Keresés

Részletes keresés

tasha Creative Commons License 2005.12.01 0 0 31404
fél kilo liszthez szokott kelleni fél cs., tehát 2-max 3 dkg. Ez a 2 cs., ha magyar csomag :)) akkor rengeteg.
Előzmény: kemese (31403)
kemese Creative Commons License 2005.12.01 0 0 31403
Nem nagyon szoktam kelttésztát csinálni, de a liszt is nagyon sok, 1 kg!!! Ahhoz azért kell élesztő rendesen, nem?
Előzmény: joy (31400)
TTAMAS Creative Commons License 2005.12.01 0 0 31402

Kérdés, hogy mekkora darab. :))

 

A recept fordítás, valószínűleg arrafelé kisebb csomag az élesztő.

Előzmény: joy (31400)
TTAMAS Creative Commons License 2005.12.01 0 0 31401
Három éve nem jártam Szegeden. Elvileg az egzotikusabb konyhai kiegészítők között kellene lennie, sütőformák, stb. között.
Előzmény: joy (31399)
joy Creative Commons License 2005.12.01 0 0 31400

Biztos, hogy 2 db friss élesztő kell hozzá?

Az 10 dkg!

Előzmény: latsia1 (31398)
joy Creative Commons License 2005.12.01 0 0 31399
Jó, de hun, mert kerestem, de sem a konyhai cuccoknál, em a sütőzacskók környékén nem volt. Eladó meg sztem még a nevét sem tudja megmondani -azért is írják ki rájuk.
Előzmény: TTAMAS (31396)
latsia1 Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31398
Sütöttem ma egy Drezdai Stollent, a trükk az benne, hogy csak Krácsonykor ehető, addig dugdosni kell:O)

Eredeti drezdai Stollen /Mikko

500 g mazsola (nagyszemü)
100 g Korinthen (kisszemü mazsola)
100 g citronat (kandírozott citromhéj)
100 g orangeat (kandírozott narancshéj)
250 g mandula (meghámozva, felvágva)
2 csomag vaníliás cukor
6 ek barna rum
12 csepp keserümandula-olaj
1 kiló liszt (fehér, normális)
2 darab friss élesztö
400 g puha vaj
150 g cukor
0,25 l tej
2 tojás sárgája
150 g olvasztott vaj
125 g porcukor

A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserümandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztöket belemorzsoljuk, megszórjuk egy evökanál cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet. Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy kendövel. Ha az élesztö feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojás sárgákat. Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán. Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük.
Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába.
Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában elöször az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütöpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük.
A sütönek alulról a második szintjére tesszük és elömelegített sütöben 175 fokon (forrólevegösön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük. Ha erösen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral.
Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sürün megszórjuk a porcukorral. A kihült Stollent alufóliába betekrjük és 4 hétig pihentetjük hüvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek.
Ez a recept, egy drezdai pékmestertöl származik.

Előzmény: H_G (31392)
nemisbéka Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31397
Ott szokott lenni.
Előzmény: TTAMAS (31396)
TTAMAS Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31396
Én a Cora-ban keresném.
Előzmény: joy (31395)
joy Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31395

Sz.rákkeltre, hun lehet szilikon sütőlemezt venni a tepsibe Szegeden???

:o)

Előzmény: tündérlala (31390)
scubi Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31394

Nagyon csúnyákat az alumíniumról mondtak akkor, amikor az INOX formátum elkezdődőtt, s mondják még ma is.

A szilikonról még csak, mint a női mellet formáló anyagról olvastam negatívumokat.)))

Előzmény: tündérlala (31390)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31393
Ja, vki még régebben azt írta vhol :), hogy a fackelmann károsanyag-kibocsátása magasabb az átlagosnál - na de mi az átlagos? Egyszer átszűrtem a teljes angol webet (a németet mondjuk nem), és sehol nem találtam konkrét adatot, mert a jelenlegi módszerek segítségével legfeljebb csak 175 fokon tudják tesztelni a kajákkal érintkező cuccokat.

Legjobb tudomásom szt csak a folyékony szilikonvegyületek károsak (régi mellprotézisek töltete), a szilárd sziliíciumvegyületek (polisziloxán) viszont teljes mértékben inertek (normál körülmények között nem lépnek kölcsönhatásba más anyagokkal, akárcsak a nemesgázok), amit az is mutat, hogy orvosi implantátumokban használják őket (nálunk volt, aki ebből írta a szakdolgozatát, nem talált káros utóhatást, pedig nem kéthónapos kutatást végzett). Mást ne mondjak, a franciák is nagyüzemben használják, pedig ők aztán érzékenyek az ilyesmire.

Ami meg a nemrég beszerzett (első) szilikonformámat (kosárkák) illeti, ez tuti nem árt: a meggylé 40 perces sütés alatt/után sem fogta meg. Annyit észrevettem viszont, hogy valamilyen szinten porózus: a zsiradékot beszívja, így a mosogatószerrel csínján bánok, de úgy gondolom, megfelelő kezelés mellett baci sem telepszik meg benne. Szóval én a "nem aggódó hívők" táborát gyarapítom - mert az igaz, hogy egyelőre, míg nincs adat, addig ez csupán hit kérdése.

A teflon viszont magas hőmérsékleten (250 fok felett, de ezt nem túl gyakran érjük el otthon, a tűzhelyen) bizonyítottan bocsát ki mérgező gázokat, az én serpenyőmhöz adott papíron a DuPont legalábbis ezt állítja, mostanság már nem is ajánlják, hogy kisbabáknak abban főzzünk.
Előzmény: tündérlala (31390)
H_G Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31392
Nahát, nagyon egyszerű ahhoz képest, amilyen szép és gusztusos a végeredmény!

Előzmény: latsia1 (31374)
Zitka Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31391
tündérlala, mondhatni nem is jövőbe látsz, hanem a jelenbe. :-))))) Bizonyos szilikonforma gyártó cégek már MOST ezt állítják, azazhogy minden más szilikonforma tartalmaz hú-de-csúnya, hú-de-káros-nemtudommilyen vegyületeket, de bezzeg az övék, az NEM. :-DDDD
Előzmény: tündérlala (31390)
tündérlala Creative Commons License 2005.11.30 0 0 31390

Ezekről a rákkeltő olaj típusú félelmekről/hisztikről jutott eszembe, hogy nem adok neki egy évet, és biztosan valaki rájön, hogy ezek a szilikon sütőformák micsoda káros vegyi anyagokat bocsátanak ki magas hőmérsékleten. :o) 

(De hitvitáknak szerintem sincs értelme.)

Előzmény: joy (31383)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31389

Bocsi, igazad van, a kicsontozára nem emléxettem.

Így egészen más a leányzó fekvése!

:o)

Előzmény: tuutuu (31382)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31388

ó, de kár, hogy édes. én valami sonkás, sajtos esetleg almás dolognak néztem és vártam a recit.

 

olyanod nincs?  bár... ha belegondolok, impróból meg tudom csinálni ugyanezt sósban. no, majd megteszem s híven beszámolok.

Előzmény: latsia1 (31374)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31387
Makkosházi...
Előzmény: joy (31380)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31386
Köszi. Holnap kipróbáljuk.
Előzmény: latsia1 (31374)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31385

Huh.

Köszi neked is, és a többieknek is a rengeteg infót.

Mostmár kevesebb kétségem van a gép felől. Annál inkább, mert ez az egyetlen, amihez rendes húsdaráló is van.

Előzmény: sera (31373)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31384

A töltésszabályzásban igazad van, de majdcsak kitapasztalom.

Viszont, hogy füstíz legyen benne, a húshoz füstöltszalonnát akarok darálni, azt meg egy hentes sem teszi meg.

Előzmény: Törölt nick (31370)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31383

Nem véletlen ajálják elsősorban alátákra, és max 180 oC- sütésre a kukoricsíra olajat.

Azután, miből készül?

Gondolod, hogy a természet olyan hülye, hogy a jövendő élet csírájánál többre becsüli az érett mag köretét?

Sztem több, jobb a csíra életereje, mint a magra ragaszott olajos húsé!

 

Statisztikát ne emlegesd, tanították velem, tudom, hogy kell készíteni.

:o)

Legkevésbbé sem hiszek a gyártók érdekeltégi körébe tartozó, vagy nagyra törő szakpublikáló "orvoskutatók" speciális statisztikáiban!

 

Egyébirán, szetm, ki miben hisz.

De ne vegye el, rombolja mások hitét.

Kár ezen cívódni.

Megyek az orrom után, és a kukori, meg napraforgó olaj ütéskor nem olyan büdös, mint a többi furaság.

Előzmény: H_G (31369)
tuutuu Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31382

Üdv!

Amit leírtál, értem, csak én nem erről beszélek..:}}} Ebben a ( az általad vázolt töltött csibe-tyúk-kacsa-stb.) sportágban anyósom volt a spíler, nade én arról értekeztem, hogy a nyeleshúsról leoperálom a bőrt (egészben!), a csontot kifilézem belőle, helyére fűszervajat, vagy valami ( kevés!) agyament keveréket helyezek, aztán visszaalakítom nyeleshús alakúvá, aztán vissza a bőrét - hogy a panírozásból ne akarjon kiszökni-, aztán panír. Namost a vastag végén elvileg se lehet bőre, ott kétszer panírozás segített.

Megjegyzem, életemben most készült először, 1 darab, de biztatónak tűnt a termék..:}}

Már csak elszántság kell, semmi más, mert tökölés, az van vele elég.

Előzmény: joy (31343)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31381

Nofene, ennyire EUrópai ára van ittHUN?

Aszem nem vacakolok, holnap megvezem.

Évek óta tele hócipőm a féltucatnyi motoros vacakkal, szerelgetéssel, pekolgatással.

Ennek csinálok egy mindig kéznél levő helyet, és rend lesz végre.

/A kivehetőajtós Dödörö turmixot tartom meg egyedül... hátha!/

:o)

Előzmény: Zitka (31367)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31380
Szeged, Makkoházi krt.
Előzmény: Zitka (31366)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31379

Hát igen. Számomra egy likas zokni épp olyan rongy, mint egy ISL selyemnagyestélyi.

(Többet ér egy jó rumlihámozó...:o)

Előzmény: Törölt nick (31363)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31378

Igen, én is a Cora katalógban láttam meg, azután köröztem egyet, több helyen is van azonoszőrű áron, de a MédiaMarkec-ben 38394+teafőző akcióban vesztegetik.

/Azt legföljebb elajándékozom.../

:o)

Előzmény: Zitka (31362)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31377

Hát én már csak ilyen fura vagyok, szeretnék végre kóbászt csöcsörészni!

:o)

Előzmény: Zitka (31361)
joy Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31376

U.m. latsia1!

Sztem is recipével együtt illő a kép!

:o)

Előzmény: latsia1 (31359)
some Creative Commons License 2005.11.29 0 0 31375
Sziasztok!
Volt gyakorló szakácsként, és még még midíg aktív kolbász/hurkatöltőként én is a hagyományos darálóval kombinált töltőcsőre esküszöm.
Előzmény: Törölt nick (31370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!