Pali bácsi a szüleitől ellesett trükköket tartotta be. Mikrobiológiáról még csak nem is hallott. Amikor egyszer falun tartottunk egy fórumot, hogy mit is kellene csinálni, hogy a tej egészben kibírja, amíg beér a tejgyárba, csak néztek, mint a moziban.
Ja, egyébként döbbenetes, mi mindent nem pakolnak a tejtermékekbe, én most már mindent olvasok. A legtöbb tejföl tejporból van, joghurtok szintén... ribizli
Köszönöm a tanácsot, titokban ebben reménykedtem, azért is szóltam hozzá, bár ebben a topicban teljesen új vagyok. Meg éppen aktuális téma most nekem, reggel néztem a hűtőt, hogy ujra vajat kell csinálni.
Sajnos ez a fagyasztást sem birta sokáig, ott is keseredett.
de jó, danone-bojkottálók és vajimádók közé csöppentem!
Nálam is mindig a fagyasztóban figyel kb. egy kiló vaj, több csak azért nem, mert nincs hely. Adok Zitka Landorájának is egy esélyt, ha tényleg tejszínvaj, bár a Plus nem esik útba, de ha jó, beraktározok belőle. Majd beszámolok!
Egy jótanács: a forralt tej fölébe tegyél egy kiskanálnyi jó minőségű bolti tejfölt. Abban van tejsavbaktérium, attól inkább savanyú lesz a tejföl, és nem keserű. Ha hidegben tartod, és nem "oltod be", csak olyan baktériumok tudnak elszaporodni, amik bírják a hideget, ezek okozzák a keserű ízt.
Ok, csak fééltem, hogy kezdek unalmassá válni. Ebben a topicban még teljesen új vagyok, végigolvasni meg gyakorlatilag lehetetlen ennyi hozzászólást. Igy aztán nem tudom, mennyit szoktatok rágódni egy-egy ilyen csonton.
Háztól hozzák nekem a tejet (vidéki nagyváros szélén lakom), és felforralás után másnap a fölét mindig leszedem. ezt használom főzéshez, sütéshez (esetleg kefirrel kikeverve) tejföl helyett. Amikor megmarad több napi, akkor írósvajat verek belőle, frissen zseniálisan finom! (valóban ez nyáron sárga, télen vajszinfehér).
Viszont nagyon hamar keseredik, valószinűleg nem mosom ki eléggé belőle az írómaradványokat.
Ok, te tudod. Én ezt az offtopic témát lassan be is fejezném, csak annyit még, hogy én valóban megveszek mindenféle noname vajakat, egyszerre általában 1 kg-ot, mert sokat használunk, de még soha nem fordult velem elő ilyesmi. Viszont vettem már nagyon drága márkás német vajat, ami avas volt.
Akkor valszeg más útvonalakon járunk. Vagy csak eltelepítették a tehénkéket a vasút mellé... De tény, hogy kevesen vannak, nálunk is faluban reggelente kihajtották őket, este meg be, jött vagy 20 tehén a mi utcánkban is, és maguktól fordultak be a saját portájukra: ezt mindig csodáltam... Most meg már évek óta nem láttam bocikát... :-(
Egy darabig én is "bármilyen" vajat vettem sütéshez. Aztán egyszer közvetlenül egymás után olvasztottam fel a Dini-t, meg ezt a németet. Háááát..... A diniből egy fehér, habos, vizes lötty lett, pedig a felirat szerint az is 80%-os. A németből meg amilyen kell, szép sárgás olvasztott vaj. Azóta nem veszek tízdekás noname vajakat.
Jó is, hogy autópálya mellett nem látni legelésző tehénkét, viszont a Magyar Államvasutak kevésbé frekventált, és IC-t sajnálatosan nélkülöző vonalai mentén bizony mindenféle lábasjószág elő-elő fordul, még birkanyáj is...
Persze, itt is vannak, de valóban elhanyagolható a "Pali bácsiktól" az iparba érkező "háztáji" tej. Legeltetni nagyüzemben csak a húsmarhákat szokták. A falusi legelőkön tartott állatok tejét sok nagyvállalat meg sem veszi, mert olyan kevés, hogy nem érdemes elmenni érte.
Én még sose vettem Landorát, majd legközelebb megnézem. Biztos finom. Én is szoktam ám venni külföldie vajakat is, pl. Landbuttert, de sütni, főzni meg bármelyik vaj jó. Margarint viszont elvből nem használok:)
Na persze, legeltetett tehenek már csak Új-Zélandon és Ausztriában vannak.
azért ez nem feltétlen van így. a tej egy részét (bár biztosan nagyon-nagyon kicsi részét) a tejfeldolgozók vidéki Pali bácsiktól veszik, kik csarnokba viszik be a tejet. ezen Pali bácsi tehenei még legelnek. nyilván nagyon kevesen vannak és számuk elhanyagolható a nagyüzemben tenyésztett tehenekéhez képest, de azért én a saját szememmel szoktam látni legelő teheneket ebben a mi országunkban. :-)
Most csak Landora van itthon, azon semmi egyéb gyanús összetevő nincs feltüntetve. Ja, és kifejezetten rá van írva, hogy Süssrahm. Értelmezésem szerint akkor ez édes tejszínből készül, nem savanyúból. Majd legközelebb megnézem, mi van ráírva az ócccsó :-) magyar teavajakra.
Nem is kell hozzá érteni, én csak azért irtam ide, mert embertelenül sokféle vajat kellett megkóstolnom (persze mind a hazai fajtából voltak). Azt nem tudom elképzelni, hogy miért tennének tejport a vajba, hiszen az, mint tudjuk, 99 %-ban tejzsír + víz, más nincs benne. Meg még nem lehet benne tartósítószer sem, mert akkor már tilos vajnak hívni (ellentétben ugye a margarinnal)
Ha mégis van benne pl. béta-karotin (hogy szép sárga legyen, mert ugye a vevők azt hiszik, a sárga vaj jobb), akkor azt KÖTELEZŐ RÁÍRNI! Javaslom, olvasgasd az "összetevők" szöveget. Ha nem találsz semmit, azaz egyszerűen csak úgy hívják a terméket, hogy vaj, akkor az csak tejszínből készült, ahogy kellene.
Szín: ha a tehénke legel és nyár van, akkor sok karotin halmozódik fel a tejzsírban és az mind a vajba kerül. Na persze, legeltetett tehenek már csak Új-Zélandon és Ausztriában vannak. Szóval, kicsi az esély, hogy ilyet kapj.
De pont az az érdekes, hogy inkább a magyar vajnak van avas-savanykás íze. Hiába jó még 2-3 hétig a szavatossága szerint. A Meggle-ben állítólag tejpor is van. Most nem tudom leellenőrizni, mert nincs itthon.
Tény az, hogy amíg a szuperakciós gagyi vaj 99 ft/100 g, addig a Landora sokkal olcsóbb, és finomabb. Nem értek a tejiparhoz, csupán az érzékszerveimre bízom a választást :-), de a magyar vaj sápadt, fehér, a német meg szép sárga. Pont olyan, mint gyerekkorunkban volt a magyar is.
Na, azért látszik, hogy csak kis hazánkban gondolkodom...
Szóval, itthon édes tejszínből gyártják a vajat. Ennek az íze nem annyira aromás, mint a másik fajta, amit Mo-n kívül Európában mindenhol gyártanak: a savanyú tejszínvaj. Ez utóbbit ráadásul sózni is szokták. A német vajat - amiket írsz - azok savanyú tejszínből készülnek (a Meggle is).
akszin: IGEN! :-))) Nagyon finomak. És jóóó sok van benne. :-)
A múltkor nagyon megharagudtam a danone K+F-re. BEvásárlás közben a kosaramba ugrott egy 4 db-os akciós csomag. Csak otthon vettem észre, hogy nem 150, hanem 125 g-osak. :-(
Hát, anélkül, hogy vitatkozni szeretnék: a normál vaj alapanyaga, összetétele, a gyártás módja azonos minden gyártónál. Nagy különbségek csak akkor vannak, ha valamilyen faksznis terméket veszel (pl. van a Meggle-nek joghurtos vaja, annak tényleg más az íze). Ettől eltekintve nagyon fontos, hogy mennyire friss a termék (szav. időt mindig nézd meg, legalább 10 nap legyen még rajta!). Én lehúztam 20 évet egy tejipari vállalatnál, évekig ott voltam a vaj gyártási tételek érzékszervi bírálatánál, hát mondhatom, nem volt különbség a tételek között. Na persze, ha valami hiba van a gyártásban vagy a tej termelésénél, az más. De akkor kiérzik (pl. lehet keserű, vagy avas).