Keresés

Részletes keresés

KevinMulder Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36860
Pénz: Négyzetméterre levetítve úgy 180 Ft a gázszámlám per hó. Ez 1.1-es ablakok mellett értendő. Emellett van egy kisember is, aki naponta legalább 2x pancsizik (barna kód miatt). Télen úgy 23 fok körül vagyun. A kazán a mellettünk lévő szobában van, de alig hallható.
Előzmény: crukko (36856)
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36859
Hmm .. nem tudom mennyi pénzetek van és milyen viszonyban vagy a szomszédokkal. Lehet, hogy ha közösen gondoltok ki valamilyen megoldást, akkor Neked is olcsóbban jön ki.

Hogy állsz a szomszédokkal? Terveznek valamilyen felújítást?
Pince van?
Előzmény: KevinMulder (36857)
B-road Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36858

a viztarolo nem feltetlenul a villanybojler. Kazanban is van olyan, hogy par 10 literes taroloja van, de 60m2-re akar eleg lehet atfolyos is, nem?

A radiatorok celszeruen azert vannak az ablak alatt, mert az ablak a leghidegebb felulet a szobaban, es igy a radiator megakadalyozza a paralecsapodast, illetve egyenletesebb lesz valamivel a hoeloszlas a szobaban.

Szerintem cirkot kiepiteni olcsobb mint elkezdeni gazkonvektorokat venni, falakat kivesni, gazt odavezetni, stb... de nem szamoltam utanna.

Igen fogyaszt aramot a cirko, de azert az elhanyagolhato. A gazszamlahoz kepest mindenkepp! :-)

Szerintem a cserepkalyhad is mindossze azert versenykepes mondjuk a cirkos renszerhez kepest, mert azt mar nem kell kiepiteni, mig a cirkot meg igen.

Amugy lehet hogy lehetne falon atvezetett turbos cirkot felrakni (2lakasos tarsashaz?, lehet nem lesz tul sok gond a lakoktol beleegyezest szerezni), de ezt meg kell kerdezni azert valami helyi hatosagtol. (gazmuvek).

KevinMulder Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36857
Ha mind a 4 gyűjtő, akkor ha felújítod a kéményeket, akkor minden szinten állni kell a költségeket. (Ha saját gyári kéményt raksz be, akkor utána már a szomszédaidra van bízvaa dolog :) )

A villanybojler beszerzését nem értem (feltéve, ha az F25-ről beszélünk) mert az ad Neked melegvizet. ( http://www.saunierduval.hu/kezelesik/Themaclassic%2024%20new%20kez%20HU.pdf )

A melegvíztárolónak ott van értelme (szerintem) ahol sokkal nagyobb teljesítményű a kazán és a melegvíz használat. (Illetve mondjuk alacsony hőmérsékletű padlófűtést kell illeszteni a magas hőmérsékletet adó kazánra.) A Te esetedben 60m2-re (megint szerintem) felesleges plusz pénzt belerakni és helyet elvenni a lakótérből egy tartály miatt.

A radiátoroknak akkor érdemes az ablak alatt lenniük, ha rossz az ablak. Ha az ablakod 0.9-esnél jobb, akkor már szinte bárhova rakhatod. Ablak alá azért szokták, mert akkor egyenletesebben fűti ki a szobát, illetve meggátolja télen az ablaktól induló talaj menti hideg huzatot.

Valószinűleg olcsóbb lesz, mint a konvektorok.

Az áramfogyasztása nem olyan rettentően nagy, csak a ventillátort és a keringetőszivattyút kell meghajtania és azt is csakakkor, amikor szükséges, nem megy éjjel nappal.

Ha napkollektort is be akarsz vonni a buliba, akkor oda már kell hőcserélős tartály is. Össze lehet vele kötni a kazánt, de rengeteg helyet foglal el a gépészet. Úgy 5-8 m2-t biztosan. Nem hiszem, hogy lesz rá helyed.

A napkollektoros megoldás csak akkor jöhet szóba, ha a 3 másik lakással együtt csináljátok meg. Akkor fajlagosan olcsóbb is lesz adolog, illetve a gépészet kompletten lekerülhet a pincébe (ha van olyan).

crukko Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36856
Mind a 4 gyűjtőkémény!
tehát összességében kell vásárolnom egy cirkókazánt (he lehet turbósat), Víztárolót (villanybojlert), rézcsöveket, meg radiátorokat.
A radiátoroknak, muszáj az ablakok alatt lenniük?
Ez a cirkós megoldás olcsóbb lenne mint ha konvektort üzemeltetnék?(sajna a cirkó még áramot is fogyaszt, lehet ebből napkollektor lesz:)
Kevinmurder neked mennyi a fűtés számlád?
A77 Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36855
Falazni milyen hideg hőmérsékletig lehet? A habarcs kötése végett.
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36854
A fűtés van leszabályozva, nem a melegvíz készítés.

Előzmény: halaloszto (36853)
halaloszto Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36853
9kW-al hogyan csinal atfolyos melegvizet?

a fizika konyv szerint 10 fokos vizbol 3liter per perc 50 fokos vizet lehet csinalni 9 kilowattal. azzal nem zuhanyzol. meg kadat sem toltesz. es mosogatni is epphogy.

vajk
Előzmény: KevinMulder (36840)
akph Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36852
tegnap regisztráltam bocs
Előzmény: KevinMulder (36850)
akph Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36851

mijen kertibutort szeretnél kertibutorokal foglalkozom garantáltan a legolcsóbb

Előzmény: MartonkaFull (36811)
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36850
Ez egy húszezer hozzászólással ezelőtti kérdésre volt a válasz? :)
Előzmény: akph (36849)
akph Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36849
hasznnálj sztem 12*15öst és középre kéne egy gerenda az alacsony hajlásszög miatt és még mindíg olcsóbb mint a zártszelvény üdv az ács
Előzmény: szenyor Lopez (12752)
Masgas Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36848
Bocs most olvastam el az előzményeket.
Látom kérdés még a a mennyezet és az oldalfal csatlakozásának a kiképzése:
Tapasztalatom szerint a festhető akril tömítős megoldás a leg biztonságosabb.
Glettelés után aminél praktikus nem hálózni a sarokban, ki kell tömíteni festhető akrillal, nedves újjal elhúzni, és még nedves szivaccsal egy húzással bemosni, ezzel egy kis kb 3 mm es rádiuszt képez az ember. a mozgásokat ez a rágógumi szerű anyag fogja felvenni.
Festhető akrilból nekem a : nem rekám soudal jött be, mivel az olcsóbb kategóriák képesek olyat csinálni hogy ha zsugorodnak mintha repedés lenne rajtuk.
Előzmény: Masgas (36847)
Masgas Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36847
Kezdhetsz az egyik sarokból majdnem egész táblával. Az első sorról érdemes levágni legalább a fózolást így kevesebbet kell hézagolni a sarokban.
Előzmény: Morthond (36845)
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36846
Mint abszolúte kibic, nekem valami olyan rémlik, hogy 50 centi alatt lapfelezéssel indul a történet, felette meg teljes lappal. De mondom, maximális kibic mód.
Előzmény: Morthond (36845)
Morthond Creative Commons License 2009.10.09 0 0 36845
Ej, micsoda vihart kavartam ezzel a gipszkartonnal... Köszönöm a válaszokat.
Álmennyezetről van szó. Az összes, általatok említett megoldást olvastam már. A ragasztócsíkos megoldáshoz nagyon pontosan kéne tudni dolgozni; nem vagyok biztos benne, hogy szép lesz.

Másik kérdés:

Adott egy 405 cm széles szoba. Ennek lefedéséhez kell 3 db 125 cm széles lap + még 30 cm. Hogyan szokták ezeket elhelyezni? Elkezdem valamelyik szélén egész lappal, aztán a túloldalon méretre vágom a 30 cm-t? Ha nem volt pontosan egyenes/merőleges a fal, akkor itt fog jelentkezni az összes hiba.

Vagy a 30 cm széles csík nem ajánlott, hanem inkább tegyek 2 egész lapot és a maradék 155 cm-t felezzem meg?

Vagy nem is egész lappal szoktak kezdeni?

(A profilváz, és így a lapok iránya adott, mert fafödém van.)

Előzmény: Eddy N (36805)
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36844
Én azért nem vetném el a zárt égésterű verziót saját kéménnyel. A kémény ugyanannyiba kerül mintha bélelnéd a másikat, viszont nem a lakás levegőjét fogyasztja és nem süvít benne a szél.
Előzmény: crukko (36842)
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36843
A 4 kémény az gyűjtőkémény vagy csak Ti használjátok?

Szerintem a legjobb megoldás (hosszú távra) ha lecseréled a gázbojlert egy cirkóra. (SD ThemaClassic F25E egy jó választás lehet. Nincs közöm hozzá, sose forgalmaztam ilyet. Csak elégedett user vagyok). A gáz, víz ott van már. A kéményt nem bélelném ki, hanem a saját kéményét vinném ki (így nem benti levegőt használ el).

Amit ki kell építeni, az a radiátoros rendszer oda és visszatérő csöve. Ezt vagy rézcsövekből távtartóval szereled és viszed, ahova kell, vagy fogsz 5 rétegű műanyag csövet és berakod szigeteléssel a falba. A hozzá való roppantós idomok olyanok mint a legó. Levágod a csövet, ráhúzod, roppantod és kész. A többi menetes és tömítéses. Egy kis türelemmel össze tudod rakni.

Előzmény: crukko (36837)
crukko Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36842
Ez a C25E nagyon szimpatikus!( valami ilyesmire gondoltunk)
botsinkai Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36841
Nekem adtak már papírt 1500 ft-ért és 25e-ért is, ugyanarról a munkáról...
Előzmény: halaloszto (36839)
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36840
http://www.saunierduval.hu/index.php?page=themaclassic&balmenu=!balmenu_falikazanok&jobbmenu=!jobbmenu_themaclassic&fejlec=!fejlec1

Ilyen van. F25E.

Hasznos teljesítmény tartomány (kW) : 8,4-24,6

Nálam valami 9 körülre van leszabályozva, mert a lakáshoz annyi az optimális.

Csinálja a radiátoros fűtést, meg a melegvizet.

Most a tároláson megy a vita? Abban igazad van, hogy ez nem tárolja. Viszont nem is kell, mert azért van leszabályozva.
Előzmény: halaloszto (36838)
halaloszto Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36839
ezert irtam, hogy kell a szakember. kiepiteni en is ki tudom, de papirt adni nem...

vajk
Előzmény: Peter atyuska (36834)
halaloszto Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36838
9kW-al nem hiszem hogy kombikazankent csinal melegvizet.
kombikazankent a futo es egyben atfolyos vizmelegito keszulekeket nevezzuk.

vajk
Előzmény: KevinMulder (36830)
crukko Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36837
Bocs ha kevés infot írtam s általa zűrt generáltam.

4 lakásos téglaépítésű társasházban lakunk, az emeleten. (szóval fölöttünk padlás van) A lakás belmagassága kb. 250cm.

4 kémény van összesen:
-1 konyhában
-1 fürdőben
-1 gyerekszobában
-1 nappaliban és a kis szobában (közösen van fűtve, a kályha eleje a nappalit fűti a hátulja a kis szobát)

A fürdőben gázbojler van, aminek a helyére szeretnénk egy cirkókazánt.(fürdőben van 1 kémény)

Cserépkályha viszonylag sok helyett foglal, állítólag ha ragaszkodnánk is hozzá újra kéne rakni, mert hézagok vannak a cserepek között. Ráadásul gazdaságtalan és nem biztonságos remélhetően "hibátlanul" szigetelő ablakoknál.

szén-monoxid mérőnk van, mindenhol.

A konyhában egy gáz melegítő van.( nem tudom a pontos nevét, mindig gyufával kell begyújtani)

Összesen 2 cserépkályha van.
1 a gyerekszobában, 1 a nappaliban ami közös a kis szobai kályhával.
A kis szoba kb. 7nm.
A gyerekszoba és a nappali egy légtér mert egybe nyílnak, és nincsenek fönt az ajtók.

Megpróbálok majd képet feltölteni.

Bár több lakásfelújításban részt vettem, ezt nem valószínű, hogy meg tudnám csinálni, egyedül szakember nélkül.
Köszönöm segítségeteket.
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36836
Kandallóknál begyújtás közben szokott visszafelé fújni a kémény. Én kicsit paranoid vagyok, szerintem jobb nem kísérteni a szerencsét. Lehet, hogy sosem lesz ebből baj, de csak egyszer ne figyelj oda, hogy nem zárod el vagy kezdjen valamelyik tömítés engedni és rögtön kész is a baj ...
Előzmény: Csokis (36835)
Csokis Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36835
Azt gondolom, hogy a kéményeseknél jobban én sem tudok mérni, nem? Az tény, hogy a fürdőnk, ahol a kaminajtó van, azért szellőzik. A ciki ott lehet, ha onnan átjut a CO a cserépkályhán át a nagyszobába. Persze az is tény, hogy a Hérát az ember úgy használja, hogy délután, kora este 1-2 óra alatt felfűt, aztán lezárja, tehát nem valószínű, hogy este lefekszik, aztán reggel nem kel fel, mert nem megy a gáz. Meg amíg nincs döglött galamb és féltégla a kéményben, miért jönne a CO lefelé, ha már könnyebb, mint a levegő? De ez utóbbi csak "vulgárfizikus" okoskodás.
Előzmény: KevinMulder (36833)
Peter atyuska Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36834
"- villanyszerelo - a gazosok kerni fogjak az eph kiepitest"

Nem csak a kiépítést a jegyzőkönyvet is.
Előzmény: halaloszto (36829)
KevinMulder Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36833
Szerintem Te bátor vagy ... (de azért vegyél egy szénmonoxid detektort, lehet, hogy meglepődnél :) )
Előzmény: Csokis (36832)
Csokis Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36832
A mi régi lakásunkban (51 m2, társasházi) cserépkályha van Héra gázégővel, a fürdőben ugyanarra! a kéményre kötött, átfolyó fali vízmelegítő (Junkers), a kis szobában parapet konvektor. A kémény bélelve, az ablakok szigeteltek. A kéményesek minden évben jönnek, mérnek, és csak azért szoktak szólni, hogy a cement kaminajtót cseréljem ki koracélra. Ezt minden évben megígérem, aztán marad. És még élünk, illetve mostanában az albérlőink is.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.08 0 0 36831
Te is kiakarod iktatni a cserépkályhát, vagy csak a kéményseprőbácsi beszólása miatt döntöttél úgy? Utánajártál annak amit a kéményseprő mondott?
Csak azért mert nálunk két cserépkályha van, műanyag nyílászárók és a kémények átvizsgálásakor és "összeírásakor" ilyenről nem esett szó, hogy innentől "kaput" a cserépkályhának. (Mondjuk télen lefekvés előtt simán elvan zárva, napközben és begyújtás közben kis időre bukóra nyitjuk az ablakot szellőzés végett.)
Előzmény: crukko (36826)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!