Keresés

Részletes keresés

trizs77 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122159

Igen.

A tisztelet kölcsönös.

Nem vitatom (eszembe se jutna) rakétás hozzáértésedet.

Ma Mo.-n, külön útvonal engedély nélkül, max. 2550 mm széles akármi közlekedhet.

Ez a rakétás akármi (típusát se tudom) belefér ebbe a korlátba?

a KRAZ-255-B-1-gyel mindenki szabadon járt huszon sok évig.

Pedig az 2650 mm.

Ez elmúlt.

Már ahhoz is külön útvonal engedély kell (nem olcsó) minden egyes útra.

Nem véletlen, hogy Európa, jól vagy rosszul felfogott civil érdekéből, igyekszik szorítani katonáit, hogy férjenek bele a civil szabványokba.

Európa majd minden hadserege az elmúlt 20 évben beszerzett sok-sok  trélert + korszerű vonatót, pont emiatt.

Volt ország mely csak két tucat ilyen korszerűt vásárolt, volt amelyik majdnem 100 db ilyen (hasonló) gyári új, korszerű trélert+vonatót vásárolt.

Mi merünk kicsik lenni,  így mi 3=három ilyet vettünk.

Előzmény: arpapa (122157)
M.Zoli Creative Commons License 2017.02.17 0 1 122158

Az nem sokkal hazafiasabb, ha tartalekos szakaszok vedik a 197 korzetuket egyenkent, jol felszerelve, gerillazva?

Bar van egy olyan sejtesem, hogy ezeknek a teruleti onvedelmi egysegeknek a fo feladata az lesz, hogy falunapokon, nyugdijasotthon atadon, iskolakezdeskor diszorseget alljon, eltokelten, szurosan nezzen, es probalja demonstralni amit demonstraltatni akarnak vele . Mas orszagokban ez egy kicsit maskepp mukodik, dehat egy relativ vilagban lehet hogy ok tevednek. 

Egyebbekent sikerult eljutni oda, amit mar evek ota megbeszelunk folyamatosan itt, hogy szuper a tartalekos rendszer felallitasa, csak eloszor azzal kellenne torodni, hogy a rendes sereg ne bomoljon fel.

Mellesleg ha egy random megszallo hadsereg ellen a budapesti tartalekosok nekikezdenek gerillaskodni, annak kb. annyi lenne a hozadeka, hogy par ev mulva sok szep uj epuletet lehetne epiteni a regiek romjan, mint a 20. szazadban ketszer is.

Előzmény: Plieur (122154)
arpapa Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122157

Mindig tisztelettel olvasom soraitok, elfogadva szakmai tudásotokat.
Remélem ez kölcsönös, és ti is elfogadjátok azt a tudást melyet a Scud rakéta mellett 15 év során szereztem meg.
Nos erre szeretnék reflektálni:
"a képen szereplő jármű közuti haladásához meg le kellett volna zárni egy-egy város felét ha közútra kimozdul."

Nem kellett és szerintem a mai szabályokkal is simán mehetnek katonai konvojként közúton, és még csak akkora vályút sem csinálna mint mai tehergépjárművek, ugyanis ennek 60 cm széles volt a gumikereke.
Többször vettem részt olyan állásváltáson, mikor Nagyvázsony környékéről Káld mellé mentünk műúton, a katonai forgalom szabályzás mellett, igaz éjjel, de nem zárták le az utakat, a civil járművek közlekedhettek, előzgettek bennünk, és munkás buszok is többnyire.
Sőt egy esetben még a Veszprémbe is bekeveredtek a viadukton áthajtva. Balhé volt, de elsimították.
A lánctalpas változatot tréleren szállították közúton, arra vonatkozhat a megjegyzésed, a képen gumikerekes van, (Büszke vagyok erre a képre, mert az én számítógépemről felkerülve kezdte meg "hódító" útját. )
Amúgy az állvány súlya 30.6 tonna volt rakéta nélkül, feltöltött hordozóval pedig 37. 4 tonna, de így soha nem közlekedtünk vele, de mehettünk volna a nyolc féltengelyre osztva  súlyt.
Sajnos nálunk felrobbantották a gépeket, de mutatok civilisített változatot.
Kérlek bennetek, ha a rakétával kapcsolatban akartok információt, keressétek fel haldokló fórumunkat, rengeteg dolgot lehet ott találni, sok képpel. és működik a kereső funkció is.
Tisztelettel:
árpapa
( Nemzeti Szkad Szakértő!  :) Bocsi )
Képet most valamiért nem enged feltölteni, pótolni fogom.

Előzmény: trizs77 (122152)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122156

Vannak fontos és fontatlan események. A Szeretett Vezetőnek ez fontatlan:http://hvg.hu/vilag/20170216_Munchen_konferencia_biztonsagpolitika

kovacsgyula44 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122155

Megint a hájemejizéjeté a 6B-s ceruzájával.

Előzmény: tűzszerész-infós-rambó (122140)
Plieur Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122154

"hogy a meglévő állományt vagy inkább csak a felét-harmadát kellene igazán profi módon, a legkorszerűbb lő- és páncéltörő fegyverekkel, kommunikációs eszközökkel elsősorban városi, budapesti harcászatra kiképezni."

Hmmm...szóval ott kezdődik a gond hogy amit említettél az tulajdonképpen a lövészék feladat és eszköz körébe tartozna. Tehát amennyiben őket valaki:) ellátja ha nem is a legmodernebb de hatékony eszközökkel és biztosítja a keretet ( helyszín és eszközök)  a városi harcászat gyakorlására akkor nincs szükség a költséges keresztkiképzésekre.

Megfelelő lövészcsapat arány az állományon belül és mindjárt más a helyzet.

Előzmény: - duplagondol - (122141)
trizs77 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122153

5*

A legkatonaibb, legszakmaibb hozzászólás az elmúlt hétről.

Előzmény: tuzer (122147)
trizs77 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122152

Ez a gumikerekes biztosan tudott legalább 60-at terepen, saját szememmel láttam.

Ezt talán érdemes lett volna akármilyen céllal felújítani. De lehet, hogy tévedek.

------------------

Nem lett volna érdemes.

Eleve közúton nem közlekedhet, hiszen túlméretes, túlsúlyos, de olyan mértékben, hogy síma útvonalengedélyekkel se kezelhető.

Másodszor a nyerges vontatós hk.szállító trélelrek, az új korban, már egyre inkább belesímulnak a normál közuti forgalomba.

Már legtöbb esetben elég egy sárga villogó, és mehetnek.

Párszor még kell elő és utánfutó figyelmeztető furgon, de ez már egyre ritkább lesz.

a képen szereplő jármű közuti haladásához meg le kellett volna zárni egy-egy város felét ha közútra kimozdul.

Előzmény: Törölt nick (122133)
trizs77 Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122151

Mert ki tudná megmondani, milyen hadsereg kell egy olyan országnak, amelyik önerőből nem tudná megvédeni magát?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

a világ kb. 202-204 országából, úgy 190 vagy több nem tudja önerőből megvédeni magát.

Ez már nem a XVIII.század.

Európában meg nem is tudok olyan országot mely önerőből megtudná védeni magát.

------------------------

Hamis, elfogult és kor-szerűtlen az az idejét múlt mondat, hogy a :

...."...Honvédség feladata az ország fegyveres védelme, szuveneritásának biztosítása...."

Nem az.

A mondat, mondja bármely rurópai ország vezetője, csak akkor igaz, ha hozzáteszi  azt a mondat részt is, hogy :

......"....szövetségi rendszerben......"

Úgy együtt, már igaz.

Előzmény: Törölt nick (122145)
- duplagondol - Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122150

Fiatal voltam még akkor, de nem hinném. Egyébként rossz döntés volt?

Előzmény: tuzer (122148)
- duplagondol - Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122149
Előzmény: tuzer (122147)
tuzer Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122148

És nem csak politikai szinten: fogalmam sincs róla, legfeljebb csak sejtem, hogy a túlméretezett tisztikaron belül miféle anyagi érdekek szólhatnak egy-egy fegyvernem fejlesztése mellett

Ki is döntött a Gripenről? Volt a környéken katona?!

Előzmény: - duplagondol - (122146)
tuzer Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122147

Mert ki tudná megmondani, milyen hadsereg kell egy olyan országnak, amelyik önerőből nem tudná megvédeni magát?

Mondd meg, hogy kit tekintesz potenciális ellenségnek, és matematikailag számvethető a szükséges minimum.

- duplagondol - Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122146

Minden szavaddal mélyen egyetértek, valószínűleg bekeretezve ki kellene rakni őket a laktanyák falára. Úgy veszem, a magam (ál)szerény módján, hogy én is csak egy agymenést adtam itt röviden elő a hiperszuper, világverő magyar gerillahadseregről, afféle neo-kurucokról.

DE: itt számokról beszélünk, forintösszegekről, létező realitásokról. Azt nem hiszem el, hogy okos tanácskozással, a tények (úgymint haditechnikai, hadelméleti, világpolitikai, költségvetési tények) alapos ismeretével ne lehetne valóban hasznos megoldásra jutni. A lényeget leírtad: ennek a legnagyobb akadályát az egyéni érdekek, az egyéni mutyik meg az egyéni ábrándok jelentik. És nem csak politikai szinten: fogalmam sincs róla, legfeljebb csak sejtem, hogy a túlméretezett tisztikaron belül miféle anyagi érdekek szólhatnak egy-egy fegyvernem fejlesztése mellett. És hogy mennyibe kerül nekünk ez a túlméretezett tisztikar, mondjuk az egyéb honvédelmi költések kárára. Ilyen körülmények mellett talán nincs is nagy esély 'okos tanácskozásra': maradna a központi parancsszó, lehetőleg nem orbáni-simicskói módra. De kinek a részéről és hogyan?

Törölt nick Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122145

Egyébként tényleg egy nagy agymenés ez a topik. Mert ki tudná megmondani, milyen hadsereg kell egy olyan országnak, amelyik önerőből nem tudná megvédeni magát? Az a probléma, hogy az sem, akinek a dolga lenne. Kormányok jönnek, kormányok mennek. Van amelyiknek elképzelése sincs, rábízza a katonákra, hogy tegyék a dolgukat belátásuk szerint. Van, amelyik kitalál valami le nem írt koncepciót(?), aztán a második ciklusában valami mást. Most például másra alkalmatlan fiatalokból vagy az SZJA-t megspórolni kénytelen katona nyuggerekből tartalékos nyájat toboroz. Ezt kiegészíti még a nosztalgikus MHS(z)-es agymenésével, plusz járási lőterekkel (persze ez már a mutyi része).

Egyszer találják már ki, hogy a GDP 2%-ából mit, a korszerűség mellett. Meg persze nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy kerülve a haveri hízlalt disznó banda zabáltatását.

Előzmény: - duplagondol - (122141)
- duplagondol - Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122144

Valaki a hosszú, lustálkodással és vodkaivászattal töltött hosszú téli hónapok után, a szikkasztó léta idején megkezdett aratáskor mondta: rohamra született nép ez...:)

Előzmény: tuzer (122136)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122143

"Apa, kezdődik!"

Ha most bukják az olimpiát, akkor a haderő lesz a következő mutyi. Így semmi gond, a haverok el lesznek látva túlárazott rendelésekkel. Van is rá esélyük, mivel a Trump nincs megelégedve a NATO kiadásainkkal.

Előzmény: tűzszerész-infós-rambó (122140)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122142

Én csak az alatt a fél év alatt láttam, amíg Tapolcán voltam.

- duplagondol - Creative Commons License 2017.02.17 0 0 122141

Erre nem is gondoltam: arra már inkább, hogy a meglévő állományt vagy inkább csak a felét-harmadát kellene igazán profi módon, a legkorszerűbb lő- és páncéltörő fegyverekkel, kommunikációs eszközökkel elsősorban városi, budapesti harcászatra kiképezni.

Én nem tudom, hogy mit lehetne ezen túl még elérni, hogy egy lerottyant oktatásügy, egészségügy stb. mellett lehet -e egy ekkora költségvetésű országnak sokkal nagyobb ambíciója. Csak a mai napon azt olvasom itt ebben a fórumban, hogy harckocsi szállító tréjlerekre, mellé harckocsikra, s "nem eltört" helikopterekre volna szükség, miközben felidézzük a régi tüzér emlékeket is. Nem sértő szándékkal írom ezt senkinek, bocsánat, épp, hogy csak idemerészkedtem erre a fórumra. Lehet, hogy amit felvetek, az katonai szemmel nézve bosszantó hülyeség, mert, hogy még egy Rákóczinak is szüksége volt annak idején nem csak portyázókra.

Pusztán, mondom, pusztán a józan paraszti eszemmel arra gondolnék, hogy egy ponton meg kellene állni az álmok hajszolásával. De addig a pontig hozzuk ki magunkból a legtöbbet, amit csak tudunk, Gepárd puskástul, mindenestül. Helikoptereket meg vegyünk inkább az Országos Mentőszolgálatnak.

Előzmény: Plieur (122110)
tűzszerész-infós-rambó Creative Commons License 2017.02.16 0 0 122140
kovacsgyula44 Creative Commons License 2017.02.16 0 1 122139

Számtalanszor tapasztaltam, hogy az út mellett jobb. Az utat kijárják, kitapossák, mellette meg Hortobágyhoz hasonló ősgyep Kap Jar környékén is. Volt olyan, hogy Kincsesből kellett mennem az első rakéta osztály felderítő csoportjával Gyulafirátót környékére éjszaka olyan szituban, hogy néhány hadosztály volt a tetthelyen. Minden lőtérút tükörjég. GAZ 69 TMG-ink voltak. viszont a hó csak olyan 15-20 centis volt. Volt emlékeimben egy Akasztótól jelentősen jobbra lévő lejáró Bakonykútiba, ott ereszkedtünk le, mert az Akasztó bobpálya minőségben volt. Végig az utak mellett mentünk, a megadott időben megérkeztünk megkezdtük az ütegek indítóállásainak előkészítését. Még napkelte előtt az osztálynak utol kellett volna érnie bennünket, de ez nem sikerült, mert Pakay alezredes osztályparancsnoknak nem volt annyi esze mint Kovács hadnagynak, neki ment a tükörjégnek, az Akasztóig nem jutott el napkeltére. Mi ott Gyulafirátót környékén csak vártunk, csak vártunk, lehet, hogy éheztünk, de sohasem szomjaztunk. Estére jöttek meg, hozták a reggelit, ebédet, vacsorát egyben.

Hiryu-reload Creative Commons License 2017.02.16 -5 0 122138
Hiryu-reload Creative Commons License 2017.02.16 -5 0 122137
tuzer Creative Commons License 2017.02.16 0 1 122136

1982-ben a 2. hdm-harc-i ö.rak.o. a SZU. Állami Lőterén (Kapusztyin Jar) cirka 70-75 km-t tett meg oszlopmenetben (a sungaji vasóti átjáróban rövid kényszerpihenővel) kevesebb, mint egy óra alatt úgy, hogy az indítóállványokon éles rakéta volt, majd megállás után 30 percen belül a rakéták elemelkedtek.

Csak ócska földútnak is rossz földúton. A por miatt az ablaktörlők és a reflektorok végig működtek.

A törzsbuszokban kiszakadtak a bezárt fiókok, a tábori telefonok szarrá törtek.

Ott láttam, mit tud a KRAZ. A menet felénél lerohadt az egyik ZIL-157-es tűzoltóautó (tele vízzel), ami nélkül tilos rakétát indítani. Rövid, sikertelen javítási kísérlet után (miközben az oszlop elámokfutott mellette), a KRAZ vonórúdra fogta, majd utolérte és leelőzte az egész oszlopot az élen haladó állványokig. Ja és mindezt az út MELLETT....

Előzmény: Törölt nick (122133)
Hehe164 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 122135

" harckocsivontató"

Hehe.

Előzmény: trizs77 (122131)
Hehe164 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 122134

Nem lett.

Én elsősorban és mindenekelőtt szerelni szerettem a rádiókat. :-)

Mára már a morzeábécét is elfelejtettem. :-)

Előzmény: schlumberger (122112)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.16 0 1 122133

Ez a gumikerekes biztosan tudott legalább 60-at terepen, saját szememmel láttam. Ezt talán érdemes lett volna akármilyen céllal felújítani. De lehet, hogy tévedek.

Törölt nick Creative Commons License 2017.02.16 0 0 122132

OFF

Igaz azok a gyárak, nem is Magyarországon vannak.

Egy biztosan van, igaz már nem a magyar állam a tulajdonosa, de tavaly 50 Mrd Ft-t költött fejlesztésre. Nem barkácsolásra, hanem új berendezésekre.

ON

Előzmény: trizs77 (122130)
trizs77 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 122131

Én erősen kétlem, hogy ez bármiféle terepen el tudna menni, ha rajta van a páncélos a tréleren.......

-----------------------------

Egy nehézgép szállítónak nem is feladata bármilyen terepen elmenni.

A "bármilyen" terepről a harckocsivontató, vontassa ki olyan terepszakaszig a láncos eszközt, ahová már a tréler is be/ki tud menni.

Előzmény: gaunt (122125)
trizs77 Creative Commons License 2017.02.16 0 1 122130

miniszter 2017-ben :

Mindegy melyik 10 milliós ország minisztere mondaná.

Mondhatná ?

....."..... a két balesetet szenvedett Gripent pótolta a haderő, és 2016-ban két darab AS−350B könnyűhelikopterrel bővült a helikopterképesség, amely kicsi, de fontos lépés.

Egy évvel később = Megkezdődött és előreláthatólag májusra befejeződik négy plusz egy Mi−17-es helikopter nagyjavítása is, és négy új Zlin kisgéppel is gyarapszik a légierő....."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Kettő eltört kalapács helyett lett kettő, másik, (nem új) kalapács.

Ok.

Vettünk kettő db, 24 éves, kis csavarhúzót is.

Ok.

Slussz

A következő évben 4+1 huszonsok éves nagy(obb) csavarhúzónkat , sokadjára,  ismét felújítjuk.

Ok.

Veszünk 2+2 csavaralátétet is.

Ok.

Kevés gépipari gyár lehet a világon ahol a vezérigazgató évértékelő beszédébe az ilyen nagyságú, volumenű szerszám beszerzések szerepelnének.

Igaz azok a gyárak, nem is Magyarországon vannak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!