Keresés

Részletes keresés

Hehe164 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121806

"valós, feltöltött, lövész dandár egyszer (1987-ben) sorakozott fel vezető politikus előtt, de akkor se mozdult meg"

1986' tél hadosztályszintű gyakorlat a Bakonyban lövészezredekkel, támogatókkal együtt.

1987. Bakony 87'. Valós, feltöltött, harckocsi dandár gyakorlata. Támogatókkal együtt.

Előzmény: trizs77 (121797)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121805

Erőnlét, állóképesség szükséges a katonának. Nehezen tudnám elképzelni, hogy teljes menetfelszerelésben a tűző napon vagy tökig érő hóban képes lennék leróni tíz km-t erőltetett menetben, így ötven fölött. Az menne, hogy akár napokig elücsörögjek egy rádióállomáson. De azt hiszem ennél több nem nagyon menne.

Toborzás. Lehetünk finnyásak! Próbálkoztak szakmunkásképzőkben, szakközépiskolákban az általános válasz az volt, hogy parancsok közt élni szar fizetésért, ugyan már! Meg persze a korkedvezmény ...

Előzmény: trizs77 (121804)
trizs77 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121804

Mondjuk azt ne felejtsük el hogy MINDEN 2011 óta leszerelt katona (bármilyen szolgálati viszonyból történt a leszerelése) amennyiben nincs 65 éves, 65 éves koráig TARTALÉKOS, kötelező jelleggel. 65 éves koráig.

---------------------------------------------------

Az egy nagyon dícséretes dolog,  ha a 2011 után leszereltek (1000-2000 fő?) mind tartalékossá váltak.

Ok.

De az 1974-2011 között leszerelt kb. 1,5 millió ex katona az hol van?

Mert róluk még/már egy cetli sincs.

Azt írod aki 2011 után leszerelt az 65 éves koráig tartalékos.
ok.

Aki 1954-ben született az még ma is csak 63 éves.

Ő miért nem tartalékos?

Előzmény: tűzszerész-infós-rambó (121799)
tűzszerész-infós-rambó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121803

Mondjuk azt a hibát se kövessük el hogy a tartalékos katonát valami segédmunkásnak vagy földművesnek képzeljük, aki háborúban meg katona. Ez a feudalizmusban volt. Meg hogy a hadsereg alacsony képzettségű, nép egyszerű fiaiból áll, meg a pöffeszkedő irányítókból. Na, nem.

Semmi baj nincs azzal se, ha valaki tisztként jönne vissza tartalékosnak, de azzal se ha civil orvosként, informatikusként, vagy akár sofőrként.

Nyilván, a béka segge alatt vagyunk az ilyen dolgokhoz, de most csak álmodtam valamit. 

Előzmény: Törölt nick (121796)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121802

És most már igazán méregből szólok! A rohadt életbe, mi az, hogy nincs pénz? A videóban 80 milliárdról volt szó. Mennyit osztott ki karácsony előtt Viktor a haveroknak? 4-500 milliárdot!

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121801

Azok tudják, akik leszereltek.

Előzmény: tűzszerész-infós-rambó (121799)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121800

Nem sértődtem meg, azért neveztem magamat így, hogy érzékletes legyen, hogy semmiféle hadművészeti képzettségem nincs, csupán megpróbálok logikusan gondolkozni.

Az évtizedek során az sem vált számomra világossá, hogy mi a szerepünk a NATO-ban. Egyszerű szállásadók vagyunk-e hadgyakorlatok lebonyolításhoz, veszély esetén csupán logisztikai feladataink vannak-e? Vagy a NATO csak a missziókban való részvételt írja-e elő számunkra. Persze mindezekért cserébe megvéd az ellenséggel szemben?

Amit az én logikám diktál. Meg kellene határozni a szükséges fegyvernemeket.

Légierő, légvédelem.

Tüzérség. Milyen? Rakétadandár? Szárazföldi lövegekkel felszerelt csapatok?

Összefoglaló néven, elektronika. Kiber elektronika? Híradó elektronika? 

Harckocsizók?

Vegyvédelem?

Egészségügyi szolgálat?

Hozzá nem értésem miatt fel sem tudom sorolni a szükséges fegyvernemeket.

Nincs pénz, nincs technika. Azonban kiképezni lehet kevés technikával is. Amiket felsoroltam, azok között vannak olyanok, amelyekhez magas iskolai végzettség szükséges. Az elitképzést talán meg tudják oldani a Nemzetvédelmi Egyetemen belül, esetleg civil mérnököket tudnak bevonni (kérdés, hogy hajlandó-e valaki az adott fizetségért?)

Harcosokat is lehet képezni akár a megörökölt VSZ-, akár esetleg csekély rendelkezésre álló NATO technikával. Na, de kiket? Kik jelentkeznek ma zsoldosnak? Mintha nem jelentkeznének, legfeljebb a missziókba.

Akkor mi a teendő? El kell indulni vadászatra! És most jön az, amiért a fejemet veszitek, azt mondjátok, hogy sok amerikai filmet néztem, meg, hogy ezzel a honvédelem személyi színvonalát (ha van egyáltalán ilyen) szándékoznám rombolni. De nincs nagy merítés, nincs ösztönző fizetés. Akkor mi a megoldás?

Pattanjon lóra egy sereg tiszthelyettes, vagy akár tiszt és járja végig azokat a helyeket, ahol az embereknek már nem nagyon van vesztenivalójuk, de kiút lehet a számukra a hadsereg!

Irány a börtönök Barátaim, igen a börtönök! Ott van merítés lehetséges harcosokból. Gyűjtsék egybe a 18-25 közötti nehéz fiúkat és tegyenek nekik ajánlatot! Vagy a hazát szolgálod 10 évig, kőkemény kiképzés alatt, vagy maradsz ahol vagy és életed végéig a börtönöket járod! Feltételekkel elengedjük a maradék büntetésed stb. stb.

Talán, ha ez valamennyire is elfogadható, más megoldás hiányában, akkor még mindig kérdés marad, vannak-e kiképzők és ha vannak, alkalmasak-e egy ilyen társaság kordában tartására, átnevelésére, kiképzésére?

Na, most jöhet az ellentámadás, felvettem a páncélt! :-) 

Előzmény: trizs77 (121798)
tűzszerész-infós-rambó Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121799

Mondjuk azt ne felejtsük el hogy MINDEN 2011 óta leszerelt katona (bármilyen szolgálati viszonyból történt a leszerelése) amennyiben nincs 65 éves, 65 éves koráig TARTALÉKOS, kötelező jelleggel. 65 éves koráig.

Csak ezt kevesen tudják.

trizs77 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121798

Mondjuk 15 év alatt hányan vonulhattak be ún. sorállományúnak, mennyi lehet ezek létszáma és hányan lehetnek a leszereltek? Ha a létszámuk csekély, mert én 1000-2000 főt nem tartok hadra fogható létszámnak, akkor hogy lehet az ország védelmét tartalékos haderőre (vicc!) építeni?

----------------------

Kedves pórnép eccerű fijja !

(ugye nem bántó ez a találó megszólítás amit magadra találtál ki ?)

1./ Magyarország védelmét NEM a tartalékosokra alapozzuk.

Remélem sehol sem olvastál felelős nyilatkozótól olyat, hogy tartalékosokra mint hont védőkre számítanának.

Tartalékosaink, nekünk árvízvédelmi homokzsáktöltőnek, kerítés körül bóklászóknak, laktanya/objektum őröknek kellenek.

2./ Remélem olyan se olvastál sehol sem, hogy Magyarország védelmét a magyar kormány a Magyar Honvédségtől várná.

Mert ez lehetetlen.

Tudtommal felelős vezető ilyet már vagy 50-60 éve nem állít.

Magyarország védelmét a mindenkori magyar kormány, védelmi szövetségi rendszeren belül képzeli el.

Népieschen : majd a NATO megvéd minket.

Nem véletlenül harcolnak azért, hogy minden szomszédunkat vegye fel a NATO.

trizs77 Creative Commons License 2017.01.28 0 1 121797

Én, mint a pórnép eccerű fia, úgy gondolom, hogy tartalékos azokból lesz, aki szolgáltak a hadseregben, lehetőleg nem dandártábornokként, hanem valamilyen csapatnál, harcoló alakulatnál max. rajparancsnokként és legfeljebb tisztesként.

-------------------

Kedves pórnép fijja.................................:-))))

Elkerülte figyelmedet, hogy a mai kormánypárt, akkor még ifjú titánjai rendkívül hevesen és hangosan küzdöttek azért, hogy :

- töröljék el a sorkatonaságot,

- töröljék el a tartalékos rendszert.

Az elsőre a "pórnép" kb. 99%-a emléxik.

A másodikra a "pórnép" kb. 99%-a nem emléxik.

Ergó.

Eltörölték.

Mind kettőt.

Magyarország férfi lakosságának (kb. 4 millió fő)  nem egészen fele (kb. 1,8 millió fő) alkalmas lenne fegyvert fogni, ha Vitya körbe hordoztatná a véres kardot az országban.

Igen ám , de szerencsésen feloszlattuk a megyei kiegészítő parancsnokságokat, az Ő nyilvántartásaikkal egyetemben.

Így lehet, hogy van az országban olyan 1000-1000-1000 fő, aki jól kiképzett harckocsivezető,/tűzér/lövész/akármi,  de az biztos, hogy nincs az országban olyan élő ember, aki tudná :

- ki ez az 1000 fő?

- hol lakik ?

- él e még ?

- milyen az eü állapota ?

- stb.

Egy szedett-vedett bandát azért egy felhívással össze tudnánk hozni.

Vitya elrikoltaná magát, hogy baj van elvtársak, és másnap jöjjön Rákos mezejére aki segíteni akar, azért ott összejönne vagy 10.000 fő, ex.hadfi.

A baj, hogy még gatyát se tudunk nekik adni.

Tételezzük fel, hogy az önként jelentkező 10.000-ből egy hozzáértő bizottság kiválasztja egy jó dandárba való kb. 3000-4000 főt.

A második baj, hogy se egyéni fegyvert nem tudunk adni, se tankot, se löveget, se semmit.

Ha meg még arra is megfűznéd Vityát (Te), hogy ez a dandár, onnan Rákos mezejéről menjen el a Bakonyba legalább egyszer gyakorlatozni, akkor a Vezérkari Főnök azonnal kardjába dőlne ijedtében.

Ugyanis egy = 1 élő, valós, feltöltött, lövész dandár egyszer (1987-ben) sorakozott fel vezető politikus előtt, de akkor se mozdult meg, mert a megmozdításához se üzemanyag, se akarat, se gyakorlott forgalomszabályozás nem volt.

Nos 1987 óta eltelt 30 év, s a helyzet azóta csak romlott.

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121796

Én, mint a pórnép eccerű fia, úgy gondolom, hogy tartalékos azokból lesz, aki szolgáltak a hadseregben, lehetőleg nem dandártábornokként, hanem valamilyen csapatnál, harcoló alakulatnál max. rajparancsnokként és legfeljebb tisztesként. Mert ugye a csatába harcosok kellenek, agytrösztből kevesebb.  Mondjuk 15 év alatt hányan vonulhattak be ún. sorállományúnak, mennyi lehet ezek létszáma és hányan lehetnek a leszereltek? Ha a létszámuk csekély, mert én 1000-2000 főt nem tartok hadra fogható létszámnak, akkor hogy lehet az ország védelmét tartalékos haderőre (vicc!) építeni?

Hogy megy a toborzás, milyen körben, mekkora hatékonysággal?

Előzmény: trizs77 (121795)
trizs77 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121795

Szerintem a számok 2013 óta nem nagyon változtak.

akkori kb. 3800 fő,  ÖMT-sből már elérhette a nyugdíj korhatárt és emiatt kilépett a rendszerből kb. 100-200 fő.

Tehát lecsökkent kb. 3600 főre.

Ehhez viszont hozzájött vagy 100-200 (?) ifjú lelkes, akik azóta lettek valóban önkéntes ÖMT-sek.

Tehát a létszám valószínűleg nem sokat változott valahol kb. 3700-3800 körül lehet.

------------------

Akkor, 2013-ban kb. 400 fő volt 30 év alattiak száma.

Ha ebből leveszed az azóta a 30. életévüket elérteket és hozzá teszed az azóta belépők közül azokat akik 30 év alattiak, akkor kb. 400-450 fő lehet olyan olyan ÖMT-s ma, aki 30 év alatti.

Előzmény: Törölt nick (121793)
fekvőrendőr Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121794

A 121781. hozzászólás a 2013-as adatokat tartalmazza, az arányok lényegesen nem változhattak azóta.

Előzmény: Törölt nick (121793)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121793

Ma hány tartalékos van, mennyi abból harminc alatti?

Előzmény: fekvőrendőr (121792)
fekvőrendőr Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121792

Plusz figyelembe kell venni azt is, hgy az ötvenpluszos derékhad folyamatosan eléri a nyugdíjkorhatárt, és kiszállnak a buliból.

Biztos vagyok benne, hogy az olló nyílni fog, kevesebben lesznek a beszállók mint a kiszállók.

Előzmény: trizs77 (121789)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121791

És mi van ma?

Előzmény: kovacsgyula44 (121790)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121790

trizs77 Creative Commons License 2017.01.28 -1 0 121789

köszönöm

.....".....Simicskó István honvédelmi miniszter válasza szerint idén január 15-én összesen 3791 önkéntes műveleti tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek, közülük 3109 ember kapott szolgálati járandóságot......."

Magyarul a majd 3800 ÖMT-s közül 82% kényszer ÖMT-s.

Ha nem dézsmálta volna meg a nyugdíjukat Viktor, akkor ők sz@nának az ÖMT-re.

Szép eredmény.......................:-(((

Előzmény: kovacsgyula44 (121781)
trizs77 Creative Commons License 2017.01.28 -1 0 121788

működés pesdig ugyanúgy elbürokratizálódik mint annak idején az MHSZ-ben. Mindenki titkár, altitkár, főtitkár meg kituggyamégmijakutyafasza akar majd lenni.

-------------------

Ha csak annyi asztalhuszár lesz az új MHSz-ben mint a régiben volt, én nagyon elégedett leszek a végeredménnyel.

Dolgoztam nekik mint vizsgabíztos (megbízási szerződéssel) nem láttam, hogy túl bürokratizált lett volna a rendszerük.

Előzmény: Törölt nick (121779)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121787
Hehe164 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 121786

Végülis épülettakarítás közben össze tudták gyűjteni a szendvicskészítéshez szükséges alapanyagokat...

Előzmény: Némedi László __ (121785)
Némedi László __ Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121785

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kiderult_mitol_lettek_rosszul_a_hataron_-_es_azt_a_valamit_szegeden_csomagolhattak/2505231/

itt több adat is van... pl:

(A szendvicskészítéssel az ellenőrzések után felhagytak a fő tevékenységként  épülettakarítással foglalkozó cégnél. A rendőrségi holnap szerint az említett betéti társasággal a rendőrség korábban is állt már szerződésben, például 2013-ban több kapitányságon takarítási tevékenységgel bízták meg őket.)

Előzmény: kószák egyike (121768)
Discovery2 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121784

Elég ha leadnak óránként 10 reklámot, hogy Magyarország jobban teljesít.  :-((

Előzmény: Törölt nick (121780)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121783

Nem mintha az én véleményem számítana valamit is, de lenne ötletem, hogyan és honnan lehetne ütőképes sorállományt verbuválni. De amíg nem döntik el, hogy Putyinnal vagy nélküle, addig még ötletekkel sem kívánok szolgálni. És azok sem, akiknek számít a véleményük. 

Micsoda egy honvéd vezérkar ez?

kovacsgyula44 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121782
kovacsgyula44 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121781

2013-as adatok:

Elöregedőnek tekinthető a Magyar Honvédség önkéntes műveleti tartalékos állománya - derül ki azokból az adatokból, amelyeket a honvédelmi miniszter adott meg az MSZP-s Demeter Márta kérésére. A valamivel kevesebb mint 3800 tartalékos katonából több mint kétezer betöltötte már ugyanis az ötvenedik életévét. A 40 év alattiak száma kicsivel haladja meg az ötszázat.
Demeter Márta arra kérdezett rá, hány önkéntes műveleti tartalékos katonája volt a honvédségnek január 15-én, és mennyi volt ugyanekkor a szolgálati járandóságban részesülő önkéntes műveleti tartalékosok száma. Adatokat kért még a képviselő az önkéntes tartalékos állomány életkori, rendfokozati megoszlásáról is.
Simicskó István honvédelmi miniszter válasza szerint idén január 15-én összesen 3791 önkéntes műveleti tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek, közülük 3109 ember kapott szolgálati járandóságot.
Az önkéntes műveleti tartalékosok közül az 50 év felettiek vannak a legtöbben, számuk meghaladja a kétezret a majdnem 3800 fős állományban. A 46 és 50 év közöttiek 1028-an vannak. A legkisebb csoportot a 31 és 35 közöttiek teszik ki a tartalékosok között, ők mindössze huszonkilencen vannak. A 30 áv alattiak száma 436 volt január 15-én.
Az önkéntes műveleti tartalékos állományon belül több mint kétezren vannak azok, akik teljesítettek már korábban katonai szolgálatot. Köztük van többek között egy tábornok, 31 ezredes, 418 alezredes, 292 őrnagy és 557 százados.

Keresek majd későbbit is.

Előzmény: trizs77 (121778)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121780

Ebből nekem az jön le, hogy Orbánnak végre színt kell vallania: a NATO-val vagy Oroszországgal? A kettő együtt nem lehetséges. De bárhogy is döntsön egy ilyen hulladék színtársulattal, amit MH-nak neveznek semmiképp. Azt gondolja, hogy megúszhatjuk hadi kiadások nélkül? Hogy folytathatja tovább álomországának építését egy jelentéktelen díszelgő bagázzsal? Hol él ez az ember? És hol él ez a vezérkar?

Előzmény: Hiryu-reload (121772)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121779

Tudják, hogy nem jött össze az a hazafias, fiatal, erős és okos tartalékos haderő amire számítottak. Most ezen fenséges elvek alapján akarják újjá szervezni az MHS-t. De sajnos a célcsoport motiválatlansága miatt eleve halott ötlet,  működés pesdig ugyanúgy elbürokratizálódik mint annak idején az MHSZ-ben. Mindenki titkár, altitkár, főtitkár meg kituggyamégmijakutyafasza akar majd lenni. A lóvé meg megy ki az ablakon, oszt annyi haszna se lesz, mint régen, amikor legalább gépkocsivezetőket oktattak.

Előzmény: trizs77 (121778)
trizs77 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121778

A Honvédség tartalékos rendszerének leghasználhatóbb emberanyaga lenne ideális helyzetben, az egykoron katonai szolgálatot letöltött, hivatásos, szerződéses és sorkatona.

--------------

Már ahogy?

Rendkívül csodálkoznék ha a miniszter egyik beszédében bemutatná a MH tartalékosainak korrekt korfáját.

Szerintem ez nagyobb titok mint, hogy 5 vagy 7 db T-72-t tudunk beindítani a 15-ből.

Előzmény: Törölt nick (121774)
tűzszerész-infós-rambó Creative Commons License 2017.01.27 0 0 121777

Mondjuk az ilyen mondanain felordítottam hogy "alezredes volt és tartalékosként _századosnak_ vették át!!!" 
Ugyanis ez a jelenlegi ömt rerndszerben  (Ahol láttam volt ezredest akit szakaszvezetőnek vettek fel (!) ) az előbbi eset inkább a mázli kategória. :}

Az előbbi meg ugye csak -2 rendfokozati differencia. 

Előzmény: tűzszerész-infós-rambó (121776)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!