Keresés

Részletes keresés

lg18 Creative Commons License 2002.04.30 0 0 0
Akkor kezdetnek a 38-as VB döntője:

1938. június 19. MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 2-4 (1-3)
Párizs, 75 000 néző, vezette: Capdeville (francia).

Magyarország: Szabó – Polgár, Bíró – Szalay, Szűcs, Lázár – Sas, Vincze, Sárosi dr., Zsengellér, Titkos.

Olaszország: Oliveri – Foni, Rava – Serantoni, Andreolo, Locatelli – Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi.

Gólszerzők: Colaussi (2), Piola (2), illetve Titkos, Sárosi dr.

lg18 Creative Commons License 2002.04.30 0 0 topiknyitó
Lehet, hogy nem sok mindenkit érdekel 20-as, 30-as évek beli magyar foci, de engem nagyon.

Ez a korosztály is az aranycsapatéval megegyező sikereket ért el, VB ezüstérmesek lettek. Mégse beszélünk róluk, nincsenek róluk könyvek, az újságok nem közölnek fényképeket, nem ismerjük a játékosok későbbi sorsait.

A médiában az 54-es csapatunk a mai napi állandó téma, a 38-as meg sose volt az.

De nem csak VB döntőt játszottunk ekkoriban. A 20-as évek közepén indult be Magyarországon - Európában másodikként - a profi futball. Részt vettünk az 1912-es, a 24-es olimpián, illetve az amatőr válogatottal a 36-oson is.

Itt, Közép-európában kezdődött el az európai foci keretbe foglalása. Útjára indult a KK, amit többször is magyar csapatok nyertek. Elindult az Európa Kupa, az első országok közötti torna is. Ez utóbbiról például sehol se találtam semmit. Annyit sikerült találnom, hogy 1927 és 1930 köztött zajlott az első. Az Újpest megnyerte az 1930-as Bajnokok Tornáját is. Ezekben az időkben is nagy nemzetközi sikereink voltak, világklasszisaink fociztak a pályákon és külföldön, de ezek, ők mind feledésbe merültek. Miért?

Szerintem egy átlagos magyar focidrukker jó ha 4-5 játékost meg tud említeni a háború előttről, de Puskásékat álmában is felsorolja....

Ebből az időszakból éredekelne, és reményeim szerint nem csak engem, szinte minden. Adatok, statisztikák, nagypapák által mesélt történetek, képek, könyvek, újságcikkek stadionokról, játékosokról, klubokról, a válogatotról, külföldön játszó magyarokról. Magyarul minden, ami magyar foci a két világhábroú között.

Ha van rá igény, én is tudok írni egy-két dolgot, főleg az Újpesttel és a válogatottal kapcsolatosan, de mindenkitől várok valamit :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!