Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Erre nem is gondoltam: arra már inkább, hogy a meglévő állományt vagy inkább csak a felét-harmadát kellene igazán profi módon, a legkorszerűbb lő- és páncéltörő fegyverekkel, kommunikációs eszközökkel elsősorban városi, budapesti harcászatra kiképezni.
Én nem tudom, hogy mit lehetne ezen túl még elérni, hogy egy lerottyant oktatásügy, egészségügy stb. mellett lehet -e egy ekkora költségvetésű országnak sokkal nagyobb ambíciója. Csak a mai napon azt olvasom itt ebben a fórumban, hogy harckocsi szállító tréjlerekre, mellé harckocsikra, s "nem eltört" helikopterekre volna szükség, miközben felidézzük a régi tüzér emlékeket is. Nem sértő szándékkal írom ezt senkinek, bocsánat, épp, hogy csak idemerészkedtem erre a fórumra. Lehet, hogy amit felvetek, az katonai szemmel nézve bosszantó hülyeség, mert, hogy még egy Rákóczinak is szüksége volt annak idején nem csak portyázókra.
Pusztán, mondom, pusztán a józan paraszti eszemmel arra gondolnék, hogy egy ponton meg kellene állni az álmok hajszolásával. De addig a pontig hozzuk ki magunkból a legtöbbet, amit csak tudunk, Gepárd puskástul, mindenestül. Helikoptereket meg vegyünk inkább az Országos Mentőszolgálatnak.
Számtalanszor tapasztaltam, hogy az út mellett jobb. Az utat kijárják, kitapossák, mellette meg Hortobágyhoz hasonló ősgyep Kap Jar környékén is. Volt olyan, hogy Kincsesből kellett mennem az első rakéta osztály felderítő csoportjával Gyulafirátót környékére éjszaka olyan szituban, hogy néhány hadosztály volt a tetthelyen. Minden lőtérút tükörjég. GAZ 69 TMG-ink voltak. viszont a hó csak olyan 15-20 centis volt. Volt emlékeimben egy Akasztótól jelentősen jobbra lévő lejáró Bakonykútiba, ott ereszkedtünk le, mert az Akasztó bobpálya minőségben volt. Végig az utak mellett mentünk, a megadott időben megérkeztünk megkezdtük az ütegek indítóállásainak előkészítését. Még napkelte előtt az osztálynak utol kellett volna érnie bennünket, de ez nem sikerült, mert Pakay alezredes osztályparancsnoknak nem volt annyi esze mint Kovács hadnagynak, neki ment a tükörjégnek, az Akasztóig nem jutott el napkeltére. Mi ott Gyulafirátót környékén csak vártunk, csak vártunk, lehet, hogy éheztünk, de sohasem szomjaztunk. Estére jöttek meg, hozták a reggelit, ebédet, vacsorát egyben.
1982-ben a 2. hdm-harc-i ö.rak.o. a SZU. Állami Lőterén (Kapusztyin Jar) cirka 70-75 km-t tett meg oszlopmenetben (a sungaji vasóti átjáróban rövid kényszerpihenővel) kevesebb, mint egy óra alatt úgy, hogy az indítóállványokon éles rakéta volt, majd megállás után 30 percen belül a rakéták elemelkedtek.
Csak ócska földútnak is rossz földúton. A por miatt az ablaktörlők és a reflektorok végig működtek.
A törzsbuszokban kiszakadtak a bezárt fiókok, a tábori telefonok szarrá törtek.
Ott láttam, mit tud a KRAZ. A menet felénél lerohadt az egyik ZIL-157-es tűzoltóautó (tele vízzel), ami nélkül tilos rakétát indítani. Rövid, sikertelen javítási kísérlet után (miközben az oszlop elámokfutott mellette), a KRAZ vonórúdra fogta, majd utolérte és leelőzte az egész oszlopot az élen haladó állványokig. Ja és mindezt az út MELLETT....
Ez a gumikerekes biztosan tudott legalább 60-at terepen, saját szememmel láttam. Ezt talán érdemes lett volna akármilyen céllal felújítani. De lehet, hogy tévedek.
Mindegy melyik 10 milliós ország minisztere mondaná.
Mondhatná ?
....."..... a két balesetet szenvedett Gripent pótolta a haderő, és 2016-ban két darab AS−350B könnyűhelikopterrel bővült a helikopterképesség, amely kicsi, de fontos lépés.
Egy évvel később = Megkezdődött és előreláthatólag májusra befejeződik négy plusz egy Mi−17-es helikopter nagyjavítása is, és négy új Zlin kisgéppel is gyarapszik a légierő....."
Én erősen kétlem, hogy ez bármiféle terepen el tudna menni, ha rajta van a páncélos a tréleren... Főleg ha leesik egy kis eső, vagy hó. Építkezésen már jópárszor láttam terepes 8x8-as teherautót reménytelenül beragadni nem is mély sárba, üresen! A 8 tonnás JCB 4CX alig tudta kiszedni őket...
Az orosz sem véletlenül a MAZ-537-et választotta annak idején vontatónak.
A járműveket azért szerezték be, hogy közúti, illetve terepviszonyok közöttis képesek legyenek a Magyar Honvédség lánctalpas technikai eszközeinek szállítására.
Dögöjjek meg, ha gondoltam vóna valaha is, hogy a tankokat terepen szállítani kell.
Naprimér:: 112. sz. hk lőgyakorlat: Mozgó hk. megsemmisítése mozgásban lévő nehézgépszállíó szerelvényről, éjszaka, pásztázott lőtávolságon belül és kívül.....
Ez csak fikció, de nemrég mégis elhangzott egy román politikus szájából, hogy Budapestig jönnének.
Mivel saját erőből védtelenek vagyunk, arra azért kíváncsi lennék, mennyire igyekezne a NATO megvédeni egy ilyen támadástól Magyarországot?
Gyorsan kiderülne, kinek van több barátja?
Előbb-utóbb rávennék a románokat, hogy húzzanak el, de addig nyújtanák a tárgyalásokat, mint a rétest, hogy szívjon ez az idióta szapaccsákharcos ország?
A harckocsi szallito trelerek iszonyat fontosak. Azok adjak a pancelos erok strategiai mobilitas jelentos reszet. ( nincs mindenhol vasut, relative egyszeru blokkolni a vasuti forgalmat. Most decemberben eltem meg, hogy egy egyszeru 2. vh-s bomba kiemelese es hatastalanitasa leallitotta a vasuti forgalmat a Dunan keresztul. A masodik lehetoseg atjutni, Bajanal van, aztan nincs tobb, ha jol tudom ).
Utolsó rész a cikk alján. Döbbenetes számok. Jó az már egy külön kérdés, hogy szerintem a mostani fejekben lévő hozzáállás és az egész struktúra miatt ekkora pénzt is sikerülni lehúzni a wc-n, finoman fogalmazva is nem éppen hatékonyan elkölteni. Bár a Haverom és Rokonom Kft. tutti jól járna ha az ország nem is.