Keresés

Részletes keresés

faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30830
Pali bácsi a szüleitől ellesett trükköket tartotta be. Mikrobiológiáról még csak nem is hallott. Amikor egyszer falun tartottunk egy fórumot, hogy mit is kellene csinálni, hogy a tej egészben kibírja, amíg beér a tejgyárba, csak néztek, mint a moziban.
Előzmény: ribizli (30828)
ribizli Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30829
Ja, egyébként döbbenetes, mi mindent nem pakolnak a tejtermékekbe, én most már mindent olvasok. A legtöbb tejföl tejporból van, joghurtok szintén...
ribizli
ribizli Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30828
Szerintem Pali bácsi ösztönösen követte mindig is a HACCP előírásokat, hiszen a háziállat létfontosságú volt és drága kincs.
ribizli
Előzmény: TTAMAS (30815)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30827

Köszönöm a tanácsot, titokban ebben reménykedtem, azért is szóltam hozzá, bár ebben a topicban teljesen új vagyok. Meg éppen aktuális téma most nekem, reggel néztem a hűtőt, hogy ujra vajat kell csinálni.

Sajnos ez a fagyasztást sem birta sokáig, ott is keseredett.

Amúgy danonet én sem veszek, ha csak tehetem.

Előzmény: faág(i) (30825)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30826
de jó, danone-bojkottálók és vajimádók közé csöppentem!

Nálam is mindig a fagyasztóban figyel kb. egy kiló vaj, több csak azért nem, mert nincs hely. Adok Zitka Landorájának is egy esélyt, ha tényleg tejszínvaj, bár a Plus nem esik útba, de ha jó, beraktározok belőle. Majd beszámolok!
Előzmény: TTAMAS (30824)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30825
Egy jótanács: a forralt tej fölébe tegyél egy kiskanálnyi jó minőségű bolti tejfölt. Abban van tejsavbaktérium, attól inkább savanyú lesz a tejföl, és nem keserű. Ha hidegben tartod, és nem "oltod be", csak olyan baktériumok tudnak elszaporodni, amik bírják a hideget, ezek okozzák a  keserű ízt.
Előzmény: Törölt nick (30822)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30824
A vaj kiválóan fagyasztható, ne hagyd tönkremenni a jó kis házi vajadat.
Előzmény: Törölt nick (30822)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30823
Ok, csak fééltem, hogy kezdek unalmassá válni. Ebben a topicban még teljesen új vagyok, végigolvasni meg gyakorlatilag lehetetlen ennyi hozzászólást. Igy aztán nem tudom, mennyit szoktatok rágódni egy-egy ilyen csonton.
Előzmény: TTAMAS (30821)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30822

A vaj-témához egy on:

Háztól hozzák nekem a tejet (vidéki nagyváros szélén lakom), és felforralás után másnap a fölét mindig leszedem. ezt használom főzéshez, sütéshez (esetleg kefirrel kikeverve) tejföl helyett. Amikor megmarad több napi, akkor írósvajat verek belőle, frissen zseniálisan finom! (valóban ez nyáron sárga, télen vajszinfehér).

Viszont nagyon hamar keseredik, valószinűleg nem mosom ki eléggé belőle az írómaradványokat.

Most is ott vár egy adag tejföl a hűtőben.

TTAMAS Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30821

A téma (sütéshez, főzéshez vaj/margarin és milyen) nagyonis on.

 

A többi meg kell hozzá, hogy emberi legyen. :))

Előzmény: faág(i) (30820)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30820
Ok, te tudod. Én ezt az offtopic témát lassan be is fejezném, csak annyit még, hogy én valóban megveszek mindenféle noname vajakat, egyszerre általában 1 kg-ot, mert sokat használunk, de még soha nem fordult velem elő ilyesmi. Viszont vettem már nagyon drága márkás német vajat, ami avas volt.
Előzmény: Zitka (30817)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30819
Akkor valszeg más útvonalakon járunk. Vagy csak eltelepítették a tehénkéket a vasút mellé... De tény, hogy kevesen vannak, nálunk is faluban reggelente kihajtották őket, este meg be, jött vagy 20 tehén a mi utcánkban is, és maguktól fordultak be a saját portájukra: ezt mindig csodáltam... Most meg már évek óta nem láttam bocikát... :-(
Előzmény: TTAMAS (30818)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30818

Az Alföldön nőttem fel, emlékszem, régen mennyi tehén legelt. A szomszéd meg mindennap hozta nekünk a tehéntejet.

Ehhez képest nemrég egy kb. 800 km-es úton (ebből 0 atópálya) egyetlen tehenet se láttam.

Előzmény: Törölt nick (30816)
Zitka Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30817

Egy darabig én is "bármilyen" vajat vettem sütéshez. Aztán egyszer közvetlenül egymás után olvasztottam fel a Dini-t, meg ezt a németet. Háááát..... A diniből egy fehér, habos, vizes lötty lett, pedig a felirat szerint az is 80%-os. A németből meg amilyen kell, szép sárgás olvasztott vaj. Azóta nem veszek tízdekás noname vajakat.

Előzmény: faág(i) (30813)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30816
Jó is, hogy autópálya mellett nem látni legelésző tehénkét, viszont a Magyar Államvasutak kevésbé frekventált, és IC-t sajnálatosan nélkülöző vonalai mentén bizony mindenféle lábasjószág elő-elő fordul, még birkanyáj is...
Előzmény: TTAMAS (30815)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30815

Elég régen láttam legelő tehenet, pedig sokat járok az országban. Lassan már tehén se lesz nálunk, nemhogy legelne.

(Mintha az EU csatlakozás ennek is betett volna. HACCP vs. Pali bácsi tehénkéje.)

Előzmény: Lappantyú (30812)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30814
Persze, itt is vannak, de valóban elhanyagolható a "Pali bácsiktól" az iparba érkező "háztáji" tej.  Legeltetni nagyüzemben csak a húsmarhákat  szokták. A falusi legelőkön tartott állatok tejét sok nagyvállalat meg sem veszi, mert olyan kevés, hogy nem érdemes elmenni érte.
Előzmény: Lappantyú (30812)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30813
Én még sose vettem Landorát, majd legközelebb megnézem. Biztos finom. Én is szoktam ám venni külföldie vajakat is, pl. Landbuttert, de sütni, főzni meg bármelyik vaj jó. Margarint viszont elvből nem használok:)
Előzmény: Zitka (30811)
Lappantyú Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30812

Na persze, legeltetett tehenek már csak Új-Zélandon és Ausztriában vannak.

 

azért ez nem feltétlen van így. a tej egy részét (bár biztosan nagyon-nagyon kicsi részét) a tejfeldolgozók vidéki Pali bácsiktól veszik, kik csarnokba viszik be a tejet. ezen Pali bácsi tehenei még legelnek. nyilván nagyon kevesen vannak és számuk elhanyagolható a nagyüzemben tenyésztett tehenekéhez képest, de azért én a saját szememmel szoktam látni legelő teheneket ebben a mi országunkban. :-)

Előzmény: faág(i) (30810)
Zitka Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30811
Most csak Landora van itthon, azon semmi egyéb gyanús összetevő nincs feltüntetve. Ja, és kifejezetten rá van írva, hogy Süssrahm. Értelmezésem szerint akkor ez édes tejszínből készül, nem savanyúból.  Majd legközelebb megnézem, mi van ráírva az ócccsó :-) magyar teavajakra.
Előzmény: faág(i) (30810)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30810

Nem is kell hozzá érteni, én csak azért irtam ide, mert embertelenül sokféle vajat kellett megkóstolnom (persze mind a hazai fajtából voltak). Azt nem tudom elképzelni, hogy miért tennének tejport a vajba, hiszen az, mint tudjuk, 99 %-ban tejzsír + víz, más nincs benne. Meg még nem lehet benne tartósítószer sem, mert akkor már tilos vajnak hívni (ellentétben ugye a margarinnal)

Ha mégis van benne pl. béta-karotin (hogy szép sárga legyen, mert ugye a vevők azt hiszik, a sárga vaj jobb), akkor azt KÖTELEZŐ RÁÍRNI! Javaslom, olvasgasd az "összetevők" szöveget. Ha nem találsz semmit, azaz egyszerűen csak úgy hívják a terméket, hogy vaj, akkor az csak tejszínből készült, ahogy kellene. 

Szín: ha a tehénke legel és nyár van, akkor sok karotin halmozódik fel a tejzsírban és az mind a vajba kerül. Na persze, legeltetett tehenek már csak Új-Zélandon és Ausztriában vannak. Szóval, kicsi az esély, hogy ilyet kapj.

Előzmény: Zitka (30806)
Zitka Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30809
Én se nagyon szoktam, de most elcsábultam. Többet nem fogok. .-) Más cuccukat nem is vettem már évek óta.
Előzmény: TTAMAS (30807)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30808
Én még akkor se... Szerintem egyszerűen nem jók a cuccaik (kefír, joghurt, tejföl), kivéve talán 1-2 fajta gyümijoghurtot...
Előzmény: TTAMAS (30807)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30807

Danone-t csak akkor veszek, ha nagyon kell és nincs más.

Előzmény: Zitka (30804)
Zitka Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30806

De pont az az érdekes, hogy inkább a magyar vajnak van avas-savanykás íze. Hiába jó még 2-3 hétig a szavatossága szerint. A Meggle-ben állítólag tejpor is van. Most nem tudom leellenőrizni, mert nincs itthon.

Tény az, hogy amíg a szuperakciós gagyi vaj 99 ft/100 g, addig a Landora sokkal olcsóbb, és finomabb.  Nem értek a tejiparhoz, csupán az érzékszerveimre bízom a választást :-), de a magyar vaj sápadt, fehér, a német meg szép sárga. Pont olyan, mint gyerekkorunkban volt a magyar is.

Előzmény: faág(i) (30805)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30805

Na, azért látszik, hogy csak kis hazánkban gondolkodom...

Szóval, itthon édes tejszínből gyártják a vajat. Ennek az íze nem annyira aromás, mint a másik fajta, amit Mo-n kívül Európában mindenhol gyártanak: a savanyú tejszínvaj. Ez utóbbit ráadásul sózni is szokták. A német vajat - amiket írsz - azok savanyú tejszínből készülnek (a Meggle is).

Zitka Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30804

Nem sósak! Teljesen natur.

 

akszin: IGEN! :-))) Nagyon finomak. És jóóó sok van benne. :-)

A múltkor nagyon megharagudtam a danone K+F-re. BEvásárlás közben a kosaramba ugrott egy 4 db-os akciós csomag. Csak otthon vettem észre, hogy nem 150, hanem 125 g-osak. :-(

Előzmény: TTAMAS (30802)
faág(i) Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30803
Hát, anélkül, hogy vitatkozni szeretnék: a normál vaj alapanyaga, összetétele, a gyártás módja azonos minden gyártónál. Nagy különbségek csak akkor vannak, ha valamilyen faksznis terméket veszel (pl. van a Meggle-nek joghurtos vaja, annak tényleg más az íze). Ettől eltekintve nagyon fontos, hogy mennyire friss a termék (szav. időt mindig nézd meg, legalább 10 nap legyen még rajta!). Én lehúztam 20 évet egy tejipari vállalatnál, évekig ott voltam a vaj gyártási tételek érzékszervi bírálatánál, hát mondhatom, nem volt különbség a tételek között. Na persze, ha valami hiba van a gyártásban vagy a tej termelésénél, az más. De akkor kiérzik (pl. lehet keserű, vagy avas).
Előzmény: Zitka (30800)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30802

Berg - 349 ft/250 g, Landora 229 ft/250 g.

 

Azok nem sózott vajak?

Előzmény: Zitka (30800)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.14 0 0 30801
A Plusz sajátmárkás cuccok szerintem is nagyon jók, és viszonylag olcsók is. Mi mostanság a négymagos gyümölcsjoghurtra cuppantunk rá.
Előzmény: Zitka (30800)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!