Igaz , hogy nem én lettem megszólítva,de lenne a problémára ötletem.
Az épülő kemencénken az íveket én ponthegesztett acélháló(5x5) segítségével csináltam. Ha a sablont ezzel csinálod akkor akkor a palástot, és a végét is folyamatosan falazhatod. Ha egy sorral elkészültél töltheted az üveget, és így tovább. A drótháló bennemarad de nem zavar az, Gondolom.?
Van valami információd a samottról, az árán kívül? A miért ne lenne jó, az mit takar?
Szeretnék olvasni érveket a samott mellett, mert itt a Fórumon az a meggyőződés, hogy mindent eléget! Igaz, hogy a férjem még mindig nem tud egyformán befűteni, de még nem égettünk el semmit!
Üdv mindenkinek! Már régóta olvasgatom itt a szép és okos hozzászólásokat.Én is belefogtam a kemenceépítésbe, igaz egy kicsit más technikával ahogy itt írjátok.Tanácsot kérnék ,mivel még nagyon az elején vagyok,hogy az elgondolásom az építéssel kapcsolatban jó vagy rossz.A kemence alatt egy fatárolót terveztem, fölötte a tűztér(alul samott tégla, az oldala rendes kisméretű tégla kikenve hőálló habarccsal),a teteje enyhén íves a kémény hátul lenne.A tűztér mérete 80*150 cm . Ha valaki tud valami okosat mondani azt nagyon megköszönném!
füttő-sütő nem névben érdekelne a különbség, hanem a kialakításban...
A drágaság csak akkor mérvadó, ha venni kell az anyagot, ha az ember kapja, akkor abból épít azt passz, persza ha a samott nem büfé kemencének, akkor venni kell mást.
A kemence belső méretezése mitől függ? Ezt valahogy nem írta le a Sabján úr a könyvében. tippek: 1. karbantartásigény esetén be kell férni azaz nagy kell 2. csak sütésre kisebb is elég
A téglából épült kemencének mekkora a falvastagsága, azaz a tégla élére, lapjára, vagy hosszára van szükség mint falvastagságra?
Érvényes-e az, ha a kemnce egy vasbeton állványra épül, hogy alá be lehessen rakni a tüzifát, és ne kelljen 1-2 köbméter földdel feltölteni?
Gratulálok a kemencédhez aminek a képét feltetted ide a fórumra! Ez valóban PROFI munka! Látszik, hogy nem az első amit felépítettél. Én a 304. és 305.hozzászólásban feltettem az enyém látványtervét. Szakmai tanácsodra lenne szükségem.
Terveim szerint ( ahogy a fent említett sorszámú sorokban már leírtam) dupla boltívet raknék a tűztér fölé. Kissé változtatva eddigi álláspontomon nem samot hanem normál bontott kisméretű téglát tennék a tűztér aljának. Ez alá 10-12cm vastagság-
ban darált üveg kerülne. Ugyanezt a darált üveget szeretném tenni a két boltív kö-
zé is de nem igazán jövök rá miként tegyem ezt oda. Amiatt tenném a két réteg közé, mert kívülről is boltíves formájú kemencetestet kívánna a család.
Figyeljetek, persze hogy jó a hagyományos fagyálló (legjobb ha már kipróbált) régi tégla. Csakhogy a kemencét nem csak nyáron hanem télen is használni kell. Akkor pedig a hagyományos tégla a hőmérsékletkülönbségek és a magas páratartalom (különbség) miatt hamarabb megrepedezhet. persze aki csak egy évben 3x gyújt be az évtizedekig használhatja. Én télen nyáron használom a kemencét ahoz pedig nekem legjobban bevált a már általam sokszor emlegetett szlovák tégla (nem hagyományos samott). A gyors hőleadást amit reklamáltok ellensúlyozza (puffereli) a 20-30 cm vastag üveg. Felfűtést meg ki kell tapasztalni. Ja és nem kell ezt túlmisztifikálni, alapszabályok vannak azon felül mindenki izlése és pénztárcája szerint épít vagy építtet. Hál istennek nekem vannak vastagabb megrendelőim akik nem sajnálják a pénzt a külcsínre sem. De ettől még a malachús nem jobb ízű mint egy sárral kikent kemencében.
Noszvaj - Noszvaji Pince-napok és Kemencében Készített Ételek Napja
Régió: Észak-Magyarország Tájegység: Eger és környéke Város: Noszvaj Program típus: Egyéb Dátum: 2007-09-14 - 2007-09-15
Pénteken bortúra a Szomolyai és Jókai úti pincesoron. Szombaton kemencében készített ételek készítése és kóstolója falusi portákon, a de la Motte kastély elõkertjében és a Dobó utcában szõlõ- és mustkóstoltatás, borlopózó verseny, hagyományõrzõ csoportok bemutatkozása, kézmûvesek vására szórakoztató mûsorok, szánkótalpon fõzött szüreti húsoskáposzta. A Gazdaházban rétes, kalács és lepény sütés,borkóstolási lehetõség több helyi pincében. A szüreti idõszakra tervezett rendezvénysorozat az év fõ eseményének számít. A szõlõtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett fontos szerepet kap a gasztronómia: a kemencében készíthetõ ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekrõl benevezett csapatok. A sütés-fõzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illõ tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezzük a versengést. A rendezvény keretein belül kerül megrendezésre a helyi virágosítás verseny értékelése is. A település lakói számára ez ugyancsak rangos eseménynek számít, hisz Noszvaj 1992-ben hazánkból elsõként kapcsolódott az Európai Virágos Városok és Falvak nemzetközi versenyébe, s évrõl-évre az országos versenyben is kimagasló eredménnyel szerepel. (Többek között magunkénak tudhatjuk a Gazdasági Minisztérium különdíját, az Országos Fõkertész Szövetség szakmai elismerését és az „Ezredforduló legvirágosabb települése” címet is.)
Ok, nem kritizálni akartam, csak kíváncsi voltam, hogy ez koncepció volt, avagy véletlenül lett elmérve.
Egyébként igazad van, nem ez a lényeg, hanem hogy jól működjön. Igazából nekem a kicsit "rozzantabb", természetesebb kinézetű kemencék még jobban be is jönnek, mint a mértani pontosságúak.
Látom a képeket,egyből felraktátok(nem gatyáztatok)jól néznek ki a lángosok,és a többi kemencésnek üzenem hogy szerveznénk egy kemencés találkozót nálunk Törökbálinton,szeptember vége felé ,ha valakit érdekel a bográcsozás, receptek csere-beréje és az elmaradhatatlan kenyérlángos sütés írjon az e-mail címemre(hogy tudjuk mennyi adagra számoljunk)kemenceszsolti@citromail.hu.A pontos időpontot majd a fórumra időben fel fogom rakni! Sok sikert azoknak akik mostanában fejezik be kemencéjüket,jó sütögetést! (pl:biii)
Nem csálé egy kicsit ez a kemence? Az elején mintha nem lenne rendesen kimérve, asszimetrikusnak hat, és az oldalsó képen is úgy látszik, mintha nem lenne teljesen függőben. Vagy ez szándékos?
Azokban van a viszonylag nagy hőtáróló képességű magnézium -szilikát tűzálló idomkő. Eddig nem tudtam mit kezdjek vele /mármint a szétbontott kályhák köveivel- most beugrott.
Nanik az 5 oldalon, a 260 hozzászólásában részletesen, fényképekkel írt a malacsütésről! A borjúcomb kilója pl. 2800 Ft., azt sem eszünk mindennap! A 8 kilós malachoz (bár nem csináltam még) valószinűleg legalább 8 embert kell számolni. Ezt Nanik tudná jól elmondani! Mondjuk 8 emberre számolva, egyszer- kétszer nem kibírhatatlan. Fényképes tudósítást várunk!
üdvözlettel Sütögető
u.i.
Néha veszünk Újszilvásról húst egy ismerősön keresztül, az árjegyzékükben úgy van ,hogy Bőrös süldő (fejjel,lábbal......)