Keresés

Részletes keresés

Nógrádkövesd Creative Commons License 2024.11.23 -1 0 33904

Szia!

A Roco nem, szerintem az alábbi hsz-ben sem ahhoz szólt a link. Ahogy a hazai fordítószakma áll, sok köszönet amúgy sem lenne benne.

Ajánlom ezt a videómat, illetve a többi videómat a csatornámon: https://www.youtube.com/watch?v=CkuP_BGM47A

Előzmény: HavasMárton5 (33903)
HavasMárton5 Creative Commons License 2024.11.23 0 0 33903

Sziasztok!

Z21-hez (Start) magyar nyelvű manualt nem adnak?
A weboldalon csak a Wlanmaushoz van magyar nyelvű ismertető:
https://www.z21.eu/en/downloads/manuals

Ebben a hsz-ban írta valaki már korábban, de a link nem működik:
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156820128&t=9043718

Ezek szerint volt hozzá korábban magyar nyelvű?

A régi analóg pályán az ember rátette a sínre a mozdonyt, és amerre a trafón tekertük a potmétert, arra elindult, oszt kész. De a digitális rendszernél ez nem így működik. :/

rezgaras Creative Commons License 2024.11.19 -1 3 33902

Világos. Csak azt hiszem, pont egy Bardotka mély hangú röfögéséhez jön jól egy méretes hangszóró.

Előzmény: Nógrádkövesd (33901)
Nógrádkövesd Creative Commons License 2024.11.18 -1 2 33901

Itt nem a hangzás minőségével van a baj, hiszen egyforma dekóder, hangszóró, hangvödör van a gépekben, hanem magával a hangprojekttel, ami a Zimo/Roco esetében köszönőviszonyban sincs a jármű valós hangjával.

Előzmény: rezgaras (33897)
rezgaras Creative Commons License 2024.11.18 -1 1 33900

"A kasztni FÉMBŐL volt - jó nagy fazék"

Ez azért még nem elég a boldogsághoz. A hangdoboznak, "fazéknak" zártnak kell lennie. Ha lyukas, kialakul az ún. "akusztikai rövidzár". Vagyis a hanghullám a résen keresztül átmegy a hangszóró elejéről a hátára és ez tönkreteszi a hangzást.

Készítettem egy pár hangdobozt. De arra is kell vigyázni, hogy mégis legyen egy kis lyukacska rajta! Ugyanis ha légmentesen zárt, akkor ha a benne lévő levegő felmelegszik és kitágul, akkor kinyomja a hangszóró membránját. Én egy 0,5mm átmérőjű lyukat fúrtam a dobozba hátul. Ez a reményeim szerint még nem okoz akusztikai rövidzárat, de engedi kitágulni a felmelegedett levegőt.

Előzmény: diginewl (33899)
diginewl Creative Commons License 2024.11.18 0 0 33899

Ezt sajnos csak megerősíteni tudom! Volt szerencsém eddig 3 H0-ás amerikai BroadwayLimited gőzöst nézegetni közelről, ebből kettőt javítani is. Ezeknek a szerkocsijában  KETTŐ nagy kb 4cm átmérőjű hangszóró volt építve.... A kasztni FÉMBŐL volt - jó nagy fazék!!! Na, amikor ezek megszólaltak, akkor az ember a gondolatait sem hallotta hirtelen. A hang lazán lerántott 700mA-t a sínjelből.

Ezek után a kockamicsodákból HiFi hangot kikínozni, és várni eleve megmosolyogtató - de azért nem rossz. Viszont tényleg csodát ne várjunk, csak valami hasonló hangokat.

Előzmény: rezgaras (33897)
e_zsolt Creative Commons License 2024.11.18 0 0 33898

Sziasztok!

Limit M44-hez és M40-hez milyen beállításokat javasoltok. ESU hangdekóder van bennük. Hogyan lehet kihozni belőlük a legtöbbet?

Lassítás, gyorsítás, világítás, hangok. 

rezgaras Creative Commons License 2024.11.16 -1 0 33897

Szerintem a hangminőségben a legfontosabb tényező a hangdoboz ("fazék") nagysága, minősége. A dekóder hanganyaga is számít persze, de rossz fazék megoldással nem lehet használható hangot kicsikarni.

Előzmény: Nógrádkövesd (33896)
Nógrádkövesd Creative Commons License 2024.11.16 -1 0 33896

Jacek és Zimo/Roco Bardotka-hangok összehasonlítása:

https://www.youtube.com/watch?v=ZRu9Swq8q6k

diginewl Creative Commons License 2024.11.07 0 3 33895

Köszönöm, köszönöm!!!

Igen, ennek így kell működnie, ha benne van a szenzor.

((Az egész projekt 1800Ft-ba került, és még legalább 7 mozdonyra meg tudnám az alkatrészekből oldani a pöfögést (egyébként folyamatban van egy BR55, és egy BR24 gőzös). Azért csak 7, mert egy hall szenzornak letörtem a lábát, 2 mágnes, meg elkószált, azaz van természetes veszteség a beépítés közben :)

Ezért mondtam, hogy a kínai cucc erre jó: ha működik, akkor egy postaköltség árából megvan az öröm, ha nem működik, akkor sem bosszant annyira a dolog.))

Ami nem tetszik, hogy csak plux22-es dekódereknek van bemeneti érzékelőjük. A plux22, meg jó nagy ippeg elég neki helyet találni, szemben egy next18-al....

Előzmény: rezgaras (33894)
rezgaras Creative Commons License 2024.11.07 -1 2 33894

Szép! Pontosan működik (mondjuk ez nem csoda :-))

Az a tapasztalatom, hogy a kerékjelzés nélküli dekóderekben igen nehéz, szinte lehetetlen összehozni azt, hogy a mozdonyhang minden sebességtartományban szinkronban legyen a kerékkel. Elvileg a modern hangdekóderek egy kettős beállítást engednek meg, egy alapértéket a kis fordulatszámokra és egy módosító értéket a gyorsabb forgás esetére. Ezekkel hosszasan lehet játszadozni, de nekem még nem sikerült tökéletesre. Emellett ha változnak a mechanikai paraméterek (nehezebben forog a motor), a beállítás megint szétcsúszik. A kerék visszajelzéssel ilyen probléma nincs. Persze láttam olyan, állítólag igényes modellező mozdonyát, ahol semmit sem állítottak be. Úgy pöfögött, ahogy akart... :-((

Előzmény: diginewl (33893)
diginewl Creative Commons License 2024.11.06 0 3 33893

Itt egy gyorsabb menetről videó. Remélem elemezhető.

BR38 FL - kerékszinkronnal Digitools dekóderrel

https://youtu.be/v5WSDdviJG0?si=SEJiRhfttbzvwHTr

Előzmény: rezgaras (33879)
V63-017 Creative Commons License 2024.11.02 0 0 33892

A Roco multimaus akkor használja mind a 6 ért a vezetékben, amikor a Roco fekete erősítőre van dugva és maga az egér a "központ".

4 eres riasztó kábelt tudsz erre használni, RJ csatlakozót csak akkor tegyél mindkét végére, ha azt a LENZ adaptert is beszerzed. Ha nem, akkor a csatlakozó nélküli vezetékvégeket csavard be a wago dugóba (ha van)!

Ha mindkét végére teszel, akkor a vezetékeknek abban a sorrendben kell lennie mindkét csatlakozóba, hogy ha ugyanabban a helyzetben egymás mellé teszed, akkor a vezetékek sorrendjének egyeznie kell, vagyis:

ÍGY! (ne tévesszen meg, hogy ez 6 eres loconet kábel, mert azt is ezzel a szisztémával kell elkészíteni)

Előzmény: InterDimarson (33889)
InterDimarson Creative Commons License 2024.11.02 -1 1 33891

Bocs, de nem emlékeztem rá. Mivel nem saját probléma volt, csak másnak kérdeztem, így teljesen el is felejtettem már.

Amúgy, köszi a választ.

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (33890)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2024.11.02 -3 2 33890

Egyszer már kérdezted: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162890202&t=9043718

Kaptál is rá válaszokat:

Előzmény: InterDimarson (33889)
InterDimarson Creative Commons License 2024.11.02 0 0 33889

Köszi a választ! Ha jól látom, akkor egy az egyben ugyanaz a kábel kell, mint a Lenz esetében.

Ezek szerint a Lenzhez hasonlóan a Roco rendszere is aktívan csak 4 vezetéket használ a hatból.

Ha minden igaz, akkor nem sima telefonkábel kell, hanem az egyik végen lévő RJ12 csatlakozót, a másikhoz viszonyítottan 180 fokkal

elforgatva kell összeszerelni.

Helyesen értelmeztem az átalad küldött információt?

Előzmény: V63-017 (33888)
V63-017 Creative Commons License 2024.11.02 0 0 33888

A neten egy kis keresgéléssel találtam ezt a képet:
KATT IDE!

Ezen jól látható, hogy a multimausban egy 4 eres kábel van RJ12 6P4C csatlakozóval, a másik vége pedig a központ LMAB xpressnet kimenetére van kötve.

Arra a kimenetre rá lehet kötni egy gyári "Lenz 80152 LTM101 XPressNet adaptert", amin van RJ12 aljzat is.

Előzmény: InterDimarson (33887)
InterDimarson Creative Commons License 2024.11.02 0 0 33887

Kérdésem lenne a szakértőkhöz. A Lenz LZV200 központhoz közvetlenül csatlakoztatható-e a Roco/Fleischmann Multimaus?

Esetleg kell-e valami átalakító kábel/modul hozzá?

A kollégámnak nincs több, csak egy kézi vezérlője a Lenz rendszeréhez, de szeretnének többen egyszerre játszani a terepasztalán.

Amit tudna csatlakoztatni, az pedig egy vagy kettő Roco Multimaus a haveroktól kölcsönözve.

Nógrádkövesd Creative Commons License 2024.10.30 -1 0 33886

Szervók bekötése és Digitools DigiServo-4HP dekóder programozása a Z21 appban:

https://youtu.be/o9VbTEuJCNg

diginewl Creative Commons License 2024.10.29 0 0 33885

November végén remélem lesz rá lehetőségem, hogy nagy pályán megfuttassam. Készítek róla videót, addig türelmedet kérem!

(Ezt a roco smart railt-t kihagyom (nem kell nekem fabetétes, polírozott vonatfuttató))

_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2024.10.28 -1 1 33884

Gondoltam, hogy pénz nem számít, csak olcsó legyen. Tényleg elég húzós az ára...

Előzmény: diginewl (33883)
diginewl Creative Commons License 2024.10.28 0 0 33883

Ooopsz, ez gyors volt köszi!

Lehet ezt kihagyom, hátha megjelennek majd a távol-keleti másolatok minden csilli-villi nélkül olcsóbban, vagy valami szereld magad cucc :)

Előzmény: _Tapicska_forgalmista (33882)
_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2024.10.28 0 0 33882

Itt éppen van, 1000 EUR, de US, ázsiai kiadás, valószínű, hogy 110V-os.

https://www.modellbahnshop-lippe.com/Accessories/Roller+Test+Stand/Roco%2D10816/gb/modell_389443.html

Előzmény: diginewl (33881)
diginewl Creative Commons License 2024.10.28 0 0 33881

Köszönöm!!!

Ez a Fleischmann gőzös szerkocsi hajtású. Pont ezért zavart a látvány: nagy keréken lassabb menetnél eléggé össze vissza pöfögött szerencsétlen dekóder, nem volt mihez viszonyítania.

Így most jó lett, és nagyjából jó helyen is puffol. Tengelyen nem találtam nála helyet. A PIKO-nak van tengely figyelő opto-s megoldása. Olyant szerettem volna, de ez lett.

Görgőspadom nincs, és itt valószínű nem is működne - hiszen a mozdony eleje csak dísz. Ezekhez a hátulról tolt modellekhez, a Roco régen gyártott smart-rail-je lenne jó, de olyanom sincs, pedig az aztán a nagy móka :)

Nem is tudom hol lehet olyant venni, de nagyon eltűnt vele a Roco.

rezgaras Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 33880

Vagy ez szerkocsi-hajtású? Mert akkor persze a görgőspad nem játszik.

rezgaras Creative Commons License 2024.10.28 -1 0 33879

Szép munka, gratulálok!

Általában a mágnest nem a kerékre, hanem a tengelyre szokták rakni. Ott nem volt hely?

Tudnál készíteni vieót gyorsabb sebesség mellett is? Pl. egy görgőspadon.

Előzmény: diginewl (33877)
diginewl Creative Commons License 2024.10.27 0 4 33878

Annyit fűznék hozzá így utólag, hogy a mágnesek a kerék peremén maguktól is megmaradnak, de eléggé bizonytalanul - egy erősebb zökkenő hatására elmozdulnak. A kerék vonzza őket annyira, hogy ne ugorjanak át a főkeretre, ha forog a kerék. Azaz érdemes rögzítés előtt óvatosan letesztelni, hogy biztosan jó helyen vannak-e, és utána ragasztani őket.

(amúgy félelmetes ám ez a neodym mágnes!!! - kb 7-8 cm-re egy fém csipeszt elhúztam a mozdonykerék felett, és a hosszasan berakott mágnes egy pillanat alatt "átröpült" a csipeszre, a friss ragasztóval együtt.....)

Előzmény: diginewl (33877)
diginewl Creative Commons License 2024.10.26 0 8 33877

A Hall szenzor esete velem... amikor mindenki mást mond.

Kínából megérkeztek az 44E jelű SOT23 (picike) hall szenzorok. Mint kiderült egyáltalán nem biploáris, és csak nem is lineáris, ahogy azt a hozzá adott leírása alapján gondolná az ember, hanem unipoláris (bár ehhez a típushoz volt ilyen leírás is - meg amolyan is, meg mindenféle vidók...).

Ezt az elején gyorsan ki kellett deríteni egy mágnes+led+ellenállás+12V felhasználásával. A szenzor megfelelő lett, unipoláris tulajdonságok szerint működött, a mágnes irányára figyelni kell!!! Az 1x1mm-es mágnesekre kellett várni, meg arra, hogy legyen az egészhez időm.

Ezek a mini mágnesek… talán a legnehezebb ezek behelyezése volt. Nem tudják, hogy a sárgaréz csipeszhez nem kéne vonzódni. Vonzódik ahhoz is, de csak picit. Amihez nem vonzódtak, azok a réz vékony dekóder vezetékek!

Így lehetett a kerék belső peremébe behelyezni az előzőleg pirosra festett mágneseket. Aztán utána pillanatragasztóval beragasztani, ezzel fixálni. A perem 1,1mm mély, a mágnes 1mm magas, így nem lóg ki a mágnes a kerékből. A képeken látszik, a pozíció. Talán annyira nem zavarók kívülről sem a mágnesek – a festés sokat javított a helyzeten.

Ezek után a Hall-szenzor beépítése/beragasztása már egyszerűbbnek tűnt. Erre is nagyon oda kell figyelni. Nekem nem sikerült pont a tengely fölé tenni, így egy picit elcsúszott az érzékelés. Viszont pont annyi hely állt rendelkezésre a kerék, és a ház között, hogy ez a szenzor beférjen (talán néhány tized mm maradt, így biztosan nem ér hozzá a szenzor a kerékhez). A keréknek van egy oldalirányú mozgása is. A szenzor akkor is működik, ha a távolabbi pozícióba találkozik a mágnessel.

A jelbemenetet a Plux22 1-es lábra vittem, mert az ESU/Zimo, és az ajánlás is az AUX10-GPio/C bemenetre javasolja ezt kötni.

A mozdony most már a harmadik csatlakozópanellel büszkélkedhet (először nem651, aztán Next18 a hang miatt, most meg plux22 a Hall szenzor végett).

Valami ilyesmi jött ki eredménynek:

https://youtu.be/B5x1k08TUyI?si=DXNX61-ww758GRN_

Nem mondom, hogy tökéletes lett, de ezeket a mágneseket már onnan ki nem szedem. Előre menetben kicsit késve jön a puff, de hátra menetben pont jó. Az nagyon tetszik, hogy a puff mindig, és akkor jön amikor jönnie kell, remélem adtam kedvet másnak is ezzel foglalkozni.

Előzmény: diginewl (33828)
heusinger Creative Commons License 2024.10.26 0 0 33876

Köszönöm!

Neked is, meg mindenkinek aki hozzászólt. A Digitools dekóderéhez mit szólsz? Arra fel van töltve a hang, és hozzávaló hangszóró is benne van az árban. Bár ahogy néztem kevesebb hangeffekttel rendelkezik  és egy picit hosszabb, 24 mm. Még az is opció, hogy készítek egy új panelt a tervezett világítás miatt és a dekódert is beforrasztom?

Előzmény: Törölt nick (33874)
Törölt nick Creative Commons License 2024.10.25 0 0 33875

A ROCO BR80-ban a Fleischmann BR89-hez képest táncteremnyi hely van erre a célra.

:-)

Előzmény: diginewl (33871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!