Keresés

Részletes keresés

Tucso69 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118855

Érdeklődj a Puskárfém-nél

Előzmény: glaci52 (118834)
obsitos3 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118854

Ha rendesen le volt zárva,nem hiszem,hogy bármi baja lenne.De miért akarod összekeverni?

Előzmény: deejayflex (118853)
deejayflex Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118853

Pálinkásat!

Van 3 liter, kb. 2-3 éves kökény alszeszem, ami kis mennyisége miatt eddig nem került letisztázásra. Most úgy döntöttem hogy letisztázom a birssel együtt. Mit gondoltok, lehet annak valami baja? Illatra nagyon jó.

motrosok Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118852

Sűrű körte volt kézi vezérléssel.

Előzmény: Törölt nick (118850)
motrosok Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118851

Ezek szerint nekem is csak egy kis odasülés volt.Nekem ilyen még nem fordult elő.

Amikor kiürítettem akkor az alján kevés cefre leragadt,kicsit megdörzsöltem feljött.

Lehet nem jól állt a keverő ,nem tettem rendesen a helyére.

Előzmény: körte51 (118849)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118850

Sűrűbb almánál,körténél én is jártam már így,pedig a keverő vezérlését 90mp-enként 5mp keverésre állítottam.

Előzmény: körte51 (118849)
körte51 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118849

Kis odasülés előfordul az még nem leégés! Amikor odasül egy kicsit ,érzem mert a kézikeverőm tapadva indul és megjelenik egy kis sötét kozmaolaj! Az a leégés ,amikor fekete ,nehezen eltávolítható koksz réteg van!

Előzmény: motrosok (118848)
motrosok Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118848

Nem égett meg csak leragadt,nincs semmi furcsa füstös illata az alszesznek.Nem érzek komoly füst szagot rajta.Volt 5-6 liter alszesz , hozzá főztem ezt az 5-6 litert is(Egy kannába gyűjtöm több főzés alszeszét),így hígítva nem lehet érezni semmit.

zsorsz Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118847

Ki ne öntsd!.....ha nagyon büdös lett akkor se,aktívszenes derítéssel a rossz szagokat ki lehet szedni(igaz az aromát is),de jó likőralapanyag lesz.

Előzmény: motrosok (118840)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118846

rézműves1 11 órája
0 0 118824

"Tintuskám, teljesen korrekt amit leírtál. Szerintem ezeket az arányokat kellene a birsnél mindenkinek figyelembe venni, mert mindig a kiindulási alapanyag a lényeg. A víz nem számít, mert a birs sokat kér.

Itt nagyon jól látszik, hogy a közel 100-kg tiszta birs mit "tud". Én golden almával együtt cefréztem és 5% napfénnyel, de körülbelül nekem is ezek az arányok jöttek ki.

Te a 4-kg cukorral még nagyon is szolidan adagoltad. Nem véletlenül mondták előttünk a birsben tapasztaltabbak, hogy az 5-6% a birsnél nem túlzás, sőt kívánatos, ha azt akarjuk, hogy ebből a kiváló aromás, illatos "aromabomba" gyümölcsből legyen jó kihozatal is.

Ez a cukormennyiség a tapasztalatok szerint, egyáltalán nem megy a minőség rovására, sőt a belőle keletkező alkohol, állítólag még segít is jobban "kilúgozni" az ízeket. Arról nem is beszélve, hogy az ezáltal "erősebb" cefre kevésbé romlékony"......rézműves elég öreg róka itt,Neki elhiheted,különben egy csomó értékes aromát értelmetlenül kidobsz.

Előzmény: abácsip (118844)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118845

Oda égett,vagy csak oda sült?Égett füstszag esetén öntsd ki,vagy téli szélvédő mosó folyadéknak elhasználhatod:).

Előzmény: motrosok (118840)
abácsip Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118844

A cefre mennyisegehez merten 1%, a beoltas utan 5-7 nappal, a legmentes lezaraskor kapja meg. Mivel minden evben van gyumolcs es berfozetek, ezert visszafogom a cukrot, az abbol erjedt alkoholert nem szeretnek fizetni.

Előzmény: zsorsz (118839)
kupeci Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118843

A "profik" ugyan észrevehetik, ne kínáld meg Őket!:)

Előzmény: kupeci (118842)
kupeci Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118842

Követhető tanács:)

Előzmény: öreg_néne_b (118841)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118841

Milyen illata van az alszesznek? Ha jó, akkor finomítsd le.

Előzmény: motrosok (118840)
motrosok Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118840

Szép jó napot mindenkinek!

Kérdésem lenne! Mit tegyek? Odaégett kicsit a cefre.Csak akkor vettem észre mikor kiöntöttem az üstből.Mi legyen az alszesszel,mit tegyek?

zsorsz Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118839

Tök mindegy az az 1% sok vizet nem zavart,az a mennyiség amit leírt, kb.10kg napfényt elbírt volna.

Előzmény: TINTUS (118838)
TINTUS Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118838

Az egy százalék minek az egy százaléka .... ugye mert nem mindegy

Előzmény: abácsip (118835)
apus61 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118837

Köszönöm a választ,én is így halottam.

Előzmény: Norrington (118818)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118836

Mint mondtam ,nem ismerem a gyártót .

Kérdezd meg a közeledben levő vaskereskedésben.

Előzmény: glaci52 (118834)
abácsip Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118835

160 kilo birsbol 250 liter cefre, 1% napfennyel 14 liter 46 fokos vegeredmeny, vadkortebol detto ugyan ilyen aranyok.

Előzmény: gabor0036 (118826)
glaci52 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118834

Nem a kész daráló érdekel hanem a perforált lemez gyártója.

Előzmény: Bárk_i (118830)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118833

Értem . Köszönöm a felvilágosítást.

Most már értem miért tisztul ki egy nap eltelte után ,és tudom levenni a kozmaolajat papír törlővel.

Előzmény: Norrington (118831)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118832

Igen ezt magam is tapasztaltam,olykor olyan mint a tej,máskor meg víztiszta :-)

A pálinkáim ,ha nem is vinném még el mustrára azért azt gondolom rendben vannak :-)

 

Előzmény: rézműves1 (118829)
Norrington Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118831

Ez azért van, mert ahogy csökken a kifolyó alszesz alkoholtartalma úgy borul fel a kozmaolajok oldhatósága, ezért egyre jobban opálosodik az alszesz a főzés vége felé közeledve. Érdekesség a dologban, hogy a kozmaolajok nagy része a főzés elején van jelen az alszeszben, de a magasabb alkoholtartalom miatt ott még nem okoz opálosodást, mert az alkohol oldva tartja az olajokat. Ha pl. összeöntöd a kimaradt előpárlatot némi utópárlattal (mindkettő átlátszó jó esetben), akkor jó eséllyel beopálosodik a kapott oldat, mivel erősen lecsökken az alkohol koncentrációja a híg utópárlat hatására.

Előzmény: Bárk_i (118825)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118830

Szia Gondolom vas boltban kapható,nekem ilyen az alma darálóm Bauhausban vettem de azóta néhány gazdaboltban is láttam már az ára 12-15 ezer között van attól függ épp ki mennyit tesz rá.A gyártóját nem tudom ki de szerintem a neten ezt is meg lehet tudni ha az ember nagyon meg akarja találni.

Előzmény: glaci52 (118828)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118829

A magyarázat ott van Snapszinál..DD..

Már többször elmondta, hogy alszesz azért alszesz, hogy opálos legyen. Persze aki már sokfajtát főzött, az pontosan tudja, hogy ahány alszesz, annyiféle.

Nekem is volt már ami szinte végig gyönyörű tiszta volt. A másik véglet a mandarin és főleg a narancs párlatnál, az elejétől olyan mintha "úzót" főznél, mint a tej olyan. De a finomításnál, ha egyébként mindent jól csináltunk az eredmény mindig tiszta és ez a lényeg.

Előzmény: Bárk_i (118825)
glaci52 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118828

Előzmény: glaci52 (118827)
glaci52 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118827

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy hol lehet beszerezni olyan lemezt, táblában, amiből ez a gyalu készült?

gabor0036 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118826

Idén csütörtökön főzettem és úgy lett 33l 45°-os, az 500L cefréből, hogy a 300kg birshez ment még 20l tavalyi bor.. Ízre illatára hibátlan, a Birs az ilyen. Kollégám durvábban csinálja, ő 100kb birsből csinált 200l cefrét, és azt akarja majd 150L borral főzni. Na azt majd megnézem milyen lesz. 

Előzmény: rézműves1 (118824)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!