan erről volt már diskurzus vaskukac és jalpar hozzászólásaiban. Mivel itt d<r ezért az axiális "hiba" csak kis mértékben alakulhat át radiálissá. Viszont a görgős csapágy ezt tovább határolja, 

Meg hát az is lehet, hogy a kúpgörgős nagyon nem szereti, ha a belső és külső gyűrűi (a képzeletbeli szimmetria tengelyeik) szöget zárnak be egymással, ezért korlátozzák az eltérést a golyóssal. Így fordítom le magamban a tehermentesítést.

Mintha az alul felült fordítva használnád, a 8. oldali rajzon a forgó asztallap balra néz. Ehhez képest az asztallap közelében van a mélyhornyú golyós, alatta pedig a kúpgörgős.

Előzmény: ruzsa janos (45896)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45898

Körasztal ...

Meg kellene néznem azt a rajzot :)

De valami felötlött bennem .

Az esetek nagy részében ,rögzítve dolgozik .

Ott akár mínusz is lehetne az a hézag :)

ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45897

mondjuk ha nulla a hézag, akkor elég nehezen forgatod majd a tányért. Én összerakva összecsiszolnám az alját a tányérral (valami csiszolópasztával, mint egy motorszelepet), utána pedig a legyakorlatibb módon addig húznám az anyát, amíg még nem érzed a legördülést. Azért ez nem 6000-rel fog forogni.

Előzmény: default6 (45895)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45896

Ekkor viszont nem annyira értem, mi szükség van a golyóscsapágyra

A golyóscsapágy csak a radiális erőt veszi fel abban a síkban, ahová be van építve. Ezzel tehermentesíti a kúpgörgőset. Tehát a sík felületen való felfektetés, plusz a  golyós azt a feladatot látja el alul, mint a kúpgörgős egymagában felül. szvsz.  

Előzmény: KART EMG (45893)
default6 Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45895

Hehe, egészen jo kis eszmecsere lett viszonylag kevés halálos áldozattal.

Ez egy 250 es körasztal. Akkor tehát hogyan rakom össze? Nulla hézag legyen a perem alatt, és a kúpcsapágyat ehhez állítom be szintén hézag nélkül?

vaskukac Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45894

"Ha a csapágyperselyek szimmetriatengelye nem párhuzamos az előbbi felületi normálissal, akkor baj van."

Igen. Erről, és az ebből eredő hibákról szólt az eddigi beszélgetés. :)

Előzmény: KART EMG (45893)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45893

"

A rajz alapján úgy tűnik, hogy a kúpgörgős csapágy előfeszítése nem a golyóscsapágyhoz, hanem a nagy csúszófelülethez képest történik. Ekkor viszont nem annyira értem, mi szükség van a golyóscsapágyra.

"

Jó, hogy észrevetted, ez nekem nem tűnt fel! Ennek fényében viszont kevésbé tartom abszolút igaznak vaskukac kijelentését, hogy az asztal forgástengelyét a csapágyazás határozzameg. A forgástengely irányának párhuzamosnak kell lenni a körasztal állórésze felső peremére fektetett sík normálvektorával (remélem elég precíz). Ha a csapágyperselyek szimmetriatengelye nem párhuzamos az előbbi felületi normálissal, akkor baj van.

Előzmény: jalpar (45884)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45892

"a kúpgörgős plusz a sikló máris egy pár."

Ha lenne válla a síkfelületnek, akkor igen. Itt nincs, úgyhogy radiális párja nem lenne a kúpgörgősnek, ha a golyóst kihagyod.

"Ezt én pont fordítva gondolnám. Ha közel lenne a támasz, akkor nagyjából egy talpcsapágyként működne, ami valóban nem gátolná meg a tengely "kibicsaklását"."

Értelek, de gyanítom, hogy nem ugyanazt a statikai modellt nézzük képzeletben.

Az akkor lenne pontosan úgy ahogy írod, ha a siklócsapágy radiálisan is vezetne. De nem vezet, mert nincs.

Képzeld a csuklópontot a kúpgörgős helyére. Én erről az esetről beszéltem.

Előzmény: jalpar (45890)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45891

Kösz a kifejtést.

Viszont pár dolgot kissé túlmagyaráztál és az enyémet meg mintha el sem olvastad volna. Pl itt.:

"Két párhuzamos felület nem adhat merőlegességet egymáshoz képest." nyilván, de a nyilvánvalót nem akartam hosszan kifejteni. Viszont a köszörüléssel kapcsolatos részek érdekesek voltak, ugyan nincs síkköszörűm és nem is lesz, de tanulságos volt.

"Önmagában ez nem igaz. Itt ennél a konstrukciónál nem képes." Szerintem ugyan azt írod a csapágy terhelhetőségéről mint én, nézd meg mégegyszer.

Előzmény: vaskukac (45883)
jalpar Creative Commons License 2022.06.29 -3 1 45890

Oké, de még mindig nem értem.

,,egy csapágy nem csapágy, mindig párban kell beépíteni.''

Ezt értem, de hát a kúpgörgős plusz a sikló máris egy pár.

,,a viszonylag távoli támasz miatt az egész asztal tudna a síkkal párhuzamosan csúszkálni.''

Ezt én pont fordítva gondolnám. Ha közel lenne a támasz, akkor nagyjából egy talpcsapágyként működne, ami valóban nem gátolná meg a tengely "kibicsaklását".

De így, hogy messze van a támasz, pontosan párhuzamosan tartja a tengelyt, azaz nagyon kis szöghibát enged meg.

Emiatt viszont a lateráris mozgás is legfeljebb annyi lehet (a kúpgörgő holtjátékán felül), amennyi rugalmassága van a tengelynek. Azért az nem sok.

Előzmény: vaskukac (45889)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45889

Értettem a korábbi alapján is.

Ha nem lenne golyóscsapágy fent, akkor sugárirányban a viszonylag távoli támasz miatt az egész asztal tudna a síkkal párhuzamosan csúszkálni.

Nem sokat, századokat. De az itt sok.

Ha pedig a tengelyirányú előfeszítés csökken, vagy megszűnik, a síklapok között lehet játék. Onnantól pedig az egész csapágyazás nyomatékot is vesz fel.

Erre egy csapágy nem képes. Emiatt írtam korábban, hogy egy csapágy nem csapágy, mindig párban kell beépíteni.

Előzmény: jalpar (45888)
jalpar Creative Commons License 2022.06.29 -3 1 45888

,,A kúpgörgő (önmagában)''

Úgy értve az ,,önmagában''-t, hogy a kúpgörgős csapágy + a siklófelület, de a golyós csapágy nélkül.

Előzmény: jalpar (45886)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.29 0 0 45887

Kicsit utána kellett néznem .

Mi a probléma nem tudom , van betétben edzhető , de valószínűleg nem abból készül .

Az a gond hogy húzott anyag , és méretprobléma lenne ?

Kíváncsi vagyok .

De csak elvben ugye ,mert gyakorlatilag nézve humbuk az egész .

De ha már szóbakerült ,mindegy mi okból , hát vesézzük ki .

Előzmény: Vetesi75 (45880)
jalpar Creative Commons License 2022.06.28 -3 1 45886

,,Ugye csak szívatsz...''

Nem.

,,Sugárirányban az vezet.''

A kúpgörgő (önmagában) miért nem vezet sugárirányban?

A kéziköny szerint a sugárirányú holtjátékot a hasított anyával lehet beállítani. Ez a hasított anya pedig (csak!) a kúpgörgőre hat.

Egy idöben megnéztem egy csomó precíziós csapágyazás rajzát (eszterga, marógép főorsók, szegnyereg forgócsúcs stb.; siklócsapágy, talpcsapágy ferdehatásvonalú golyós, hengergörgős, kúpgörgős). Érdekes agytorna kitalálni az egyes csapágyak szerepét, meg, hogy mi adja a megfelelő előfeszítést és hol lehet állítani a játékot.

Ennél a körasztalnál ezt még nem sikerült összeraknom. Pl, hogy mi a golyóscsapágy szerepe.

Előzmény: vaskukac (45885)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45885

"Az igazi az volna, ha valahogy önbeálló volna legalább a kúpgörgős rész."

Hát... A hiba szempontjából igen. Lehetne.

Az előfeszítés szempontjából szerintem már nem annyira előnyös.

"Valami Seeger gyűrű féleségen ül az ott. lehetséges ez? Akkor ez nincs is előfeszítve?"

Az sajnos nincs, ha kopik, sugárirányú hibát visz be, és állíthatatlan. Tengelyirányban meg "úszó".

Elegánsabban is meg lehetne oldani, de itt nem az történt.

Bár... Ezzel a fordulatszámmal ez is örökös mint a nyomorúság. :)

"A rajz alapján úgy tűnik, hogy a kúpgörgős csapágy előfeszítése nem a golyóscsapágyhoz, hanem a nagy csúszófelülethez képest történik."

Pontosan.

"Ekkor viszont nem annyira értem, mi szükség van a golyóscsapágyra."

Ugye csak szívatsz... Sugárirányban az vezet.

Egy vezető váll az asztalöntvényen adhat egy kis túlhatározottságot az egésznek, ha felső csapágy helyett az van. Ennyiből talán ez jobb.

Előzmény: jalpar (45884)
jalpar Creative Commons License 2022.06.28 -3 1 45884

Annyit tennék ehhez hozzá, hogy a szóban forgó dokumentum a szöveges részben azt írja, hogy ,,[a forgóasztal] Vezetését az alsórész sík felületétel, központosítását a golyós és kúpgörgős csapágyak segítségével biztosítjuk''.

Ez elég tiszta beszéd.

Az igazi az volna, ha valahogy önbeálló volna legalább a kúpgörgős rész.

A metszetrajzot nézegettem egy ideig, de egy csomó mindent nem értek rajta. Pl. a golyóscsapágy. Valami Seeger gyűrű féleségen ül az ott. lehetséges ez? Akkor ez nincs is előfeszítve?

A rajz alapján úgy tűnik, hogy a kúpgörgős csapágy előfeszítése nem a golyóscsapágyhoz, hanem a nagy csúszófelülethez képest történik. Ekkor viszont nem annyira értem, mi szükség van a golyóscsapágyra.

Előzmény: vaskukac (45883)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45883

Ez hosszú lesz...

"mi változna azzal, ha kivennénk a kúpgörgős csapágyat?"

Ha kivennéd a kúpgörgőst, akkor legfeljebb a csapágyhézag erejéig megadnád a lehetőséget arra, hogy a tengely/asztal merőlegességi hiba eltűnjön. Egy határon belül... Persze, innentől volna működésképtelen a dolog, egy csapágy nem csapágy. Még egy szempont ehhez később.

"Ekkor mégis csak az állórész és a forgó asztal egymáshoz érő, elcsúszó felületei adják a merőlegességet."

Két párhuzamos felület nem adhat merőlegességet egymáshoz képest. Ekkor csak síkba állna az asztal. A megmunkálási tűréseken/hibákon belül lenne ferde ez a sík a gépasztalhoz képest. Ezt a ferde síkot lehetne forgatni is, de attól még ez egy sík.

Ha így síkköszörűn, forgatás nélkül átköszörülöd csak egy szögállás lesz, amiben párhuzamos lesz a gépasztallal. Egyúttal a tengely/felső asztalsík merőlegességet is elrontod, ha előtte jó volt. A "gomba kalapja" forgatáskor ezután billegni fog.

"Ha ezek után visszatesszük a kúpgörgős csapágyat és előfeszítjük, akkor addig rendben van, hogy a csapágyazott forgástengely határozza meg a forgástengely irányát, viszont önmaga nem képes ellátni a forgó asztal megtartását,"

Önmagában ez nem igaz. Itt ennél a konstrukciónál nem képes. Egyébként csak a tengely/csapágyazás merevségétől és a pontossági igényektől függ. De nagyon "goromba" nagy lenne, ha csak a csapágyakra bíznánk ezt, egyszerűbb ezért megvezetni.

"mert ahogy írtad, befeszülne terhelés alatt."

Ilyet én nem írtam.

Befeszülne a hibától. Ha a vezető sík a hibás, akkor ha durvább merőlegességi hiba van, már az előfeszítéstől szorul. A kisebb hibánál valami engedni fog, kisebb előfeszítésnél meg egy ponton fut és hézag marad a másik oldalon. Itt a másik szempont, előjön a "kocsonya" esete, adunk egy komolyabb fogást, és rezegni fog.

Ha a felső sík rossz, akkor meg újfent a "gombakalap" esete.

Ha forgatva köszörülöd, és a tengely ferde, kúpot köszörülsz.

"Miért jobb ez a kombó csapágyazás?"

elő tudod feszíteni - rezgésmentes

nagy felületen van vezetve - kevésbé kopik

kopás esetén utánállítható

sugárirányban sokkal pontosabb, időtállóbb mint a perselyezés, stb.

Néhány helyen el lehet csúszni, és ez még csak egy forgatható sík, elméletben...

Nem úgy van ez, hogy "gyere cipó hamm bekaplak", átköszörültetem, aztán jó lesz...

Ezért szoktam mondani, hogy érdemes jól meggondolni azt, hogy egyből a "gépfelújításnak" ugorjon-e neki

az újdonsült tulajdonos.

Hozzáteszem, hogy nem a betonkeverő dobjának futáspontossági igényéből közelítettem meg a kérdést.

Ha az is elég, akkor azért jóval egyszerűbb a helyzet. A lapát nyelébe akadt részeg segédmunkást akkor is átfordítja, ha üt a dob egy fél centit. :)

Előzmény: KART EMG (45858)
jalpar Creative Commons License 2022.06.28 -3 1 45882

,,Te meg nézz utána hogy mit is jelent a "Szarkazmus"... :)''

... de ne a magyar wikipédián, mert ott azért elég nagy hülyeség van írva erről.

Előzmény: Hostya (45872)
jalpar Creative Commons License 2022.06.28 -3 3 45881

,,Lehet hülyéskedni, de akkor a hsz végére illik tenni egy:  ":)" -t.''

Ezek szerint 1982-ig nem is lehetett (illett?) írásban viccelni?

Végtelen szomorúsággal (gy.k.: :( ) tölt el, hogy odáig süllyedt mostanra az általános szövegértés, hogy ha az ember viccelni szeretne, akkor azt is meg kell mondani, hogy mikor kell röhögni.

Szegény Rejtő forog a sírjában!

Előzmény: Hostya (45875)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45880

Automataacélba?

Előzmény: Jani301 (45869)
tangerine Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45879

Majd érdekelne, hogy mit vettél rá, és mennyiért. :)

Előzmény: ruzsa janos (45876)
tangerine Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45878

A cső látszó része 385mm hosszú. Ebből elfoglal a hossz-szán 90mm-t, a szegnyereg 65-öt. Tehát szegnyereg nélkül 295-öt tud mozogni. A keresztszánt 90mm-t lehet betekerni úgy hogy még teljesen rajta maradjon a fecskefarkon.

Úgy tudom létezik egy hosszabb (vagyis szélesebb) verzió is ebből az esztergából. Nekem a kisebb van.

rferi Creative Commons License 2022.06.28 -3 0 45877

milyen kisesztergát?

ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45876

"Értem én a tréfát, csak nem szeretem"    :) (szmájli!!!)

Nnnna, inkább mérje már le valaki azt a kisesztergát, mert lemaradok a kiárusításról....

Hostya Creative Commons License 2022.06.28 -1 0 45875

"Ember nem veheti komolyan, hogy az mind elvégezhető egy olyan munkadarabon, mint amiről szó volt."

=========

Csakhogy Ő nem vette figyelembe hogy milyen munkadarabról van szó.. :)  -legalábbis nem jelezte-

"Ráhúzta a feladatra egy siklócsapágyas eszterga főorsó javításának munkamenetét."

==========

Akkor szerinted ez helyes egy betonkeverő tengely esetén..??

"Csak hülyeség lehet."

=====

Én is így gondolom..  Lehet hülyéskedni, de akkor a hsz végére illik tenni egy:  ":)" -t.

Előzmény: rferi (45874)
rferi Creative Commons License 2022.06.28 -1 2 45874

Abból érzékeltem, hogy a lehetetlent írta elő, miközben nem hülye.
Ember nem veheti komolyan, hogy az mind elvégezhető egy olyan munkadarabon, mint amiről szó volt.

Ráhúzta a feladatra egy siklócsapágyas eszterga főorsó javításának munkamenetét.

Csak hülyeség lehet.

Előzmény: Hostya (45871)
rferi Creative Commons License 2022.06.28 -1 1 45873

Azé' te is tudsz idegesítő lenni !:DDDDDDDDDDDD

Ha kitette volna, nem írod meg azt a hozzászólást, pedig a wikipédia szerint rossz táblát használt volna?

Előzmény: Hostya (45872)
Hostya Creative Commons License 2022.06.28 0 1 45872

Kedves Feri!

Te meg nézz utána hogy mit is jelent a "Szarkazmus"...  :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szarkazmus

Előzmény: rferi (45867)
Hostya Creative Commons License 2022.06.28 0 1 45871

"Nem érzékelitek, hogy HÜLYÉSKEDIK?"

Miből kellene érzékelni..??  Te miből érzékeled?  -ismered személyesen?-

Az írásaiban  nem használ "szmájlit"...  :)  :))     :(   :(( ..stb.

Ha meg nem használ, akkor úgy is gondolja ahogy írja...  -szerintem-

Jani301 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45870

De miket tudsz ? :)

Mi az a kakizmus ? Úccse ércsük ...

Jani301 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45869

Nyugi :)

Csak "vettük a lapot" . mert muszáj :)

De komolyan írta , a cementáláson még el is gondolkodtam ,de elvileg az is mehetne :)

klenó1 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45868

Ejjj, ejjj. Várhattál volna még egy kicsit, hamar lelőtted a poént.:-))

rferi Creative Commons License 2022.06.28 -3 0 45867

Kapjatok már magatokhoz bakker!
Nem érzékelitek, hogy HÜLYÉSKEDIK?

JALPAR!

Te meg szerezz már egy "Szarkazmus" táblát magadnak, és tedd ki ilyenkor, mert már elegem van abból, hogy állandóan megy az adok-kapok! :DDDDDDDDDDDD

Előzmény: Hostya (45866)
Hostya Creative Commons License 2022.06.28 0 1 45866

Most megint osztod az észt a fotelból..

Most sem olvastad el hogy egy tömegcikknek számító betonkeverőről van szó, ahol a   tengely össze van hegesztve a "puttonnyal".!

Szerintem nem is láttál még ilyet szétszedve.. :)

Áruld már el hogy TE hogy képzeled a kivitelezést, ebben az esetben??

==========

"Természetesen az egyetlen elfogadható megoldás, hogy a tengelyt (cememtálás, hőkezelés után) felköszörülteted, az ellenoldal pedig kap egy bronz perselyt (kúpos külső palásttal és felsliccelve, kétoldali állító anyával), amit hozzáhántolsz a tengelyhez."

==========

Az "egyetlen elfogadható megoldás"-on kívűl   van ötleted/tanácsod??

Előzmény: jalpar (45861)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45865

Elvi hiba nincsen benne .

Forgácsolás is , gond nincsen , van más gondom nem kötekszem .

Szívesen olvasok minden értelmes hozzászólást , egészen biztosan van mit tanulnom .

Előzmény: jalpar (45864)
jalpar Creative Commons License 2022.06.28 -3 1 45864

,,Nem gondolod hogy kissé komolytalan volt a hozzászólásod ?''

Csak kissé?

Előzmény: Jani301 (45862)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.28 0 0 45863

Univerzal 3

Meg tudná valaki írni, mennyi ennek az esztergának a valós elmozdulasa a hosszanti és keresztirányban, szegnyereg nélkül, tehát a legtöbb lehetséges?

Most nem tudom megnézni, de kellene lineáris encodert rendelnem, mert az Aliexpressen éppen kiárusítás van.

Jani301 Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45862

Most erre mit válaszolhatnék ?

Két mezei mélyhornyú csapágy van benne gyárilag .

A tengely anyaga mondjuk A 36 kis rátartással , én még ezt az anyagot tanultam .

Akkor így kezdenéd ha kihoztad a boltból ,vagy mai szemlélettel ha meghozta a futár ?

Már ugrott is a garancia a szakszerűtlen átalakítás miatt :)

Nem gondolod hogy kissé komolytalan volt a hozzászólásod ?

Azt most nem is firtatnám hogy az ominózus tengely egy egységet képez oldhatatlan kötéssel a dob felével .

Előzmény: jalpar (45861)
jalpar Creative Commons License 2022.06.27 -3 3 45861

Természetesen az egyetlen elfogadható megoldás, hogy a tengelyt (cememtálás, hőkezelés után) felköszörülteted, az ellenoldal pedig kap egy bronz perselyt (kúpos külső palásttal és felsliccelve, kétoldali állító anyával), amit hozzáhántolsz a tengelyhez.

Előzmény: Jani301 (45857)
mérnökferi Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45860

Nagyon sok esetem volt! Akár éjszaka javítani, hogy másnap folytathassam a vetést vagy az aratást.

- A kukorica adapterben lévő tengely Y csapágya beállt és nagyon elkoptatta a tengelyt. Az egész tengelyt a helyéről kiszerelni, szezonban, esélytelen lett volna. Hasonlóan jártam el mint te a betonkeverővel. Felhegesztettem, sarokköszörűvel nagyoltam, reszelgettem és egy ugyanolyan belső átmérőjű rossz csapágyat próbáltam ráveregetni, majd azt lehúzogatva, a nyomok alapján tovább finomítottam.

- Szintén kukorica adapter. A ferde felhordóból kb. 0,5m-t szabadon kilógó (talán 35mm-es) tengely, a végén háromkörmű tengelykapcsolóval, adja át a hajtást. Egy köröm letörött ezáltal elgörbült a tengely. Flintát (fogasléces emelő) tettem a tengelyvég alá és azzal emelgettem/egyengettem, maga a kombájn volt az ellensúly. Többször körbeforgattam, türelemjáték volt az éjszakában, de egészen jól sikerült. 

Többet nem mesélek, de akit érdekelnek az ~50 éves csodák, azokat szívesen látom  :-)

Előzmény: Jani301 (45857)
mérnökferi Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45859

Köszönöm szépen a biztatást  :-)

Bizony sokat küzdöttem már az öreg gépeimmel, egész gyűjteményem van belőlük  :-)

Előzmény: rferi (45856)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45858

Akkor másképp kérdezem: mi változna azzal, ha kivennénk a kúpgörgős csapágyat? Ekkor nincs előfeszítve a tengely csapágyazása, a mélyhornyú golyóscsapágy pedig egymaga nem tartaná irányban a forgó asztal forgástengelyét. Ekkor mégis csak az állórész és a forgó asztal egymáshoz érő, elcsúszó felületei adják a merőlegességet. Ha ezek után visszatesszük a kúpgörgős csapágyat és előfeszítjük, akkor addig rendbe van, hogy a csapágyazott forgástengely hatátozza meg a forgástengely irányát, viszont önmaga nem képes ellátni a forgó asztal megtartását, mert ahogy írtad, befeszülne terhelés alatt. Miért jobb ez a kombó csapágyazás? Precízebben fordul vagy kevésbé kopik az öntvény és így hosszabb az élettartama?

Előzmény: vaskukac (45853)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45857

Kis nudli tömegcikk betonkeverő .

Kiverődött a dob tengelyén a csapágyhely .

Elfordulna ,be is tudnám éppen fogni felhegesztés után .

Na de az egész nem ér annyit .

Felhegesztettem ,flexes nagyolás után reszelővel alakítottam ki a csapágyhelyet ,a tengelyen .

Én lemerem írni :)

Akinek nem tetszik tehet javaslatot egyszerűbb gyorsabb gazdaságosabb megoldásra ,szívesen hallgatom .

Nyugodtan írd le szerintem , nem kell feltétlenül mikronos pontosság mindenhova , pláne ha még az eredeti tervezés is számol a tervezett avulással .

Előzmény: mérnökferi (45855)
rferi Creative Commons License 2022.06.27 -1 0 45856

A mezőgazdasági gépészet egy külön műfaj! És nehéz ám az is, éppen azért, mert rettenetes viszonyok között kell teljesítsen!

Az Y csapágyazás például éppen neki lett kifejlesztve, és aki vette a fáradtságot, hogy megnézzen például egy ilyen csapágyazási tervezési mellékletet, látni fogja, hogy felkészültek akár 2-3mm sugárirányú kóválygásra is olyan tengelyek esetében, melyeknek csak 30-40mm átmérőjük van. 

Szóval el tudjuk  képzelni, hogy mit küzdesz a gépeddel!

És nem kisebb truváj ám az, ne kicsinyeld le magad!

Előzmény: mérnökferi (45855)
mérnökferi Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45855

A megszólításon nem kell megsértődni (senkinek se!), dicséretnék szántam! Itt néha, olyan magas szinten megy a diskurzus, századokról, mikronokról, hogy én el se merem mesélni, hogy a kombájnom sérült tengelyén (rajt a gépen), hogy alakítottam ki új csapágyhelyet  :-)

A könyvajánlót köszönöm, már töltöm lefele, remélem segíteni fog?!

Előzmény: KART EMG (45852)
mérnökferi Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45854

Köszönöm szépen a fáradozásod, segítőszándékod, de ezzel nem sokkal vagyok előrébb.

Előzmény: kjanik (45851)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45853

Nem egy a kettő, úgyhogy nem kell szétválasztani.

A merőlegességet itt a tengely furathelyzete az öntvényben határozza meg. (Nem azonos a morse kúpos furattal. Ahol egy darab, ott a tengely palást / sík viszonya.)

Ha hiba van akkor befeszül az asztallap, vagy egy ponton fut. (Ha a MEO lelazította a központi csavart :))

A kis hibát elsősorban az veszi észre aki magas darabokat munkál meg.

Előzmény: KART EMG (45850)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45852

Szia!

Bár nem vagyok gépész professzor, de azért válaszolok: Táblázatot nem tudok, de pl. Szécsi László: Szerszámélezés könyvében a 120. oldaltól részletesen tárgyalja a fúrók élezését. Csuhás fórumtárs könyvtárában meg van.

Üdv.

Előzmény: mérnökferi (45849)
kjanik Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45851

Itt van ajánlás a hátszögre az átmérő függvényében, habár nem táblázatosan, csak tartományokat jelöl ki.

Előzmény: mérnökferi (45849)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45850

> A sík csak egy kiegészítő támasz, nem biztosít merőlegességet, csak vezet.

Hogyan választod külön a kettőt?

Előzmény: vaskukac (45848)
mérnökferi Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45849

Kérdezném a professzor urakat!

Tudna valaki olyan táblázatot adni, ami a csigafúrók hátszögét adja meg, a fúró átmérőjének függvényében?

Előre is köszönöm!

vaskukac Creative Commons License 2022.06.27 0 0 45848

"A 8. oldalon található rajz szerint golyóscsapágy és kúpgörgős csapágy biztosítja a tengelyre merőleges megvezetést"

és előfeszítést

"az asztal merőlegességét a forgástengelyre az állórász és forgóasztal egymáson csúszása."

A két öntvénytest gondos megmunkálása...

Ez a csapágyazás nem önbeálló, hiba esetén befeszülne. A sík csak egy kiegészítő támasz, nem biztosít merőlegességet, csak vezet.

Előzmény: KART EMG (45846)
jalpar Creative Commons License 2022.06.26 -3 1 45847

,,A 8. oldalon található rajz szerint golyóscsapágy és kúpgörgős csapágy biztosítja a tengelyre merőleges megvezetést''

Egy lehetséges magyarázat magyarázat a gördülőcsapágyas megvezetésre, hogy ez egy (opcionálisan) gépi meghajtású asztal.

Viszont a rögzítés szerint ötletesebben van megoldva az enyémben. Próbálok keresni valami képet róla.

Előzmény: KART EMG (45846)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.26 0 0 45846

Csuhás fórumtárs könyvtárában megnéztem a TKG-355 körasztal dokumentációját. A 8. oldalon található rajz szerint golyóscsapágy és kúpgörgős csapágy biztosítja a tengelyre merőleges megvezetést, míg az asztal merőlegességét a forgástengelyre az állórász és forgóasztal egymáson csúszása.

Üdv.

Előzmény: jalpar (45845)
jalpar Creative Commons License 2022.06.25 -3 1 45845

,,Tényleg, működés közben a perem kontaktusa tartja síkban a forgorészt és a tengely csak az oldalirányú erőt tartja, vagy az is tart a forgorész súlyából valamennyit?''

Nem valamennyit, hanem az adja az egész megvezetést.

Például a 350-es tokmányomon egy elég combos, 50mm átmérőjű tengely van a forgó tányér közepén (benne egy 4-es Morse kúp hüvellyel), de ez a tengely egyáltalán nincs megvezetve a talpban, hanem csak arra való, hogy rögzítéskor ennél fogva van lehúzatva a tányér a talpra. A radiális megvezetést egy nagy átmérőjű köszörült palást biztosítja.

Előzmény: default6 (45835)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.25 0 0 45844

Nekem 0.1mm a lélektani határ, ami alatt hántolással nekiállok egy felület javításának. Ha ennél nagyobb a hiba, akkor pl. lineáris vezeték esetén a reszelés jól bevált. A resezéás után hántás következik.

> Tényleg, működés közben a perem kontaktusa tartja síkban a forgorészt és a tengely csak az oldalirányú erőt tartja, vagy az is tart a forgorész súlyából valamennyit?

Mivel a tengely nagyon rövid, ezért akármilyen kicsi is a csapágyhézag, ezért a tengely hosszához képest nagy átmérőjű körasztal nagyot tudna billenni, ha a tengely csapágyazására lenne bízva az "irányban tartás". A nagy átmérőjű külső perem sokkal pontosabban megvezeti az asztalt. Pl egyszerű aránypárral számolva 0.01mm csapágyhézag, 50mm tengelyhossz, 200mm átmérő esetén a billenés 0.04mm lenne, ami elég sok.

Előzmény: default6 (45835)
jalpar Creative Commons License 2022.06.24 -3 1 45843

,,Ez szerintem, ha alulról is, de rendben van az említett 125 mm-es kőhöz, kb 18 m/s''

Ha még magabiztosan tudsz százados fogásokat venni a gépen, és biztosítani lehet, hogy a kő ne rántsa be maga alá az anyagot (fazékkőnél talán kevésbé veszélyes), akkor részemről oké.

Lehet hogy túlontúl beszari vagyok, de emlékszem gyerekkoromból, amikor apám azzal jött haza a munkából, hogy felrobbant egy köszörűkő. Úgy nézett ki a gépkezelő, hogy ki se hívták a mentőt.

Emellett továbbra is fennáll az az elvi probléma, hogy ha a körasztal tengelye nem merőleges az alapra (márpedig pont az volt a kiinduló pont, hogy akkor mi van), akkor nem síkot, hanem kúpot fogsz köszörülni az asztalba.

Előzmény: ruzsa janos (45839)
Hostya Creative Commons License 2022.06.24 0 1 45842

Kiváncsi vagyok... :))

Előzmény: jalpar (45841)
jalpar Creative Commons License 2022.06.24 -5 1 45841

,,50+ éve  forgácsolással foglalkozom.''

Akkor miért teszel fel ilyen amatőr kérdéseket?

Előzmény: Hostya (45840)
Hostya Creative Commons License 2022.06.24 0 2 45840

Köszönöm a felvilágosítást..!  :)

50+ éve  forgácsolással foglalkozom.

Próbálj meg koncentrálni az eredeti kérdésre..   -Körasztal felszabályozása -

Előzmény: jalpar (45838)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.24 0 2 45839

Ez igaz - viszont az ütőkéshez meg brutálisan merev gép kell, mert az meg tényleg üti az anyagot.

Nyilván mindkét technikának van alkalmazása egy hobbimarógépen is.

Az én kis marógépemen pl a maximális főorsó fordulatszám 2850. Ez szerintem, ha alulról is, de rendben van az említett 125 mm-es kőhöz, kb  18 m/s

Előzmény: jalpar (45838)
jalpar Creative Commons License 2022.06.24 -3 1 45838

,Áruld már el nekünk hogy szerinted miért jobb/előnyösebb az ütőkés a fazékkőhöz képest..??'''

A köszörükő más paramátereket szeret, mint a marószerszámok, és ezek a marógépen nehezen megvalósíthatók:

1. Nagy vágósebesség (fordulatszám)

2. Kicsi (0.01mm) fogásmélység.

3. Nagy előtolás.

Enélkül nem lesz jó minőségű a felület, de ennél is fontosabb, hogy ezek azért vannak, hogy kicsi legyen a forgácsoló erő. A köszörűkölő ugyanis mechanikai behatásokra nagyon érzékeny.

Magyarán, ha pl. Nagyobbra sikerül a fogásvétel, akkor törik.

És akkor kő kövön nem marad.

Nem egy ember halt már meg így.

Előzmény: Hostya (45837)
Hostya Creative Commons License 2022.06.24 -1 1 45837

"Viszont ha csinálnék is ilyet, azt is inkább ütőkéssel csinálnám a marógépen, mint fazékkővel."

=============

Ha már marógépen köszörülés..

Ebben az esetben a fazékkő úgy működik mint egy nagyon sok élű ütőkés..

Áruld már el nekünk hogy szerinted miért jobb/előnyösebb az ütőkés a fazékkőhöz képest..??

A vertikálfejet úgy kell beállítani, hogy az   ütőkés/fazékkő a hátsó oldalon ne forgácsoljon, hanem csak éppen "söpörjön".. (értsd: a felületen látszik az egyik (első) megmunkálási nyom, illetve a másik (hátsó) megmunkálási nyom is.)

Természetesen ki kell próbálni a végleges megmunkálás előtt a marógépen a "söprést"  -egy próba darabon-  +X -X ill. +Y -Y  irányokban is..

Előzmény: jalpar (45833)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.24 0 0 45836

* mármint az általad említett 1 szögperc hiba esetén

Előzmény: ruzsa janos (45834)
default6 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 45835

A kopott helyeken a 0.07 is bemegy vagy három centire.

Ha a forgorészt leforditva ráállítom az ezredes órat es forgatom lassan akkor a peremen 0.04 -t mozog.

Ha a perem van a tusirlapon és úgy mozgatom az óra alatt a forgorészt akkor a középhez képest 0.04 eket látok de egész a szélén 0.07 is van.

Szóval kb minden vizsgálódás ugyanazt mutatja. Illetve még azt valószínűsítem, hogy az a fennsík amit hántoltam rá nem párhuzamos a peremmel és valószínűleg a forgastengelyre sem merőleges.

Tényleg, működés közben a perem kontaktusa tartja síkban a forgorészt és a tengely csak az oldalirányú erőt tartja, vagy az is tart a forgorész súlyából valamennyit?

Előzmény: KART EMG (45815)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.24 0 0 45834

Ha a marógépeden a függőleges tengely nem merőleges, akkor egy mérőhasábbal azt a kő teljes átmérőjén a felszabályozás után kb 5 perc alatt ellenőrizheted. Ütőkésnél is, nyilván.

Ha a fazékkövet úgy állítod be, hogy a középpont és a kerület között összekösse a felületet, akkor a művelet után egy szimmetrikus (amúgy 0.017 mm-es hibát kapsz. Ez talán túlélhető. Viszont nem lesz tengelyhibád a forgóasztalnál, amire síkköszörűn azért komolyabb esélyed lenne.
Tőlem egyébként lehet ütőkés, vagy ütőkés plusz köszörűkő is :) A lényeg, hogy gyors és saját műhelyben elvégezhető. 

Előzmény: jalpar (45833)
jalpar Creative Commons License 2022.06.24 -3 1 45833

1. Tegyük fel, hogy a fazékköved 125mm átmérőjű és mondjuk a vertikálfej főorsója csak 1 szögperccel, de eltér a derékszögtől. Máris lesz egy uszkve 2 százados teknő  az asztal felületében.

2. De az igazi baj nem is ez, hanem az, hogy ha a forgástengely nem merőleges, akkor nem síklapot, hanem kúpfelületet fogsz így kialakítani.

Viszont ha csinálnék is ilyet, azt is inkább ütőkéssel csinálnám a marógépen, mint fazékkővel.

Előzmény: ruzsa janos (45832)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.24 0 0 45832

"...Mert az is kell, hogy a tengely merőleges legyen erre a síkra, különben forgatáskor billegni fog az asztal síkja...."

Lehet, hogy én nagyon barkács módon gondolkodom, de ha felfogod a körasztalt a marógéped asztalára, a főorsóba meg beteszel egy fazékkövet, amit először is gyémánttal síkba szabályozol az asztalhoz képest, akkor ha most a körasztal fölé viszed, és a körasztalt forgatva adod neki az előtolást, akkor pontosan a körasztal (eredő, a felfekvési felülete által meghatározott) forgástengelyére merőlegesen alakítod ki a síkfelületet. Ha nagy a körasztal felülete és kicsi a kő átmérője, akkor esetleg az asztalból arréb tudod állítani. 

A dolog szépséghibája, hogy a kő homlokfelülete elég nagy felületen érintkezik, nyilván közben néhányszor újra fel kell szabályozni, illetve közben hűteni kell. 
Én utoljára egy autó kerékagyból készített tárgyasztalt készítettem el így - azért az elég pontos lett.

Előzmény: jalpar (45822)
jalpar Creative Commons License 2022.06.24 -3 1 45831

,,400-as Tos körasztal gyárilag is köszörült felületekkel volt ellátva''

A Prvomajska 350-es körasztalomnam nagyon szép gyalult felülete van(*), szerencsére nem is kellett hozzányúlni.

(*) Mint amilyenek a marógép asztalok szoktak lenni: nagy rádiuszú (majdnem sík) késsel legalább 5mm körüli előtolásokkal van végigszántva.

Előzmény: MUM.21 (45828)
jalpar Creative Commons License 2022.06.24 -3 1 45830

,,Az nem megoldás, hogy előbb a síkot készíted el és csak utána finiseled a furatot?"

A geometriai tengelyről beszéltem, nem egy fizikairól (olyan nem is szokott lenni) benne. Ezt pedig körben egy, az asztal síkjával párhuzamos csúszófelület adja meg.

És igen, abból indultam ki, hogy ezt nem kell újra munkálni(*). Az enyémen nem kellett, viszont az asztal síkja nem klappolt ehhez. Valószínűleg már gyárilag se.

(*) És nem is mindig egyszerű. Pl. a 350-es körasztalomon ebben lépcsők vannak, sima síkköszörűvel nem lehet megmunkálni, csak olyannal, aminek rotációs asztalan van.

Előzmény: CNC guru (45827)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.24 0 0 45829

Nem az asztal furata a lényeg, hanem a forgástengely.

Hozzátenném, hogy billegni csak akkor fog, ha előtte is volt ilyen hibája az asztalnak.

Ha csak felületi sérülés/síklapúsági hiba miatt kell javítani, akkor minden további nélkül meg lehet köszörülni a talptól is párhuzamosra.

MUM.21 Creative Commons License 2022.06.24 0 0 45828

Sziasztok !

Én szétszedtem a körasztalt .... Az alsó rész tetejét , ahol forog a "T" hornyos asztal rész , ezt a felületet tettem a mágnesasztalra , majd a talp részt átköszörültem . Mérés után ( túsírplatnin párhuzammérés ) összeszereltem , papírt tettem a ház és a csigakerék agy közé , hogy előfeszítve - beszorítva beüljön a helyére a "T" hornyos asztalrész , majd átköszörültem . Papírt kivettem , megkenve összeraktam és forgatás közben átmértem - jó lett . Nyilván lehetett volna hántolva is megoldani a javítását , de ez a 400-as Tos körasztal gyárilag is köszörült felületekkel volt ellátva .

Üdvözlettel  MÜM.21

CNC guru Creative Commons License 2022.06.23 0 0 45827

Ha elviszed egy köszörűshöz, az ráteszi az asztalra, és pikk-pakk századra párhuzamosra megköszörüli a tetejét az aljához képest. De ez nem elég! Mert az is kell, hogy a tengely merőleges legyen erre a síkra, különben forgatáskor billegni fog az asztal síkja.

Az nem megoldás, hogy előbb a síkot készíted el és csak utána finiseled a furatot? Vagy a furat már kész, pontos, H6-os, tükrös a felülete és csak a síklap ment gajdeszra? Ezt mondjuk nehezen tudom elképzelni...:-) Mert ha a lap sík, fel lehet fektetni, utána kiesztergálófejjel megvan a furat.

Előzmény: jalpar (45822)
CNC guru Creative Commons License 2022.06.23 0 0 45826

Köszi!

Előzmény: MUM.21 (45824)
jamesz64 Creative Commons License 2022.06.22 0 0 45825

Szia!

Nagyon hasznos eszköz.   A net-en , You-Tube-n úgy keressétek -  Eckold -, van komoly gépi, és olcsóbb kézi /karos/  működtetésű is.

Előzmény: CNC guru (45823)
MUM.21 Creative Commons License 2022.06.22 0 2 45824

Szia !

Nyújtó - zömítő szerkezet ... Bádogosok , karosszéria lakatosok használják . 

Itt pl. 1,5 mm-es kb. 120mm magas "U" profil lett megmunkálva vele .

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: CNC guru (45823)
CNC guru Creative Commons License 2022.06.22 0 1 45823

Mire jó ez a kis szerkezet?

Előzmény: MUM.21 (45821)
jalpar Creative Commons License 2022.06.22 -3 1 45822

Magam is csináltam ilyet, de csak 150-es körasztallal. Nem is a sík felület kialakítása a macerás, hanem a párhuzamosság.

Ha elviszed egy köszörűshöz, az ráteszi az asztalra, és pikk-pakk századra párhuzamosra megköszörüli a tetejét az aljához képest. De ez nem elég! Mert az is kell, hogy a tengely merőleges legyen erre a síkra, különben forgatáskor billegni fog az asztal síkja.

Én azt csináltam, hogy az egészet lefogatva, a körasztalt forgatva a kerület közelében egy ponton kióráztam, aztán addig vakargattam az asztal síkját, amíg az asztalt forgatva, az óra nem mozdult (ą5ľm).

Ezután az alját a tetejével párhuzamosra hántoltam: fejjel lefele rátéve a gránitlapra és órával végigmérve az alját, látni lehet, honnan kell leszedni.

A köszörűsnek is valami hasonlót kellene csinálnia, de ahhoz egyrészt kell, hogy legyen egy dönthető asztala, másrészt egy-két órát el fog szöszölni a beállítással - szóval nem lesz olcsó.

Előzmény: default6 (45813)
MUM.21 Creative Commons License 2022.06.22 0 0 45821

Szia !

Köszönöm a linket ....

Igen van !

Egyik sok idővel rendelkező ismerősöm öntvényből forgácsolta ki a géptestet .

89-ben vettem egyet , de 18-ban kettétörött a bele . Vettem két akciós UNImax-ost . 37 e ft-re akciózták akkor . Jó a kettő , mert nem kell pofákat cserélgetni , rengeteg idő marad meg .... Vettem olasz nagy benyúlásút ( 180mm-er ) , de visszaküldtem , mert lélegzett a keret . Aztán vettem egy 40mm-es szerszámlapot a méh-ben és csináltam egy masszív gépet . 1,5-ös rozsdamentest is viszi .

Angolkereket is csináltam 160-as "I" vasból - lemezelve , és betonnal bevibrálva .

Nagy benyúlású ziknizőt is építettem , most a szerszám nélküli görgőcserén agyalok .

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: Jani301 (45820)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.21 -1 0 45820

https://fdocuments.in/document/metal-shrinker-stretcher-plans.html?page=1

Feltettem ide . 

Feltételeztem hogy van ilyened .

45 ezres ajánlatot kaptam a hobbyn .

De hát meg akartam csinálni ,szépek a pofák !

Gondolom angolkereked is van .

Emlékszem a műhelyedre ,és az utángyártott lemezfelnikre is .

A ház bilivasból van nekem , már kezdem bánni ..

Autó foltozáshoz használnám , szebb ,könnyebb így .

Előzmény: MUM.21 (45819)
MUM.21 Creative Commons License 2022.06.21 0 0 45819

Szia !

Igen , ha tudod küld el ....

Mit szeretnél vele csinálni ? 

Pofákat lehet készen is venni ....

https://www.uni-max.hu/termekek/femmegmunkalas/alakformalok-es-hengerelok/tartozekok/pofak-az-ss18f-lemezhajlitoba

Én huzalszikrán szoktam kivágatni .

400mm-er benyúlású keret készítettem hozzá , lábpedálos , kivehető alsó pofatartóval , hogy peremezett - bordázott  lemezeket is be tudjak tenni közé .

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: Jani301 (45817)
NMiki03 Creative Commons License 2022.06.21 0 0 45818

Üdvözlöm!

Hogyha eladó a Krauseco eszterga kérem hívjon 06308344434 es tel.számon!

Köszönöm!

N.Miklós

Előzmény: Fikusztankusz (35298)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.21 -1 0 45817

Szia !

Hát ez nem jó hír .

A gépváz már majdnem kész .

Van hozzá teljes dokumentációm ,a netről letöltve .

Ha nem ismernéd el tudom küldeni a linket .

Aluhoz nem hinném hogy használnám .

Nekiugrottam , rég csináltam már magamnak komplett dolgot , jólesett 

és a technológiát is kitaláltam , hogy készüljön a rendelkezésre álló , 

működő eszközökkel .

Csak a zsugorító szett kész majdnem , edzeni kell még .

Sok videón láttam ,tetszik a dolog ,sokszor jó lett volna .

Előzmény: MUM.21 (45816)
MUM.21 Creative Commons License 2022.06.21 0 0 45816

Szia !

Nem lesz hosszú életű ....

Én 1.2080 ( K100 ) vagy 1.2379 ( K110 ) szoktam készíteni az ilyen pofákat . A recézést úgy csináld , hogy a rece aljában legyen egy kis rádiusz , így elkerülhető a kipattogzódás , és főleg alumíniumnál öntisztuló lesz - nem ragad bele az esetlegesen leváló anyag . 

Gépvázat is készítesz hozzá ? 

Üdvözlettel  MÜM.21

Előzmény: Jani301 (45814)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.21 0 0 45815

Ha ráborítod a tosírlapra milyen vastag hézagmérő lemezkét lehet közéjük tolni a széleken ?

Előzmény: default6 (45813)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.21 -1 0 45814

Szia !

Hát amit találtam :)

42 Cr Mo 04 vagy s4 nek megfelelő azt hiszem román eredetű acél maradék .

S.c. Dnolam S.r.l.  a gyár .

Üdv Jani

Előzmény: MUM.21 (45812)
default6 Creative Commons License 2022.06.21 0 0 45813

Szerintem itt a fórumon hallottam a receptet, párizsi kék motorolajban elkeverve. Vékonyan azt is nehéz lefotózni. Ezeken a képeken monduk jó vastagon vittem fel. Érdekes volt látni, hogy a T hornyok szélei fel voltak hajolva a sok csavartépéstől. A második kép szerinti allapotban hagytam abba mert a szélein olyan szomorúan lefelé kanyarodik hogy még ha vonalzot teszek is ra az alatt is el lehet köpni. Ezt kéne köszörülni.

MUM.21 Creative Commons License 2022.06.21 0 0 45812

Szia Jani !

Milyen anyagból készíted a betéteket ? 

Üdvüzlettel  MÜM.21

Előzmény: Jani301 (45800)
CNC guru Creative Commons License 2022.06.21 0 0 45811

Nem tudom, kb. 30 éve dobták ki, gondolom a cimbalmosok kaptak érte 2 demizson kannásbornyi pénzt érte a MÉH telepen.

Előzmény: KART EMG (45808)
jalpar Creative Commons License 2022.06.21 -3 1 45810

Ezt nem értem. Ha három százados teknő van benne, hogyan lesz ott akár egyetlen felfekvési pont is, nemhogy 4-5/i2?

Előzmény: Vetesi75 (45809)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.06.20 0 0 45809

A "Diamant"-tal ugyan ez a tapasztalatom, vékonyan kenve jó lenne, de iszonyat rossz kontrasztot ad . (Kúpfelületek alakhűségét ellenőrzöm vele szériában.)

Nemrég kaptunk 250-es felfogóderékszögeket. Hántolt, felfekvési pont 4-5db/i2, háromszázados teknők, ronda... Kiórázni is vicces. Lehet, hogy köszörült kivitelben többet érne.

Előzmény: jalpar (45792)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.20 0 0 45808

Hány ponton volt alátámasztva? Neten úgy láttam, hogy az ilyen nagyokat már 6 helyen támasszák alá. Kiváncsi lennék, hogy ha egy ilyen nagy asztalon a 0.02mm/m vízmértéket végigtolják mennyi hullámosságot mutat? Most elsősorban a felállítás hibájára gondolok.

Előzmény: CNC guru (45806)
traki62 Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45807

Üdv a csoport tagjainak van itt a csoportban olyan szaki akinek Expert 400-as esztergája van és a sebességváltó kerekei fémek?

CNC guru Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45806

A Felvonógyárban volt 5 mikronos mérőasztal, kb. 3x2 méteres méretben.

Előzmény: jalpar (45796)
NMiki03 Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45805

Üdvözlöm!Hogyha eladó a krause eszterga negvenném!

06308344434 tel számon.hívjon kérem!

Köszönöm

Előzmény: Fikusztankusz (35298)
Virbo Creative Commons License 2022.06.19 0 1 45804

Én is ezt a pigment port használtam, a diamant nekem is túl halovány.

Tapasztalatom alapján ekkora "pacákkal" már tök s volt a festett kép, mint "tiszta" festésnél. De nekem alavetően szar a technikám, én túlságosan elóvatoskodom a dolgot és nem elég mélyek a hántolási nyomok....

Nekem kontraszt növelésre a következő vált be: megfestem a felületet. Sárga pigmentből kevert, vékonyan felvitt festéken "ledörzsölöm" a már megfestett felületet. Így a magas pontok kiszürkülnek/sárgulnak és kapnak egy kontrasztos kék körvonalat. De ez már a legvégső állapotoknál érdemes megcsinálni.

Előzmény: jalpar (45801)
jalpar Creative Commons License 2022.06.19 -2 1 45803

Jav:

..szerencsére nem szennyeződés...

Előzmény: jalpar (45801)
jalpar Creative Commons License 2022.06.19 -2 1 45802

,,Próbáltad már hogy a kék festés előtt vékonyan pirossal bekened a munkadarabot? Elvileg jól megnöveli a kontrasztot.''

Próbáltam, nekem nem segített. Lehet, hogy rosszul csináltam valamit. Neked bevállt?

Előzmény: Csuhás (45798)
jalpar Creative Commons License 2022.06.19 -1 1 45801

Jogos észrevétel, de szerencsére szennyeződés, hanem abból adódik, hogy a pigment nem keveredett el tökéletesen a masszában.

Szóval az nem egy forgács vagy homokszem, hanem egy száraz pigmentcsomó. A berlini kék egy kolloid pigment, nanométeres tartományban levő szemcsemérettel.

Persze szebb lenne, ha nem lenne.

Viszont fontos megjegyezni, hogy - ahogy te is írod -  ha ,,valódi'' szennyeződés kerülne is a két lap közé, azzal csak a jó irányba lehet hibázni: egy jó minőségű felületet hibásnak értékelhetünk, de egy rossz nem fog jónak tűnni ettől.

(Emiatt lehet tudni, hogy nem ez fordult elő, mert akkor nem mutatkozhatna elfogadhatóan egyenletes minta a második képen')

Előzmény: Virbo (45799)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45800

A mikronokhoz semmi köze ,de sok kézimunka is van benne , most ezen ügyködöm .

A dobozban a 30 és 60 fokos lemezsablon .

Esztergált a gépi munka nagy része , a rece van gyalulva de kézi mozgatással , a rece minősége elég gagyi ,de csak megcsúszás gátló szerepe lesz .

Kezdek belejönni , már két mili méret elég volt hogy kettévágjam fémfűrésszel , a következőnél már módosítom a tecnológiai sorrendet :)

Látom hogy duplán lettek a képek ,de nincs kedven szórakozni hogyan töröljem , elsőre nem ment .

Előzmény: jalpar (45796)
Virbo Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45799

Nem kötekedésből írom, de mindkét képen látok a felületek közé szorult szennyeződésre utaló jeleket.

Az első képen lévő ráadásul elég nagy eltérést tud okozni a festett képen... 

Csuhás Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45798

Próbáltad már hogy a kék festés előtt vékonyan pirossal bekened a munkadarabot? Elvileg jól megnöveli a kontrasztot. 

Csuhás Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45797

Könnyű összekeverni a köszörült szép egyenletes felület minőségét annak pontosságával. 

jalpar Creative Commons License 2022.06.19 -1 1 45796

,,ehhez képest a hántolos módszer, gagyibbnak tűnik,''

Egész addig gagyibbnak tűnik, amíg bele nem gondolsz egy picit.

Ott van az a nemgagyi hipeszuper CNC köszörű, bepötyögöd neki a parancsokat, az pedig magától ezredre pontos síkot köszörül (nem köszörül, de tegyük fel, hogy igen).

Oké, de azt a CNC köszörűt hogy csinálták? A mikronos pontossághoz bőven mikron alatti pontosságú felületek, vezetékek kellenek. Ha a gép pontatlanságát szoftveresen akarjuk javítani, akkor ahhoz meg ilyen pontosságú skálák kellenek.

Ezek hogy készülnek? Egy nanométerek pontosságú CNC-n?

Az egész metrológia alfája, hogy hogyan lehet a semmiből pontos mesterdarabokat, etalonokat csinálni. A hántolás pont erre jó, mégpedig nagyon nagy pontossággal. Kellő türelemmel ,,a semmiből'' - azaz pusztán durván megmunkált öntvényekből - egy szál kézi szerszámmal tényleg mikronos pontosságú sík lapokat lehet csinálni. Ha már van sík, abból lehet csinálni derékszöget, párhuzamost, 60°-ot meg 30°-ot stb.

Nem sok ember csinálja otthon (vagy a munkahelyén) végig ezt a procedúrát. Legtöbbször a hántolással egy már meglevő etalon felületét visszük át a munkadarabra. Az így elérhető pontosság legfeljebb annyi, mint az etaloné. Ehhez jön a másoláskor okozott hiba, de az - ha jól csinálják - nagyon kicsi.

A konkrét esetben az utolsó pár hántolást a gránitlaphoz végeztem. Ennek a hibája a gyári tanúsítvány szerint 1.5ľm, a rajz alapján egy ekkora mélységű teknő van benne. Azon a felületen amekkora ez a tusírlap, bőven mikronon belül van.

(Értsd: belül lenne egy klimatizált mérőlaborban, szabványos állványzaton).

A realitások talaján állva azt ki merem jelenteni, hogy ez a behántolt kis lap most 5 mikronon belül sík.

Ehhez képest a gyári köszörülésben bő 2 százados huplik voltak.

Természetesen ez egy nagyon gagyi köszörülés volt. Az egésszel csak arra akartam egy valós példát mutatni, hogy pusztán attól, hogy egy felület köszörült, még nem lesz pontos.

Végül még egy adalék a hántoláshoz: reggelre olyan izomlázam lett tőle, hogy laptopot alig bírtam felemelni.

Előzmény: ívfény (45793)
jalpar Creative Commons License 2022.06.19 -1 1 45795

Erről az ,,ezredes pontosság''-ról sokkal tőbben beszélnek, mint ahányan látták. Gyártásban a valóságban ez kb. mint a fehér holló. Furatok, csapok esetében csak-csak, de sík felületek esetében nagyon ritka, nagyobb méretben meg különösen.

Erősen kétlem, hogy Magyarországon lenne ilyen síkköszörű.

Előzmény: halaloszto (45794)
halaloszto Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45794

Attól, hogy tudnak ezredre köszörülni, még egyáltalán nem biztos, hogy a sarki boltban vett kis tusírlap ezredre van köszörülve. Sőt...

Előzmény: ívfény (45793)
ívfény Creative Commons License 2022.06.19 0 0 45793

én már nem tudom ki kivel van!? ki a játékos és ki a bíró?? a mai világban a cnc korában, már elvileg ezredre tudnak köszörűlni, ehhez képest a hántolos módszer, gagyibbnak tűnik, mégis azzal mutattad ki a köszörűlt felület hiányosságát?

jalpar Creative Commons License 2022.06.18 -1 1 45792

Volt szó nemrég a köszörülés vs. hántolás kérdésről.

Most konkrét példával tudok szolgálni: vettem egy kicsi (125x205-ös) tusírlapot.

Gyári köszörült felület, sose volt használva. Nem tudom, ki gyártotta de egy gyors teszt egy megbízható etalonon ezt mutatta:

Nem túl biztató. 27 db festékezés, végighántolás után viszont már így néz ki:

Egyébként van ez "a" tusírfesték, az egész világon forgalmazott/használt Diamant nevű termék. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem vagyok vele kibékülve. Ha kellően vékonyan van felvíve a tusírlapra, akkor olyan halvány a színe a munkadarabon, hogy alig lehet látni. Lefotózni reménytelen. Ha vastagabb rétegben viszem fel, akkor jól látható, de akkor meg befest mindent, finom munkára nem alkalmas. A piros festék egy fokkal jobb, annak az állaga is sűrűbb.

Szóval azt találtam ki, hogy feltuningolom ezt a kék tusírfestéket. Vettem berlini kék pigmentet (kálium ferrocianid, angolul Prussian Blue), és belekevertem a tusírfestékbe. Jó sokat, a kész massza közel disznózsír sűrűségű lett, a nagy része pigment,. És marha jó!

Hengerrel a lehető legvékonyabban felvíve is nagyon jól fest, amint a fenti képen is látszik.

Valószínűleg nem is kellene gyári tusírfestékből kiindulni, hanem simán valami zsírt vagy olajat összekeverni a pigmenttel, csak nem volt kedvem kísérletezni, hogy milyen zsír/olaj lenne jó.

Előzmény: Csuhás (45735)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.17 0 0 45791

Köszönöm a válaszokat!

Előzmény: KART EMG (45790)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.17 0 0 45790

Eddig a MOL Spinol-ból 10L-es kanna volt a legkisebb kiszerelés, amit találtam. Ha kevesebb is elég akkor ajánlom az alábbi OEST orsóolajokat:

OEST MEHRZWECKÖLE ISO VG                         5     10     22     32     46     100
Sűrűség 15 °C-on DIN 51757 g/cm3              0,82  0,85  0,87  0,87  0,88  0,89
Viszkozitás 40 °C-on DIN 51562 T.1 mm2/s   4,6   10,0   22,0  32,0 46,0   100,0
Lobbanáspont (COC) DIN ISO 2592 °C           130   150   200   200   220    270
Dermedéspont DIN ISO 3016 °C                     -36   -30    -30    -21   -21    -18

Én a VG10-t vettem egy kis esztergához. Itt rendeltem:

www.olajlerakat.hu, de itt is kapható www. olajcentrum.hu

Előzmény: Teaway (45788)
andrasiva Creative Commons License 2022.06.17 0 0 45789

T.Fórumozók,a 45738-as sz.hirdetett esztergagép elkelt,köszönöm az érdeklődést.

Teaway Creative Commons License 2022.06.17 0 0 45788

Ha abból indulunk ki, hogy az Engler 2.5 fok az átszámítva 15,776 centiStokes(cS) vagy másként nevezve mm2/s, a Mol Spinol 15 olaj 40 fokon pedig pont 15,1 mm2/s viszkozitást tud, akkor akár jó is lehet.

Előzmény: ruzsa janos (45784)
rezgaras Creative Commons License 2022.06.17 0 0 45787

Amíg olyanom volt, egy vasutas ismerős által "szerzett" siklócsapágy olajat használtam. Egy fél liter szinte az örökkévalóságig elég. (régen a gőzmozdonyok több litert fogyasztottak ilyenből egy-egy út során) Valamilyen angol fórumon tárgyalták a kérdést és ott azt írták, az autó motorolaja nem ideális, mert olyan adalékok vannak benne, ami a szennyeződést nem engedi leülepedni, hogy eljusson az olajszűrőig.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.17 0 0 45786

Nem láttam, de lehet.

Előzmény: jalpar (45785)
jalpar Creative Commons License 2022.06.16 -1 0 45785

Tán csak nem MN80?

ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.16 0 0 45784

Uraim, siklócsapágyas kisesztergához milyen olajat használnátok? Annyit tudok, hogy eredetileg 2.5 Engler fokos viszkozitás volt megadva, 50 C fokon.

szakmókus Creative Commons License 2022.06.15 -1 0 45783

Hangszigetelő táblákat szokták fedni vékony perforált lemezzel. 

Előzmény: szakmókus (45782)
szakmókus Creative Commons License 2022.06.15 -1 0 45782

Ja konkrétan annak kell? Azt hittem valami forgács felfogó, vagy egyébre....

Eddig csak vastagabbat találtam.

Előzmény: somytomy (45781)
somytomy Creative Commons License 2022.06.15 0 0 45781

Köszi, ez azért hangszórórácsnak kicsit túlzás azt hiszem. Persze lehet, nem találok vékonyabbat én sem..

Előzmény: szakmókus (45769)
default6 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 45780

Akadozik a supply chain

Előzmény: default6 (45779)
default6 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 45779

Irta, h visszaküldték a pénzt két helyről 

Előzmény: tigronca (45776)
Archer957 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 45778

lacibá70, Jani301, köszönöm, megfontolom az ötleteket.

klenó1 Creative Commons License 2022.06.14 0 0 45777

Brinell keménységméréshez mérőmikroszkóp, 0-10 mm 0,05 mm felbontással.

Előzmény: Stzoli69 (45773)
tigronca Creative Commons License 2022.06.13 0 0 45776

Ezekben  a seb váltó 4db fogaskereke közül pusztul valamelyik,nem a z előtolásé!Kb 10 000 ft .ért rendelhető kinábol!

Előzmény: jalpar (45770)
szakmókus Creative Commons License 2022.06.13 -1 0 45775

"... lefelé bukik olyan 0.1mm-t."

Ilyenkor azt tapasztaltam hogy a kés felmászik a munkadarabra sajátságos nyomot hagyva ahol fogást venne.

"... leszorító lézeken van 4db olajozó fúrat, azokat rendszeresen feltöltöm..."

Az enyémen  kis fedeles szelencék voltak de nem bízok magamban ezért valamilyen a hajtásról levett eszközzel pumpálni fogom az olajat a szelencék helyére szerelt áteresztő csavarokon keresztül.

Az olajat pedig felfogom ami a vissza mozgás közben lecsorog a vezetékről,szűrés után vissza a rendszerbe . Jelenleg lecsorog a géptesten részben a függőleges vezetékre.

Előzmény: KART EMG (45774)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.13 0 0 45774

Szia!

Hasonlít a csószófelület kialakítása az enyémére: azé is ilyen téglalap keresztmetszetű, nem fecskefarkos profil. Viszont sehol sincs ennyire fényesre kopva. Egész  biztosan kopott, mert ha egy ponton túl előre halad a kos, lefelé bukik olyan 0.1mm-t. Szárazon nem járatom, fent a leszorító lézeken van 4db olajozó fúrat, azokat rendszeresen feltöltöm mielőtt beindítom. Olajozás után csillog az olajtól mind a  három+három oldala a csúszóvezetékeknek.

Előzmény: szakmókus (45756)
Stzoli69 Creative Commons License 2022.06.13 0 0 45773

Üdv mindenkinek.

Hozzám került egy régi fémipari mikroszkóp féle.  Hátha ha valaki gyűjti az ilyesmiket .

Ára megegyezés kérdése. 

ha esetleg érdekel valakit privátban keressen meg

Köszönöm

Zoli

szőrmók Creative Commons License 2022.06.13 -1 0 45772

Textilbakelitet a fater volvo amazonjában láttam vezérmű fogaskerékként olajban futva.

Előzmény: szakmókus (45771)
szakmókus Creative Commons License 2022.06.13 -1 0 45771

A gyalugép hajtáslánc elején a motoron  Danamid fogaskerék van (feltehetően nem eredeti).

De láttam már textilbakelitből is fogaskereket különböző modullal,akár több KW-os gépen is.

Előzmény: jalpar (45770)
jalpar Creative Commons License 2022.06.13 -2 0 45770

"egy (házilag) 3d-ben  nyomtatott fogaskerék mennyire bírná ezt a terhelést?"

Röviden: szerintem semennyire.

Bővebben: Ha nagyon kell egy fogaskerék itt-és-most, akkor van esély, hogy egy-két menet elkészítését kibírja egy nyomtatott kerék, de tartós használatra semmiképp se alkalmas. A standard 3D nyomtató műanyag a PLA, az nagyon gyenge mechanikai tulajdonságú, szerintem teljesen alkalmatlan erre. Az ABS és esetleg a PETG - tömören nyomtatva - jó lehet, de ezeket meg nagyon nehéz otthon nyomtatni, nem is minden nyomtató alkalmas rá, mert nagy hőmérséklet és fűtött asztal kell hozzá, továbbá erősen vetemedik (az ABS).

De még az ABS mechanikai tulajdonságai is messze elmaradnak a rendes ipari műanyagokétól. Pl. egyedi fogaskereket lehet marni Danamidból vagy POM-ból, ezek sokkal erősebbek. A szálerősített kompozitokról nem is beszélve.

Viszont nyomtattam már fémből fogaskereket, az elég frankón működik. Elég jó a méretpontosság, mindenféle anyagból lehet csinálni, és - ha jól vannnak beállítva a gép paraméterei - a szilárdsága megközelíti a forgácsolt fogaskerekét.

Csak az a baj vele, hogy egy ilyen fogaskerék ára manapság még összemérhető lenne az esztergáéval.

Előzmény: ruzsa janos (45768)
szakmókus Creative Commons License 2022.06.13 -1 0 45769

Eddig ezt találtam... még keresgélek.

Előzmény: somytomy (45759)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.13 0 1 45768

Alpár, neked van ebben gyakorlatod: egy (házilag) 3d-ben  nyomtatott fogaskerék mennyire bírná ezt a terhelést? Itt ugye gondolom csak az előtolás hajtásláncáról beszélünk.  

Előzmény: jalpar (45767)
jalpar Creative Commons License 2022.06.12 -1 0 45767

A ,,megveszed'' és a ,,legyártatod'' között van egy köztes lehetőség  is: megveszel egy fogaskereket pl.a Mibim-nél vagy a Powerbelt-nél és méretre esztergálod (szélesség és furat)

Előzmény: CNC guru (45765)
traki62 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 45766

köszönöm válaszodat végül is igaz amit írsz

Előzmény: CNC guru (45765)
CNC guru Creative Commons License 2022.06.12 0 0 45765

milyen lehetőség lenne beszerezni a fogaskerekeket

a./ Legyártatod acélból

b./ Elfogadod azt a tényt, hogy azért van műanyagból, hogy az törjön ha valami megakad.

Ez esetben

b.1./ megveszed

b.2./ legyártatod műanyagból.

Ezeknél a kis kínai gagyiknál olyan gyenge minden, hogyha túl nagy fogást veszel, vagy csak úgy szimplán megakad, a fene tudja hol tép el valamit a kávédaráló motor, pedig az sem egy erőgép. Emiatt a legegyszerűbb ezt a feladatot a fogaskerékre testálni.

Előzmény: traki62 (45764)
traki62 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 45764

Üdvözöllek én tavaly vettem expert 400-as mini esztergát nincs is bajom vele de a sebességváltó kerekek megadták magukat és most ott vagyok hogy kellene a gép de nem tudom használni de műanyagot nem szeretnék venni bele,de az alin próbáltam de vissza utalták a pénzt a wisen próbáltam vissza utalták a pénzt több tippem nincs, nem tudom hogy még milyen lehetőség lenne beszerezni a fogaskerekeket.Ha tudnál valami tippet meg köszönném. 

Előzmény: Törölt nick (8125)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.12 -1 0 45763

Ágaprító fórumon láttam ,hogy tesznek egy támasztó csapágybakot a kilógó tengelyvégre szíj hajtáshoz .

Felveszi a szíj feszítés húzó erejét .

Előzmény: Archer957 (45761)
lacibá70 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 45762

Az áraprító dinamikus terhelés, azt gondolom szerencsésebb egy betétet tenni a kuplungba, és akkor közelebb leszel a csapágyhoz. A kuplung "húsa" kiadja.

Előzmény: Archer957 (45761)
Archer957 Creative Commons License 2022.06.12 0 0 45761

Gondoltam én is rá, hogy távolabb kerülök a motor csapágyazásától, nem tudom ez mennyire gond. A kuplung így néz ki, 25,4 mm-es a belső furata, van "húsa" is úgyhogy bele lehetne egy kúpot esztergálni de a főtengelyen a kúp kisebb átmérője már csak 20,5 mm, "nem adja ki" a kuplung, ezért gondoltam erre a tárcsás megoldásra.

Előzmény: lacibá70 (45758)
Reiko07 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 45760

Jó estét! Esetleg tudja valaki hogy ebbe a fajta fúrógépbe milyen olaj kell és kb mennyi? 

somytomy Creative Commons License 2022.06.11 0 0 45759

Egy milliméteres és viszonylag sűrű, mondjuk 2 mm-es furatok 3 mm-es osztással vagy valami ilyesmi. Bronzker honlapján nem láttam ilyesmit, de lehet írok nekik egy levelet.

Előzmény: szakmókus (45730)
lacibá70 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 45758

Úgy gondoltad hogy a közbetét miatt távolabb kerülnél a motor csapágyától? Az jutott eszembe, nehogy letörjön a főtengely vége. Lehet hogy nem jól értelmeztem a közbetét megvalósítását.. Hogy néz ki a röpsúlyos kuplung? Abba nem fér bele egy kúpos furatú betét ami jó a főtengelyre?

Előzmény: Archer957 (45757)
Archer957 Creative Commons License 2022.06.11 0 0 45757

Szerintetek erre a meredek kúpos főtengely végződésre rá lehet applikálni egy sima hengeres colos belső furattal és reteszhoronnyal rendelkező röpsúlyos kuplungot? A motort nem vettem még meg csak agyalok rajta, hogy érdemes-e mert jó árban van. A kúp méretei az eladó elmondása alapján: nagy àtmérö 25 mm, kis átmérő 20,5 mm, a hossza 32 mm, a végén M12 menet és a kúpon is van reteszhorony. Egy ágdarálóhoz lenne amin dupla ékszíj viszi át a hajtást a kalapácsokhoz szóval stabil rögzítés kellene. Valami két részből álló felfogó tárcsát tudnék elképzelni amit először felrögzítek a kúpra a menettel, ahhoz meg egy külső peremen osztókörön 4 vagy 5 helyen hozzácsavarozott másik fele, aminek a hagyományos colos végződése van reteszhoronnyal, végén anyával vagy belefúrt menettel biztosítva. Mi véleményetek? Ha túl bonyolult, inkább elengedem a dolgot csak agyaltam kicsit a dolgon. Nem is tudom, minek a motorja lehetett, vagy sima hengeres szokott lenni a főtengely vége ezeken a motorokon vagy Morse kúp szerű enyhe kúpos.

szakmókus Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45756

Ez a felület nem lesz olajos, a vezető léc olajcsatornájából nagyon vékony olajfilm kenődik rá.

(az olajozás olajszelencékkel történt nem szivattyúval)

A léccel szembeni oldal némileg jobban nézett ki de a közepén látszik a kifényesedés. Hogy a két olaj szelence közötti esetenkénti olaj hiányból (rövid löket) vagy az ágyvezeték zárvány hibájából adódott ki tudja.

A végeken látható a gyári hántolás nyoma.

Természetesen nem eszterga ágy, nem hullik rá a forgács , itt a szükséges olajfilm a hántolás miatt alakul ki.

Előzmény: KART EMG (45749)
jalpar Creative Commons License 2022.06.10 -1 2 45755

Ez nem vélemény kérdése. A csúszófelületek kialakítását több mint száz éve tudományosan kutatják, a különféle megoldások előnye-hátránya objektíve mérhető, ezek a tulajdonságok ismertek, és a szakkönyvekben le is van írva.

Ami pl. az eszterga ágyazatot illeti, tipikusan az edzett ágyakat szokták köszörülni (mert muszáj). Az edzett ágy pedig pont azért jó, mert sokkal kopásállóbb. Sokkal inkább ez magyarázza az általad felemlegetett különbséget, mint az, hogy az egyik hántolva van, a másik meg köszörülve.

Ami pedig a pontosságot illeti tudok mondani egy jó példát: van pár (ne feszegessük, mennyi) Zeiss Jena mikroszkópom. Ezeknek a vezetékei nagyon szép precíziós köszörült felületetek.

De van egy kivétel: a mérőmikroszkópon hántolt csúszófelületek vannak. Ez egy Abbe-komparátoros műszer, mikroméretes pontossággal, ennek megfelelően vezetékek is ilyen tűrésűek (nem csak a síklapúság és párhuzamosság, hanem a merőlegesség is), és ilyet a 70-es években nem lehetett köszörülni. Manapság is csak különleges gépekkel lehet.

Előzmény: ívfény (45752)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45754

Tudok ellenpéldát mutatni :)  A kosról biztosan . 

Előzmény: rferi (45750)
szőrmók Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45753

Ma voltam egy pesti antikváriumban.Az ipari szakkönyvtár sorozatban Kovacs:Esztergálálás cimű műve volt meg .8,5khuf ért.A szerző sajátkezű dedikálásával. Ha valakit érdekel mailban megadom a címet.

ívfény Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45752

úgy látom megoszlanak a véleményeitek némileg a köszörülés és hántolás tekintetében, kinek mi jön be? valahogy én is így vagyok ezzel. van két eszetrgám is és mindkettőnek köszörűltem az ágyzatát és nem látok problémát az olajozodásban, a szánon, viszont, haversrác ágyazata hántolva van és, panaszkodik, hogy olykor, betüremkednek kis forgácsdarabkák a hántolás méleydéseibe és, a szán és az ágyazat között csíkot húzva bemarodás keletkezik, mondtam neki, hogy csináljon filces előtakaritot a szán szélére, hátha az segít, de még nem csinált, csak irigykedik rám, hogy a köszörűlt ágyazataimnál nem tapasztalhato eme probléma, pedig nekem semmi filc nincsen, amúgy pontosság tekintetében a kisebbik gépet mértem, és 2-3 századot tudtam mérni, anno a köszörülés után, ez gondolom elég jo érték, nullás ágyazat talán nincs is, vagy igen?

jalpar Creative Commons License 2022.06.10 -1 0 45751

Hááát, én azért ezt végiggondolnám még egyszer.

Előzmény: rferi (45750)
rferi Creative Commons License 2022.06.10 -2 0 45750

Szerintem egy gyalun nehezen áll elő olyan, hogy nem egyenletes a kopás. Olyanok szoktak lenni a vezetékek méretei és elhelyezkedése, hogy gyakorlatilag mindig végigkoptatja teljes  hosszban

Előzmény: KART EMG (45749)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.10 -1 0 45749

> A gyalum prizmáján (ágyvezetékén) tapasztaltam hogy a lekopott (de fényes) felület száraz volt, az

> olajat csak tolta maga előtt. Melegedett is.

Ha a felület kopása nem egyenletes, akkor könnyen lehet, hogy csak egy kis részen van kontaktus. Arról a felületről persze, hogy kiszorítja az olajat, és mivel ott nincsen, ezért aztán súrlódik. Ráadásul a nyomás is nagy, mivel a kos súlya nem a teljes csúszóvezetéken oszlik szét, hanem akár jóval kisebben.

Előzmény: szakmókus (45743)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45748

Edward F. Connelly: Machine tool Reconditioning and Application of Hand Scraping c. könyve (netről PDF-ben letölthető) részletesen ír az öntvény és gránit tusírlapokról. Itt említik a gránitlap leppelését is a gyártás során.

Előzmény: jalpar (45740)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45747

Még a felület ellenörzése kapcsán: régebben autokollimátoros technikát használtak a nagy felületek ellenőrzésére. Manapság ezt leváltja az elektronikus dőlésszög mérő, mivel sokkal gyorsabb és pontosabb a leolvasás, akár be lehet tápláli egyből a számítógépbe, ami a mérés után egy pillanat után elkészíti a felület térképét. A japán gyárban, ahol több négyzetméteres sík etalon hántolását láttam nagyon értenek a hántoláshoz, mert a domborzati térkép alapján pontosan tudják, hogy hol mennyit kell leszedni, nem vájnak gödröket a felületbe.

Előzmény: KART EMG (45744)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45746

Nincs saját gránitlapom. Munkahelyen van egy pár, rezgésmentes optikai asztalnak használják őket.

A tusírfestéket hengerrel szoktam szétteríteni a felületen akár hántolt, akár köszörült. Jó sokszor kell fel alá hengergetni, hogy egyenletes legyen a festék.

rezgaras Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45745

Ilyenen kezdtem 40 éve...

Előzmény: andrasiva (45738)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45744

A jutúbon láttam egy videót az egyik nagy USA-beli gránitlap gyártó cégről. Köszörüléssel állítják elő a sík felületet, hatalmas síkköszörűkkel munkálják síkra a gránitlapokat.

Másrészt manapság a CNC gépek ágyazatát is köszörülik. Csak nagyon kevés cég büszkélkedik azzal (én egy japánról tudok), hogy hántolják a gépágyaikat.

A csepeli Némtech-nél köszörültettem pár dolgot, pl egy méteres tusírlécet. Halmokban álltak a köszörülésre váró CNC gépágyak. Edzett csúszófelületet nem  szoktak hántolni. A tusírlécemet és egy 400x400-as tusírlapot vízmértékkel ellenőrizték.

szakmókus Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45743

"...nem láttam értelmét hántolgatni..."

A hántolásnak van olyan szerepe is hogy az olajat megtartja a kenéshez,míg a sík tükrös felület közé legfeljebb préselni lehet a kenőanyagot. A gyalum prizmáján (ágyvezetékén) tapasztaltam hogy a lekopott (de fényes) felület száraz volt, az olajat csak tolta maga előtt. Melegedett is.

Másrészt a géptestet nem tudtam szállítani köszörüléshez így a kos aminek a geometriája be lett állítva köszörűn az lett a "mester darab". Az ágyat gépi hántolóval hozta formába, de volt egy kb méteres tusír léce is. A koson nem is a hántolás az ami az olajat szállítja,hanem kis zsebeket készített a köszörült felületbe. Az ágyazatban olajcsatorna fut végig.

Előzmény: ívfény (45732)
jalpar Creative Commons License 2022.06.10 -1 0 45742

Elő kéne keresni az a doksit, ahol olvastam. Kettőre tudok visszaemlékezni:

1. Az, amit magam is tapasztaltam: hogy jobban viszi át a festéket. (Ez csak tusírozásnál szempont. Azt gondolnám, hogy mérésekhez jobb a simára leppelt gránit.)

2. Érdekes módon a mérettartóság. Egyik anyag se vetemedik, de a gránit állítólag magába szívja a nedvességet, amitől meg bír változni az alakja.

Előzmény: Virbo (45741)
Virbo Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45741

Milyen konkrét előnyt írnak az öntöttvas javára?

jalpar Creative Commons License 2022.06.10 -1 0 45740

"A gránitlap sincs hántolva, igaz annak a felülete nem olyan sima (érdesebb),"

Érdekes, az enyém nagyon sima, szinte tükrös.

A tied milyen színű? Az enyém sötét, majdnem fekete, de vannak világosabb, fehéres-szürkés-rózsaszínes gránitlapok is. Ezek kvarctartalmúak, szemcsésebbek, és keményebbek, kevésbé kopnak. Szóval állítólag jobbak. (És drágábbak).

Érdekesség, hogy manapság az öntöttvas tusírlapnak sokkal rosszabb az ázsiója, mint a gránitlapnak, pedig a szakirodalom szerint az előbbinek egy csomó előnye van, összességében az  jobb választás. A gránitlap egyetlen előnye, hogy ha ráesik valami, akkor nem deformálódik, hanem kitörik belőle egy darab.

Nemrég olvastam valahol, hogy a gránitlapot a második világháborúban kezdték használni Amerikában, méghozzá azért, mert marha nagy hiánycikk volt a vas.

Előzmény: KART EMG (45733)
andrasiva Creative Commons License 2022.06.10 0 1 45739

Bocs.ára lemaradt:390e.

andrasiva Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45738

TOS MN 80 múszerész eszterga költözne.Sok tartozékkal,380 v-ról üzemel,helyszinen kipróbálható.20 3236915

jalpar Creative Commons License 2022.06.10 -1 1 45737

Irigylem Csuhást, hogy egy mondatban le tudja írni ugyanazt, ami nekem csak egy oldalban sikerül.

jalpar Creative Commons License 2022.06.10 -1 1 45736

"a köszörülés, ha jo gépen történik, akkor, talán pontosabb, mint a hántolás? vagy roszul gondolom?"

Nem pontosabb, sőt. A köszörülés ab ovo nem pontosabb, mint a esztergálás, marás vagy akár a gyalulás. Mindegyik eljárás a vezetékek alakját másolja rá a munkadarabra, ezért a pontossága is akkora, mint a vezetéké(*,**).

Szóval, ha század alatti síklapúságot akarsz, akkor a köszörült felületet is hántolni vagy - ha edzett - leppelni kell.

Tapasztalatom szerint a tusírozáshoz jobb a hántolt felület: nem sima (de sík!), ezért sokkal szebben adja át a festéket. Szerintem azért, mert a kiemelkedések festik a munkadarabot, a kiemelkedéseken eleve vékonyabb a festékréteg és a munkadarab mozgatásakor a felesleges festék me tud menni a mélyedésekbe. A simára felcsiszolt felület (pl. gránitlap) hajlamos elkenni a festéket, sőt, képes ráragadni a munkadarab.

Láttam gyárilag hántolt minőségi tusírprizmát, ami kimondottan (kézzel érezhetően) hepehupásra volt hántolva. Az orosz tusírlécek még be is vannak rovátkolva.

(*) Itt most hagyományos gépekről beszélek, egy CNC gép a szerszámot közvetlenül mérő closed loop vezérléssel már más tészta.

(**) A köszörülés egyik fő előnye, hogy edzett anyagokat is meg lehet vele munkálni. A "modern" esztergapad ágyak ezért köszörültek.

Ami a pontosságot illeti:

A köszörülés másik előnye, hogy sokkal kisebbek az erőhatások, mint marásnál/esztergálásnál, ezért kevésbé deformálódik a munkadarab (és a gép!).

Továbbá kisebb fogásokat lehet venni vele.

Ezek miatt adott méreteket (pl: egy palástfelület átmérője, két párhuzamos síklap távolsága) sokkal pontosabban lehet kialakítani köszörüléssel, mint esztergálással vagy marással.

Végül: a köszörült felület simasága sokkal jobb, mint a mart/esztergált felületeké.

Csuhás Creative Commons License 2022.06.10 -1 1 45735

A hántolás szinte mindig pontosabb felületet ad mint a köszörülés. ( Nyilván vannak precíziós köszörűk amikre ez nem feltétlenül igaz. )

klenó1 Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45734

Rosta60 Kft. adnak kis darabot is.

Előzmény: somytomy (45726)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45733

Szia!

Vagy-vagyként írtam. Bár a köszürülés utáni hántolásnak is lehet értelme, a kis mélyedésekben jobban megül a festék. Én nem hántoltam át a köszöültettet 1m-es tusírlécemet, nagyon jól működik így is. A gránitlap sincs hántolva, igaz annak a felülete nem olyan sima (érdesebb), mint a köszörült vas.

ívfény Creative Commons License 2022.06.10 0 0 45732

köszönöm válaszod! ha ujra van köszörűlve, minek kell hántolni?? a köszörülés, ha jo gépen történik, akkor, talán pontosabb, mint a hántolás? vagy roszul gondolom? én az eszterga szánjaim felköszörűltem és nagyon pontosra sikerűlt, nem láttam értelmét hántolgatni.csak példaként említem

Előzmény: KART EMG (45729)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45731

Egy határig biztos lehet, de az esetemben az a kérdés, hogy miben és hogyan szállítanám el? Ahhoz túl sok, hogy másfél literes palackokba töltsem. Egyébként beszéltem a nap során a céggel, amiről írtam. Ez az: https://www.barczy.hu/index.php/hu/olajlevalaszto-berendezesek/szelektiv-szuroberendezesek/csapadekviz-olajkiszuro

Ez egy csapadékvíz szűrő pl. parkolókba. A kosár 122EFt+ÁFA, a szűrőbetét 40EFt+ÁFA. Betétet külön nem adnak el, csak ha már vettél egy alapszettet. Ez kissé húzos, mivel nem kéne folyamatosan használni. Gondoltam még homokszűrőre is. Autópályán is szokták valamilyen homokszerű anyaggal felitatni az olajat. A szennyezett és kiszárított homokot már könnyebben tudnám szállítani. Most itt tartok az ötletelésben.

Előzmény: occseb (45725)
szakmókus Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45730

Mekkora furat átmérővel, milyen vastagságban?

KART EMG Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45729

Az ilyenkor szokásos kérdés: milyen állapotban van? Ha kopott akkor 20-30EFt-ért újra lehet köszörültetni, vagy megfelelő etalonnal újra hántolni. Egyébként 50-60EFt körül láttam mostanában hirdetésekben, azokról feltételezem, hogy kopottak.

Előzmény: ívfény (45728)
ívfény Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45728

sziasztok! van, egy méteres tusirlécem, mennyit érhet?

rferi Creative Commons License 2022.06.09 -1 0 45727

Próbáld meg a Bronzker Bt-nél.

Jó drága cucc.

somytomy Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45726

Nem biztos, hogy ontopik, de még ide passzol a leginkább: hangszórórácshoz hasonló perforált lemezt hol lehet kapni? Kábé egy A4 lapnyi kell belőle, szóval előnyös lenne, ha nem kéne egy egész táblát venni.

occseb Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45725

Nem tudod az ülepítetlen folyadékot leadni veszélyes hulladékként?

Előzmény: KART EMG (45722)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.09 0 1 45724

A csavart azért ne úgy képzeld el, mit egy csavarrugót.

Ha tényleges, számottevő elmozdulás, vagy egy irányú merevség kell, oda igazi rugót kell beépíteni.

Előzmény: marcony (45715)
vaskukac Creative Commons License 2022.06.09 0 1 45723

Acélszerkezetnél a csavarok rugalmasságával legtöbbször a homloklemezek méretezésénél ill. az ún. NF csavaros kötéseknél szoktunk számolni az előfeszítések miatt.

Hagyományos nyírt, vagy egyéb alárendelt kapcsolat esetében nagy jelentősége nincs.

Előzmény: ipari forradalmár (45712)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45722

Nem jó ötlet, de a nagy ipari szűrők otthoni telepítése nem igazán rentábilis. A benzinkutak, autómosók rendelkeznek olajszűrővel a vizelvezető rendszerükben.  Viszont megjegyzésed nyomán szörföztem egy kicsit a neten és találtam egy megoldást, ami jó lehet. Egyelőre beszélek  céggel, és ha tényleg jó akkor megírom ide.

Előzmény: occseb (45710)
rferi Creative Commons License 2022.06.09 -1 0 45721

Trükkös egy híd, az biztos.

Mivel nem értünk a hídépítéshez, még arról sincs fogalmunk se, miféle problémákat kell megoldani a tervezésükkor! 

:D

Előzmény: halaloszto (45720)
halaloszto Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45720

Bazijó. 20. oldalon elmondja, hogy az nem is egy hosszú anya!

Előzmény: rferi (45718)
endrepp Creative Commons License 2022.06.09 0 0 45719

Az anya csak részben menetes, így a menet nélküli orsó rész ki tud lógni a lemez síkjából, ezzel a megoldással érik el, hogy ne kelljen minden egyes eltérő vastagságú csomópont típushoz adott hosszú részben menetes csavart készíteni.

Rugalmasságnak itt szerintem semmi szerepe nincs ebből a nézőpontból, ez praktikum.

rferi Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 45718
rferi Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 45717
Pijepapa Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45716

Szia!

Kiváncsiságból sikerűlt regisztrálnom. De a majdnem semmi angolom miatt nem tudom használni.

Hogy kell belépni a programba, hogy tudjak mondjuk egy vázlatot szerkeszteni/rajzolni? 

A publikusokat meg tudom nyitni, mozgatni...

Ha nem gond egy rövid segitséget elfogadnék. (Ott a lerning fizetős)

Köszönettel.

Előzmény: jalpar (45666)
marcony Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45715

Köszönöm szépen válaszod.

Arra ráéreztem, azután olvastam, hogy a meglazulás miatt kell ez a kialakítás,

azonban a csavarnak mint rugónak is felhasznált szerepére, soha nem jöttem volna rá.

Előzmény: ipari forradalmár (45713)
bigyusz3 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45714

Üdv!Segitséget szeretnék kérni egy MVM vízszintes maró szétszerelve felújításra mennyit ér?Előre is köszönöm a válaszokat!

ipari forradalmár Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45713

Egy kis humor. A műegyetemi tanárok (a tanársegédtől kezdve a professzorig) tartalékolnak egy-egy saját poént arra az esetre, ha a háromszáz fős hallgatóság 90%-a esetleg már kókadozik az álmosságtól. Ugyanis az éjszaka egy egyetemistánál nem alvásra való.

Magyar prof. (egy másik szemeszterben) a gépalapozásokról beszélt a katedrán, amikor megjegyezte, hogy bár egy eszterga tömege csak lefelé érvényesül, mint súly, mégis gondoskodni kell az alapozásnál oldalirányú elmozdulás ellen is, mert mi van akkor, ha egy cigánygyerek nekifut az esztergának és az eszterga átcsúszik a műhely egyik sarkából a másikba....

Előzmény: marcony (45707)
ipari forradalmár Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 45712

Egy kicsit azért bővebben. Hátha ez is elég magyarázat.

Az acél gépelemek rugóként viselkednek, mert bizonyos határok között rugalmasak. Ha hidat veszünk példának, akkor két hídelem (amik rendszerint acéllemezek) rugóként viselkednek. Ezeket a hídelemeket összefogó csavar szintén rugóként viselkedik. (Sőt a csavaranya is.) Ez így rendszer.

Hogy a csavarkötés a sok hőtágulástól és fárasztó igénybevételtől ne lazuljon meg - elég pontosan ismerni kell az egymással kapcsolódó több "rugó" együttműködését. Az összefogó csavar rugóútját jól kell megválasztani.

Ez tényleg egy speciális tudomány a gépészetből. Én most ennél többet nem tudok mondani.

Előzmény: ipari forradalmár (45711)
ipari forradalmár Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45711

Aki járt a Műegyetemre olyankor, amikor a Gépelemek tantárgyat Magyar József professzor úr - a gépelemek tanszék akkori vezetője - tartotta sejtheti a kérdésedre a választ. Én is csak sejtem.

Egy félévig volt tantárgy a rugó - mint gépelem. És a csavar is, mint rugó.

Én most nem tudok neked beszámolni egy teljes szemeszter anyagából, de amikor hallgattam a professzor úr előadásait érdeklődéssel tudtam figyelni rá, mert logikus volt és jól követhető.

Talán annyit: az előfeszített csavar hossza fontos körülmény a  csavar rugóként való viselkedésére.

Előzmény: marcony (45707)
occseb Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45710

Biztos jó ötlet azt az olajos szutykot a csatornába önteni? Az hogy leülepíted még nem teszi olajmentessé a matériát. 

Nekem is van egy nagy adag ilyen lötyim, másfeles flakonokban, egyelőre én sem tudom mit kéne kezdeni vele. De hogy a csatornába nem öntöm ülepítve/ülepítetlenül, az biztos.

Előzmény: KART EMG (45709)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45709

Elöször is ülepítem, majd a folyékony oldott matériát a szennyvízhálózatba öntöm. A többit szikkasztás után leadom veszélyes hulladék átvevőhelyen. A kisebb alkatrészeket benzinnel szoktam mosni, amit aztán összegyűjtök és újra mosok benne koszos alkatrészt amíg el nem fogy. De ez túl nagy darab a benzines módszerhez.

Előzmény: szabad paraszt (45708)
szabad paraszt Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45708

Ilyen mosás esetén mit csináltok azzal a sok szenyezett vízzel? Hová öntitek/gyűjtitek, stb.?

Ugyanitt szeretném megkérdezni, hogy van-e tapasztalatotok az ún. szárazjeges tisztításról és hogy az hobbista szinten elérhető/megfizethető-e?

pl: https://szarazjegestisztitas.eu/

Előzmény: KART EMG (45706)
marcony Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45707

T. Urak!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161692560&t=9104263

Megtaláltam a fenti ábrát, és erről eszembe jutott az óbudai K. híd számomra érthetetlen csavarozása.

Találtam ezektől a hidakról egy leírást, amelyben az áll, hogy  a híd szerelésére 0- val jelzett, hüvelyes anyákat alkalmaztak. Ezek kívülről 4 D. hosszú anyáknak látszanak, hagyományos kontraanyával szerelve.

Mi ennek a gépészeti értelme, haszna?

Ki érti ezt, vagy tudtok-e ehhez hozzátenni valamit?

KART EMG Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45706

A válasz egy része lemaradt: kipróbálom a trisós vizet. Korábban hideg zsíroldót használtam, higítás nélkü ecsettel hordtam fel, ésutána bő vízzelleöblítettem, de az mindent visz. Egyelőre a festéket nem akarom leszedni, csak a koszt.

Előzmény: KART EMG (45705)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45705

Olajba tapadt koszt szedem le, vastagon áll rajta. A nagyját spatulával lekapartam, de még így is marad bőven.

A gépet az eredetihez hasonló módon szeretném hajtani. Ezen kívül van még néhány eredetileg transzmissziós hajtású gépem, fokozatosan ezeket is visszaalakítom. Ezzel kapcsolatban az a kérésem a Tisztelt fórumozókhoz, hogy ha valakinek van lépcsős laposszíj tárcsa párja és már nem kell, akkor érdekelne, ha méretben jó, akkor megvenném.

Előzmény: rferi (45703)
rferi Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 45704

Érdekes, nem gondoltam, hogy FB-re be lehet nézni enélkül, de akkor ez egy jó hír!

Előzmény: jalpar (45699)
rferi Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 45703

Miben és miért fürdeted a gépágyat?

Festékleszedés, vagy olajtól pucolás?

Előzmény: KART EMG (45702)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.08 0 0 45702

Tavaly ősszel vettem egy hasonlót, kisebb ennél. Itt is megvan az eredeti hajtáslánc egy része, a mennyezeti konzolok, tengely és szíjtárcsa. Erlich vagy IXL néven lehet megtalálni a lathes..co.uk-n. Egy böhöm nagy 998  1/min fordulatú 3f motort kaptam mellé. Most készülök fürdetni a gépágyat, egy félbevágott 1m3 víztartály lesz a medence.

Előzmény: rferi (45698)
ívfény Creative Commons License 2022.06.07 0 0 45701

jobbulást neked Szörmok!!!

Előzmény: szőrmók (45688)
ívfény Creative Commons License 2022.06.07 0 0 45700

oké! azért köszi!, csak gondoltam hátha van még valami cucc a vasakbol, amúgy már vettem, de érdekelne még kiesztergálo fej, ami kb 30mm fejjel van,( és kupos felfogatásu) vagy akkörűli. motorhengerek kiesztergálásához kellene, a legkisebb furat várhatoan 38mm, ha valakinek lenne ilyen mikro kiesztergálo feje elado, írjon legyenszives, köszi!

Előzmény: szőrmók (45684)
jalpar Creative Commons License 2022.06.07 -1 0 45699

,,FB hozzáférés kell''

Szerencsére - legalábbis a képek megnézéséhez - nem kell.

Szép gép. A gyalugépem ugyanebből a gyárból van.

,,nagyon szép állapotban van''

Az ágy végén levő deszkák is gondos tulajra utalnak.

Előzmény: rferi (45698)
rferi Creative Commons License 2022.06.07 -1 0 45698

Ki is gyűjti itt a régi gépeket? Vaskukac?

Egy Schlesinger Alajos transzmissziós esztergagépet próbálnak beárazni - nyilván eladó lesz -, nagyon szép állapotban van, még a plafonon is van transzmisszió, motor a háta mögött a falra szerelve. 

Bőrszíjas hajtás, nem átalakított!

https://www.facebook.com/groups/468768736851151/?multi_permalinks=1538046103256737&hoisted_section_header_type=recently_seen&__cft__[0]=AZVGxhh-46FBKqAFrr4SsTh5SQqmTONolrYGi5qcNGtx_oE9Tjgne_fKoO-H2ZmpxndgNS6lQf3e85Tod9KydozDX14hBlHZev-mryoGKzWBtHP_Dkt7ZqDNwVtny1V5X-etsHQyCbQdctTPQ3R2vNmHxj-6SzOyL1i7hrMKufLwoP_K7G7NACSbGqdePrX_2jg&__tn__=%2CO%2CP-R

FB hozzáférés kell

Jani301 Creative Commons License 2022.06.06 -1 0 45697

Üdv !

Két évvel fiatalabb vagyok ,és ha jól emelem 50 kilóval még elboldogulok .

Tokmánypofa is van több fél vödörrel (nem adok el ) . De 160 tól ,felfele .

A többiben sok hasonlóságot látok :)

Előzmény: szőrmók (45694)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.06 0 0 45696

Hyundai HYD-DM160V játékmarógép :)

Szegény ember vízzel főz.

A teljes magassága persze nagyobb, de a főorsó mozgása ennyi. Ezen az egy részén gyárilag is van egy kis digitális mérő-izé, de hamár megvan a rendes kijelző, akkor ezt is azon jelenítném meg. 
A teljes magasságot is jó lenne tudni, de ha megnézed, hogy van elrendezve, ahhoz már elég nehéz lenne átvinni az elmozdulást.
Nyilván hülye voltam, hogy nem eleve 3 útjeladóval vettem, de valahogy úgy volt, hogy az 1 jeladóval együtt volt nagyon jó áron eutrópai raktárban még annak idején a kijelző.

Előzmény: jalpar (45693)
szőrmók Creative Commons License 2022.06.06 0 0 45695

Sajnos igen.De ez ilyen sport.A vas még mindig nehéz.Meg az is marad.Különben tudok dolgozni ,de egy nehezebb dolog után 2-3 nap csak egy petpalacknyi vizet tudok emelni.Be kell kalkulálni ,hogy megéri-e.

Előzmény: mérnökferi (45690)
szőrmók Creative Commons License 2022.06.06 0 0 45694

Énse haragból mondtam.Sajnos a tények azok amik.Meg át kell mászni 2 méter magas mindenfélén.Tudniillikbeteges gyüjtögető vagyok.Azért tojástartót és nejlonzacsit nem gyüjtök.

Előzmény: Teaway (45689)
jalpar Creative Commons License 2022.06.06 -1 0 45693

50mm elég? Milyen marógép ez?

Előzmény: ruzsa janos (45692)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.06.06 0 0 45692

Volna esetleg valakinek eladó lineáris enkódere, olyan, ami 5 mikron felontású, TTL kimenetű, és 50-100 mm hosszú? Rendes noname kínai, semmi luxus.

Vettem egy kijelzőt, és sajnos anno csak 2 mérőlécet, a kjelző pedig tudná kezelni a harmadik irányt is a marógépemen.

default6 Creative Commons License 2022.06.06 0 0 45691

Jól hangzik. Próbáltam regisztrálni de a profil aktiválásánál Bad Request 400 jött vissza, két gépről, kétféle böngészővel, cookiet törölve, linket kétféleképp másolva, különböző formátumú jelszavakkal se megy. Várok egy-két napot

Előzmény: jalpar (45666)
mérnökferi Creative Commons License 2022.06.06 0 0 45690

Látom több szempontból is kollégák vagyunk :-)

4db ágyéksérv, 3db porckorongsérv (ebből egy kiszakadva), de én immár mégis letudnám hozni azt a vödröt a padlásról, legfeljebb 2-3 részletben  :-)

Teaway Creative Commons License 2022.06.06 0 0 45689

Ezt megértem, és a lehetőségekhez képest jó egészséget kívánok, pusztán ívfény számára próbáltam tréfásan rávilágítani arra, hogy egy 14 évvel ezelőtti hozzászólásra reagált.

szőrmók Creative Commons License 2022.06.05 0 0 45688

Ez nem igy van.Megvan a vödör is meg benne a pofák.Fenn a padláson.Közben volt egy gerinccsatorna műtétem egyszerre egy porckorongsérv  műtéttel.Meg mostmár 67 vagyok.Fel se tudom emelni azt a vödröt.

Előzmény: Teaway (45685)
szakmókus Creative Commons License 2022.06.05 0 0 45687

Az orsóház fedele...?

Előzmény: Csuhás (45676)
default6 Creative Commons License 2022.06.04 0 0 45686

6203 csapágy, 2db :)

Előzmény: Sunny65 (45677)
Teaway Creative Commons License 2022.06.04 0 0 45685

Amikor azt írta, hogy: "Tokmánypofák vödörszámra ,ha valakinek van türelme lehet válogatni", az 2008-ban volt... azóta a vödör sincs már meg XDD

Előzmény: ívfény (45683)
szőrmók Creative Commons License 2022.06.04 0 0 45684

Sajnos nincs.

Előzmény: ívfény (45683)
ívfény Creative Commons License 2022.06.03 0 0 45683

szia Szürmok! 80-as esztergatokmányhoz,, fordithato pofáid nincsenek véletlen?  esetleg komplett tokmány is érdekelne, h nem drága

Előzmény: szőrmók (2219)
rferi Creative Commons License 2022.06.03 -2 1 45682
Garashan Creative Commons License 2022.06.03 0 0 45681

Szerintem amíg a közösségi együttélés szabályai nem sérülnek, addig nem lehet probléma. Valami hasonló néven fut nálunk a rendelet.
Üdülő faluban lakok a Balaton partján, itt különösen érzékenyek az ilyesmi dolgokra. Nálunk nincs konkrét óra-perc lebontásban szabályozva a dolog, a szomszéd városban a vállalkozások 7-től zajonghatnak (gondolom a városgazdálkodás miatt reggeli locsolás és fűnyírás miatt), magánszemélyek 8-tól este 8-ig. Szombaton csak 9-től 12-ig, vasárnap viszont csak a sörözés megengedett :) Fűkasza, flex elvileg nem mehet.
Nekem konkrétan még nem szólt a kutya se az eszterga végett, pedig volt, hogy este 11-kor is még ment a gép. De nem hiszem, hogy nagyon kihallatszódna a műhelyből a hangja. De nem szeretek sokáig dolgozni, mert a saját lakószintünk alatt van berendezve a műhely és azért oda felhallatszódik. Főleg a keretes fűrészgép. Nem akarom a családot sem zavarni az esti órákban.

Előzmény: kristof-25 (45680)
kristof-25 Creative Commons License 2022.06.02 0 0 45680

Ez a hétvégi buli ismerős felénk is. 

"vállalkozás jellegű"

Az mit jelent?

Nem vállalkozást indítanák, csak a gyereknek mutatnám a forgácsolást.

Előzmény: szakmókus (45673)
kristof-25 Creative Commons License 2022.06.02 0 0 45679

Rendben, köszönöm a választ. Az Önkori-nál állítólag a Település Működtetés csoport feladatkörébe tartozik az kérdéskör. Rákérdezek. 

Előzmény: Jani301 (45672)
CU580M Creative Commons License 2022.06.02 0 0 45678

Sziasztok!

Cu580M esztergához keresnék ú alkatrészeket. 

Látom még gyártásban van.

Tud esetleg valaki valamilyen forrást rá?

Sunny65 Creative Commons License 2022.06.02 0 0 45677

Jó kérdés.:-) 

Előzmény: Csuhás (45676)
Csuhás Creative Commons License 2022.06.02 0 0 45676

Melyik darab lehet ami E1N gépről van?

Előzmény: Sunny65 (45674)
KART EMG Creative Commons License 2022.06.02 0 0 45675

Ami az önkormányzati felügyeletet illeti, nálunk a lakóhelyem környékén az önkormányzat a legfőbb zajforrás: a pilisvörösvári bánya (horgász) tavak közelében lakom. Az itt elterülő parlagon hagyott területet az önkormányzat fokozatosan bulinegyeddé alakítja. Itt vannak az ún. bio piacok hétvégeken egész nap hangos zenével, Vörösvári napok hajnalig tartó zenével még héltköznap is. Nemrég egy vérosi futóverseny rajt-cél helyszíne volt, vasárnap reggel 8:10-kor próbálták ki a hangosítást...

Előzmény: Jani301 (45672)
Sunny65 Creative Commons License 2022.06.02 0 0 45674
szakmókus Creative Commons License 2022.06.02 0 1 45673

EMU-250 pad legfeljebb egy panelház garázsában okozhat gondot mint zaj.

A szülői ház műhelyében lévő gépek a "kertes" övezetben nem gond,de a sarokcsiszolót a műhelyben nem szívesen használom a por és a fémpor miatt az kint az udvaron visít. Jellemzően hétvégén ha a szomszéd pihenni jön ki vagy kerti partit tartanak hát elhalasztom a munkát. A másik szomszédnál ha buli van inkább zavar engem a hangos zene mint őket a "flex" vagy néha a körfűrész.

Eme szomszéd lánya olyan hangerővel és hangnemben utasítja a gyerekeit: "húzzátok" már fel a cipőtöket" hogy néha összerezzenek és én is felhúzom pedig már van rajtam.... és van vagy 60-80m távolság meg egy akácos köztünk.

"vállalkozás jellegű"

Az mit jelent? Állandó,gyakori,eseti? Szükségszerű vagy halasztható?

Előzmény: kristof-25 (45671)
Jani301 Creative Commons License 2022.06.01 -1 0 45672

Egyedi önkormányzati rendeletek vannak ,zajkeltésre , azt meg kell nézni .

Engem már jelentettek fel közösségellenes magatartásért .

De reggel nyolctól este nyolcig mehet itt a flex .

Beszélgettem kicsit az előadóval , mondtam több a flexem mint a kezem, de tudok segítséget hívni .....

Elvileg darabszámra nincsen korlátozva csak időhöz van kötve .

Szomszéd albérlői durrogtak , de hát én tulajdonos vagyok .

Kénytelenek megszokni .

Egyébként visszavittem a műhelyt a szülői házhoz ,az úribb környék ,de nem tudnak mit kezdeni velem ,nincs vállalkozás .

De itt valaki mindig dolgoztat átalakíttat , van csatazaj .

Annyi hogy saját kézzel nem dolgoznak ,de a zaj az zaj .

Azért igyekszem nem zavarni ,potyára nem zajongok ,de nem is zavartatom magam .

Előzmény: kristof-25 (45671)
kristof-25 Creative Commons License 2022.06.01 0 0 45671

Nem konkrét forgácsolás, de vele kapcsolatos: Nálatok hogy áll a műhely általános + gépzaj - és a szomszédok viszonya? Nem termelő, vállalkozás jellegű lenne a tevékenység, unoka érdeklődik a vegetáló eszközeim iránt.

Van erre valami hivatalos állásfoglalás? (biztos van) No nem AJAX rugós kalapács, EMU-250 pad, kézi ("visító") gyorsvágó a két legnagyobb hangú. 

Vetesi75 Creative Commons License 2022.06.01 0 0 45670

Ez egy bevált módszer. Szériánál a ráálló, selejt darab későbbiekben támasztékként való használata kényelmes megoldás lehet.

Előzmény: szakmókus (45667)
Csuhás Creative Commons License 2022.06.01 0 1 45669

Keretes fűrészgépem mozgó satu pofájába a fűrészlappal ellentétes oldalon a felső sarokba fúrtam egy M12 menetet, egy hosszú csavarnak. Ha rövid darabot vágok akkor vagy a csavarral, vagy egy kezembe akadó anyagdarabbal és a csavarral lehet támasztást adni a satu pofának, hogy az a lap közelében jól fogja az anyagot. Jól bevált.

szakmókus Creative Commons License 2022.05.31 0 0 45668

"...ellen feszítik..."

Mármint előre beállítva mint távtartó nem trancsírozva a satut, pofát.

szakmókus Creative Commons License 2022.05.31 0 0 45667

Ez igaz bár általában ezt lehet kompenzálni a pofa másik felébe helyezett ugyan olyan méretű anyaggal.  Nem tudom van-e bevett eszköz arra az esetre ha egyedi a munkadarab pl: egy méretesebb csavarral és hosszú anyával ellen feszítik a pofa másik felét. Hézagoló lemezekkel nem lenne praktikus.

Előzmény: Vetesi75 (45663)
jalpar Creative Commons License 2022.05.31 -1 1 45666

Én az OnShape-et használom. Nagyon jól használható modern cucc. A legjobb, hogy nem kell felinstallálni a gépre, hanem a böngészőből lehet regisztrálás után használni.

És: az ingyenes változat nem a fizetős egy lebutított verziója, hanem egy teljes értékű CAD, azzal az egy megkötéssel, hogy minden, amit csinálsz, az nyilvános. Ha ezzel együtt tudsz élni, akkor szerintem igen jó választás.

Előzmény: default6 (45665)
default6 Creative Commons License 2022.05.31 0 0 45665

Sokszor volt szó CAD szoftverekről de nem találom mit javasoltatok. Eddig ha kellett vmi megrajzoltam Corelban 2D ben. Korábban volt warezolt Solid Edge meg ACAD peldányaim, azokat szerettem, különösen a SEt, de ezt a vonalat már kihagynám.

Jani301 Creative Commons License 2022.05.31 -1 0 45664

Ideje lenne feltalálni a két szorító orsós satut !   :)

Előzmény: Vetesi75 (45663)
Vetesi75 Creative Commons License 2022.05.31 0 0 45663

Is-is, mert ha kisebb darabot kell befogni, ami  nem a pofa közepéhez esik (pl. oldalra kilógatva a megmunkáláshoz), akkor a mozgó pofa keresztbe fordulna és a satu nem párhuzamosan (párhuzamos mdb-on is csak pontszerűen) szorítana.

Előzmény: szakmókus (45660)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.31 0 0 45662

Köszönöm! A gyalugéphez jó lesz játékkal is.

Ezeket a felületeket viszont fel szeretném javítani a legkevesebb anyag leválasztással.

Előzmény: Csuhás (45661)
Csuhás Creative Commons License 2022.05.30 0 0 45661

Satuja válogatja. Egy köszörűn vagy cnc gépen használt satun jól jöhet az oldal vezetés, ha kicsi a forgácsolási erő akkor nyersz a párhuzamos pofákkal, mert a satu szélére is be tudsz fogni egy kis hasábot. Ha laza a pofa akkor egy ilyen befogás csak megcsippenti az anyagot, és az el tud billenni. A pofa szélével csak úgy tudsz szorítani ha a másik oldalra beteszel valamit ami nem engedi elbillenni a pofát. Ugyanakkor ha pl fűrészelt azaz egy kicsit nem párhuzamos anyagot fogsz meg a precíz satu nem jól fog oda kell valami betét hogy középen szorítson, ezzel szemben a laza pofa kompenzálja a kis ferdeséget és jól fog. Szóval magam a minden szempontból precíz satuban használnék oldalvezetést, az általánosan használt gépsatunál viszont hagynám kicsit oldalra mozogni a pofát.

Előzmény: szakmókus (45660)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.30 0 0 45660

A 45504 hsz. -ban látott videón a mozgó pofát pontosan szinte játék nélkül illesztette az alaphoz.

Megnéztem néhány gépsatut azok nem voltak ennyire precízek. Gondolom ez néha nem is hátrány.

A kérdésem hogy a fekete nyíllal jelölt felületet és a szemközti oldalt kell párhuzamosan megmunkálni a piros nyíllal jelöltnek nincs vezető csak határoló szerepe? (ha már nem láttam még állítható vezető lécest)

Sörétezés után...

R5GTLésALPINET Creative Commons License 2022.05.27 0 1 45659

Szia!

Mail ment.

Üdv.

Előzmény: default6 (45656)
default6 Creative Commons License 2022.05.27 0 0 45658

Ha Koncz Zsuzsa van a tvben akkor is mindig felteszik a lágyító szűrőt :D. Tudom mi a különbség az életlen meg a lágy kép között mielőtt belekötsz :D

Előzmény: rferi (45657)
rferi Creative Commons License 2022.05.27 -1 3 45657

Tudom egy barom vagyok, egy kötekedő seggfej, de ezen mindig kiakadok: ezer ejróért tesz ki egy valamit, de nem tudja kiválogatni a homályos képeket a sorból, és csinálni egyetlen éleset, rendesen? Felbaszom az agyamat ezektől mindig

Előzmény: default6 (45656)
default6 Creative Commons License 2022.05.26 0 0 45656

Én nem gyűjtöm, csak mindig veszek egyet :D

Ez szegény még donornak se biztos h jó, fele hiányzik. 5ért adja, 6-ért szintén Markeplace-n egész pofás működő darab van:

https://www.facebook.com/marketplace/item/379584204083826/?ref=search&referral_code=marketplace_search&referral_story_type=post&tracking=browse_serp%3A6eef41e9-eb7d-498d-9312-45e0290c0c95

Kösz, hogy gondoltál rám. Azt hiszem többet már nem veszek, hacsak nem látok egy ilyen szörnyet nagyon olcsón, nem ezer ojróé mint ez:

https://www.ebay.de/itm/133032730083

Előzmény: occseb (45652)
kreiszpeti Creative Commons License 2022.05.26 0 0 45655

Ha a frekiváltó 3 fázisú, akkor maradjon a "Y"

Ha 230-as akkor így is bekötheted, de a motor gyenge lesz. Deltába kell kötni.

Előzmény: Pistike192 (45615)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.25 0 0 45654

Valami orosz hapsi videója.... és ő is leszerelte a ventilátort az Universal 3-ról  :) 

ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.25 0 0 45653

Pedig teljesen jó az a nagy fordulat, ha pl köszörülni akarsz, úgy, hogy a követ a tokmányba fogod, az alkatrészt meg a keresztszánra.

Még nem tettél a gépre digitális útadót? Nekem már ott van mellette, csak időm lenne végre.

Előzmény: tangerine (45651)
occseb Creative Commons License 2022.05.25 0 0 45652

Asszem valaki ilyen számológépeket gyűjt itt, hátha érdekli:

https://www.facebook.com/marketplace/item/553431129501404/?ref=facebook_story_share

tangerine Creative Commons License 2022.05.25 0 0 45651

Így igaz. Én is lassabb motort vettem, és akkor már eggyel nagyobb teljesítményűt, mert méretben már a 370W-os is nagyobb a 4 póluspár miatt, az 550W-os viszont ugyanakkora volt, mint a 370-es. 5 Hz-en 65 fordulat/perc, 100Hz-en kb. 1120 f/p a leglassabb áttételen. Ez 99%-ban elég, de legnagyobb fokozatra téve az ékszíjat 3500 f/p  fölé is megy de ez még eddig sosem kellett, csak kipróbáltam: 

https://www.youtube.com/watch?v=TQC5Vusmycc&t=145s

Előzmény: ruzsa janos (45650)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.25 0 0 45650

Háromlépcsős szíjhajtás:

Ha esetleg cserélni kell a motort, mert zárlatos, akkor MINDENKÉPPEN 4 póluspárút érdemes rá venni, tehát 1480-as fordulatút. Fele akkora fordulatszámmal használható (én pl 5 herzig le szoktam vinni a frekiváltót), az már egy ékszíjjal is elegendően kis fordulatszámot ad, viszont felfelé fel lehet tolni 150 %-ra, tehát 75 Hz-re, mert a csapágy bírja. Azért az több mint korrekt tartomány. 

Még egy ötlet: mivel egy ilyen ki hobbieszterga nemigen van tartósan névleges teljesítményen használva, nincs szükséges különösebb hűtésre - le lehet szerelni a motor hátoldaláról a ventilátorlapátot, gondolom ennél is rendesen belóg a tokmány mögé.

Ha mindenképpen kell a hűtés, rá lehet tenni egy külső ventilátort.

Előzmény: tangerine (45648)
Pijepapa Creative Commons License 2022.05.25 0 0 45649

tangerine Creative Commons License 2022.05.24 0 0 45648

Ha frekiváltóval fog menni akkor nem lesz rá szükség, azaz meg kell fordítani a kicsi tárcsát, hogy fixen összekapcsolódjon a a 3 lépcsőssel így kapunk egy látszólag 4 lépcsős fix tárcsát a motor tengelyén és az alsó tárcsát (a képen felül) végleg ki lehet hagyni és még mindig marad 4 áttétel, azon belül meg a frekiváltóval úgyis tudod állítani. Én ebből a 4 áttételből  max 2-t használok azóta, de 99%-ban a legkülső pozíción van az ékszíj (zöld):

Előzmény: Pistike192 (45646)
tangerine Creative Commons License 2022.05.24 0 0 45647

Annak akkor van szerepe, ha 3 ékszíjjal használod. Ilyenkor a motor végén (1-es) a legkisebb tárcsa (2-es) hajtja az alsó lépcsős ékszíjtárcsát (a képen ez felül van) majd a második ékszíj (3-as) visszahajt szintén a motor tengelyén lévő szabadonfutó lépcsős tárcsára (a legnagyobbra), majd innen megy (a legkisebbről) a harmadik ékszíj a főorsón lévő lépcsős tárcsára (6-os). Tehát ilyenkor a motor tengelyén lévő két tárcsa különböző sebességgel forog. A külső kicsi gyorsan, a belső  ( 3 lépcsős)  sokkal lassabban.

Nézd meg a hajtási láncot (a nyilak mutatják):

Előzmény: Pistike192 (45646)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.24 0 0 45646

A szabadonfutós ékszíjtárcsa levételével és más motorra való felrakásával kapcsolatban emlékszel-e konkrétumokra? Miért fontos, hogy legyen szabadon-futása a tárcsának?

Előzmény: tangerine (45643)
rferi Creative Commons License 2022.05.24 0 0 45645
Csuhás Creative Commons License 2022.05.24 0 0 45644

Jó gép, szép állapotban, 120..220eFt között. ( Az enyémet rendbe kellett rakni, de kb 10 éve vettem 50eFt volt )

Előzmény: NorBert93 (41891)
tangerine Creative Commons License 2022.05.24 0 0 45643

Nem nagyon. :( Azt tudom, hoygy kellett egy közdarabot csinálni az új motorhoz(kisperemes), hogy rá lehessen szerelni. Kb 5-6mm vastag.

Előzmény: Pistike192 (45642)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.23 0 0 45642

Emlékszel még a motorcsere részleteire?

Előzmény: tangerine (45598)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45641

Köszönöm! Ez egy óriási segítség! Készítettem pár képet minden oldalról, de most már nem töltöm fel, mert ez az, amit írtál. Nem tudom, hogyan sikerült rátalálnod, de még egyszer köszönöm!

Előzmény: szakmókus (45639)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45640

Köszönöm! Ez egy nagy segítség! Ha pár szót tudok belőle használni, már akkor is sokat nyertem.

Hagyni, biztosan nem fogom!

Előzmény: Jani301 (45638)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.21 0 1 45639

"Minek a 94. oldalán olvastad? Én hiába kértem infót erről a frekiváltóról, nem írt senki sem, pedig tettem fel képeket."

A másik gépkönyvében, de ez nem jelent semmi különöset bizonyos rövidítések a készülék családon belül ugyan azt jelentik. Van is benne egy összehasonlító táblázat is.

Az ismeretlen frekiváltó talán Telemecanique Altivar ATV 11.  A Schneider  lett a Telemecanique.

A típus nyomozása,bekötése,programozása nem hiszem hogy eme fórum témájába illik még akkor sem ha esztergát hajtanál vele.

USF alacsony bemeneti feszültség...  Mivel villog ez hiba jelzés. 

Előzmény: Pistike192 (45633)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.21 -1 1 45638

https://docplayer.hu/25812561-Egyszerusitett-felhasznaloi-kezikonyv-altivar-31-szabalyozott-hajtasok-aszinkron-motorokhoz.html

Ha nem is a frekiváltódé ,de ezt most kerestem .

Nekem sem árt ha tanulmányozom ezeket .

Ha esetleg nem értenéd , akkor hagyd békén azt a frekiváltót !

Én azért egy részét értem ..........

Előzmény: Pistike192 (45634)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.21 -1 0 45637

https://www.proface.com/support/index?page=content&country=SE&lang=en&locale=en_US&id=FA234013&prd=

Keresek egy kalapot ha mégis 3 fázisú az a nyomi frekiváltó ........

Előzmény: Jani301 (45636)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.21 -1 0 45636

Tudja valaki az ominózus noname típusát , esetlegkezelési utasítás hozzá ?

Nem értek hozzá ,de olvasgattam doksikat .

Már az agyamra megy ez a dolog ,kíváncsi vagyok jutok e valamire , doksi böngészésével .

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45635

Ha valaki úgy érezné, hogy szóban(pl: telefonon) jobban és gyorsabban megbeszélhetnénk az nyugodtan megírhatja a publikus emailcímemre a telefonszámát és én felhívom vagy én küldöm el a számomat ha az jobban tetszik.

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45634

Sajnálom, hogy csak ezt az egy mondatomat olvastad el. Sok képet raktam fel, különböző dolgokról, de szűkítenem kellett, mert bonyolult és sok volt a kérdésem. Ezért csak a nagyobbik esztergámon lévő, adattáblamentes motort szeretném összekötni az én általam "noname"-nek hitt frekiváltóval.

Ha egy nevet írsz a frekiváltóra, nekem az is hasznos, ha csak egy pesti címet írsz, ahova elvihetem, az is segítség.

Előzmény: CNC guru (45631)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45633

Vissza tudom rakni csillagba, mert az kb 5 perc.

Minek a 94. oldalán olvastad? Én hiába kértem infót erről a frekiváltóról, nem írt senki sem, pedig tettem fel képeket.

Most így van bekötve, ideiglenesen a kimeneti oldal. A felső összekötőkábelt kivettem.

Nincsen hibajelzés. Most más felirat villog.

A motort átkötöttem deltába. Erről is rakok egy képet.

Előzmény: szakmókus (45630)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45632

Köszönöm a válaszod első részét!

Előzmény: Csuhás (45629)
CNC guru Creative Commons License 2022.05.21 -1 0 45631

Kerstem és itt is írtam többször, ha valaki tud bármiben segíteni azt megköszönném!

Itt is szakemberek vannak és az általuk adható tanácsokat megkaptad.

Amennyi információt megosztasz, annyi szakvéleményt kapsz.

Ha csak annyit mondasz, hogy "van egy motorom 3 dróttal" akkor annyi lesz a jótanács, hogy "kösd össze és mondd el, mi történt".

Ha adsz egy jó képet az adattábláról és a kapocslécről, akkor okosabbakat is kapsz. Ugyanez érvényes a frekiváltóra is.

Kimenni és személyesen megcsinálni már egy másik liga, az már a kolléga ideje, pénze, energiája, tudása. Én is szívesen elmondom itt helyben, hogy hogy kell zsákfuratba menetet rakni (ez a hobbi része a fórumozásnak), de ha hozzám elhozzák a munkadarabot, annak rendesen ára is van.

Előzmény: Pistike192 (45625)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.21 -1 0 45630

Amit csuhás írt... Én hagytam volna csillagban de mindegy nem túláram hibával állt meg.

A villogó felirat hibára utal lásd a gépkönyv 94.old.  (Vagy a paraméter módosításakor de a hiba nem paraméter.)

A többi kijelzés főmenük,kár volt fotózni inkább a bekötés lett volna érdekes nem-e a PE kapocsra kötötted a motor egyik fázisát.

A hibareléd kattogott... 

Ez így nem fog menni előbb utóbb anyagi kár vagy baleset ér.

Ha megér neked egy oda vissza út Kecskemétre megnézem neked. 

Előzmény: Pistike192 (45628)
Csuhás Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45629

SCF hibakód: Zárlat vagy szakadás a motor áramkörben fázisok között vagy a föld felé. Egyre inkább úgy érzem hogy ez a bekötés meghaladja az elektromos ismereteid szintjét, keress segítséget!

Előzmény: Pistike192 (45628)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.21 0 0 45628

Átraktam deltába. Bekötöttem mindent. Áram alá helyeztem. Először egy felirat villogott talán"Usr" a fel és le gombokkal tudtam lépkedni, de minden villogott és közben kattogott benne egy relé össze-vissza, időnként bekapcsolt magátol a motor egyik irányba, utána a másikba váltott egyből, úgy is ment 1-2 másodpercig, utána leállt. Én öntesztnek érzékeltem. Nem tudom, hogy van-e ilyen. Amikor vége lett az egész folyamatnak, akkor csak egy felirat villogott.

Ez volt a villogó felirat.

A többi a menüben világított.

Ezek voltak azok.

Utána nem idult be.

Gondoltam arra is, hogy az összekötő drótot ki kellene szednem.

Előzmény: szakmókus (45627)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45627

Elsőre ez 350W-os motornak látszik. Hűtőborda nélküli zárt motor a magyar fúrógépeken látni hasonlót.

Miért nem raksz fel használható képeket? Ha az egész motor látszik ki tudjuk hámozni a kapocslécet.

Felrobbanni semmi sem fog. Elsőre hagyd így csak forgasd már meg!

Előzmény: Pistike192 (45618)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45626

Úgy vettem ki a szavaitokból, hogy köthetem deltába. Megfogom tenni. :)

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.20 -1 0 45625

"miért nem keresel szakembert?"

Kerstem és itt is írtam többször, ha valaki tud bármiben segíteni azt megköszönném!

Van ELMŰ-s ismerősöm, elhozta ide a "szakember" kollégáját, nem kicsit volt "beb@szva" :)egy óra alatt 2db kábelt nem tudott bekötni. :)

Előzmény: Törölt nick (45621)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45624

Ha így műküdött 3 fázisról , akkor 3x230 voltos frekiváltóval átkötheted deltába .

Szerintem .

Atis57 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45623

Szia!

Akkor ez az eset ; Mennyit ad ki a frekiváltó --3x230V ?  

Ebben az esetben lehet deltába átkötni a motort.

s az irányváltó kapcsoló?

Valóban olcsóbb -gyorsabb egy hozzáértővel megcsináltatni.

Előzmény: Pistike192 (45620)
rferi Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45622

Az 1f frekiváltóhoz deltába kell kötnöd.

Itt:

https://www.motor-systems.hu/tamogatas/villanymotor-bekotesi-modjai

a második képen van a kétféle bekötési mód. A te motorodon is reméljük, hogy három lemezke van a három csavaron (egyikre kettőt tettek egymás fölé, úgy szoktuk elraktározni), és akkor csak átfordítod őket. A bekötődrótok is ott maradnak, ahol most vannak.

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.20 0 1 45620

Szia!

Sajnálatosan nálam csak 1f van és a frekiváltó is csak arról működik. Ezért szeretném megoldani a rendelkezésemre álló dolgokból. Ha lesz sok pénzem, veszek 3db fázist és nagy esztergát és nagy marógépet egy nagy műhelyben. :) ...de most ez van, ezt kell szeretni.

Előzmény: Atis57 (45619)
Atis57 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45619

Szia!

Ha 3f ról megy a frekiváltó és 3x400V ad ki a kimeneten, akkor általában ez a bekötés a nyerő.

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45618

Ez a megboldogult, előző tulajdonos bekötése. Ezen kívül semmi sem látható a motoron. Így műkötött 3 fázisról. Hogyan kössem rá a "noname" frekiváltómat? Hagyjam így vagy kössem át(és akkor felrobbanhat)?

Előzmény: Jani301 (45616)
H27 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45617

Köszi! Sajnos nem  hoztam el a gépet mert nagyon le volt amortizálva a betekintő üvegek betörve, és rettentő hangon csattogott az egész, a tulaj szerint csak egy 2000 forintos csapágy cserével megoldódna ez a dolog, ám amint nézegettem kiderült hogy huzamosabb ideig olaj nélkül ment a gép... a fogaskerekek újragyártása pedig nem kis költség+a kiszerelés, beépítés, összerakás megint csak idő, és költség annyit már nem ért

Előzmény: mérnökferi (45612)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.20 -1 0 45616

Igen , valakivel összetévesztesz :)

Ami deltába köthető ...

230/400 Volt , és 6 kivezetés legyen a kapocstáblán .

De rendes háromfázisú üzemben ez nem köthető deltába .

De lehet akár dahlander motor is , annak is lehet 6 kivezetése ....

Most komolyan adattábla nélkül adjak tippet ? Hát nem tudok .........

Előzmény: Pistike192 (45615)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45615

Honnan tudnám megállapítani, hogy az adattábla nélkjüli 3f motorom köthető-e deltába?

...ha nem, akkor köthetem így is a frekiváltóra?

Előzmény: Jani301 (45614)
Jani301 Creative Commons License 2022.05.20 -1 0 45614

Erre a kérdésre egyértelmű a válasz , NEM .

Ha úgy kérdezed hogy mindem háromfázisú motor köthető e deltába , arra még mindig nem a válasz .

Majd most megint jön hogy bunkesz vagyok ....

De már maga a kérdés feltevése is kizárja hogy egyszerű válasz legyen adható .

Ebben a témában még egy kérdés is megkövetel minimális ismereteket .

Előzmény: Pistike192 (45613)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45613

Minden motor köthető deltába?

Előzmény: Csuhás (45611)
mérnökferi Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45612

"Ezekbe a gépekbe van gyárilag emulziótartály és szivattyú beépítve?" Igen.

"Az előtolómű szivattyúja hol található, hogyan lehet ellenőrizni annak működését?" Ha szembe állsz a géppel, akkor baloldalt felül, az előtolómű oldalán. Talán 80x120x10mm-es fedél, 4db imbuszcsavarral. Nálam csak 1db csavarral, hogy használat előtt félre tudjam fordítani és benézzek rajt. Az olaj nem jön ki, a fedél azért kell csak, hogy por/szemét be ne kerüljön. Ha az ablakon benézel, akkor egy osztót látsz, amiből kis csövek jönnek ki, a csővégek a kenési helyekre irányítva és így látható, hogy folyik-e belőlük az olaj. Ugyanígy ablaka van a váltó szivattyúnak is, az meg feljebb, de lehet, hogy közte van még egy ablak, nem emlékszek pontosan, ha hazamegyek megnézem. Ha ilyet vásárolsz, az ablakokon mindenképpen nézzél be! Az előtolás kuplung beállítása úgy van megoldva, hogy leírás nélkül, ember nincs, aki rájöjjön, ha ilyen problémád lesz, tudok segíteni.

Előzmény: Goldblade (45605)
Csuhás Creative Commons License 2022.05.20 0 0 45611

Át kell kötnöd deltába. ( Ha így hagyod akkor is forog, baja sem lesz, csak a teljesítmény jó része elveszik. )

Előzmény: Pistike192 (45610)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45610

Az adattábla nélküli 3 fázisú motorom csillagba van kötve gyárilag. Át kell kötnöm deltába, hogy a frekiváltót ráköthessem vagy hagyhatom így?

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45609

Nem a "Schneider" frekiváltómról van szó, hanem egy olyanról, amiről nem tudok semmit.

...és ezt nem a kis Universal 3-ba szeretném bekötni, hanem egy kicsivel nagyobb gépbe, amin egy adattábala nélküli 3 fázisú motor van.

Schneider-t az Universal 3-ba szeretném kötni, ha leteszteltem a motorját és minden működik. De most a fontosabb projekt a nagyobb eszterga, adattábla nélküli, 3 fázisú motorjának az összekötése a "szerintem noname" :) frekiváltóval.

A videódat már régebben is láttam csak azt hittem, hogy külföldi. :)

Előzmény: tangerine (45598)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45608

A "védővezetőt" én "földnek" hívom, mert nem vagyok villanyszerelő és nem értem a szakkifejezéseket. Nem engedném el a projektet, mert más nem csinálja meg helyettem, ezért kérek itt tanácsot. Sokat olvastam utána és sok videót is megnéztem már, de nekem ez kevés és ezért kérdezek hozzá.

Előzmény: ruzsa janos (45597)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45607

Én inkább kisérleteznék, mert hiába ajánlottam itt fel ,hogy elszállítom és fizetek is érte, csak nézze meg valaki, senki sem jelentkezett erre a bonyolult dologra, ezért nekem kell megoldanom. A motort megpróbálom minél előbb ellenőrizni, de szerintem nem lehet hibás, mert nem történt vele semmi olyan, ami miatt tönkremehetett volna. Ha működik a motor, akkor valószínűleg megkapja a kissebbik frekiváltót.

Előzmény: szakmókus (45596)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45606

"...simán megy kondival is."

A fotó alapján azzal van üzemeltetve jelenleg is. Illetve nem üzemel mert a biztosíték kiolvad.

Előzmény: rezgaras (45600)
Goldblade Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45605

Ezekbe a gépekbe van gyárilag emulziótartály és szivattyú beépítve? Az előtolómű szivattyúja hol található, hogyan lehet ellenőrizni annak működését? 

Előzmény: mérnökferi (45604)
mérnökferi Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45604

Nekem ilyen van. Nagyon jó, nagyon tetszik! Egy óriási kínlódásom viszont van vele. Az előtolómű kenését végző szivattyú lábszelepe, hosszú idő után visszaengedi az olajat és akkor fel kell töltenem. Esetleg van erre valakinek valami jó ötlete? Orsóolajat használok bele, de sűrűbbet meg nem használhatok, mert nem folyna ki a kenőcsövekből.

Előzmény: Goldblade (45603)
Goldblade Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45603

Üdv! Van valakinek FOF 32 fúrógéphez gépkönyve? Használt már valaki ilyen gépet? 

Csuhás Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45602

Egy régi jó barátom Bp 13. kerületben egy kis, papíripari gépeket javító céget visz. Sajnos meghalt az az idős bácsi aki nála volt forgácsoló. Ezért keresne univerzális bütykölős szakit. E3N, valami hasonló méretű kínai eszterga, egy Tos MN80, egy kis orosz szerszámmaró a géppark, sok szerszámmal, tiszta tip-top műhelyben. Ha valakit érdekelne ilyen munkahely akkor keressen meg és összehozom a főnökkel.

ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45601

Csak a nyomatéka lesz érezhetően kisebb.

Hát nem csak az lesz kisebb. Aszimmetrikusan terheli a tekercseket, ütésszerűen indul, és nincs meg az a kényelem és technológiai plusz, amit a frekiváltó ad. 

Előzmény: rezgaras (45600)
rezgaras Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45600

Szerintem simán megy kondival is. Csak a nyomatéka lesz érezhetően kisebb. (én is fostam, amikor először elindítottam így, de aztán ment :-))) Ja, és ahogy írták, a delta-csillag átkötésről ne feledkezz meg!

Előzmény: Pistike192 (45593)
rezgaras Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45599

Gondolkoztam frekiváltón, de akkoriban (húsz évvel ezelőtt) még igencsak drága volt, még nem volt "óccó kínai". Vágtam vele menetet, de a gépnek volt menetvágó áttétele.

Az volt a vicces, ha balra akartam elindítani, de még nem állt meg, akkor a kapcsoló fordított állásában is jobbra ment tovább. Meg kellett szokni, hogy fordítva csak akkor indítsam el, amikor már teljesen megállt a motor.

Előzmény: Csuhás (45581)
tangerine Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45598

Nem tudom hogy az a Schneider Electric Altivar mennyire számít noname-nek(szerintem nem), de nekem teljesen jól működik már vagy vagy 6 éve. Ugyanilyen Universal-3 gépen. A különbség annyi, hogy az enyém  055 helyett 075-ös (0,75kW), meg mint a múltkor írtam a motort lecseréltem egy újra. Ami eggyel nagyobb teljesítményű (370W helyett 550W) és fele fordulatú (3000 helyett 1500).

Raktam a frekiváltó hátuljára egy hűtőbordát is, mert mert ezt a kialakításút nagyméretű fémtestre kellene szerelni a hűtés miatt. Lehet hogy felesleges volt, mert menet közben épphogy langyos. A szellőzőréseket betakartam vékony szivaccsal, hogy a forgács ne menjen bele. A frekiváltót rászereltem a motor tetejére. 4 gombot (indítás, normál leállítás, gyors leállítás, irányváltás) egy potit (fordulatszám), és egy forgókapcsolót(előre-üres-hátra) kötöttem rá.

itt látszik valamennyire:

https://www.youtube.com/watch?v=TQC5Vusmycc

Előzmény: Pistike192 (45586)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45597

A "védővezető folytonosságát a motoron" az mit jelent?

Ne haragudj, de ha EZ kérdés, akkor tényleg engedd el ezt a projektet.

Egyébként annyit jelent, hogy a 4-erű kábel, amivel a motorod remélhetőleg be lesz kötve, tartalmaz egy zöld/sárga vezetéket. Annak az egyik vége legyen fémesen rákötve a motor testére. 

A másik legyen bekötve az inverter földelőkapcsára, az utóbbi pedig rendes földeléssel ellátott aljzatról működjön.

Előzmény: Pistike192 (45592)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45596

Egy hozzáértő ember ki tudja próbálni. Szerintem te ne kísérletezz.

Véleményem szerint ezt a motort is meg lehetne hajtani egy frekiváltóról de nem akarlak összezavarni. Bár a múltkori hozzászólásokból én úgy gondolom hogy a motor rossz.

Előzmény: Pistike192 (45593)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.19 0 0 45595

Köszönöm! Ez megpróbálom. Még nem használtam ilyet soha.

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (45594)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2022.05.18 0 1 45594

Lehet kapni Fi relés csatlakozó dugót 6 ezer forint körül, megéri, ha megvédi az életet és a gépet.

Előzmény: Pistike192 (45592)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45593

Ha az Universal esztergámba a Szovjet "mikroelektronika" helyett csak egy sima kondit kötök be, azzal kitudom próbálni?

Mikroelektronika:

Kondi:

Motor:

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45592

A "védővezető folytonosságát a motoron" az mit jelent? FI relét maximum varázsolni tudok. :) Ami biztos, hogy van az 220v és lehet, hogy még földelés is van, de az nem biztos. :)

Előzmény: ruzsa janos (45591)
ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45591

Én azért előbb megnézném, a védővezető folytonosságát a motoron (legalább vizuálisan), meg az aljaztban is legyen védővezeték. Illetve a frekiváltót olyan aljzatba dugnám, amin van egy (lehetőleg "A" típusú) FI relé. Akkor ha valami testzárlatod van, leold, mielőtt bármi baja lehetne.

Előzmény: Pistike192 (45589)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45590

Ha feltételezzük hogy a motor hibátlan,a frekvenciaváltó digitális bemenetéről (vagy előlapjáról) indítod a motort ami nincs terhelve, egy próbaindítás erejéig ,elméletileg nem. 

Előzmény: Pistike192 (45589)
Pistike192 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45589

Tönkremenni nem fog semmi?

Előzmény: szakmókus (45588)
szakmókus Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45588

"... mire számíthatok?"

A motor forogni fog vagy nem fog forogni. 

Előzmény: Pistike192 (45586)
mérnökferi Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45587

Megígértem egy nagyon rendes kollégámnak, hogy felteszem ide, hátha valakit érdekel: Eladná jó állapotú, jól felszerelt (még vésőfej is van hozzá) Cugir FU 25 román marógépét. Nekem nincs róla fényképem, de ha valaki ír az e-mail címemre, akkor tudok adni nevet és telefonszámot. Én a gépet se láttam, de nagyon tisztességes ember, tőle vettem a Thörn szerszámköszörűmet.

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45586

Ha a "noname" frekiváltómat összekötöm az "adattáblamentes" motorommal és nem állítgatok rajta semmit, akkor mire számíthatok?

Pistike192 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45585

Köszönöm mindenkinek, aki segíteni szeretett volna! Mindent elolvastam. A helyzet változatlan. Sajnálatosan nincsen pénzem se nagyobb, se márkásabb, se jobb alkatrészek beszerzésére. Ha sok pénzem lesz, igérem, hogy újonnan veszem meg a dolgokat és fizetek egy szakembernek, hogy ne kelljen egy ujjamat sem mozdítanom, de most jelenleg nekem kell megoldanom a problémát. Ezért még mindig várom az építőjellegű hozzászólásokat, linket, telefonszámot, bármit, ami segít a jelenlegi helyzet javításán!

ruzsa janos Creative Commons License 2022.05.18 0 0 45584

Én így tudom.

Egyébként nálam úgy van dobozolva, hogy a kineneten van egy 3 pólusú váltókapcsoló ( a hátfalon), és 2 darab 16 amperos aljzat. Mert erről megy a másik eszterga is, vagy a köszörű.

Szigorúan leállítás után átkapcsolva, nyilván.

Előzmény: jalpar (45572)
rferi Creative Commons License 2022.05.18 -1 0 45583

Ezt mondom pont én is :D

Nagyon durva jelek-áramok-feszültségek bírnak keletkezni, amikor egy motort le-fel kapcsolunk a sima hálózatra is, ami pedig sokkkkkkal brutálisabban képes ellenállni ezeknek a jeleknek, mint egy frekiváltó félvezetőkészlete.

Az ilyen fícsörre készülni kell. Már úgy értem elektromosan is, meg abban a programban is, ami a kapcsoló félvezetőket működtető mikroprocesszorban fut.

Van, amikor követelmény, hogy ezeket bírja a cucc. A kollégáim ilyeneket terveznek, építettünk már pár ilyet, de nem a filléres megoldások csoportja ez.

Előzmény: Jani301 (45582)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!