A "Keltetőgép építés és keltetéstechnológia" topic után a baromfit fel is kell nevelni, ezért van szükség egy ilyen topic-ra, mert sokan tapasztalatlanok sokan viszont szívesen átadnák a tapasztalataikat.
oo milyen kutyád van :( tavaly itt is megfolyotottak egyet azóta hála az égnek nem,de nem is igazán a kutya tehet róla hanem,hogy nincs jól megcsinálva a helye :(
Kiszámoltam :D ! A négy nagyobb 9hetes, a hat kisebb 7hetes. A nagyok másfél hete már vörösödnek, jó sok kis "ragya "jött ki a nyakukon is. Életemben nem láttam pulykát élőben csak ezeket, így nem tudom, hogy túl vannak e méreg hányáson. A kicsiknek is már kezd vörösödni a nyakuk. Szerintem hatalmasak. Olyan nagyot nőttek, hogy csak na! Vigyázunk is rájuk, még indító tápot kapnak, csalánt, heti kétszer egy kis kecske túrót, három naponta probiotikumos vizet. A szabadba még ki sem tettük őket, nehogy megfújja őket a szél. :D :D :D Komolyan mondom, hogy nem merjük még őket kiengedni, annyi mindent olvastunk arról, hogy milyen kényesek ezekben az időszakokban. Még tuti várunk 3hetet és utánna mehetnek ki a kifutójukba. Most épületen belül vannak. polcon van a helyük, nehogy alulról felfázzanak. 10-12 m2 területük van, úgy látom, hogy jól érzik magukat. Nagyon szelídek is, igaz dumálunk is hozzájuk sokat.
Büszkék is vagyunk rá, hogy még élnek. Csak el ne kiabáljam. Megpróbálok képet készíteni róluk, bár a drága fényképezőnk mostanában sza..kodik.
Na most vágott földhöz az ideg!!!! Az erdélyi kopasz nyakúnak nem kopasz a nyaka!!!!!!!!! Most kelt ki a negyedik és NEM kopasz!!!!!! Most már azon sem csodálkoznék, ha lenne köztük kacsa is vagy valami ami nem oda való. Így vegyen az ember tojást ! Na mindegy ,combja neki is van, azért felneveljük :-)
Együtt érzek veled!! A te "hibádból" megtanultam, hogy kacsa töpörtyű előtt nem reggelizek :D A fehér kacsáim most egy hónaposak,1,5kg a súlyuk ,remélem nemsokára már elérik a pecsenye kacsa szintet és már mi is ehetünk :D :D A négy csirkéből ami maradt a róka után meg nem akarok vágni, az utánpótlás sem érte meg a vágó súlyt ,a ma kikeltekből mikor lesz még jó kis comb, ha veszek valahol kiscsibét abból sem mostanában lesz rántani való. Kicsit elszontyolodtam :-((
Én most akartam levágni egy kacsát, csak gondoltam előtte megreggelizek. Mire kimentem, hogy előkészítsem a dolgokat, látom a sok tollat, és a kacsát a kutya szájába
Ez kb 20 perce történt... Igaz van utánpótlás, de ha már tartottam oly sokáig, akkor szeretnék enni belőle valamit, nem csak nézni, meg látni hogy öli meg egyesével a kutya őket.
Egy napos késéssel, de kelnek az erdélyi kopasznyakúak!! :D Már három kibújt ,reggel fél hatkor kelt az első. Kell is az utánpótlás, mert hétfőn reggelre a kutyáink közül három, úgy gondolta beás a csibékhez. Meg is tették, az ajtó alatti részen. Ezt a bulit a csirkék, kis kopasz nyakúm meg a gyönygycsibék nem élték túl. Cakk-pakk mind 31-et kinyírták.
Még jó, hogy nem a bütykös ludakhoz, libákhoz, futókacsákhoz mentek be. Az a közvetlen mellette lévő házikó .
A róka megölte a rántanivaló csirkéket, most a kutyák megölték a négyhetes piciket, annyira szeretnék már én is a saját csibéinkből rántani és jóllakni :D
mi kis csirkékkel etettük lehet kapni takarmányboltban olyat ami tizedszályú rizst és ebból ill volt,hogy vaárnapra fogott el a dara és takarmány bolt nem volt és ezzel etettük amíg nem volt dara bajuk sosemm lett igaz ugy teleszedte a begyét,hogy megmozuli alíg tudott........
hát igen keresgetni kell kell érdeklődni és ezeket az eltérő egyedeket tovább vinni itt a fekete kicsiből gácsér lett...lehetne belőlkük kihozni többet is.már van fehér és egyébb más színűek is egy párdarab.
Ezt nem értem megvan főzve puhára és még így is dagadhat? én adom neki kicsi táppal összekeverve meg darával ,lehet hogy inkább kihagyom pedig jobban eszik igy a kaját mint nyersen:!
De csak mértékkel adjad, mert bele ne dagadjon a gyomrukba. Mikor felnőnek lehet hízlalni, de ezekben a kritikus időszakokban óvatosan kell terhelni a gyomrukat.
Én sok évig vadkacsáztam és nekem is volt fekete színű kiskacsa, ami nagyobb korában sötétebb lett a többinél, de sajna ennél többre nem jutottam, mert 20 kicsiből jó, ha egy-két ilyen volt. egyszer sikerült egy vadász ismerőstől szerezni egy érdekes gácsért: teljesen szürke színű volt, a mellrészen a barna szín teljesen hiányzott. Azt mondta, sima vadkacsák voltak a szülők, ez csak ilyen érdekes lett. Le is akarta vágni ,én persze lecsaptam rá és elhoztam. December közepén egy félig fagyos tóról kelett lehalászni, ami nem volt egyszerű. Sajna két napot töltött nálam, mivel a szomszéd kutya széttépte, 5 társával együtt aik között közte volt a 2 sötét tojó is. Így elveszett ez a "szín" a csapatból.
Azért én is csak olyan vaktyúk módjára csinálom, csak szándékosan. Ha sikerül örülök, ha nem, akkor így jártam. Jelenleg jó esély van, hogy a némakacsa tojóim csak vadkacsa gácsért fognak kapni, mert nem lesz más. Csak azt nem tudom, hogy az mennyire fog tojózni egész nyáron... A némakacsa az naponta 1-4 kacsán zongorázik 1-2 napos közökkel. Így lehet is, hogy 15-20 tojásból max 1-2 esik ki. Esetleg gondolkozok még tarka magyarkacsán, mert az is lenne végül is, de ismerősöm statisztikája alapján tőle se szívesen hagynék.
2 tüzes némagácsér kellene valahonnan, csak itt mindenki fényévekre lakik. Akinek meg van, az vagy fehér, vagy tőlem van, vagy fösvény, vagy nem tudok róla hogy van-e neki.
hát ezt csak a maga örömére tudja tartani az ember,mert füzetni senki se szeret :D pedig ha tudnám mennyit megesznek amít tojnak meg kotlik stb..és még sokalják a kiskacsák árát én ezért nem foglalkozom eladással nem vitatkozom árakon..stb levágjuk nagyrészét valamennyit meghagyok ha van benne oylan gácsér csere az ami még érdelel semmi más
a legrosszabb,hogy a boltba láttam már megpucult kacsát olyan árban amennyiért még élve semm adnám oda......ez ami tönkreteszi az egészet
itt csak 2-3 évig voltak és megjenet egy szötétebb színváltozat is igat egy csak véletlen lehetett......de ha volna idő lehetne foglalkozni jó nem oylan volt mint a képen :) kicsi korában teljesen fekete kiskacsa volt olyna 18 közül 1 db ami más volt,de azt lehetett volna tovább vinni...nagykorában a normál gácsértól sötétebb lett
Szép ez a gácsér, de nem hiszem, hogy hipp-hopp, spontán megjelenne a fajon belül. Sztem külországban kellene szétnézni, és az ott már kialakított színváltozatokat meghonosítani idehaza.
Csak pénz kérdése az egész... :o) Bár igénytelensége miatt úgy vélem, hogy mindenhol az ócsó díszrécék közé tartozhat.
Bocs, hétvégén nemigen szoktam internetezni, de úgy látom, mások már megválaszolták a kérdéseket.
Az Anas nemzetségen belüli fajok keresztezhetőségét mr.freestyle jól összefoglalta.
Egymással kisebb-nagyobb nehézségek árán keresztezhetők, de ritka, hogy az utód termékeny.
Ráadásul itt még a párzási szokásokban való eltérés is közrejátszik, nemcsak a genetika. (Csak vízen, csak parton, úszó "párzófészken"...)
Egyébként ez a keresztezgetés nagyon komoly elméleti és gyakorlati tudást igényelne, ha az ember egy konkrét cél érdekében végzi. Amiket itt a hsz-eimben leírogattam, az csak a jéghegy csúcsa. Mélyebben nem foglalkozom vele, nem értek hozzá. Érdekelne, de túl sok időt és energiát kellene belefektetnem, hogy a szükséges tudást elsajátítsam.
Az, amit néha én is csinálok, hogy tetszetős küllemű egyedeket állítok párba, és az utódok közt szelektálok, nem igazi nemesítés, csak olyan "vak tyúk is talál szemet" módszer. Semmivel sem jobb vagy tudományosabb, mint amikor kétszáz évvel ezelőtt a gazdasszony két tyúkot adott egy szép kakasért a szomszédasszonynak, hogy tetszetős csirkéi legyenek...
De nekem ez a módszer elegendő. Persze, van elérendő célom, de nem okosan, következetesen és hatékonyan haladok az úton, hanem csak úgy vaktában kóválygok, mint gólyafos a levegőben...
:o)
Ha komolyan akarsz ilyesmivel foglalkozni, akkor ezügyben nyergelj át a DEK-re! Ott valóban nagy tudású és segítőkész szakemberekkel tudod megbeszélni, és valódi ismereteket kaphatsz, nem ilyen általánoságokat, amiket én tudok írogatni.
Ha nem tudok idegen gácsért, akkor marad a tőkésréce gácsér a nématojókhoz. Ezzel mégannyi zsír se lesz rajta, mint amennyi lenne. (legalábbis én így gondolom.)
Azért adj neki szárazat is, mert a túl sok nedves takarmánytól könnyen fososodik. A laskatökben (főzőtök) amúgy is annyira kevés a tápanyag, hogy csak a gyomra telik.
Nyugodtan etedheted velük a tökféléket a magjukkal együtt,mert mincs dugító hatása.Nekem is kapnak mostanában,mert a tökfőzelékhez megpucolt tökből minden hulladék az övék.A zsenge tökmagot nagyon szeretik.Van hogy egy-egy dísztököt magostól héjjastól durván lereszelek nekik,majd megkeverem darált takarmánnyal.A csicsókát is néha így adom,kell nekik a változatosság,meg olcsó is.:)
>A gyümölcsfa nagyon jó a baromfiudvarba. Hetekig nem lesz gondod a zöldségre. :o)
Szóval mindent lekopasztanak.. Azt olvastam, hogy szabadtartásnál minden egyes állatra legalább 4 m2 területnek kell jutnia. Ha ez mondjuk 40 m2/egyed lenne, történne egy ekkora területen, minden zöldet kiirtanának? Vannak hátrányai ennek a nagy területnek, mi az optimális?