Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Keresztapám. Még magzati állapotban voltam, amikor apám elől titokban elhatároztatott, hogy nagynéném lesz a keresztanyám ebből automatikusan következik, hogy férje lesz a keresztapám. Keresztapám azzal az ócska trükkel vonta ki magát a feladat alól, hogy vetett egy pillantást a csendes Donra és azóta nem adott életjelet magáról, sem más róla. A keresztelőre saját lábamon mentem el valamikor két éves koromban nagyanyám, nagynéném, anyám kíséretében a Pécs-Gyárvárosi templomba apám elől szigorúan titkolva az eseményt.
És hidd el, de biztos látod te is, ez a döntés nagyon-nagyon népszerű az ostoba, barom szavazók körében, PÁRTFÜGGETLENÜL!!
Például a tipikus magor hozzáállás megnyilvánult a melegüzemi dolgozók, szó szerint a dunaújvárosi kohászok körében, ha tőlük elvették, miért hagyták volna meg a naplopó katonákét, rendőrökét? Dögöljön meg a szomszéd tehene is!
Ilyen emberektől, társadalomtól miféle szolidaritást lehet elvárni?
Vizsgálta valaki, hogy a nem eü. okból nyugdíjazottak közül a saját korosztályukhoz viszonyítva mennyivel többen haltak meg közülünk?
Ez megérne egy kutatást, és biztos vagyok benne, hogy döbbenetes lenne az eredmény.
----------------------
Pont ilyen vizsgálatot nem ismerek.
De hasonlót többet is. ( az életem egy kevésbé izgalmas szakaszában katonai szociológiából is akartam doktorálni, nem lett belőle semmi )
A hivatásos katonák körében 1985-1995 között elég elterjedt az a később hamisnak bizonyult városi legenda, hogy :
- kevesebb ideig vannak/lesznek nyugdíjasok mint a civil nyugdíjasok,
- rövidebb ideig élnek mint a civilek.
Egyik sem igaz.
A dologban mint minden legendában van igazság mag.
Ha egy katona aktívan csapattiszt 40 éven át a végrehajtó ágban, akkor a 40 év terep szolgálat + az állandóan változó személyi állománnyal való személyes foglalkozás okozta stressz miatt, szed össze annyi betegséget, hogy valóban előbb hal meg.
De kb. 1985-re ilyen tiszt már gyakorlatilag nem volt.
Természetesen a valóságban volt, de számuk a tisztek összlétszámához képest elenyészővé vált.
1985-re a Magyar Néphadsereg egy irodista hadsereggé vált.
Pénzhiány miatt a gyakorlatok minimális szintre süllyedtek, még akkor is ha a mai mértékhez képest csillagászati számú gyakorlatot tartottak.
kb. 1985-re a kötelező alap és szakkiképzések kb. 50%-t tartották csak meg. Egyre másra születtek a régi kiképzéseket egyszerűsítő rendelkezések.
Például :
X gyakorlatot nem kell a kiképzendő állomány valamennyi tagjának végrehajtania (pénzhiány) hanem módszertani, bemutató jelleggel kell számukra bemutatni.
stb.
A hivatásos állomány, mind a tisztek mind a tiszthelyettesek, egyre inkább papírmunkát végeztek. Még a nagyobb gyakorlatokon is inkább térkép háború dúlt mint csapatvezetés.
A munka stresszes maradt, hisz a szűkös forrásokért állandó harc ment csapatok, és csapaton belül a szakágak között, de a hivatásos katona munkája egyre inkább hétfőtől-péntekig, naponta 7-től 16-ig terjedő hivatali munkává vált.
Kb. 1985-re, a 20-30 évvel azelőtti állapotokhoz képest, a hivatásos között töredékére csökkent az alkoholizmus.
Bár látványosnak látványos maradt, már nem haladta meg a civilek körében lévő alkoholizmust, sőt, annál csekélyebb mértékűvé vált.
Összegezve.
Kb. 1990-re a Magyar Néphadsereg nyugdíjba vonuló hivatásos állománya :
- nem élt rövidebb ideig mint a civilek nyugdíjba vonuló állománya,
- nyugdíjba vonulása pillanatában nem volt rosszabb egészségügyi állapotban mint a civil életből nyugdíjba vonulók.
Több pécsi kollégával is beszéltem. Nem voltak döntési helyzetben. Amikor elmentek korkedvezményes nyugállományba, vállaltak munkát és a kettő jövedelemre méretezett takaró alatt kinyújtották a lábukat. Jött 2012 a járadékkal, a járadék mellett végezhető kereső foglalkozás korlátozásával, a takaró hirtelen rövid lett. Hogy ne legyen túl rövid, vállalni kellett az ÖMT-t. Egy volt kollégám mesélte, hogy volt orvos, hadbíró ezredesek is kényszerültek arra, hogy homokzsákot rakjanak, 20 fős körletben aludjanak emeletes ágyon.
Hát mihez kezdenénk derék kormányunk szellemi holdudvara nélkül? Még szerencse hogy vannak. Lesz itt még szerepe az időutazó katonáknak...lassan jön egy javaslat a falanxra is.
Gyula leírtam már erről a véleményem. Aki örömlánynak áll ne sírjon a szexuális inzultus éri.
Egy gyomorforgató és jogszerűtlen jogállamhoz méltatlan eljárásban tették a mit tettek. Az érintettek ahelyett, hogy egységesen nem mondtak volna szépen aláírták a papírt és felveszik a pénzt. Ha egységesen mondjuk az érintettek 80-90% azt mondta volna, hogy basszátok meg, Hende a hajára kenhette volna az egészet és csak nézett volna mint Rozi a moziban. Ezzel szemben az arány fordított volt a 80-90% hagyta magát zsarolni és birka módjára sorban állt a nyíráshoz és csak magában puffok tűrve a megaláztatást. Rendszer ennél jobban még nem törölte meg a lábát egyenruhásokban. Az érintettek meg még a szájukat is tartották, hogy "Főnök ide hamuzz kérlek..."
Ez egy politikai szavazatszerző döntés volt. Az ostobák manipulálása meglovagolva a "negyogy má 40 évesen nyugdíjas legyen" hullámot. Létrehozva ezzel egy teljesen használhatatlan de cserébe drága semmire nem jó tartalékos rendszert.
Nem találsz a világon még egy olyan országot ami képes a saját népét a saját egyenruhásai ellen hangolni pár + szavazatért. Hungaricum ez is.
És még büszkék is vagyunk rá. Mutogatjuk. De azért el kell ismerned minden amit a videóban látunk teljesen megfelel a kor technikai szintjének. Nem semmi, hogy így 1976-ban milyen ruhákban járnak a katonáink milyen felszerelésük van. Nézd meg bármelyik nyugati sereget. Így büszkék lehetünk hiszen Magyarországnak van időgépe. A videón az "idő katona" alapkiképzését látjuk. Ennek célja, hogy az adott kor felszerelésének, kiképzési módszereinek megfelelően készítjük fel harcosainak így mikor visszaküldjük őket 40-50 évvel nem éri őket meglepetés helyt tudnak állni az adott idősíkban. A kiképzők is a küldetéshez öltöztek. Jövő héten a Zrinyi stúdió a közép majd a római kori kiképzésről készít fimet...
Pont a héten lett kész a munkahelyem új munkavédelmi szabályzata. Kiakarták velem szedetni belőle, hogy a kilépő dolgozókat el kell küldeni foglalkozáseü. vizsgálatra, hogy amennyiben a belépés és a kilépés között egészségromlás következett be, azt dokumentálják. Azzal indokolták, hogy úgyse lehet kényszeríteni a kilépőt, hogy elmenjen a vizsgálatra, de ragaszkodtam, hogy a törvény előírja, így maradt.
Most jön a minket érintő kérdés:
Akit nem eü. okból helyeztek nyugállományba, vizsgálták, hogy a szolg idő alatt milyen egészségromlása volt? Engem nem.
Vizsgálta valaki, hogy a nem eü. okból nyugdíjazottak közül a saját korosztályukhoz viszonyítva mennyivel többen haltak meg közülünk? Ez megérne egy kutatást, és biztos vagyok benne, hogy döbbenetes lenne az eredmény.
Meglehetősen sok, elismerten egészségkárosító munkahely/munkakör van.
Namármost jelenleg tíz évvel többet kell ezekben a munkakörökben eltöltenie az embereknek mint azelőtt.
Az alaphelyzet kétféle szokott lenni. Vagy van rendes egészségügyi szűrés, vagy nincs.
Ha van, és az 50+ éves dolgozónál kimutatják az egészségkárosodást, akkor a munkáltató "kénytelen" őt az állásából kitenni, hiszen egészségkárosodással nem dolgozhat tovább, így az utcára kerül. Károsodott egészséggel pedig másra/máshol nem fogják alkalmazni.
Ha nincs rendes szűrés, akkor pedig nagy valószínűséggel meghal/megrokkan az illető még a nyugdíj előtt.
A statisztikák szerint Európa vezető országai közé tartozunk a munkahelyi egészségkárosodás/halál tekintetében.
Mostanra, amikorra már elült a harci zaj az "ingyenélő korkedvezményesek" körül, már a kormányzat is érzi hogy valami nagyon el lett rontva.
Éppen a héten hallottam valamelyik főmuftit a rádióban, aki arról nyilatkozott, hogy valamilyen módon "kompenzálni" kellene a munkahelyi egészségkárosodásokat. "Természetesen" a korkedvezmény visszaállítását kizárta.
A probléma sok ezer embert érint. (Csak bejelentett munkabaleset 2015-ben 21 165 volt, (2010-ben 20 123)
Minimum "ráutaló" például a légúti megbetegedések halálozásának növekedése (2010 4 589, 2015 6 266)
Ezek szerint ismered a mndást? a határőrszerelem Lánycsókon kezdődik és Kölkeden végződik.... Én Kölked alatt, Felsőbédán voltam, a Duna melletti legszélső örs Gerechát volt. Bocs egyébként, az előbbi emlék- (eszme-) futtatásomból kimaradt, hogy természetesen volt megfelelő öltözékünk is: mafi, egyéb álló posztoknak őrbunda és őrbotos, egyébként a tundrabugyik és tundrafelsők garmadája a gyakorlózsávoly, illetve a téliesített mikádó alatt, füles szőrmesapkával ... Nem mondom, hogy nem fáztunk - voltak akkor is bőven mínuszok, talán több is, mint most - de túléltük.
Ha zongorázni tudnám a vasutas- és rendőrélet különbözőségét, akkor én lennék Kocsis Zoltán.:-) És persze nem a rendőrség javára szól a dolog. A munkaidő rendszerből adódóan általában kevesebb is mint 15 nap, mindig akad egy-két csúszó, áprilisban több is lesz, és igen szigorúan veszik az elszámolást. Ha egyszer le akarnám csúszni a honvédségnél és a rendőrségnél maradt túlóráimat, akkor pár évig csúszón lennék, de szvsz akadnak még itt ilyen olvtársak a fórumon. A MÁV ehhez képest egy szanatórium.:-) (Mondjuk túlórát nem fizetnek egy percet sem, csak csúszó van, ha besokallunk valami miatt.)
Csak egy példa: a vasúti őrs korábbi parancsnoka ősszel átment a KR-hez alosztályvezetőnek. Azóta jóval több éjszakát töltött egy kiskunhalasi laktanyai ágyban, mint otthon a sajátjában, a múlt hónapban konkrétan négy napot sikerült otthon töltenie a feleségével és az öt éves gyerekével. És ezt pénzzel nem igazán lehet megváltani.
Ha még Köldkedet is hozzáveszed, akkor Mohács környéke teljesen rendben van.:-)
"Mindezek mellett ma mi van?"
Semmi különös. Rendszeresen járunk a környéken, a Dunának a nyugati oldalán nincs gond. Katonákat már nem is igen látunk a rendőrök mellett tavaly ősz óta, a határrendész rendőrjárőrökkel meg gyakran találkozunk.
Több hozzászólásomat azzal kezdtem, hogy a "mi időnkben..."(- 1973-75 között). Vegyétek úgy, hogy most is itt van... A Mohács alatti határszakasz a Dunától az Eszék felé menő útig (Udvar volt a FEP) két örs őrizte a határt, kb 2-2 rajnyi sorállománnyal és a hozzájuk tartozó két hivatásossal (nálunk volt még egy hiradóraj is, ők csak razziariadó esetén voltak őrzésre mozgósítva). Ezen felül volt Mohácson egy nagyobb létszámú tartalékörs, ők adták a "mélységi" határőrizetet, a felderítést, stb. Csak ötletszerűen (elnézést, ha valamelyiket kihagynám): Illocska, Ivándárda,Drávaszabolcs, Beremend, Kásád, Magyarbóly, Alszónentmárton, Majs, Matty, stb. Ezeken túl volt még tartalékörs Siklóson, a kiképzőközponton kívül. Akkortájt épültek ki az örsökön a kazános központi fűtések, a teljesen felszerelt konyhákon a napi háromszori étkezés mellett a járőrpótlék, az állandóforró tea- és (híg) kávé, a teljesen felszerelt fürdőhelyiség több zuhanyozóval, vízöblítéses WC, stb, stb (igaz, volt hátul, a disznóól és istálló mögött latrina is...). Ezek helyett - már ahol egyáltalán az épület még megvan, vagy a természet próbálja meg visszavenni azt, amit lehet, vagy privatizálták nyugdíjasszállásnak - mint amiről már korábban is írtam. Való igaz, hogy a sorállomány nem ment haza minden hétvégén, csak az évente járó szabadságok, illetve a kimaradások-eltávozások rendszerén belül próbáltunk meg élni a lehetőségekkel. De a hivatásos állomány sem hagyta ott túl gyakran az örsöket,, csak az ő szabadságuk alatt kaptunk "pótlást".
Mindezek mellett ma mi van? Mint írtam, újév első napjaiban Sikós és Harkány között kb.félúton kb 10 fős - hadd'ne mondjam ki, milyennek kinéző - alak ácsorgott az út szélén - ez már nem a szerb, hanem a horvát határ, tehát nincs kerítés - és nyilván valami fuvarozóra vártak, mert álltak egy helyben - és rendőrt, akinek esetleg szólhattunk volna, egyet sem láttunk. Ez a mélységi határőrizet....
Idén nyilatkozott az illetékes, hogy 2016 volt a változás éve, sok év után most először fordult elő, hogy a felvett állomány létszáma 500 fővel meghaladta a kilépőkét. Nem mindegy persze, hogy mi az a minőség ami kilépett és milyen képességűek azok akik beléptek. Magyarul hány 40 kilós, nyolc osztályos, gyermekét egyedül nevelő hölggyel lehet pótolni egy 6 missziót megjárt Stanag 4.4.4.4 nyelvvizsgás RANGER, vagy Rohamlövész kitűzős szolnoki kollégát.
"A 2016-os év első hat hónapjában 1,7 millió órát túlóráztak a Magyar Honvédségnél, a kifizetett túlórapénz összege majdnem 4,5 milliárd forint."
Ezek szerint 2647 Ft az egy órára jutó túlóradíj bruttó bérköltsége a HM részéről, ha levonjuk a munkáltatói járulékot (25%) 1985 marad, tovább csökkentjük a 15%-os SZJA-val 1687 Ft a kifizetendő, ha ezt kb. 6000 fő teljesítette (ennyire becsülhető a 26 ezer fős honvédség végrehajtó állománya), akkor ez 283 túlóra/fő az előző gondolatmenettel ez összesen 477552 Ft fél évre, 79591 Ft/hav. Napi négy óránál nem lehet több a napi túlóra, akkor ez egy főre 71 túlórás nap fél év alatt. Normál viszonyok -40 órás munkahét - a katona 6 hónap alatt kb. 110 munkanapra kötelezett, ha 20 nap szabadsággal számolok egy évre, tehát a végrehajtó állománynál három napból majdnem két munkanap túlórás volt.
Két NATO tagállamnak egymással szemben kell(ene) légifölénnyel rendelkeznie ?
Khmmmmm....
"Οn 8 February 1995, a Turkish F-16C crashed on the sea after being intercepted by a Greek Mirage F1CG."
"On 27 December 1995, a pair of Greek F-16Cs intercept a pair of Turkish F-4E. During the dogfight that followed, one of the Turkish aircraft went into a steep dive and crashed onto the sea, killing its pilot Altug Karaburun. "
"On 8 October 1996, a pair of Greek Mirage 2000s intercepted a pair of Turkish F-16s over the Aegean island of Chios. One of the Turkish F-16s was allegedly shot down by a Greek Mirage 2000..."
A román csak arra vár mikor forgathatja meg bennünk a kését! Ezért!
Bozzai Karcsival szobatársak voltunk az ETI-n.( 66-an ) A fölöttem lévő évfolyamban járt. Ő kisrakétás volt Tapolcán, 145-ös IQ-val. Újdörögdön volt egy bemutató, napokig egymás mellett dolgoztunk. A bemutató után Karcsi a következőt mondta: -Gyula, fantasztikus amit csinálsz, szuper a csapatod. Egy nagy baj azért van, nem ismered a kettő "CS"-t. -Az mi? -A hajCS, meg a lazíCS. Attól kezdve mindig volt egy foci a Csepelen, és a feladatszabás úgy szólt mondjuk, hogy nézzük a Napot, napnyugtáig van két óránk, arra gondoltam, hogy ezt a 16 db álcahálót, ami a rakétát álcázta éles indítás előtt, napnyugtáig kellene szétbontani, megtisztítani, összecsomagolni az indító szakasz helyett, mert nekik tovább kellett menni az éles indítás után. Ha hamarabb kész, napnyugtáig foci. Czinege elvtárs leszállt helikopterrel, hogy megkérdezze mi a túrót csinálunk itt. Az ezredese szállt ki először, fennhangon szólalt fel, hogy nem ezért utaztunk Kapusztyin Jarba, hogy itt léha módon focizzunk. Czinege is odaért, normálisan kérdezett, elmagyaráztam neki, hogy nyertünk a focira időt, gratulált és elszállt. Simicskó István is csak az egyik "CS"-t ismeri. Ki mondja meg neki, hogy a kettő dinamikus egyensúlya vezethet csak tartós eredményekhez.
Elhiszem. Ez csak abban erősít meg, hogy a kerítésen kívül semmit sem építettek ki, nem tették a helyére a szociális ellátásokat, amibe ugye az utazás is beletartozik és még sok minden mást kapkodásszerűen "oldottak meg", csak, hogy a Vezír lássa, védjük a határt!
Lehet, egy egykori akár sorállományú határőr is megerősít abban, hogy az átkosban a határőrizet az teljesen más volt. A sorállomány nyilván nem mehetett minden nap haza, de ehhez képest emberi körülmények közt szállásolták el őket. A hivatásos tiszti állománynak pedig biztosítva volt a 24 órás szolgálat után a hazatérés lehetősége.
Az nem lehet magyarázat, hogy a szerződéses katonák pénzért szívnak. Hisz mint már említettem, az iparban is pénzért dolgoznak, de ehhez hasonló embertelenségek nincsenek - hisz akkor ott nem dolgozna senki. Ha pedig egy kiskunhalasi csak Győrben talál állást, albérleti hozzájárulást kap és persze útiköltségtérítést a heti egy alkalomra az oda-vissza útra. Nem a levegőbe beszélek, az álláskereső portálokon minden ott van, amit a munkáltatók vállalnak.
Ötvenes évek "feketevonat" effektusa. Az ember elindult a Nyírségből Sztálinvárosba vasárnap délután, a munkahelyen eltöltötte a napi munkaidejét, bezsuppolták egy barakkba, oszt szombaton meg hazament egy lövőre.
---------------------------
Ez sem igaz.
A fekete vonatok utasai minden péntek este hazaindultak és kb. péntek éjfélre hazaértek.
Vasárnap délben indultak vissza.
Otthon töltöttek hetente kb. 36 órát.
Minden, heti 168 órából 36 órát otthon töltött.
(embertelen rendszer volt)
A kerítést őrző mai katona vagy három hét (504 óra) vagy négy hét (672) óra indulhat haza, mondjuk Mélykútról Töltéstavára= 290 km.
Itt szerintem nem a 12 órás munkarenddel van a baj, hisz a vasutasok ugyanezt csinálják. Én inkább abban látom a problémát, hogy felhúztak egy kerítést minden egyéb infrastruktúra nélkül. Hol van egy pihenő vagy egy laktanyaszerű valami? Vagy hol van a versenyszférában megoldott "munkásszállítás"? Mert ahogy a feleség leveléből nekem lejött, a férj hetekig távol van, mintha külszolgálaton lenne. Ötvenes évek "feketevonat" effektusa. Az ember elindult a Nyírségből Sztálinvárosba vasárnap délután, a munkahelyen eltöltötte a napi munkaidejét, bezsuppolták egy barakkba, oszt szombaton meg hazament egy lövőre. Persze, ha addigra volt kihez és nem unták meg otthon, hogy ez így nem élet.
Azt hittem, hogy egy fogtechnikusnál jobban senkit nem lehet kizsigerelni. Náluk járja a mondás, hogy napi négy órán túli alvás csak hülyít. Hende Csaba megvalósította a seregben a rabszolgaságot, és önkéntes tartalékosságnak nevezte. Ezt megtetézte azzal, hogy azt vette el a katonától, amiért megdolgozott, amire a legérzékenyebb, a rendfokozatát. Simicskó István simán überelte Hendét a gályarabság bevezetésével. 110 munkanapból 71-et 12 órás műszakban tölteni, az több mint rabszolgaság. A 12 órás műszakról mindenki tudja, hogy az csak elszámolási alap, valójában 14-15 órás szolgálati elfoglaltságot jelent.
azért ez a Nagy Béla = cikk szerző sem megy a közértbe butaságit vásárolni.
.....".....Elvesztett légi fölény
Ez utóbbi azért fontos, mert a meglévő amerikai AMRAAM rakétákkal közel egy évtizeden át élvezett térségi légi fölényét a honvédség tavaly decemberben elvesztette, amikor Románia megkapta szintén AMRAAM-okkal felszerelt F-16-osait....."
Két NATO tagállamnak egymással szemben kell(ene) légifölénnyel rendelkeznie ?
A gond az, hogy a butája, a 2,7 millió nyugdíjszerű ellátást kapóból erre az egy-két tucatra fegyveresre emléxik, mert felfogó képességének ily kicsi a határa.
"illetve a kormányőrség 1-2 személyi biztosítója is közöttük volt."
Na, ott volt a kivételek közé tartozó, aki saját kérésére 50 %-os nyugdíjba ment, később reaktiválták, és jelenleg osztályvezető a TEK-nél.
Nekem 2007-ben volt olyan beosztottam, az akkor éppen hozzám tartozó megyei beavatkozó alosztálynál, aki úgy ment el 40 éves kora előtt, hogy éppen akkor voltak nyertes perek a szakközépiskolai évek beszámítása miatt, ami a szorzók mellett hirtelen megdobta a szolgálati éveket.
Persze ezek mind inkább érdekességek, és csak cseppek a tengerben, de valahogy a 2011. évben a szolgálati nyugdíjasok ellen folytatott nagy hadjáratban a médiában ezeket sikerült jellemzőnek beállítani, onnan van ez a "40 éves nyugdíjasok tömege" mánia pár idióta agyában.
Ez a kb.18 fő, majd 100%-ban a speciális cégektől került 40 életévének betöltése előtt, öregségi nyugdíjba.
Függetlenül attól, hogy az a speciális cég a BM vagy a HM alárendeltségébe volt bejegyezve.
Különböző hírszerző cégek aktív tagjai voltak, illetve a kormányőrség 1-2 személyi biztosítója is közöttük volt.
Szerintem minden országnak el kell bírnia ennyit.
Arról ugyanis a felkészületlen pampogo elfelejtkezik (talán meg se tanulta), hogy az ilyen beosztásokban dolgozók kétharmada semmilyen nyugdíjba nem ment, lévén aktív korában, vagy szolgálatteljesítés közben vagy a szolgálattal kapcsolatban elhalálozott.
Azon (remélem) többséghez tartozom, akik azt vallják, hogy attól a pár főtől aki ilyen körülmények közötti szolgálatteljesítés közben/után életben maradt, én nem irigylem a korai nyugdíjat.
Pilóta nem sok volt közöttük (szerintem egy se) mert ők, ha korai nyugdíjazásuk (kirúgásuk) szóba került, inkább 42-48 évesek voltak akkor mint 40 alattiak.
módosítom mert utána néztem.
Igazad van abban, hogy a Gerecsénél valóban volt 3-5 fő olyan fiatal vadászpilóta aki alatt még nagyon meg se melegedett a MIG-21-es széke de máris kirúgták/leépítették/kényszer nyugdíjazták.
Most veszem észre, hogy azt írod, hogy egyikük sem volt katona. Tudok konkrétan olyan katonáról, aki 39 évesen ment nyugdíjba jogszerűen, 2-es szorzós beosztásból. A rendőrök jellemzően beavatkozók voltak, de köztük is volt pilóta.
"kb. 15-18 fő volt az (egyikük se katona) aki a 40 életévének életéve előtt, akkor jogszerűen, öregségi nyugdíjba vonulhatott."
Volt még néhány rendőr is. Alapvetően azok tudtak ilyen korán nyugdíjba vonulni, akiknek 2-es szorzós szolgálati beosztásuk volt, és nem sok ilyen létezett (pl. pilóták). És tegyük hozzá azt is, hogy nem véletlenül volt ez a szorzó, mert ezekben a beosztásokban lehetett a legkönnyebben elhasználódni, bármikor mondhatta azt az orvos az időszakoson, hogy ennyi volt, és lehetett elköszönni a a szolgálattól.
Aztán anno azt is "elfelejtették" kommunikálni, hogy ezek a nyugdíjazások nem úgy működtek, hogy valaki odament a parancsnokához, hogy most már elmenne nyugdíjba, hanem főleg a leépítések, alakulatok felszámolásának következményeként, ugyanis ha valaki kérelmére ment el negyvenes éveiben 25 év szolgálat után, az csak a nyugdíja felét kaphatta, így nem is volt ez jellemző.
A kb. 2,7 millió nyugdíj szerű ellátásban részesülő állampolgár közül, kb. 15-18 fő volt az (egyikük se katona) aki a 40 életévének életéve előtt, akkor jogszerűen, öregségi nyugdíjba vonulhatott.
kap egy kis borsodit tőlem az az olvtárs aki pontosan letudja írni ide, hogy a 18 fő, a 2.700.000-nek hány %-a ?
( a 2012-es változtatás után, ez a 18 fő se öregségi nyugdíjas, hanem szolgálati járadékos )
A Mistralok IFF-jét még 2014-ben is toldozták, foldozták. 2016-ban végre megkezdték a rakéták cseréjét úgy, hogy még az nem teljes. A Gripent három funkcióra vettük: elfogó, felderítő, földi támogató. A szocik növelték a képességeket, légi utántöltés. Az osztrákoknál hatalmas botrány volt az Eurofighter talajközeli repülési képességének hiánya a digitális terepmodell hiányában. Mi működik a felsorolt képességekből nálunk? Fradi stadionhot odatalálnak. https://htka.hu/2017/02/23/breking-fejlodnek-magyar-gripenek/
Nos kérem egy 5000 fős nagyvállalat éves költségének valamivel több mint a fele. Nagy vonalakban, 50 milliárd bérre, 50-70 milliárd fejlesztésre, tíz év átlagában is minimum 15-20/ év, ehhez jönnek a nagyberuházások. A maradék, szintén nagyságrendben 10 milliárdos tételek a fenntartás, karbantartás, energia, szociális kérdések etc.
És ugye a nagyvállalatnál a többség nem vezető, hanem hadra fogható melós, mérnök, technikus.
Azért egy nemzeti hadseregnek ezt meg kellene haladnia, mind a végrehajtó állomány létszámának arányaiban, mind pedig a többiben, fejlesztés stb.
De a fiatalok közül kiket és mivel lehet érdekeltté tenni? A válaszokat megközelítették a hozzászólók, de az illetékesek közül senki nem tudja erre a választ.
Ez az állomány mégis csak egy akármilyen haderő része kellene, hogy legyen. De alapkiképzés nélkül?
Alapkiképzés nélkül ez olyan mint a katasztrófavédelem egy egysége. Lehet homokzsákot cipelni a gátra. Na, ez aztán nem egy vonzó tevékenység egy 20-30-as éveiben járó ember részére.
Úgyhogy - legalábbis nálam - marad a közröhej témakörében. Sajnos!
"Kíváncsi lennék a valós számokra, hány huszonéves, na jó, harmincas katonáskodik tartalékban."
Nagyon kevés. Itt vannak a számok a topikon. Néhány hete volt róla szó, egy parlamenti kérdésre adott minisztériumi válaszban szerepel. Korban az ötvenesek dominálnak, rendfokozatban meg a főtisztek.
De 1981-ben éppen katona voltam a tapolcai rakétadandárnál és nyoma sem volt semmiféle készülődésnek, pedig az sem egy semmi hely volt, de lehet, hogy pont azért.
1989-ről. 1988-ban kezdtük el a szervezését az MDF első országos nagy nyílt fórumának Dunaújvárosban. 1989. februárjában rendeztük meg, a lakásomon az akkori állapotoknak megfelelően sok országosan ismert név tulajdonosa éjszakázott, készült a másnapi állásfoglalás és én magam is beszéltem. A fórum idején az amerikai nagykövet a szomszédos Béke étterem emeletét bérelte ki és onnan kukkolta a Bartókban zajló eseményeket.
Azon kívül más országos és helyi szervezkedésben is részt vettem.
Ezeket csak azért írtam le, mert meglehetősen ismert volt a nevem az országos sajtóban is. Ennek ellenére a honvédség ügyet sem vetett rám, a munkahelyen az öreg komcsik inkább szállították a híreket, hogy mi történt a pártaktíván vagy a megyei vezetésben. Hogyan készülnek ők a pártpuccsra, miként akarják átmenteni magukat a rendszerváltás utánra. Mert ugye akkoriban már tisztán látható volt, hogy az egypártrendszer bukta.
Sehol, semmiféle retorzió vagy ilyesmi.
Az az ember, aki pedig harminc éves korára nem tudja feldolgozni a honvédségnél "elszenvedett sérelmeit", frusztrálttá válik, egyszerűen beteges személyiség.
Nos, hát igen, részben igazad van. De ne feledjük azt sem, hogy a varsóiak mögött ott állt a Honi Hadsereg szervezőereje, egy olyan reguláris intézmény, amelynek majd' öt éve volt a felkészülésre, a külföldi támogatással a háta mögött. Egészen hipotetikus kérdés, hogy Kis Jánosék mekkora csapatot tudtak volna maguk mellé állítani egy ügyes szervezéssel, vagy hogy felkelés közben nőtt -e volna ez a sereg Hindy kipöckölése árán. A történelmi okok miatt sajnos aligha történt volna meg egy lengyelekéhez hasonló széleskörű összefogás.
És persze tegyük hozzá: Varsóból '56-ban végül nem vált Budapest...Amit ők kedvezőbb körülmények között megtettek a nácikkal szemben; azt jóval inkább spontán módon, de csökkentett hatásfokkal mi is megléptük a szovjetbarát kommunisták ellenében.
Sem csappantyùgyártás (valaha Bakonyművek, Veszprém) nincs, sem csappantyúelegy gyártás nincs (valaha Chinoin Budapest), sem nitrogliceringyártás nincs (valaha Balatonfűzfő, Nitrokémia), se celulózgyártás nincs, se lőporgyártás nincs (szintén Fűzfő).
A megközelítésed nem felel meg a 30 éve minden politikai oldal által feltétel nélkül mantrázott PC hazugságoknak, miszerint ellenségünk nincs, a kedves Nato (Vsz) szövik pedig ellátnak minket mindazzal amire csak szükségünk van.
Önkéntes tartalékosokról szólt az ének, akik nem voltak sem önkéntesek, sem tartalékosok. Ők nem mások, mint nyugdíjas katonák és rendőrök, akik azért vállalták a tartalékos szolgálatot, hogy a nyugdíjukat ne adóztassák meg. Honvédségi ingatlanokat őriztetnek velük, ami többe kerül, mint korábban, amikor ezt őrző-védő szolgálatok végezték. (Megjegyzem, a NATO központját sem katonák őrzik!) A járásonkénti (!) területvédelmi századok felállítására létrehoztak egy nagy hivatalt egy darab mozgósítható katona nélkül.
Erről zagyválok itt össze-vissza, na meg hirtlenjében összelapátolt MHS-ről. Amíg ezek az "értelmes" lázálmok élnek, addig nincs mit beszélni honvédségről. Az "ütőképes" jelzőt már nem is használom, mert kaptam érte hideget, meleget.
Az MHS pedig ha úgy működne, ahogy azt elképzelték, akkor azt is jól elkúrták. Ha valakinek egyénileg kedve támadna katonásdit játszani, hogy tehetné meg egy olyan köztestületben ahová magánszemélyek nem léphetnek be csak klubok? Vagy majd klubokat is alakít a Fidesz tudálékosságos agytrösztje?
Azt sem képesek egyesek elismerni, hogy a nyugdíjtörvény megváltoztatása miatt lett ennyi áltartalékos. Kíváncsi lennék a valós számokra, hány huszonéves, na jó, harmincas katonáskodik tartalékban.
Ez se semmi! Én nem tudom, miért az átkosban olvasott vezércikkek jutnak mindig az eszembe. "Az ellenség diverzáns akciói", Hurrá optimizmus, legyűrtük a Nyugatot!"
Állat! Ez egy barom. Ha egyáltalán nem egy köszponti bizoccsák által kiadott, bemagolt szöveget nyomott. Az agya is kusza nem csak a szeme!
Mikola? A Nemzet Orvosa? Mikor osztotta neki lapot ebben a kérdésben? Egyébként ez a szöveg olyan '60-70-es évekbeli Népszabó vezércikként hangzik, annyi is az értéke.
Ezt méretes, kékeres hazugságnak tartom. Mondom úgy, mint aki kortársa a Kedves Vezetőnek és úgy, mint aki a '80-as évek végén aktívan részt vett a politikai szervezkedésben. Legendák gyártása a sztálini években.
Khmmm... a weapon cache-nek vannak némi előzményei, íreknél és lengyeleknél, a műfajt egyaránt ismerte az IRA és a lengyel ellenállás is, utóbbiaknál pld. anno 1939-ben a fegyverletétel előtt néhány varsói alakulat egyszerűen eltemette ( szó szerint kell érteni , temetőről van szó:)) a fegyvereit :)
Annyi megjegyzésem lenne hogy ha biliborulás történik, nincs már idő szervezkedésre, szállításokra, azzal a szervezettel és eszközökkel kell harcolni amik éppen vannak...
Szerény véleményem szerint számunkra és Európa számára a jelenlegi legnagyobb biztonságpolitikai kockázatot a NATO mostani Közel-Keleti és Észak-Afrikai politikája jelenti...
Dr. Mikola István államtitkár 2017.02.22-én kétoldalú megbeszélést folytatott a Budapesten tartózkodó Szedkhi Szobhi egyiptomi védelmi miniszterrel.
Az egyiptomi miniszter látogatására Abdel Fattah Al-Sisi államfő 2015-ös budapesti, és Orbán Viktor miniszterelnök 2016-os egyiptomi útját követően került sor, ami jól jelzi az magyar-egyiptomi kapcsolatok intenzívebbé válását. Az államtitkár és a védelmi miniszter a megbeszélésen áttekintette a két ország előtt álló kihívásokat, kitérve a politikai, gazdasági és biztonságpolitikai témákra is.
A bilaterális tárgyalás után dr. Mikola István megnyitotta a Magyar-Egyiptomi Védelmi Ipari Fórumot. Beszédében az államtitkár kifejtette, hogy hazánk messzemenően támogatja az egyiptomi kormány erőfeszítéseit az ország belső helyzetének konszolidálására, illetve a biztonsági és a gazdasági helyzet fokozatos javítását. Külön méltatta az egyiptomi biztonsági szervek hősies küzdelmét a terrorizmus ellen, amellyel nem csak Egyiptomot, hanem Európát, és benne Magyarországot is védik. Kijelentette, Magyarország elkötelezett az Egyiptommal ápolt gazdasági és politikai kapcsolatainak további erősítése iránt.
Igen, erre gondoltam en is a kerdesfeltevessel. Ugye ez arra epul, hogy majd jonnek megsegiteni, megyunk megsegiteni azt, akit megtamadnak. Erre probaltam utalni, amikor azokat a (kockazati) tenyezoket probaltam felsorolni, amire kellene tudnunk valamilyen valaszt adnunk. Akar katonait is... Bar, ha nagyon komolyan megfontoljuk, akkor akar lehetunk is egy masodik Luxemburg vagy Izland annak minden elonyevel es hatranyaval (tokehal halaszat!!!!)
Szoval arra szerettem volna kilyukadni, hogy azert annyira kellene telnie, hogy a befogado nemzeti tamogatas melle legalabb egy lovesz szakaszt vagy mozgas koordinalo elemet fel tudjunk ajanlani, annak erdekeben, hogy a diak szelen a magyar zaszlo is ott legyen. :)
Igen, igazad van. Valoszinuleg. Nem tudom. Mi a helyzet egy NATO orszagot ert hagyomanyos tamadassal? Az akkor most nincs rajta a listan? Mi a helyzet egy nem hagyomanyos tamadassal? Kis zold emberek, vagy lekapcsoljak az internetet X orszagban. Vagy leszallanak az UFO-k es embereket gyujtenek kiserleti celbol? Vagy egy orszag allaspontjat/politikai donteshozoinak allapontjat mozgatjak el A pontbol B pontba ugy, hogy neha elzarjak az aram/gaz/koolaj vezeteket?
A variaciok szama szerintem tovabbra is kozelit a vegtelenhez, nagyreszuk az UFO kategoriaba tartozik (ezert kizarhato abbol a halmazbol, amire valaszt kellene adni), de a listan rajta lehet.
Tovabbra is fenntartom, hogy addig, amig nem all a tervezok elott, hogy mi az amire tervezniuk kell, addig csak egyeni erdekek melletti fercelesrol beszelhetunk.
Szerintem.
Az allampolgarok egymasra torteno fegyer alkalmazasa pedig rendorsegi feladat, hadsereg alkalmazasa nagyon meleg tema, amire egyebkent kellene, hogy legyen forgatokonyv, hiszen eloallhat olyan helyzet, ahol kulso/belso ellenseg olyan helyzetet teremt, ahol magyar allampolgar harcol magyar allampolgar ellen, Magyarorszagon (pl mint Ukrajnaban?).
Ha egy külföldi nagyobb hatalom, nem kicsi szomszéd, destabilizálni akarja Magyarországot, akkor azt meg is teszi.
Nem látok most ilyen erőt, szándékot, de 15-25 év múlva.....................ki tudja.
A délszláv háborút se tudtuk elképzelni 1985-ben Európa közepén és láss csodát, elég volt egy erős nacionalista hülye, aki évekre vérbe borította saját országát.
Az 50-es években nem a hadsereg létszámába rokkantunk bele, hanem abba, hogy volt egy jelentős háborús pusztítás, ami után egy olyan gazdasági rendszer választottunk, ami egyrészt elszigetelte az országot, másrészt a gazdasági irányítás nélkülözött mindenféle gazdasági ésszerűséget.
Harmadrészt a katonai büdzsé jelentős része a déli erődítményrendszerre ment el.
Ami a mai dolgokat illeti, egy sík kontinentális területet is meg lehet védeni, amennyiben van korszerű, motivált és kiképzett haderő. Nem kell milliós állandó hadkészültsében tartott katona, mivel egy milliós támadóerőt sem öt perc felvonultatni a határainkon. Ráadásul még a millós haderővel rendelkező országok sem igen engedhetik meg maguknak, hogy seregük jelentős részét egy ilyen kis fronton vonják össze. Az első Öböl-háborúban volt közel egy millió a koalíciós csapatok összlétszáma.
Megjegyzem egy sík területen is nagyszerűen lehet akadályozni nagyobb seregek előrenyomulását, amennyiben ennek szellemében tervezik meg az infrastruktúrát (pl. öntözőcsatornák, belvízelvezető művek, stb.).
Szerintem kezd el listazni azokat a fenyegeteseket, amelyek Magyarorszagot fenyegethetik. Majd tedd hozza azokat, amelyek a NATOnak jelentenek fenyegetest. Ezek utan tedd hozza az EU potencialis biztonsagi kockazatait.
Ennek az eredmenye harom halmaz, amelyek bizonyos teruletei fedik egymast, van ami kimarad es lesznek olyan reszek, amelyek az egyik felnek mint biztonsagi fenyegetes/kockazat szerepel, a masiknak pedig teljesen normalis tenyezo/folyamat.
Ennek tetejere tedd fel a halmaz tagokkal kapcsolatos velt vagy valosagos kockazati tenyezoket. Szerintem egyedul nem fog menni, de nagyon szivesen hozzairok olyan tenyezoket, amelyek az eszembe jutnak.
Ha sikerul egy olyan listat kesziteni, amelyen szerepelnek azok a kockazati tenyezok, amelyekkel Magyarorszagnak szamolnia kell, akkor nem kell mast tenni, mint meghuzni a vonalat, ahol a Magyar Honvedsegnek kell tudnia "megvedelmeznie a hazat" onalloan vagy valakivel egyuttmukodesben es melyek azok a teruletek ahol mint tamogato jatekos vesz resz egy biztonsagi kockazat semlegesiteseben.
TUdom, hogy nem szakszeruen fogalmaztam meg, de szertintem egy ilyen/ehhez hasonlo gondolat menet mellett lehet agyalogni azon, hogy milyen teruletvedo csillagharcos dandarhadosztalyt akarunk/latunk jonak letrehozni.
Megkockaztatom, hogy ehhez hasonlo gondolkodast mar elvegeztek es a kulonbozo lehetseges helyzetekre megfelelo hadmuveleti tervek sorakoznak a katonai felsovezetes polcan, de ezt innet nem lathatom, nem kell es nem szabad latnom, de szeretek jatszani a gondolatokkal.
Két dologra gondoltam, így hirtelen, olvasmányemlékeim alapján: az egyik arról szól, hogy a távozása után, egy második alkalommal, a nyolcvanas évek végéhez érve szándékoltan újra behívót kapott, nehogy részt vehessen a Fidesz szervezésében.
Kéri László könyvében (ott, ha nem tévedek) pedig személyesen megemlékezett arról, hogyan kellett a '81-es lengyel szükségállapot idején napokat a decemberi fagyban, egy helyben eltöltenie. Azt az egységet helyezték ti. készenlétbe, aminek ő is a tagja volt és ami készenléti állapotba helyezve, részt vett volna egy esetleges bevonulásban. O. elmondása szerint akkor utálta meg igazán a csicseriborsó-főzeléket, amit napokon át osztogattak nekik.
Vezetőnk valószínűleg még mindig az egerszegi laktanyából hozott emlékeiből él (ahol egyébként, és ez talán némi, némi magyarázatot adhat a jelen helyzetre, irgalmatlanul megfingatták).
--------------------------------
Erről anno direkt megkérdeztem őt.
Nem így mondta.
Rákérdeztem, hogy személy szerint érte e bántás ?
Azt mondta nem.
Felemlegette a :
- feleslegesség érzését,
- a szürkeséget, a kiemelkedés lehetőségének hiányát,
- a kicsi hatékonyságot,
- az egyhangúságot,
- a politikai munka túlburjázottságát a kiképzés kárára,
- a kiképzés gyengeségét, elhanyagoltságát,
- stb.
Megvoltam győződve, hogy katona ellenessége Zalaegerszegről ered.
ez beigazolódott.
Ez igaz.
De nem személyes bántás miatt.
Bár folyamatosan konfliktusa volt a század parancsnokával, ez szerintem inkább személyiségéből fakadt mint fegyelmezetlenségéből.
Egy év alatt kétszer engedték haza + egyszer dobbantott.
Gyakorlatilag cselloval, telephely ügyeletes helyettes és alegység ügyeletes helyettes szolgálatokkal töltötte el az 1 évét.
Azt tényleg kifogásolta, hogy mindig "helyettes" szolgálatokat látott el.
ez volt az egyetlen amit személyes sértésként élt meg.
K. u. K-szemlélettel, néphadsereg-személettel tényleg értelmetlen volna bármit is tervezni. A nagy baj az, hogy Kedves Vezetőnk valószínűleg még mindig az egerszegi laktanyából hozott emlékeiből él (ahol egyébként, és ez talán némi, némi magyarázatot adhat a jelen helyzetre, irgalmatlanul megfingatták).
Magyarország belátható/elképzelhető ideig nem lesz képes önállóan megvédeni önmagát.
Ez így van jól.
Ha valaki, bárhol a világon, 93.000 négyzetkilométer döntően alföldet, önmaga akarna megvédenie, akkor ahhoz minimum 1 millió fő körüli nagyon korszerű, és közel állandó harckészültségben tartott seregre lenne szüksége.
Ekkora korszerű haderőt, ma a világon 1-3 ország képes fenntartani.
Magyarország nincs ebben a három országban.
A Magyar Honvédségnek nem feladata az ország önálló fegyveres védelme.
Hála Istennek.
Remélem nem is lesz.
-------------------------------------------------
Békeidőben - tudtommal - az elmúlt kb. 500-700 évben, 1950-1953 között volt a legnagyobb Magyarország saját seregének létszáma.
Elérte a 220.000 főt.
Az ország beleroppant.
Gazdaságilag.
Az 1954-es, több mint 30%-os létszám, szervezet és más leépítés nagyon logikus lépés volt.
Ma ahhoz, hogy életszínvonalunk ne romoljon nagyon, egy ilyen, vagy hasonló, kb. 18.000 fős akármit tudunk fenntartani.
Azon polemizálhatunk hisz időnk van, tejünk van, ami Gyula bátyánk örök témája, hogy ezt a 18.000 főt hogyan osszuk el?
Arra utaltam, hogy a világpolitikai helyzet, benne a NATO szerepével, állandóan változik és nem tudhatjuk, hogy a nemzetközi pókerjátszmában ki játszik inkább a blöffre. Vagy van értelme erről elmélkedni ebben az új atomkorban vagy nincs; de ennek az országnak a történelmét a török kortól kezdve alapjaiban meghatározta, hogy minden körülmények között egy külső hatalom, jelesül a Habsburgok katonai védelmére bazíroztunk, ennek minden külső és belső következményével együtt. Amikor aztán a szövetségi rendszer 1918-ban széthullott, egy korszak véget ért, úgy, hogy korábban még nagyon sokan örök életűnek hitték.
Nem tudom változott e azóta, de mikor utoljára elolvastam, a Magyar Köztársaság biztonságpolitikai koncepciójában, az ország védelménél, a hatodik sorszámon szerepelt az ország fegyveres védelme.
1, Adjunk egy célt a honvédségnek. Mi a célja, ez az amit senki nem tudott megfogalmazni eddig? Az én elépzelésem az, hogy a honvéd az ITTHON védi a hont elsősorban, erre készül fel, ez a cél, a külföldi kiküldetések csak eszközök.
A Honvedseg feladata adott. Szerintem ha ezt akarjuk felulvizsgalni, akkor messzebbrol kellene nekifutni a dolognak. Ha esetleg az lenne a felvetes, hogy modellezzuk le, hogy a jelenlegi es belathato jovoben milyen Magyarorszag erdekeit/biztonsagat veszelyezteto tenyezo lathato a horizonton es erre milyen valaszokat kepes Magyarorszag es ezen belul a Magyar Honvedseg adni, akkor masrol beszelunk. Ha ezeket a tenyezoket felismertem, leirtam, lemodellezhetem azt is, hogy mikent kellene rajuk reagalnom. Az "itthon vedi a hont" jo kitetel, de (visszakanyarodva az egyik elso hozzaszolasomhoz) a vilag kicsi, hatrok vagy ledoltek, vagy konnyen atjarhatoak, az a tavolsag, ami ket napban volt megteheto 90-ben, ma tizen valahany ora alatt vegigautozhato (csak legyen feneked vegig ulni), ergo ha akkor kezdunk vedeni, amikor az ellen felsorakozott a hatarunkra, akkor nekunk mar kapaltak. Nem fogjuk tudni megallitani az ellenseges hordakat, azon egyszeru oknal fogva, hogy elonyben lesznek velunk szemben, naluk a kezdemenyezes, a harc helyet, idejet, felteteleit ok valsztjak ki es az 100% hogy magukra nezve maximalisan ki fogjak hasznalni. Ezert gondolom ugy, hogy a "honvedelem" nem ertelmezheto csak Magyaroszag fizikai teruleten. Nem ertelmezheto ugy, hogy a "MH vedi Magyarorszagot egy orszagvedo harcban". Egy ilyen forgatokonyv vegeredmenye az, hogy vesztettunk. Magyarorszag a NATO es az EU tagja. Ezekbol a tagsagokbol erednek olyan jogok es kotelessegek, amelyekkel valamilyen keretek kozott tudjuk ervenyesiteni "honvedelmi" igenyeinket. Ez viszont azzal jar, hogy bele is kell dobnunk valamit a kozosbe, ezek a missziok, gyakorlatok, stb. Sok esetben egy kikuldetes nem hoz direkt hasznot az adott resztvevo katonai szervezet reszere, de rendszer szempontbol "reszt kell venni", a magyar zaszlonak a brief slide-on meg kell jelennie.
2, Ha itthon akarunk hont védeni, de nincs pénz összefegyvernemre, akkor készüljünk arra, ami a realitást az utóbbi 50 év háborúit tekintve: városi harc.
Az "itthon" nekem tag fogalom. Hol van az itthon? En Budapesten lakom, nekem ez az "itthon", masnak mas az "itthon". Van tagabb es szukebb "itthon". Melyiket hasznaljuk? Ha a tagabbit es esetleg beleveszem az egesz orszagot, akkor hogyan fogok "varosharcolni" Aggtelek kornyeken? Vagy Morahalom kornyeken? Esetleg a Viharsarokban?
3, Ha városi harc, és ugye mi leszünk a védekezők, akkor ezt oldjuk meg úgy, hogy a lehető legkevesebb emberrel, a lehető legsúlyosabb veszteségeket okozzunk az ellenfélnek.
Mit jelent a "leheto legkevesebb emberrel"? Mennyi a legsulyosabb veszteseg? Ellenseg eloerejenek es technikajanak 100%-ban torteno megsemmisitese eleg sulyos? Nekem, a Magyar Honvedseg vezetesnek valoszinuleg mar 1 ember elvesztese is sulyos. Gondolj bele, hogy az elmult 20 evben maroknyian haltak meg misszio kozben es meg az o elvesztesuket is nehezen dolgozta fel a rendszer (Nulla aldozattal)... Mas orszagok hadseregenel ez a szam es a szambol eredo szazalek mas. Egyiknek a 10% a hatarertek ahol visszavonul, a masiknal nem is "nyilvanos" hogy resztvesza konfliktusban. Hol van a mi "toresi pontunk"? Mit csinalunk, ha civileket kezdnek bevonni a harcokba? Noket? Gyerkeket?
4, Ebben egyértelműen a legjobbak az iszlamista gyerekek, akik hatalmas leleménnyel (és bizony mérnöki tudással) gyakorlatilag a semmiből tudnak komoly veszteségeket okozni
Szarkazmus ON: Itt van a megoldas. Konvertaljuk Magyarorszagot az iszlam hitre es kepesek leszunk komoly vesztesegeket okozni!!! Szarkazmus OFF
Szerintem ha hadsereg szervezesi jatekot jatszunk, akkor azt kellene definialnunk, hogy milyen fenyegetes ellen szeretnenk erot szervezni, milyen korlataink vannak es utana lehet egy eroforras igennyel eloallni.
Mi a célja, ez az amit senki nem tudott megfogalmazni eddig?
----------------------
Nem nyert.
( de a hangszóró az öné )
Megfogalmazták már soxor.
Nyilvánosan is.
A Magyar honvédség célja, hogy szövetségi rendszerben védje az országot addig amíg a NATO 5. cikkelye alapján a NATO politikai és/vagy katonai események megindításával helyre állítja az ország szuveneritását.
pont.
Ezen felül, mindenkinek egy van falmelléki, konyhai, magány véleménye a Magyar Honvédség feladatáról, céljáról.
az enyém ez :
- 1./ Minél kisebb összegből, minél kevesebb leszúrást, morgást kapni a NATO-tól.
- 2./ Bajban (árvíz) legyen egy kb. 10.000 fős mozdítható kétkezi munkára alkalmas tömeg.
- 3./ A politikai igényeinek megfelelően (pl.kerítés)*** mozdítható, látható létszám legyen megjeleníthető.
- 4./ Vállalt nemzetközi munka (misszió) ellátása. Ez most 1000 fő egyszerre.
- 5./ Nemzetközi gyakorlatokon való minimális részvétel.
- 6./ Társadalmi láthatóság. Parádék, koszorúzások, ünnepek. csicsa. bandériumok.
Lényeges, hogy a sorrend - szerintem - fontos. Így ebben a sorrendben.
Távoli országban, most őszintén, mit is védünk? Persze, adunk kiképzést, de hogy ez bármiféle védelmet jelentene? Nem gondolom... a terroristát nem érdekli (sőt),
az iraki/kurd/stb. meg majd kedvesen gondol ránk, de kb. ennyi.
Nyilván NATO-kompatibilisen, egy összehangolt koncepció részeként... ami elengedhetetlen feltétel BÁRMILYEN más helyi koncepció kialakításánál is. Feltéve, ha létezik egyáltalán ilyen giga harcászati terv.
Krim és Keletukrajna kívánatos Putyin számára.Magyarország kinek lehet kívánatos? Egy komplett hadosztályt kell felállítani 10 ezer fővel 3-4 ezer fős légi, légvédelmi dandárt, a vezető szerveket le kell csökkenteni 2-3 ezer főre. Ebből az erőből minden feladatot meg lehetne oldani.
1, Adjunk egy célt a honvédségnek. Mi a célja, ez az amit senki nem tudott megfogalmazni eddig? Az én elépzelésem az, hogy a honvéd az ITTHON védi a hont elsősorban,
erre készül fel, ez a cél, a külföldi kiküldetések csak eszközök. 2, Ha itthon akarunk hont védeni, de nincs pénz összefegyvernemre, akkor készüljünk arra, ami a realitást az utóbbi 50 év háborúit tekintve: városi harc. 3, Ha városi harc, és ugye mi leszünk a védekezők, akkor ezt oldjuk meg úgy, hogy a lehető legkevesebb emberrel, a lehető legsúlyosabb veszteségeket okozzunk
az ellenfélnek. 4, Ebben egyértelműen a legjobbak az iszlamista gyerekek, akik hatalmas leleménnyel (és bizony mérnöki tudással) gyakorlatilag a semmiből tudnak komoly veszteségeket
okozni
Ez lenne a koncepció.
Talán falludzsa ostrománál láttam, hogy az ellenállók egy nagyon jó taktikát csináltak: weapon cache-eket raktak le, ami egy fegyverösszeállítás volt, és abból mindig
azt vették ki, ami kellett, és egyébként teljesen civilben voltak, az egyik pillanatban még tolták az RPG-t, a másik pillanatban már békés civilként futkostak.
Namost, azóta eltelt pár év, az ISIS házi gyártású drónokkal bombázza már az ellent, szóval el kell gondolkozni azon, hogy a modern megoldásokból mit lehetne használni,
A weapon cache szerintem nagyon jó ötlet, és ennek a része lehetne egy ilyen fegyverplatform. Ahogy leírtam, ezek a honvédségi raktárakban lennének becsomagolva,
és szükség esetén csak elő kellene venni, és kiszállítani az előre felmért területvédelmi pontokhoz, épületekhez, házakhoz.
Ki vezérli: vagy távvezérléssel (optikai kábel), vagy autonóm módon lő, célpontot választva, vagy akár azt is meg lehet csinálni, hogy több ilyen eszközt összekapcsolva,
komplett "terelési" útvonalat csináljunk (elkezdi lőni az ellent, az bemenekül egy udvarra, ahol már előre felállított másik autonóm fegyverek vannak, vagy éppen aknák vannak
telepítve, vagy autók mögött keresnek fedezéket, amit mi megpakolunk robbanószerrel, vagy akár kapnak egy kis gázt az arcukba első körben, amire persze mindenki
maszkot vesz, csak akkor meg ugrott a normális periférikus látás).
Az ezen megoldás célja az, hogy az támadó ellenfelet csapdá(k)ba csaljuk, és a lehető legnagyobb veszteséget okozzunk neki, anélkül, hogy akár egy katonát is látnának.
Valószínűleg a romboló fegyver jobb lenne, ha bemenekül egy autó vagy bármiféle fedezék mögé, akkor a fegyverplatformon elhelyzett puskával így is le tudom szedni,
hiába bujkál. Vagy használjunk modern lőszereket, ami távolságméréssel robban az ellenfél fölött.
Hogyan akarunk automatizálni: bakker, 1000x bonyolultabb rendszereket fejlesztünk a cégnél. 1000x. Nem a tudás hiányzik.
Maga a kiképzés feltehetően, vélhetően legnagyobbrészt a katonák önálló döntéshozatalának erősítésére plusz a parancsok villámgyors dekódolására és tudomásul vételére alapozna, feltéve, hogy tökéletesen működik a rejtett kommunikáció és nincs előre lefixált, egyedüli, sérülékeny haditerv, hanem menet közben, az utasítások kiadásakor dől el, hogyan kombinálnak a lehetőségekkel. Nálam rátermettebbek a megmondhatói, hogy az általad említett további részletek problémái áthidalhatóak -e.
Nem, nem ertek hozza, csak erdekel. Reges regen meg voltak olyan gondolataim, hogy jatszunk el a "szervezzunk hadsereget Magyaqrorszagon" gondolattal, de menetkozben rajottem, hogy nincs meg az iskolazottsagom es tapasztalatom egy ilyen volumenu munkahoz.
Azota csak kivulrol nezegetem a dolgokat, neha belekerdezek es ennyi.
'56-ban semmiképpen sem, ez nyilvánvaló. Viszont a potenciális sereglétszám és a fennálló aránytalan (??) erőviszonyok miatt egy 'totális városvédelem' eleve irreálisnak tűnik. A jól megszervezett, váratlan ellencsapások talán kevésbé, persze csak több sikeres együttható eredményeként, amelyektől ma egyenként is nagyon távol vagyunk.
A kb. 3200 magyarországi település vezetőinek döntő többsége igen kínos helyzetben volt 1957 tavaszán, amikor minden településnek meg kellett írnia (több oldalon), hogy az adott faluban :
- milyen ellenforradalmi esemény történt ?
- milyen kontra tevékenységet folytattak a szocializmushoz hű erők?
Kiderült, hogy senki, semmilyet.
Fél falu izzadt, hogy írjanak valamit, legalább egy fél oldalt, ha az se megy akkor legalább 4 mondatot saját magukról.
Végül legtöbb esetben azt tudták leírni mint rendkívüli eseményt, hogy a faluból valaki felállt egy felfordított gyümölcsös ládára és elszavalta a Talpra magyart !
Nem ertem. Mit probalunk meg megcsinalni? Mit akarunk a Gepard/Hiuz/egyeb macskafajtakkal elerni? Hogyan akarunk automatizalni, amikor meg a kozlekedesi lampainkat sem tudjuk normalisan osszehangolni? Hogyan szeretnenk ezt az automata varosvedelmi rendszert kialakitani es fenntartani? Hogyan gyakoroltatjuk bekeben? Hogyan tartjuk karban es ki logisztikazza (alkatreszek, forgo/kopo anyagok/ loszer/aram/stb.)? Mikor teszunk bele eles loszert? Hasznalhatjuk-e rendfentartasra?!?! Ki vezerli? Ki donti el, hogy mikor mire lo? Hogyan kapja meg a harcerintkezes szabalyait? KI fizet az allampolgarnak, ha a rendszer osszeteveszti egy kulfoldi katonaval a Baross ternel es kilovi a kocsijaval es csaladjaval egyutt?
Mi lesz a Budapesten kivuli vilaggal? Nem latom a koncepciot, ami mellett gondolkozunk. Probalom megerteni es belerakni a nagy kepbe, de nem megy, mert hianyoznak olyan kritikus darabkak, amire peldaul az onjaro/telepitett harci robotokat lehetne telepiteni.
A mesterlovesz fegyverhez ket dolgot szeretnek hozzafuzni. Elso, rombol vagy mesterlovesz fegyvert szeretnel? Masodik, mi a varosi harcban tulnyomo reszt elofordulo harcerintkezesi tavolsag es ehhez milyen szazalekban van szukseg olyan fegyverre, ami akar 1500m-en is alkalmas a cel lekuzdesere? Ez olyan mintha a Halaszbastyarol szeretned leloni az ellent a Bazilikanal...
A gondolatmenetnel az 56-os esemenyek valoban jobb mintazatot adhatnak, de a kiindulasi felvetes, ami megragadott, az a totalis, meg nem hatralo varosvedelem gondolata volt. Ugy ereztem, hogy ezert a 44-es vedelem jobban hasznalhato osszehasonlitasra, mint a 56-os bevonulas, ahol minden tenyezo/esemeny figyelembe vetele mellett sem beszelhetunk egy megszervezett, hivatasos hadero altal elokeszitett es levezetett varosvedelemrol.
Már nyilván úgy értem, hogy amellett, hogy a mesterlövészpuskával jóval többet lehet lőni (esetleg bőven jó lenne a fegyver egy könnyített, kevésbé messzire lövő változata, mert
1.5 km-es lövésekre nem igazán van szükség). Az nyilván RPG meg a tankok ellen lenne jó, ez nem tudom, mennyire tudja átlőni, esélyesen nem nagyon.
Pár éve, amikor erről a témáról szó esett itt a fórumon, felmerült a szerb haderő esete. Ők, jórészt a '99-es tapasztalatok hatására, egyre inkább megpróbáltak áttérni a bunker-üzemmódra, s nagy arányban ruháztak be páncéltörő eszközökre is.
Az RPG önmagában jó, viszont kb. 1-et lehet vele lőni, míg ez a fajta mesterlövészpuska igen komoly rombolást tud végezni. Valószínűleg ennek egy átalakított,
nagyobb tárkapacitással rendelkező, platforma szerelt változata elég jó lenne. Egy kis játékprojekt ami max pár EZER forintból csináltak (a sw fejlesztési idő
minimális, meglévő, nyilt forráskódú szoftvereket és könyvtárakat dobáltak csak össze):
'44-'45-nél, azt hiszem, '56 jobb mintázatot adna. Előbbi meghatározó részben mégiscsak német-szovjet történet volt, a fritzek nélkül a magyar hadsereg valószínűleg magára a harcra sem nagyon vállalkozik. Szálasiék felé a budapesti lakosság talán csak minimális szimpátiát ápolt, nálunk, Csepelen például tényleges ellenállást is folytattak velük szemben, s csak a Jóisten a megmondhatója, mire jutottak volna Bajcsy-Zsilinszkyék. Budapestből végül nem lett Varsó, nem úgy, mint tizenegy év múlva: az akkor elért eredmények az irregularitás szempontjából nyilván zárójelbe tehetők, node jórészt pont ez adta meg az értéküket is.
"a jelenlegi magyar társadalom Budapesten inkább megpróbálna elmenni, behódolni vagy (történelmi hagzományokra hivatkozva) passzívan ellenállni, mintsem egy totális ellenállást indítson egy olyan ellenség ellen, aki hirtelen Budapest határain veri fel sátrait és készül megostromolni a várost."
Szinte biztosan. És akkor körülbelül ott tartunk, hogy a honvédelem nemcsak katonai, hanem össztársadalmi kérdés is. Főleg nem a tényleges, fegyveres ellenállás szintjén, hanem az önbecsülést, a közmorált, a vezetőkbe fektetett bizalmat tekintve az. Ha ezekkel kevesebb a gond, egy működő katonaságnak egészen biztosan megvan a csendes vagy épp nem is annyira csendes hinterlandja.
Én úgy tudom, hogy egy valamire való franchise tulajdonosa minimum minőségi feltételeket szab a név használatához, és a szerződésben foglalt kötelezettséget be is próbálja tartatni.
Valószínüleg oda kellett volna írnom, hogy szarkazmus ON. Arra próbáltam célozni, hogy napjainkban (erősen általánosítva és mindennemű objektív mérés nélkül) olyan korábban jelentős mozgósító erőt jelentő szólamok (hazaszeretet, honvédelem, stb.) fontossága csökkent, az egyén saját céljai, egzisztenciája/sikeressége megemelkedett, a társadalom mozdulási képessége viszont sokszorossá vált. Mindezen (általam szubjektív müdon meghatározott) tényezők mellett nekem az a véleményem, hogy a jelenlegi magyar társadalom Budapesten inkább megpróbálna elmenni, behódolni vagy (történelmi hagzományokra hivatkozva) passzívan ellenállni, mintsem egy totális ellenállást indítson egy olyan ellenség ellen, aki hirtelen Budapest határain veri fel sátrait és készül megostromolni a várost.
Az össznépi ellenállás kérdésben bizonytalan vagyok. Jelen pillanatban, itthon a jo meleg szobában, tele hassal, kicsit álmosan, de az ágy biztos tudatában én nagyon el tudom magam képzelni ellenállónak. Ugyanezt folyamtosan parázva, adott esetben éhesen, fáradtan, folyamatosan kergetve nehezen tudom elképzelni. Az általam leírt kezdőlépés tulajdonképpen all in-nek fogható fel. Nem biztos, hogy mindent egyszerre kellene alkalmazni. Lehet, hogy csak egy vagy két elemét célszerű alkalmazni különböző erősséggel. Adott esetben még terjesztek mellé egy kis rémhírt és általános lakos legyen a talpán aki a suttogó propagandából kihámozza a valóságot. Mert azt ugye nem feltételezed, hogy a közműveket, kommunikációs csatornákat a gaz ellen nem fogja lefogni, zavarni, megtévesztő propagandát nyomni.
Szerintem.
A szovjet ostrom vizsgálata egy izgalmas téma, amiben messze nem mélyedtem el annyira, hogy bármilyen vitára alkalmas összehasonlítást-vitát kezdeményezzek itt vagy bárilyen más fórumon. Csak és kizárólag ezért hoztam fel, mert azt tekintem az utolsó olyan jelentős ostromnak, amiről még lehetnek olyan emléleink, amit olyanok meséltek el akik átélték, van kutatható háttere és két (jelentős) hagyományos erő állt szembe egymással, teljesítve azokat a műveleti krülményket, amelyekbe az olvtárs helyezte a javasolt ellentevékenységeit.
"amig a tamado csapatok a varos hataraban fel nem pofozzak az elso helyi lakosokat, majd meg nem eroszakoljak oket es ezzel parhuzamosan fel nem ajanlanak egy tisztessegesebb osszeget azoknak, akik kollaboralanak veluk"
Ekkor kezdődik az össznépi ellenállás.
Társadalmilag.
"Vezető" és "elrendelés" nélkül.
Például ha a szovjetek ezzel az attitűddel fogtak volna Budapest ostromához, akkor még 45' májusában is ostromolták volna...
Nem jó keverni az utólagos eseményeket az előzményekkel...
Én olyanra gondoltam, hogy mondjuk most, 2017-ben a mechatronikai mérnök / mérnökinfós / villamosmérnök / építész / gépész / vegyész stb. tudásához mit kell hozzáadni,
hogy a lehető leghatékonyabban tudjon pusztítást csinálni.
Sőt, épületen belül már most is van fizikai hálózat, szal....
Nagyon gyorsan felejtsd el. Nincs épület, nincs működő infrastruktúra. Hozzáteszem, orosz (ukrán), ha muszáj bemennie a városba, a ROG-hoz hajlamos hozzácsapni önjáró 203 mm-eseket is (egy lövés-egy ház, ha katolikus, ha protestáns.....)
Kb ány lőszert lőhet el évente az a fhanszia katona aki a Louvre-nál durrantott le egy késes merénylőt a napokban, és hányat a Budapest ucáin járőröző katonai rendész?
(És persze, könnyen lehet, hogy mindez csupán csak meddő szófosás, ha a tényleges helyzetet nézzük: a kilépés a NATO-ból valószínűleg a kevésbé bölcs politikai húzások közé tartozna, benn maradva, a mostani washingtoni policyt nézve pedig az esélyeink max. jók, ha már nem is feltétlen nagyon jók. Az egyetlen elképzelhető ellenfél ebben a felállásban szőrös és nagy tappancsai vannak: de ki tudja, hol volna a Föld bolygó addigra, mire ideérne...)
"Megerősítése lehet: műszaki szd (töméntelen robbanóanyaggal) lángszórós szd, tüzér (lehetőleg önjáró) ütegtől osztályig, 1-2 hk. szd, előretolt repülésirányító pont, 1-2 páncéltörő üteg. Harcfeladata általában 1-2 utca."
Józan eszem szerint én leginkább az elsőre és az utolsóra próbálnék nyerő lapot húzni, de a lényeg nem is ezen áll vagy bukik: ahogy lentebb valaki írta, lövészek, lövészek mindenhol adhatnának bármire is csak garanciát, kellő kiképzés mellett, a rendelkezésre álló legjobb puskákkal (és itt a Gepárddal talán mégiscsak a lehetőségeink kimaxolásáról elmélkedhetnénk...), plusz olyan páncéltörő eszközökkel, amelyeknél a mobilitás és az átütőerő a lehető leginkább összhangban van egymással.
Ez is kevés bármire, ha a kommunikációs eszközök gyatrák: az a speciális frekvencia, amivel túl lehet járni az ellen eszén, nem egy és nem kettő példa erejéig, nyitott kérdésként lebeg valahol, már persze úgy, hogy közel sem csak a rádiós megoldásokban gondolkodunk: a XXI. században ez csak természetes. Kellő gyakorlás után, a megfelelő mozgási lehetőségek, menekülő útvonalak kialakításával olyan összhangot elérni a mozgásban, néhány ezer emberrel, ami egy vagy több váratlan lecsapás esetén komoly eredményhez vezethet: talán, talán alapfeladat. Egyenruha esetleg nem is szükséges hozzá, néhány száz igazán megfelelő helyen elhelyezett fegyverraktár viszont igen. Plusz szériatartozékként elkél minden katonának vagy legalább a híradósoknak a legtökéletesebb felbontású kamera, prezentálandó a világháló népének az aznap éppen aktuális eredményeket, csokorba, masniba kötve.
Azt hiszem, túl merész álmok ezek, részben talán légből kapottak is, ezt majd megmondják helyettem a hozzáértők. Valaki itt a civil lakosságot említette: nos, ez talán nem döntő körülmény, legfeljebb addig a pontig, amíg fel nem szerelünk Budapesten pár százezer új kukát és ki nem osztunk körülbelül ugyanennyi mobiltelefonra érzékeny uzsonnáscsomagot. Az utcán járva, a rengeteg eldobott csikket taposva mindig úgy érzem, ideje volna már egy köztisztasági reformnak...
És minden viccen túl: ha a honvédségen belül kialakítható nem, nem is az egészséges hazafias szellem, ne dobálózzunk már mindjárt az elején nagy szavakkal: inkább annak a hite, hogy igenis számítunk, érünk valamit, hogy nem csak a tisztek, de a politika is velünk van, együtt érez velünk, látja a problémáinkat és az erényeinket: ez minden másnál inkább felbecsülhetetlen tényező. Persze, '56-ban is talán csak ha a lakosság fél százalékánál volt legfeljebb fegyver: az utca népe mégis ott állt a háttérben, drámai módon még a decemberi csendes nőtüntetés idején, a síri csendben is. Az ilyesmi persze félig romantika, kurucos nagyotmondás; de legalább félig alighanem valahol a mi történelmi örökségünk is.
A platformot úgy csinálnám meg, hogy lehessen rá mindent illeszteni. De lehetne rá automata célzást is rakni, estleg gridbe szervezni őket, hogy egy adott pont irányába tereljék az ellent, pl. pont az iedk felé. A modulokat konténerbe raknám, amikben lenne ak, rpg, robbanóanyag, stb. úgy hogy civil járművel is szállitani lehessen, aztán vaj esetén csak szét kellene szórni a városban. A katonai ruha meg repülne, full gerillaharc. Nagyon komoly veszteségeket tudnánk okozni, meglehetősen olcsón.
20-30nél több nem kell. Mi civlek vagyunk, nem tudjuk, ki lőtt. Pl. felrakok egy ilyet a négyemeletesünk tetejére, és akár lentről, akár egy szomszéd épületből irányitani tudom. Plusz a csatornák felett álló kocsikba telepitett iedket, amiket akkor robbantok, amikor a katonák fedezéket keresnek.
Tehát most a teljes SZU frontális letámadása ellen készülünk, vagy mi ellen? Mert ugy tényleg értelmetlen egy forintot is katonásdira költeni, inkább importáljunk 200 ezer kinait, és irjunk velük alá örökbaráti szerződést.
Ha a legtöbb házból 4-5 RPG-s csávó lövi rommá a tankokat (esetleg távirányítású állványról, amit pár mérnök kollégával kb. egy hét alatt összedobunk)
Mennyi az a legtöbb ház szorozva 3-4 -el?
akkor nem fognak azok semmit sem lőni, és tök mindegy, hogy hány katona kíséri őket.
A ROG nem néhány katona. Alapja gl. z., melyet speciálisan erősítenek meg. Megerősítése lehet: műszaki szd (töméntelen robbanóanyaggal) lángszórós szd, tüzér (lehetőleg önjáró) ütegtől osztályig, 1-2 hk. szd, előretolt repülésirányító pont, 1-2 páncéltörő üteg. Harcfeladata általában 1-2 utca.
Az, hogy ki ellen, hol, mikor es hogyan akarunk vedekezni, azt nalam sokkal okosabb emebrek mondjak meg. Nem az en kompetenciam ebben allast foglalni. Velemenyem van, de az olyan mint a popsi...
Az allampolgari kerdesre, ami a "jelen formajaban miert koltunk penzt a hadseregre", pedig a katonai-politikai vezetesnek kellene valaszolni. Kellene, de nem tud, mert szerintem a kormanyon/tarsadalmon beluli velt vagy valos hadsereghez kapcsolodo feladatok osszemosodnak, nem tisztazottak.
Szerintem a Honvedseg intezmeny rendszeret olyan keretek koze kellen helyzeni, ami lehetove teszi a szerepenek ertelmezeset az ebbol adodo szervezeti es szerkezeti kialakitast es az ehhez szukseges minimalis koltsegvetesi forrasokat.
Talan ugy fogalmaznam meg, hogy a ma hadserege nem lenne kepes megvedeni a multban bekovetkezett fenyegetesek ellen (mai MH nem lenne kepes azt a vedelmi feladatot ellatni a jelenlegi lehetosegei es korlatai mellett, amit 44-ben az akkori Honvedseg ellatot az akkori lehetosegek es korlatok mellett). A jelenlegi biztonsagi kornyezet sokkal "globalizaltabb" (nem szertem ezt a szot), mint az akkori volt, ezert nem ertelmezheto a vedelemben felsorolt tenyezok nagyresze.
Persze ez az egesz csak az en nezopontombol kialakult latasmod. :)
A seregre _szerintem - azert koltunk, mert van es igy szoktuk csinalni. Azok akik "ujrairhatnak" a feladatait es ebbol adodoan a rendszeret vagy nem tudjak (nem ertenek hozza) vagy nem akarjak (mert erintettek) ujrairni, ebbol adodoan egy felemas monstrumot gorgetunk magunk elott, amely egyre nehezebben felel meg a meglevo kihivasainknak es egnek allo hajjal nezi a a frissen elokerulo problemakat.
A politika azt latja, hogy valami docog, valami csikorog, de szamara ertelmezheto modon meg elfogadhato "valaszokat" ad a rendszer. Ertsd ugy, hogy a missziokban ott vannak a katonak, a hataron jaroroznek, a piros barettosok ott vannak az utcan, stb. Az egeszhez kepest tippem szerint nem is ker tul sok plusz forrast a Miniszterium. Tehat az egyszeri politikus, aki meg esetleg latott sorkatonat (esetleg volt is) azt latja, hogy kemeny, embert probalo ,stb. a katona elet, de nem lat maga elott (mogott, mellett, stb.) mas modellt, ezert benne nem merul fel olyan szemelyes vagy, hogy ezt az "ahogy szoktuk" rendszert felboritsa, tobb penzt ontson bele a rendszerbe, DE nem latja olyan veszesnek a dolgot, hogy feltegye az altalad emlegetett, "miert koltsunk a jelen formajaban a hadseregre" koltoi kerdest.
Azert emelem ki a politikust, mert nagyon sok "allampolgarnak" kell a hocipojenek teleszaladnia ahhoz, hogy az orszag vezetesere kotelezo ervenyu akaratot tudjanak kifejteni. Szerintem a lakosok nagyresze nem tudja, nem latja, hogy a Honvedseg mit, hogyan csinal es milyen aron. Sokuknak a benyomasai meg a sorkatonai rendszeren alapulnak, ami tovabb torzitja az ido altam mar atalakitott valosagot.
1, harckocsit rommá lövik, mert nem nyílt terepen mozognak
Utoljára Budapesten ('56) mozogtak városban egyedül, mellesleg itt sem egészen sikertelenül, (majd néhány képet lökök apám archívumából). Már régi elvek szerint durván összfegyvernemi ROG és ROCS a városi harc alapvető szervezete (rohamosztag és-csoport)
2, gyakorlatilag minden csatornaakna, minden jármű (és van néhány 100 ezer mondjuk Budapesten), minden kuka potenciális IED. Hát még ha mondjuk vegyi fegyvert rakunk oda.
Mondjuk nincs már 100000 tüzérségi lőszerünk se, mibül lesz a 100000 IED?
3, a városvédők ismerik a terepet, a támadók nem
Miért is? A terepet ugyanis mindkét fél folyamatosan átalakítja....
4, ha megfelelő légvédelemmel rendelkeznek a védők, akkor a helikopterrel ledobjuk a katonáinkat című történet sem működik (ezért kellene pl. egy rakás stringer-nek megfelelő fegyvert vennünk)
HA megfelelő légvédelemmel rendelkeznek a védők. Tudod Te, hogy mennyi pénzről beszélsz?
A Stringer igencsak vézna a MEGFELELŐ légvédelem alapjául....
6, és a legfontosabb: itt az emberek a saját országukért, saját városukért harcolnának, kb. mint Sztálingrádnál.
Tényleg ez a legfontosabb. A fő kérdés: hol volt '56-ban az ún. pesti srácokon kívül az ország lakosságából legalább 2-3 háborút járt, de minimum katonailag kiképzett férfi sorvány?
Az a kérdés, hogy ki ellen akarunk védekezni. Ha mondjuk románok ellen, akkor amit írtam, teljesen jó. Ha egy nálunk sokkal erősebb ellenféllel szemben,
akkor a jó magyar taktikát választva elkezdünk üdvözlő beszédeket mondani nekik, aztán szépen belülről bomlasztjuk a rendszert. És ugye ekkor felteszi
az átlagpolgár a kérdést, hogy a jelen formájában mi a francnak költünk a hadseregre???
Az altalad leirt gondoltok jok, egeszen addig, amig a tamado csapatok a varos hataraban fel nem pofozzak az elso helyi lakosokat, majd meg nem eroszakoljak oket es ezzel parhuzamosan fel nem ajanlanak egy tisztessegesebb osszeget azoknak, akik kollaboralanak veluk, illetve nem tartanak valogatast (VV casting) az uj helyi kormanyzo eronek, mert a fenti esemenyek teljesulese eseten csupan par ora lesz XXX nagyvarost elfoglalni.
Velemenyem szerint az a helyzet, mint ami Budapest elott allt 44-ben nem valoszinu, hogy ismet eloall az akkori formajaban. Szerinted lenne olyan vezeto, aki elrendelne pl. Budapest vedelmet az utolso katonaig? Lenne az a katonai es egyeb ero ami ezt be is tartana? Rendelkezunk azzal a felhalmozassal (tartalekkal) es logisztikaval, ami egy ilyen totalis varosvedelemhez szukseges? Megvan az akarat a tarsadalomban, hogy "utolso emberig" vedekezzen? stb.....
Szerintem tarsadalmilag nem ertelmezheto a forgatokonyved a jelenlegi vilagkep alapjan. Talan ha olyan kulonbozosegu (jelentos kulturalis, vallasi, szokasjogi, stb. kulonbseg) ellenseg tamadna, ami kiverne az atlagemberen a biztositekot, akkor megfoghato lenne az az osszefogas, ami egy ilyen totalis vedekezo harchoz kell, de egy kozelebbi ellenseg, pl. orosz, eseten sokkal elkepzelhetobbnek tartok egy "mar voltak itt es annyira nem rossz, max megint kotelezo lesz az orosz az altalanos iskolaban" kozgondolkodast.
Aliék halottjainak negyven százaléka volt fegyveres az egyik legsűrűbben lakott területen.
---------------------
Aleppo ostroma után mutatták a világ TV Híradói, hogy Ali Ahmed Mohamed kamerába sírva menekül a városból 9 gyerekével és két feleségével, mert a gaz ellen lebombázta, kilőtte már a várost.
Arról egyetlen TV Híradó se tudósított, hogy Ali Ahmed Mohamed azért nem hagyta el azt megelőző 8 hónapban Aleppót, mert Ő volt az egyik szélsőséges fegyveres harcos.
De mikor szorult a kapca, tetette a fegyvert, felnyalábolta a családot és odaállt krokodilkönnyezni a CNN kamerája elé, mint szegény kibombázott ártatlan szűz.
Eddigi legjobb arány, 2014 Öntött Ólom. Aliék halottjainak negyven százaléka volt fegyveres az egyik legsűrűbben lakott területen.
Megy ez csak akarni kell. Meg persze tudni is.
de tökmindegy, ha kirobbantod a sufniból Dzsihad Alit, amint az időzítőt szereli be valamelyik nyugati fővárosban a "khm" feketeturbános szponzoraitól kapott nukleáris töltetbe, a nemzetköi sajtó akkor is neked fog esni.
(az internet kétbites népéről nem is beszélve)
Tanulság: hagyd hogy Ali felrobbantsa. Ezt hívják sokk-kezelésnek.
Csak?? Ne legyünk már naivak. Egy köztudomásúlag narancssárga cégnek az alvállalkozója nyilván nyílt kiírásos pályázat alapján kapta meg a munkát és semmi de semmi köze nincs a személyes kapcsolatokhoz az uram-bátyám rendszerhez meg a párthűséghez...Ja.
meg ilyenből. Mondjuk nem értem, miért nem fejlesztünk ilyeneket, simán rá lehetne rakni egy kamerát, egy forma felismerő szoftvert, aztán onnantól kezdve
Azért ha egy város ostromában nem kívánsz pár tízezer fő saját élőerőt elveszíteni, akkor mérhetsz olyan csapást arra a városra, mely után vállalható gyalogos veszteséggel elfoglalható.
Ma is.
Azzal számolnod kell, hogy ilyen esetben, mert saját embereid életét kímélted, a nemzetközi sajtó 90%-a ellened fordul.
Manapság nagyon nehéz lehet egy normálisan megerősített várost elfoglalni, ha nem a porig romboljuk Drezdát című történetet játsszák el (dédpapám ott volt, túlélte,
máig csodálkozom, hogy ezért senki nem került hadbíróság elé).
Egyszerűen az a gond, hogy
1, harckocsit rommá lövik, mert nem nyílt terepen mozognak
2, gyakorlatilag minden csatornaakna, minden jármű (és van néhány 100 ezer mondjuk Budapesten), minden kuka potenciális IED. Hát még ha mondjuk vegyi fegyvert rakunk oda.
3, a városvédők ismerik a terepet, a támadók nem
4, ha megfelelő légvédelemmel rendelkeznek a védők, akkor a helikopterrel ledobjuk a katonáinkat című történet sem működik (ezért kellene pl. egy rakás stringer-nek megfelelő fegyvert vennünk)
5, gyakorlatilag minden ember (legyen bármilyen ruhában) potenciális hadviselő lehet
6, és a legfontosabb: itt az emberek a saját országukért, saját városukért harcolnának, kb. mint Sztálingrádnál.
"senki a környékünkön nem tud felvonultatni egy nagyváros ostromához ekkora légierőt és szárazföldieket, ergo egy jól felkészített néhány ezer fős csapat +egyik nagyvárosunk komoly fejtörést okozna egy agresszorjelöltnek..."
Pár napja teljesen laikusként említettem Budapestet, nem azért, mintha a magam zsenijét reklámozni akartam volna, hanem, mert kíváncsi voltam, egy íróasztalnál, karosszékben pár perc alatt kihántolt ötletre mit mondanak azok, akik valóban értenek a hadviseléshez.
És továbbra is kíváncsi vagyok. Nem csak a '44-45-ös tapasztalatok nyomán, hanem inkább a modern háborúk tükrében, megfontolt elemzés tárgyaként.
Eleve előre megkent kenyeret/zsömlét kapnak? Mert az elég neccesnek tűnik. Ilyen előre elkészített cuccnál csak száraz húskészítményeket szabadna rápakolni a szendvicsre.
Ki, hol és mennyi ideig tárolja a cuccot mielőtt a katonákhoz/rendőrökhöz kerül?
Mert nem mindegy, hogy a szállító a megbeszélt időben szállít, és valahol a hadtápnál dekkol a cucc, vagy a szállító az, aki jó előre elkészítő őket.
Én is futottam már bele bőven a lejárat előtt megromlott túróba, ami azért volt romlott, mert a kereskedő némi boltátrendezés miatt úgy egy bő napra lekapcsolta a hűtőt.
Hát épp ez az, hogy azok a nyomoroncok nem terrorista taktikát alkalmaznak, beásták magukat és az iraki kormányerők ( hmmm, meg akik még ott sertepertélnek:)) gyakorlatilag echte 1943 -as utcai harcokba kényszerültek. A "poén" az hogy a világ egyik legjobban megfigyelt helységében teszik ezt( MQ-1estől a JSTARs-ig), teljes ellen légi fölény ( úgy 80-100 vadászbombázó működik arrafelé) plusz tüzérség és néhány tucat harci heli a másik oldalon.
Ami ebben az egész szomorú sztoriban tanulságos : senki a környékünkön nem tud felvonultatni egy nagyváros ostromához ekkora légierőt és szárazföldieket, ergo egy jól felkészített néhány ezer fős csapat +egyik nagyvárosunk komoly fejtörést okozna egy agresszorjelöltnek...
A másik: gyakorlatilag most is iszonyat szakemberhiány van. Gyakorlatilag lasszóval kell fogni az értelmes embereket. Ezek után ki megy majd katonának?
Amikor mi területvédelemről beszélünk, akkor nem valami ilyesmire kellene felkészülni? Tehát lényegében terroristataktikát használni az elképzelt támadó ellen, annak
minden húzásával együtt. Hiszen egyértelmű, hogy a támadó nálunk jóval erősebb lesz (különben nem támadna), tehát akkorát kell csalnunk, amekkorát csak tudunk.
Ez most konkrétan Moszul, érdemes utánakotorni mekkora légierő volt/van bevetve + légi felderítés és megfigyelés, szállító gépek+harci helik, ellenben a csávók beásták magukat és előadják a saját Sztálingrád verziójukat...:), egyenként kell kifüstölni őket és ez múlt év október óta tart...:)
Most nincs is tudtommal ilyen kaliber gond, de nem is ezt akartam kihangsúlyozni , hanem éppen a könnyen elkövethető klasszikus hibákat, amelyeket a gyors és látványos eredmények ( papíron...:)) hajszolása hoz magával:
- a seregnél feleslegessé vált lőszer, gyalogsági fegyver, felszerelés készletek rásózása az új alakulatokra
- külön vezetési szervezet létrehozása, ennek megtömése pártvonalon alkalmazottakkal
- felesleges bürokrácia felhízlalása, szervezetek szükségtelen szaporítása.
Und so weiter:)
Szóval amikor a fenti vonások közül megjelenik valamelyk, már beindulnak a vészcsengőim:)
Hadsereg alárendeltségében és ellenőrzése alatt, kiképzés a sereg igényei szerint és eszközeivel, ha a területvédelmi század egy zászlóalj tartalék százada az már normális, akár az általad kérdésként említett tematika szerint.
Ha viszont árvíz és katasztrófavédelem, akkor nem területvédelmi csapatok...
Én pedig itt egy vagy két lépést azonnal megteszek visszafelé, már csak azért is, mert nem kevés Illyést, Kovács Imrét és Féja Gézát olvastam. Utóbbi épp a Viharsarokról, Békés megyéről írt, a Batthyányak, Széchenyiek vidéke ehhez képest más lehetett. Általánosítani nem is csak a nyugati vagy a keleti fekvés miatt felesleges.
Lehet, hogy ez általános volt, de az egyik nagyapám uradalmi cseléd volt Vas megyében, de a napi reggeli, tízórai ebéd és ozsonnya járt neki. Azon kívül a háziállatainak termény. Ha ló meg szerszám kellett a kis földje megműveléséhez, a baronesz azt is kölcsönbe adta neki.
A másik meg csendőr altiszt volt, olyan körzeti megbízottféle. Az ő háztartásukban meg mindig volt kincstári ellátmány.
A kutyámat különb körülmények között tartom, mint ezek az embereket.
(Vezérezredes urunk persze arra az egyszerű tényre talán kevés figyelmet fordított, hogy a napszámosokat, uradalmi cselédséget évtizedeken át sokfelé kommencióval, hígított főzelékkel készítették fel a jövő nagy szent háborújára.)
Most komolyan! Erre mit lehet mondani? Elmennek ezek a jó anyjuk retkes pi...-ba! Nem emlékszem - nem azért, mert régen volt -, hogy a Magyar Néphadseregnél előfordult volna ekkora mértékű disznóság.
A Tapolca MN1480-nál hót ziher, hogy nem, de a kicsivel lazább Székesfehérvár MN9729-nél sem.
A volt határőr ismerőseim meg mindig úgy nyilatkoztak, hogy ott a kajára nem volt kifogás.
Meg gyermekkoromban olvastam egyszer egy olyan adatot, hogy a nemet pancelos hadosztalyok vonulasi sebessege az 1940-es nyugati hadjaratban, kb. 4km/h volt. Akkor nem tudtam felfogni, azota mar kapisgalom. :)
Mellesleg mar csak olyan aprosagok miatt is szakad az oszlop, mint:
- szart se lat a sofor a porfelho miatt (nem egy feljegyzes volt a keleti frontorol, hogy szovjetek csatlakoztak be nemet oszlopba, vagy forditva, mert a porban azt sem lattak ki a masik )
- lerobbano jarmuvek
- egyebb forgalom az utvonalon
.....
Az ellenseges tevekenysegrol meg tovabbra sem beszeltunk.
A C vizsgamat anno egy volt katonai V3S-en tettem le. A gyakorlovezeteseknel volt hogy az instruktorom felcsapta a teton levo bujonyilas fedelet, es onnan sasolta a forgalmat, nehogy leradirozzak valakit a forgalomban. Nem tortent baj, a nagyapamnak hala azon a tipusom mar kb. 10 eves korom ota gyakoroltam. :)
ő tevékenység4690. Vegyestermékkörű nagykereskedelemAlapítás dátuma1997.01.20.Jegyzett tőke20 000 HUFUtolsó pénzügyi beszámoló dátuma2011.12.31.Utolsó éves nettó árbevétel92 000 HUFUtolsó éves nettó árbevétel EUR-ban (a beszámoló napján átváltva)296 EURUtolsó létszám adat dátuma2012.10.27.Utolsó létszám adat1 fő
Valoban felreertheto volt amit irtam. Kosz hogy felhivtad ra a figyelmemet.
Gyakorlatilag nem valaszoltal arra a kerdesemre, hogy a loszerek minden alkotoelemet le tudjak-e gyartani, vagy pedig importbol jon. Egy jobban felszerelt emberke otthon is ossze tudja szerelni a loszert az import elemekbol.
Tehat nyilvan van loszergyartas Magyarorszagon, ez nyelvtanilag bizonyithato, viszont egy esetleges haboru esetere ez vajmi keveset er, ha az importalni kivant csappantyu szallitmany nem tisztazott korulmenyek kozott felrobban meg Magyarorszagon kivul ( mint ez tortent az ukran allam altal megvasarolt loszerekkel ketszer egymas utan Csehorszagban ).
( közlekedésföldrajzból négyes, ötös tanulók fejben is követhetik )
1962. október 14.-19.
Helyszín = Magyarország
Hadosztály gyakorlat : A hadsereg második lépcsőjében lévő harckocsi hadosztály összpontosítási körletből történő előrevonás után, folyón való erőszakos átkeléssel az ellenséget üldözi, majd ellencsapást elhárító védelembe megy át.
A gyakorlatot vezeti az 5.hadsereg parancsnoka.
Végrehajtó : 11. harckocsi hadosztály, Tata.
Mozdítottak :
- 25.hk.ezred, Tata............................37 db hk-val,
- 31. hk.ezred Rétság,
- 89. tűzérosztály Várpalota,
- közvetlenek,
- kiszolgálók,
- Ho.törzs.
kb. 3000-4000 fő.
Az összpontosítási körlet Noszvaj község (Heves megye) északi részén volt.
Ide vitték vasúton a 25. hk.ezred harckocsijait, a 89. tűzér osztály résztvevőit + pár ezer egyéb résztvevőt.
Az egyebek is több mint 150 gépjárművet jelentett.
A 31. hk.ezred maradt Rétságon a laktanyában, ők csak a végrehajtás mínusz 1 napon csatlakoztak a gyakorlathoz.
Az összpontosítási körlet elfoglalása után, megkezdődött a tervező munka a szükséges felkészítések.
A műszaki felkészítések kellős közepén a 5. hadsereg pk. (Csémi vörgy) atomtámadás következményeinek elhárításét rendelte el, ami a tartalék körlet Mezőkövesd nyugat elfoglalását jelentette.
Ez azért volt rossz előjel, mert azt mindenki tudta, hogy a szórakozás valahol a Bakonyban fog véget érni, erre Noszvajtól nem nyugatra mennek, hanem tovább 18 km-re délre............:-(((
Egye fene.
A hadosztály törzs maradhatott Noszvajon, mert őket nem fogta az atombomba.......:-))
Megjött a parancs:
hadosztálymenetben, két menetvonalon, éjjel, rádión vezetve a menetet, irány Vác dél.4 km.
Ott fogja őket várni (ha elkészül addigra) egy szép pontonhíd.
Ok.
Ez ugye hk.-val kb. 150 km !
Mindezt talpon, láncon, hadiúton.
Nem műúton, nem vasúton.
A hk. mögött a törzs menetel, majd a teljes hadosztály, már aki ott volt.
Nem tudom a valóságban ez mennyi volt, de min. kettő menetvonalat feltételezve is egy-egy oszlop úgy 10-15 km hosszú lehetett.
A hadseregparancsnok (a szeméttye) úgy rendelkezett, hogy a rétsági 31. hk.ezred, ugyanarra az időpontra érkezzen a VÁC dél 4 km-n megépített ponton hídhoz, mire a Mezőkövesdről jövők odaérnek.
Nyilván azt akarta vizsgálni, hogy a hadosztály vezetés kész-e, képes-e, a káoszt kezelni, ha azt mesterségesen előidézik, vagy a harci helyzet úgy hozza?
Tudták kezelni.
Átkeltek.
Mindkét hk. ezred és a hadosztály is.
A túloldalon Tahitótfalú délnél ketté váltak.
A 31. hk.ezred Rétság, talpon átkelt a pilis hegységben lévő hadiúton Tatára,
A 25. hk.ezred (Tata) pedig Budakeszi-Páty térségébe vonult szintén talpon.
A 25. Hk.ezred Pátytól támadást hajtott végre Kisbérig.
Feladata ott véget ért.
Onnan egy nap pihenő után talpon hazamentek Tatára.
A rétságiak vonattal mentek vissza Tatáról Rétságra.
---------------------------------
Ez volt egy gyakorlat 1962-ben.
S ilyenből több is volt egy évben.
Most kell a földrajz tudás a találós kérdéshez:
- mennyit mentek a tatai harckocsizók talpon az elejétől a végéig?
Ott azért érdemes elosztani tízzel a főleg orosz és szír poropaganda tolta híreket.
Mert ha jól számolok, ott már kb ötször kiirtották a hős internacionalisték a komplett ISIS-t és Ozirisz-t a házi készítésű hírben-a-hulla-számlálóm alapján.
Légicsapások zömme meg a propagandavideókkal elelntétben magasról szórt FAB-250, ennek megflelő pontosságal.
A legyőzhetetlen szír hadsereg és segítő csapatai harcképessége talán a kurdokat leszámítva.... nme csoda hogy a járműveikben egy előre és négy hátrafele fokozat van...
Ez nem is jutott eszembe, ugyanis ma Magyarorszagon nincs az a fegyverzet es loszerkeszlet, ami kulonosebb kaoszt okozna. Az a kaosz a minimalisan hadrendben tartott NATO 5,56-ot tuzelo fegyvereknek koszonhetoen gzakorlatilag mar most is letezik, de ez igaz asszem az osszes volt VSz tagra.
Viszont ami eszembe jutott, de nem irtam le, mert nem akartam tul sok idot forditani ra, az a radiok ugye. Emlekszunk meg ugye a Kongsberg radiok cimu szappanoperara? Ha tervezett leptekben felallitanak a tartalekos eroket, akkor bizony egy legalabb akkora szappanopera kerekedne belole.
A cseheknel a tartalekos szazadok ( asszem kb. 12-15 korul vannak ) kapnak kepzest panceltoro es kis hatotavolsagu legelharito raketakra is. A magyarok is kapnanak majd? Ugyanugy granatvetore, aknavetore? Kapnanak sofor kepzest is, es listat allitananak ossze a bevonultathato civil pick-up, kisteherauto, terepjaro allomanyrol? Es akkor a legjobb, ezek a tartalekos csapatok kapnanak demolicios kepzest is? Robbanto es nem robbantassal vegrehajtott demoliciora kepzest? Sot kidolgoznanak egy demolicios tervet is orszagosan az infrastruktura rombolasara a megszallt teruleteken?
Valahogy nehezen tudom elkepzelni, hogy a jelenlegi kormany hajlando lenne ennek az anyagi alapjait eloteremteni ( es nem ellopni ), azt meg meg nehezebben, hogy merne ezeknek a tartalekos alakulatoknak tenyleges kepzest nyujtani?
Sokkal inkabb valoszinusitem, hogy ezek a tartalekos alakulatok inkabb azt a celt szolgaljak majd, hogy tehermentesitsek a Honvedseget arvizkor, vagy mas katasztrofa helyzetben. Ami ertheto is, a katona allomany jelenleg epp keritest oriz, kozben meg epp olvad egy eleg tekintelyes meretu hotakaro a kornyezo orszagokban.
Na ja, de felmerül hogy felmérték-e komolyan hogy mekkora anyagi, idő, szervezési ráfordítás szükséges ennek véghezviteléhez, gyakorlatilag 0-ról indulva létrehozni.
Nem egy kormányciklusra korlátozott feladat-a felállított egységeket fenntartani.
Van egy elrettentő példám, nagyon is valós. Anno 68-ban amikor ahajt kitört a kisebb pánik hogy a cseszkó kaland idején tanusított külön út miatt oda is benéz a maci+VSZ csapat, megalakították sebtiben a Hazafias Gárdát. Akkori anyagi lehetőségekkel, fullos hadiipari és politikai támogatással az eredmény:
-20 évvel később meg voltak áldva egy külön vízfejjel amelyk önfenntartóvá/önjáróvá vált és gyártotta az aktahegyeket
-20 évvel később még lehetett találni a HG csapatoknál 2-ik vh-ús fegyvereket:), a retró iránt érdeklődők nagy örömére:)
-20 évvel később még nem sikerült megoldani a sereg és a HG lőszer egységesítését, érdekes logisztikai feladat lett volna harcok idején ellátni őket pld.7,92-es lőszerrel a ZB26-hoz...:)
- nem telt nehéz technikára...
- egy eszméletlen káosz a vezetési és híradó láncban, 89-ben ennek csúnya következményei lettek
Panaszkodni? Ugyan már! Büszke vagyok minden sebre a térdem körül amit a remek konstrukció okozott. Egy még ma is látszik olyan heget csinált. :)
Egyszer beültünk négyen telepakoltuk kipróbáltuk milyen lenne ha szarban vagyunk és időre kellene kiszállni majd vissza fegyverrel. Elképesztő röhögésbe fulladt a kísérlet.
20 000 tartalekosnak kellenne kapnia harcaszati kikepzest. Ehhez kellenne ugyebar a 197 alakulat kerete, loter melle gyakorloter is. Aztan manoverek a hivatasos sereggel. Kozben kiepiteni a fegyer es loszerraktarakat, minimum 197-et, azokat orizni, stb.
Mindenesetre ha mar ennyire meghatarozo katonai erolkodesre hatarozta el magat a politika, akkor illenne ujrainditani a hazai loszergyartast, legalabb pisztoly, karabely, puska loszerben.
No ez az, mármint az igazi veszély: ráfordítás és elhatározás híján az eredetileg harcoló egységnek tervezett területi egységek díszegységekké alakulnak át :), az alakizás mindig a kiképzés legolcsóbb része, príma pótcselekvés:)
Időtényező is van, azaz a területiek nem fognak egyik napról a másikra átalakulni valamilyen A-team-nek:)
Nem kell visszamenni a pesti ostromig, hogy mit lehet elvégezni megfelelő teknyikával és harci szellemmel ott a modern példa: Moszul nyugat, még tartják magukat , pedig nem is akármilyen tűzerőt vonultattak fel ellenük...
Hogy te milyen jól tudsz tolmácsolni a kormányzati kamu magyar és az érthető tiszta magyar nyelv között. Elképesztő. :)
Erre, hogy a 84 éves szomszéd Éva néni szavait idézzem: "Minek lopnak ezek mán hát nem loptak mán eleget, ezeknek semmi nem elég? Hát mit akarnak ennyi pénzzel arany wc -be szarni? Ezek az árvák könnyét is ellopják! Sosem elég??!"
Ismerve a Currus minőségi felújítását, szerintem jó lesz, ha működőképesek maradnak. Szerintem ha felújítanak egy technikát, akkor az nem lesz 5km-en belül blokkrepedéses, nem fog benne 20 cm magasan állni a víz, illetve a motor felújítás nem csak arról szól, hogy mindent lefújnak ezüst színű festékkel.
Elhiszem , hogy támogatni kel a magyar "hadi part", de 5 db fegyevertartóért 1 millió egy kicsit sok, nem?
Akkor ezek a lánctalpasok sem lesznek mostanában lecserélve. Mikori kiadásúak lehetnek, én a 70-es évekre tippelek, max 80-as évek eleje. Van még hozzájuk elfekvőben alkatrész, vagy az orosz barátainktól jön.
Ha trélerrel lánctalpast kell szállítani ne csak a 72-re gondoljatok, van más láncos is a seregben. Árvízi védekezés során, ezeket a gépeket átutaztatják az egész országon.
De egy apró kérdés: voltál egyáltalán katona, vagy az új generáció tagja vagy, könyvekből, vagy inkább cikkekből, de méginkább internetről neked tetsző írásokból kiválogatott tudással?
Tartalékosokkal értelemszerűen ma már nem lehet valódi háborút nyerni. Ha az aránytalan erőviszonyokat nézem, időben és térben a hozzánk legközelebb eső eredményes példa alighanem Groznij 1996 augusztusi csecsen, khmm, felszabadítása volt. Mondjuk, meg is lehet nézni, hogy festett utána a város.
Igen, körülbelül így. Városi legendákkal van övezve, de egyébként tény, hogy Budapest elég komoly föld alatti alagútrendszerrel rendelkezik. Ennek a bővítése vagy éppenséggel a házak közötti közlekedés kiépítése nyilván szintén horribilis összegeket jelentene - de ez inkább csak a fantázia része.
( nem igaziból, csak most a kedvedért, a példáért )
Felállítom a kormányom.
Szól a kabinetfőnököm, hogy minden országnak van környezetvédelmi minisztere az EU-ban. Legyen nekünk is, nevezzek ki valakit csak ne Őt.
Ok.
Megkérdem tőle, hogy Európában mennyibe kerül egy Környezetvédelmi Minisztérium fenntartása, háttérintézményeivel, szervezetével, gátőr bácsival, mindennel.
Hoz egy kimutatást, hogy a 10 millió lelkes országoknak ez biza évi 222 millió fabatkájába kerül.
Ok.
Mondom neki akkor készítse el Favilla Vendel kinevezési okmányát környezetvédelmi miniszterré, meg szóljon a pénzügyminiszternek, hogy a jövő évi költségvetésbe tervezzen be 22 millió fabatkát környezetvédelmi költségként.
Ok ?
Azt mondja a kabinetiroda vezető, hogy Favilla kinevezése ok, de a költségek nem OK, mert nem 22 millió kell hanem 222 millió.
Erre azt mondom neki, hogy :
- tanuljon,
- figyeljen,
- és hívja ide Favillát.
Ő oda hívja, mire én :
Ide figyeljen Favilla!
Én most kinevezem magát Környezetvédelmi Miniszterré.
Kap évente 22 millió fabatkát.
Azt csinál az összeggel amit akar.
Megörököl 17.000 fő beosztottat.
Velük is azt csinál.
Nekem ne okozzanak gondot, minden nemzetközi konferencián ott legyenek és bólogassanak.
Nem szeretném ha a következő 4 évben nekem 20 percnél többet kellene foglalkoznom környezetvédelmi ügyekkel.
Milyen lakásbiztosítást akarsz? Árvízre kell számítani? mekkora értéket , mennyire akarsz biztosítani? A szomszédod rendes ember, vagy betörő? Egyáltalán hányan vannak? esetleg te magad akarsz betörni hozzá? Érdeked fűződik hozzá, hogy a szomszédod tulajdonát sajátodként féltsd?
Mennyire vagy sérülékeny? Baleset biztosítás is kell, vagy lesz, ami lesz? Mának okozott kárért is szeretnél biztosítást? Mennyit vagy hajlandó fizetni az egészért? Ha leég az egész házad, van-e hova menned, kell-e átmeneti szállás? Kérsz-e a kárelhárításhoz iparos segítséget, vagy megoldod magad?
Mekkora önrészesedést vállalsz? Forintban és élőmunkában?
De a kérdés lényege nem ez, hanem ki tudná azt megmondani, hogy milyen hadseregre van szükségünk?
Hány fősre?
Milyen fegyverzetre?
És a többi kérdés, amihez ezen a fórumon többen sokkal jobban értenek nálam.
És, hogy miért is tettem fel ezt a kérdést? Mert 1990. óta senki, egy kormány sem adott választ. A kormányok, akik a nemzet biztonságáért is felelősek. Elsősorban tőlük, a politikusoktól várnám a választ, persze nem légből kapottat, hanem olyant, amit egy vagy több magas rangú hadvezérünk is fel tud vállalni.
Ezek arra vannak, hogy közúton gazdaságosabban lehessen szállítani ezeket az eszközöket. Kevesebbet fogyaszt, nem kopik a lánctalp és elvileg az utat is kevésbé károsítja.
Szállítási logisztikában a civil élet már régen meghaladta az army módokat.
Ez kár.
Mert vagy 1000 évig ez fordítva volt.
Egyszerűbb, gyorsabb, pontosabb, hatékonyan odavitetni valamit egy civil célfuvarozóval, mint:
- létrehozni,
- felépíteni,
- beszerezni,
- kiképezni,
- harc- vagy működő képes állapotban tartani
egy speciál kapacitást, amit évente 5x vagy 8x használunk.
Ha ma, úgy döntene a VKF úr, hogy a Magyar Honvédség felállít egy szállító dandárt vagy szállító ezredet, azt fel is tölti eszközökkel, az elviné a MH több éves (kb. 5-8 éves) fejlesztési pénzét.
Mert ki tudná megmondani, milyen hadsereg kell egy olyan országnak, amelyik önerőből nem tudná megvédeni magát?
1 - ki ellen nem tudná megvédeni magát?
2 - az, hogy egy kis ország serege egy kard-ki-kard háborúban nem tudná legyőzni egy nagy ország seregét nem jelenti azt, hogy a kis ország serege ne tudna akkora politikai, anyagi-és élőerős veszteségeket okozni a nagy országnak és annak seregének, ami miatt a nagy ország vezetése csak csak akkor támadna rá a kis országra, ha tényleg nagyon eldurvul köztük a helyzet
A szavannán/pampákon a ragadozók is meggondolják, hogy melyik zsákmányállatot támadják meg, mert ugyan sok olyan állat van, amit ugyan el tudnának ejteni, de közben olyan sérüléseket szenvednének, hogy napokig nem tudnának vadászni, és ezzel a halálos életüket írnák alá, vagy egyszerűen csak nagyon fájna nekik.
Hát nem tudom... Ukrajnában is sokszor tréleren vitte a junta a páncélosokat a front közelébe. Szerencsésebben alakultak volna a dolgok, ha civil teherautókat használtak volna :)
Jaj, félreértesz! Én nem a MAZ-ról beszélek, hanem a civil kamion alapjaira épített vontatóról! Én is pont azt akartam mondani, hogy egy MAZ, Kraz vagy hasonló gép lenne jó harckocsiszállító tréler vontatójának.
Nem biztos, hogy mind beindítható, de tételezzük fel, hogy 72 órán belül mindet be tudják indítani.
Ehhez a 15-höz talán még személyzet is van, bár ezt kétlem.
Ha nem trélerrel kell vinni, mert kitört a háború, akkor elmennek talpon.
Akkor senkit nem fog érdekelni, hogy mit mond a KRESZ.
Mondjuk a 15-ből odaér 8-9 Kercaszomor megindulási terepszakaszra.
Ok.
Ha klasszikus harci cselekményekkel számolunk akkor ez a 8-9 db harckocsi ott - szerencsés esetben - kettő (2) napig harcolni fog, mielőtt megsemmisülne.
Erre a kb. 3-4 napra, amiből kettő nap, harci cselekményes, kell készülniük.
------------------------
*** = van több is lezsírozva, de azok harcra késszé tétele hosszabb idő.
"Ez a cucc teljesen a kiépített utakhoz van kötve. Már egy földút sem alkalmas arra, hogy ez közlekedhessen"
Ki kell, hogy ábrándítsalak, ez a "cucc", kiválóan alkalmas földutakon való közlekedésre. A gyakorlatok kizárólag terepen voltak vele. Lápos részen is voltunk vele ahol elsüllyedt, de a vezető fülkéből lehetett szabályozni a keréknyomást. Volt olyan gyakorlat mikor a "Bikák" húzták ki, de ennek ellenére nem becsülném le a terepjáró képességét, már csak azért sem, mert voltam vele sokszor terepen, hóban sárban. Kiépített út az SS 20 - as rakétáknak kellett. Most hirtelen ezt mutatom, de sok más filmet is lehet róla találni. árpapa
Egy nehézgép szállítónak nem is feladata bármilyen terepen elmenni.
A "bármilyen" terepről a harckocsivontató, vontassa ki olyan terepszakaszig a láncos eszközt, ahová már a tréler is be/ki tud menni.
Akkor máshogy mondom: Ez a cucc teljesen a kiépített utakhoz van kötve. Már egy földút sem alkalmas arra, hogy ez közlekedhessen. Sőt, komolyabb havazás esetén még kiépített úton is úgy fog vergődni mint egy partra vetett bálna. (volt már ugye ilyenre példa...)
Természetesen békeidőben a fenti dolgok egyáltalán nem jelentenek problémát. De azt senki nem fogja biztosan megmondani meddig lesz béke...
Sajnos mai viszonyok között nem mehetne közútra, 3 méter és két centi széles.
Gondolom aztán a katonáknak adott esetben lenne idejük megtanulni közúton is vezetni.
Ezek voltak az autópályán is, mikor a díszszemlén ki kellett égetni a kipufogójukat.
Nekem nagyon tetszik ez az új rendszer, repesve figyeltem meg, hogy Tatán volt lövészetük a Győrieknek, és Győrből vitték nekik a kaját, szépen becsomagolva mint ételszállítók. Az is tetszett, hogy civil cég takarította a laktanyát, igaz ennek ellenére volt mindenkinek külső körlete, és azt is mondták a katonák, hogy annyi pénzért ők is takarítanák. Szóval nekem minden tetszik ami ma van, kár, hogy nem vagyok fiatal, jelentkeznék újra, a pályakép egyszerűen fantasztikus. Tök jó lenne mai szabályokkal rakétázni, a gyakorlat ideje elmenne a szállítással, no meg tán a gyakorlat is elmaradna pénz miatt! Maradok tisztelettel. árpapa
Az nem sokkal hazafiasabb, ha tartalekos szakaszok vedik a 197 korzetuket egyenkent, jol felszerelve, gerillazva?
Bar van egy olyan sejtesem, hogy ezeknek a teruleti onvedelmi egysegeknek a fo feladata az lesz, hogy falunapokon, nyugdijasotthon atadon, iskolakezdeskor diszorseget alljon, eltokelten, szurosan nezzen, es probalja demonstralni amit demonstraltatni akarnak vele . Mas orszagokban ez egy kicsit maskepp mukodik, dehat egy relativ vilagban lehet hogy ok tevednek.
Egyebbekent sikerult eljutni oda, amit mar evek ota megbeszelunk folyamatosan itt, hogy szuper a tartalekos rendszer felallitasa, csak eloszor azzal kellenne torodni, hogy a rendes sereg ne bomoljon fel.
Mellesleg ha egy random megszallo hadsereg ellen a budapesti tartalekosok nekikezdenek gerillaskodni, annak kb. annyi lenne a hozadeka, hogy par ev mulva sok szep uj epuletet lehetne epiteni a regiek romjan, mint a 20. szazadban ketszer is.
Mindig tisztelettel olvasom soraitok, elfogadva szakmai tudásotokat. Remélem ez kölcsönös, és ti is elfogadjátok azt a tudást melyet a Scud rakéta mellett 15 év során szereztem meg. Nos erre szeretnék reflektálni: "a képen szereplő jármű közuti haladásához meg le kellett volna zárni egy-egy város felét ha közútra kimozdul."
Nem kellett és szerintem a mai szabályokkal is simán mehetnek katonai konvojként közúton, és még csak akkora vályút sem csinálna mint mai tehergépjárművek, ugyanis ennek 60 cm széles volt a gumikereke. Többször vettem részt olyan állásváltáson, mikor Nagyvázsony környékéről Káld mellé mentünk műúton, a katonai forgalom szabályzás mellett, igaz éjjel, de nem zárták le az utakat, a civil járművek közlekedhettek, előzgettek bennünk, és munkás buszok is többnyire. Sőt egy esetben még a Veszprémbe is bekeveredtek a viadukton áthajtva. Balhé volt, de elsimították. A lánctalpas változatot tréleren szállították közúton, arra vonatkozhat a megjegyzésed, a képen gumikerekes van, (Büszke vagyok erre a képre, mert az én számítógépemről felkerülve kezdte meg "hódító" útját. ) Amúgy az állvány súlya 30.6 tonna volt rakéta nélkül, feltöltött hordozóval pedig 37. 4 tonna, de így soha nem közlekedtünk vele, de mehettünk volna a nyolc féltengelyre osztva súlyt. Sajnos nálunk felrobbantották a gépeket, de mutatok civilisített változatot. Kérlek bennetek, ha a rakétával kapcsolatban akartok információt, keressétek fel haldokló fórumunkat, rengeteg dolgot lehet ott találni, sok képpel. és működik a kereső funkció is. Tisztelettel: árpapa ( Nemzeti Szkad Szakértő! :) Bocsi ) Képet most valamiért nem enged feltölteni, pótolni fogom.
"hogy a meglévő állományt vagy inkább csak a felét-harmadát kellene igazán profi módon, a legkorszerűbb lő- és páncéltörő fegyverekkel, kommunikációs eszközökkel elsősorban városi, budapesti harcászatra kiképezni."
Hmmm...szóval ott kezdődik a gond hogy amit említettél az tulajdonképpen a lövészék feladat és eszköz körébe tartozna. Tehát amennyiben őket valaki:) ellátja ha nem is a legmodernebb de hatékony eszközökkel és biztosítja a keretet ( helyszín és eszközök) a városi harcászat gyakorlására akkor nincs szükség a költséges keresztkiképzésekre.
Megfelelő lövészcsapat arány az állományon belül és mindjárt más a helyzet.
És nem csak politikai szinten: fogalmam sincs róla, legfeljebb csak sejtem, hogy a túlméretezett tisztikaron belül miféle anyagi érdekek szólhatnak egy-egy fegyvernem fejlesztése mellett
Ki is döntött a Gripenről? Volt a környéken katona?!
Minden szavaddal mélyen egyetértek, valószínűleg bekeretezve ki kellene rakni őket a laktanyák falára. Úgy veszem, a magam (ál)szerény módján, hogy én is csak egy agymenést adtam itt röviden elő a hiperszuper, világverő magyar gerillahadseregről, afféle neo-kurucokról.
DE: itt számokról beszélünk, forintösszegekről, létező realitásokról. Azt nem hiszem el, hogy okos tanácskozással, a tények (úgymint haditechnikai, hadelméleti, világpolitikai, költségvetési tények) alapos ismeretével ne lehetne valóban hasznos megoldásra jutni. A lényeget leírtad: ennek a legnagyobb akadályát az egyéni érdekek, az egyéni mutyik meg az egyéni ábrándok jelentik. És nem csak politikai szinten: fogalmam sincs róla, legfeljebb csak sejtem, hogy a túlméretezett tisztikaron belül miféle anyagi érdekek szólhatnak egy-egy fegyvernem fejlesztése mellett. És hogy mennyibe kerül nekünk ez a túlméretezett tisztikar, mondjuk az egyéb honvédelmi költések kárára. Ilyen körülmények mellett talán nincs is nagy esély 'okos tanácskozásra': maradna a központi parancsszó, lehetőleg nem orbáni-simicskói módra. De kinek a részéről és hogyan?
Egyébként tényleg egy nagy agymenés ez a topik. Mert ki tudná megmondani, milyen hadsereg kell egy olyan országnak, amelyik önerőből nem tudná megvédeni magát? Az a probléma, hogy az sem, akinek a dolga lenne. Kormányok jönnek, kormányok mennek. Van amelyiknek elképzelése sincs, rábízza a katonákra, hogy tegyék a dolgukat belátásuk szerint. Van, amelyik kitalál valami le nem írt koncepciót(?), aztán a második ciklusában valami mást. Most például másra alkalmatlan fiatalokból vagy az SZJA-t megspórolni kénytelen katona nyuggerekből tartalékos nyájat toboroz. Ezt kiegészíti még a nosztalgikus MHS(z)-es agymenésével, plusz járási lőterekkel (persze ez már a mutyi része).
Egyszer találják már ki, hogy a GDP 2%-ából mit, a korszerűség mellett. Meg persze nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy kerülve a haveri hízlalt disznó banda zabáltatását.
Valaki a hosszú, lustálkodással és vodkaivászattal töltött hosszú téli hónapok után, a szikkasztó léta idején megkezdett aratáskor mondta: rohamra született nép ez...:)
Ha most bukják az olimpiát, akkor a haderő lesz a következő mutyi. Így semmi gond, a haverok el lesznek látva túlárazott rendelésekkel. Van is rá esélyük, mivel a Trump nincs megelégedve a NATO kiadásainkkal.
Erre nem is gondoltam: arra már inkább, hogy a meglévő állományt vagy inkább csak a felét-harmadát kellene igazán profi módon, a legkorszerűbb lő- és páncéltörő fegyverekkel, kommunikációs eszközökkel elsősorban városi, budapesti harcászatra kiképezni.
Én nem tudom, hogy mit lehetne ezen túl még elérni, hogy egy lerottyant oktatásügy, egészségügy stb. mellett lehet -e egy ekkora költségvetésű országnak sokkal nagyobb ambíciója. Csak a mai napon azt olvasom itt ebben a fórumban, hogy harckocsi szállító tréjlerekre, mellé harckocsikra, s "nem eltört" helikopterekre volna szükség, miközben felidézzük a régi tüzér emlékeket is. Nem sértő szándékkal írom ezt senkinek, bocsánat, épp, hogy csak idemerészkedtem erre a fórumra. Lehet, hogy amit felvetek, az katonai szemmel nézve bosszantó hülyeség, mert, hogy még egy Rákóczinak is szüksége volt annak idején nem csak portyázókra.
Pusztán, mondom, pusztán a józan paraszti eszemmel arra gondolnék, hogy egy ponton meg kellene állni az álmok hajszolásával. De addig a pontig hozzuk ki magunkból a legtöbbet, amit csak tudunk, Gepárd puskástul, mindenestül. Helikoptereket meg vegyünk inkább az Országos Mentőszolgálatnak.
Számtalanszor tapasztaltam, hogy az út mellett jobb. Az utat kijárják, kitapossák, mellette meg Hortobágyhoz hasonló ősgyep Kap Jar környékén is. Volt olyan, hogy Kincsesből kellett mennem az első rakéta osztály felderítő csoportjával Gyulafirátót környékére éjszaka olyan szituban, hogy néhány hadosztály volt a tetthelyen. Minden lőtérút tükörjég. GAZ 69 TMG-ink voltak. viszont a hó csak olyan 15-20 centis volt. Volt emlékeimben egy Akasztótól jelentősen jobbra lévő lejáró Bakonykútiba, ott ereszkedtünk le, mert az Akasztó bobpálya minőségben volt. Végig az utak mellett mentünk, a megadott időben megérkeztünk megkezdtük az ütegek indítóállásainak előkészítését. Még napkelte előtt az osztálynak utol kellett volna érnie bennünket, de ez nem sikerült, mert Pakay alezredes osztályparancsnoknak nem volt annyi esze mint Kovács hadnagynak, neki ment a tükörjégnek, az Akasztóig nem jutott el napkeltére. Mi ott Gyulafirátót környékén csak vártunk, csak vártunk, lehet, hogy éheztünk, de sohasem szomjaztunk. Estére jöttek meg, hozták a reggelit, ebédet, vacsorát egyben.
1982-ben a 2. hdm-harc-i ö.rak.o. a SZU. Állami Lőterén (Kapusztyin Jar) cirka 70-75 km-t tett meg oszlopmenetben (a sungaji vasóti átjáróban rövid kényszerpihenővel) kevesebb, mint egy óra alatt úgy, hogy az indítóállványokon éles rakéta volt, majd megállás után 30 percen belül a rakéták elemelkedtek.
Csak ócska földútnak is rossz földúton. A por miatt az ablaktörlők és a reflektorok végig működtek.
A törzsbuszokban kiszakadtak a bezárt fiókok, a tábori telefonok szarrá törtek.
Ott láttam, mit tud a KRAZ. A menet felénél lerohadt az egyik ZIL-157-es tűzoltóautó (tele vízzel), ami nélkül tilos rakétát indítani. Rövid, sikertelen javítási kísérlet után (miközben az oszlop elámokfutott mellette), a KRAZ vonórúdra fogta, majd utolérte és leelőzte az egész oszlopot az élen haladó állványokig. Ja és mindezt az út MELLETT....
Ez a gumikerekes biztosan tudott legalább 60-at terepen, saját szememmel láttam. Ezt talán érdemes lett volna akármilyen céllal felújítani. De lehet, hogy tévedek.
Mindegy melyik 10 milliós ország minisztere mondaná.
Mondhatná ?
....."..... a két balesetet szenvedett Gripent pótolta a haderő, és 2016-ban két darab AS−350B könnyűhelikopterrel bővült a helikopterképesség, amely kicsi, de fontos lépés.
Egy évvel később = Megkezdődött és előreláthatólag májusra befejeződik négy plusz egy Mi−17-es helikopter nagyjavítása is, és négy új Zlin kisgéppel is gyarapszik a légierő....."
Én erősen kétlem, hogy ez bármiféle terepen el tudna menni, ha rajta van a páncélos a tréleren... Főleg ha leesik egy kis eső, vagy hó. Építkezésen már jópárszor láttam terepes 8x8-as teherautót reménytelenül beragadni nem is mély sárba, üresen! A 8 tonnás JCB 4CX alig tudta kiszedni őket...
Az orosz sem véletlenül a MAZ-537-et választotta annak idején vontatónak.
A járműveket azért szerezték be, hogy közúti, illetve terepviszonyok közöttis képesek legyenek a Magyar Honvédség lánctalpas technikai eszközeinek szállítására.
Dögöjjek meg, ha gondoltam vóna valaha is, hogy a tankokat terepen szállítani kell.
Naprimér:: 112. sz. hk lőgyakorlat: Mozgó hk. megsemmisítése mozgásban lévő nehézgépszállíó szerelvényről, éjszaka, pásztázott lőtávolságon belül és kívül.....
Ez csak fikció, de nemrég mégis elhangzott egy román politikus szájából, hogy Budapestig jönnének.
Mivel saját erőből védtelenek vagyunk, arra azért kíváncsi lennék, mennyire igyekezne a NATO megvédeni egy ilyen támadástól Magyarországot?
Gyorsan kiderülne, kinek van több barátja?
Előbb-utóbb rávennék a románokat, hogy húzzanak el, de addig nyújtanák a tárgyalásokat, mint a rétest, hogy szívjon ez az idióta szapaccsákharcos ország?
A harckocsi szallito trelerek iszonyat fontosak. Azok adjak a pancelos erok strategiai mobilitas jelentos reszet. ( nincs mindenhol vasut, relative egyszeru blokkolni a vasuti forgalmat. Most decemberben eltem meg, hogy egy egyszeru 2. vh-s bomba kiemelese es hatastalanitasa leallitotta a vasuti forgalmat a Dunan keresztul. A masodik lehetoseg atjutni, Bajanal van, aztan nincs tobb, ha jol tudom ).
Utolsó rész a cikk alján. Döbbenetes számok. Jó az már egy külön kérdés, hogy szerintem a mostani fejekben lévő hozzáállás és az egész struktúra miatt ekkora pénzt is sikerülni lehúzni a wc-n, finoman fogalmazva is nem éppen hatékonyan elkölteni. Bár a Haverom és Rokonom Kft. tutti jól járna ha az ország nem is.
A politikai aspektusokon túl, ami ebből igazán tanulságos:
A hazai védelmi iparral komoly tervei vannak a kormányzatnak, de az nem mostanában fog feltámadni, mert a katonai és védelmi technológiai követelmények messze elhúztak az iparunk teljesítő-képessége mellett.
Ezt biztosan tudják Orbánék is, de a populista pufogtatásaik és hasonló kaliberű választóik nem akarják tudomásul venni. Nem is igazán beszélnek komoly fegyverekről, hanem valamiféle pisztolyok gyártásáról hablatyolnak. Ezen kívül felfoghatatlan számomra, hogy merészelnek hazai háttériparral támogatott korszerű hadseregről beszélni. Ez már nem nevetséges, hanem hahotázva röhejes.
Fel tudnának-e állítani, akár egy kerékpáros hadosztályt is magyar háttériparral? Még azt sem, hiszen már biciklit sem gyártunk.
Ha visszakeresel kissé a topic-on , itt kissé másként hangzott el a "mondd te mit választanál":) alternatíva: gyalogostól felfelé építkezni, modernizálás aztán jöhet a többi lépcsőfok.
Vannak /voltak errefelé aktív lövészek is:)
Ellenben ha kérdésed összefügg a mostanában ( na meg régebben is...) felröppent területvédelmi egységekkel, meg lőtér meg egyebek témával, na meg kik milyen irányt támogatnak , ez már politikai infó:)
Tólam tudják, hogy politikusainkat legfeljebb golyófogónak használnám. és orbán zíkkant vízióin már röhögni se tudok- olimpia 2024, meghatározó térségi haderő 2026, a Várba költözés, stadionok.... etc DE itt ezek az elcseszett jogvédők finoman szólva fullba tolják a hülyét....
Annak idején (1966-70) közgazdasági szakközépiskolába jártam. Ha jól emlékszem, harmadikos korunkban elvittek minket kispuskalövészetre az akkor még "virágkorát élő" Mártírok útjai minisztérium (talán a nehézipari volt ?) alagsori lőterébe. Negyedikes korunkban pedig többedmagammal az MHSz keretein belül pár hetes "honvédelmi előképzést" kaptunk, egy fiatal hadnagy volt az oktatónk. Többnyire diafilmeket mutatott nekünk - ez akkor nagy divat volt -, de voltunk éleslövészeten is egy alkalommal, ahol kezünkbe adták az AK-47-et, illetve egy maroklőfegyvert is, mindkettővel lőhettünk céltáblára. A képzés után kaptunk egy-egy szép jelvényt, "Honvédelemért" felirattal. Mindezek ellenére nem váltam "militáns alkattá" - legalábbis remélem....
Meg persze, hogy jut -e elég töltény a fegyverbe a gyakorlatokon... De erről nálam a tűzhöz (szó szerint...) közelebb lévők inkább tudnának mit mondani.
Egy olyan általános információ jelent meg itt ezen a felületen is, hogy 2016-ban megfordult hosszú évek tendenciája, 500-al több katona került állományba, mint ahány kilépett. Kérdés csak a minőség lehet.
Köszönöm a pontosítást. Úgy sejtem, a harci eszközök megvásárlását nem akarják teljes egészében megspórolni, ennek mértékére, a katonai költségvetésen belüli arányára persze leginkább a számokból lehetne következtetni. Annyi azért látszik, hogy pl. az igazán költséges légierő tekintetében leginkább a NATO-ra hagyatkoznak.
A kérdésemet azért még mindig fenntartom: vannak -e hívei a gyalogsági felszerelés fejlesztésének a Magyar Honvédségben, szemben azokkal, akik inkább a harci járműveket vagy a tüzérségi eszközöket favorizálják?
"Resistance is Futile", ez inkább hasztalan, mint értelmetlen. A TNG-ben és a Voyagerben emlékeim szerint is inkább hasztalan volt, de pihentetésül este megnézem a FC-t.:-)
A példa amelyre hivatkozol -azaz a balti országok-nem éppen az aszimmetrikus hadviselésre felkészülésnek a példája:)
Ugyanis anyagi lehetőségeik függvényében a zajlanak a gyalogsági harcjármű ( észtek, lettek), tüzérség ( litvánok), légvédelmi beszerzések ( lettek). Példa: a litvánoknál rendszerben van 4 ütegnyi PzH2000-amiről a saját tüzéreink max álmodozhatnak egyelőre.:)
És a hosszú távú tervekben-már amennyit tudni lehet így külsősként-ott a légierő modernizáció is, a litvánoknak van Spartan és AS365, nálunk meg szállítógép és helikopter tender ki tudja meddig...:)
Az aszimmetrikus hadviselésre felkészülés csak az egyik fejlesztési irány a baltiaknál.
Helikopterek, repülők... Pár éve laikusként feltettem itt a kérdést, megtisztelne valaki most is a válasszal: miért nem gondolnak a felelős politikai és katonai vezetők arra, hogy a Magyar Honvédséget a lehetőségek szerint leginkább az asszimetrikus hadviselésre lehetne felkészíteni, körülbelül úgy, ahogy az a Baltikumban is történik? A legkorszerűbb kézifegyverekre, páncéltörő eszközökre és navigációs-kommunikációs rendszerekre gondolok, még csak nem is teherautókra vagy bármilyen távolról kiszúrható eszközre.
Próbáld meg újraértelmezni az előzményekkel együtt. Lehet, hogy akkor megértesz.
Na egyszerűsítek. Tegyük fel, hogy 2026-ban lesz minden. Pénz, paripa, fegyver.
De honnan lesz elegendő légvédelmi, tüzér, helikopter- stb. szaktiszt és -thts., nem beszélve a kiszolgáló technikai (uram bocsá' ipari) szakembergárda? Az sincs már, aki kinevelje őket.
Mi vagyunk a Magyarok. Kapcsolják ki a pajzsukat és állítsák le a hajtóművet. Biológiai és technológiai sajátosságaikat a miénkhez adjuk. Kultúrájukat a sajátunk szolgálatába állítjuk. Minden ellenállás hasztalan. Asszimiláljuk magukat
A Zrínyi 2026 nevet viselő fejlesztési program kiemelt része a repülő és helikopterképesség modernizációja. Emellett a honvédelmi programban mindenki számára lehetővé teszik, hogy aki akar részt vehessen a haza védelmében.
Eltekintve a a legfrissebb GDP novekedesi szamot, mar a kiindulo helyzetrol is hamisat allit a miniszter ur. Hatarozottan erosebb volt gazdasagilag Magyarorszag pl. 1998 es 2002 kozott is. Tehat hazugsag az az allitas is, hogy 25 eve nem volt ilyen jo gazdasagi alap a hadseregfejleszteshez.
Kovetkezo allitas, modernizalni a repulo es helicopter eroket. Es a szarazfoldiek mit csinaljanak? Osszak be az elettartamot az 50 eves gepkarabelyaikon, hogy kibirjanak meg 20 evet?
Vagy tenyleg a vivasban van a jovo, mert lofegyverre mar nem fog jutni?
magyar emberként, Magyarországon élek....s érdekel, foglalkoztatnak dolgok....S vannak olyan dolgok, melyekről van véleményem is...(nem állítom hogy minden esetben helyénvaló, követendő!!!)S vannak miket nem igazán értek-érdeklődésem ellenére......Szóval tán ezért.....megnyugtat a válaszom? Elfogadhatónak tartod?
véleményem változatlan...a honvédséget túlsztárolja a politika.....
Veszprémből jártam Várpalotára több mint egy évig, nagyon utáltam. A határon, a Hortobágyon napi 10-12 óra a hivatalos munkaidő. Plusz napi 2-3 óra mire kijutsz, meg bejössz. Ha végre hazajutsz, és ingázó vagy, napi legalább 13 órát, vagy többet vagy távol a családtól. Az állomány hány százaléka lehet ilyen ingázó?
Amúgy azért ekézzünk itt az MH hülyeségeit, de azért vannak pozitícv dolgok is, pl. KMZ, stb. Szóval azért van amiben történt némi előrelépés, meg azért mindenhol vannak nagyon normális emberek is, nem lehet általánosítani. VAgy lehet, csak nem érdemes.
nem voltam....én sorkatona voltam még..anno. s elég is volt belőle...most meg bohóckodás az egész..meg fontoskodás...tudod? valamelyik kisgazda félhülye mondta akkor mikor ők voltak a felcsuti partnerei..."egy magyar katona egy szál karddal többet ér.......mint bármely nato baka teljes fegyverzetben.... " nevetséges.....
Részben megváltoztatta a tévészékház 2006-os ostroma miatt megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében hozott első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa.
A jogerős ítélet szerint a másod rendű vádlott, Gergényi Péter volt budapesti rendőr főkapítány 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, a negyed rendű vádlottnak pedig ki kell fizetnie a 150 ezer forintos bűnügyi költséget.
Jogerősen megrovást kapott a negyed rendű vádlott, a tévészékház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka. Az első rendű vádlott, Bene lászló volt országos főkapítány, valamint a többi vádlott felmentő ítéletét a táblabíróság helyben hagyta.
Bene László volt országos rendőrkapitány, elsőrendű vádlott (b), Gergényi Péter volt budapesti főkapitány, másodrendű vádlott (k) és Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) egykori parancsnoka, harmadrendű vádlott (j) a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt rendőri vezetők tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán 2016. november 7-én.
A Magyar Televízió székházának 2006 szeptemberi ostroma miatt az ügyészség három tábornok és 11 tiszt ellen emelt vádat. Elöljárói intézkedés elmulasztása és parancs iránti engedetlenség miatt kellett bíróság elé állniuk.
A vád szerint az intézmény védelmére a rendőri vezetők egy Baranya megyéből kiképzésre Budapestre vezényelt, tapasztalatlan, hiányos felszereltségű egységet rendeltek ki. A rögtönzött kitörési és tömegoszlatási kísérletek kudarcba fulladtak és a tüntetők végül elfoglalták az épületet.
Az ostrom közben 113 rendőr sérült meg, az ezután következő napok tüntetésein pedig további száz. Az ügyészség szerint a súlyos következményeket az akkori rendőri vezetők mulasztásai okozták.
A Fővárosi Törvényszék 2015 októberében elöljárói intézkedés elmulasztása miatt első fokon megrovásban részesítette Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitányt.
Parancs iránti engedetlenség miatt pedig megrovást kapott a székház védelmére kirendelt rendőri egység parancsnoka.
További tizenkét vádlott, köztük Bene László volt országos főkapitány esetében viszont a bíróság megszüntette az eljárást.
A regnáló honvédelmi miniszter egy hétvégére össze tudna toborozni 600 fő olyan önkéntest, aki most nincs benne valamelyik listájában, valahová az országba ?
Ha csak nem kölcsönkérné ezt a 600 főt a militáns csoportoktól?
Lázár János bejelentése szerint a kormány a rendőrség után a honvédséget is megerősíti: a cél az, hogy a Magyar Honvédség kapacitása, ereje nőjön. Ez nem csak NATO-elvárás, de a magyar gazdasági helyzet is lehetőséget ad rá.
Ennek érdekében létszám-, bér- és eszközfejlesztésre fog sor kerülni. Nemrégiben hadseregfejlesztési tervet is készített a honvédelmi tárca tette hozzá a miniszter.
A honvédség-újjáépítési programnak a miniszter szerint a magyarországi kézifegyver-gyártás lehet az egyik nyertese: mint kifejtette, már ma is vannak olyan Magyarországon előállított kézi fegyverek, amelyek honvédségi kipróbálása folyamatban van.
Kijelentette: jelenleg a katonai kultúrát kell megmenteni Magyarországon.
Szőlőszomszédom panaszkodott, hogy nyoma veszett a motoros sisakjának némi befolyásoltság következtében. Nem gond, neki adtam a fiam egy régebbi hoki sisakját. Évekig járt vele gond nélkül. Új kmb-s lett a régi helyett. Sajnos, hoki buzi, egyből kiszúrta a sast a sisakon, és szólt, hogy Jani bácsi, ha még egyszer meglátom ebben a sisakban, megbüntetem. Nem csak a TEK-et kell fikázni, amikor a seregben rambóéknál divat lett a védő szemüveg, azok is márkás síszemüvegek voltak, ott virítottak a nevek a gumi szalagon.
- közben 555 esetben fotózzák le őket gyorshajtásért,
- a bírságokat nem a cég fizeti hanem az elkövető,
akkor a kérdező újságíró - ezzel a válasszal - elmehet a búsba, ebből még egy fél flekk írás se jön össze.
Valószínűleg azért kezdte ez a Lencsés gyerek köszörülni a nyelvét oldalakon át a magyar rendőrségen, mert egy megyei kapitányság kivételével, a többiek elhajtották a búsba.
Ex kollégám monológja a nyolcvanas - kilencvenes évekből:
Tulajdonképpen én nagyon jól keresek. Van X forint fizetésem amit kézhez kapok, és ehhez még hozzáadom a havi három gyorshajtásom, négy záróvonal átlépésem elintézett és be nem fizetett összegét, tényleg jól keresek. :-)
Nem adja ki az ORFK a gyorshajtáson kapott rendőrségi járművek számát. A terrorelhárítók az átlagautósnál többször szegik meg a KRESZ-t.
HIRDETÉS
7484 darab ennyi járművet használ jelenleg országosan a rendőrség. Elsőre talán meglepő, de ennek csak kisebb része, 3455 darab=46%, az úgynevezett rendőrautó, vagyis a kék-fehér fényezésű, fix villogóval szerelt kocsi (ezt hívja a rendőrnyelv rendőri jelzettel ellátott gépjárműnek).
A rendőrség ezen felül 4029 darab egyéb, abszolút civil külsejű kocsit is használ: az országos és helyi vezetők szolgálati autójaként, helyszínelő vagy sima ügyintéző kocsiként, vagy éppen az út szélére leállítva traffipaxszal az anyósülésén.
A leginkább a védett közjogi méltóságok fuvarozásáról ismert Köztársasági Őrezred állományába 185 járműtartozik.
Emellett lízingelt autókat is használnak, de arra is volt példa tavaly, a soros magyar EU-elnökség idején, hogy a Külügyminisztérium terhére újabb bérelt kocsikkal fuvarozták a politikusokat.
Ez 2011-ben újabb 210 jármű időszakos üzemeltetését jelentette.
Ennél kevesebb autót használ a részben az őrezred bizonyos hatásköreit átvevő, 2010 szeptemberében alakult Terrorelhárítási Központ (TEK). A más feladatok mellett a miniszterelnök és az államfő védelmét ellátó szervezet birtokában 216 jármű van.
Civil külsejű, rendőrségi vezetők által használt járműveket is lefotózhat az automata -
A fenti több ezer járművel kapcsolatban amelyek egy részét a vezetők munkaidőn kívül, magáncélra is használhatják kíváncsiak voltunk, mennyiszer akadtak fenn gyorshajtással traffipaxon az elmúlt három évben.
Mennyi bírságot fizettek összesen a sebességtúllépésért, mennyi volt rájuk a legnagyobb kiszabott bírság (valamint a legnagyobb sebességtúllépés), és persze arra is, hogy a gyorshajtó sofőr, avagy az üzembentartó egyenlíti ki a számlát (vö. objektív felelősség).
Természetesen a megkülönböztető jelzést nem használó járművekkel kapcsolatban érdeklődtünk, hiszen a villogós haladásra a KRESZ más szabályokat rögzít.
ORFK: Nincs statisztika
Hetekkel ezelőtti első megkeresésünkre az ORFK csak részben válaszolt.
A gyorshajtó rendőrök számára, a bírságok összegére és maximumára vonatkozóan közölték, hogy országos statisztikai kimutatás, nyilvántartás hiányában nem áll módunkban válaszolni.
Elárulták viszont, hogy a megkülönböztető jelzést nem használó, de gyorshajtó rendőrök esetében nem az ORFK, vagy éppen a megyei rendőrkapitányságok viselik az anyagi következményeket, hanem a sofőrök.
A járművek menetlevéllel rendelkeznek, ez alapján beazonosítható a vétkes személye.
Nem tudni, mennyi rendőrségi járművet állítottak meg kollégáik egy róluk készült fotó után -
Mivel érdemi kérdéseink megválaszolatlanok maradtak és mivel az ORFK szerint nincs országos statisztika, jelentősen szűkítettük az adatkérést.
Immár csak négy, találomra kiválasztott megye és a főváros rendőreinek gyorshajtási adatait kértük be, a kérést az ORFK sajtóosztálya mellett közvetlenül elküldtük írásban a megyei kapitányságok szóvivőinek is, a BRFK esetében a sajtóosztályának.
Megyei rendőrkapitányságok: Van statisztika
Az egyik megyei szóvivő el is küldte részünkre e-mailben a táblázatba rendezett adatokat, amelyből kiderül minden, amit kértünk. Éves bontásban szerepel benne az összes rendőrségi járművel történt gyorshajtás száma, külön bontva, hogy ebből mennyi volt a rendőri jelzettel ellátott és a civil külsejű hatósági jármű, mekkora volt évente a legnagyobb bírság, amit a munkatársaik kifizettek, és az is, hogy milyen sebességkorlátozásnál pontosan mennyivel hajtott a szabályszegő rendőr.
Az egyik legnagyobb hazai megyéről van szó, amely gyorsan és minden kért részletre kiterjedően válaszolt a kérdéseinkre. Közben kapcsolatban voltunk más megyei szóvivőkkel is, egyikük írásban közölte, hogy nem ők, hanem az ORFK küldi majd meg az adatokat. Egy másik megye szóvivője ugyanezt erősítette meg telefonon, összeszedik a rájuk vonatkozó adatokat, de azokat az országos központ küldi.
Erre rímel az a telefonhívás is, amit az adatokat e-mailben már elküldő szóvivőtől kaptunk levele után pár nappal. Ő megkért, hogy ne használjuk a számokat, az általuk összerendezett információkat is az ORFK küldi a többi megyéével együtt.
Kérésének eleget teszünk, ezért nem közöljük az egyébként érdekes számokat.
ORFK/II.: Nincs statisztika
Másfél héttel a már megkapott megyei adatok után érkezett az ORFK sajtóosztályának meglepő válasza. Ebben megismétlik, hogy nincs országos statisztika a megkeresésében megjelölt csoportosításban (már nem kértünk országos számokat), leírják, hogy az alapfeladataiktól eltérő többletmunka lenne a megkülönböztető jelzés nélküli rendőrségi autók gyorshajtásainak kigyűjtése (kéréseink nem csak ezekre vonatkoztak).
Alapvetően azt hangsúlyozzák, hogy nem kötelesek korábban nem kezelt adatállományokat előállítani.
Menetlevél tartozik a kocsikhoz, így beazonosítható, hogy ki vezet a megengedettnél gyorsabban - Képünk illusztráció Az Ön által kért nyilvántartás aránytalan munkaráfordítással állítható elő, ebből adódóan a kérdéseire nem áll módunkban válaszolni zárják a néhány mondatos magyarázatot.
Majtényi: Ki kell adni az adatokat
A volt adatvédelmi biztos, Majtényi László szerint van részigazság az ORFK érvelésében. Eszerint van olyan elv, hogy ha nem állnak rendelkezésre a kért adatok, akkor aránytalan munkaráfordítással nem kényszeríthető ennek előállítására egy hivatal.
Most viszont lebuktak. Hiszen az, hogy egy megye elküldte a válaszokat, más meg azt közölte, hogy elkészülnek, azt mutatja, hogy ezek a számok vagy rendelkezésre állnak, vagy könnyen előállíthatóak. Vagyis ezeket az adatokat a joggyakorlatnak megfelelően ki kell adni közölte a volt adatvédelmi biztos a Vezess.hu-val.
Köztársasági Őrezred: Évente átlagosan 22 bírság
Az ORFK-val ellentétben az őrezred és a terrorelhárítók nem titkolják, hogy mennyi autójukat mérte be traffipax az elmúlt években. Sőt, előbbi még azt is közölte, hogy a birtokában lévő 185 jármű a kért időszakban mennyi kilométert tett meg.
Eszerint 2009-ben 2,62 millió kilométert, 2010-ben 2,83 milliót, míg 2011-ben 2,38 milliót futott összesen a járműpark. Ha összeadjuk ezeket, elosztjuk hárommal, majd 185-tel, akkor 14,1 ezer kilométeres átlag jön ki egy jármű éves futásteljesítményére, ami ma Magyarországon átlagosnak mondható.
A fenti kilométer-adatok csak a 185 autóra vonatkoznak, a gyorshajtási számokban viszont benne vannak a már említett bérelt és lízingelt járművek is (plusz 210 autó). Eszerint 2009-ben 10, 2010-ben 31, míg tavaly 25 alkalommal bírságolták meg gyorshajtás miatt valamelyik általuk használt autó sofőrjét.
Gálik Viktória, az őrezred szóvivője szerint az elmúlt évek egy részében kimutatásaik a kiszabott összeget, míg a jogszabály-módosítások miatt más időszakban a sebességtúllépést rögzítették, ezért nem tudják közölni a sebességtúllépések és a bírságok házon belüli rekordereit.
Terrorelhárítási Központ:Sok a gyorshajtó
Hasonlóan az Őrezredhez, a TEK száguldozói is maguk állják a cechet, sőt Hajdú János főigazgató a vétkesekkel szemben fegyelmi eljárást is kezdeményez. Úgy tűnik, egyelőre nincs túl nagy foganatja a szigorúságnak.
A 2010 szeptember 1-je óta működő szervezet eddigi csaknem másfél éve alatt 38 esetben szabott ki a 216 autóból álló flotta valamelyikére közigazgatási bírságot a rendőrség sebességtúllépés miatt. Ha ezt kerekítjük egy esztendőre, akkor nagyjából 26 büntetés jön ki a 216 autóra.
A TEK-ben egyébként 28 vezetőnek van lehetősége munkaidőn túl szolgálati kocsit magáncélra használni, térítés ellenében, kilométer-korlátozással.
Ki szegi meg többször a KRESZ-t?
Nehéz helyzetben vagyunk, amennyiben arra a kérdésre szeretnénk precíz, számokkal alátámasztott választ kapni, hogy ma Magyarországon a fenti hatóságok járműveit vezetők, avagy a hazai átlag személyautós szegi-e meg többször a gyorshajtásra vonatkozó szabályokat.
Ugyanis nincsenek letisztázott számok, amelyekből következtetni lehetne.
Egyrészt az ORFK közlése szerint TrafficPoint rendszerük évente több mint 600 ezer gyorshajtást tartalmaz, csakhogy ebben benne vannak a külföldi száguldóktól a kamionosokig sokan. Ha viszont megnézzük a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos kimutatását (itt olvashatóak az adatok a 87-ik fejezetben), akkor feltűnően alacsony számokat találunk.
2007-ben 21 199 járművezetőt bírságolt meg gyorshajtás miatt a rendőrség, 2008-ban viszont már csak 8245-öt, 2009-ben mindösszesen 2656-ot, míg 2010-re ez a szám csupán 1545.
Az adatok ilyen mértékű változása mögött az áll, hogy a gyorshajtást kivették a szabálysértési eljárás alól az objektív felelősség 2008-as bevezetésekor, amitől kezdve ez már szabályszegésnek minősül.
Ám még a korábbi, huszonezres szám is eltörpül a TrafficPoint 600 ezres adatához képest. Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy a megbüntetett sofőrök száma nem mutatja azt, hogy egy részüket akár többször is nyakon csíphették sebességtúllépésért egy évben, de ha mindannyiuk mellé oda is teszünk egy ötös szorzót (ami nyilvánvaló túlzás lenne), akkor sem áll össze a kép.
Tehát nem tudjuk, hogy a mintegy hárommillió forgalomban lévő hazai személyautóból pontosan mennyit mérnek be gyorshajtással egy évben, mint ahogy nincsenek adataink a száguldozó rendőrökről sem.
A Köztársasági Őrezrednél 2011-et megnézve a 395 autóra (185+210) 25 gyorshajtás jut, azaz nagyjából 16 járműre egy, a Terrorelhárítási Központnál pedig a 216 autóra egy évben 26, azaz durván nyolc kocsira egy gyorshajtás.
Megkockáztatható a kijelentés: ez rosszabb arány, mint az átlagautósok esetében.
Nos, most hogy újra indult a donecki buli:(, még érdekesebb lesz a helyzet a szomszédban. Ugyanis figyelembe véve a megváltozott hangnemet az amcsi-orosz kapcsolatokban, talán:) ez az utolsó esélye az ukrán vezetésnek hogy önállóan:) visszafoglalja a területeknek egy részét, mielőtt egy feje fölötti kiegyezés :) kihúzza alóluk a szőnyeget-azaz az eddigi segélyezést.
A magyar mozgástér erősen behatárolt, szvsz maradni fog az ukránoknak eddig felajánlott támogatás: kibervédelem fejlesztése, aknamentesítési kiképzés, tanfolyamok, sebesültek fogadása és rehabilitációja, mást nemigen látok lehetségesnek- innen így kút mélyéről . Meg persze megszavazni a következő oroszellenes szankció adagot:), illetve szemet húnyni afelett az apró :) tény fölött hogy az ukrán állam már adóztatta a Kárpátaljára küldött magyar segélyeket, minden Ft jól jön ilyenkor alapon:).
a kollega beírása korrekt volt, a foglalkoztatási adataink a nyugati országokhoz képest alacsony (de az is igaz, amit te beírtál - mindkettőtöknek igaza van, mert növekszik).
A KSH adatainak a foglalkoztatásnál az a problémája, hogy a nem több éve kint dolgozó magyar (tehát aki ingázik, vagy aki csak kevesebb, mint egy éve van kint), aki kint kapott munkát, az is beleszámítódik a munkát kapottak közé. (ez nincs kifejtve a cikkben, de van rá utalás és adat)
A másik, hogy foglalkoztatottnak számít az, aki csak egy órát is dolgozik (azt hiszem hetente, de lehet h évente). Pár hónapja néztem meg az adatokat, és akkor emlékeim szerint, a 40 év felettieknél nőtt számottevően a foglalkoztatottak száma. Nem tudom miért, de a családban a példa, hogy a rokkantnyugdíjasokat nagyon keményen munkára alkalmassá változtatták, így keresniük kellett részmunkát.
A másik, hogy a piaci cégek által alkalmazottak száma (nem állami alkalmazottak) minimálisan nő már egy ideje. A növekedés inkább az állami alk körében volt.
A hazai növekedésnél én inkább számolnám a GDP 5-7% között mozgó EU pénzeket, mint az általad megnevezett volt pénzügy miniszter akcióit (magánnyugdíjpénztár államosítása). De ez itt off, ne menjünk bele. Nincs időm sem adatokat újra előszednem...
A 800 ezer szerintem túllőtt, sokkal kevesebb lehet a tartalék, egyik nap számoltam, de annyira más irányba ment a beszélgetés, hogy kihagytam. Egyébként is nehéz időt szakítanom rá...
Szerintem a mai "életpályamodellel" ennek az esélye a nullához közelít. Különösen ilyen szolgálatvezénylési renddel, ami most a déli határ védelme miatt szükségessé vált.
Azok akik léptek megkeresték a pénzt amit akartak a külszolgálatokon és ha szerencséjük volt a családjuk nem ment rá.
Nem futnának neki még egyszer, ahhoz túl jól ismerik az MH-t.
Itt a statisztikák alapján kirajzolódó 800 ezer körüli maradékból lehet gazdálkodni.
Akik ebből minimálfeltételekkel behúzhatók, betolhatók, be kell őket húzni, tolni. Esetleg okos törvényi feltételekkel óvatosan kényszeríteni.
Ha a linket megnyitottad volna, akkor láthattad volna, hogy a közfoglalkoztatottakat a munkanélküliek mellett önálló kategóriaként jelenítik meg a statisztikában.
Speciel a rendőrségen is dolgoznak közfoglalkoztatottak, és előttük is nyitott lenne a hivatásos pálya. Aki akart, az már jelentkezett rendőrnek vagy katonának, aki meg nem, az vagy nem akart, vagy nem alkalmas. Az elmúlt években, évtizedekben a rendőri pályára a meghirdetett szakközépiskolai vagy rövidített szaktanfolyami helyekre a betölthető létszám többszöröse jelentkezett, eljutottunk oda, - amit írtál is - hogy elfogytak a jelentkezők. Innen kezdve, elsősorban a frissen érettségizők jelentenek majd potenciális tartalékot, ott is inkább majd a "maradék".
Akkor érdemes lenne az őt vizsgára kötelezőket is oktatnia az FBŐ Működési és Szolgálati Szabályzatából:
A szakmai vizsga egyes részei alóli felmentés feltételei
76. § (1) A vizsgabizottság kérelemre valamennyi vizsga letétele alól felmentést ad, ha a jelölt hitelesen igazolja, hogy más szolgálati helyen fegyveres biztonsági őri szolgálatot látott el, a rendelet szerinti vizsgákat eredményesen letette, és korábbi fegyveres biztonsági őri munkaviszonya nem egészségügyi alkalmatlanság miatt szűnt meg.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon túl:
a) az elméleti vizsga jogi ismereti része alól, ha a jelölt hitelesen igazolja, hogy
egyetem állam- és jogtudományi karán, államigazgatási, rendőrtiszti vagy katonai főiskolán szerzett diplomát, rendőr vagy határrendész szakközépiskolában bizonyítványt,
érvényes személy- és vagyonőri engedéllyel vagy az ehhez szükséges képesítéssel rendelkezik;
Nem a "még meglévő szabad vegyértékű munkaerő"-ről van szó. Nem is az "elméletben aktívakról". Arról, hogy a máshol a munkavállalók gerincét adó réteg konkrétan nem tud elhelyezkedni.
Arról van szó, hogy konkrétan a pofádba hazudnak, te pedig beszopod.
Millió körüli jobb sorsra érdemes fiatal/középkorú szerepel "eltartottként" a statisztikában. Nem kellenek a kutyának sem, hála a "szakképzési és egyéb oktatási" rendszernek, ami nem csak tanulásra, hanem bármilyen rendszeres munkára alkalmatlannak "képezte" őket. Ezek az emberek soha sehol, semmilyen "statisztikába" nincsenek beszámítva.
A képzett, teljesítőképes emberszabásúak pedig a "kapcsolatokon" szocializálódott, de igen nagy hatalmú személyzetis rétegen akadnak fenn.
Még mindig a legfeljebb 25 éves, és legalább 15 év szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalókra van túlkereslet.
(Tisztelet a kivételnek, mert van olyan termelő cég amelyik vért izzad a létszám feltöltéséért.)
Ami a katonai/rendészeti vonalat illeti.
Vidáman vizslattam a "toborzások" eredményeit. Minden "felvételi feltétel" arra ösztönzi a neadjisten jelentkezőket, hogy meneküljenek minél messzebbre, és visítva röhögjék ki az esetlegesen felvetteket.
Utolsó mondatoddal TELJES MÉRTÉKBEN egyetértek.....Gyökeres átalakítás kéne...Teljes, totális ésszerűsítés..... akkor tán kevesebb lenne a farokveregető papírhuszár is...meg kibaxnák a vérbe 8-10 éve lejárt műszakival a laktanyák hátsó udvarán "hadrendben" tartott ilyen-olyan xar teherautókat is :-) meg a rokonokat... melyek/kik semmi másra nem jók, csak arra hogy lehúzzák a költségvetést....Nincs senki aki ezt látná???? Ha van miért nem tesz ellene...? Ha nincs...(az nagy baj..) Miért nincs??? ha van..és látja..szégyellje magát!!
Igen, ez így is van. Ami miatt számomra érdekes ez a cikk az hogy meglehetősen jól mutatja hova vezet egy sor hibás politikai döntés ( nem bűn, hiba :)), amelyeket a precedensek teljes figyelembe vétele nélkül hoztak meg. Szvsz annak ami zajlik semmi köze már a GWOT stratégiához ( sőt, gyakran a helyi harcászati körülményekhez sem...), nemzetközi joghoz még annyi sem, egyszerűen egy bosszúhadjárat- minél tovább és alaposabban megfizettetni az ellennel a 2001-ben történteket.
A technikai vonatkozása viszont szerintem eléggé vészjósló: egy szakosodott csapásmérő erő létrehozása, de a szakosodás egyik alapfeltétele hogy az ellennek nem csak a rádiótechnikai ellentevékenysége 0, nincs meg az alap légvédelme sem, így meg lehet tenni hogy egy 6-9 milla USD -be kerülő drón nagy agy közepes magasságban 24 órát tartózkodjon egy célterület felett. Hasonló sztori a COIN gépeké, meg lehet tenni pár olyan dolgot ami egy alapfokú csapatlégvédelemmel szemben öngyilkosság. De ami nincs az nincs.
Ami viszont nyugtalanító az hogy kezd beszívárogni ez a koncepció az európai katonai gondolkodásba is.
Na megpróbálok veled értelmes társalgást folytatni hátha vevő vagy rá.
Nyilván nem, másra is lehetne költeni csak az nem témája a topicban. Lásd topic leírás.
Mivel bizonyára régen olvasója vagy a topicnak, mi előtt bölcsességeddel megtiszteltél minket és billentyűt ragadtál, nyomon követted ki mit gondol. Én többek között azt, többször is leírtam, hogy a honvédségben ebben a formájában belerakott pénz minden egyes forint olyan mintha a wc-be húznánk le. Teljes rendszer szintű átalakításra lenne szükség ahhoz, hogy legyen értelme a kiadásoknak.
ebben az országban tényleg csak a sündörségre, meg a paírhadseregre kéne az olimpián megspórolt pénz?? (rendőrkutya kivétel!!!!)ne bohóckodjatok máááár!!! Vagy ennyire beszűkültetek? aktív korotokban :-)
Mi ebben a hihetetlen? Jó persze valóban hihetetlen a sok magyar abszurd mellett, de ez ma a realitás a valóság. Ebben is olyanok a magyar hétköznapok mintha egy Fellini filmmel kevert Kafka regényben.
Egy hasonló esetet meséltem egy német ex katonának. Nem értette meg. És nem nyelvi problémák voltak. Egy normális világból jött embernek ez az egész felfoghatatlan.
miután negyvenöt évesen elmentek nyugdíjba...igaz? mert kurvára elfáradtak a laktanyabéli farokverésben.....Sokkal jobban mint egy esztergályos, aki drehálhat 65 éves koráig..... :-) s még felmarkolják a vastag nyugdíjat is...ugye hogy ingyenélők?? Bocs....évente lőnek tizet, meg van három nap gyakorlat.. nagyon fársztó ám!!! s ha talál megfelelő popsit, akivel kedves lehet - aktív idejében elmehet határon túlra is HONvédnak.... ne cifrázzad....a rendszer kegyeltjei.....
Két napja beszéltem egy kollégával akivel anno együtt húztunk csizmát.
Az ORFK-ról ment nyugdíjba, nyomozó volt, a szakvonalának második embere, alezredes.
A nyugdíj után dolgozott a szakmájában, de a Budacash csődje miatt a cég bedőlt, és ő is utcára került. Egy ideig nem dolgozott, aztán a lakhelyéhez közeli honvédségi objektum FBŐ-t keresett és felvették.
Röhögve mesélte, hogy hosszú OKJ-s képzésen kellett részt vennie, és ott még a jogi tárgyakból is vizsgáznia kellet annak ellenére, hogy az indexével és a diplomájával bizonyította, hogy államvizsgázott belőlük. Azt mondja, hogy a harmadik képzési nap után, már ő tartott előadásokat a tanfolyami társainak.
Eldicsekedett azzal is, hogy műveleti tartalékos lett, és így a megtisztelő szakaszvezetői rendfokozatot nyerte el, annak ellenére, hogy már sorkatonaként is tartalékos tisztit végzett a honvédségnél.
Van egy olyan érzésem, hogy vakvágányra futott a beszélgetés. Azt latolgatjuk, hogy lehetne 20 ezer vadidegen idegent bepalizni és önkényes tartalékos területvédelmi szolgálatra bírni, majd azoknak milyen módon lehetne valami minimális katonai képzést adni. Csak Szekeres ciklusa alatt 12 ezer katona hagyta el a haderőt. Arra nem gondol senki, hogy esetleg őket kellene megnyerni? A képzésük is egyszerűbb lenne.
Két megjegyzés, a mondhatni szokásosan bunkó, beszólásod kapcsán:
1. 2013-as adatokkal érvelni a ksh 2016 -os és az eustat 2015 augusztusi adatai kapcsán/ellen inkább szánalmas, mint vicces.
2. Feltéve, de nem megengedve, hogy a vg cikkben foglaltak (két példányban idecitálva) igazak és a "reménytelenek" valamint az "önértékelésük alapján magukat munkanélkülinek tartók" száma nem jelenik meg a ksh adatsoraiban (megjelenik, mert vg cikk pont a ksh-ra hivatkozik), akkor ez a megfogalmazott állításomat az MH feltöltésére, a számbavehető emberi erőforrás tartalékok okán, erősíti és nem cáfolja, vagy gyengíti.
Érdekes szempontok, de nem ezért gondoltam ide tenni a nobel háborúdíjas maki halállistáit, hanem a kongresszus, ENSZ-t, Nato-t sunyin megkerülő, hadüzenet nélküli háborùi és tömegmészárlásai okán.
Mindez, megfejelve az ENSZ tagállamaia elleni agressziók sorával, jobb helyeken, elég lenne pártucatnyi hágai perhez is, drónpilótáktól a politikai döntéshozókig.
A technikai vonatkozásai még érdekesebbek, mert azt az eltolódást mutatják nagyon élesen, ami a hagyományos csapásmérő erőkön belül a távvezérelt, autonóm működésű rendszerek felé történt.
Ez olyan országok ellen, ahol fejlett rádiotechnikai ellentevékenység várható, teljes zsákutca is lehet, mint azt az irániak usa drónok elleni sikeres akciói is bemutatták.
Számomra ezért a két főbb gondolatsor miat volt érdekes ez a cikk.
Talán-talán van Magyarországon most kb. 10.000 ilyen szabad vegyértékű ember.
Szerintem nincs, de tegyük fel.
Szerintem olyan kb. 6000 ilyen szabad ember lehet.
Nos ezt a kb. 6000 értelmes, alkalmas embert akarja felvenni a :
- rendőrség kb. 3000 főt,
- büntetésvégrehajtás kb. 3000 főt,
- hadsereg, kb. 5000 főt,
- kamionos vállalkozások b. 5000 főt,
- busz cégek, kb. 1500-2000 főt,
- vasút kb. 2000-3000 főt,
- gépipari cégek, kb. 6000 főt,
- Logisztikai központok kb. 3000 főt,
- szolgáltatások kb. 2000 főt,
- kereskedelem kb. 6000 főt
- és még sokan mások.
Ez eddig (csak így fejből) kb. 38.000 fő kereslet a talán meglévő (?) kb. 5000-6000 főre.
Ez a 10 alágazat, (meg a többi most nem említett) ugyanarra a kb. 6000 szabad emberre hajt.
Direkt olyan munkákat soroltam ahová nem kell diploma.
Csak egy érettségi (néha az sem) + valamilyen tanfolyamot, hosszabbat-rövidebbet kel elvégezni.
Minden meglévő szabad vegyértékű munkaképes főre 6,3 "jó" munkahely jut.
Egyelőre a kamionos ígér (valóban annyi) 450.000 Ft.- netto havi bért, mint legmagasabb kezdő fizetést. Ez valóban annyi, de ezért nagyon kemény munkát vár el, pályakezdőtől is. Három hét folyamatos munka külföldön, utána egy hét itthon.
A Magyar Honvédség ajánlata hol van ebben az általam felsorolt 10 alágazatban?
Mi van ha a potenciális jelöltnek mi ugyanazt tudjuk ígérni mint a kamionos cég? Három hét a kerítés mellett és egy hét otthon, de csak havi 150-200 nettóért?
Lényeges e, és ha igen mennyire lényeges, hogy egy Rétalapi fiatalember három hétig a családjától átlag 15000 km-re van a kamionparkolókban, mielőtt hazamehetne, vagy csak 300 km-re van a szerb határon mielőtt hazamehetne?
Ezért mondom azt, hogy a Magyar Honvédség munkaerő felvételi gondjait nem szabad vélelmekre alapozni, hanem ha tetszik az ivó/beszélgető cimboráknak, ha nem, bizony demográfiai, munkaerő piaci okfejtésekbe is bele kell menned.
Azon a szinten, hogy ők (beszélgető társaid) is megértsék.
Ilyen állítást a ksh-ról eddig a legelfogultabb ellenzéki hordószónokok sem engedtek meg maguknak, nem is szólva azokról a statisztikusokról, akik az eu. adatszolgáltatást intézik a terror európai fővárosában.
Már a 2014-es adatok szerint is a második legnagyobb növekedést sikerült elérnünk a foglalkoztatottak arányában, szerencsére azóta se lassultunk be.
van kb. 4% közmunkás és 4% munkanélküli (kb 800 ezer ember) ami még tartalékot jelenthet, de ezek a trizs álltal meglehetősen leértékelt szintű emberi erőforrás alsó szegmenseit jelentik. Ebből év/év 20 ezret verbuválni nem lehetetlen, nem is művészet, hanem akarat és politikai döntés kérdése.
Félreértés ne essék, a hadseregnek mindig is volt oktató, nevelő funkciója, ha pedig emberre van szükség a gátra, akkor ez (is) fokozottan előtérbe kell kerüljön.
Iránymutatóbb a gazdaságilag aktív korúak foglalkoztatottsági aránya, ami nálunk szánalmasan alacsony.
---------------------
Ez, nekem, itt, ezen a topikon indiferens.
Lehet érdekes egy munkaerő piaci topikban, de itt mindegy.
Itt teljesen mindegy, hogy a gazdaságilag - elméletben - aktívak foglalkoztatási aránya milyen, ha a még meglévő szabad vegyértékű munkaerő 1%-a, vagy kevesebb mint 1%-a alkalmas katonának.
Nem bonyolult katonai feladatra hanem kerítésőrnek.
------------------------
más
OFF
Havonta 2-5 alkalommal vizsgáztatok.
Egy-egy alkalommal 15-30 főt.
Nem, már nem kollokváltatok vagy 8 éve,már nem szigorlatoztatok.
Napi tapasztalatból írom, hogy az elém kerülők a mai magyar még szabadvegyértékű munkaerő felső harmadából valók.
Nem érik el a valamikori szakmunkásképzés kettes szintjét.
S ők a jobbak.
Néha belegondolok, hogy ha ezeknek az embereknek sikeres vizsgáik után (kb. 99% sikeres) nem 10-15 milliós gépeket adnánk a kezükbe, hanem 1-1 AMD-t,nyugodt lenék e ?
Nem.
Nagyon nem.
Önveszélyesek.
Közveszélyesek.
Tudatlanok.
A legegyszerűbb biztonsági szabályokat is csak sokszori ismétléssel, napi ellenőrzéssel, szoros felügyelet mellett lennének képesek betartani.
Háát, ami kimaradt de ott a pakliban: az időnként többé-kevésbé kísérletek az ellen vezérkarának likvidálására egyúttal váratlan előléptetési lehetőséget jelentenek a második-harmadik vonal kádereinek. Ráadásként erősen decentralizált ellenről van szó:)
Ha már amcsik...:)
Ha anno 1780 -ban Őfelségének III-ik Gyuri királynak lett volna légiereje és hasonló politikát folytat, a Kontinentális Hadsereg vezérkara mellett még 13 milícia +helyi partizán csapatok kerültek volna a célpont listára:), egy meglehetősen kiterjedt hadszíntéren.
Következmény : attól hogy sikerül kiiktatni mondjuk az É-Virginiai milícia vezérkarát:) még vígan működött volna a Maryland-i , legkevésbé sem zavarta volna Morgan-t és Greene-t.:)
Nem egy feje volt akkor sem a sárkánynak, hanem ott és akkor minimum 13+1 :) találat kellett volna.:)
A modern COIN teoretikusoknak egészen jó kötelező olvasmány lenne az USA hadtörténelme:)
Légi felvételen mutatta be az MTI-s Ujvári Sándor a Magyar Honvédség készülő madarasi határvédelmi bázisát. A bácsalmásihoz és a hercegszántóihoz hasonlóan tavaszra készülhet el. A kelebiai már készen van.