Keresés

Részletes keresés

Múzsla Creative Commons License 2004.02.10 0 0 6098
kíváncsi lennék, miért van az út első szakasza lebetonozva

A Nagy-kő-tetőn lévő átjátszó állomás építése miatt vált szükségessé. Az agyagos úton rengeteg csúszkálás és elakadás nehezítette a munkálatokat.

Előzmény: Rongyláb2 (6090)
Levcso Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6096
Tényleg Szücs!
(amúgy régi térképen "Szőcs-ként" is láttam feltüntetve)
((A Kőris-hegy A legmagasabb csúcsa a Bakonynak))
Előzmény: nagypapi (6095)
nagypapi Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6095
Ha már ilyen jelentős település, hogy itt található a Bakony egyik legmagasabb csúcsa, akkor tiszteljük meg azzal, hogy helyesen írjuk a nevét: Bakonyszücs
Egyébként éppen olyan É-D irányban megnyúlt területű település, mint Fenyőfő, ezért érhet el egészen a Kőris-hegyig.
Előzmény: Levcso (6094)
Levcso Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6094
Köszi az infókat.

"A Bakonyszűcsi-Kőris hegy felirat egészen véletlenül nem csak valami turistaút táblája volt (eleje-vége)?"

nem. ez a kilátón figyel, ha jól rémlik olyan formában, hogy az önkormányzat újította fel!
Bakonyszűcsiből egyébként jelzett túristaút nem is vezet a hegyre, csak "normál" erdei/erdőgazdasági úton lehet feljutni.

L.

Előzmény: kvte (6092)
kvte Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6093
Oooopsz!

nem volt bekapcsolva a "jelent meg - megjelent"-szűrőm...

Előzmény: kvte (6092)
kvte Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6092
A pontos megyehatárt a most megjelent Veszprém megye térképen keresd, amely a Szarvas térképészeti ügynökségnél jelent meg. Teljesen friss, 2004 januárjában zárták le a szerkesztést. Nem azonos a Kartográfiás megyetérképekkel. Zöldes színű alul felül, középen valami kép. Keményebb fedőlapja van. Most jelent meg, gondolom van némi átfutási idő, mire mindenütt kiteszik. Állítólag benzinkutaknál is lehet kapni, más a terjesztői hálózat, nem kell térképboltba menni.

A Bakonyszűcsi-Kőris hegy felirat egészen véletlenül nem csak valami turistaút táblája volt (eleje-vége)?

kvte

Előzmény: Levcso (6091)
Levcso Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6091
Jóreggelt!

Átolvastam a Gy-M-S megye és az OKT viszonya értekezést. Sajnos nincs olyan turistatérképem amelyen a megye dél-keleti "farkincája" fel lenne tüntetve, de érdekelne a dolog, hogy konkrétan hol váltunk megyét. Van valakinek infója róla, hogy melyik kiadványon van már új megyehatár?
Az erdő közepében nincs megyetábla, ott nem tudom megnézni:)

Közig. határok - A Kőris-hegyi kilátón kint van egy tábla, amin az áll: hogy Bakonyszűcsi Kőris-hegy. Na én erre nem gondoltam volna, hogy a hegy oda tartozik, mivel Bakonybél, Fenyőfő vagy Porva is közelebb van.
Az átcsatlakozott településekről lehetne vitatkozni, hogy melyik megye jobb nekik, van érv mellette ellene dögivel. Szerintem el kéne rugaszkodni az ezeréves megyerendszertől, amit az utolsó 50év helyenként teljesen elb.ott (pl. Fejér-megye Enying és környéke, hogy Dunántúlnál maradjak, illetve Zala-megye 1/2-ének átcsatolása Veszprémbe...) Régen kellett volna rajzolni 5 vagy 6 régiót ami valamilyen szinten kompatibilis az EU-régióival, nem 3-4 megyét összedrótozni... OFF vége

Én személy szerint örülök, hogy bővült a megye. Nem a gyalogtúrázásról és gyalogos túrizmusról híres Gy-M-S. Most, hogy kicsíptünk egy darabkát a Bakonyból talán...
+ Jó érzés, amikor kinézek az iroda ablakán és látom a Zörög-tető, Vinyei-árok, Kék-hegy, Kőris-hegy vonalat.

Lev


Rongyláb2 Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6090
Jelvényszerző hétvége

I. február 6., péntek - Börzsönyi várak

Perőcsényből indultunk, a helybeliek élénk érdeklődésétől kísérve. A piros sáv jelzés tökéletesen követhető, eltévedni képtelenség. Sár szinte semmi, hónak meg már jóformán nyoma sem volt. Az út folyamatosan kapaszkodik felfelé, de nincsenek meredek, tüdőkiköptető emelkedők - családi kiránduláshoz ideális. Jancsi-vár hűlt helyén a pöttyök a helyükön vannak - táblán, sziklán egyaránt. A Holló-kőről valóban lélegzetelállító a kilátás. Innen már csak egy iramodás a Salgó-vár, ahol szintén rendben találtuk a pöttyöket. Visszafelé a rövidebb utat választottuk - a piros + első szakasza iszonyatos, bakancsmarasztaló sártenger. Aztán a jelzés lekanyarodik az erdőgazdasági útról, és onnantól ismét kellemes avarszőnyegen haladtunk egészen a falu határáig. A túra során egy szál emberrel se találkoztunk, bár láttunk néhány frissnek tűnő lábnyomot.

II. február 7., szombat - Cserhát 500-as csúcsai

Egy héttel a Cserhát éjszakai után visszatértem a tett színhelyére, ezúttal családostul. A kocsit Garábon hagytuk, és a kék négyzeten tempósan felkapaszkodtunk a nyeregbe - kíváncsi lennék, miért van az út első szakasza lebetonozva. Fent a nyeregben megnéztem, hogy az előző szombaton merre kellett volna mennem a kék +-en Mátraszőlős felé (láttam, hogy ha csak egy kicsivel körültekintőbb vagyok, akkor nem kavarok el), aztán elindultunk balra az országos kéken. A Cserhátban több hó maradt ugyan, mint a Börzsönyben, de itt is csak foltokban (bezzeg az előző szombaton! :). Jöttek a csúcsok egymás után, alig győztük írni a számokat. Szerettem volna nappal is megnézni azt a környéket, ahol az éjszakai túrán olyan orbitálisat kavarogtunk, ezért elvonszoltam a családot egészen a Nyerges-tetőig. Jól megnéztem magamnak a Sátoros-hegyet, ami ugyan két méterrel 500 alatt marad, alkalmi túratársammal mégis megmásztuk "önszorgalomból". A két meredek és roppant sáros lejtő/emelkedő viszont sajnos kikészítette a család nőtagjait - 3 és fél éves kisfiam meglepő módon jól viselte a dolgot, bár azért őt párszor felvettem a vállamra. De megérte, lassan betelik az igazolófüzet :)

Güsziológus Creative Commons License 2004.02.09 0 0 6089
Bz-motorvonattal Magyarországon

Vannak egyértelmű, de vannak problémás szakaszok is. Ez utóbbiba tartozik a Székesfehérvár – Dunaújváros – Paks környéki „mini hálózat”.

A tájékoztató szerint két szakasz van:
42 Pusztaszabolcs – Paks (79 km)
43 Mezőfalva – Rétszilas (21 km)

A valóság kissé más. (Elnézést, Gábor, remélem nem vagy sértődős.)
Bonyolítja a problémát, hogy a Pusztaszabolcs – Dunaújváros szakasz villamosított, minek következtében nem csak Bz-mot közlekedik.

Bz-mot vonatok közlekednek Pusztaszabolcs – Paks között, de Mezőfalva – Rétszilas között önálló járat nincs.
A 6:10-es személyhez csatlakozó járat Paksig megy, közvetlen kocsikkal Mezőfalvától Cecéig.
A 7:55-ös sebeshez csatlakozó Dunaújvárosig megy, itt „pihen” (elég sokat!), majd ugyanaz a vonat megy Simontornyáig.
Rétszilas és Simontornya között lehet tehát 9 kilométer többletet össze-motorvonatozni.
Lehet Rétszilas és Cece között is, de ez a távolság rövidebb. Cece most nem „játszik”, Simontornya annál inkább (9/99 és VÁRTÚRÁK).

A kis kitérő (+20 kilométeres jegy kellett) „hozott a konyhára” 69 kilométert, na és nem kellett oda-vissza vonatozni. Igaz egy várlátogatásért nem utaztam volna 100 kilométert! (Visszafelé megszakítottuk az utat Érden és felkerestük a Kutyavárat. Már a vonaton voltunk, mikor jött a vihar.)

Megismerkedtünk egy öreg kalauz bácsival (jegyvizsgáló), még önköltséges kávét is „rendelt” az irodában, Dunaújvároson. 23 éve szolgál, magyarul még mindig nem beszél tökéletesen, de nagyon jó fej.
Megtudtunk sok „bölcsességet”.
Pl. azt is, hogy miért húz ki a szerelvény a pályaudvarról, mikor elférne (mozdonyvezetőt „cserélnek”). Egyszerűbb a vonattal menni, mint gyalogolni az újnak a pályaudvarig, a réginek a pályaudvartól. Az olaj meg azért van a vonatban, hogy menjen a motor!

Ha jó idő lesz, még beiktatok egy Paks – Pusztaszabolcs „túrát”, már kigondoltam azt is, hogy Paksig hogyan lehet más útvonalon eljutni.

lutak Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6088
köszi a megnyugtatást!

Lienka! Neked is köszi a hírt, holnap megnézem első nyomtatott sajtóban megjelent fotómat. :-)

Előzmény: olahtamas (6087)
olahtamas Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6087
Valóban nagyon gyenge arra a felfestés már évek óta és ha a rendes úton mész akkor is vakargathatod a fejedet.
Mi ősszel jöttünk vissza irányba és tudatosan keresgéltük a jelzéseket a teve szikláknál mert kíváncsiak voltunk hogy merre vihet a "hivatalos" jelzett út. Szerintem most a Magyar Vándor forgatás miatt is biztos tovább retusálták a jelzéseket. :)
Előzmény: lutak (6082)
lutak Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6086
Hűha, gyorsan fel kell vennem a sztárallűröket!
Előzmény: Törölt nick (6085)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6085
Nem, Pozo BUÉK cikkében az egyik fotóra rákerültél. Híres ember vagy :c)
Előzmény: lutak (6084)
lutak Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6084
Nem láttam! Csak nem a te gödöllői fotóid által leszek ország-világ számára dokumentálva?
Előzmény: Törölt nick (6083)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6083
Lutak, láttad magadat a Magyar Turistában?
Előzmény: lutak (6082)
lutak Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6082
Mai kéktúrámon, öcsémmel kettesben bejártuk a Bécsi út-Dobogókő szakaszt.
Pilisborosjenő szélén nem át figyelni! Sikerült alaposan elkavarodnunk. Ugyanis épül egy egész utcáravaló ház azon a tájékon ahol a kálvária felé le kéne térni. Mi vagy nem figyeltünk eléggé vagy eltüntek a jelek. Végül az épülő házak között indultunk a dombtető felé, egy szántóföld szélén futó szekérútra értünk, ami egy bekerített lókarám mentén haladt. A karám sarkánál egy ösvény megy jobbra, azon pont a kálvária tetejére értünk ki. Itt találtunk 2-3 kék jelet, utána semmi! Kerestünk irányban megfelelő ösvényt de nem találtunk. Talán a kálvárián lefelé lett volna... Mi átvágva a szinte áthatolhatatlan növendék fák között kiértünk egy szekérútra és volt 1 db jel, 20 méter múlva keresztező földút, megint semmi... Egy kissé lefelé induló úton indultunk el, de nem ez volt az igazi, végül a teve szikla alatt lyukadtunk ki. Innen találomra felfelé kusza és szemetes ösvényeken és végre megvolt a KÉK!
Ezek után csak már szinte remélem hogy tényleg nem voltak jelek és nem mi voltunk ennyire bénák?!
Végül szerencsénk is volt: épp felültünk Dobogókőn a buszra és kitört a februári zivatar. A buszból nézve egész izgalmas volt :-)))
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6081
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9001551
Gyere át!
Előzmény: olahtamas (6080)
olahtamas Creative Commons License 2004.02.08 0 0 6080
Sziasztok !

Megvan valakinek a Budai Trapp részletesebb kiírása ? A ttt.tr.hu most nem jön be.
Annyit tudok, hogy Piliscsaba-Nagyszénás-Nagykovácsi-Vörös pocsolya-Fekete fej-Hárs hegyi körút?-Hűvösvölgy-Határ nyereg-Virágos nyereg-Óbuda SE pihenőház
Szintidő 9 óra táv 30km szint 1000m
Nevezés 500/fő

Üdv T.

Joeyline Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6079
Én örülnék, ha Kárpátok magashegységei idetartoznának...

Nem muszáj senkinek se irredentának lennie ahhoz, hogy belássa: Trianon egy óriási tragédia a magyarországi turistáskodás történetében. :(

Előzmény: nagypapi (6075)
Joeyline Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6078
Nagypapi!

Nem tudtam! :(
Tiszta ciki! :(((

Előzmény: nagypapi (6071)
nagypapi Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6077
Ha már ma este úgyis szétoffolom a topikot:
A területi átcsatolások jórészt azért voltak, mert az érintett települések sokkal könnyebben el tudják érni Győrt, mint Veszprémet. Ugyanilyen szempont alapján került Gyarmat és Csikvánd is 1992 január 1-én hozzátok. Amúgy ha jól tudom, Lovászpatona is jelezte igényét az átcsatolásra.

Nem szeretnék mintákat kapni, nem akarom megosztani a topikot, csak felvetődött bennem a gondolat.
Nem feltétlenül értek egyet Vácival, de miért is kellene szégyellnie magát?; az a szörnyű, hogy ha valaki másként gondolkodik ebben az országban (értsd: mások a pártpreferenciái) mint másvalaki, akkor képes mindjárt neki is esni. 0 tolerancia (remélem nem én nulláztam, ilyenkor már nem illik).
De igazad van, hagyjuk ezt a témát, én is jobb, ha hazamegyek végre.

Bocs az offolásért!

Előzmény: Törölt nick (6076)
nagypapi Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6075
Valóban nincs mit szégyellned, és örülök, hogy nem sértődtél meg.

Amúgy ugyan én voltam az, aki legjobban tiltakoztam, hogy poltopikot csináljunk itt, de azért valahol mégis kíváncsi lennék, hogy a túrázók többsége ilyen tekintetben hogy gondolkodik, azaz pl. hasonlók-e a pártpreferenciák a túrázók között, mint az országos népesség átlaga, vagy eltolódik valamelyik irányba? (polgári turizmus vs. munkásturizmus, hogy ilyen avítt hasonlattal éljek...)

Előzmény: Váci (6074)
Váci Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6074
Ja, OK. Csak már nagyon péntek este van, be vagyok tompulva. Amúgy nem is tudtam, hogy már igy vagyok aposztrofálva. :-) Bár ezen legalább nincs mit szégyelni. (Remélem)
Előzmény: nagypapi (6073)
nagypapi Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6073
Ja, gondoltam, hogy csak mint a topik tiszteletbeli legnagyobb irredentájának, tetszeni fog a gondolat...

:-)

Előzmény: Váci (6072)
Váci Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6072
???
Előzmény: nagypapi (6071)
nagypapi Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6071
OFF
Joey!
Hát nem akarlak elkeseríteni, de ebből sajtóper lesz!
Ha nem tudnád, a fenyőfői népszavazáson így tették fel a kérdést: "Akar-e Ön Gy-M-S megyéhez tartozni, hogy a Kék-kör végre valahára minden megyét érintsen?"
És akkor jössz Te, és semmisnek tekinted szegény fenyőfőiek véleményét. Ha én fenyőfői lennék, egy percig nem haboznék!

Visztula, Váci!
Nem értem én ezt a Győr-Moson-Sopron megyét, az OK, hogy terjeszkedik, de miért Veszprém megye felé, mikor másfelé is lehetne?
Ott van mindjárt 4 falu az északnyugati ficaknál, miért nem azokkal próbálkozik (először!)????

:-)
ON

kvte Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6070
Öreg fák listája:

http://oregfak.emk.nyme.hu/

Kissé túlságosan is csak a szakmának szól (csak a latin fajnevek), ráadásul pontosabb helymegjelöléseket nem tartalmaz. Remélem, bővitik ilyesmikkel később.

kvte

Joeyline Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6068
Mindenkitől elnézést kérek, de a Turista Magazin februári számában rólunk megjelent cikkben lévő említett hibáért én vagyok a felelős.

A cikk lényegében az általam 2003 őszén szerkesztett celok.doc fájl átírása többes szám harmadik személybe.

Én tudtam róla, hogy a 2002-es helyhatósági választások napjától 6 észak-bakonyi (volt veszprém megyei) település már Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik, de őszintén szólva nem néztem utána, hogy ez (közigazgatási határaik miatt) az OKT-t is érinti abban a vonatkozásban, hogy ilyenformán már a fentebb említett megyében is halad.

A dolog annál inkább ciki, mert expedíciós társam és én is szakmabeliek (térképész hallgatók) vagyunk! :((

OFF

Egyébként volt egy másik hiba is a cikkben, amit egyébként első pillanatra már messziről kiszúrtam, hogy azt írják: a BME Térképész Tanszékének... :(
Nyomdász nagyon röstellte is a dolgot, mert Ő szúrta el, de ami tény, az tény: ifj. Zsiga György (az Indexen georgejj, értsd: George J. Junior) és én az ELTE Informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének hallgatói vagyunk.

ON

kvte Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6067
nagypapi Creative Commons License 2004.02.06 0 0 6065
Na megelőztél, én is épp most néztem meg egy részletes térképen.
Amúgy érdekes lenne megtudni, hogy ilyen szempontból hány települést is érint a Kék.
Előzmény: kvte (6063)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!