Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Tegnap kicsit kinyitottam a medencét (nem szoktam ilyen korán, mert nekünk sajnos a nagy része árnyékban van, és nem tudna még felmelegedni).
Téliesítéskor a befúvó alá engedtem a vízszintet kb 5 centivel. Na most nem 5 centivel van alatta, hanem kb 40-nel. Fél év alatt elszivárgott valahol kb 6-8m3 víz (7 x 3.5 x 1.35 ovál, földbe süllyesztve).
Nem mai darab már, biztos van vagy 6-7 éves.
Gondolom nem sok esélyem van megtalálni hogy hol ereszthet...?
A másik kérdésem: bár az már nem mobil medence, de nem tudjátok, hogy úgy nagyon saccra mennyiből lehetne egy fix medencét építtetni a helyére? A gödör legalább már szépen ki van ásva neki, szivattyú, homokszűrő megvan... van erre esetleg szaktopik?
Közben eszembe jutott még valami, most lett feltöltve a medence, elég magas a ph. Megkapta a ph csökkentőt, kb. mennyi idő mire mérhető lesz, hogy esett-e a ph?
Full alap kérdés következik, kéretik nem megkövezni :D : Mikor melegszik jobban a medence vize, ha le van takarva (intex gyári sötét színű takarófólia), vagy ha nincs letakarva?
50,89m LPE20 optimálisan tekerve (80cm belső átmérő) 136cm átmérőjű, kerülete(a legnagyobb menethossz 4,27m. Ez pontosan 1m2 felület, ami 300 liter óránkénti folyamatos átfolyással 3-6°K-t melegít a vizen, amikor jól süt a nap.
Én nem használtam semmilyen táblát, a legbelső menetet spárgával megkötöttem, és időnként egy téglát tettem rá, a végek rögzítéséig, utána levettem. Ha a két végpontja rögzítve van, feltöltés után már nem mozdul el. Ennek feltétele, hogy nem megerőszakolva kell letenni, hanem ahogy adja magát a gyártási görbület.
Ha ritkábban tekered, a falevelek, megy egyéb szállongó anyag közészorul. Amit árnyékolna a mellette levő menet, már olyan szögben érné a napsugárzás, hogy szinte semmit nem melegítene rajta.
Hogy legyen negatív tapasztalat is az LPE csővel, nekem nem vált be. Persze nem az LPE cső hibája volt :) csak nem tudtam tetőre felrakni, így én is egy falapra tekertem a köröket (konkrétan egy OSB lapra 2*50m felmegy, két ilyet csináltam) és azzal akartam fűteni a medencét. 4*50m volt 13m3 vízhez és nem hozta a várt eredményt. Talán 2 éve volt, kb. olyan nyár volt hogy 1 hét meleg, 1 hét hűvös, egyszerűen mire felmelegítette volna, már el is múlt a jó idő. Illetve a tetőre felrakott csőnél maga a tető, cserepek melege is hozzátesz szerintem, nálam ez sajna nem játszott. Persze lehetett (kellett) volna több kör is, de nem nagyon tudtam hová tenni a kertben. Így végül elbontottam, vettem egy lemezes hőcserélőt és rákötöttem a gázkazánra a medencét egy keringető szivattyúval, a visszaegyenesített LPE csövön keresztül (vettem rá csőhély szigetelést is). Ezzel azt nyertem a szolár fűtéshez képest, hogy jó idő esetén nem kellett napokat várni hogy meleg legyen a medence (28-30c-t szeretjük) hanem rögtön az első nap felmelegítettem a vizet és lehetett pancsolni (hűvös/felhős időben ugye az LPE semmit nem tud melegíteni, csak tűző napon). Ha jól emlékszem kb. 8-10 óra alatt melegítette fel kb. 1000ft költségen. Nekem ennyit megért... Idén ez már több idő lesz, mert 457-es lufisról váltottunk 549-es csővázasra, most hétvégén raktuk össze, bár pont rosszabb idők jönnek, de legalább a következő meleget már készen várjuk.
jogos, én is arra gondoltam, konkrétan legkisebb grundfos-t néztem ki erre a célra, ezt
Bár ha okosabban állok hozzá, akkor egy olyanra kéne költenem, ami a nagymedenéhez is jó, és 3x60 méter tekercset is elvisz egy 3-4 méter magas garázstetőn, ez a fenti meg szerintem nem olyan.
Aki csinált már ilyet (mármint hosszabb, párhuzamos köröst), az milyen szivattyút használ?
Fűtési keringető szivattyú. Az is árammal működik, a fürdőszobában, konyháben ott van a radiátor. Mindnesetre külön érintésvédelmi relét javasolok, akkor a hűtő tartalma megmarad, ha leold. KPE nem jó, az LPE csövet találták ki medencefűtésre.
Természetesen a szűrést, és a melegítést külön kell választani. Vegyél egy 200m tekercset, és vágd háromfelé. Párhuzamosan kötve óránként körülbelül egy köbmééter (3x300 liter) átüldhető rajta. A spirál magassága a döntő. A szivattyú által átnyomott víz mennyisége az emelési magasságtól (is) függ, ezt adatlap alapján, vagy tapasztalati módszerrel lehet kideríteni. Az optimális egy fűtési keringető szivattyú lenne.
Hosszabb szakaszon romlik a hatásfok, rövidebben nagyobb vízmennyiséget kell mozgatni. 70m körül van az optimális ághossz.
Ha az LPE csövet nem erőszakolod meg, akkor akár egy óra alatt lefektetheted a végleges helyére. Ha már van benne víz, nem fog elmozdulni.
Sokan csináltatok már KPE/LPE csőből medence fűtést, én is tervezem egy ideje hogy nekiállok a 30m3 vizet kicsit felmelegíteni, de egyelőre az a projekt még várat magára. Bemelegítésnek viszont csinálnék egy kisebb, mobilabb tekercset egy pici gyerekmedencéhez. Most hétvégén sima, napra kitett kertislagból (kb 25 méter) engedtem bele 15 percenként a vizet, már ebből is 45 fokos víz jött, és ez is elég kellemessé tette a pancsikolót (34C fok lett). De azért ez mégsem túl kényelmes, ezért feltekernék valamennyi LPE csövet egy fatáblára, amit nap irányába meg tudnék dönteni, szezon végén meg elrakom pinyóba. Mekkora tekercset lenne érdemes használni kb 1-2m3 vízhez? Illetve egy ilyen kisebb szerkezetet milyen szivattyúval lenne érdemes járatni?
Érintésvédelmi szempontból mi a tuti megoldás? (a teljes házon van egy Fi relé, de egy 0.1 másodperces áramütéssel sem akarnék szórakozni)
Új medencés lennék, vettem egy Bestway 3,05 átmérőjű lábakon álló medencét. Olvasgatva a fórumot már a felállításhoz sok segítséget kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy ezt minden évben kell-e vagy érdemes-e szétszerelni vagy ott lehet hagyni pár évig aztán úgyis kuka? A másik meg, hogy van hozzá egy papírszűrős gyári vízforgató, de a családban elfekvőben találtam egy Dr Bertényi belógatós vízforgatót. Tudom, hogy ilyen puhafalúra az nem igazán szerelhető, de némi barkácsolással megoldható. Igazából az a kérdés, hogy a gyári ér valamit vagy inkább nézzek egy homokszűrőset?
Én 2 db tekercsre gondoltam, tekercsenként 100 m LPE cső.
Mivel a homokszűrős forgatás teljesítményét igencsak visszavenné, jelenleg 2x3 órát forgatom egy 6 m3 forgatóval, ( medence kb 16 m3) így egész nap kellene járatni, ami villamos energia szempontjából igen gazdaságtalan lenne.
De van nekem 2 db papírszűrős forgatóm 1 db 1,3 m3/h és egy 4 m3/h, valamelyiket befogom erre a célra így egymástól külön lesz megoldva a tisztítás és a melegítés, teljesen külön körön, a papírszűrős forgató fogyasztása lényegesen kevesebb.
Erről mi a véleményed ?
Nem vagyok túl járatos még a medencék világában, de próbálok tanulni
Szerinted melyiket használjam erre a célra ? az 1,3-ast vagy 4-est ?
Én nem olvastam utána nagyon. Kútvízzel töltöttem fel a medencét, tettem bele klórt. Persze bebarnult mint állat, vasklorid gondolom. A papírszűrős keringető ment folyamatosan 3-4 napot, naponta 2x leöblítettem róla a barna trutyit. Utána tiszta átlátszó a víz. (és az is maradt, az esetleges utántöltéseket már nem lehetett észrevenni)
Mindez egy kb 5-6 m3-es medencével.
Lehet hogy tönkremegy a szűrő tőle, nem tudom, tavaly is így volt, tiszta maradt a víz egész szezonban.
Segítséget szeretnék kérni. Tavaly ősszel költöztünk be a régóta vágyott kertes házba, aminek az udvarán egy kb 15,5m3-es medence is van. Semmiféle gépészet nincs hozzá, csak 2 cső. Albérlők laktak előttünk, a tulajnak fogalma sem volt hogyan használták. Feltöltöttem 2 képet az indafotóra, mert ide nagy volt, de nem igazán jövök rá, hogyan csatoljam ide be.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen vízforgatót, szűrőt javasoltok hozzá. A vízterhelés elég nagy lesz, vagy 2 12 éves fiam, gondolom ilyen időben mint a mai ki sem lehet majd szedni őket :)
Én ugyanígy jártam. Egy ideig jó volt aztán belesüllyedt. Ki is dobtam a fenébe. Még azzal is próbálkoztam, hogy úszógumikat és labdákat tettem a vízre de az sem volt megoldás.
Aki mezőgazdasági fóliát használ hogyan szokta rögzíteni, hogy ilyen probléma ne lépjen fel?
Tavalyelőtt vettem egy felfújható gyűrűs medencét, de nem vált be, mert pár százalékot lejt a terep, így kidőlt . Ideiglenesen egy vízszintes homokágy megoldotta a dolgot, de egy sík placcot kellene kialakítani térkőből. Erre viszont nem kívánok se időt, se pénzt fordítani, meg a gyepes kertben se lenne szép egy ilyen sebhely. Állítólag a fémcső vázas medencék jobban tolerálják a lejtős terepet. Valóban elviselnek ezek egy 2-3 százalékos lejtést?
Tavaly a medence takaro gyari bestway folia par gyari luk van rajta tok jol mukodott most is egy hetig de azota besullyed a kozepe nem uszik a vizen emiatt alatta szurt viz felette meg minden ami beleszall es amikor levennenk ez ugye keveredik. Van valami megoldas?
A polimedencéhez adnak egy 6m3-es 400as top tartály homokszűrős vízforgatót.Ez megfelelő vegyszerezéssel teszi majd a dolgát?Olvastam h a polipropilén medencék között is van különbség,és van ami silány,fakul,ereszti a vizet.Ezen felül nem lehet újrafóliázni.
Ami mellette szól hogy elég egyszerűnek tűnik a telepítése.
Ez a pontaqua medence tartozéka:Vízforgató jellemzői: Tartály átmérő: 250 mm Kapacitása: 4 m3/h Teljesítmény: 180 W Szükséges homok mennyisége: 14 kg 5 állású váltószelep
Ezt is beásnánk mindenképpen.
Mire figyeljek a vásárlásnál,mi az amit feltétlenül megvegyek a medencéhez,hogy élhető legyen,és ne azzal menjen el a nyár,h zöld vízzel küzdök.
Fűtés is jó lenne bele,de a hőszivattyús megoldás jelentősen megdobná a költségeket.Erre van valami olcsóbb alternatíva?
Beletettem a mosószódát, az létezik hogy a klórszintet minimumra mutatja? Kell bele tenni klórt is, vagy majd ha rendeződik a ph akkor az is változik? Mert hogy klórt már raktam bele előzőleg sokat. Egyébként a mosószóda egy vödör meleg vízben teljesen feloldódott kis kevergetéssel és úgy beleöntöttem csak a medencébe. Ne szitálgass, nem kell :-)
Érdeklödöm. Süllyesztett medence aljára xps hőszigetelőtt kell tenni(tennék). Milyen vastag célszerű? Oldalára jó a sima hungarocell? Építkezésből maradt 5 cm-es . Az hallotam hogy az nedvszívó és elmálik a földben??? Igaz lehet?Köszönöm.
A szóda erősebben lúgosít, veszélyesebb (elég maró), a szódabikarbóna gyengébb (több kell belőle), de ártalmatlanabb. (Lehetne Nátrium-hidroxid is, de azt csak méregengedélyre adják, és rendkívül veszélyes, tehát csak ipari körülmények között használják).
Ha nem pesti vagy, akkor valamilyen háztartási boltban keresd, ott ahol pl. trisó (Na3PO4), vagy káliszappan is kapható mint mosószer.
A pestiek az Azúrt (régi nevén Vegyszerbolt) sokan ismerik a körúton a Baross u. és a Corvin mozi között a Csepreghy utca sarkán, szerintem ott lehet a legolcsóbb. A kívánt mennyiséget kimérik.
Ugye a nagykönyv szerint fel kell vinni minimum 7.2-re a 6.6-ot. Ez 0.6 pH változást jelent, ami a 0.1-nek a hatszorosa. 10m3 helyett 27m3 víz, az 2.7-szer több. Tehát 100g helyett 100*6*2.7, azaz 1620g, vagyis kb 1.6 kg!
Én először kezdetnek beletenném ennek a felét, azaz kb. 0.8 kg-ot.
Szódát a vegyszerboltban lehet kapni (Bp. József krt. 65. - Azúr) finom por alakjában. Ez sajnos, ha oldani kezdjük, és a vízbe szórjuk, akkor hirtelen összeáll kemény darabokká, és nehezen oldódik szét. Ezért én egy nagyobb, finom lyukú szitába szoktam óvatosan önteni kisebb részletekben, és a víz fölött finoman szétszitálni. Csak kis szél mellett megy ez, mert a nagyobb félrefújja, akár a szembe is! Tehát óvatosan, és a szitát ne érje a víz. Magát a szitát egy felmosóbot végére erősítem, és így messzebbre nyúlva vele biztonságosabb, és jobban szét lehet oszlatni a víz fölött (ez a szita nálam a rovarok és egyéb szennyeződések kiszedésére van egyébként).
Ha nagyon savas a víz, én ilyenkor nem keringetek, hanem egy erre szolgáló tiszta nagy lapáttal keverem a vizet, vigyázva, hogy a lapát ne sértse a medencét. Erős kemény perem esetén (lábas medencéknél) emelőkar szerűen húzom fel a mélyről a vizet, és úgy keverek több pozícióból is. Néhányszori keverés - köztük pár óra szünet - után pH mérés. Ha nem elég, akkor a pH növekedésből megsaccolható mennyi szóda kell még bele. Ha túl magas lett (7.6 fölött), akkor sósavval (ha elég kemény a víz) vagy kénsavval (akkumulátor sav) csökkentem, 10L vízhez kb. 1dL-t keverve, és több helyre szétosztva beleöntve, s ezt annyiszor, ahány dL sav szükséges. Ezután lapátos keverés jön ahogy az előbbiekben írtam. Ha a pH már 7.0 fölött van, akkor a lapát után mehet a keringetés a szivattyúval is. Azt tudni kell, hogy a pH csak 1-2 nap után stabilizálódik "teljesen" (de kb. 2 hetente, vagy sok fürdés, ill. vízfrissítés után újra mérni kell).
Ez az én módszerem, más lehet, hogy másképp csinálja.
Sziasztok, A medence alatt és mellett (összesen 14m hosszan) térkövezni fogok. Vízelvezetésre 2%-os lejtést javasolnak, a medence alatt viszont a teljes vízszint lenne az ideális. Az egész terület "alsó" részére kerül a medence, tehát felé lesz a lejtés. Mit javasoltok erre a dilemmára? Ha vízszintes lesz, ott marad a víz azon a területen.
Köszönöm a választ, közben sikerült egy mérővel pontosan megmérni és 6,6 a PH :-( 27 m3 víz van a medencében abba mennyi szóda kell? Fel kell oldani vízbe?
Köszönöm! Mondjuk tényleg gyengék ezek a fóliák ha 2 év alatt bebarnul, de remélem ezt az évet kíbirja még, bár gondolkodtam hogy valamivel le kellene leragasztani!
Tavaszra nekem is savas lett, bár egész télen nem volt letakarva, és a téli csapadékok kb. 20 cm-rel(!!) megemelték a vízszintet. Rengeteg szódát (CaCO3 kb. 1/2-1 kg) tettem bele a 17 m3 vízhez.
Egy durva (inkább nagyságrendi) számítás a pH-hoz:
10m3 víz, 0.1 pH változás: 100g (=10dkg) anyag kell.
A savasság veszélyes a keringetőre! Mihamarabb 7 fölé kell tornászni!
Ha a keménység nagyon alacsony, akkor a PH mérése bizonytalan!
Télire érdemes a vízbe téli algagátlót rakni (pl. Télapool), és tavasszal ellenőrizni a víz hőmérsékletét, mert tartósan 14oC fölött hamar elbomlik, s ekkor már be kell üzemelni. Idén én már április elején megtettem, bár általában május közepén jön el az ideje.
Most az Auchan-ban kapható volt a tablettás, és a csepegtetős klór/pH mérő.
A nap megégette, sajnos egyre jobban spórolják ki az UV stabilizátort a műanyagokból, és ez a végét jelenti a medencének. Szépen megbarnul, majd megkeményedik, majd kilyukad. Nem tudsz vele semmit tenni. Veszel másikat, amikor megadta magát.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Évek óta van medencénk, szerencsére eddig mindig rendben volt a víz, odafigyeltünk a vegyszerezésre, a vízforgatásra. Most először téliesítve lett a medence vize, amit mikor 1 hete kinyitottunk, kicsit meg volt zöldülve. Kapott klórsokkot, algaölőt, pelyhesítőt. Folyamatosan forgattuk a vizet, kiporszívóztam..stb. Ki is tisztult a víz, de látom rajta hogy nem az igazi, és ekkor jött a meglepetés, kis tesztcsíkkal megnéztem a ph-t, és minden a legalacsonyabb szinten van. Ilyen még soha nem volt, nem is értem az egészet, hogy ez mitől van. Vettem PH+, már egy egész dobozzal beletettem de semmi változás. Valaki segítsen hogy mi a fene lehet a gond és mit csináljak! Előre is köszi!!
Mi a tapasztalat, kerítéstől, oszloptól, bármilyen tereptárgytól mennyi távolságot érdemes tartani?
Eddig jó messze volt a medence mindentől, most 2 helyen gondolkodom: az egyik a kert végében lenne, nagyon napos, szinte egész nap nem lenne árnyékban a medence, de messze lenne a konnektortól, csak hosszabbítóval lehetne üzemeltetni a szűrőt.
A másik helyen délután lenne már árnyék, közelebb lenne a házhoz. Hosszúkás telken a kert első harmadában állna, hátrafelé menet mindig mellette kellene elmenni. Kis gyerekekkel talán jobb lenne, ha nem lenne egyből a terasz után, viszont itt közel lenne az áram.
Szerintetek? Így leírva talán inkább a kert végébe teszem, de nyitott még a kérdés. :-)
A 3,66 x 0,76m még az olcsóbb medencék, elég hozzá egy kisebb homokszűrő stb..., kisgyereknek még mély is.
Vannak mélyebb medencék is, de egy 2 és egy 4 éves gyereknek ez is mély lesz évekig, illetve azok már 100 eft körül vannak ( ha jól tudom). Abban nem lehet leülni....
Mire nagyobbak lesznek a gyerekek, addigra a medence is tönkremegy.
Maradok a csonk kivágásánál. Most előkerestem a medencét és megnéztem, és szép nagy a megerősített terület, úgyhogy nyugodtan vághatok rá jó nagy lyukat.
Ilyet néztem hozzá, mást nem igazán kapni itthon, vagy csak horror áron:
az elején volt mindenféle takarófólia, ilyen olyan technikákkal a takarás, de egyedül egyiket se tudtam leszedni, ezért lett ez megálmodva (kicsit továbbfejlesztve a rendszert lehet rátenni polikarbonátot is, sztem...)
működik, nagyon jól melegszik alatta a víz, tiszta marad, könnyen kezelhető
Ha nem kell a meglévő csonk, akkor azt vágd ki, ahogy a videón is van. Ha új luk kell akkor meg tegyél fel egy foltot - de azt nagyon jól kell ragasztani.
Gondolom, van ott valami rugalmas alátét. Arról nem is teszek említést, hogy a szkimmernek nem az acélpalástra kell felfeküdni, hanem csak a fóliához kell illeszkedni.
Állandóra be kell őket kötni, mert nincs az a csatlakoztatási megoldás, ami oldható lenne, elbír ekkora vízmennyiséggel, és nem csöpögne egy idő után. A homokszűrő ki-be kapcsolgatása már más lapra tartozik.
A nagykönyv szerint a medence teljes víztömegének háromszorosát kell átnyomni szűrőn.
Igen, néztem, 76 centi helyett azt hiszem 64-el számoltam. A keret csövei mennyire rozsdásodnak? Vagy ne aggódjak, nem a vascső lesz a gyenge a láncszem, hanem a műanyag darabok? :-)
Homokszűrő: jól látom, hogy árban szinte semmi különbség nincs a 2 és a 4 m3-es homokszűrők között? :-D
Közben egy ideig "félkezű lettem", kaptam pár öltést a kevésbé ügyetlenebb kezem kézfején, ezért csak irigykedek, hogy sokan már kezdik is a szezont! Algamentes, tiszta vizet mindenkinek!
Visszakanyarodva a kérdéshez: tavaly 240-es karimás medencét nyúztunk, júniusban lesznek a lányaim 2 és 4 évesek. Nem éreztem kicsinek a 240-eset sem, nagyjából csak pancsoltunk. :-)
A 360-asat csak a kerülete miatt ajánlod, vagy az már "magasabb" is? Most hirtelen 76 centiseket találok. Ha jól számolok, a 305-ös kb. 4,5 m3-es, a 366-as 6,5 m3-es. Gyakorlatilag mindkettőt elbírja a legkisebb homokszűrő is.
köv kérdés: adott egy fémpalástos medence. a szkimernek van egy négyzet alakú kivágás és egy cső kimenet.
ha rá akarom rakni a homoszűrős vizforgatot aminek két cső a kimenete akkor a szkimert mindig szét kell szedni illetve a felső részét mert ott megy vissza a tisztitott víz? vagy hogy?
a sátor családi összefogással készült, én csak (szőkén) kitaláltam, mit szeretnék, amit könnyen tudok mozgatni és költséghatékony, a hely adottságait figyelembe véve.
Így a pontos anyag megnevezések nem biztos, h helyesek lesznek , a leírásról nem is beszélve
a fotók az első próbálkozásokat mutatják, azóta finomítottunk a részleteken (a leírásban már ezek vannak)
sín: U vas
görgők: általános görgő, ami illeszkedik az U vas méretéhez, könnyen elfér az U vasban
váz: zártszelvény alsórész; fóliasátor cső
fóliasátor cső 6m es egyenes szálban kapható, átmérő vagy 32 vagy 40
6,10 a medence hossza, így 3 részre lett osztva 1x2 fix; 2x2,3 az átfedések miatt
helyhiány miatt a medence egyik végén fix elem van, azok a betonba lettek rögzítve
ha van hely, lehet a fix elemből is mozgathatót csinálni.
a fix elem alá tolható be a másik 2 mozgatható elem
a mozgatható elemek 3 bordából állnak, amik a zártszelvénybe vannak bedugva, így megadva az ívet
a borda hosszának mérete és ezzel a magasság kialakítása egyéni, nekem szempont volt, h alatta is tudjunk fürdeni
kell matek a méretek és az anyagok méreteinek összeállításához, de nem bonyolult
(zártszelvény legyen olyan vastag, h beleférjen a cső; a 3 egység magassága között legyen legalább 10 cm távolság, h könnyen egymás alá lehessen tolni)
először úgy gondoltam, h könnyen mozgatható lesz, de a műanyag csőnek semmi tartása nincs, így a 2 mozgatható egység egyik végénél, mindkettőnél arra a felére, amit ha el van tolva a medencén kívülre kerül, felkerült egy-egy összekötő zártszelvény. Ezzel a megoldással egyedül is könnyen lehet mozgatni.
a mozgató kocsik (zártszelvények) merőlegesek a sínre, nincs dőlésük.
merevítők: ugyanúgy fóliasátor cső a bordák merevítőit átfutó rozsdamentes csavarral rögzítettük a bordákhoz. 3 merítő van egy-egy elemnél: középen a gerincen, és mindkét oldalon a gerinc és a zártszelvény között.
sín: az egyik pár a medence teljes hosszában fut, a másik csak 2/3-ig
Az, hogy nem zöldült be, még nem jelent semmit. A vas/mangán tartalom barnás elszíneződés attól még bekövetkezhetett. Ha nem, akkor mázli, mert igen gyakori a magasabb vastartalom kútvíznél. De miért is kellene bezöldülnie a víznek? Algásodás erős, hosszantartó fényhatás, és megfelelő spóratartalmú vizet igényel. Ha nem így történt, akkor mindent jól csináltál, a jelek szerint.
eljött az idő, tegnap fölállítottuk a medencét, tegnap félig ment vízzel, ma reggel pedig már tele, 16köb.
Az lenne a kérdésem, megfelelő mennyiségű klór ( gyorsklór ) délelőtt beletéve, homokszűrős vízforgató egész nap ment, a vizem egyáltalán nem zöldült be, szép tiszta maradt, ez normális így ? A vizet csőkútból nyerem.
Este megmértem Ph tökéletes, klór egy kicsit több a kelleténél
Nekem volt, igaz, csak 3 m-es pp medence. Semmi extra nem volt benne, kivéve, hogy ülőpadkás volt. Kiástam a gödröt, vízszinteztem, és szinte már kész is volt a telepítése. Ástam egy aknát a szivattyúnak és ennyi. Nem kell támfal semmi. Nekem a magas talajvíz miatt kellett eladnom. Karcolódott, fakította a nap, de utólag tudtam meg, hogy később ezt ki lehet fóliáztatni.
Szia. Párszóban leírnád miből készült a , váz kerekek , sin. Nagyon kafa . én most készülök süllyesztett medencét telepíteni és arra kellene valami fedés. Ha van időd köszönöm a referálást. Laci.
Messziről kerüld el azt, aki megmondja, hogy mennyi LPE cső kell medencefűtésre - nagy valószínűséggel marketinges, vagy ügyvéd, de legalábbis kazár szatócs.
Annyit tudok segíteni, hogy egy 70m körüli, napsütötte LPE csődarabon óránként 300 liter vizet átküldve, körülbelül 3-6 fokkal melegebb vizet kapsz délidőben. Ezt a vízmennyiséget több csődarab párhuzamos kötésével többszörözni lehet.
A vizet folymatosan kell keringetni, hogy a legtöbb hő jusson a medencébe. A szakaszos keringetés rontja a hatásfokot.
A buborékfólia egyáltalán nem hatékony melegítésre, de nem is arra való. Azért kell használni, mert a medence vize párolgással rengeteg hőt veszítene nélküle.
Ha van rá pénzed, és elég hely van a medence közelében, az Intex szőnyegeket is lehet használni. Még azt is mondhatod, hogy nem kellett barkácsolni, megvetted, és használod. Akkor még az elektromos fűtés is szóbajöhet.
Nekunk a buborekfolia remekul bevalt tavaly. En atforgattam alatta a vizet es es siman 28 fokban 28 fok volt a viz alja is. Tok jll ki tudtuk hasznalni a nyar veget is. Szerintem most is valoszinu hetfon mar furdunk.
buborékfóliás takaró mennyire hatékony? Tényleg cask 1 cm-t melegít fel, és nem ér semmit?
9m3 víz felmelegítéséhez mi lehet az esztétikus, olcsó és hatékony megoldás? Vagy erre is igaz, hogy háromból kettőt lehet "választani" ? (vagy esztétikus és olcsó, de nem hatékony, vagy esztétikus és hatékony de nem olcsó és így tovább?)
A gyerekek a 25-26 fokot szeretik, viszont az évek tapasztalata, hogy csak a nap kb 21-22-re tudja max felmelegíteni a vizet, azt is csak délutánra.. Tehát, olyan 4 fokot kellene tudni tolni rajta.
Ennek egyik eszköze lehet az xps, esetleg akkor bubifólia, esetleg ez a 1-2 m2-es intexes vízmelegítő? Mit lehet az olcsó elektromos medencefűtésekről (pl. bestway) tudni, próbált/használt már valaki olyat? ezek olyan 35-40k, talán még a fájdalomküszöb alatt...
Köszönöm ezeket a szavakat! Igyekszem évről-évre jobb lenni otthon a családi háznál a kis medivel. Ha meg lesz saját ház, akkor mindenképp szeretnék befektetni valami komolyabb rendszerbe.
Nekem ilyen volt, csak 4 m3/h-s, teljesen ok. Itt adtam el kollégának, most fogja valamikor beüzemelni. Nézz szét a mall-nál is, ott Marinex néven futott.
Nem vagyok túl igényes, nem egzotikus sört iszok, a kommerszek közt keresgélek. Tavaly még tök jó volt a Krusovice, idén olyan, mintha itthon palackoznák, pedig elvileg nem.
A papírszűrő is teljesen jó, nekem 2 bajom volt vele:
Első tisztulásig sűrűn kell mosni.
Ebből fakadt a másik, a kínlódás, hogy ilyenkor kijátszam a levegőt belőle.
Örülök neked, egy fiatal, aki foglalkozik is a vízzel, nem csak beleúlni akar. :)
Hát igen, bár nekem egyetemistaként még szinte minden sör megfelel! Jó lenne egy homokszűrő, de még nem engedhetem meg magamnak, így kínzom még magam egy kicsit.
Bár a megfelelően karbantartott medencevíz a szervezetbe kerülve nem veszélyes, de a keverés az ivóvízhálózattal szerintem nem ajánlatos. Azt sem tudhatom, mit lép a rendszered a medence vegyszerezésére. Kellhet egy hőcserélő, vagy egyúttal a vízcsere egy részét is letudod.
Az eredő vízhőmérsékletet ki lehet számítani, ha a medence vizének hőérsékletét megszorozzuk a vízmennyiséggel, hozzáadjuk a hozzákevert víz hőmérsékletének és mennyiségének szorzatát, majd az összeget elosztjuk az eredő térfogattal. Egy 6 m3, 22oC medencéhez 100 liter 90oC vizet keverve körülbelül 1oK hőmérsékletemelkedést kapunk, ha (a kávé előtt) jól számoltam.
A sör jó ötlet, csak már alig kapni jót, legalábbis a normál sörök közt.
Annyi gond van, de nyilván tapasztaltad tavaly, hogy ha kútvízzel töltesz utána, akkor megint jön a vas. Mondjuk én ezért (is) áldom a homokszűrőt, max. kicsit többet megy és megint "tiszta" a víz, anélkül, hogy a szűrőt mosogatnám.
Üdv! Tavaly egész jól elbántam a kútvízzel, de idén megpróbálok még felkészültebb lenni. Tavaly csak kombinált tablettát használtam, ami egész jól kicsapta a vasat, de azért időigényes volt. Utána viledás szűréssel és porszívózással használható is volt. Az lenne a kérdésem, hogy esetleg érdemes lehet rögtön a feltöltéskor csinálni egy sokkoló klórozást, hogy felgyorsítsam ezt a folyamatot, utána pedig maradna a kombi. Hatásosabb lehet ez?
Ha van pár percetek kérlek töltsétek ki a kérdőívem! Nagyon sokat segítene, fontos, hogy olyanok töltsék ki akiknek van vagy volt már medencéje, azért gondoltam, hogy megosztom itt. Már nem sok kitöltés kell és megvan a megfelelő szám. Köszönöm előre is!
A 200g-os tabletta kb. 1 hét alatt fogy el. Ekkora medencéhez azonban inkább 2 ilyen tabletta kell. (mondjuk 3-4 naponta teszel mellé egy újat). Na meg nem árt egy jó homokszűrős vízforgató legalább.
Sokan a nagy meleg miatt már felállították, de a május közepét javaslom, mert az utóbbi években május végén már kánikula szokott jönni.
7.5kW adatlap alapján, nomeg nem légüres térben van, süti a nap, van majd 30 fok most itt...
Egy könyökkel direkt a medence aljáról szív hogy jól átfogassa a vizet, szóval amit mutat az a minimum. A fizikai törvények egyszerűek, csak a valós fizikai rendszerek, illetve azok paraméterei kicsit összetettebbek rendszerint ;)
A papírcsík is jó (pl. Auchanban van szezonban), csak nem a pontos egyezést, hanem a színárnyalatot kell figyelni (nekem mindig jóval halványabb színt mutat). De a tablettás is elmegy.
Én úgy számolom - a fizikai törvények alapján -, hogy: 13m3, 6kW, 1oC emelkedéshez kb. 2.5 óra kellene... Valószínűleg a víz felső rétegében emelkedhetett ennyit.
Ránézésre mintha ugyanilyen lenne nekem egy 17 m3-eshez. Már 5. éve üzemel (homokot tavaly tavasszal cseréltem). Reggel 2 óra, este 2 óra forgatás ezzel elég lesz. (Érdemes szkimmert is szerezni/beépíteni hozzá ha nincs a medencén). A csövek min 50, de inkább 60 mm-esek legyenek hozzá, és hajlékony keményfalúak. A saját átvezető csöve (keringetőből a szűrőbe) valószínűleg gyárilag vékonyfalú, ami kb. 1-2 nyarat bír ki, majd cserélni kell jobbra. A kifolyó-elvezető cső lehet 2-3 m vékonyabb falú is. Az ára átlagosan jó!
Ősszel vettem egy kis 350x90 -es köralakú acélpalástos medencét. Májusban tervezem felállítani. Eddíg még nem volt ilyenem.
Olvasgatom a topikot és látom ,hogy többnyire beton és egyéb komoly alapot csináltatok.
Mivel ez egy nem túl nagy medence, arra gondoltam ,hogy az alapja a következő lenne:
Van 1/2 köbméter sóder ezt elteríteném, erre tennék egy réteg vakondhálót ,fölé egy réteg agroszövetet. Erre menne 10-15 cm homok ledöngölve ,rá geotexil. Ere menne rá a medencefólia és így a medence.
Bocs, nem akartam bunkó lenni, csak kicsit megijedtem, mikor írtad a teljesítményi adatot.
Lehet kapni 2 kW-os vízmelegítőket a piacon, de az óránként max 1 C'-ot vagy még annyit sem tud melegíteni a vízen, szóval akinek tényleg nincs napeleme, annak pörög a villanyórája.
Éjfélre megvolt a vízszint, de a hőszipka nem akart beindulni...
Reggelre kis szerencsével megoldottam a problémát! Szerintem az áramlás v. Nyomás érzékelője kicsit be volt állva(még nem találtam gyártási dátumot), amit egy zárt szeleppel való szivattyúindítás helyrehozott. Vagy csak este nem vártam ki a három perces biztonsági újraindítási időt. Vagy a szivattyú direktbe kötése kombinálva az előzővel??
Sebaj, most már majd egyórája megy. Hallkabb mint a keringető szivattyú. Brjtál, hogy a reggeli párás levegőben folyik(!) A kondenz a hőcserélőről! Nem a vízkör ereszt ;) be kell csatornáznom a barackfára és tökéletes lesz.
Egy óra alatt egy fok, 13.5 - -> 14.5. Estére szerintem a gyerekek benne lesznek...
Először a palástot kell összecsavarozni, csak aztán állìtottam a sinekbe. A sineket kb egy centi közzel dugtam össze, majd még kb. három közön kellett összébbnyomni hogy kiadja a palást kerületét.
Eléggé sík a terep, tavaj is itt volt a medence. Ezekután simán a földre fektettem az XPS-t, amikor összeállt a kívánt forma, soronként derékszögbe húztam a centis réseket kimkzgatva derékszögbe. Ezután levertem sarkknként két-két pálcát hogy tartson valamennyireamíg súly kerül rá.
Padlószőnyeget ráhúztam és kigörgettem, nincs külön rögzítve csak a 13 tonna víz tartja a helyén a rétegeket ;)
Nekem bejövős a dolog, annyit hozzátennék, hogy ha ennyit szánnék rá, én tuti valami fix medencében gondolkodtam volna. Tudom a sokmilliós ajánlat, de hát van attól olcsóbb is. Pláne, ha egy ekkora medencével megelégszel.
Elmondom hogy miért. Sokat rászántál, de amitől én félnék, az a fólia. Erről már beszéltem itt pár éve, nagyon nem is ellenkeztek. ha veszek egy kicsi olcsó egynyarast (medencét) és az szarrá megy, nagyon nem izgatna. de ha már sokat ráköltök akár a medire, akár a környezetére, akkor szeretném azt az érzést, amit pénzben én nem tudok nagyon számszerűsíteni, de azt a nyugalmat, hogy bárhonnét bármikor hazamegyek, tuti ott a pocsolya és beleülök. Tudom majd mondják, kinek hány éven át üzemelt hibátlanul, de egy baleset aztán bárhol. Tudom, a betonteknő is ereszthet, csak annak kisebb az esélye.
Egy barátom ezt találóan úgy fogalmazta meg, hogy: jóalvási tényező. Az egyenletben, ami a boldog és gondtalan élet/napok kiszámításához kell, ez az a mértékegység nélküli szorzó, amit sokan kihagynak vagy kényszerből nem tudják figyelembe venni.
Mindenesetre gratulálok, és rácsodálkoztam a rendszeredre.
a világ legrendesebb embere, kifejezetten örülök és büszke vagyok rá, hogy ilyen embert mint ő a barátomnak nevezhetem. Nagy segítséget nyújtott és gyorsan, és nem is először. Galaxissal előrébb lenne a világ, ha mindenki csak fele annyira lenne jó ember mint ő. Remélem vele tízszer annyi jó történik, mint amennyit ő segít.
Mivel koradélután megjött a hőszipka, estére össze is állt a rendszer! Volt villanyszerelés, kábelfektetés és persze csőszerelés a vízrendszeben. Kb éjfélre tele és indulhat a próbaüzem.
Árak, válaszok:
Medence, 4.6m Bestway, OBI juliusban kb 100 000Ft
Mivel nagyon bevált, és szeretjük, azóta kapott:
5.6 m3/h szipka + homokszűrő, 67 000Ft
Alatta 10cm XPS Top, 24 m2, 94 000Ft
Legolcsóbb 5 méteres szőnyegpadló(lehetne műfű is), 32 000ft
Szegélyszigetelés, 5mm OBI zöld XPS, 9 0000ft
Hőszipka 375 000Ft
Mindez azok után, hogy egy valamirevaló épített medencére 5 000 000Ft körüli ajánlatot kaptam + kert csatatér lenne napokig.
Áramot nem lopom, mint a kérdező ;), hanem tudom hogy egy 6 kW hőszipka 1.2kW villamos energiát vesz fel. Másrészt napelemrendszerem van, amovel nulszaldós a házam negyedik éve. Azaz, kb. a medencefűtés lesz majd az összes villamls költségem, jövö januárba a szokásos évi 1 860Ft éves villanyszámla helyett.
Kínaiak gyártanak sokféle külső/belső hőmérőt. van köztük olyan, amit akvárium mérésére csináltak, ez körülbelül 1m hosszú vezeték végén tartalmazza a szondát. Egy gombelemmel 2-3 évig működik. Én olyant használtam, amíg nem csináltam WiFi alapút.
Ó, tudnak ők. :) Ha egyszer belemásznak, kis idő múlva már nem is hideg, ha tudnak benne mozogni (nem térdig ér). Ha strandra jutottam, én csak az úszó medencébe mentem bele és ki sem nagyon jöttem (napozás nem érdekelt), pedig nem úsztam, csak hűsöltem.
A medence építésnél is végig kardoskodtam a szigetelés mellett...de sok volt az okos.
Egy hűvösebb nappal és éjszaka, kb. 2 nap melegedést igényel (25-26 fokra). Tavaly megőrültem, hogy kint volt közel 40 fok, a medence víz meg kb. 22 fokos. És magyarázd meg a gyerekeknek naponta 100* , hogy nem tudnak fürödni, mert hideg a víz.
Kezdő medencésként kérdeznék. 200 g-os tablettát sikerült szereznem. Meddig elég kb. 1 tabletta? Mennyi idő alatt oldódik fel? Illetve másik kérdésem az volna, hogy mikor érdemes kb. felállítani a medencét? 26,5 köbméteres, ha számít. Köszi a válaszokat!
"A szolárszőnyeg nagyon hálás téma a forgalmazónak, marketingesnek, és a gyártónak, de a tartóssága, hatásfoka, és hatékonysága szerintem erősen megkérdőjelezhető."
Az én USA szolárszőnyegem éppen az idén 10-éves!
Szőnyeg nélkül a vizem 25°C volt, szőnyeggel bőven 30°c felett van. Többször volt 35°c is a víz, ezért én automatizáltam a rendszerem, 33,5°c-nál kikapcsol.
Igen, de a barkácsolást nem fogja megúszni. :) A tetőre mindenképpen fel kell vinni a csöveket, rögzíteni, és szezon végén vízteleníteni kell.
A szolárszőnyeget valószínűleg be kell gyűjteni ősszel, míg az LPE valószínűleg ottmaradhat, amennyiben eltöltött ott egy szép, meleg nyarat.
A szolárszőnyeg nagyon hálás téma a forgalmazónak, marketingesnek, és a gyártónak, de a tartóssága, hatásfoka, és hatékonysága szerintem erősen megkérdőjelezhető.
A férjem a szolár szőnyegben gondolkodik ( a barkácsolást szeretné megúszni). Gyakorlatilag jól gondolom, hogy a két megoldásnak ugyan az a működési elve, csak a szolár szőnyeg egy kész rendszer?
Már sokszor, sokat írtam a fűtésről, most csak ennyi: 60-80m LPE20 csövön óránként 300 liter vizet átengedve, az 3-6oC-kal lesz melegebb. Pontosabban megsaccolni felelőtlenség, arra nem vállalkozom. Hosszabb darabokat nem érdemes használni, a vízmennyiséget párhuzamosan kötött szakaszokkal lehet növelni.
Széles ragasztószalaggal pár helyen, csak addig kell hogy ne mozduljon amíg el nem kezdem tölteni a medencét. Utána a víz súlya már nem engedi elmozdulni.
Tavaly a szezon elején raktam is fel ide képet róla.
Először is nagyon köszönöm a fórumon található sok hasznos infót, kezdő medence tulajdonosként minden tudásom innen származott. Két szezonban volt felfújható peremű medencénk, amit nagy megelégedéssel használtunk. Tavaly építkeztünk, így egy Wellis Lagoon (460*120 cm) medencét vettünk. A medence teljesen földbe süllyesztett. Láttam, hogy többen is érdeklődnek a fórumon ezzel kapcsolatban. Sajnos anno a neten én sem találtam túl sok infót róla. De azt már a telepítéskor is tudtam, hogy mit nem csinálunk jól. Nagyon fontos a szigetelés, de mi nem szigeteltük... Nagy a víz mennyiség és éjszaka -letakarva is- jelentősen esik a vízhőmérséklet. Jelenleg a fűtési lehetőségeket mérlegeljük és kalkulálunk, hogy költségben és hatékonyságban mi lenne a megfelelő.
Én a fórumon olvasottak alapján az LPE csöves megoldásra szavazok, amely egy déli fekvésű tetőfelületen lenne elhelyezve. De nem tudom, hogy a medence méretéhez kb. hány méter csövezés lenne megfelelő és hatékony. Megköszönném, ha leírnátok az ezzel kapcsolatos véleményeteket.
köszönöm ! és hogyan fogattad össze a lapokat? simán széles ragasztószalaggal? Vagy pillanatragasztó közte (bár az nem biztos hogy jó has szétszedi az ember..télire)?
Hecht eddig jellemzően hobbi és professzionális kertészeti szerszámokat gyártott és forgalmazott. Az idei katalógusukban jelentek meg a medencék is, szerintem valahonnan veszik, és "matricázzák".
Budapesten, a XXI. kerületben van a szervizük, de egy medence tekintetében ez irreleváns. A "Fűnyírót milyet vegyek" topicban lehet magáról a márkáról többet megtudni, szerintem
Kivágnám a rossz részt és keresnék csinál(tat)nék egy olyan átmérőjű csövet, ami pont belemegy a belsejébe, és beleragasztanám pl FBS-sel, vagy sziloplaszttal.
Ha a törés közepén vágod el, akkor egy vékonyabb csövön egy gumikalapáccsal ki is lehet egyengetni a gyűrődést, és akkor nem fog hiányoznia hosszából sem.
Sziasztok! Igyekeztem elolvasni a hozzászólásokat, de nem találtam olyan esetet mint amilyennel én állok szemben. A képen látható területre fogok tenni egy Intex 300*200*66-os csővázas medencét és arra gondoltam, hogy jó lenne valamilyen megoldással felmelegíteni a vizet. Olvastam a KPE vagy LPE megoldásról, ami meg is felelne nekem, de sajnos a kevés helyből adódóan csak a fedett terasz tetejére tudnám tenni. A tető egy 10mm-es polikarbonát lemez, 210-250 cm magasan, így a kérdésem, hogy szerintetek milyen megoldással lehetne feljuttatni a vizet a csőbe? A nap szinte egész nap süti a tetőt, így tökéletes lenne ha meg tudnám valahogy oldani a keringetést.
Tavaly is már foglalkoztatott a gondolat, hogy tudok-e esetleg venni olyan rádiófrekvenciás hőmérőt, amelynek az adórészét ragasztani lehet valahova? Sajnos anno sem találtam és ma hasonlóan nem. Tudtok esetleg ajánlani egyet?
Az lenne a lényege, hogy ne ilyen úszó mérőm legyen (ami 5 centire mér a vízfelszíntől) hanem akár 2 jeladó, mondjuk az egyik 30, a másik meg, tökmindegy 1.5 méter mélyen, a fóliára ragasztva.
Véletlenül sem. Mióta bent van ('14 május), azóta nagyon kevés tablettás vegyszert igényel. Néha a savas tartományba csúszik el a pH, olyankor kap mosószódát. Naponta kétszer jár a szűrő, de. 2 órát, délután 3-at.
Igen, tudom, hogy kvázi azonnal fel kell töltenünk, azért szeretném addigra beszerezni a vegyszereket is. Jól gondolom, hogy feltöltjük csapvízzel, szinte azonnal gyorsklór (ha az 56%-os Gyorsaklórt használom, akkor) 19,5*5/0,56=174 g granulátomot feloldok vödörben, ezt beküldöm a vízbe, berakok a skimmerbe egy 200 g-os kombi tablettát, beállítom a szivattyút - elvileg 10,2 m3-es, hogy napi 6 órát menjen, mondjuk 6 óra szünet, 2 óra működés ciklusban, letakarom solarfóliával, és amig dolgoznak addig a nyári kék ponyvával is, és várhatjuk, hogy átmelegedjen? Vagy elfelejtettem valamit? Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal :)
Mindenképpen számoljatok a cserével, bármi történhet vele és baromi nehéz egy kis lyukat megtalálni.
Felállításnál arra vigyázzatok, hogy ezeknek a medencéknek vízzel teli kell lennie szinte mindig, úgy nem lehet, hogy felállítjátok üresen és "majd jön a kőműves". Bár a kör alakú valószínűleg jobban tolerálja ezt, mint az egyéb formák.
Nagyon képlékeny még a perem-rész megoldása, igazából akkor fog kiderülni, ha szétszedtük a csomagokat, felállítjuk a medencét, és látjuk, hogy mivel van dolgunk.
Sziasztok! Először is szeretném megköszönni a sok-sok információt, amit már eddig is olvashattam tőletek :) Idén lesz először "rendes" medencénk, 4,6*1,25-ös, alumínium merev falú, kb 1 m-re süllyesztve. Jelenleg ott tartunk, hogy tavaly ősszel kiástuk és lebetonoztuk a fogadó aljzatot, ma kezdtük el takarítani a betont a rámosódott földtől, és egy -két héten belül felállítjuk a medencét, hogy jöhessen a kőműves betonozni+burkolni. Ezért szeretnék rendelni vegyszereket, hogy ha elérkezik a - várvavárt - feltöltés, akkor tudjam kezelni a vizet. Na most rögtön elakadtam, mivel ez a medence kb. 19,5 m3-ös, ha jól számolom. Ebbe simán mehet a 200 g-os kombi tabletta, ugye? Ez milyen gyakorisággal fogy el, tehát mekkora kiszerelést célszerű vásárolni, milyen gyártmányt? Emlékszem, tavaly sokat olvastam vissza, de most nem találom, volt egy "kisokos" oldal, ahol a vegyszerezés korrekt módon le volt írva, de most nem találom. Ez megvan valakinek, esetleg be tudná linkelni? Köszönöm :)
Ha nagy a szög, azaz magasra kötöd a kötelet, akkor hátrafelé és felfelé is fog húzni a kötél ( ellenerő), de ha kisebb a szög, úgy inkább csak hátrafelé, azaz jobb a helyben úszás élménye.
Hmm. ez azért profi.. úszás közben tudod nézni a havas tájat:-)
Köszi a választ, fémvázas medencénk van (lábatlan:-)), de ezek szerint a mellette lévő kerítésoszlop kicsit a medence pereme feletti magasságban jó lehet (Nyárimádó kommentjét is figyelembe véve).
Ez a medence méret ücsörgésre / sörözésre / beszélgetésre jó, mélysége annyi, hogy egy felnőttnek kint a nyaka, ha leül a medencében. Ha van gyerek vagy hely, akkor inkább a 3,66 m átmérőjűt ajánlanám. Abba már befér vagy 10 felnőtt úgy, hogy nem ér össze a lábuk vége :)
Amúgy kínai mind, egy kutya, és szerintem nem egy ökör ára a 3 m-es. Ha kibír 2-3 szezont, már megérte, de általában többet is tudnak.
Homokszűrőnél az előszűrő ér kb 5 eft-ot, ráadásul garanciás is ennyi pénzért, és ha letelik a gari, akkor egy szivattyús megszereli a szivattyút. A műanyag tartályt védeni kell napfény ellen, és akkor bírja szerintem.
Még nem találkoztam én sem senkivel, aki ezt a típust használná, de lac1 Shott szűrőjét németben, az enyémet 1-2 évre rá már kínában szerelték össze....ennyit róla.
Kérdezed: "egy föld feletti medence esetében a gumi másik vége a medencétől milyen távolságra és magasságban legyen rögzítve?"
Én a medence lábához rögzítettem, négy éve mindennap úszom vele. (Igaz ez saját gyártmány. Közönséges gumipók, a derekemon vastag nűanyagos alu-drót karika. Ezalatt a gumit háromszor, a drótot kétszer kellett cserélni.)
A márkáról annyit tudok, hogy nem hallottam még róla. :)
Ha párezer forint a különbség, akkor feltétlenül az előszűrőset vedd meg. Hajszál, gyerekjáték, gumi, fennakadhat rajta is, ha már a szkimmeren levő nem fogta meg - a szivattyúba jutva okozhatnak galibát. Az előszűrő egy rács, amin csak kisebb darabok juthatnak át. Extra, hogy a fals (levegő) szívását is meglátni rajta, ami a szivattyúk halála.
Hopp, most látom, van itt olyan is, hogy homokszűrő előszűrővel. Egyéb vízszűrőknél már tapasztaltam, hogy jó dolog az előszűrő, de az nem homokszűrő és nem medence volt. Mi a véleményetek az előszűrős homokszűrőről?
Hecht medencéit, és medencés cuccait próbáltátok már? Csábítóan közel van hozzánk egy márkaképviselet, elgondolkodtam, hogy a 300x76-os csővázas medencét onnan hozzam el http://hecht.hu/HECHT3476BLUESEA--talaj-feletti-medence. Nem tudom, mennyire kell ragaszkodni az ismert intex és bestway márkákhoz.
Biztos nem raknám a befóvúra, vagy egyéb sérülékeny cuccra. Úszva nem tudsz akkora erőt kifejteni, hogy egy kerítésoszlopot kitépj. Nekem sima gumipók és madzag kombó volt először, ami a derekamra volt kötve....nem volt rossz. Ezt is kipróbáltam. Mivel csővázas medencém volt, így nem volt nehéz magam kikötni. Én két helyen rögzítettem a kötelet, hogy ne tudjak nagyon elmenni úszás közben jobbra vagy balra.
Szerintem egy 20-30'-os szög az ideális, mivel az erő- ellenerő dolgozni fog. Ha nagy a szög, akkor felfelé fog húzni az ellenerő, így neked meg lefelé kell úsznod...szerintem.
Lassan indul a szezon:-) Azon gondolkodom, hogy beszereznénk egy gumiköteles "úszássegítőt" (pl. Swim trainer, Homeswimmer stb.), de arról nem találtam infót, hogy egy föld feletti medence esetében a gumi másik vége a medencétől milyen távolságra és magasságban legyen rögzítve. Van erre valami tapasztalatotok? Egy átlag kerítésoszlop gondolom kibírja a rá ható erőket, ugye?
Találtam egy nagyon vad megoldást (http://swim-belt.eu/?p=1), ahol a medencén belül a szűrő ki- és bemeneti csatlakozására kell rögzíteni. Az oldal szerint minden felszín fölötti medencével működik (felfújhatóval is). Nem tudom elképzelni, hogy a medence ill. a csatlakozás ezt bírná ill. jól viselné.
Nekem volt két csővázas medencém is, azt kell mondjam, hogy nagy ugrálás / játék közben a csőváz mozog ( a víz tömege miatt), a fröccsenő víz pedig elkerülhetetlen. Lesz ott pára, a medence alján kialakulhat enyhe penész stb ....
Igen, a gödör akkora lesz. Beleallitjuk a medencet, feltöltjük vizzel, majd a lábakra oldalról és lesz helyezve a horganyzott acéllemez, beleallitjuk a létrát, majd befoldeljuk.
Most már kezd érdekelni, miféle fórumon látttok ezt a medencesüllyesztést? Nem akarok károgni, de a legkisebbet akkor bukjátok, ha most, felállítás előtt eladjátok, és vsztek egy merevfalú medencét...
A vaslemez, hacsak nincs megfelelő védelemmel ellátva rozsdásodni fog a nedves környezetben. A merevfalú medencéket erre találták ki, megfelelő védelemmel vannak lekezelve, 20-30 évet kibírnak, legfeljebb a bélésfóliát kell lecserélni valamikor.
Ehhez hozzáfűzném - mivel erről nem esett szó - hogy a homokszűrő is ugye be lesz ásva egy gödörbe, na meg a csövek is hozzá (?)...
A szűrő minimum azon a szinten álljon mint a medence, de ha lehet mélyebben!
Miért kell így? A "szivattyúk" a medencékhez úgy lettek kitalálva, hogy nagy vízhozamot legyenek képesek áramoltatni. Az ilyenek azonban képtelenek jól szívni (inkább "nyomattyúk"), ezért a beáramló víznek a saját súlyától kell a motor bemenetére (ahol a hulladékszűrője van) kerülnie. Ez csak akkor teljesül hogyha a víz szintje és a keringető bemenete között van kb. 1m szintkülönbség - feltéve, hogy nem a gyári vackot kötjük be. Utóbbi bizonyos helyeken (ahol kisebb az algaterhelés) még működik, de mindenképpen ajánlott külön beruházni nagyobb teljesítményű keringető/homokszűrő egységre, plusz érdemes a medencét szkimmerrel és befúvókkal is kiegészíteni (szerencsére az ilyen Bastway medencémet használtan már így kaptam, de szűrőt vennem kellett). Vagy pedig úszó szkimmert használni.
Természetesen lesz alatta geotextilia (a homok alatt) és a medencéhez kapott alátét fólia is.
Visszatérve a te megoldásodhoz, akkor lesz egy ~605*330 gödör, függőleges oldalfalakkal, feltöltés nélkül? Gondolom valamivel ki lesz töltve, mert ebben az esetben a gödör szélétől a medence pereméig lenne 44cm távolság. (Beugrani még csak-csak be lehet, de kimászni meglehetősen körülményes. :)
A földdel nem fog érintkezni a medence test, erre lett volna a pukifóliával burkolt gipszkarton. De az előző hozzászólások alapján most vaslemezen gondolkodunk, az lesz a medence oldala és a föld között. :)
Ha Neked csak homokon lesz, az nem fogja megsérteni a medencét?
Én is ilyen medencét akarok venni, most éppen ott tartok, hogy kialakítom a területet. (Szegélykövek betonozása, "homok" feltöltése.)
Nekem a medencetest egy homokágyon lesz, a támasztások meg járdalapokon. Itt írta valaki pár napja, hogy mennyire jól kell belőni, hogy a lábak és a medence alja egy szintben legyenek, mert ha magasabban van a láb, akkor a fémkeret viseli az egész terhét a 17e liter víznek. Erre én sem gondoltam korábban, de most már fogok.
Az általad felvázolt megoldás elég érdekes, ugyan kicsit szkeptikus vagyok a megvalósíthatóságával, de nem kizárt, hogy működhet.
Annak a medencének egyébként nem függőleges a fala, alul szélesebb, mint felül. (274cm vs 241cm) Tehát a medence oldalfalára is kell helyeznetek földet, ha teljesen el akarjátok tüntetni a medencét a föld alá. Ez lesz szerintem az egyik legnagyobb probléma, mivel olyan irányú terhelés éri a medencetestet, amire nincs tervezve.
Másik fórumon olvastuk, hogy más is ásott már be ilyen medencét, és akkor 2 éve volt már nekik a földben (2010-es, ha jól emlékszem, azért nem oda írtam).
Szóval a föld megtámasztására szolgálna a gipszkarton, ami a lábakra fekszik majd rá.
Nem tudom, milyen választ fogsz kapni, de a csővázas _nem_ süllyesztve lett kitalálva. Szerintem óriási hibát követtek el.
Ezen túl a nem kerek medencét úgy kell süllyeszteni - mármint amit lehet -, hogy a hosszú oldalán támfalat kell építeni, hogy megtartsa a földet. Ti meg egy nem földbe szánt medencét ástok el teljesen "szabálytalanul".
De nem akarlak meggyőzni, ha így akarjátok, hát legyen.
Pár oldalig visszamentem, de nem találtam azt, ami a kérdésem lenne, de elnezest, ha mégis volt mar.
Vettünk egy egy szezont használt 549*274*132-es Intex csővázas medencét, amit szeretnénk beásni a földbe. Két nap múlva jön a markoloses kiássa, utána ferjemfogja vizszintezni.
A terv az, hogy a medence alá sorban az alábbiak kerülnek:
- alátét folia
- 3 mm-es linoelum
- 4 cm vastag víz- és lépésálló nikecell
- gyári vastag fólia
- geotextil
A lábak alá 60*40-es gyeprács megy, rá linoelum, a súlyelosztás és az elcsúszás elkerülése végett.
Betonozás, zsalukövezés sajnos nem opció, nem fér már bele anyagilag.
A medence oldalához vastag pukifóliával körbetekert, impregnalt gipszkartont gondoltunk, illetve oda is menne geotextil.
Szerintetek az alja és oldala így időtálló lehet?
Télre nem bontanánk el.
Van ötletetek, mivel lehetne még vagy fentiek helyett strapabíróvá tenni, hogy ne nyomja be a föld?
Igen, egy 1-1,2m mély medencében sokat fog ücsörögni (tudom, mert a sima 3,66-ossal kezdtem, amiben tényleg ücsörögtünk, majd lett a 4,6 1m mély, amiben meg csak mozgunk). Egy 0,5cm-es polifoam, XPS, stb. tökéletesen elég, ha a fenekének a melegítése a cél. A víz kihülése ellen meg semmit nem ér igazából. A múltkor betettem az amcsik számításait, hogy nem ott megy el a meleg.
Ha valamennyit segít, az 56589. hozzászólásban van kép az én alátétemről. 457-es lufis volt nekem rajta. Nagyon kiszámolni szerintem nem szabad a méretet, nekem talán 10-10cm van ráhagyva körbe, így meg már nem gond hogy hogy fér el rajta.
Egyébként ha valakit érdekel eladó a medence, 457x107 felfújós peremű, kiegészítőkkel de szűrő nélkül (a gyári papírnak amúgy sincs semmi értelme ekkora méretnél)
Jó lenne nekem a *cell is, de ahol nem lenne rajta a medence, sérülékeny lenne és csúnyán be is sárgulna, le kellene takarnom, az meg anyagilag fájna. Így jutottam arra, hogy azt kihagyom.
Lehetne csak a medence alatt *cell, de fogalmam sincs, valójában mekkora a 4.57-es medence átmérője, ha meg már víz van benne, nem lehet aládolgozni.
Also hoszig attol is fugg, hogy ucsorogni fog-e a tulaj a medenceben, vagy sem. Ha nem hoszigetelt, akkor hidegen ul (ertsd: nagyobb hoaramlas a fold fele), ha szigetelt, akkor meg nem. Igen, a viz onmagaban is hoelvonas. De a falat is erzed hogy huz, ha hideg (a szokasosnal - masik iranyoknal - is nagyobb a hoelvonasa). Persze nekem mind1, a padlofutest is van aki szereti es atmeneti idoben se zavarja, hogy hideg erzetu, en meg sosem valasztanam.
Garancia nincs rá, hogy nem szúrja ki, de a helyedben lehet én is ezt tenném alá (szerintem nem fogja). Azt a nyomorult alsó hőszigetelést el kéne már felejteni.
Kösz! Akkor figyelmetlen voltam, palástosnak direkt úgy kell, de nekem lábas jószág lesz.
Közben átalakult a terv, valószínűleg beton placc lesz (akárhogy számolom, még az a legolcsóbb). A *cell-t megspórolnám, de valami kell a betonra. Egy ilyesmi jó lehet?
Vékony, nem hőszigetel, de a medence alját vajon megvédi? Vagy akár pont ez szúrhatja át a fóliát? Szomszédnak ilyen zöld, műfűnek hívott, gyakorlatilag sima zöld padlószőnyeg van a medencéje alatt, de neki a vastag (kívül szürke) anyagból van a medencetest, az enyém alja meg kb. olyan vékony, mint a lufusok alja.
A betonlap fele kint a fele a medence alatt van. Pont középen megy végig a sín ami az oldalfalat tartja. Így a legstabilabb. A medence alatt nem gond a betonlap, hiszen az alsó oldalrézsű pont ott megy (homok körben lent).
Sziasztok!Tanácsotokat szeretném kérni!Az elmúlt 6 évben egy csővázas medencét használtunk ,amit idén szeretnének lecserélni egy 460*90 wellis lagoon fémfalas medencére.Azt szeretném kérdezni,hogy felszínre állítva tényleg labilis,behajlik az oldala ha a gyerekek megnyomjàk? Előre is koszonom a válaszokat!
Közel 20 m3 víz, legyen csak 15 m3, 2x átforgatva naponta, az min. 15 óra üzem a 2 m3/h-s keringetőnek - szerintem is kevés oda. De legalábbis nem ideális.
Sziasztok! Újra kérdeznék:) kiválasztottuk, de még nem vettük meg a Wellis merevfalú medencéjét, le lesz ásva. Kihívtunk egy szakembert, teljesen amatőrök vagyunk a témában. Nos, ő rögtön mondta, hogy a készletben lévő homokszűrővel nem fog működni a dolog, kevés a teljesítménye. Vékony a fólia is. Kaptunk ajánlatot másik medencére, szűrőre stb, ezt meg is értem, hogy a saját termékeit szeretné eladni. Valóban kevés lehet a homokszűrő, tényleg másikat kéne vennünk hozzá?
Wellis Lagoon, 4,6x1,2
0.35 mm vastag belső fólia (Mistry színben) Homokszűrő berendezés 2 m3/h 230V/50Hz
Nekem is csak lufis volt eddig, összehasonlítási alapom nincs. Neked segítség lehet: palástost ott kell hagyni télire, ha el akarod pakolni, akkor csak csővázas jöhet szóba. Ha kint telelteted, akkor bármelyik lehet, más alapján kell döntened. Mondjuk macska ellen jobb a palástos. A csővázast viszont szét tudod szedni és újratelepíteni, ha nem sikerül a talaj előkészítés. Szóval ilyeneket tudsz mérlegelni.
Nekem fémpalástos volt földfelszínen, a harmadik évtől kezdve eltolható fólia fedél alatt. 12 évig bírta, akkorra a fémlemez elrozsdált. Elbontás nélkül telelt.
Sziasztok, holnap/holnpután vennék egy 457x90-120cm kör alakú medencét. Ez vagy csővázas, vagy fémpalástos lesz. Melyiket válasszam? Miért? Eddig felfújható volt, már három, többé nem küzdök vele.
Sziasztok. Új vagyok itt, és a medencék világába is.
Szezonra elvileg kész lesz a medencénk, egy földbe sülyesztett betonozott medence kb 13 köméterrel. Van hozzá egy 4köbméter/órás homokszűrőm. Az lenne a kérdésem hogy véleményetek szerint mivel töltsem meg, homokkal, üveggel vagy aqualoon golyókkal? Mik a vélemények ezen a téren?
Bár valójában tényleg kisebb a csővázas lábaira eső súly mint ami az aljára megy, mégis nagyon nagy lehet (akár 100Kg felett is). Különösen ha az alátámasztás magasabban van mint a medence alja. Akkor a keretet alaposan be is nyomja a közepe felé.
Én téglákkal támasztottam alá (2 db tégla/láb) a 280x550-es medence (Bestway 17m3) lábait (alatta dögölt/simított föld, majd homok és ipari linóleum. Az első évben rohadt ronda volt, ahogy a két oldalán a keret (vastag!) csövei begörbültek. Próbáltam korrigálni, hogy a téglák a homok szintjéig lejjebb menjenek, de elképesztő erőkifejtéseket kívánt (a téglákat pl. csak kivésni lehetett alóla), és feladtam. Szerencsére a következő tavasszal leengedtem és újra pakoltam.
Konkrétan hová tetted a beton lapokat? Megpróbáltad úgy, hogy csak a lábak alá essenek, de a medence alá ne lógjon be, vagy ahogy sikerül, a *cell miatt nem bántja a medence alját?
Illetve a lábak alá még tettél valamit, vagy rá a *cell-re, az a *cell miatti 1-2 cm süllyedés a lábaknál nem oszt, nem szoroz.
Tavaly(j?) vettem 50-es villanyszerelős fekete gégecsövet, amit hosszában felvágtam, ráhúztam a medence peremére. Így nem süti a nap a fóliát. 300 ft métere, és kell 10 méter. Nem olcsó, de legalább jó ronda.
Egyébként meg gondoljunk bele: Ha itt nálunk 25 ezer forint, akkor az USA-ban 50-60 dollár. Egy napi kereset. Persze, hogy nem kell időt álló legyen, mert nem szaroznak az elpakolással, tárolással. Következő szezonban vesz újat.
Igen, a talpakat ki kellett volna fúrni alul, kihúzni egy kis fugaszil-lel, de a stifft és egyéb problémára nem tudnok megoldást ( utólag okos az ember). 4-5 év és kuka. Nekem egyik medencém sem lyukadt ki, hanem a felső csöveknél elkezdett barnulni a fólia, ragacsossá válni, majd kilátszódott a medence szövete, mely a fóliát erősítette. A talpak, csövek, stifftek nálam is így mentek tönkre, sőőőt a medence befúvónak / kiömlőjének az átvezetője is elpattant, darabja a kezemben maradt 3-4 év után.
Ennyi...ezeket a medencéket amúgy is 1-2 szezonra tervezték.
Ez csak egy lehetőség volt ami olcsóbbnak tűnt mint a többi de sajnos én sem tudok mást olcsóbban . A csővázashoz meg nem is tudok mit mondani mivel nekem nem olyan van . De biztos jön arra is válasz valakitől .
Kösz! Sajnos nem sokkal olcsóbb, mint a beton és ha elb.sszák a mesterek (és el...), akkor elmozdulhatnak a lapok. Bár ha gyorsan rá van dobva és fel van töltve a medence...
Egyébként a csővázas medence lábaira mekkora súly esik? Olvasom (és értem), hogy alá kell támasztani, nem is akarom elspórolni, de alapvetően úgy gondolnám, a víz súlyának csak kis része esik a lábakra, a (sokkal) nagyobb rész a medence aljára esik.
No de én is a medence alapnál tartok. (457x132 kerek csővázas)
Rettentő árérzékenyen kellene megoldani, olyan helyen, ahol brutális vakondveszély van és a fák gyökerei is támadnak veszettül.
25 m2-t lebetonozni mixer-es betonnal horror. (Én nem tudok/nekem nem lehet betonozni, embert meg nem találni rá, hogy itt keverjék, azt sem tudom, mennyivel lenne olcsóbb.) Persze alá kavicságy, döngölés, fölé mondjuk xps, simán 100 e fölött járok. Sokkal. :)
10 cm kavics, 10 cm homok, alul vakondháló, kavics-homok közé valami, hogy a homok ne mosódjon le, 2x döngölni, homokra vékony takaró (ne gazosodjon), szerintem ugyanott vagyok. Ráadásul a meggyfa gyökere oldalról kb. ebben a 20 cm alátétben kúszik, szóval kellene körbe valami védelem, leginkább beton (járda szegélykő leginkább, de azt még külön betonozni kell, csak a kő körbe van vagy 20 e), még több is tán, mint a beton.
Térkő ugyanez, körbe szegélykő, háló, sóder, tömörítés, térkő (10 éve 2 e volt m2-e és talán másik 2 e a munkadíj, ez is már 150 e alsó hangon. Ja, plusz valami a tetejére.
Van esetleg valakinek "olcsó" ötlete ilyen helyre? (Alulról-oldalról támadásnak van kitéve az "alap".) Addig van meg a terv, hogy bobcat-tel viszonylag olcsón ki tudom szedetni a 20 (vagy 10) cm tükröt.
A térkő alá minek xps? Ha már veszel, tedd a tetejére, arra már csak valami vékony izé kell, hogy takarja. Ha alá rakod, aminek amúgy sem látom semmi értelmét, akkor még a tetejére is költheted a pénzed.
Eddig elégedett vagyok a szűrővel.A motor a szivattyúval masszív szerkezetnek tűnik. A tartály,alaplap,cső és a csatlakozások műanyag . Az alaplap gyenge lesz ha beöntöm a homokot ,alá kell tenni valamit. Ömlesztve kapod, össze kell szerelni. Próba még nem volt. Várom a májust... Mi az uv-d pontos típusa, hol vetted ? Azt kellene megnézni ,hogy mekkora max. átfolyást ajánlanak 36W-os uv-hez és ezt összevetni a szűrővel.
van olyan kisebb, olcsóbb medence típus ami nem teljesen sík területre telepíthető? egy kicsit lejtős térköves részre tudnám csak tenni a medencét. igazából csak gyerekeknek lenne pancsoló nem kellene maxra tölteni, de olyat szeretnék amin van gyári vízforgató csatlkozás.
ez lenne a kinézett típus: Intex medence Frame Pool Family 220x150x60cm alkalmas lehet vagy ezek csővázasak is nagyon érzkenyek a vízszintes terepre?
Ahogy nézegetem a medencék leírását, mindenhol kihangsúlyozzák, hogy gyorsan, fél óra alatt fel lehet állítani, összeszerelni, felfújni. De azt nem írják, hogy fél napig kubikolsz, mire kivízszintezed a talajt. :-D :-D
Legalább vakondunk nincs. Magasan van a talajvíz, mellettünk lévő telek most is belvizes.
Beton időszak előtt: a medence alá elé a geotextil? Nem tudom, mire jó a homok.
Őszi placc: a tavalyi kör az őszi fűvetés után szépen dúsul, bár más színe van, mint a 3 éves gyepnek. Esetleg minden évben arrébb költöztetem a medencét, néhány év és gyönyörű kompozíció hozhatok össze. :-) Mint a gabonakörök.
Egy évente szétszedett és összeszerelt keretes medence kb. hány évig használható? Egyáltalán kapható később a keretre új fólia?
Igen, erre értettem pontosan. Gondolj bele kicsit.... ha visszaolvasol, akkor olvashatod, hogy szkimmer alá kell leengedni a medence vizét, hogy ne fagyjon szét télen, azaz ne legyen benne víz. Nem véletlen nem meri senki szétszedni az acélpalástost.
A fólia szezonban nyúlik, sőt, már feltöltéskor nyúlik, rátapad a medence falára, ember legyen a talpán, aki vissza tudja rakni.
Ősszel kiveszed a fóliát a medencéből, ami már első feltöltéskor rásimult/ rágyógyult a medence falára, esetleg ici-picit még meg is nyúlt. Tavasszal hogyan fogod milliméter pontosan visszarakni úgy szárazon, hogy vízzel való töltéskor a víz elmozdítja??
Sehogy, új fóliát kell majd venned, újra kivágni stb....
Szeretnék tanácsot kérni tapasztaltabbaktól, vagy akár olyan weboldal linket is szívesen vennék, ahol merev falú medence leásásával kapcsolatban szerezhetek infókat. Wellis medencét telepítünk, nem az egészet, csak kb 60-70 cm mélyen tennénk le. 460-as átmérő, 120 mély. Volt aki azt mondta a föld felszíne felett a medence fala hajlani fog. Én legjobban attól tartok, hogy a víz nem fog kellőképpen felmelegedni. Hány fokot jelenthet mínuszban az, hogy le van ásva? Tervezünk valamilyen vízmelegítő dolgot, amit a tetőre tennénk. Igazából már kipróbált tapasztalatok érdekelnének. Köszönöm előre is!
Nem kell pár havonta... de egy szakdolgozat írás 1 éves munka, legalábbis nálunk van projektfeladat 1 és projektfeladat 2, mind a kettő külön szemeszterben...így egy év az egész. Az előző kérdőívem nem sikerült túl jól, egyrészt mert kevesen töltötték ki, másrészt mert hiányzott még pár kérdés. Így ez annak egy javított változata. Mint ahogy leírtam azért osztottam meg mert gondolom itt jó eséllyel vannak olyanok akiknek van otthon medencéje, így jártasak a témában és normális válaszokat tudnak adni. Semmilyen reklámhoz nincs köze, nem értem miért kell egyből támadóan reagálni, szimplán csak segítséget szerettem volna, mert legalább 100 kitöltésre lenne szükségem, mivel a diplomamunkám nagy részét az empirikus kutatás teszi ki. De egyébként nem kötelező kitölteni. :)
arra gondolsz hogy amikor a bélésfóliát berakom a palástba és ki kell vágnom a kivezető /leengedő lukat és ha összehajtom akkor köv szezonban már nem tudom a lukra visszarakni?
"A másik dolog az, hogy ezt a tipusú medencét tilos télire szétszedni, azaz csökkentett vízmennyiséggel kell átteleltetni. Egyszerű, hogy miért, ugyanis a fóliát ki első alkalommal mikor beleteszed, ki kell vágnod szikével, azaz ha kivennéd belőle ősszel, akkor következő évben tuttira nem sikerül ugyanoda a lyukra helyezni. Sőt, majd akkor kell kivágnod a fóliát, mikor a vízszint majdnem elérte a kivágandó tárgy helyét, mivel a víz még mozgathatja a fóliát ( odanyomja a medence falának, víznyomás)...."
szia ezt szomorúan olvasom. ez minden fémpalástos medencére igaz hogy tilos szétszedni?
Vagy van olyan amit szét lehet szedni? nincs róla semmi info YT videó semmi.
Nem merek árakról írni, mert netalán bejön egy akció, akkor meg szidod majd anyámat :) Google-n kell szétnézni, hogy melyik a megfelelőbb ár. Én anno a medencediszkont-ot néztem és a medencefutár-t nézegettem, de ne erre alapozz. Rengeteg medencés oldal van, sok akcióval.
A másik dolog az, hogy ezt a tipusú medencét tilos télire szétszedni, azaz csökkentett vízmennyiséggel kell átteleltetni. Egyszerű, hogy miért, ugyanis a fóliát ki első alkalommal mikor beleteszed, ki kell vágnod szikével, azaz ha kivennéd belőle ősszel, akkor következő évben tuttira nem sikerül ugyanoda a lyukra helyezni. Sőt, majd akkor kell kivágnod a fóliát, mikor a vízszint majdnem elérte a kivágandó tárgy helyét, mivel a víz még mozgathatja a fóliát ( odanyomja a medence falának, víznyomás)....
Egy ilyen medencének már homokszűrő kell, felejtsd el a papírszűrőt, mert ég és föld a különbség, főleg, ha az algával meg a vegyszerekkel kell szórakoznod egész évben. Majd vegyél egy uvc lámpát is, úgy az igazi....
Az biztos, és az is, hogy ősszel, azaz szeptembertől meg ott fog a szemetek előtt lenni egy gusztustalan placc.
Én pár éven belül betonoztam, azon tüzifát tároltam letakarva stb.... A medence szezon jó esetben május 1-től augusztus 20-ig van, utána semmi. Ha van vakond, akkor most sokkal több fog a medence alatt és környékén túrni....
A segítségeteket szeretném kérni. Tudom, hogy ez a fórum nem ezért lett kitalálva, de a szakdolgozatomhoz nagy segítség lenne ha kitöltenétek a következő kérdőívet. Azért osztom meg itt mert így olyan emberekhez is eljut akik jártasak a medence témában, mivel a szakdolgozatom a medencékkel foglalkozik. Pár percet vesz igénybe, és teljesen anonim. Nagyon köszönöm a segítséget!
Pedig párszor átfutottam az oldalt, de csak tegnap este találtam meg a leírást és a linkelt videót. Elég kötött a talaj a kertben, most sűrű fű van rajta. A videó alapján a füvet el kellene tüntetnem, majd a a medence helyének legmélyebb pontjához igazodva vízszintesre borotválni a talajt. Szép munkának ígérkezik.
Ezzel a palást színnel drágább ( süllyesztés szempontjából), elég, ha a fehéret veszed meg. De te tudod....
A süllyesztés meg nem ócccó, mert ki kell ásni/ ásatni a gödröt, támfalat / zsalukövet kell tenni bele, alját betonozni, aknát építeni stb...a kitermelt földet meg el kell tüntetni a telekről, közben lehet, hogy szétbarmolod az egész kertet....
Olvasd el, a főoldalon rajta van, mit kell a tereppel kezdeni.
Igen, mivel a lábak be tudnak süllyedni idővel ( akár egy szezon alatt is), így érdemes valamit tenni a talpak alá. A gyári lábaknak nincs nagy felülete, ezt kell megnövelni járdalappal vagy bármivel. Elég közel lesz a láb a medence falától, érdemes vigyázni, hogy ne dörzsölje ki.
A terep függ, hogy homokos talaj, kavicsos vagy hova szeretnéd tenni a medencét.
A fémpalástos nekem drága. Méretben is maradnék 3 méter átmérő környékén - kicsik a gyerekek, és még homoszűrőnk sincs, szóval nem kell nagyobb.
Csővázassal kapcsolatban mintha régebben olvastam volna hasznos tippeket, de tegnap hiába kerestem a fórumon, nem találtam rá. Jelenleg gyep van, ahová kerülne. Mire kell figyeljek? Hogyan kell előkészíteni a talajt? Kell egyáltalán? Vakond nincs a környéken. Tavaly a 2,4 méter átmérőjű peremest egyszerűen rátettem a fűre, a szezon végére kicsit lankás lett a föld a medence alatt, és az egyik oldal kicsit megsüllyedt, de nagy baj nem történt. Ha a keretes helyén kiszedném a füvet és homokot terítenék le, elkerülhetném a későbbi "lankásodást"? Több esély lenne, hogy egyenes maradjon a medence alja? Ha igen, mennyi homok kellene és hogy lehet azt egyszerűen otthon tömöríteni?
Ami még eszembe jutott: kell valami extra törődés a medence lábainak? Mintha rémlene, hogy valaki járólapot tett alájuk. Kell az oda? Van ezeken súly? Tényleg meg tudnak süllyedni? Van esetleg valakinek fotója minderről?
A szolárszőnyeg hátránya, hogy idővel tönkremegy, eltömődik. Előnye, hogy nem kell semmit dolgozni, kiteríted, összedugod, rákötsz egy szivattyút, és működik egy ideig. Cserébe a borsos árért, ez igazán elfogadható. Lenne, de...
A felülete körülbelül 1,4 m2. Ez megfelel körülbelül 75m LPE20 csőnek, ami nem romolhat el, csak tönkremehet, ha ráhajtasz autóval, vagy áttolod rajta a fűnyírót. Én nem tudok semmilyen csúcstechnikás anyagról, ami ilyen áron annyi meleget (hőt) tud felszedni: óránként 300 liter víz, szép délidőben 5-6 fokot melegedik átfolyás közben. Nem írtad, mekkora medence, így tippelni is nehéz, mennyire lesz szükség.
LPE csövet lehet tekercsben, vagy méterre vásárolni. Leggazdaságosabb a 200-300m hosszú, ami gazdaságosan darabolható 60-80m szakaszokra. Ha rövidebből rakod össze, kell venni toldóidomot is, ami hajszálnyival, de rontja a helykihasználást. Optimáli méret a 66m - egy 200m tekercsből három jön ki.
A szivattyút nagyon meg kell fontolni, pár év alatt a fűtéskeringetőszivattyú behozhatja az árát, egy (akár meglevő, tehát nagyon olcsó) szivattyúval szemben is esélyes.
Intex csővázas medencéhez (260x160 méretű) szeretnék fűtést, először LPE csőkígyóban gondolkodtam keringető szivattyúval, de az egész rendszer elég sokban lett volna. Láttam 6990 Ft-ért intex szolárszőnyeget. A medencéhez a 99W-os papírszűrő szívattyú van. Lehet 1,5 magasra tenni a szolárszőnyeget, vagy 6-8 méterrel arrébb? Vagy érdemesebb a LPE csőnél maradni? (10m LPE vagy 2 szolárszőnyeg lenne) A medencét gyerekek használnák, tehát minél melegebb, annál jobb (egy bizonyos határig).
A csővázas medencét szerintem nem tudja széttépni, annak elég vastag az anyaga... amennyiben merevfalú fóliást (fémpalástos) veszel, annak a külső oldala fém palást, a belseje 0,2 mm körüli fólia. Oda már csak nem megy a macska....
Az előző évben egy felfújható peremes puha falú medencét nyúztunk. Szép volt, jó volt, szerettük, de sajnos a macska is. Jól látom, hogy a következő szint a fémvázas/keretes puha falú medence? Ebben a macska már nem nagyon tud kárt tenni?
Talán lenne egy ilyen 20 ezerért a Hecht-től. Erről tudtok valamit? Ismeritek? Egyáltalán hol találok hasznos infókat erről a medence típusról? Előre is köszönöm!
Idén fogom felállítani az első medencémet. Szóval 0 tapasztalattal rendelkezem. Lenne is egy kérdésem, mekkora szemcseméretű homokot rakjak a szűrőbe? A szűrő egy INTEX Krystal Clear SF80220. A manualba így szerepel: "No. 20 silica sand or glass sand. Particle size range 0.45 to 0.85 mm". Weboldalakon 07-1,2 mm írnak. Valaki rendelkezik ezzel a konkrét típussal?
A porszívózás az egyetlen elfogadható alkalmazása a medencés boltokban kapható harmonikacsőnek. Ha veszel, kellő ráhagyással vegyél, mert a toldás nagyon meg tud szivatni, inkább lehetetlen. Nem olcsó, sőt kifejezetten drága, de sajnos nincs jobb. Ha nehezen lehet ráhúzni a fejre, akkor jó. Ha forró vízbe dugod a végét, akkor rá lehet szuszakolni, más módszer tönkreteszi. Egy-egy AWAB, vagy hasonló bilincs nem árt, de számíts rá, hogy rozsdásodni fog.
A medence szívócsonkjába bedugtam egy fél colos slagcsövet és ennyi volt a porszívózás. Hogy minél kisebb területen kelljen porszívózni, abban segített a víz körbe- körbe áramlása ( középre vitte be a koszt kb 1-2 nm területre).
Majd rájössz, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgot.
Tudni kell, hogy van egy nagy németjuhász is a családban. Nem tudom mennyire sérülne ha ráugrana az oldalára...vagy ha a fűnyíró kivet valami ágat és belecsapódik a medence oldalába mennyire bírná.
Szerintetek melyiket érdemes megvenni?
Régen volt merev falú..az sokáig bírta a telken..de az nagyon régen volt kitudja most milyen a minősége.
Homok talajnál biztos, hogy be fog omlani, azaz kívülről nyomni fogja a medence palástját befelé. Ez akkor érdekes, amikor éppen nincs víz a medencében, nincs ellentartó erő. A medence palástja meg nem egy vastag anyag, majd tapasztalni fogod. Ha vennél betonhálót plusz felcsapkodnád valami habarcsszerűséggel, az sokat számítana szerintem.
60cm-t lenne lesüllyesztve beton alapon felállítva. Nálam tiszta homok a talaj, kérdésem, hogy a 60cm süllyesztésnek kell oldal merevítés, vagy azt a medence még elbírja e nélkül?
Másik kérdés, hogy mekkora homokszűrős vízforgató ajánlott ehhez a mérethez? Elég a 4m3-es?
Nem tom, de mindkettő gyorsan bomló klór, azaz pillanatok alatt megemeli a medence vizének klórtartalmát ( fertőtlenít, sokkol). Ha így nézem, akkor ugyanaz.
Persze, a medin két csonk van, alul felül, ki-be. Habár nekem betonból van, de azt azért tudom, hogy a többiek az alsón keresztül ürítik le, a maradékot kimerik. Ha te nem engeded le, akkor ez téged nem érint.
És mivel nekem beton van, sőt, gondolom amikor közfürdőben jársz akkor is a csempén lépdelsz, tehát én a medence alját puhára csinálni mert "az úgy jó", nem tudom értelmezni. A hőszigetelés miatt látok valamennyi értelmét elméleti síkon, gyakorlatilag én látok benne problémákat.
Az stimm hogy beletöltöm a megfelelő mennyiségű homokot, de a tartályt vízzel is föltöltöm ?
A kézzel sokszor átmosott homokot ugye? Mert ezt beszéltük a múltkor. Diszperzites vödörbe át kell mosni, mert elég tejeskávé színű mikor még új a homok, azaz koszos. Ha nem mosod át, akkor a szivattyú / homokszűrő beindítása során az összes a medencébe fog menni.
Vagy majd a szivattyú telepumpálja ?
Mivel a szivattyú és a tartály a medence vízszintje alatt lesz, így gravitációsan ráfolyik a víz magától. Nem kell feltölteni vízzel.
Merevfalu medence, nem szeretném télre leengedni csak amennyire muszáj, igen, homokszürö van hozzá, föld felett lesz illetve a lejtős talaj miatt egyik oldala kicsit föld alatt, nem tudom van e leeresztő csonk, még nincs kicsomagolva, beton alapra szeretném ,a betora lépésálló hungarocell ,geofólia, alátétfólia és úgy a medencefólia. A homokszűrő mellette egy aknába lesz, egyenlőre ennyi.
Semmi baj, egyrészt mindenki így kezdte, másrészt meg ezért van a topik.
A mondatod másik felét nem értem. Egyébként ha a medid a földön áll, akkor minek írtad a másik szivattyút, az ürítéshez?
Ha a földön áll a medi, kihúzod a dugót, slussz.
Ha süllyeszted, akkor meg érdemes a keringetővel (nem is emlékezem, beszéltük, hogy homokszűrős lesz?) kiszippantani visszamosatás funkcióval az idény végén, szép tiszta lesz a szűrőhomok, sőt, én leengedés előtt irgalmatlanul bevegyszerezem és úgy szivattyúzom ki, egyből fertőtlenítem is a homokot a téli időszakra.
Mert kezdő vagyok, fogalmam nincs a dolgokról, jó már azért legalább képbe vagyok, valószínű készítek egy aknát, hogy a szűrő szivattyústól bele férjen, azt ámen, ha jól gondolom akkor a szívó oldalt meghosszabbítva tudom leszívatni, azért már haladok remélhetőleg
Lehet ostoba a kérdésem, de nem vagyok tisztában vele.
Majd mikor aktuális lesz a nyár, be kell üzemelni a homokszűrőt, na itt van a kérdés : Az stimm hogy beletöltöm a megfelelő mennyiségű homokot, de a tartályt vízzel is föltöltöm ?
Én vagyok, csak a másik jelszavammal nem tudok belépni.
Az lehet elment vadászni, mert az céges email cím volt, hiába kérem meg az új jelszót, sosem kapom meg ( arra küldik, holott már a cég is megszűnt)....mindegy.
Elvileg a homokszűrő legmagasabb pontja a medence legmélyebb pontja alatt legyen.
Nekem a medim is feléig van süllyesztve kb. de amíg a feltöltéskor a vízszint nem megy feljebb mint a váltókapcsoló, addig rettenet nehéz légteleníteni. Elvileg ez nem lenne probléma, mert majd légtelenítek ha fel van töltve teljesen, de én úgy vagyok ezzel, hogy szívesen kipróbálnám a rendszer tömítettségét és nem akkor, amikor már tele van a medence, hanem amikor mondjuk csak a negyede, mert ha baj van, nem mindegy, hogy mekkora vízzel kell megbirkóznom.
Szóval működik az akkor is, ha melléteszed, csak kicsit problémásabb az üzemeltetése.
Szóval ás neki elméletileg egy 0,7 méter mély aknát marad 0,1 méter luft, akkor nagyot nem is kell hajolnod, amikor átkapcsolod. De az ürítést miért másik szivattyúval akarod csinálni?
Szóval, a medence cc 1,50 m, a homokszűrő cc 60 cm, gyakorlatilag a medence feléig ér, meddig kellene sülyesztenem hogy normálisan működjön, az ürítést ha szükséges másik szivattyuval lesz megoldva?
Igazából az lenne a legjobb, de már nem vagyok mai gyerek, lemászni az aknába , na mindegy majd meglátom, egy kis bódészerűre gondoltam lindab lemezből, vélemények?
Üdv, megjött a medencém (merevfalu) telepitéssel kapcsolatba lenne kérdésem, mármint a homokszürövel kapcsolatba, ti hogy oldottátok meg, 3 méteres csöveket adtak hozzá, namármost ezekkel a csövekkel túl messze nem tehetem, mit javasoltok, tegyem mellé vagy vegyek hozzá hosszabb csövet és vigyem távolabb, alapozás áprisba készül, mert akkor az alappal együtt a homokszűrnek is megcsinálom az alapot?
Semmi baj nincs a homokkal, nekem 1-2 25 kg-os zsák ment el közel 10 év alatt.
"Szűz" homokot érdemes kézzel átmosni, mielőtt bele tennétek a szűrőbe ( sok benne a por), szezon végén meg visszamosás funkcióval üríteni a medencét, így a homok is kitisztul a következő szezonig.
Homok lassan kopik, szezonban a klór állandóan fertőtleníti ( sokkolás, és normál mennyiség esetén is).
Én is ilyen szűrőt vettem, megkérdeztem a barátaim akik forgalmazzák mit tegyek bele, homokot vagy üveget ? Valami hasonló választ kaptam mint amit írtak, ha sok pénzem van üveget, ha azt szeretném hogy jó legyen homokot.
Amúgy pont ma mondták max félig töltsem homokkal mert nem szereti ha több van benne.
Én Debrecenből rendeltem, amit megosztottam oldalt, igaz 63-ért hirdetik, de ismerem a tulajdonost így nekem is csak 49-volt.
Valami 2 lapos használati van benne, ami teljesen érthetetlen zagyvaság, persze a lényeg nincs benne, annyira nincs hogy kimaradt a leírásból mit hova csatlakoztass stb.........
A motornál nem is néztem hogy van vagy nincs.
Majd ha itt lesz az ideje, nekiülök összeszerelni, 2 pakli cigaretta és egy doboz xanax mellett csak fog sikerülni.
Homok még nekem sincs, talán a héten érkezik meg, szintúgy a barátaimtól rendeltem porszívófejjel és skimmerrel együtt.
Van egy magyar nyelvű ami 3 db A4-es lap félbehajtva, ami így egy 12 oldalas A5-ös könyvecske lett.
Van egy angol is, ami szintén 3 lap de kétszer akkora (A3-as félbehajtva).
Az angol és a magyar nyelvű tartalma szinte teljesen más, tehát nem egy az egyben fordítás.
Ha neked ilyen nincs akkor elküldhetem őket.
A szivattyúban szintén van egy leírás azt meg sem nézetem, csak visszacsomagoltam.
Egyelőre nem szándékozom összerakni, még homokom sincs hozzá.
Pl. a magyar leírás szerint (3.old) a VHO 051-be 20 kg 0,5-0,8 mm-es homok kell, és a tartály maximum 2/3-ig lehet. Nem adtak ilyen kis könyvet hozzá neked?
Én ennyire nem bontottam szét, csak kiszedtem mindent és megnéztem, de a zacskót nem nyitottam ki.
Ha majd rájössz az összeszerelésre mond el hogy kell.
A használatiból a beüzemelés nem tiszta nekem. Egy papírt adtak használatinak, ami olyan amilyen, ha neked normális van megosztatnád velem.
Alapvető dolgok nem derülnek ki belőle, pl : A tartályt meddig töltöm homokkal, a tartályt beüzemelés előtt föl kell e tölteni vízzel, a mérő mennyit kell hogy mutasson mikor kell tisztítani, stb......
Ha 1 évre tervezed, akkor vízszintes / sík terep legyen, gaz, kavics és gyökerektől mentes. Lefelé szabad faragni a földből, de ne lazítsd föl, hanem szó szerint faragni kell lapáttal. Ráteszed a vakondhálót, pár centi homokot, meglocsolod, döngöld le, tegyél rá egy fóliát és mehet a medence. A talpak alá meg tényleg tegyél valamit.
Egy medence szezon kb 12 hét plusz fűtés nélkül...
Szerintem...a fejlécben ott a medencés honlap, azt is olvasd el !
Én OSB lapokat rakosgattam tavasszal, ősszel meg szedtem fel, 3 év után szétrohadt, szereztem másikat, az is elkezdett szétázni, na akkor lett egy 4x4 m-es betonplacc, ilyenkor oda van összehordva a darálásra váró gally. Én a földbefúrós napernyőtartót betonoztam le mellé.
Csővázasnak lábai vannak, azok pedig terhelés hatására süllyedni fognak. Lábak alá kell tenni valamit, én 40x40-es beton járdalapot tennék. Annak nagy a felülete, és arra is számolj, hogy medence töltéskor egy kicsit a láb elmegy valamerre ( mozog). Ezért nem ajánlanék sima térkövet vagy egy darab téglát.
Ha gyepre teszed, ősszel csúnya látvány lesz, mikor elpakolod egészen nyárig ( meg gazos lesz). Én vennék a helyedben 1m-es járdaszegélyeket, körbeszegném a medence területét, járdalap telibe ( esetleg egy napozóteraszt is beleszámolhatsz). Költséges, de ha homokot raksz mindenhova, akkor a lábatokkal könnyen beviszitek a medencébe ( rátapad).
Anno 6x4m-es betonplaccot öntöttünk kb 80 eft-ért....ennyire meguntam, hogy minden évben szívok illetve tüzifát tároltunk rajta letakarva.
Valaki esküszik, hogy ha teszünk alá bármit is, akkor kényelmes és puha lesz rajta állni, vagy éppen ülni. Nem tudom, nekem betonon volt, és a beton- medence között sima geotextil volt. Vékony, műanyag szőtt anyag, mely átengedi a beton felé a vizet / párát és nem érintkezik az érdes betonnal a medence alja. Így a medence alja sima volt, nem gyűrődött....
Köszi. Könyököt nem használok a medence visszatérő ágán, simán befújja a vizet egyenesen. Ennyire azért nem optimalizáltam :). Amúgy is elég messze van a leeresztőtől ahonnan indul melegedni a víz. Viszont vettem párszáz forintért egy harmonika szerű fehér csövet, azt hiszem mosdó lefolyó lehet, az pont rászorul a vízbevezető műanyagcsonkjára (a medence belső felén a víz alatt, amúgy ide egy szűrőrács pattan eredetileg). Ezzel ki tudom hozni a visszatérő vizet a vízfelszín fölé, kicsit leállítva és újra bekapcsolva a fűtéskeringtetőt, lehet vételezni 40-50 fokos kellemes forró vizet így.
Ami a hátzuhanyt illeti, igen, eredetileg azt terveztem hogy a visszatérő meleg vizet átkapcsolhatóan odavezetem. De a keringető nem tudott elég vízhozamot biztosítani, úgyhogy elvetettem. Viszont a homokszűrőt át lehet kapcsolni, hogy hagyja ki a homokot és direktbe fograssa a vizet. Így brutál erővel tudja tolni, nagyon jól masszíroz. A megvalósítást illetően nem kell nagy dologra gondolni, KPE25 fel van kábelkötegelővel rögzítve a medence fémvázára, és egy 90 fokos könyök a végére. Aztán amit találtam otthon rápróbáltam, végül egy törött végű csapkifolyó adapter bizonyult a legjobbnak, pont jól töri a vizet. Képem sajnos nincs. De ezen még dolgozom, jó lenne eszkábálni egy lapított kifolyót valahogy. Lehet leütök még egy oszlopot a medence mellé és ahhoz csatolom a csövet. Nagyon budget módon gondolkodom, többszázezres rozsdamentes hattyúnyak kifolyó nem jöhet szóba :).
Nekem föld volt az alja az aknának és azon kavics. Nálam az aknából vagy 30-40 cm föld felett volt, nem volt teljesen föld alatt. A lényeg, hogy a szivattyúra ráfolyjon a víz ( a medence vízszintje alatt legyen), így nem tud levegősödni a rendszer. A szivattyú üzemelés közben hőt termel, tudjon kicsit szellőzni az akna ( pl: tetejénél )
A medence vizét naponta min.kétszer kell megszűrni, azaz egy 8m3-es medencét 16m3-nek kell venni, 6m3/h homokszűrő 3 óra, 4 m3/h-s szűrőnek pedig napi 4 órát kell üzemelni. Ezeket a szűrőket 32 és 38 mm-es csonkkal árulják, a medence csatlakozás szokott lenni a a legszűkebb keresztmetszet ( belső átmérő 25-28 mm), de neked még nincs befúvód. A gégecső elég drága, lehet 32-es pvc csőben is vezetni a vizet. Lényeg még, hogy a medencéhez közel legyen az akna, azaz minél kevesebb csövezés legyen.
Nem gond, ha légmentesek a csatlakozások. A fűtéskeringető szivattyú előtt nálam a perem fölé megy a cső, de a vége (és a visszavezetés is) víz alatt van. Amikor jár, a visszaágat akár ki is lehet emelni a vízből, de induláskor gondot jelenthet (kifolyik a víz, ami megnehezíti a dolgát).
A szűrés szivattyúja viszont károsodhat, ha levegőt is kell feldolgoznia. Főleg, ha szűk a beömlő nyílás, és kavitáció alakulhat ki.
EF, tangerine, köszi! Ha úgy alakul, hogy mégsem lesz akna, akkor mennyire jelent az problémát, ha a fűtéskeringető szintjéhez képest (=földszint) lejjebb megy majd cső (föld alatt) a spirálokhoz és spiráloktól? (Nyilván a keringető a medence vízszintje alatt fog maradni.) Ezt azért kérdezem, mert korábban már volt szó olyanról, hogy a szivattyú legyen a rendszer legmélyebb pontja. Bár ebben az esetben sem kell szívnia, mert a nyomó oldalon lesz a mélyebb szakasz. Mit mondtok?
Tetszik a megoldásod, kösz a leírást! Apróság, de a medence visszatérőjén használsz könyököt? Nálad ez a leeresztőd irányába küldi a meleg vizet, vagy elfelé onnan? Illetve hogy néz ki/működik a hátzuhanyod? :) Azt hogy-hogy nem a felmelegített vízzel oldottad meg?
Meg lett hekkelve, nem a gyári kerti csapos gyorscsatlakozót használtam, mert annak nagyon pici a belseje. Kiszedtem a hollandiból a kerticsapos csatlakozót, és csináltam egy sokkal nagyobb csonkot bele. Ha jól emléxem, kb 24-es lett a belseje, a gyári kb. 8mm helyett.
Bestway 3 lyukú medencém van. A spirál szivattyújához a lefolyóból vezetem a vizet 25-ös KPE csővel, ez legalább alul van így álló víznél 1-2 fokkal még hidegebb is mint a szűrő szívómagasságában. Nem találtam szűknek a keresztmetszetet, 30 l/perc-et tudtam szívni, de még biztos több is átjött volna. Viszont ez a slag-gyorscsatlakozós lefolyó adapter nem egy főnyeremény, láttam létezik menetes változat, de nem bírtam olyat szerezni, out of stock mindenütt. Nem akartam vágni egy negyedik lyukat, így a homokszűrő visszanyomó és a spirál visszatérő ága közös, T idommal. Persze raktam bele visszacsapó szelepet, hogy a homokszűrő ne tudjon szembenyomni a spiráltól visszatérő ágba. Amúgy nem zavarja egymást a két szivattyú, együtt, külön is működnek. Az ábrán talán érthetőbb, mint leírva.
Azt elárulnád, hogy hogyan oldottad meg a medencéből a víz ki- és visszavitelét a szivattyúig/tól? (illetve más is) Olvastam, hogy volt, aki a vízleeresztőt használta elmenőnek. (Erre rácsatlakozva nem lesz szűk a keresztmetszet? Vagy ez meg lett valahogyan hekkelve?) Azt is, hogy érdemes a víz aljáról vételezni és oda visszaküldeni. Egér Fogó korábban kellően merev, áttetsző csövet javasolt (szerintem a foodflex-re gondolt).
Köszönöm a rajzot kilehet nagyítani lenne még egy pár kérdésem az aknát zsalukőből célszerű ugye készíteni és az alját lebetonozni vagy csak simán földesen hagyni és kavics ágyat csinálni?A homok szőrűhöz a gége csövet előre ne nagyon vegyem meg a befúvóhoz vagy lehet szűkíteni és mekkora keresztmetszetűnek kell lennie?A homok szűrő kapacitásának mekkorának kel lennie egy 8 köbméteres medencéhez? Köszönöm a választ
Véletlen sérülésre gondoltam, nem eledelre. :D Felszínen nem megoldható, mert keresztül megy az udvaron, pedig napos lenne. A hőveszteséggel kapcs. nem tudom, mekkora lehet a hőveszteség, vagy érdemes-e szigetelni, egyelőre k-flex szintetikus kaucsukot találtam. Korábban szó volt PVC védőcsőről is, de ha KPE-nek nem kell, akkor szerintem a védőcsövet hanyagolom, nem lesz a cső kiszedve, aknában csatlakozó, meg a tekercsek helyénél lenne egy "kisakna", használaton kívül meg dugózva.
Én KPE 25-ös csővel oldottam meg a medence-tekercs távolságot. Egyrészt kisebb a nyomásveszteség (nagy a távolság, 45 m) másrészt jobban szerelhető idomokkal. Gondolkodtam hogy leásom, de végül a kerítés alapjához bilincselve vezettem el, így legalább részben éri a napfény. Nem tudom hol veszít több hőt, de érzésre így döntöttem, tesztet, számítást nem végeztem. Föld alá mindenképp KPE csövet tennék, erősebb, stabilabb. Nekem az öntöző miatt van több száz méter KPE a föld alatt, vakondtól ne félj, a gilisztát szereti, a műanyagot kikerüli :).
"nem jobb lenne, ha a földbe KPE csövet tennék? Vagy azt is védőcsőbe kellene tenni pl. vakond ellen?"
Arról volt szó, hogy földben vezetném el egy szakaszon a medence vizét az LPE-körökhöz. Úgy emlékszem, azt írtátok, hogy a KPE-cső merevebb, stabilabb és talán a hőt is kevésbé adja át, mint az LPE. Mit javasolnátok?
De majd idővel rájöttél volna, hogy miért is rakta a gyártó egymás mellé. Az egyik bajod az lesz homokszűrő üzemeltetése során, hogy előre fújja a vizet, azaz jobbra és balra a víz szinte a sarkokban állna. Ha áll a víz, akkor a vegyszer leül ( meg a kosz is), és így a sarkokban algásodna a medence fala és alja.
Majd venned kell egy 90'-os műanyag könyököt ( sima vizes boltban), hogy balra fújja be a vizet, és a víz így körbe fog menni a medencében...mint mikor reggel a teát vagy a kévét megkevered és kiveszed a kanalat.
Közben megtaláltam ugyanezt a forgatót, most éppen T.I.P. márkanéven az amazonon ( goo.gl/RUauPZ ) ott is írja valaki az értékelésben, hogy 8 m3-as medencéhez vette, és minél nagyobb annál jobb, és szkimmerrel használja.
"...ezért vegyél legalább egy konnektoros fi- relét, hogy bármi zárlat esetén ne verjen senkit agyon az áram. Előbbi 6-700 ft, utóbbi kb 2500-3000 ft..."
Jól értettem, hogy tudsz konnektoros fi relét ennyiért, vagy csak elírás...én 5 ezer alatt nem találtam, ha tudnál egy linket adni azt nagyon megköszönném!
- Vízszint alatt legyen a homokszűrő, hogy ráfolyásos legyen, azaz ne levegősödjön be, mert a szárazon futás halála a szivattyúnak.
- Uvc lámpa szívókörben kell hogy legyen.
- Az aknában a szivattyút érdemes kicsit fentebb rakni az akna aljától, nehogy valami nagy esőzés, vagy szivárgó vízzel találkozzon, abban álljon. Akna aljára én 10-15 cm kavicsot raknék, ami a szivárgó vizet elengedi lefelé.
- Érdemes még venni egy mechanikus időkapcsolót, ami ha nem vagytok otthon, akkor is be és - kikapcsoljon. Sőt, nyáron éjjel is forgatni kell a vizet, ha esetleg túl meleg lenne ( hőleadás).
Mivel az áram és a víz nem barátok, ezért vegyél legalább egy konnektoros fi- relét, hogy bármi zárlat esetén ne verjen senkit agyon az áram. Előbbi 6-700 ft, utóbbi kb 2500-3000 ft. Ha van a házon fi relé, akkor úgy is jó, de ha leveri véletlen az áramot, akkor a házban lévő ( riasztó, fagyasztóláda stb...) dolgok is áram nélkül maradhatnak.
1. Csinálok a szivattyúra egy bypass ágat egy szeleppel, és akkor tudom szabályozni a mennyiséget/nyomást.
2. Vagy mindkét gyári csonkot beömlőként használom, és a leeresztő szelepnél szív.
Eddig is így volt, mert a két gyári csonk szerintem túl közel van egymáshoz és a magasságban is alig van különbség. Tehát már az előző szezonban is úgy csináltam, hogy a leeresztő szelepnél szívott a hozzá adott kis papírszűrős szivattyú, és a távolabbi csonkon nyomta be a medencébe. Ha beraknék a nyomóágba egy T-t vagy Y-t, akkor mindkét csonk beömlő lenne, és így kétszeresére nőne a nyomóág keresztmetszete.
(Villanyfogyasztás nem igazán számít, van alkalmazotti kedvezményem.)
Tudom, de nem leszel előrébb a 6m3-es szűrővel a 23-25 mm-es csonk miatt. Gondolhatnánk azt, hogy nem baj, majd a nyomás nagyobb lesz, de mivel ezek a szivattyúk kis nyomással dolgoznak, meg nem is kerti szivattyú elven működik, ezért nem ezt fogjuk tapasztalni. A 6m3-es szűrőnek 400 W-os motorja van, egy 4m3 szűrőnek meg 250W ( áramfogyasztás).
Másik dolog, hogy ha beteszel egy uvc lámpát később a szívóágba ( szívóba kell kötni), akkor annak belül a plexije, vagy üvege nem nagy nyomást bír, kb 0.3 bar-t ( adatlapon szerepeltetik). Ha szerencsétlen szűrő/szivattyú nem tud nyomni, de szívni meg tudja a vizet, az esetleg nyomásnövekedést idézhet elő...de nem biztos, mivel ha nem tud nyomni, akkor szívni sem...talán, de nem játszanék vele. A tartálynak sem egészséges az esetleges nagy belső nyomás. Majd ezt egy okosabb ember talán jobban tudja és leírja véleményét erről.
A 4m3-es szűrőket is 32 és 38mm-es csonkokkal gyártják, a 23-25 mm belső méret így is szűkíteni fogja.
Volt aki a fórumon ponyváshoz vitte a medence fóliáját és csináltatott egy nagyobb és egy plusz csonkot...
Úgy volt, hogy nagy zúzott kő, majd apró zúzott kő.
Végül nagy zúzott kő helyett valami enyhén cementes sódert tettek, betonnak nem mondanám.
Arra ment az apró "szotyi"-nak becézett apró, ha jól emléxem, sajnos nem voltam ott mindig mikor csinálták. Betont csak a szegélynek használtak. Sajnos a réteg vastagságokat nem tudom. Nem süllyedt meg, bár csak egy hónapig volt rajta a medence, mert kb. augusztus közepére lett kész.
4x2x1m-es a medence, kb 80cm víz volt benne, azaz 800 kg/m2. Nem olyan sok az, egy akármilyen kis kocsi rááll egy térköves bejáróra jóval nagyobb a terhelése. A kivitelező szerint alábetonozni, csak akkor kell, ha teherautók mászkálnak rajta.
Egyébként szerintem tök mindegy mekkora a medence, az egységnyi felületre jutó terhelés ami számít. Azaz csak a vízmagasság az érdekes.
Milyen réteg van a térkő alatt? (főleg hány cm zúzott kő?) Mekkora a medencéd? Gondolom, szétszedős... A szétszedéskor nem láttad, hogy megsüllyedt volna azon a helyen, ahol a medence volt?
Nekem térkő van a medence alatt. Én betont akartam, de a kivitelező rábeszélt a térkőre, hogy nem sokkal drágább, de nem fagy szét, szebb, stb. A térkőre pedig egy régi padlószőnyeget tettem, és arra a medencét.
Kell csinálni egy aknát a gépészetnek, a lényeg, hogy a vízszint alá kerüljön a szivattyú, mert ezek nem önfelszívóak.
Azután saccra ehhez a 8m3-es medencének kell egy szűrő, homokszűrőt javasolok ( 4 -6m3/h) egy uvc lámpával ( 18 vagy 36W) kiegészítve.
A medence egyik végébe fúrnám a befúvót ( közel a vízszint tetejéhez), másik végébe tenném a szívócsonkot. Ha nagyon szeretnéd, akkor egy szkimmert is tehetsz rá, de nem kötelező. Ha teszel szkimmert, akkor a medence aljára fúrnám az ürítőt, vagy legalábbis közel a medence aljához.
Sziasztok! Segítség kellene vettem egy üvegszálas medence testet 4,30x2,00x90 igazából nincs rajta semmi kivezetés vagy beömlő nyílás tudnátok segíteni hogy milyen dolgok kellenek hozzá. A földbe be van már süllyesztve alá betonozva vasbeton hálóval meg xps lappal lerakva innentől kezdve kellene a segítség hogy milyen dolgokat kell beszerelni miket kell hozzá vennem. És hol érdemes megvenni ahol olcsóbb. Köszönöm
...azért azt is figyelembe kell venni, hogy hiába veszünk nagyobb teljesítményű szűrőt, ha a medence befúvó vagy szívó csonkja meg szűk gyárilag. Nem fog tudni átfolyni annyi víz...
Szögletes medence mindig bonyolultabb, mint a kör alakú, de ha csak ilyen fér el, akkor vegyél szögletest ( kitámasztás, sarkokban leül a kosz stb...).
Nem, nem nagy, sokkal jobban megkeveri a vizet, kevesebb ideig kell járatni. Egy 8m3-es medencéhez amúgy elég egy 4 m3-es homokszűrő is, amely olcsóbb is talán....talán.
Nekem 12 cm vasalt beton volt a medence alatt ( mert meguntam a vakondot) + a medence és a beton között geotextil. 1 nm-re eső víznyomás számít, azaz 1 m magas víznél 1000 kg a lefelé irányuló terhelés. Nekem 0,76 cm volt a medence...
A geotextil is csak azért volt a medence alatt, hogy átengedje a párát a beton felé, illetve hogy ne érintkezzen közvetlenül a medence fólia a betonnal...semmi másért.
Nem az a kérdés, hogy legyen-e térkő a beton tetejére, hanem hogy kell-e beton a térkő alá. :) Vagy ha nem beton, akkor milyen rétegrend? Nem feltétlenül ebbe a topic-ba tartozik, de gondoltam, hátha jár ide olyan, akinek térkő van a medencéje alatt...
"...talajra nehezedő nyomás csak a víz magasságától (mélységétől) függ..."
ez igaz, de az nem mindegy hogy az a 16m3 mekkora alapterületen oszlik el hiszen minél kisebb az alapterület annál magasabb lesz a vízoszlop is :)
Nekem csak 4m3-es a medencém, térkövön volt, de az a csekély 4t is mély nyomot hagyott a medence alján: konkrétan az összes térkő mintája belenyomódott/ kinyújtotta a fóliát...pedig elég kicsik a rések...idén én is kipróbálom az xps-t. Te milyen vastagot tettél a mekkora a medence alá?
háááát az azért 14-16t... azért az nem kevés, mondjuk a medence mérete alapján ki lehetne számolni az 1cm2-re eső nyomást és ez alapján azt hogy a Te területednek milyen talajelőkészítés kell a térkő alá... ha jó sziklás/köves az alap bőven jó lesz, ha csak sima töltésföld...nos akkor én 20cm nagyobb szemcsemérető zúzottkövet jól ledöngölve, arra 10cm apróbbat, szintén megdöngölve, végül a szintező zúzalék...de mint korábban írtam, lényeges, hogy mekkora a medence alapterülete. minél kisebb annál jobban kel aládolgozni.
A kb. 16 m3-es medence alá térkövet szeretnék. Milyen alap kell a térkő alá? Elég lehet 20 cm zúzott kő, kiegyenlítő, plusz a térkő, vagy legyen betonozva alatta?
Nekem nem volt sosem szkimmerem. Én leszedtem az úszó leveleket, bogarakat hálóval ( kb 5 perc) és kész. A medence mindig takarva volt, ha nem használtuk. Nyitva nem igazán fog melegedni, és ha nyitva van, az összes méhecske, bogár ott akar majd inni, a víz tetején lévő porról nem is beszélve. Lehet, hogy megoldja a szkimmer ezeket a problémákat, nincs összehasonlítási alapom.
Na van fejlemény, ajánlásodra megvettem a Sandy 6m3 -est.
Hatalmas nagy szerencsém volt, mikor ajánlottad ezt a típust fél éjszaka keresgéltem hol a legolcsóbb, eljutottam egy oldalra ami baromi ismerős volt, valamikor évtizedekig dolgoztam egy cégnél, mikor megszünt mindenki ment amerre látott, ennek 14 esztendeje.
Két kollégám nyitott egy számtech boltot, de már vagy 10-éve nem találkoztunk, igaz 230 km válszt el minket egymástól, na szóval ez a weboldal az övé, másnap föl is hívtam a száma még meg volt, sok mindenről beszéltünk, majd mondtam neki olyan szűrőt keresek amit ő forgalmaz, kérdeztem melyiket vegyem ? Sandy vagy Intex ? Válasz azonnal Sandy-t.
Kértem számoljon nekem egy baráti árat, még azon a napon visszahívott és mondott egy barátit, nem akartam hinni a fülemnek, vissza is kérdeztem ez biztos ? Mert baromi olcsón adja nekem, mondta biztos, ha nekem jó akkor neki is.
48-ért adta.
Hát ennyi az én kis történetem, a te ajánlásod alapján
A volt aknámban (ami nem volt kicsi), én kavicsot tettem alulra, ami elengedte a vizet, ha baj lett volna. Persze, volt olyan nagy felhőszakadás, hogy utána levettem a szivattyút a közös talpról , és az akna falára tettem fel konzollal. Az éből hulló csapadék ezek után sosem érte el a szivattyút, a tartály meg műanyag....
sajnos 10 évvel ezelőtt nem volt ennyi tapasztalat akna ügyben...
az aknát normál aknafedlaphoz méreteztük, de már a kezdetekben se volt túl emberes ;-).
ha a homokszűrőt ki akarod venni a téliesítésnél (én igen), vagy vmit szerelni kell, akkor ahhoz praktikusabb, ha bele tudsz állni az aknába - kell a hely (nem könnyű pl. kiemelni a homokkal teli hordót)...
Ha leesik vmi az akna aljára (pl. egy tömítőgyűrű), ahhoz le kell tudni hajolni, vagy lehet pecázni, ügyeskedni.
Utólag lettek beszerelve az elzáró csapok + csövek - így körönként kiiktatható - pl. uv; lpe, ha bármi meghibásodik, attól még a medence vize keringethető - pattant el szezonban az uv hollandija és folyt a víz, utána lett külön elzárója.
az uv sérülékenysége miatt lehet nem az aknába tenném (nekem a hossza miatt, már be se fért volna), hanem más közeli, de védettebb lehetőséget keresnék
a 2 szivattyú nekem is téglákon van, megemelve
ennek ellenére a nyaranta előforduló hirtelen lezúduló eső ellen is jó, ha kitalálsz vmit, m sajnos úszott már el az aknám a tető mellett befolyó víztől (szivattyúkkal együtt)
"Erre csatlakoztatom hálózati feltöltéskor a slag végét Utána időnként s keringetőszivattyúval megnyomom, ha levegősnek találom." Ezt jól értem, hogy a medence felől a szivattyún keresztül slagról átnyomod az összes spirálon a vizet és úgy töltöd fel?
Játéknak tűnik ránézésre.... a véleményemet kérdezted :)
A második link alatt lévő 50 eft alatt van.
Én és páran anno csalódtunk az Intexben, az összes cső anyaga gagyi volt, és nem lehetett csak úgy cserélni ( hollanderes volt, a menet pedig nem szabvány). Sokan ragasztották, én esztergályoshoz mentem ezzel a problémával stb... A tartály is csepegett 1-2-3 embernek, nem sok használat után. Utána 1-2 év után pár embernél jött a szivattyú lapát törés, szivattyú morgás- búgás....
Nekem is ilyen van, érdekel, hogy miért nem javallt. A Sandy-nak jobb az emelőmagassága, az tény, de ha nincs rá szükség, akkor is megéri azt a plusz 20 ezret?
Kösz a tippet! Közelben nincs ilyen házikó. Szeretném eltüntetni szem elől, illetve védeni naptól, víztől. Nem ragaszkodok aknához, de egyelőre nem láttam jobb alternatívát...
Én a beszívó oldalon egy átlátszó, hajlékony lágy PVC csővel kezdek. Ez 20mm első átmérővel elég merev ahhoz, hogy a szivattyú ne tudja összeroppantani. Erre csatlakoztatom hálózati feltöltéskor a slag végét Utána időnként s keringetőszivattyúval megnyomom, ha levegősnek találom.
Behajolós akna fiatal korban elég lehet, de később már macerás.
Napi min: (17 m3 x 2 ) /6 = ~ 6 óra / napi keringetéssel jó lesz.
Kerek medencét vegyél, ha teheted, jobban körbejár a víz, és ha később teheted, akkor vegyél egy 36 W-os UVC lámpát a szűrő mellé....csodálatos vized lesz.
Nekem pl, a medence közelében lévő fáskamrában van a gépszet (homokszűrő, időkapcsoló), ráadásul a lejtős telek miatt a vízszint fölött (önfelszívó szivattyúval)
Ki is választottam egy periférikus szivattyút, ami hozta is a 20 l/perc-et, de eszméletlen hangos volt, úgyhogy elvetettem. Maradtam a hangtalan, keringetőszivattyúnál. Mondjuk egy erősebb típust kipróbálnék mit tud. Az enyém RS 25/6-os.
A vizet aljáról tervezem kivezetni és aljára vissza, esetleg hasonló könyökkel, mint a szűréskor, hogy a vízvételtől elfele legyen vezetve a visszatérő meleg víz...
Azt is láttam, hogy többen szívtak légtelenítéssel feltöltéskor. Van arra bevált gyakorlat, hogy hogyan érdemes ezt ügyesen megoldani? Sikerült megoldani egy helyről feltölteni? A szivattyútól a körökön át a medence felé? Mire kell itt figyelni/előre készülni?
Illetve kerestem jó megoldást az akna kialakítására, de általában csak azt találtam, hogy nem lehet elég nagyot építeni. :)
Szeretnék beletolni mindent (szűrőt, uv-lámpát, fűtés-szivattyút). "Beleállós" aknát készítettetek ilyen célra, vagy csak "belehajolósat"? Azt láttam, hogy érdemes a forgatót+uv-lámpát felemelni az aknán belül, ha véletlenül folyna bent valami...
Ide bármilyen javaslat, ötlet jöhet, erről már kevesebb képet, írást találtam, mint a fűtésről. :D
"A vastagabb csőnek addig nincs jelentősége, amíg a átmérőhöz tartozó maximális vízmennyiséget nem lépjük túl."
LPE 20-nál vízmennyiségre csak ilyen csepegtető csőre találtam infót: - kijuttatott névleges vízmennyiség: 2 l/h/nyílás, azaz 6 l/h/m
Ha ugyanez igaz lenne normál LPE 20-ra is, akkor jól értem, hogy mivel zol37-nél a 10l/min túllépi a fentit, emiatt érdemes lenne a cső keresztmetszetén növelni?
A vastagabb csőnek addig nincs jelentősége, amíg a átmérőhöz tartozó maximális vízmennyiséget nem lépjük túl. Kisebb átmérőjű csövön gyorsabban folyik át a víz, tehát kisebb a hőveszteség, ha nem süti a Nap. Ráadásul olcsóbb a kisebb méretű idom.
Lehet nem jól látszik, de fent két cső megy vízszintesen közvetlen egymás mellett, egy alsó gyűjtő és fölötte egy közös visszatérő. Erre direkt figyeltem, olvasva a ti hozzászólásaitokat. Sajnos nincs jó képem, de talán ezen jobban látszik:
Így már megfelel az ábrának a csövezés, nem? De ha látsz változtatási lehetőséget, szívesen veszem (a felrakást fixálom az idén, ez a drótos összekötés nem jött be). Amit láttam még, hogy ezeket a vízszintes ágakat vastagabb csőből szokták csinálni, ennek van valami jelentősége?
:) Most már elhiszem, hogy visszaolvastál a topikban az LPE fűtésről.
Amikor mértem a dolgot, nem volt lehetőségem pontosabb, objektív mérésre. A bejövő vízhőmérséklettel kapcsolatban azt tudom, hogy a medence aljáról vételeztem a vizet. Elméletileg, minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség, annál jobban hasznosítjuk a Nap melegét.
Több helyen olvastam, de majd kifejtik a szakik, nekem úgy tűnik, hogy nálad a bal oldali körben lesz a legkisebb ellenállása a víznek, a jobb oldaliban csak kevésbé fordul meg. Lehet, hogy a következő nyáron hatékonyabb lehetne, ha az odamenő ágad maradna a bal oldalon, a visszatérő pedig a jobb oldalon jönne le, így a jobb oldali köröd is ugyanolyan "távolságra" lenne a medencétől. Így látszik nálad:
Az egy 3000 liter/órás homokszűrő volt. Kb 15 kg homok fér el benne, ami kevés egy ekkora medencéhez. A belseje szerintem használható ( sípok, tisztavizes cső). Ha ráraksz egy nagy szivattyút, akkor meg csak felkevered a szűrőhomokot, azaz a koszt nem fogja szűrni...
A levegő hőmérséklete 28-30 C volt ezekben a napokban.
3 x 100 m tekercs produkálta 45 m-re a medencétől. A hőmérsékletek a medencénél voltak mérve, nem tudom mennyit hűlt a visszatérő víz.
Volt némi levegősödéses problémám, nem tudom mekkora része volt tele a tekercseknek vízzel, úgyhogy ne vedd szigorú referenciának, de ettől csak jobb lehet.
LPE-fűtősökhöz: segítene, ha tudnátok írni/esetleg írtatok-e valahol viszonyításként tapasztalatot arról, hogy milyen kültéri hőmérséklet mellett, mennyi LPE csővel, hány fokos vízből, hány fokos vizet sikerül visszaküldeni a medencébe?
Ugyanilyen medencét tervezek venni a meglévő homokszűrőmhöz. :D
Intex 28646-ot vettem korábban, erre ezt írják:
rendszer teljesítmény: 5678 liter/óra
Ökölszabály, hogy a medence vizét naponta kétszer kell megforgatni, ezek alapján (én 18m3-rel számolok 1,1m magasság esetén), 36 m3-t kell forgatnod. Olyan szűrőt válassz, amivel ez belefér. A fentivel napi 7 órával számítva kb. megvan a kétszeri átforgatás.