A régi analóg pályán az ember rátette a sínre a mozdonyt, és amerre a trafón tekertük a potmétert, arra elindult, oszt kész. De a digitális rendszernél ez nem így működik. :/
Itt nem a hangzás minőségével van a baj, hiszen egyforma dekóder, hangszóró, hangvödör van a gépekben, hanem magával a hangprojekttel, ami a Zimo/Roco esetében köszönőviszonyban sincs a jármű valós hangjával.
Ez azért még nem elég a boldogsághoz. A hangdoboznak, "fazéknak" zártnak kell lennie. Ha lyukas, kialakul az ún. "akusztikai rövidzár". Vagyis a hanghullám a résen keresztül átmegy a hangszóró elejéről a hátára és ez tönkreteszi a hangzást.
Készítettem egy pár hangdobozt. De arra is kell vigyázni, hogy mégis legyen egy kis lyukacska rajta! Ugyanis ha légmentesen zárt, akkor ha a benne lévő levegő felmelegszik és kitágul, akkor kinyomja a hangszóró membránját. Én egy 0,5mm átmérőjű lyukat fúrtam a dobozba hátul. Ez a reményeim szerint még nem okoz akusztikai rövidzárat, de engedi kitágulni a felmelegedett levegőt.
Ezt sajnos csak megerősíteni tudom! Volt szerencsém eddig 3 H0-ás amerikai BroadwayLimited gőzöst nézegetni közelről, ebből kettőt javítani is. Ezeknek a szerkocsijában KETTŐ nagy kb 4cm átmérőjű hangszóró volt építve.... A kasztni FÉMBŐL volt - jó nagy fazék!!! Na, amikor ezek megszólaltak, akkor az ember a gondolatait sem hallotta hirtelen. A hang lazán lerántott 700mA-t a sínjelből.
Ezek után a kockamicsodákból HiFi hangot kikínozni, és várni eleve megmosolyogtató - de azért nem rossz. Viszont tényleg csodát ne várjunk, csak valami hasonló hangokat.
Szerintem a hangminőségben a legfontosabb tényező a hangdoboz ("fazék") nagysága, minősége. A dekóder hanganyaga is számít persze, de rossz fazék megoldással nem lehet használható hangot kicsikarni.
Igen, ennek így kell működnie, ha benne van a szenzor.
((Az egész projekt 1800Ft-ba került, és még legalább 7 mozdonyra meg tudnám az alkatrészekből oldani a pöfögést (egyébként folyamatban van egy BR55, és egy BR24 gőzös). Azért csak 7, mert egy hall szenzornak letörtem a lábát, 2 mágnes, meg elkószált, azaz van természetes veszteség a beépítés közben :)
Ezért mondtam, hogy a kínai cucc erre jó: ha működik, akkor egy postaköltség árából megvan az öröm, ha nem működik, akkor sem bosszant annyira a dolog.))
Ami nem tetszik, hogy csak plux22-es dekódereknek van bemeneti érzékelőjük. A plux22, meg jó nagy ippeg elég neki helyet találni, szemben egy next18-al....
Az a tapasztalatom, hogy a kerékjelzés nélküli dekóderekben igen nehéz, szinte lehetetlen összehozni azt, hogy a mozdonyhang minden sebességtartományban szinkronban legyen a kerékkel. Elvileg a modern hangdekóderek egy kettős beállítást engednek meg, egy alapértéket a kis fordulatszámokra és egy módosító értéket a gyorsabb forgás esetére. Ezekkel hosszasan lehet játszadozni, de nekem még nem sikerült tökéletesre. Emellett ha változnak a mechanikai paraméterek (nehezebben forog a motor), a beállítás megint szétcsúszik. A kerék visszajelzéssel ilyen probléma nincs. Persze láttam olyan, állítólag igényes modellező mozdonyát, ahol semmit sem állítottak be. Úgy pöfögött, ahogy akart... :-((
A Roco multimaus akkor használja mind a 6 ért a vezetékben, amikor a Roco fekete erősítőre van dugva és maga az egér a "központ".
4 eres riasztó kábelt tudsz erre használni, RJ csatlakozót csak akkor tegyél mindkét végére, ha azt a LENZ adaptert is beszerzed. Ha nem, akkor a csatlakozó nélküli vezetékvégeket csavard be a wago dugóba (ha van)!
Ha mindkét végére teszel, akkor a vezetékeknek abban a sorrendben kell lennie mindkét csatlakozóba, hogy ha ugyanabban a helyzetben egymás mellé teszed, akkor a vezetékek sorrendjének egyeznie kell, vagyis:
ÍGY! (ne tévesszen meg, hogy ez 6 eres loconet kábel, mert azt is ezzel a szisztémával kell elkészíteni)
Ez a Fleischmann gőzös szerkocsi hajtású. Pont ezért zavart a látvány: nagy keréken lassabb menetnél eléggé össze vissza pöfögött szerencsétlen dekóder, nem volt mihez viszonyítania.
Így most jó lett, és nagyjából jó helyen is puffol. Tengelyen nem találtam nála helyet. A PIKO-nak van tengely figyelő opto-s megoldása. Olyant szerettem volna, de ez lett.
Görgőspadom nincs, és itt valószínű nem is működne - hiszen a mozdony eleje csak dísz. Ezekhez a hátulról tolt modellekhez, a Roco régen gyártott smart-rail-je lenne jó, de olyanom sincs, pedig az aztán a nagy móka :)
Nem is tudom hol lehet olyant venni, de nagyon eltűnt vele a Roco.
Annyit fűznék hozzá így utólag, hogy a mágnesek a kerék peremén maguktól is megmaradnak, de eléggé bizonytalanul - egy erősebb zökkenő hatására elmozdulnak. A kerék vonzza őket annyira, hogy ne ugorjanak át a főkeretre, ha forog a kerék. Azaz érdemes rögzítés előtt óvatosan letesztelni, hogy biztosan jó helyen vannak-e, és utána ragasztani őket.
(amúgy félelmetes ám ez a neodym mágnes!!! - kb 7-8 cm-re egy fém csipeszt elhúztam a mozdonykerék felett, és a hosszasan berakott mágnes egy pillanat alatt "átröpült" a csipeszre, a friss ragasztóval együtt.....)
A Hall szenzor esete velem... amikor mindenki mást mond.
Kínából megérkeztek az 44E jelű SOT23 (picike) hall szenzorok. Mint kiderült egyáltalán nem biploáris, és csak nem is lineáris, ahogy azt a hozzá adott leírása alapján gondolná az ember, hanem unipoláris (bár ehhez a típushoz volt ilyen leírás is - meg amolyan is, meg mindenféle vidók...).
Ezt az elején gyorsan ki kellett deríteni egy mágnes+led+ellenállás+12V felhasználásával. A szenzor megfelelő lett, unipoláris tulajdonságok szerint működött, a mágnes irányára figyelni kell!!! Az 1x1mm-es mágnesekre kellett várni, meg arra, hogy legyen az egészhez időm.
Ezek a mini mágnesek… talán a legnehezebb ezek behelyezése volt. Nem tudják, hogy a sárgaréz csipeszhez nem kéne vonzódni. Vonzódik ahhoz is, de csak picit. Amihez nem vonzódtak, azok a réz vékony dekóder vezetékek!
Így lehetett a kerék belső peremébe behelyezni az előzőleg pirosra festett mágneseket. Aztán utána pillanatragasztóval beragasztani, ezzel fixálni. A perem 1,1mm mély, a mágnes 1mm magas, így nem lóg ki a mágnes a kerékből. A képeken látszik, a pozíció. Talán annyira nem zavarók kívülről sem a mágnesek – a festés sokat javított a helyzeten.
Ezek után a Hall-szenzor beépítése/beragasztása már egyszerűbbnek tűnt. Erre is nagyon oda kell figyelni. Nekem nem sikerült pont a tengely fölé tenni, így egy picit elcsúszott az érzékelés. Viszont pont annyi hely állt rendelkezésre a kerék, és a ház között, hogy ez a szenzor beférjen (talán néhány tized mm maradt, így biztosan nem ér hozzá a szenzor a kerékhez). A keréknek van egy oldalirányú mozgása is. A szenzor akkor is működik, ha a távolabbi pozícióba találkozik a mágnessel.
A jelbemenetet a Plux22 1-es lábra vittem, mert az ESU/Zimo, és az ajánlás is az AUX10-GPio/C bemenetre javasolja ezt kötni.
A mozdony most már a harmadik csatlakozópanellel büszkélkedhet (először nem651, aztán Next18 a hang miatt, most meg plux22 a Hall szenzor végett).
Nem mondom, hogy tökéletes lett, de ezeket a mágneseket már onnan ki nem szedem. Előre menetben kicsit késve jön a puff, de hátra menetben pont jó. Az nagyon tetszik, hogy a puff mindig, és akkor jön amikor jönnie kell, remélem adtam kedvet másnak is ezzel foglalkozni.
Neked is, meg mindenkinek aki hozzászólt. A Digitools dekóderéhez mit szólsz? Arra fel van töltve a hang, és hozzávaló hangszóró is benne van az árban. Bár ahogy néztem kevesebb hangeffekttel rendelkezik és egy picit hosszabb, 24 mm. Még az is opció, hogy készítek egy új panelt a tervezett világítás miatt és a dekódert is beforrasztom?