Keresés

Részletes keresés

Cesete Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31244

akkor lefordítom cesetére:

Vénusz, Floriol, margarin - kukába

tökmag, kukcsíra, Oliva extraszűz - salátára

Oliva classic, mangalicazsír - pároláshoz, közepes lángú sütéshez

vaj - sütikhez

A rántást meg zsírban, vagy ha lesz wokom, abba is azt.

 

(Kókusz- és földimogyoróolajat még nem használtunk, sztem a fentieket is elég lesz bevezetni)

Jól gondolom???

Előzmény: H_G (31243)
H_G Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31243
A hőmérséklettől függ. Minél több benne a többszörösen telített zsírsav, annál kevésbé egészséges nyersen, viszont annál jobban tűri a melegítést; és fordítva, ha sok a telítetlen, akkor egészséges nyersen, de melegítés hatására meggonoszodik. Nagyipari praktikákkal kezelt dolgokban (Vénusz, Floriol, margarinok) keletkeznek még a természetben ismeretlen transz-zsírsavak is, az semmilyen hőmérsékleten nem egészséges.

Jó választás minden melegítés nélkül (salátára) a kukoricacsíra, nyersen v. alacsony hőmérsékleten (saláta, krém, párolt dolgok alá) az extraszűz olíva, közepes hőmérsékletre (pirított, sütőben sült dolgok) a Classico olíva v. a mangalicazsír, sütikhez a vaj v. kókuszolaj, magas hőmérsékleten (rántott, wokban sült dolgok) szintén a zsír v. földimogyoró-olaj.
Előzmény: Cesete (31242)
Cesete Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31242

vesse rám mki az első megégett sütijét, de akkor se értem, hogyan is van ez az olajokkal (vagyis hálás lennék, ha összefoglalná vki nekem tudatlannak, mit mire).

Van itthon:

tökmagolaj, kukoricacsíraolaj, olíva (Bertolli extraszűz és classico), repceolaj (Vénusz), kukoricaolaj (Floriol), vaj és margarin. Sőt, a mangalicazsírnak se mondunk alapból ellent, a szalonnáját nagyon szeretik a dedek. Már egy csomó helyen próbáltam tájékozódni, de még mindig nemtom:(((( mit mivel csináljak.

Előzmény: bd (31241)
bd Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31241
Áttérek a pálmaolajra, állítólag az sokkal többször használható (=kevesebb a hulladék).
H_G Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31240
Már kasztellánul se tudsz? :)
Előzmény: t3v3d3s (31236)
Zitka Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31239
Szuper! :-) Ami külön tetszik, hogy az egyes tepsik alatt lerajzolja, hogy hármasával négyesével hogyan lehet optimálisan betenni egy sütőbe (gastronorm, bakenorm)
Előzmény: t3v3d3s (31236)
Zitka Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31238
És az jobb, mint a rozsdamentes acél? Főleg, hogy igen "sebezhető".
Előzmény: Törölt nick (31237)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31237
Talán az, hogy a zománcos edény esetén nem fém érintkezik az étellel... Hanem a zománc...
Előzmény: Zitka (31235)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31236
Lékué
végre megtaláltam a pécsi pékfelszerelés bolt cuccainak egy részét a neten. Választható nyelvek: angol, francia, kasztíliai :) A konyhán belül a katalógusra kell kattintani, azokat (is) árulják, a legdrágább cucc 2400.-.
Tegnap egyébként megjött egy fizetségem, így beruháztam 24 db szilikonos muffin kosárkába (khm, előkarácsony...). Reggel elővettem a vajat, hogy kipróbáljam őket, ennyi épp ráfér a nagy gáztepsimre. Lehet, hogy töltöttet csinálok, majd a muffin topikon beszámolok!
Előzmény: Lappantyú (31228)
Zitka Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31235
Én is gondoltam erre, de már többen is leírtuk, hogy mostanság már szinte csak rozsdamentes acélból készültet lehet kapni. És nem értem, mi lenne a különbség (amire TTAMAS is rákérdezett)
Előzmény: Lappantyú (31234)
Lappantyú Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31234

talán mert a régi teatojások alumíniumból készültek, és arra gondol. nem, goldie?

 

a linken szereplő árakért semmiféle felelősséget nem vállalok :-), én csak véletlenül találtam ezeket, aztán gondoltam, megmutatom. :-)

Előzmény: Zitka (31233)
Zitka Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31233

Nem kekeckedésből, de tényleg kíváncsi lennék rá, hogy szerinted miért más. :-)

Előzmény: GoldenEye (31229)
adrienne1 Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31232
Nekem is elég draganak tünt (olyan masfélszerese az itteni araknak) viszont a kiflisütö formaval most elöször talalkoztam....
Előzmény: Zitka (31230)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31231
Persze. az egyikbe beletesszük az ételt, a másikat pedig beletesszük az ételbe. Az anyaguk ugyanaz.
Előzmény: GoldenEye (31229)
Zitka Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31230

Még nem volt. :-)

Viszont ahhoz képest elég drága, hogy nem tudni, milyen gyártmány, milyen márka. Ahogy néztem, kb. a Lurch árában vannak.

Előzmény: Lappantyú (31228)
GoldenEye Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31229

TTAMAS - :), hát, pedig hidd el más téma a teatojás és a lábos :)

Köszönöm a tippeket, akkor megpróbálom a gézt nem kék zsinórral :)

Én sem használok sok olajat, de ennek főleg az az oka, hoyg egyrészt ritkán főzök :), másrészt azért nem sütök bő olajban, mert nem tudok mmit kezdeni a használt olajjal. :)
De most neki kell állnom rendszeresen főzni és biztos lesz néha bő olajban sütés is. :) Megnézem a HUMUSZ linket is.

Lappantyú Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31228

szilikon sütőformákhoz találtam egy oldalt, nemtom, volt-e már, ha igen, bocs:

http://sarokpont.addel.hu/products.php?prcategory=8488

Zitka Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31227

Én sem szoktam sok olajban sütni, tehát viszonylag kevés fáradt olaj keletkezik a konyhában. Tudom, hogy ez sem túl környezetkímélő megoldás, de picit talán megnyugtatom a lelkiismeretemet: teszek bele mosogatószert + vizet, feloldom, és így öntöm ki a vöcöbe. Nyáron általában a tűzrakóhelyre öntöm.

Zitka Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31226

Lecsaptad előttem a magas labdát! :-DDDDDD

 

Régebben egy ikeas rugós-nyeles teafüvesben főztem a fűszereket, de mostanában már lehet kapni u.ilyen (drótszitás) anyagból készült viszonylag nagyobb gömböt is, úgy 6-7 cm átmérőjű. Ebbe egy közepes fej hagyma is belefér a fűszerek mellé. Szuper!

Előzmény: TTAMAS (31223)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31225

Köszönöm a muflon-tippeket, ma kipróbáljuk sima tepsiben...

És egy kérdés: tudtok valami linket, ahol a különböző cukrok élettani hatásairól van szó?

Dydand Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31224
Gézbe te tedd bele a fűszereket, így akár bogyókat is használhatsz (boróka, egész bors) anélkül, hogy halásznod kellene utána.
Előzmény: GoldenEye (31217)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31223

Teatojást nem használnék, mert fémet nem akarok a kajába főzni.

 

Hát igen, fémfazékban főzni az ételt egészen más, mint fémet főzni az ételbe.

:DDD

 

((Kapható rozsdamentes acél teatojás.)

Előzmény: GoldenEye (31217)
buttha Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31222

Én összegyűjtöm ötliteres flakonba és időnként leadom a többi szennyező hulladékkal itt. 

Budapesten minden kerületben van telephelyük.

kockasfulunyul Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31221
Létezik műanyagból is teatojás, legalábbis valahol már láttam. :-)
Előzmény: GoldenEye (31217)
kemese Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31220

1/ Kiöntöm, mert nincs más lehetőségem. Legalábbis nem tudok róla. Annyi mindent vihetek már a szelektiv gyűjtőbe, de ezt nem :(

2/ Géz.

Előzmény: GoldenEye (31217)
moes Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31219

én a magam részéről kiöntöm a lefolyóba az olajat. nem valami környezetbarát megoldás, de amennyire én szeretek forró olajban bármit is sütni, attól a világnak nem lesz baja :) szóval nem én vagyok az autentikus forrás.

 

anyám a régi olajos üvegekbe gyűjtötte a már nagyon használtat, és azt dobta ki a kukába.

Előzmény: GoldenEye (31217)
Lappantyú Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31218

kösd össze egy madzaggal a fűszernövényeket. csak ne kékkel. :-)))

 

de ha őrölt/szárított/fagyasztott változatot szeretnél, akkor szerintem egy pelenkából kivágott darabba ha belekötöd szintén madzaggal, semmi bajt nem csinálsz. csak akkor meg a pelenkát ne feledd kidobni, mert az meg egy másik film. :-)

 

(még egy megoldás, hogy szűrd le a levest, de ez csak húsleves esetén működik.)

Előzmény: GoldenEye (31217)
GoldenEye Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31217

Sziasztok!

Két kérdésem lenne:
1. a használt sütőolajjal ki mit csinál?
2. valaki nem tudja véletlenül, hogy hol lehet olyan zacsit szerezni, amiben a fűszereket az ételbe lehet tenni és a kaja elkészülte után eltávolítom a zacsiban a fűszereket? Teatojást nem használnék, mert fémet nem akarok a kajába főzni. Vagy esteleg valami kipróbált alternatív megoldás?

Köszi előre is!
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31216

Anno Kudlik Julinak volt egy kuktás füstölési recipéje. Nem emléxik valaki rá, miket kellett beletenni (fűszerek, fadarab?), hogy a rácson nyugvó hús megfüstölődjön, és nem legyen rossz???

 

Esetleg, ha van eldobni való kuktád.

Lehet kapni ilyen füstölöt, de ez forrón füstöl, azaz füstölés közben meg is süti az ételt. A kuktában is hasonlóan lehet füstölni, de ez teljesen alkalmatlan kolbász füstölésre.

Előzmény: joy (31210)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.25 0 0 31215
Anyukám ráadásul kicsit megrepeszti a héját, miután megfőttek (mármint a sonka és a tojás), és úgy hagyja a lében kihűlni/állni - sokszor egész éjszakára.
Előzmény: joy (31213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!