Köszi, köszi a biztatást, azt hiszem én voltam az egyedüli "samottos" a fórumon eddig.(Nagyon olcsón vettük) Nem akartam az építéshez hozzászólni. Inkább élvezem a többiek sikereit! Nálunk alul felül közetgyapot van, a kőműves barátunk így ítélte jónak. A tömege miatt is valószinűleg, hiszen grillsütő is van mellette, és bográcsos hely is lesz!
Ez fizika, az üveg is tulajdonképpen homok csak egy más formában, de a legkisebb térfogattal a legnagyobb hőtároló kapacitást csak ezzel érsz el gazdaságosan. Most én kifejezetten a nálunk beszerezhető un darált üvegről beszélek ami egy újrahasznosítás előtti álapotban lévő 2-5 mm nagyságú termék. Az üveg és a közé beragadt levegő végzi a hőtárolást méghozzá egyenletesen. És ez a lényeg, Nincsenek hőlyukak, un süket felületek a kemencében vagyis szinte mindenütt jól süt.
ez udvari sütőkemence. a hőszigetelést a belérakott közel 1 t daráltüveg végzi. A búboskemnce az más műfaly. Ezért nem kell magasnak lennie sem a sütőtérnek (kb 50-55cm) sem a "búb" -nak.
igen a kemence alja mindíg síkban legyen a beadónyílással (közte van a hamuzónyílás) hogy a zsírral, húslével teli tepsik tálak zökkenőmentesen lehessen ki be tologatni (elég kellemetlen ha valamiben akad a tepsi és esetleg kilöttyen a lé)
na látjátok ezért érdekes dolog ez a kemencézés mert ami az egyiknek tartósan bejön az a másiknál nem használható. A fűtés , vagy felfűtés megint érdekes dolog mert lehet pokolkatlant is csinálni egy kemencében meg szépen ésszel is fűteni. Nekem az jött be hogy a maximális felfűtésnél amikor a tűzfészek a kemence hátuljában van nos akkor a láng nem jöhet ki a kemenceszájon. Ha kijön túl nagy a tűz és feleslegesen égeted a kéményt, hameg csak pislákol és nem nyaldossa körbe a felső burkolatot az kevés. Ki kell tapasztalni.
A fával való tüzelést kizárólag a tégla vagy samott tűzterű kemencék viselik el. Én azt írtam hogy a hagyományos (vessző, sár, agyag, pelyva, törek) alapú búboskemencéket nem ajánlatos fával fűteni mert hamar szétég. Az ilyeneket mint a régi paraszti gazdaságokban venyigével, ízikkel, szalmával, csutkaszárral fűtötték. Ezek nagy lánggal hirtelen égnek de nincs akkora hőterhelésük mint mondjuk egy akácfának.
sok samottos kemencét láttam már, és sok sima kisméretű téglásat. a samottasoknál mindig panaszkodik a gazda... sima bontott tégla is kiváló, újból pedig szerintem a wienerberger. de hogy ne fával fűtsük? tán szénnel?
Az a jó hőmérő amely min 50 cm hosszú kapillárissal, a végén az érzékelővel rendelkezik. A hőmérő érzékelőjét mindíg a tűztérben kemence száj mellet bal v jobb oldalon kell elhelyezni olymódon hogy ténylegesen a kemence és véletlenül se a láng melegét mérje. Vagyis a kemencén belülre is elhelyezek egy samott téglából álló gátat ami megakadájozza hogy láng érje az érzékelőfejet. Ez egyébkén úgy is holt tér úgyhogy nem akadályoz semmit. Hogy a kijelzőt hova rakod az ízlés dolga ameddig a vezeték elér bárhova. Még egy fontos dolog a hőmérővel mindíg a kemencében uralkodó léghőmérsékletet mérjük ezért az érzékelőfej ne érjen a tűztér oldalához mert akkor szintén rossz értéket fog mutatni. Vigyázzunk tartsuk be a hőmérő mérési tartományát.
Én a sütőtér anyaga körüli vitához (mármint a samott nem jó) szeretnék hozzászólni. Megcsináltam már jónéhány kültéri kemencét aminek a sütőtere un szlováktégla. Ez egy nagyon kemény hőnek savaknak és általában mindennek ellenálló nagy falysúlyú tégla amivel remekül lehet dolgozni. Az ára viszont nem kevés kb 300 Ft /db. Nos a kemence alja és boltozata is ebből van úgy megépítve hogy az aljába kb 10, a tetejére kb 30 cm vastag darált üveg van rakva ami úgy tartja a meleget mint semmi más . Szerencsére nálunk be lehet szerezni az üvegnek ezt a fajtáját. Az enyémben pl közel 1 t üveg van. A samott vagy szlováktégla vízüveges samottporral és vízzel keverve gyorsan száradó ragasztót képez aminek a végső szilárdságot maga az első befűtés adja meg. Én mindíg építek be hőmérőt is méghozzá úgy hogy az érzékelője semmiképp sem találkozhat a lánggal mert akkor fals értéket kapunk (és tönkre is mehet) Egy 350 fokig mérő hőmérő kb 5000 Ft és ezzel minden sütést kontrollálni lehet. Persze a tapasztalatot semmi nem pótolja (én is elégettem már pár kenyeret) Az sem mindegy hogy mivel fűtünk (régi búboskemencét pl fával ne) mert hamar tönkremehet a fárdtaságos munkával megépített kemence.