Hú bocs, most látom, hogy a fele lemaradt. De közben találtam még egyet:
Dydand válasz | megnéz | könyvjelző 2005.11.03 13:35:29 (30607)
Zöldbors mártás
1 evőkanál mustár, kevés (0,5 dl) konyak, 5dl főzőtejszín, vaj, só, sok sok egész zöldbors
Olvasztott vajba dobod a zöldborsokat, és -mint a kukoricát- pattogatod. Vigyázz, mert egyik-másik nagyot ugorhat:) Én bele szoktam szórni a borsot, majd gyorsan ráteszem a fedőt és úgy rázogatom - biztos ami biztos:) Ennek elég 1 percecske.
Lehúzod a tűzről és hozzákevered a főzőtejszínt. Vissza a tűzre, mustárt, konyakot és sót bele, majd szórd meg liszttel és forrald ki. Konyak helyett lehet 1 evőkanál Worchestert tenni bele, így is isteni:)
Üdv: dy
Kikerestem még az előbb a lentebb említett hsz.-t és abban az áll, hogy a borsot fehérborban kell áztatgatni, majd vajon vagy fborral, vagy húslével megpárolni (előtte esetleg összetörve kissé), majd tejszínnel dúsítani.
Igen, a kolbászt hideg füstün kell füstölni4 Én ugyan még nem próbáltam, de láttam ott, ahová mi visszük: kivül tüzel, és bevezeti a fából készült kalyibába. Vagy gyerekkoromban a szabadkéménybe akasztották, méterekkel a tűz fölé.
moes válasz | megnéz | könyvjelző 2004.11.29 12:50:03 (23364)
gyerekeeeeek, milyen jól lehet vagizni a receptgyűjteménnyel :-))))))
ez a két borsmártás volt a topikon az első pár évben ;-) én monnyuk mindkettőt kipróbálnám...
Borsos mártás (Joy, 2000. január)
5 dkg vajon 2 eka búzakeményítőt, 2 kk vegyes őröltborsot (azt hiszem, vagy 5 féle van benne) pirongatok, fölengedem annyi csont, vagy húslével, hogy félfolyós mártásom legyen, yóóól átforralom, pár csepp citromlével savanyítani kell.
Zöldborsmártás (Mulan, 2002. szeptember
4 dkg tejszín, 4 dkg cukor, 3 ek tojáslikőr, 25 dkg fehér tortabevonó, 7 dkg vaj, 30 praliné- vagy aprósütemény-papíralátét, 1 ek darált mandula
A tejszínt főzzük fel a cukorral, majd a tűzhelyről levéve keverjük hozzá a tojáslikőrt. A tortabevonót vágjuk apróra és olvasszuk fel a tejszínben. Hűtsük le szobahőmérsékletre. A vajat keverjük habosra, és tegyük a likőrös masszához. 30 percre tegyük a hűtőbe. Tegyük habzsákba és nyomjuk az alátétekre. Tegyünk bele mandulát, és fogyasztásig tartsuk hűtőben.
A vajat kikeverjük a mézzel,a tojássárgájával és sóval. A lisztet összekevejük a sütőporral, a kókuszreszelékkel és 2 evőkanál kakaóporral,majd a lereszelt csokoládéval és 4 kanál likőrrel együtt a krémhez adjuk.Végül belevegyítjük az 5 tojásfehérjéből vert habot is. A tésztát margarinnal kikent tepsibe simítjuk. 175 fokon/gáztűzhelynél 2-es fokozaton/ 25-30 percig sütjük. 5 cm-es rombuszokká vágjuk. A porcukrot kikeverjük a maradék tojásfehérjével,a kakaóporral és a likőrrel,végül a süteményre kenjük.
Latsia: Nekem a csoki a tetejére kissé száraz lett, tettem hozzá egy pici vizet.
GYORS SÜTI
10 ek kristálycukor 10 ek liszt 5 ek vaj 3 ek eperlekvár 2 tojás 1/2 cs sütőpor a tetejére pár deka vágott dió, mogyoró vagy mandula
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal elkeverem, hozzáadom kanalanként a lekvárt, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a felvert tojás habokat. Kisméretű, vajazott - lisztezett tepsibe öntöm, dióval meg szórom. Kb. 20-25 perc alatt közepesen meleg sütőben sütöm meg. Sokáig eláll!
Latsia: -ez a süti nagyon-nagyon édes, aki nem szereti, tegyen bele citromlevet és valami pikánsabb lekvárt, esetleg kevesebb cukrot
MÉZES-KÖRTÉS CLAFOUTIS Hozzávalók: 75 deka körte ¾ deci méz 10 deka liszt 5 deka + 1 evőkanál cukor 1 + 3 db tojás 2 ½ deci tej 6 deka vaj Elkészítés: A meghámozott, 6-6 cikkbe vágott körtét beleteszem egy kivajazott, kilisztezett, ovális sütőformába, majd megcsurgatom a mézzel. Utána a turmixgépbe teszem a lisztet, az 5 deka cukrot, majd hozzáadok 1 egész tojást és 3 tojássárgáját. A 3 tojásfehérjét félrerakom. Utána beleöntöm a turmixba a tejet és az olvasztott, kihűtött vajat is és az egészet összeturmixolom. A tojásfehérjéket robotgéppel lágy habbá verem, majd hozzáadom az 1 evőkanál cukrot és tovább verem, hogy a hab kemény legyen. A turmixolt keveréket kiöntöm egy tálba és óvatosan hozzáforgatom a tojáshabot. ezzel kész is a tészta. A tésztát ráöntöm a mézes körtére, és a clafoutis-t kb. 30 perc alatt megsütöm a 200 fokra előmelegített sütőben.
remelem nem gond, ha ideteszem a recit, de ez tenyleg finom, bar legtobbszor nem kortevel es nem mezzel sutom (de ez mar az en bajom)
SOS! Gyümölcstortához szeretnék gyümölcsköcsonyát késziteni zselatinból. 3 dc léhez mennyi zselatin kell? Eddig vettem a nagy zacskós Alsa-t, de most már csak az oetker van. Az abból készült nem átlátszó, hanem tejszerü és ha nem teszem hütőbe, az edényben nem dermed meg! Amit a tortáea tettem, a gyümölcsön megdermed, de nem szép. Az Alsáé gyönyörü, világos, minden szem gyümölcs látszik. Sajnos csak málna és eper kapható, de az csak piros gyümölcsökhöz használható. köszi!
Sajnos nincs igazatok: a burgonya gumója (amit fogyasztunk) sem nyersen, sem főzve-sütve nem mérgező. Sőt a nyers burgonya a gyomorfekély egyik sikeres gyógyszere.
A levele és a termése (a virág helyén növő bigyóka) mérgező csak.
Tehát fogyasszátok nyugodtan, kis kalóriatartalom, számottevő kálium- és magnéziumtartalom
kaptam karácsonyra :)) (most) olyan cakkos szélű sütőizét. amiben apple pie-t sütnek a népek. meg valami k betűset, amivel snájderfánival órákat gondolkodtunk. de mit lehet még?