OFF: Sajnos nincs szkennerem. :-( Egyébként szerintem itthon is lehet kapni, a Taschen Verlag adja ki, elég sok könyvüket láttam mostanában a Libriben, meg pl. a Művészetek Palotájában lévő múzeumi boltban. Hú, ott százezret simán el tudtam volna verni egyálltomban. :-) ON
Nem szokott a főzéstől repedni, de a törési módszeredet ki fogom próbálni. Én késnyéllel/ kanállal szoktam körbekopogni, tenyeremben meggurigázom, aztán többnyire jó nagy darabokban egybe lejön.
En is sozom a vizet, valami olyan él bennem, hogy akkor könnyebben lehet pucolni, meg nem folyik ki össze-vissza a tojas, ha mégis repedne. De nem szokott.
Én Penny-típusú tojást vásárlok, mert az van közel. Amikor drágábban adják, akkor azok általában nagyobb (értsd: a falusihoz képest közepes méretű) tojások, azoknak a hűtőből kivéve, forrásban lévő vízbe téve 5 perc kell, hogy olyan mézgás legyen a belseje (mi úgy szeretjük), az olcsóbb (M méretű vagy mi) tojásnak elég 4 is.
Nekem ezerévente egyszer reped, az is akkor, ha magasról ejtem a lábosba. A vizet nem sózom (arra nem esküszöm meg, hogy a férjem sem), a főzési idő után a forró vizet leöntöm, és azonnal hideget engedek rá. Simán lejön a héja meg minden.
6 db kaiserflex kosárka ennyi? Mert akkor a benzinpénzt beleszámítva árban is lennék a hazaival, és akkor nem bánnám annyira az érvágást a pénztárcámon :)
Nekem most is NDK-s turmixgépem van (nem kivehető ajtajú), de úgy kellett elkunyerálnom anyukámtól, annyira szerette azt a hatvan decibelen dübörgő motort (azóta rosszul hall...)
Nem biztos ám, hogy mostanság lehet kapni. Tudod honnan lehet ez nekünk? Szerintem még a megboldogult NDK-ból, mondjuk EVP 0,15 M. :-))))))))))))))))
OFF: formatervező hallgató a lányom, és kapott ajándékba egy könyvet - Design der DDR címmel. A térdünket csapkodtuk a röhögéstől, hogy "ilyen is volt nekünk, meg ilyen is, meg az is..." :-)))) Persze jó sok konyhai cucc is van benne. ON
A sózás csak ront a helyzeten. A tojás azért reped el, mert a benne lévő levegő a hő hatására tágul. A sós víz magasabb hőmérsékleten forr, ezért a levegő mégjobban tágul.
A megfőtt tojásról leöntöm a vizet, emberesen megrázom a fazekat (összetörik a héja) és hideg vizet engedek rá. A víz beszivárog a hűlő tojás héja alá és elválaszja attól. Pár prc múlva könnyedén megtisztítom.
Én rengeteg sót szoktam a főzővízbe tenni, igaz, általában ahogy kivettem a hűtőből, megy a hideg vízbe, aztán forrástól saccolom, mikor, mennyi idő legyen a kívánt keménységhez. Nagyon nem mindegy, mekkora a tojás..:}}}
A sós víz szerintem a könnyebb tisztításhoz is jó, az ízén meg nem érződik.
Meglep, hogy mi mindent el lehet adni :) én gombostűvel lyukasztom (ha egyáltalán), bár elismerem, ez valszeg nem trendi. Milyen lenne már gombostűt árulni a konyhaboltban és hogy lehetne jó zúzós pénzt elkérni érte? :)