Pont eszembe jutottál, emlékeztem hogy mondtad 1-2 éve hogy komolyan is érdekelne a póker megélhetési szinten. Ahogy én látom, bár mi csak havrokkal, Jancsiékkal játszunk, meg amit a tévében látok meg amit kicsit hozzáolvastam, az a baj, hogy a póker matematikája bár mérnöki-matematikus aggyal teljesen jól számolható, követhető, a többi része az nagyon "ingatag" és bizonytalan. A várhatóértékekre meg akkor lehet gyúrni, ha kellően sokat játszol, de ezt neked kell a legkevésbé magyaráznom. SZámomra teljesen érthető, ha valaki jó tarokkos, pláne royalos, mert ott igencsak le van csökkentve a rizikó faktor, és középhosszú távon már kijön ki a jobb játékos ki a kevésbé jó. Azt viszont nehezen értem meg, hogy valaki rendszeresen hogy tud nyerni pókerban és megélni belőle hosszú távon. Valszeg nagy tőke (is) kell hozzá, hogy beszálljon több ezer, tízezer dollárral egy versenybe, mivel tízből hatszor semmit nem fog nyerni, és az egy győzelmével kell annyit keresnie, hogy bejöjjenek a veszteségek. Szóval, igazad van, erre feltenni egy életet meg két gyerekét is elég necces, te pedig aztán nem vagy az a típus (feszes, visszafogott tarokkos nem lesz laza agresszív a pókerasztalnál :-)
Nyomogatom a pókert és BJ-t is, de csak alkalmanként. 8 órás "rendes" munka és 2 gyerek mellett nincs annyi időm, amennyi kellene a nagy sikerekhez. Plusz ha választanom kell póker és tarokk között akkor inkább tarokkozni megyek. Egyébként bőven pluszban vagyok, lehet hogy jobban megérné mint a rendes meló, csak hát az egyik fix, a másik meg várható érték. Illetve amíg nem tudok tartósan jó eredményt hozni addig nem adhatom fel a rendes melót, viszont amellett meg nincs elég időm jobban ráfeküdni. Ördögi kör.
Ez azért sok minden függvénye. Először is, 9 lapos tarokkban, a 7 tarokkos XXI, egyszínű lappal, XVIII, XVI, még pagát nélkül is lehet invit lap. Kéz alatt is talán, de keresztben midnenképpen. Mondjuk határeset. Nálunk az az iratlan szabály, ha a XXI kézalatt invitet ad a skíznek, akkro illik nagyobbat takarítani mint egy szóló tuli. Épp ezért nehéz eldönteni. Ha viszont nem ad a XXI invitet, hát skízesként én is lefúrom. Hat tarokkos skíz nem is rossz, bár szólót én hatra nem szoktam mondani csak hétre vagy nyolcra. Mivel mégis mondott szólót, itt nekem gyanús lenne, hogy biztos azért teszi mert XX is a kezében van. Miért nem tartottad meg 7 tarokkos induló XXI-el a szólót??? Én tuti megtartom, mert jó eséllyel a skízesnél van a XX és vele leszek. Ha nem, akkor is elég erős lapom van a fogás elkerülésére és a XX is velem van. Nálunk itt két eset lett volna: vagy invitet ad a XXI, vagy ha nem, akkor a szólót is megtartja.
Máté, nem emlékszem ugyan erre a partira, így nem tudom, hogy ki volt, de akár én is lehettem volna, plusz tudnék még mondani 2 embert, aki ugyanígy játszotta volna.
Azt értsd meg, hogy nem minden a várható érték körül forog. Neked igen, de sokaknak nem. Én pl. nem azért játszom tarokkot, hogy óriásikat kaszáljak azzal, hogy mindig megpróbáljak összekerülni a másik nagy honőrrel, és ha véletlenül nagy lapja van, akkor nyerjünk 70-100 egységet. XXI-est fogni csak a tarokkban lehet, nagyokat nyerni bármely másik játékban.
Számomra sokkal vonzóbb a XXI-es fogás, a vadászat. Nekem a csúcs a XXI-fogás. A várható értéke kb 0 vagy inkább negatív, viszont az az izgalom, ahogy próbáljuk megcsípni, illetve próbálják megmenteni sokkal többet jelent számomra. Így ha hozzáadom az érzelmi várható értéket is, ami ugyan nem forintosítható, de ez így együtt jóval nagyobb, mint a 3-2-tartom-passz, lehet, hogy kaszálunk játéknak. A leírt példában én skízesként abban reménykedek, már amikor a 3-at mondod, hogy rövid XXI-vagy, remélhetőleg 4 színnel, és kénytelen leszel passzolni a szólót, aztán már csak egy jó XIX-es kell, és indulhat a vadászat. Persze csak az adott ülésben. Fordított helyzetben vagy szemben-ülésnél nem is licitálnék.
Lehet, hogy túl sokat pókereztél vagy pedig lehet, hogy csak pókerezned kellene. :-)
Mindenesetre ahogy a pókerben úgy a tarokkban is az egyik legfontosabb dolog az, amit magunk közt csak humán faktornak hívunk. Ne várd el, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodjon mint te.
Legjobbakat, bromberg
(A példajátszmáidban a lejátszást szerintem rajtad kívül nagyon kevesen látják át, célszerűbb lenne ha egy játékos kiadott lapjai mindig ugyanabban az oszlopban lenne és csillagoznád az adott körben hívó játékost. Persze teljesen egyértelmű minden, csak vizuálisan nagyon nehezen feldolgozható.)
Én 2 héttel ezelőtt akadtam ki. Utolsó előtti leosztás, én indulok. Hét tarokkos erős XXI van a kezemben (XXI, XVIII, XVI, stb), egy színnel. Invithez nem elég erős, különös tekintettel arra, hogy nincs se sasom, se pagátom, se királyom (legalábbis még nincs).
három - kettő - passz - passz tartom - egy - passz - passz tartom - szóló, körpassz
Ezután a felvevő meghívta a XIX-est a passzal. A lapja a következő volt: Skíz, XX, XVII, XIV, VIII, I, treff L, káró B, kőr K ...
Nekem addigra 8 tarokkom volt, én indultam és természetesen a parti kontrával bukott. De a ******-ért jáccik az ilyen magas tarokkot?!
2 órája az alábbi jelent zajlódott le. Megfogták a 4 tarokkos - nevezzük Jánosnak - játékos XXI-ét, méghozzá az 5 tarokkos skízes. Aki annak rendje és módja szerint lefúrta egyig, majd miután már csak a skíze maradt, szerencséjére előtte pont betette a XXI-et az illető és nagy örömködés során leütötték azt. János - joggal - először a balján ülő játékost baszta le. Aki hangosan röhögött, hogy nem is volt a partnere. Ezután János - joggal - a vele szemben ülőt baszta le. Aki szintén értetlenkedett, hogy biza ő sem volt partnere. Aztán lázas keresés során előkerült a XX, na honnan? Nem, nem a skartból, a skízes összecsúszott lapjaiból. Ekkor már csak az osztó röhögött (én).
A lapod: XXI, XX, XV, XIII, VII, kőr: K, D, B pikk: L
A licit ez volt:
három - passz - kettő - passz tartom - körpassz
Te mondtál 2-t, a XX-ast a talonból húztad és a partnered fog indulni.
(1): Segít a XX a passzban (2): passz (te): tuli, passz (4): passz (1): 4 király, passz (2): kontra 4 király, passz (te): passz (4) kontra tuli, passz (1) pagátulti, passz körpassz
Segít a XX a passzban. Két passz után a mögötted (negyedik helyen) ülő ellenfél bejelentkezik 8 tarokk, tulétroával. A többiek passzolnak. A második helyen ülő játékos passza jó eséllyel erős pagátot takar, de igazából gyakran semmire is passzol (magas tarokk van).
a) megkontrázod a tulit?
b) megkontráztad a tulit, a játék:
(1): Káró K - XIV - Káró B - XI (2): III - XVIII - VIII - VI
Mit hívsz?
c) Kőrt hívtál, a skízes kis tarokkot ad, és a partnered megüti. Hosszas tűnődés után pikket hív, amit te ütsz (mivel?), a kör végén adnak.
Mit hívsz?
+1) A partnered lapja: XVII, XIV, XII, XI, III, II, I Megkontrázhatja a partit a kontra tulétroá után?
Nem, arra gondoltam, hogy bemond előre 1-2-3 királyt és az lesz 3 királlyá konvertálva. De egyáltalán nem egyszerű... Persze ha világossá válik, hogy van benn kismadár, akkor talán meg lehet oldani kényszerítő licitekkel (ha maradt még valami). De gyanítom, nem éri meg a fáradságot.
Zseniális Albert barátod tegnap három királyt teljesített, igaz nem bízott benne, hogy beletalálok a 3 királyába és így kihagyta a kismadarat. Majd hátulról megfogta Jani XXI-ét, aki bambán csak rakosgatta a lapokat, mert még mindig az előző partiban elszenvedett szubkontra szóló bukáson elmélkedett. Bebi, tegnap te voltál A Király! A héten jól levettük a szerencsétleneket. :-)))
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elnézést kérjek zseniális Albert barátomtól, valamint gratuláljak neki, aki pagátultit buktatott úgy, hogy emlékezett az összes kiment tarokkra, a 7-ik ütésben lehúzta a XII-est (ütésben volt), esett bele az ultis XI(!)-ese, és a nyolcadikban a hosszú színével (6 pikkje volt és egy 3 hosszú fejes színe, jó lapja volt és remélte, hogy meghívják partnernek) kihajtotta a pagátot.
Persze ez egy hibás szituáció, hiszen valami stikli biztos van itt, szóval lehet, hogy eleve hülyeség értelmet keresni benne.
Azt kell eldönteni, melyik a hihetőbb:
a) A partner lapja XXI, XX, XIX, XVII, XVI; nem mondott kismadarat ÉS volt annyira hülye, hogy a XXI-el ütött
b) A partner lapja XXI, XX, XVII, XVI; valamit elnézett/elszámolt/megőrült és centrumot mondott (és leütötte a XVIII-az azért :P)
Két értelmes játék van:
1) Elengedem a XVII-et, mert az a) esetet feltételezem (át is üthetem, és hívhatok tarokkot, de ez csak rosszabb lehet, gondolom)
2) Átütöm és hívok egy színt. Ekkor tuti jól járok, mert
a) Parti után elküldöm a partnert melegebb éghajlatra, hogy mit szórakozik itten. Mondjuk ez felesleges is, nyilván ő is rájön, hogy legközelebb a XIX-el kell ütni.
b) Parti után megkérdezem a partnert, hogy vajon legközelebb XVI-XIV-el fog-e centrumot mondani :-)
Azért ez nem ilyen egyszerű. Én azon gondolkodnék pár percet, hogy melyik a nagyobb képtelenség: XVIII-XIX-nélkül centrumot mondani vagy a XXI-XIX-ből a XXI-el ütni. Inkább az előbbi, úgyhogy valószínű én is elengedtem volna a XVII-et. Különösen ha azt is hozzáveszed, hogy pár partival korábban A-t B azzal nevelgette, hogy centrum-kismadár-volát-stb bemondásnál A XVII-es indulását fejbeverte XIX-el, mondván miért nem adja át kis tarokkal neki, és majd ő hív felé - persze XVI-ig zárva voltak. Simán lehet, hogy most D szivatja A-t. Így még valószínűbb, hogy XXI-XIX van D-nél.
Látom, a lényeget felismerted persze. Ahogy téged ismerlek, te már a partiban elküldöd kapálni, és vagy elengeded a XVII-et, vagy tarokkot hívsz vissza. Persze a helyes játék átütni és hívni egy színt.
A lapod: XX, XVII, XIV, X, VIII, IV, III, pikk K, treff K (D helyén ülsz)
C fog indulni, vagyis rajtatok keresztül. Emelsz, vagy nem, és miért? Megjegyzés: a partner tagadja a XIX-et (nem mondott azonnal 4 királyt) és a XVIII se nagyon lehet nála (másodszorra se mondott), de az ulti alapján kell hogy legyen 1-2 középütője (mondjuk minimum XV, XIII), hogy fejes színt ígér-e vajon, azt nem tudom (szerinted igen?).
2)
A: segít a XX a tulival, passz
D: centrum, passz
körpassz
Engedett játék volt, A helyén ülsz a következő lappal:
Skíz, XV, XIII, X, VIII, VII, V, I, treff D, treff L
B indul, kőrrel. C és D is ad színt, olcsón ütsz, és kicsit(?) hívsz, amibe C a XVIII-at adja, kevéssé épeszű partnered pedig üt a XXI-el, és a XVII-est hívja vissza. Mit teszel és miért?
Pluszkérdés: mondasz-e ultit a centrumra?
Pluszkérdés2: mi az isten lehet a partnernél?
(azoknak, akiket érint: a leosztások nem pontos rekonstrukciói az eheti partiknak)
Mi is így játsszuk. Kéz alatti XXI-el szinte kötelező (meg hát tök logikus is) tartani az egyet, ha nem, akkor tuti XX-as a csávó csak túl gyenge volt invitelni (XX-as engedettre hagyni). A fejtegetés persze paskievics-féle dologra vonatkozik, ahol 21 forint a csendes fogás, illusztráltban néha érdemesebb nagyobbat játszani, ad absurdum meginvitelni skízesként a XXI-et, épp ezért érdemes felemelni a XXI fogás pontszámát.
A skízes fogásra fektet, én legalábbis szinte mindig, ha nem tudom hol a XXI. Kivéve ha extar erős lapom van, amivel aligha fogok XXI-et és mondjuk biztos ultim van stb. Meg attól is függ a skízes játéka, hogy hol ül, ha a kör végén, amikor a XXI keze alatt ül és hajthatóbb stb. akkor pláne fogásra skartolok. Azért mert értékesebb és izgalamasbb játék, egy duplajáték hármasban 2/4 egység, az semmi.