Nekem van Devin és Titus(közel 20 évesek) a Devin egy vitálisabb fajta,kisebb szilva nagyságú és ha feketén puhára beérve lepotyog nagyon finom, lekvárnak, pálinkának, likőrnek. Volt még Jolico az a legnagyobb szemű, de kipusztult, szerintem az kényes.
Érettségi állapottól függően 15–18 kg gyümölcs kell 1 L 50%-os pálinkához. A párlathoz, mely cukrozott cefréből készül, persze kevesebb gyümölcs is elegendő...
Vele próbálkoztam én is pár éve. Mondogatta, hogy jár majd megyénkben és tud hozni. De aztán csúszott mindig utazása, nekem meg kellemetlen lett már hívogatni.
Nem várnék 15 évet egy magoncra, ha tudtok valahol szép termésű, régi fát, szívesen szednék róla vesszőket jövőre, vagy vennék attól, aki csinál ilyesmit.
A sima webshopokban nem bízom ilyen szempontból...
Köszi a visszajelzést, eddig nekem is hasonló a tapasztalatom, meg más gyümölcs esetében sem szokott ezzel gond lenni (mármint ha vad porozza). Van most a keserűről pár magom, azt elültettem alanynak.
Régen egy ismerős adott mandulaszemeket (mind édesmandula volt) és párat elültettem. Egy kis fa maradt meg közülük, az fehér virágú, apró szemű és keserű lett.
Viszont 4 méterre tőle van egy faiskolából vett, már 35 éves tétényi mandulafám ami rózsaszín virágú, szépen terem és szerencsére jóval nagyobb szemű, puhább héjú így könnyen megkülönböztethető a termése. Nem vettem észre ízhibát mióta a keserű mellette virágzik, viszont a keserű idegen virágpora jó hatással van a termésmennyiségre. (Közel s távol nincs más mandulafa a környéken.)
Hogy aztán az elvetett édes magból édes vagy keserű termésű fa nevelkedne, azt nem tudom mert nem próbáltam. Inkább szemzem ha kell...
Ezt a megnevezés Dlusztus Miklós Mérnök Úrtól (https://falusag.hangfarm.hu/author/dmiklos) származik, aki megfigyelései alapján adta e nevet a kérdéses naspolyafajtának. A galagonya alanyon forgalmazott 10 éves fámon rengeteg termés található, ízében kissé elmarad a Szentesi rózsától. A DMKert-nél forgalmazott, most nem látom a rendelhetők között.
Nálunk van magról kelt keserűmandula, idén termett először, kóstolás után derült ki, szóval tudom, miről beszélsz, borzalmas íze van. (Át is lesz oltva őszibarackra). Semmiképp nem darálnám, elég egy ilyen keserű szem és az egész ehetetlen lesz. A ciánvegyülettől ilyen az íze, szóval emiatt sem kéne enni. Azért ahol vetted, ott reklamálj, ez nem egy fair dolog ilyet eladni.
Teljesen járatlan vagyok mandulában, eddig csak szeletelt mandulát vásároltam néhányszor tortadíszítésre.
Ez a spanyol mandula akciós volt 3290 ft/kg áron, amit nem bírtam kihagyni. De a normál ára sem sokkal több, most 3600 körül van. Ha mondjuk ledarálom és sütibe teszem, úgy biztos OK, de mi natúran is esszük és nagyon kellemetlen volt ráharapni néhány iszonyatosan keserű szemre. Gondolom azok mérgezőek is, állítólag ciánvegyület van bennük.
Szerintem nem lehet(ne) jellemző. A keserű egyértelműen keserűmandula. Lehet, belekeveredett egy ilyen fa termése (arra nem akarok gondolni, hogy esetleg szándékosan hígították ezzel a drága édes mandulát). Illetve mintha olvastam volna olyat, hogy ahol vegyesen van mindkét típus, átporozhatja a keserű a másikat és ez is okozhat ízhibát. De nekem fura lenne egy ültetvényben a keserűmandula jelenléte...
Vettem egy kiló natúr spanyol mandulát és alapvetően nagyon finom, édeskés volt, de a szemek kb. 5%-a borzalmasan, ehetetlenül keserű volt, ezeket a szemeket természetesen kiköptem. A kérdésem az lenne, hogy ez normális jelenség a mandulánál vagy valamilyen hiba?
Nem szoktam mandulát venni, így nincs tapasztalatom vele.