Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 2 362572

A Skoda mindenképpen racionálisabbnak tűnik, feltehetően olcsóbban lesz fenntartható is. A Civicek híresen jó megbízhatóságú autók - de ez nem a 10+ éves, öregedő járművekről szól.

 

Általában az a baj, hogy az összes belinkelt kocsi az a kategória, ahol már nem "típust, adatlapot, felszereltséget, hírnevet" - hanem, ha bölcsen járunk el - akkor kizárólag konkrét állapotot veszünk (amit fel kell mérni, és azt képekről nem lehet felmérni), mert ennyi idős korára egy autónak kb: akármi baja lehet az előélet függvényében. Az is lehet, hogy konkrétan semmi, tényleg előfordulnak tíz éves, de garazsírozott, megkímélt, nagy gonddal ápolt és karbantartott kocsik, amelyek jóformán újszerűek és a műszaki állapotuk is szinte újnak tekinthető - de ugyanezen típusból ugyanilyen korúan, akár papíron hasonló futásteljesítményekkel komplett romhalmazok is bőven vannak... 

Előzmény: Kisfiatal (362564)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362571

Azok miatt a cipőben lévő kavicsok miatt nem tud tartósan menetelni egy ilyen rezsim sem - leuralhat egy évtizedet, akár 1-2 generációt is - de minél többet, annál nagyobbat fog a végén taknyolni...

Abban persze igazad van, hogy az egyén szempontjából ez már akár mindegy is lehet - egy-két generációnak ráment a teljes élete nálunk is a szocialista kísérletezésre (és adott esetben thétához hasonlóan most pont azért sírja vissza, mert pszichésen képtelen feldolgozni azt, hogy ez bizony odalett...).

 

De én most nem erről beszéltem, most teljesen elvi síkon "társadalom-mérnökösködtem", és ennek kapcsán mutattam rá, hogy az igazi totális "emberevő" diktatúrák mindig végesek, ezek nem tartósan működtethető modellek.

Előzmény: GPS (362567)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 2 362570

"De 2 év múlva már szabályos választást nyert volna."

 

Ad1: Nem nyert volna.

Ad2: Ha mégis nyert volna, sem tudott volna jobbat produkálni, és újra elküldték volna a rákba (ahogy az nálunk is megtörtént).

 

Az okfejtés egyébként visszavisz ahhoz a kályhához, amelynél ücsörögve már sokat töprengtünk azon, hogy lehetne a demokratikus modellen úgy javítani, hogy a lényeg azért megmaradjon - a nagyon problémás, esetenként akár életveszélyes (legitim, demokratikus úton is hatalomra juthatnak azt valójában felszámolni, a másképpen gondolkodókkal meg leszámolni akaró erők) hibák pedig kiiktatásra kerüljenek.

Aki 94-ben a szocikat szavazta vissza, az valójában a Kádári rezsim látszat-stabilitására szavazott, ugyanakkor azt nem volt képes megérteni, hogy pont az a rezsim generálta azt a helyzetet, amit végül saját maga már nem is tudott kezelni-megoldani, és ami miatt a mostani helyzet előállott...

Előzmény: zoldcomchy (362568)
zoldcomchy Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362569

Jajj, Advo - ezek az "ellenálló"k, meg másképp gondolkodók, meg a suttogó ellenállás, úgy általában - ezek mind csak kavicsok a cipőben.

Kellemetlenek - de nem meghatározóak. Vagyis hol befolyásolják ezek az autokráciák ámokfutását? Sehol.

 

Addig nem míg az elit összezárt. Akkor lesz jelentősége amikor az szakad ketté.

 

Én nem az emberek gondolkodásáról, vagy a lelkivilágáról beszéltem - hanem a korlátlan és ellenőrzés nélküli, egyszemélyi  hatalomról.

 

Az mindég jó, csak nem ok az hanem következmény. A társadalom mélyében történik valami amitől elkezd egyfele húzni. A "caligula" és a "néró" nem oka ennek hanem következménye.

Előzmény: GPS (362567)
zoldcomchy Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362568

a mélyben fortyogott az egész, és alig várta a lehetőséget, hogy kitörhessen... Pontosan mutatja a stratégia sikerességének fokát, hogy ért véget - kártyavárként omlott össze pillanatok alatt, végül a Conducator az országból elmenekülni sem tudott, és egy fal előtt végezte...

 

De 2 év múlva már szabályos választást nyert volna. Akkor nem hagyhatták életben mert az rémálom lett volna ha elkezd dumálni nyilatkozgatni pl a hágai bíróságon.

Most lehet ez probléma világszerte egyelőre sehol nem lehet kit mit állítani a falhoz. Magyarország lehet szerencsés helyzetben mert itt kezd kialakulni valami.

 

Nem vonom vissza a + minősítést, bár ezt nem olvastam mikor klickeltem. Van valami ideológiai prekoncepciód ami időnként felülír nálad mindent. Románia egy jó ellenpélda a korabeli "elmúltnyócévünkre", mert annyi volt a Fekete János - Marjai József politika is ha datáljuk 1982. az IMF be belépéstől 90 ig. Na, a román ennek éppen ellentéte volt mert nem csak fel nem vették a kölcsönöket hanem de azt a keveset is viszafizeték ami volt nekik. De nem kerültek jobb helyzetbe még se. Ami érdekes, hogy már megint kezdik, a szigorú magyar költségvetéssel szemben ott most meg eladósodnak, már megint éppen ellenkező irányba mennek. Meglátjuk ebből mi lesz.
Ha más párhuzamot keresünk a kkor a kgst a szovjet birodalom felbomlása fejeződött be ott akkor, a kgb intenzív közreműködésével, majd kövwette maga a szu is. ebben az összefüggésben, forgatókönyvben az Erdogan önpuccsolása a megfelelője és az usa bukása kell következzen. ...ha ugyan az a forgatókönyv?

 

Minden hasonlat sántít, de az a szabadságra jólétre vágyó román nép és az egyébként elmebajos gonosz diktátor az meséskönyvbe való inkább. (-:

Előzmény: advocatusdiaboli (362561)
GPS Creative Commons License 2020.01.05 0 1 362567

 

sosem sikerült a társadalmat teljesen agymosni és kritika nélkül valami ideológia/hatalom igájába hajtani - mindig maradt kétkedés/ellenállás a társadalomban, mindig maradtak "ellenzékiek", és ez végül mindig kikezdte a monomániás uralmakat.

 

Jajj, Advo - ezek az "ellenálló"k, meg másképp gondolkodók, meg a suttogó ellenállás, úgy általában - ezek mind csak kavicsok a cipőben.

Kellemetlenek - de nem meghatározóak. Vagyis hol befolyásolják ezek az autokráciák ámokfutását? Sehol.

 

 - 10 emberből 8 a pokolba kívánja a stadionokat és a futball-ámokfutást. Na és?

8-nak nem sikerült átmosni az agyát (köztük még hatalom-pártiaknak sem ebben a kérdésben) - na és hol számít ez?

 

- Az évek alatt, az oktatás helyett az  ezermilliárdos futballra elherdált pénzekkel sem ért egyet a többség - és akkor mi van? További milliárdok zúgnak ki naponta a futballra - közpénzből -  még a határon túlra is (mint ha azoknak is erre lenne a legnyagyobb szükségük).

 

- Vagy mindenkinek tetszik tán az EU-val való baszakodás - illetve az ingyenpénzek elfogytával a kilépésre tett előkészítő lépések? Ugyan már.

Na és? Ha oda kerül a sor, módosítva lesz az Alkotmány annak az egy embernek az akarata szerint (persze, az általa uralt törvényhozáson keresztül - hót "demokratikusan"). 

 

Én nem az emberek gondolkodásáról, vagy a lelkivilágáról beszéltem - hanem a korlátlan és ellenőrzés nélküli, egyszemélyi  hatalomról.

.

Előzmény: advocatusdiaboli (362561)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -4 0 362566

Ja, ezt már mondtad.

Akkor is ostobaság volt, most is az a napelemes beruházásba belekeverni az egész házat.

Nem azzal éri el a 0 számlát, hanem a házától független elszámolási rendszerrel támogatott, utólagos beruházással.

 

Éppen egy dologhoz nincsen köze ennek.

A ház árához.

Előzmény: zoldcomchy (362563)
mica-r Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362565

Lehet hogy a Civic kényelmetlenebb. A formája miatt a ki-be szállás is az lehet. (ha valaki kényes erre) 

De valószínűleg megbízható autó.

Előzmény: Kisfiatal (362564)
Kisfiatal Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362564

A Civic drágább, konkrétan ezt az egy darabot találtam ami elfogadható kondíciókkal van.. A forma kicsit megosztó :) De am bejön. A Skoda hagyományosabb, olcsóbb, és a hajtáslánca is jó, és a kocsi is megbízható.

De pl jobb lenne ez a németből behozott Civic, ami majdnem 2x annyit futott és 3 évvel öregebb, mint a majd fele annyit futott, Mo-i Skoda? Talán a motorja ránézésre megbízhatóbb, de mondom, az 1.2 TSIről sem írtak rosszakat, 200e km körülig. Az meg nekem vagy 10 év..  

De lehet, h a Civicet könnyebb lenne eladni esetleg később, és jobban tartaná az árát. Hosszú távra veszek am autókat, olyan 8-10 év. Nem vagyok egy nagy cserélgetős-csencselős típus :)

Akkor marad az h egyrészt ki kéne pbálni (Skodát már vezettem és bejött), ill amelyikből jobbat kapok/jobb áron kapok, de ez gyanús h a Skoda lenne.. Mármint jobb áron, vagy ugyanannyiért kevesebbet futott, fiatalabb..

Előzmény: advocatusdiaboli (362562)
zoldcomchy Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362563

Igen, ismerős dicsekszik, hogy a 3 M költséggel létesített napelem az újonnan épült házát függetleníti a hálózattól. Igen, árammal fűt és valóban 0 költséggel. csak éppen elfelejti hozzá tenni, hogy mennyibe is került az egész ház. Jó házat épített, de nem 3 hanem 13 M az a költség amivel elérte ezt. Más meg annyiból lakik, igaz, több tízezer havi rezsi mellett.

Előzmény: advocatusdiaboli (362548)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362562

Miért kérdezel, ha a lelked mélyén úgyis tudod, mit akarsz..??.. ;-)))

Előzmény: Kisfiatal (362558)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 3 362561

Nem egy malomban őrlünk...

Persze, az átlagember szemével nézve nyomasztóan eluralt, monomániás világokat alakítottak ki nagyon nagy számban a történelemben.

 

Másfelől: sosem sikerült a társadalmat teljesen agymosni és kritika nélkül valami ideológia/hatalom igájába hajtani - mindig maradt kétkedés/ellenállás a társadalomban, mindig maradtak "ellenzékiek", és ez végül mindig kikezdte a monomániás uralmakat.

 

De tudod mit, inkább másképpen fogalmazom, hogy végre megértsd: az emberek testét uralni sem könnyű, de megvalósítható - a lelküket azonban nem tudod uralni. Te nyilván a lelked mélyén állandóan az általad megért Ceausescu-diktatúrára gondolsz, de akkor arra is pontosan emlékezhetsz, hogy az emberek többsége egyáltalán nem hitte el a baromságokat, nem azért tapsolt, mert egyetértett, hanem mert muszáj volt (egy kis részük meg azért, mert neki az nagyon megérte), és ami fő: a mélyben fortyogott az egész, és alig várta a lehetőséget, hogy kitörhessen... Pontosan mutatja a stratégia sikerességének fokát, hogy ért véget - kártyavárként omlott össze pillanatok alatt, végül a Conducator az országból elmenekülni sem tudott, és egy fal előtt végezte...

Előzmény: GPS (362560)
GPS Creative Commons License 2020.01.05 0 1 362560

 

Ettől függetlenül olyan soha nem volt, hogy egy országot/társadalmat/gazdaságot tényleg totálisan ellenőrzése alatt tudott volna tartani egy egyszemélyi diktatúra, és valaki a saját személyes akaratát minden kérdésbe rá tudta volna kényszeríteni arra.

 

Csak egyet kérdek: te melyik országban élsz?

 

Mert de jure igazad van... ám de facto a helyzet teljesen más - főleg, ha egy gyakorlatilag egypártrendszer alkotmánymódosító-erejű, egyszemélyi feje nem uralná a törvényhozást, a végrehajtást, a jogot és a (főleg írott és országos) sajtót - egy személyben.

 

Többen kérdezték már, hogy létezik-e és ha igen ki az az ember - aki ennek az egy személynek nemet tud (vagy mer) mondani - illetve érdemben szembeszegülni vele?

 

Nem volt válasz egyik esetben sem. Annyira nem, hogy ilyen felállásban még az "oligarcha" szó is értelmét veszti - hisz a klaszikus oligarchiának politika-befolyásoló ereje van... ami egy autokráciában viszont nincs (hisz még a csúcs-elit léte is cérnaszálon függ az autokratától).

 

 

Amit írsz olyan idealisztikusnak tűnik, mint ha valamelyik skandináv demokráciáról (vagy-ból) értekeznél az egyszemélyi autokráciáról.

.

Előzmény: advocatusdiaboli (362540)
Kisfiatal Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362559

Tehát egy típuson belül (az adott Fabia) nem egyforma alkatrészek?? 

Előzmény: mica-r (362556)
Kisfiatal Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362558

2015-től lettek szíjasak és 16 szelepesek. Addig lánccal voltak. Skoda Rapid klubon megbízhatónak írják le a típust, 200+ ezer km-ekkel gond nélkül..

Előzmény: advocatusdiaboli (362555)
mica-r Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362557

Na jó, de 4-5 éves autó többe kerül jóval.

Egyébként ha véletlenül még nem volt cserélve a lánchajtás, akkor sem irdatlan költség.

Előzmény: advocatusdiaboli (362555)
mica-r Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362556

Alkatrész szinten lehet vacakabb. Lásd a régi Fabia ismert gondja volt, hogy a legolcsóbb fapados verziónak sok alkatrésze 6-8 évesen már pusztult, (pl a kábelezés). A drágább kiviteleknél nem volt jellemző.

Előzmény: Kisfiatal (362554)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362555

Hát, ezek egyike sem éppen új autó már - és az 1.2Tsi-ről nagyon sok vegyes tapasztalat van... Ha a kocsi 2012/13-as, akkor már valószínűleg a 2011 után használt szélesebb vezérműlánccal szerelt, de azok sem voltak igazán jól beváltak, valamikor 13/14 tájékán átváltottak vezérműszíjra, azok kevésbé problémásak, de nem tudni, ez melyik...

Előzmény: Kisfiatal (362539)
Kisfiatal Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362554

Ha állítólag egy gyárban készül a Rapiddal(cseheknél), akkor miért lenne rosszabb? Komolyan kérdezem. Én ebből azt gondolom, hogy tökugyanaz az autó, csak más az eleje-hátulja.

Előzmény: mica-r (362552)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 2 362553

Erre voltaképpen én is kitértem - de számomra a fő kérdés az, hogy ettől függetlenül megmaradnak-e az egyéb hírforrások is?

 

Induljunk ki abból, hogy ha a "mainstream" által szolgáltatott információ tartósan nem felel meg a valóságnak - akkor az szép lassan ki fog bukni, és vagy kényszerűségből legalább nagyjából igazat mond a "mainstream média" is - vagy pont úgy elveszíti végül teljesen a hitelességét, ahogy elveszítette az állami/párt propaganda azt a "béketáborban" is, megtanult mindenki a "sorok között olvasni", és rendszeresen alternatív hírforrásokból tájékozódni.

Mivel a netes korszakban borzasztóan könnyű információhoz jutni - és a korábbiakhoz képest nagyságrendekkel egyszerűbb, olcsóbb azt az emberekhez eljuttatni is - így igazándiból a közvélemény "leuralása" egyre nehezebb.

Nem teljesen kivitelezhetetlen persze most sem, de mint korábban is írtam - ez már nem arról szól, hogy mindenkit képesek legyünk "agymosni", hanem arról, hogy adott esetben az érdekeink érvényesítéséhez, vagy pl: egy választások megnyeréséhez elégséges nagyságú csoportot tudjunk elérni. Amúgy, ha monopolizálni igyekszik a tájékozódási lehetőségeket egy érdekcsoport/kormányzat - akkor manapság leszűrhető a következtetés, miszerint ez nem annyira jó, és nem igazán hosszú távú perspektíváról szóló történet - a tűrésküszöb folyamatosan emelkedni fog, egyre többen ábrándulnak ki, válnak szkeptikussá - és a végén meredeken növekvő energiaráfordítás mellett is csak egy folyamatosan erodálódó bázist sikerül megtartani - a vége pedig az lesz, hogy már a közpénzek elviselhetetlen (és törvénytelen) nagyságrendű propagandára pazarlása és a médiapiac szinte 100%-os leuralása mellett is végül elveszíti a közbizalmat/választásokat az adott csoport.

Előzmény: Boróka Mihály (362537)
mica-r Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362552

Nem mind1.

(de nekem mindegy)

Előzmény: Kisfiatal (362549)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -3 1 362551

A Gőgös Gúnár Gedeon ugyanilyen szép mesékkel van tele.

Akkor is gágogott, amikor a többi csöndben aludt.

 

Hát nem csodálatos? :)

Előzmény: GPS (362544)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -3 0 362550

 Minden további nélkül tudnék én is olyan napelemes rendszert pakolni a házam tetejére, a kamrában egy nagyobb UPS-el, ami szaldós elszámolással az ELMŰ irányába éves szinten kb: nullázná a villanyszámlámat, 

 

Tudnál, csak fáj a térded. :)

Előzmény: advocatusdiaboli (362548)
Kisfiatal Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362549

Ez konkrétan a Skoda gyárban készül, megegyezik a Rapiddal :) Tehát teljesen mind1, ízlés kérdése.

Előzmény: mica-r (362545)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.01.05 -1 1 362548

Ne komolytalankodjunk. Minden további nélkül tudnék én is olyan napelemes rendszert pakolni a házam tetejére, a kamrában egy nagyobb UPS-el, ami szaldós elszámolással az ELMŰ irányába éves szinten kb: nullázná a villanyszámlámat, ugyanakkor egy-egy, legfeljebb pár órás áramszünet idejére a folyamatos áramellátásomat is biztosítaná.

Ettől még a legkevésbé sem lenne független a házam a hálózattól, meg általában a külső energia-forrásoktól - fűtésről ugyebár még nem beszéltünk...

 

Ezek gyerekes szintű megközelítések.

Előzmény: GPS (362544)
jee_c Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362547

Így van.

Én csak arra a nonszensz állításra reagáltam, hogy "nem léteznek nemzeti érdekek".

Előzmény: Boróka Mihály (362537)
,m,1710 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362546

Igy igaz, mert ezeknek a hirhedt diktaturáknak a ereje arrament, hogy védje sajátmagát a népétöl állandoan

a kgb miliokat foglalkoztatott ,nem is értek meg száz évet sem mig bedöltek saját sulyuk alatt.

Előzmény: advocatusdiaboli (362540)
mica-r Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362545

Seatot ne mvennék, az a konszern leggyengébb minőségét adja.

Előzmény: Kisfiatal (362539)
GPS Creative Commons License 2020.01.05 0 0 362544
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.05 -1 0 362543

civic

Előzmény: Kisfiatal (362539)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!