Van 3 liter, kb. 2-3 éves kökény alszeszem, ami kis mennyisége miatt eddig nem került letisztázásra. Most úgy döntöttem hogy letisztázom a birssel együtt. Mit gondoltok, lehet annak valami baja? Illatra nagyon jó.
Kis odasülés előfordul az még nem leégés! Amikor odasül egy kicsit ,érzem mert a kézikeverőm tapadva indul és megjelenik egy kis sötét kozmaolaj! Az a leégés ,amikor fekete ,nehezen eltávolítható koksz réteg van!
Nem égett meg csak leragadt,nincs semmi furcsa füstös illata az alszesznek.Nem érzek komoly füst szagot rajta.Volt 5-6 liter alszesz , hozzá főztem ezt az 5-6 litert is(Egy kannába gyűjtöm több főzés alszeszét),így hígítva nem lehet érezni semmit.
"Tintuskám, teljesen korrekt amit leírtál. Szerintem ezeket az arányokat kellene a birsnél mindenkinek figyelembe venni, mert mindig a kiindulási alapanyag a lényeg. A víz nem számít, mert a birs sokat kér.
Itt nagyon jól látszik, hogy a közel 100-kg tiszta birs mit "tud". Én golden almával együtt cefréztem és 5% napfénnyel, de körülbelül nekem is ezek az arányok jöttek ki.
Te a 4-kg cukorral még nagyon is szolidan adagoltad. Nem véletlenül mondták előttünk a birsben tapasztaltabbak, hogy az 5-6% a birsnél nem túlzás, sőt kívánatos, ha azt akarjuk, hogy ebből a kiváló aromás, illatos "aromabomba" gyümölcsből legyen jó kihozatal is.
Ez a cukormennyiség a tapasztalatok szerint, egyáltalán nem megy a minőség rovására, sőt a belőle keletkező alkohol, állítólag még segít is jobban "kilúgozni" az ízeket. Arról nem is beszélve, hogy az ezáltal "erősebb" cefre kevésbé romlékony"......rézműves elég öreg róka itt,Neki elhiheted,különben egy csomó értékes aromát értelmetlenül kidobsz.
A cefre mennyisegehez merten 1%, a beoltas utan 5-7 nappal, a legmentes lezaraskor kapja meg. Mivel minden evben van gyumolcs es berfozetek, ezert visszafogom a cukrot, az abbol erjedt alkoholert nem szeretnek fizetni.
Ez azért van, mert ahogy csökken a kifolyó alszesz alkoholtartalma úgy borul fel a kozmaolajok oldhatósága, ezért egyre jobban opálosodik az alszesz a főzés vége felé közeledve. Érdekesség a dologban, hogy a kozmaolajok nagy része a főzés elején van jelen az alszeszben, de a magasabb alkoholtartalom miatt ott még nem okoz opálosodást, mert az alkohol oldva tartja az olajokat. Ha pl. összeöntöd a kimaradt előpárlatot némi utópárlattal (mindkettő átlátszó jó esetben), akkor jó eséllyel beopálosodik a kapott oldat, mivel erősen lecsökken az alkohol koncentrációja a híg utópárlat hatására.
Szia Gondolom vas boltban kapható,nekem ilyen az alma darálóm Bauhausban vettem de azóta néhány gazdaboltban is láttam már az ára 12-15 ezer között van attól függ épp ki mennyit tesz rá.A gyártóját nem tudom ki de szerintem a neten ezt is meg lehet tudni ha az ember nagyon meg akarja találni.
Már többször elmondta, hogy alszesz azért alszesz, hogy opálos legyen. Persze aki már sokfajtát főzött, az pontosan tudja, hogy ahány alszesz, annyiféle.
Nekem is volt már ami szinte végig gyönyörű tiszta volt. A másik véglet a mandarin és főleg a narancs párlatnál, az elejétől olyan mintha "úzót" főznél, mint a tej olyan. De a finomításnál, ha egyébként mindent jól csináltunk az eredmény mindig tiszta és ez a lényeg.
Idén csütörtökön főzettem és úgy lett 33l 45°-os, az 500L cefréből, hogy a 300kg birshez ment még 20l tavalyi bor.. Ízre illatára hibátlan, a Birs az ilyen. Kollégám durvábban csinálja, ő 100kb birsből csinált 200l cefrét, és azt akarja majd 150L borral főzni. Na azt majd megnézem milyen lesz.