Még 5 centi betont nem akarok rátenni, pláne nem vasalattal. Az úgy marad ahogy van nem játszik, mert ha elképzelem hogy egy jó kis meló után a szemetet erről a göröngyről kell fölszedni .... Viszont nem aludtam túl jól az éjjel - tegnap megnéztem még egyszer a Padlopon árát 3500/25kg, meg az OBI-s Interproject kiegyenlítő árát 2000/25kg:) - és új ötletem támadt. A Padloponra az vagyon írva, hogy 3-16mm vastagon önthető. Ilyennel már "játszottam",(Interproject-el) jó műanyagos szaga van. Az esetemben 1mm réteg 29kg-ot venne fel tehát ha átlag 1 centit egyenlítek akkor az 10 zsák. Ez az olcsóbból is 20kHUF.
Na de mi van ha mondjuk a 10 zsák helyett veszek 3-at és "meghigítom" homokkal és cementtel. Ezt természetesen nem önteném, hanem kenhető állagra állítanám be. Feltételezve a 250kg anyagigényt, lenne 75kg kiegyenlítő(6000), 25 kg cement(1800) a többi homok (van még a spájzban). Jóval köcsöghatékonyabb lennék...
A kiegyenlítő elvileg cementes kötésű, a homokkal kicsit megnövelném a szemcsenagyságát, de mivel nem öntöm, és nem tükörpadlót akarok...
...vagy felejtsem el? ...
A másik elvetemült ötletet nem is mondom. De mégis. Mi van ha a zsákos készvakolatból kenek egy réteget, majd a tetejét jó "vastagon megitatom mélyalapozóval. Így költség így kb ugyanannyi mint kiegyenlítővel...
Ha csak emelni akarsz, akkor kívül belül 1 sor futóra és rá a koszorúbeton. Ha gerendás födém kerül rá, akkor stolicára tedd a gerendákat a kívánt magasságban és így teljes értékű vasalatod lesz.
ha gerendas, akkor tegyel csak a belso oldalra hosszaban egy csik teglat. igy ezek elemelik a gerendakat a szukseges mertekben, a szelesseg maradek reszet meg kitolti a koszoru beton, meg kivulrol a koszoru hoszigetelese, ami igy a rendes teglaig fog erni.
Kérdésem lenne a hozzáértőkhöz. Házat újítunk fel, és feltörtük a több mint 50 éves padlót, alzatbetont is. A kívánt szinttől most kb. 15 cm-el vagyunk lejjebb. Mi a helyes rétegrend, ha 5 cm lépésállót, egy réteg fóliát és alzatbetont szeretnénk?? El kell valamivel választani a fóliát a szigeteléstől?? Esetleg lehet homokot tenni a fóliára és arra a hőszigetelést, majd a betont?? Teljesen laikus vagyok, ami biztos, hogy nem akarunk több betonréteget, max. egy 8-10 cm-t.
Elvileg -és nagyon remélem, hogy gyakorlatilag is- 1-2 héten belül kész lesz az építési tervünk, aztán rohanunk a közművekhez, aztán a hivatalba, ahol elvileg meg lesz sürgetve...Szóval jó esetben október közepe-vége felé tudnánk elkezdeni az alapozást.
Érdemes belekezdeni még ősszel? Nyáron akartuk, de nem rajtunk múlt...
Mi lehet a teherbírása egy futóra rakott B 30-as falnak?
Vettünk egy kis házikót, és így építették a "szakemberek". Vajon lehet-e valami könnyűszerkezetes tetőt ráhúzni? Milyen szigetelést javasolnátok a 18 cm + vakolat vastag falra?
Na a glett közben ezen gondolkodtam. Kenem a falat, látom, hogy van még elmaradt korábbi szög luka a falban. Sebaj glett ráken (0-6-os). Ebéd után néztem, hogy milyen. Jól beszívódott és kezdett repedni.
A betonon azért nincsenek ilyen hirtelen vastagságváltozások. Szerintem 2 centi sincs. Az 1 cm úgy jön össze, hogy szépen ,medenceszerűen kopott fel a beton és a közepe van mondjuk 1 centivel lejjebb. Most az adalékolás irányában gondolkodom. Kopásállóság javítására kell valami - Halálosztó írta hogy van ilyen, de akkor akár egy kis rugalmasságjavításra is lehet.
Jól gondolom, hogy ha több a cement benne akkor kemény réteg lesz de feltörik, ha a homok több akkor meg járás, söprés során felkopik? Ez utóbbi kopásállóságosító adalékkal nem javítható ?
Az újrabetonozás nem játszik. Eszemben sincs.
Még egy vad ötlet volt, hogy az évek során felhalmozódott maradék járólap csempe készletből kirakom. De ezt elvetettem mielőtt eszembe jutott :). A legkisebb por esetén is korcsolyapálya lesz belőle. Egyébként ez a műgyantánál is bejátszik ...
Nem tom nem tom. Ma délután még kicsit glettelek, meg lecsiszolom, de aztán jön az alja is. Megnézem milyen adalékok vannak ...
botsinkai: önterülő pvc? Műgyanta lehet. Abból itt a cégnél burkolták a raktárt múlt évben. Nincs elég maradék, mér ellenőriztem :) Az por alakú. De drága.
Ahogy Halálosztó mondja előbb egyenes felület kellene. Ez a beton 20 évig vegyes szerepet töltött be. Volt ahol álltak dolgok, volt ahol csináltunk ezt-azt, leeset néha egy-egy nagyobb vazs. Szóval van ahol sima, van ahol felkopott. Sehol nincs benne repedés.
Cityba: Padlopon alapozón mit értesz? Mert Padlopon előtt kell egy mélyalapozó, aztán ami rámegy az a Padlopon önterülő aljzat. Bent a lakásban ezt megcsináltam. Nem rossz, az valami műanyagos bevonat, kopásálló is volt valamennyire. DE a Padlopon K drága, az OBI-s verziója is 2kHUF/25kg. 18m2-em van. Ha jól emléxem a 16m2-es szoba kb 3-4 mm vastagon felvett 4 zsákkal. Itt most egyes helyeken akár 10 mm is kellene- nem kevésen - amit már nem is szabad így egyenlíteni.
Azért a mischungra gondoltam, mert a homok rendelkezésre áll, 50kg cement meg 1800HUF. De ha a korábban javasolt adalékolással esetleg javítani lehet a kopásállóságot akkor jó lehet... vagy nem?
Sztem padlopon alapozóval kend át, misungot feljtsd el fel fog jönni! Esztrich betont lehet kb 3-5 cm-be húzni földnedvesre keverve, simitó glettvassal tükőrsima lesz.
A nedveset a nedvesbe máshol kell alkalmazni :-)) Persze száradás után kell a másodikat kenni. ha még nedves akkor még nem kötött meg. Szép időben gyorsan megköt.
Tehát ha 4-es glettvassal dolgoztak, az kb 2 mm vastag anyagfelhordást jelent. ha még egyszer 4-essel nekimennek akkor meglesz a 4 mm. Aztán ha még mindig kevesled akkor megint nekimehetnek 4-essel. A 8-as nagyon sok anyagot visz fel és nem lehet szépen eldolgozni, mert hullámos felületet ad, és nagyon nehezen fog megkötni. Próbáld ki :-) Felesleges még 1 háló réteg, de Te tudod. A lelke az egésznek a teljesen sima, csiszolt felület, háló nem lóghat ki, és az alapozás!
Ma kezdték a házunk külső vakolását, vagyis először a ragasztótapasz felhordását, hálóágyazás, stb.
A felület farost szigetelő tábla (ua. az anyag kell rá, mint kőzetgyapotra), a rendszer Revco. Tehát a Revco Fix Prémium anyag került fel, beleágyazva az üvegháló. A cég ajánlása szerint 4-5 kg/nm az anyagszükséglet, és a végén a hálónak nem szabad kilátszani. "Namost" a 62 nm felületünkhöz vettünk 15 db 25 kg-os zsák anyagot, biztos ami biztos, elég legyen. Estére kész lettek a munkával, szép, sima felület lett (4 mm-es fogazott glettvassal dolgoztak). Itt-ott még látszik a háló, de azt mondták, nem baj, száradás után megy még rá egy vékony glettréteg. A problémám ott kezdődik, hogy a 15 zsákból megmaradt majdnem 11!!! Vagyis sikerült a 62 nm felületre leheletvékonyan felhordaniuk összesen 100 kg-ot, ami azt jelenti, hogy átlagban mindössze másfél milliméter az anyag...
Kérdeztem, hogy az anyag miért a zsákban van, miért nem a falon?!? - Majd hétfőn húznak rá még egy réteget. - Hangzott a válasz.
Hozzáteszem, a szigetelőlap gyártója kifejezetten kiemelte, hogy az átlagosnál vastagabbnak kell lennie a ragasztórétegnek, min. 4-5 milliméter legyen. Ez 4-5 kg/nm jelent. Ezt természetesen többször kiemeltem én is, hogy legyenek kedvesek az átlagosnál vastagabb réteget felhordani.
Kérdésem: mit lehet ezzel kezdeni?...
Megoldás lehet esetleg, ha hétfőn felhordanak 8 mm-es glettvassal egy újabb réteget, még egy hálóval? (Ezt csak saját ötlet...) Aztán 3 nap száradás, majd Primer vakolatalapozó, aztán vakolat (Revco Szilikon Spachtel).
szerintem erdemes utannanezni mindenfele adalekoknak. egyreszt vannak olyan adalekok, amik jarhato betonfelulet szilarditasara, kemenyitesere valok, strapabirobb lesz sokkal. masreszt olyan adalekok, amiktol kenhetobb allagu lesz, mint a vaj vs vacak kenomajas.
Beszúrhatok építős kérdést ide a plakátragasztási eszmefuttatásba? :)
Van egy simagöröngyös kb 20 éves beton. Simává tenném mischung-gal, 2homok1cement arányban keverve, vízzel masszásra "higítva" majd szétsimítva.
Jó az 1:2 arány vagy tegyek több cementet? Műhely lesz, nem baj ha jó kemény, de túl rideget sem szeretnék. :)
Ugyebár minél hígabbra keverem annál egyszerűbb szétkenni. Árt neki a "sok" víz? Azért nem fogom úgy felhigítani mint egy önterülő aljat, de azért egy kenhető masszát gondoltam kutyulni.
Nem lehet, hogy az a szerencsétlen csak a közterületeseknek dolgozik? Szerintem tök fölösleges és undorító, hogy villanyoszlopokat és minden arra alkalmasnak tűnő felületet teleragaszgatnak cetlikkel. Hidd el, hogy ha nem jelentkeznek az interneten feladott hírdetésre, akkor erre sem fognak. Remélem jól megbüntetnek ragaszgatás közben...
Nem tudom biztosan, azért raktam kérdőjelet, Elképzelhető, de nehéz eltalálni ezt az arányt miközben nyomja a mixer a betont és 3 perc alatt kiürít egy 5 m3-est :-)) A lényeg ne érjenek egymáshoz közvetlenül.
tapetaragszto, plakatragaszto stilusban hasznalva: az egesz papirt atitatjak vele, majd kefevel felsimitjak. teljes feluleten fel lesz ragasztva, csak apro darabkakban lehet leszedni. viszont ha alatt mas van, akkor azzal egyutt lejon siman.
Hú, ez nagyon komoly. Ez már aljas, de nagyon jóó! ;-) Szerintem ezt azért nem fogják bevetni, mert spaklival kéne menni kiragasztgatni. A boszorkány lehet, hogy másodjára megtanulná, hogy gumikesztyűt vigyen. Valami olyanra gondolok, ami egypár órán belül kővé köt, és többé-kevésbé vízálló, hogy legalább pár hétig biztosan fixen eltávolíthatatlan legyen.