Jó, de hun, mert kerestem, de sem a konyhai cuccoknál, em a sütőzacskók környékén nem volt. Eladó meg sztem még a nevét sem tudja megmondani -azért is írják ki rájuk.
Sütöttem ma egy Drezdai Stollent, a trükk az benne, hogy csak Krácsonykor ehető, addig dugdosni kell:O)
Eredeti drezdai Stollen /Mikko
500 g mazsola (nagyszemü) 100 g Korinthen (kisszemü mazsola) 100 g citronat (kandírozott citromhéj) 100 g orangeat (kandírozott narancshéj) 250 g mandula (meghámozva, felvágva) 2 csomag vaníliás cukor 6 ek barna rum 12 csepp keserümandula-olaj 1 kiló liszt (fehér, normális) 2 darab friss élesztö 400 g puha vaj 150 g cukor 0,25 l tej 2 tojás sárgája 150 g olvasztott vaj 125 g porcukor
A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserümandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztöket belemorzsoljuk, megszórjuk egy evökanál cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet. Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy kendövel. Ha az élesztö feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojás sárgákat. Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán. Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába. Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában elöször az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütöpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük. A sütönek alulról a második szintjére tesszük és elömelegített sütöben 175 fokon (forrólevegösön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük. Ha erösen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sürün megszórjuk a porcukorral. A kihült Stollent alufóliába betekrjük és 4 hétig pihentetjük hüvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek. Ez a recept, egy drezdai pékmestertöl származik.
Ja, vki még régebben azt írta vhol :), hogy a fackelmann károsanyag-kibocsátása magasabb az átlagosnál - na de mi az átlagos? Egyszer átszűrtem a teljes angol webet (a németet mondjuk nem), és sehol nem találtam konkrét adatot, mert a jelenlegi módszerek segítségével legfeljebb csak 175 fokon tudják tesztelni a kajákkal érintkező cuccokat.
Legjobb tudomásom szt csak a folyékony szilikonvegyületek károsak (régi mellprotézisek töltete), a szilárd sziliíciumvegyületek (polisziloxán) viszont teljes mértékben inertek (normál körülmények között nem lépnek kölcsönhatásba más anyagokkal, akárcsak a nemesgázok), amit az is mutat, hogy orvosi implantátumokban használják őket (nálunk volt, aki ebből írta a szakdolgozatát, nem talált káros utóhatást, pedig nem kéthónapos kutatást végzett). Mást ne mondjak, a franciák is nagyüzemben használják, pedig ők aztán érzékenyek az ilyesmire.
Ami meg a nemrég beszerzett (első) szilikonformámat (kosárkák) illeti, ez tuti nem árt: a meggylé 40 perces sütés alatt/után sem fogta meg. Annyit észrevettem viszont, hogy valamilyen szinten porózus: a zsiradékot beszívja, így a mosogatószerrel csínján bánok, de úgy gondolom, megfelelő kezelés mellett baci sem telepszik meg benne. Szóval én a "nem aggódó hívők" táborát gyarapítom - mert az igaz, hogy egyelőre, míg nincs adat, addig ez csupán hit kérdése.
A teflon viszont magas hőmérsékleten (250 fok felett, de ezt nem túl gyakran érjük el otthon, a tűzhelyen) bizonyítottan bocsát ki mérgező gázokat, az én serpenyőmhöz adott papíron a DuPont legalábbis ezt állítja, mostanság már nem is ajánlják, hogy kisbabáknak abban főzzünk.
tündérlala, mondhatni nem is jövőbe látsz, hanem a jelenbe. :-))))) Bizonyos szilikonforma gyártó cégek már MOST ezt állítják, azazhogy minden más szilikonforma tartalmaz hú-de-csúnya, hú-de-káros-nemtudommilyen vegyületeket, de bezzeg az övék, az NEM. :-DDDD
Ezekről a rákkeltő olaj típusú félelmekről/hisztikről jutott eszembe, hogy nem adok neki egy évet, és biztosan valaki rájön, hogy ezek a szilikon sütőformák micsoda káros vegyi anyagokat bocsátanak ki magas hőmérsékleten. :o)
Amit leírtál, értem, csak én nem erről beszélek..:}}} Ebben a ( az általad vázolt töltött csibe-tyúk-kacsa-stb.) sportágban anyósom volt a spíler, nade én arról értekeztem, hogy a nyeleshúsról leoperálom a bőrt (egészben!), a csontot kifilézem belőle, helyére fűszervajat, vagy valami ( kevés!) agyament keveréket helyezek, aztán visszaalakítom nyeleshús alakúvá, aztán vissza a bőrét - hogy a panírozásból ne akarjon kiszökni-, aztán panír. Namost a vastag végén elvileg se lehet bőre, ott kétszer panírozás segített.
Megjegyzem, életemben most készült először, 1 darab, de biztatónak tűnt a termék..:}}
Már csak elszántság kell, semmi más, mert tökölés, az van vele elég.
Igen, én is a Cora katalógban láttam meg, azután köröztem egyet, több helyen is van azonoszőrű áron, de a MédiaMarkec-ben 38394+teafőző akcióban vesztegetik.