Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -1 0 362543

civic

Előzmény: Kisfiatal (362539)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362542

Nézd, akkor számoljunk le azzal az idealista illúzióval, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy "emberiség", és annak lennének "globális érdekei". Persze mind tudjuk, hogy ettől még ezek létező fogalmak - de nem érvényesíthetők, nem is lesznek azok, tehát a gyakorlatban olyanok, mint, ha nem is lennének...

 

Akkor koncentráljunk saját lokális érdekeinkre - és oldjuk meg a problémáinkat saját magunk számára, és tojjunk mindenki másra. Végül is ezt mondod...

 

Ha viszont eközben azzal kell szembesülnünk, hogy a problémák-érdekek mégis csak globális mértékűvé nőtték ki magukat, és nem lehetséges lokálisan megoldani ezeket - akkor mégis oda kell kilyukadni, hogy adott esetben akár lokális érdekekből is engedni kell valamennyit - hogy a közös ügyek jobban haladjanak.

 

Az én számomra például - teoretikusan - vállalható kockázat lenne az, hogy úgymond a "fejünkre nő Kína meg a niggerek" - cserébe azért, hogy ne legyen a bolygóból a dédunokáink korára pöcegödör. Másnak meg nem az, sőt, vannak szép számmal olyanok is, akiknek saját valamiféle hitük-identitásuk olyan szintű értéket képvisel, hogy annak - akár csak átmeneti - megőrzéséért cserébe akár az emberiség kollektív pusztulását sem tartanák vállalhatatlan árnak.

Előzmény: padisah (362534)
szilvatövis Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362541

Már megijedtem, hogy a vallási fanatikus kimarad.... :-)

Előzmény: advocatusdiaboli (362524)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362540

Nem ugyanarról beszélünk. Nem arról van szó, hogy nem volt törekvés ilyesmire (hogyne lett volna, sőt, ma is van, számtalan esetben), ahogy arról sem, hogy ez mindig teljesen eredménytelen lett volna (hogy lett volna, sőt, sajnos nagyon is az volt).

Ettől függetlenül olyan soha nem volt, hogy egy országot/társadalmat/gazdaságot tényleg totálisan ellenőrzése alatt tudott volna tartani egy egyszemélyi diktatúra, és valaki a saját személyes akaratát minden kérdésbe rá tudta volna kényszeríteni arra.

Hogy mást ne mondjak, a legsötétebb Sztálini/Hitleri terror éveiben sem tudták felszámolni sem a szervezett bűnözést, sem az ellenállási, "rendszerellenes" szervezkedéseket, mozgalmakat, és az alapvető gazdasági szükségszerűségeket sem tudták figyelmen kívül hagyni, bármennyire is vágytak erre.

Előzmény: GPS (362535)
Kisfiatal Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362539

Autós szakik, ezekből melyiket vennétek? :)

 

hasznaltauto.hu/szemelyauto/honda/civic/honda_civic_1_8_sport_116_000_km_benzines_facelift-15147380 

 

 

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/skoda/rapid/skoda_rapid_1_2_tsi_ambition_63000_km-14960581

 

A Civic egyedi(mármint ebben az árban), általában drágábbak 2.7-2.8, és többnyire külföldről behozottak, ez is.. Papírok alapján valós lehet a km.

Skodát is megnéztem a JSZP-n, valós a km elvileg (konkrétan a kocsit személyesen is megnéztem pár hete, amikor munkaügyben arra jártam).

A Civicben nincs ülésfűtés, Skodában van. Fontos extra :) 

Illetve van Seat Toledo hasonló km futással, de abban nincs ülésfűtés, nem mellesleg qrva messze van :)

 

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/seat/toledo/seat_toledo_1_2_tsi_reference-14960228 

 

Ill van még 1-2 fehér Rapid jó km futással, kicsit olcsóbban, de a fehér nem jön be nagyon :) De ki tudja lehet élőben jó.. De az egyiknél "eldigenítési és terhelési tilalom" van.. Ez mi? Hiteles autó és a bank miatt? Vagy tartozik a tulaj vkinek és végrehajtás alatt van?

,m,1710 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362538

Ma a XXI. századba már sokkal nehezebb lenne egy egyszemélyes diktátor akarat mind a komcsi vagy még régebbi diktátorozsdi

 

persze lesznek komolyab probálkozások, de mamár nemfog bejönni, legalábbis olyan formába mind akkoriba

talán valami digitális formába ( hiszen a egész világ ismeri egymást)

Előzmény: GPS (362535)
Boróka Mihály Creative Commons License 2020.01.05 0 1 362537

"Mindenfajta érdekek léteznek kezdve az egyéni, családi, csoport, céges, cégcsoportos, területi, nemzeti, nemzetszövetségi, kontinentális és végül az egész emberiségre vonatkoztatott közös érdekekig."

 

Anno pl. az USA-ban a fekete rabszolgáknak is voltak érdekeik, akkor szerinted ők nem is voltak elnyomva? De, el voltak, mert az érdekeik nem voltak képviselve. És ez számít.

 

Vagy ugyanez ma a médiában: lehet kiröhögni azokat, akik szerint a globál mainstream média diktatórikus, és érveket hozni ellene, hogy "de hát ma már mindenkinek megjelenhet a véleménye pl. az interneten", de ha megnézzük, hogy a széles tömegekhez valóban eljutó információk forrása mennyire szűk csoport, az már mindjárt csúfabb képet mutat...

Előzmény: jee_c (362525)
szilvatövis Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362536

Félreértés. Nem a használat adóztatása, hanem az autógyártás adóztatásának alapja lehetne (esetleg), amire most a WLTP szolgál, de ennek sincs semmiféle realitása, egy ilyen adatszolgáltatás legfeljebb statisztikai célú felhasználásra alklmas.

Előzmény: Törölt nick (362521)
GPS Creative Commons License 2020.01.05 0 1 362535

 

még a legkeményebben diktatórikus államokban sem tudja egy szűk kör (pláne egyvalaki) kizárólag a saját érdekeit érvényesíteni,

 

Uramatyám, ezt a mondatott bekeretezem - digitálisan!

 

Tanulmányt lehet írni (sőt írtak is) azokról a sablonokról, amelyek mentén a történelemben ismét és ismét megismétlődtek ugyanazok a folyamatok, amikor akarnok pöcsök fokozatosan abszolút teljhatalomra jutottak egy országban (sőt, néha nem is csak a saját országukban).

 

Annyira sablonos már ez a folyamat, hogy ezek vélhetően egymás tankönyveiből tanulnak - visszamenve egész a Borgiákig (akik valóban virtuózai voltak a műfajnak).

 

Tudnék róla mesélni.

.

Előzmény: advocatusdiaboli (362528)
padisah Creative Commons License 2020.01.05 0 1 362534

kivel akarunk jót tenni, és mivel ....?

 

az EU, és a mi gazdaságunk is versenyhelyzetben van, ha megszórjuk a rivális társadalmakat ingyen technológiával, akkor nagyon gyorsan a fejünkre nőnek, ahogy az kb meg is történt

 

a PV napenergia például pont ilyen dolog. Európa számára a technológia éghajlati és csillagászati okból használhatatlan. Vallási fanatikusok nyomatják dolgot úgy hogy először a médián keresztül megdolgozzák a közvéleményt, kb menyországot ígérve. Eztán elkezdik az általuk manipulált közvélemény segítségével terelni a politikát, hogy az ő programját valósítsa meg. Tehát zárják be a nukikat (Merkel pálfordulása) és támogassák a PV és szélenergiát (Energiewende). Ezeket még csak nem is a zöld párt lépte meg, mert a választáson nem szerepeltek jól: a CDU próbálta úgy kifogni a szelet a zöldpártok vitorlájából, hogy ő hajtotta végre a zöldprogramot.

 

Most persze duplán a körmére ég a dolog, mert a zöldeknek ez kevés, a saját eredeti választói meg lázadnak, mert nem erre adták a felhatalmazást.

 

Azzal hogy az EU kedvesen (ostobaságból) megfinanszírozza a PV technológia fejlődését, azt éri el, hogy majd erre alapozva fognak felfejlődni Afrika és a Közel-Kelet Európával szemben kifejezetten ellenséges civilizációi. Ott nem probléma a tárolás, mert nincs tél, illetve télen sem olyan rövidek a nappalok. Ráadásul a PV egy low-tech eszköz, remekül passzol ezen területek műszaki kultúrájához. Legrosszabb esetben leég néhány lakóház.

Berci ilyen baromságokon álmodozik, hogy majd észak-afrikából fognak Európába áramot exportálni. Fenéket: a munkahelyeket és a gyártást fogják lenyúlni.

 

Ami a megújulón belül EU-kompatibilis, az a vízienergia, a biomassza, és a szél - ebben a sorrendben, és a szelet csak addig megfuttatva, amíg az első kettővel simítható a szél sztochasztikus termelése.

 

Ami az EU éghajlattal és csillagászati adottságokkal kompatibilis, az a high-tech nuki. Európa egészének meg kellene ismételnie a franciák atomosítási programját. De ehhez először ki kellene ebrudalni az atomellenes zöldeket a kontinensről.

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (362524)
,m,1710 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362533

"Kina azzal ervel (es valamennyire jogosan), hogy a jelenleg a levegöben koborlo CO2 jelentös reszet a XX. szazadban az USA, Europa, SZU krealta …"

 

Ha kina "mondta" akkor jogos? India is mondta meg mondja minden luxus klima gyülésen akkor meg nem jogos?

a valodi helyzet az, hogy a szén meg a gáz égetés továbra sem csökken a világon

 

ugyanakkor a szél meg a nap energia növekszik, de csak ott ahol alkamas EZ a energia forma általába a gazdagok játszotere

Előzmény: _Berci (362523)
GPS Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362532

 

Na és a zongorahangolók már smafú - rájuk senki sem gondol?

.

Előzmény: jee_c (362531)
jee_c Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362531

..ja, meg a sajtkészítőkét. :)

Előzmény: _Berci (362526)
jee_c Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362530

Ez bizony így van.

 

A teljesen emissziómentes energiatermelés és kezelés nem hiszem, h menne mondjuk 100 évig.

 

Ugyanakkor, ha a tárolás (és szállítás) meg lenne oldva - és ez gazdasági kérdés, akkor a fosszilis CO2 kibocsátás minimálisra csökkenhetne, amellyel a földi öko és egyéb szféra már meg tudna bírkózni.

Előzmény: advocatusdiaboli (362524)
'Qanon Creative Commons License 2020.01.05 -1 0 362529

Igen. És ami nem megy, vagy nem ért az ember, vagy nem akar (meg)érteni...azt megmagyarázzák.

Mint a Lagarde asszonyság legutobb: - ha most a kamatot megemelnénk, a déli államok sorba mennének csõdbe, mondta. És még az USA-t nem is említi..

És mi van akkor, ha egy állam, vagy államok csõdbe mennek? Ez nem egy természetes folyamat?

 

Más példa: I Vilmos idejében is jól és bíztonságban éltek Abendladban a zsidók. Aztán egyszerre csak ellenségek lettek..mert a british empire azt úgy akarta.

 

Mert valakik mindig úgy akarják..nem úgy, ahogy azt az emberek szeretnék!

Előzmény: jee_c (362525)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362528

Nem kell ezen gúnyolódni - teljesen igaza van, még a legkeményebben diktatórikus államokban sem tudja egy szűk kör (pláne egyvalaki) kizárólag a saját érdekeit érvényesíteni, valamennyire plurális felépítmény mellett pedig nagyon sokféle érdek eredője lesz a nyilván állandóan össze-vissza kóválygó végeredmény.

 

Pont ezért is értelmetlen komolyan hinni olyan konteókban, amelyek végeredményben egyetlen okra és akaratra akarnak mindig mindent visszavezetni.

Előzmény: _Berci (362526)
'Qanon Creative Commons License 2020.01.05 -1 0 362527

Igen, villamos energiára. A zöld energia és a versenyképesség... ipari államban?

 

Szatira: - miért nem lesz Kínában < Fridays for Future >?

             - mert Kínában már kommunizmus van, haha..

Előzmény: _Berci (362523)
_Berci Creative Commons License 2020.01.05 -15 0 362526

Kihagytad a biciklistak, meg a köfaragok erdekeit.

Előzmény: jee_c (362525)
jee_c Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362525

"Szerintem semmilyet, nemzeti érdek már nem létezik. "

Ez naív álláspont. :) Mindenfajta érdekek léteznek kezdve az egyéni, családi, csoport, céges, cégcsoportos, területi, nemzeti, nemzetszövetségi, kontinentális és végül az egész emberiségre vonatkoztatott közös érdekekig. (Elnézést, ha kihagytam valamit. :) )

Ja, és persze létezik "eszmék", vallások érdeke is.

Valójában ezek az érdekek összefüggenek, következnek egymásból, konszenzusos alapon vannak összegyúrva, és ezer más módon is származhatnak egymásból.

Előzmény: zöldkomcsi: (362514)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 3 362524

Lehet ezen gúnyolódni, de a szomorú valóság az, hogy ebben az esetben kb: nem csinálunk semmit, de azt legalább jó nagy csinnadrattával...

 

Ahogy írtam már, ha valóban jót akarnánk tenni, akkor oldjuk meg az ipari szintű, gazdaságos évszakos energiatárolást - majd adjuk át a know-how-ot az egész világnak gyorsan ingyen és bérmentve. Valójában mindenki boldogan átállna már a mai nap tiszta, emisszió-mentes megújuló energiaforrásokra globálisan - ha ez lehetséges lenne, de jelenleg még nem az, ráadásul nem csak gazdaságilag nem lehetséges - de sajnos technikai értelemben sem.

 

Persze olyan vallási fanatikusokkal, akikkel azt nem lehet megértetni, hogy a tetőkre rakott napelemekkel nem biztosítható a folyamatos és zökkenőmentes alapellátás MINDENFÉLE TÁROLÁS NÉLKÜL (pusztán mondjuk azok úgymond "smart gridbe kötözgetésével") - azokkal ezt nem igen lehet megbeszélni...

Előzmény: szilvatövis (362520)
_Berci Creative Commons License 2020.01.05 -15 0 362523

Kina azzal ervel (es valamennyire jogosan), hogy a jelenleg a levegöben koborlo CO2 jelentös reszet a XX. szazadban az USA, Europa, SZU krealta ... a gazdasaga extenziv bövitesehez pedig Kinanak MOST VAN SZÜKSEGE egyre több villamosenergiara!

Előzmény: szilvatövis (362520)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -3 0 362522

A helyes prioritások megtalálása még mindig nem megy.

 

Látod, hogy hülyék hozzá.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (362519)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -3 0 362521

Ez nyilvánvaló megoldás.

Magát az üzemanyagot (is) adóztatja majd, mint jelenleg.

 

Az már ettől független, hogy magát az autó birtoklását is, valamint esetleg annak használatát is bevonhatja ebbe.

Több lehetőség már nem hiszem, hogy akad. :)

Előzmény: z_a_p (362517)
szilvatövis Creative Commons License 2020.01.05 0 1 362520

A helyes prioritások megtalálása még mindig nem megy.

 

Igazad van... itt most újévi fogadalmat teszek:

Ezentúl nem fogok építeni egyetlen szénerőművet sem Kínában.

Akinek kicsit is szívügye a körntyezetvédelem, kövesse példámat!

Előzmény: advocatusdiaboli (362519)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362519

Nagyon helyes, tegyük hozzá, hogy ennek a műszaki feltételei már bő egy évtizeddel ezelőtt is teljes mértékben adottak voltak (és akkor mára már bejáratott lenne ez a monitoring), csak nem volt politikai akarat.

 

Ezzel együtt valahol szomorú, hogy végeredményben mindig az autókon rugózunk - miközben csak Kínában olyan új szénerőmű-kapacitások vannak éppen kiépítés alatt, amelyek önmagukban űberolni fogják az egész világ személykocsi-állományának emisszióját...

A helyes prioritások megtalálása még mindig nem megy.

Előzmény: z_a_p (362517)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -4 0 362518

De nemzet tudat az volt mindég, csak nem alapoztak arra államokat.

 

Dehogynem, kizárólag arra alapítottak.

Előzmény: zöldkomcsi: (362516)
z_a_p Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362517

http://www.automotor.hu/aktualis/az-osszes-uj-auto-egyeni-fogyasztasat-rogziti-az-eu/

 

Az is valószínű, hogy hosszú távon ez, mármint a reális és nem a WLTP-fogyasztás lesz a CO2-alapú adózás kiindulási alapja, illetve ez (a kWh-fogyasztás) lehet a villanyautók adóztatásának alapja.

zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.01.04 0 0 362516

A nemzetállam kb olyan sebességgel épül le ahogyan épült fel. De nemzet tudat az volt mindég, csak nem alapoztak arra államokat. "Hős vértől pirosult gyásztér, nemzeti nagylétünk temetője "...se volt Mohács valójában mert olyan akkor még nem létezett. A jaggelók elbuktak, ennyi volt az akkor.

Előzmény: Törölt nick (362515)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.04 -3 0 362515

Amíg nemzet, és nemzeti tudat létezik, addig az meg is jelenik ebben a formában is.

Előzmény: zöldkomcsi: (362514)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2020.01.04 0 0 362514

Szerintem semmilyet, nemzeti érdek már nem létezik. Talán régiókról ha lehet beszélni. 

Érintene az engem ha pl Csányi Sándor kínaiul, Mészáros Lőrinc meg arabusul beszélne?

Előzmény: Törölt nick (362513)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!