Keresés

Részletes keresés

borsika79 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 317
A hormonnak is biztosan szerepe van a dologban.Lehet,hogy a bőséges öntözés elősegíti a hormontermelődés kialakulását? Ősszel ültettem 1 golden csemetét,kertészetben vettem,ősszel és most tavasszal is rendszeresen lett öntözve,nem sok de 1 csomóban néhány virág már lessz rajta.A szomszéd tavaly ültetett vajalmáján meg elég sok,mondjuk a talaj is nagyon jó.
Előzmény: Dió4 (316)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 316

De ez akkor azt is jelenti, hogy ha az elültetett fa bőségesen van öntözve, akkor előbb bont virágrügyet? Azaz gyakoribb öntözéssel előbb lehet termőre fordítani?

Én mindig hormonális dolognak gondoltam a termőrügyek képződését, amit a tápanyag- vagy vízellátottság csak negatívan érint, azaz, ha kifejezetten kevés, akkor nem indul meg, de normál körülmények között nincs szerepe. Már csak azért is, mert az egyes gyümölcsfajták között is eleve van különbség a termőre fordulás idejében. De elképzelhető, hogy van ennek is szerepe.

Nem vagyok benne egyébként biztos, hogy van tuti válasz. Valahol olvastam, hogy a termőrügyek képződésénél még mindig nem egyértelmű minden a tudomány számára, ahogyan alternanciát is különbözőképpen magyarázták eddig, s szerintem ma sincs egy tuti magyarázat rá.

Előzmény: borsika79 (313)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.04.10 0 0 315

:(((((

Előzmény: Camille88 (314)
Camille88 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 314

Most -2 fok van, kora reggelre tán -4 is meglesz. Szegény szilvafák...

borsika79 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 313
Én sem vagyok szakértő,de amióta a fórumot olvasom sok új dolgot tanúltam itt. Én valahogy így magyaráznám ezt a jelenséget,de hátha 1 olyan ember is észreveszi ezt a beszélgetést,aki tényleg ért hozzá és elmagyarázná a dolgokat.
Előzmény: Dió4 (312)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 312

Hmm....érdekes. Én nem értek így hozzá, de más fám is volt már így vízben ültetés előtt, s nem jártam még így. Az is igaz, persze, hogy a legtöbb fát ősszel szoktam ültetni.

Előzmény: borsika79 (311)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 311
Szia Dió. Valahogy úgy gondolom,hogy a virágrügyek már ott vannak a fában csak nem jelennek meg. A földben levő fa gyökerének nehezebb a vízfelvétel mint ami a vödör vízben állt. A földben lévő fa a felvett vizet a lombozat kialakítására és az új gyökérzet növesztésére használja fel a mégtöbb vízfelvétel miatt,ez lenne eggyensúlyi állapot,így teremhetne következő évben nyugodtan. A vízben levő pedig szerintem a könnyű vízfelvétel miatt azt hihette már elérte ezt a stádiumot. Ezért engedte kihajtani a nyugvó virágrügyeit. Persze ez az én teóriám.Azért kíváncsi lennék más véleményére is. Azt még be kell vallanom,hogy az én fácskáin kb 5 évesek,szerintem idősebbek és fejlettebbek mint a tiéd.
Előzmény: Dió4 (309)
Hugool Creative Commons License 2012.04.09 0 0 310

Helló eppur*. Pontosan hol laksz ??? Mivel én is Gömörben lakom.

Előzmény: eppur* (303)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 309

Ja, hogy te úgy gondolod, hogy pont a víz miatt lett rajta annyi virág? Nem gondolom, azok már előző évben alakulnak ki.

80-100 virág? nem semmi, nekem 4-5 talán.

Előzmény: borsika79 (308)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 308
Szia Dió. Én is ugyanígy jártam. Ősszel is ültettem 1-et,ez is termett volna(tavaly is volt rajta néhány szem),de ezt átoltottam kajszinak. Most tavasszal kettőt,2 hetes külömbséggel. A második fa addig vízben állt. Ezen volt vagy 80-100 virág,amíg a vízben volt azalatt hozta ki,a másik napi bő öntözéssel 3-at hozott. Megérné feldobni a témát,ki milyen okosságot tud mondani erre!
Előzmény: Dió4 (300)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 307
Szia eppur*! Sajna a fórumrol nem tudok emailt küldeni,a telóm nem jeleníti meg. Írj kérlek a:borsika1979@freemail.hu-ra,innen majd írok postacímet. Köszi.
Előzmény: eppur* (299)
alfi13 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 306

Nékem van debreceni muskotályos de nem vagyok oda érte nem tul jó számomra csak a ringlószilva miatt vettem porzónak és azt a funkcióját szépen betölti. Stanleynek  az ize finomabb volt mint a Debreceninek. A stanley nek csak az a baja hogy ha nagyon sokat terem akkor nem birja beérlelni a szemeket és az ize akkor sajna jellegtelen. Ezért ritkitani szoktam. Sajna virusfertőzött lett igy ki kellet vágni.

Előzmény: Dió4 (305)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 305

Én az Althann-t meg a Beszterceit azért választottam, mert nagyon jónak írták le az ízét, és így is van. Beváltak, csak a Besztercei sajnos valamiért keveset terem, az idén egyelőre jónak tűnnnek a kilátások, ha a fagy nem szól bele nagyon. A Tuleu-ról azt írják, hogy a beszeterceihez hasonlít, azért vettem meg, s állítólag még ellenállóbb is, de most terem először, ha igaz lesz. Egy debreceni muskotályt azért majd beszerzek, és a President legalább annak jó porzója.

Ageni, Sivákló, ezeket nem is ismerem.

Előzmény: eppur* (303)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.09 0 0 304

Ezt olvastam róla...szilvában nem vagyok túl erős.

Előzmény: Csarli1 (297)
eppur* Creative Commons License 2012.04.09 0 0 303

Mifelénk (Gömör--Tornai-karszt) a Besztercei a legelterjedtebb, de nem a kertészeti klónjai, hanem sarjakról szaporítjuk; és állítom, ettől jobb szilva nem is kell. Aszaljuk, lekvárt főzük belőle, kiváló az íze. Többen mondják, hogy a szelektált klónjai nem is annyira ízletesek. Az Althan ringló teljesen jó, mifelénk ez az öregek által emlegetett Rózsaszilva. A Stanley is legalább 30 éve itt van, ez az "ótott Beszterci", momentán ezt se szeretem, mert fűrészpor-ízű, de ha befőtt készül belőle (legtöbbször az), akkor már a cukros lé javít valamit rajta... Tuleu grast még nem kóstoltam, a Bluefree-t sem, bár ez utóbbit nagyon jónak írják. A Cacanska fajtacsoporttal én is hasonlóképp vagyok, mint Te, szóval elkerülöm. Nálunk a kedvenc fajta az Ageni, meg a Sivákló. Az Ageniből készül a legjobb aszalvány, valami leírhatatlan mazsolaíze van.

Előzmény: Dió4 (302)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 302

Persze.Semmi gond, ha idén nem eszem belőle. Egyébként érdekes amit írsz az ízről. Én Beszterceit és Althann ringlót vettem először, azóta teremnek és nagyon elégedett vagyok az ízükkel, csak a besztercei kicsi. Vettem egy tuleut, az most virágzott először. Az angol nevű fajtáktól idegenkedtem, mert én is ettem nagy, de íztelen szilvát. Kerestem nagy ízeset. Tavaly megkóstoltam a szomszédom Presidentjét és finomnak találtam, azért vettem ezt. Aztán jól mondta-e a fajtát, nem tudom. Az az íztelen állítóla Lepotica volt. Nagy darabok, de ránk rohadt, senki nem ette. A besztercei meg mindig hamar elfogy. Akartam én is debreceni muskotályt, de sehol sem találtam.

A Blufree az jobb lehet a Presidentnél?

Előzmény: eppur* (301)
eppur* Creative Commons License 2012.04.09 0 0 301

Azt hiszem, nekem is már az első éven termett. (Mondjuk nem a kedvencem azóta se: óriási kemény gyümölcsök, semmi extra zamattal. De lehet, hogy azért vagyok zabos a fajtára, mert Debreceni muskotályt akartam venni, aztán azt hittem, azt is sikerült, csak otthon aztán elolvastam a céduláját. Fene se tudja, hogy kevertem össze. Sebaj, másnap vettem D. m.-t, az talán idén fog először virítani...) Azért még ne bízd el magad... Hol van még a virágok megporzásának sikere, meg ugye az utolsó fagyosszent, az Orbán-nap, meg a gyümölcshullás...

Előzmény: Dió4 (300)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 300

Sziasztok!

Nemrég ültettem egy szilvafát. Mielőtt megtettem volna vízben volt napokon át, s ott a vízben elkezdte bontogatzni a rügyeket. S meglepődve láttam, hogy virágbimbót is. Elültetve aztén ki ism bontotta őket. Ilyen hamar még nem fordult fám termőre:-), ültetés előtt.

President szilva.

eppur* Creative Commons License 2012.04.08 0 0 299

Persze. Írd meg a címed mail-ben.

Előzmény: borsika79 (298)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 298
Szia eppur*. Van még esetleg fölösleg 1-2 oltóvessződ?
Előzmény: eppur* (294)
Csarli1 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 297

Miért kell porzó a Lepotikának? Nálam csak Lepotika van és tavalyelőtt 78 kg-os átlagtermésem volt 440 db fán. Tavaly 50%-os fagykárom volt.

Előzmény: Törölt nick (292)
Csarli1 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 296

De igen, még meg nem indulnak. A méret gyökérnyaki átmérő és mm-ben értendő.

Előzmény: Ádi_batya (289)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.04.08 0 0 295

Köszönöm! Elfogadom és szívesen viszonoznám.
Küldök e-mail-t.

Előzmény: eppur* (294)
eppur* Creative Commons License 2012.04.07 0 0 294

Küldjek Ageni oltóvesszőt? (A pincében, homokban alszanak...) Mifelénk ez a Boszniai, illetve a Mézes, Cukorszilva elnevezésű szilva.

Előzmény: Józsi-bá (266)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 293

A Tophit se szakad meg /kapott is két Toptaste-t :

A haganta szép -de némi rásegítést kap Katinka formájában :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 292

A rana megint nem nagyon fogja porozni a lepoticát...nem véletlen,hogy mind a kettőt átoltom-szemzem......ez a C.lepotica

...ez meg a C.rana

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 291

Sztem az átmérő,mm-ben :)

Előzmény: Ádi_batya (289)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 290

A szilva és az Althann ill. Sermina ringló az vad szilva vagy mirabolán alanyra oltva ad jobb eredményt?

Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.31 0 0 289

Centiben mérve?
Nem kell várni az ültetés után, hogy észhez térjen kicsit? 

Előzmény: Csarli1 (288)
Csarli1 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 288

6-8, 8-10, 10-12 valamint +12-esek. Már most is szemezhetők

Előzmény: Ádi_batya (287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!