Igaz, hogy nem csempéztem még soha, de valami elképzelésem azért van a dologról. Tudom, hogy hogyan kell csinálni de érdekel, hogy esetleg lehet-e másként.
Gányolni nem szeretnék, de ha megoldható, akkor nem ruháznék be olyan szerszámokra, amikre előreláthatólag ez után nem nagyon lesz szükségem.
A szakemberekkel kapcsolatban csak annyit, hogy 16 db. csempéhez nem igazán találni embert.
ehhez hasonló kengyelekben vannak az oszlopok, csak nekem nem tetszik, hogy látszik, és valamivel el kéne takarni, ezért gondoltam, hogy körbebetonozom.
Csempézéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kb. 16 db 20 x 20-as csempét kellene festett /konyha/ oldalfalra felragasztanom. Laikusként több kérdésem lenne.
A fallal kell-e valamit tennem, vagy simán mehet rá a ragasztó? A klasszikus csemperagasztón kívül pl. patex-el fel lehet-e ragasztani, vagy ez teljesen járhatatlan elképzelés? Fugázni lehet-e valamilyen sziloplaszt féleséggel, ill. a csempét el lehet-e vágni csempevágó vagy flex nélkül valami más szerszámmal is?
Nem megreformálni szeretném a csempézést, de a szükséges szerszámok közül semmivel sem rendelkezem, és hátha el lehetne kerülni ezek megvásárlását. Előre is köszönöm a segítségeteket, esetleg ötleteiteket.
Még egy dolog: a méretek csak emlékezetből vannak de nem is kell 100%-ban alkalmazni, egyéni igényekre alakítható.
Amúgy, ha nincs kedve valakinek bíbelődni vele, akkor meg a Capri által belinkelt változatok bármelyike tökéletes. A lényeg, hogy semmiképpen se zárt kehely kerüljön alá, mert az abban megálló víz rohasztani fogja az oszlopot.
Fát betonba soha;tartószerkezeti elemként meg pláne nem!
Mi egyébként egy ilyet használtunk 120x120-as oszlopok alá (kőművesem ajánlotta, és megtetszett):
Igaz kellett hozzá egy kis maradék anyag, meg hegesztetünk is (ahogy a rajzon is látszik), de: - nincsenek kívülről látszó átmenő csavarok; - az oszlop a saját talpán terhel; - a vas-támaszt szépen alapozva, több rétegben festve biztos, hogy nem fog rohadni; - a víz szépen lefolyhat a fa szélén, sehol sem vezetődik be az oszlop belsejébe.
az ilyet en tuti forditva csinalnam. egy sik asztalra fugakeresztekkel szepen lerakom, es raboritom a leragacsolt munkalapot. igy tuti sik lesz a teteje.
Egyaltalan nem volt lesulyozva, csak probakent egy darabot felragasztottam egy hulladek munkapult darabra (faforgacslap). Aztan maradtunk a szilonal, feltem tole hogy nem egyenletesen emeli ki a csempeket.
Tokhoz nem tudok rögzíteni, hogy miért (itt a metszet/makett):
A bútorlapnak önállóan kell a falon rögzülnie.
Azt tudom csinálni, hogy berakom-behabozom az ajtólap felőli részt (ahogy a többi ilyen ajtót is beraktam), aztán a bútorlapokat rögzítem, aztán a másik oldali takarólécet is rögzítem. Nem akarom átfúrni őket és aztán takaró dugókat berakni...
A képen látszik, hogy a másik oldali takaróléc egyszerűen becsúszna egy nútba és úgy rögzülne normál esetben.
Ma egyébként jártam az ép. osztályon, csupa pozitív dolgot tudtam meg, úgyhogy hurrá. Még egyszer átbeszéljük a családdal a dolgot, s ha mindenki bólint, akkor el kell adni egy budai lakást (na ez nem biztos, hogy könnyű lesz) és indulhat a banzáj.
A nyílás hébe-hóba van csak vakolva, inkább csak a maradék anyagot kenegette el oda a kőműves. Ujjal vakarható, kenjem be mélyalapozóval? A b.lap kétoldalon fóliázott, ragad arra is rendesen a hab?