A hőmérséklettől függ. Minél több benne a többszörösen telített zsírsav, annál kevésbé egészséges nyersen, viszont annál jobban tűri a melegítést; és fordítva, ha sok a telítetlen, akkor egészséges nyersen, de melegítés hatására meggonoszodik. Nagyipari praktikákkal kezelt dolgokban (Vénusz, Floriol, margarinok) keletkeznek még a természetben ismeretlen transz-zsírsavak is, az semmilyen hőmérsékleten nem egészséges.
Jó választás minden melegítés nélkül (salátára) a kukoricacsíra, nyersen v. alacsony hőmérsékleten (saláta, krém, párolt dolgok alá) az extraszűz olíva, közepes hőmérsékletre (pirított, sütőben sült dolgok) a Classico olíva v. a mangalicazsír, sütikhez a vaj v. kókuszolaj, magas hőmérsékleten (rántott, wokban sült dolgok) szintén a zsír v. földimogyoró-olaj.
vesse rám mki az első megégett sütijét, de akkor se értem, hogyan is van ez az olajokkal (vagyis hálás lennék, ha összefoglalná vki nekem tudatlannak, mit mire).
Van itthon:
tökmagolaj, kukoricacsíraolaj, olíva (Bertolli extraszűz és classico), repceolaj (Vénusz), kukoricaolaj (Floriol), vaj és margarin. Sőt, a mangalicazsírnak se mondunk alapból ellent, a szalonnáját nagyon szeretik a dedek. Már egy csomó helyen próbáltam tájékozódni, de még mindig nemtom:(((( mit mivel csináljak.
Szuper! :-) Ami külön tetszik, hogy az egyes tepsik alatt lerajzolja, hogy hármasával négyesével hogyan lehet optimálisan betenni egy sütőbe (gastronorm, bakenorm)
Lékué végre megtaláltam a pécsi pékfelszerelés bolt cuccainak egy részét a neten. Választható nyelvek: angol, francia, kasztíliai :) A konyhán belül a katalógusra kell kattintani, azokat (is) árulják, a legdrágább cucc 2400.-. Tegnap egyébként megjött egy fizetségem, így beruháztam 24 db szilikonos muffin kosárkába (khm, előkarácsony...). Reggel elővettem a vajat, hogy kipróbáljam őket, ennyi épp ráfér a nagy gáztepsimre. Lehet, hogy töltöttet csinálok, majd a muffin topikon beszámolok!
Én is gondoltam erre, de már többen is leírtuk, hogy mostanság már szinte csak rozsdamentes acélból készültet lehet kapni. És nem értem, mi lenne a különbség (amire TTAMAS is rákérdezett)
TTAMAS - :), hát, pedig hidd el más téma a teatojás és a lábos :)
Köszönöm a tippeket, akkor megpróbálom a gézt nem kék zsinórral :)
Én sem használok sok olajat, de ennek főleg az az oka, hoyg egyrészt ritkán főzök :), másrészt azért nem sütök bő olajban, mert nem tudok mmit kezdeni a használt olajjal. :) De most neki kell állnom rendszeresen főzni és biztos lesz néha bő olajban sütés is. :) Megnézem a HUMUSZ linket is.
Én sem szoktam sok olajban sütni, tehát viszonylag kevés fáradt olaj keletkezik a konyhában. Tudom, hogy ez sem túl környezetkímélő megoldás, de picit talán megnyugtatom a lelkiismeretemet: teszek bele mosogatószert + vizet, feloldom, és így öntöm ki a vöcöbe. Nyáron általában a tűzrakóhelyre öntöm.
Régebben egy ikeas rugós-nyeles teafüvesben főztem a fűszereket, de mostanában már lehet kapni u.ilyen (drótszitás) anyagból készült viszonylag nagyobb gömböt is, úgy 6-7 cm átmérőjű. Ebbe egy közepes fej hagyma is belefér a fűszerek mellé. Szuper!
én a magam részéről kiöntöm a lefolyóba az olajat. nem valami környezetbarát megoldás, de amennyire én szeretek forró olajban bármit is sütni, attól a világnak nem lesz baja :) szóval nem én vagyok az autentikus forrás.
anyám a régi olajos üvegekbe gyűjtötte a már nagyon használtat, és azt dobta ki a kukába.
kösd össze egy madzaggal a fűszernövényeket. csak ne kékkel. :-)))
de ha őrölt/szárított/fagyasztott változatot szeretnél, akkor szerintem egy pelenkából kivágott darabba ha belekötöd szintén madzaggal, semmi bajt nem csinálsz. csak akkor meg a pelenkát ne feledd kidobni, mert az meg egy másik film. :-)
(még egy megoldás, hogy szűrd le a levest, de ez csak húsleves esetén működik.)
Két kérdésem lenne: 1. a használt sütőolajjal ki mit csinál? 2. valaki nem tudja véletlenül, hogy hol lehet olyan zacsit szerezni, amiben a fűszereket az ételbe lehet tenni és a kaja elkészülte után eltávolítom a zacsiban a fűszereket? Teatojást nem használnék, mert fémet nem akarok a kajába főzni. Vagy esteleg valami kipróbált alternatív megoldás?
Anno Kudlik Julinak volt egy kuktás füstölési recipéje. Nem emléxik valaki rá, miket kellett beletenni (fűszerek, fadarab?), hogy a rácson nyugvó hús megfüstölődjön, és nem legyen rossz???
Esetleg, ha van eldobni való kuktád.
Lehet kapni ilyen füstölöt, de ez forrón füstöl, azaz füstölés közben meg is süti az ételt. A kuktában is hasonlóan lehet füstölni, de ez teljesen alkalmatlan kolbász füstölésre.
Anyukám ráadásul kicsit megrepeszti a héját, miután megfőttek (mármint a sonka és a tojás), és úgy hagyja a lében kihűlni/állni - sokszor egész éjszakára.