Az a jó hőmérő amely min 50 cm hosszú kapillárissal, a végén az érzékelővel rendelkezik. A hőmérő érzékelőjét mindíg a tűztérben kemence száj mellet bal v jobb oldalon kell elhelyezni olymódon hogy ténylegesen a kemence és véletlenül se a láng melegét mérje. Vagyis a kemencén belülre is elhelyezek egy samott téglából álló gátat ami megakadájozza hogy láng érje az érzékelőfejet. Ez egyébkén úgy is holt tér úgyhogy nem akadályoz semmit. Hogy a kijelzőt hova rakod az ízlés dolga ameddig a vezeték elér bárhova. Még egy fontos dolog a hőmérővel mindíg a kemencében uralkodó léghőmérsékletet mérjük ezért az érzékelőfej ne érjen a tűztér oldalához mert akkor szintén rossz értéket fog mutatni. Vigyázzunk tartsuk be a hőmérő mérési tartományát.
Én a sütőtér anyaga körüli vitához (mármint a samott nem jó) szeretnék hozzászólni. Megcsináltam már jónéhány kültéri kemencét aminek a sütőtere un szlováktégla. Ez egy nagyon kemény hőnek savaknak és általában mindennek ellenálló nagy falysúlyú tégla amivel remekül lehet dolgozni. Az ára viszont nem kevés kb 300 Ft /db. Nos a kemence alja és boltozata is ebből van úgy megépítve hogy az aljába kb 10, a tetejére kb 30 cm vastag darált üveg van rakva ami úgy tartja a meleget mint semmi más . Szerencsére nálunk be lehet szerezni az üvegnek ezt a fajtáját. Az enyémben pl közel 1 t üveg van. A samott vagy szlováktégla vízüveges samottporral és vízzel keverve gyorsan száradó ragasztót képez aminek a végső szilárdságot maga az első befűtés adja meg. Én mindíg építek be hőmérőt is méghozzá úgy hogy az érzékelője semmiképp sem találkozhat a lánggal mert akkor fals értéket kapunk (és tönkre is mehet) Egy 350 fokig mérő hőmérő kb 5000 Ft és ezzel minden sütést kontrollálni lehet. Persze a tapasztalatot semmi nem pótolja (én is elégettem már pár kenyeret) Az sem mindegy hogy mivel fűtünk (régi búboskemencét pl fával ne) mert hamar tönkremehet a fárdtaságos munkával megépített kemence.
Gratulálok kedves Robrt a részletgazdag oldalhoz amit készítettél. és a kemencéhez is.
irigykedek kicsit, hogy közel van Neked a múzeumfalu, tele jó tanácsadókkal sütésügyileg is.
Kérdésem lenne, a tapasztalt kemencésekhez: most itt tartok(ha látszik a kép)
és szikrafogót szeretnék a kéménybe a pernyés tüzelő anyagok miatt, meg a porta épségéért is. Mit javasoltok? Mit és hogyan tegyek szikra ellen? Várom az Isteni szikrákat.
A hamuzó nyílást általában lefedem egy tetőcserép darabbal. Ez leginkább akkor számít valamit, ha fúj a szél, mert alulról fals huzatot kap a kemence, és ilyenkor a füst kis része kijöhet a boltíven is. Ha nagy szél van a tévőt a boltív elé teszem, és akkor nyugodtan ég bent a tűz. Szélcsendben nem bofolyásolja a tüzet észrevehető módon a hamuzó nyílás letakarása.
Honlapomon a mai napon elindítottam egy fórumot, ott is szívesn válaszolok, valamint várok mindenkit szeretettel. Ha valami nem működne, kérlek jelezzétek email-ben, mert ez életem első honlapja és nem vagyok egy nagy számítógépes.
Igyekszem sok hasznos dologgal feltölteni a honlapot, a változások az indító oldalon jobb oldalt dátummal követhető lesz. Tervezek kis videókat feltenni a felfűtésről, különböző receptek készítéséről.
Holnap megyek a Sóstói múzeumfaluba, ott van egy idős néni, aki a kenyérlángos sütést tanította, most vajas pogácsát tanulom meg tőle, mert a 20-i programon nagyon finomat sütött kemencébben. Délután, ha kipróbálom és sikerül, felteszem a honlapra is, nektek is legyen finom süti.
Kedves Greenlak!
A kemence felfűtésekor a füst felfelé igyekszik a kémény huzathatása miatt, így nem jön ki a boltív elé, ezért igazából nem is kell ajtó. Ha a belső nyílás kicsit magasabb (3-4cm), mint a külső, akkor meg szinte biztos, hogy nem jön ki füst. Ilyenkor a tévőt megdöntve kell behelyezni. A külső ajtónak inkább csak huzat szabályzó szerepe lenne, amire az esetek többségében nincs szükségem. Ha mégis, akkor a belső nyílásra illeszkedő tévőt rakom a boltív elé.
Átnéztem a képeket a megjelölt oldalon, nagyon tetszik gratula és stb, stb, stb..
Azt szeretném kérdezni, hogy a felfűtéskor a fűst így is minden gond nélkül kitalál a kemence a gyomrából, vagy olyankor mikor fűtöd a boltívnél lezárod?
Ha nagyon láma a kérdés akkor se kövezzél meg érte, de ez nekem valahogy nem tiszta!
Nagyon sokat segítettél már módosítottam is a saját elképzelésemen.
Gratulálok! Nemcsak a kemencédhez, de a honlapodhoz is! Nagyon tetszik mind a kettő, profi munkák, be lessz rakva a kedvencekhez! Felhívom figyelmetek a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjére! Sok recept található rajta, és külön ajánlom Csendesné Dolinay Margitot Újszászról aki a kenyérsütést, dagasztással, felfűtéssel megtanítja!!!!!!!!
Hétfőn a Vajdahunyadvárban Kenyérsütést nem láthattunk, de a Töki pompos miatt is már megérte a tömegben taposni! A recept lentebb Naniknál!!
Igazából én csak a pizzánál hagytam bennt a parazsat, mert azt nyitott ajtónál sütöm. Más esetben nálam zárva van az ajtó, és tiszta kemencében sütök.
Szerintem annak a függvénye a parázs kivétel, hogy mennyire tartja a hőmérsékletet a kemence. Amelyik jól tartja (3-4 óra sütési hőmérséklet), ott felesleges bent hagyni a parazsat.
Sok mindent nem sütöttem még, igazából nem régen lettem kész vele. Olvasgatom én is a recepteket, aztán majd kipróbálom őket. Ha jól sikerül, felteszem.
A hőmérőben én is azért gondolkodom, mert azzal meg lehet állapítani, hogy tartja a meleget időben.
Engem is nagyon érdekel egy hőmérő, ugyanis legutóbb szépen megégettem a kenyeret. A fixen telepített hőmérő a befűtés során nem akad ki?
A tévőbe épített lehet jobb lenne.
Ha valaki kemencét szeretne építeni és nincs még ötlete, tapasztalata, viszont érdekli egy jól működő kemence építésének tapasztalatai, azt szívesen látom honlapomon: www.kemenceepites.extra.hu
Receptek küldését szívesen veszem, én is feltettem néhányat.
Ezek az árak nagyon magasak. A lapátot én 4200-ért vettem Visegrádon a palotajátékok alatt. Egy vadiúj, nagy, kör alakú melencét, amibe most dagasztok 2,5 kg lisztből kenyeret, 3000-ért. Voltak nagyobb, ovális, teknőszerű faedények is, bár hagyományos teknőt nem láttam, de nem is kerestem. Azt én már korábban vettem a vaterán használtan. Agyagköcsögöt én is akarok venni tej altatásához. Az jól ki van találva, könnyű leszedni a tejfölt. Ma is készítettem túrót és tejfölt, hogy savóval dagaszthassam a kenyeret.
mindegy hogy hol méri, lányeg hogy látod hogy ha pl a kenyér túl megégett és tudo dmilyen hőfokon állt amikor beraktad, legközelebb tudod hogy előbb be kell tenni, nem kell úgy felfűteni..
erre jó, hogy tudd nyomon követni, kitapasztalni mit mikor kell betenned!
ma voltunka mesterségek ünnepén a várban: volt péklapát 10 ezer ft ért, meg vettünk agyag köcsögöt 1000 ft ért. illetve ingyen reggel elkészült, kiszáradóban lévő 2 db köcsögöt, amit disznek teszünk majd ki...
fa teknő (pl kenyérdagasztáshoz ) volt 14 ill. 16 ezerért.
Akkor ez belül a fal közvetlen közelében lévő hőmérsékletet méri. Más részekben esetleg más is lehet a hőmérséklet. Holnap sütöm az első kenyeret. A kovász már gyönyörűen beindult. Mindenkinek jó sütögetést kívánok Szent István napján, az új kenyér ünnepén.
mint láthatod, nem olyan bedugós hogy az egész bemegy a kemencébe, hanem a kemence falába kell egy kis lyukat fúrni és oda be kell dugni véglegesen.tehát mindig ott látod kint a benti hőmérsékletet!
A kalács: 1/2 kg liszt, 2 tojás sárgája, só, tej, élesztő, 1 ek. cukor, 5 dkg zsír. Inkább kemény legyen a tészta. A töltelék, 20-25 dkg mák, tej, cukor, citromhéj reszelve (csak a végén reszelem bele), esetleg mazsola. A felfűtés 3/4 óra hosszú volt, de ebbe benne van az előkészítés, a várakozás is a parázs szétterítése után kb. 15 perc. A sütésnél tíz perc után ki kellett nyitnom a kéményt, mert kezdett túlságosan barnulni. Ez segített is. Az a tapasztalatom ebből, hogy a 7-8 cm falvastagság bőven elég a kemencének. Bár a kenyérsütés még hátravan. Az lesz a felsőfokú vizsga nekem meg a kemencének. Ez a hőmérő nekem is szöget ütött a fejembe, amikor itt említették. Hogy működik ez? Be kell dugni egy rúdon?