" tervezőbácsink ezt magasról le..., ugyanis aug. 9 óta ül a terveken... " És, ha tavaszra sem készül el a tervekkel? Ha volt határidő és már lejárt, én érzékeny búcsút vennék tőle. Nem baj.
Ha tényleg jön a hó, akkor sajnos nem tudunk alapozni már ősszel. Pedig úgy szerettük volna, hogy álljon egy telet, de a tervezőbácsink ezt magasról le..., ugyanis aug. 9 óta ül a terveken...
De az nem nagy baj, igaz, ha tavasszal alapozunk és nyáron már kezdenénk is a többit??
Mind1, hogy bebetonozod a szelemen csavart vagy utólag fúrod ki a helyét, 2 héten belül egyik sem terhelhető, te esetedben csak arra szolgál, hogy a szél fel ne emelje a tetőt.
Ilyennel már ragasztottunk vasbeton gerendába. Drótkötelet feszítettünk vele, és meg se moccant. Vagy például használtam már önfeszítős beütős tőcsavart is. De ezek egyike sem friss beton volt. Igen a 6 m-es oldalon lesz a talpszelemen, és a szarufákat hozzákötöm a régi tető szarufáihoz egy kis lejtéssel a szelemen felé.
Ezt próbáltam polcok felfogatására ytongban, tenyérnyi darabbal együtt szakadt ki, pedig nem volt agyonterhelve, ugyanazt a terhelést dupla normál gipszkartonfal simán bírta.
Amiket a későbbiekban is leírsz róla, kor állag, valószínűleg gázbeton vagy gázszilikát (ugyanaz csak más a megnevezésse.) Lehet igaz, hogy Halmajurgán készítették. Valóban készült ott ilyen Mátra gázbeton néven az Ytong előtt. De máshol is készült hasonló abban az időben. Rögzítés szempontjából kb Ytong.
Ha a 6 m hosszan seretnéd a szelement és a régi tetőhöz bekötöd, akkor az általad javasolt tipli is megfelelő. Ha megfelelő minőségű a beton pár nap múlva fúrhatod kevés nyomó erővel. Van a hiltinek 2 komponensű ragasztója amit a portalanított furatba nyomsz majd bele a tipli és kész. Ebben az esetben fúrhatod, ha eláll az eső.
A társasház alakítás milyen esetben/mihez szükséges egy kettéosztott telekre épített ikerháznál? (ügyvéd által hitelesített megosztási szerződés van) Kerítés lesz/van a két telekrész között, két külön utcára nyílik a két telek.
A generálkivitelező azt mondja, hogy a társasházzá nyilvánítás nem szükséges, de megcsinálhatom, ami kb. 500eFt. Ez már nekem nem fér most bele anyagilag. Ezért szeretném tudni, hogy enélkül belevágjak-e az építtetésbe.
A 2,5cm-be nem fér a gerenda alá a vas és a beton, erre írtam 5 cm-t. Mint írtam, a gerenda alatt 2, felette 2 és a magasítás tetejénél is 2, minezek közös kengyelen.
Az én esetemben miért 6 szál kellene 4 helyett? A gerendák 2,5 centivel lesznek felemelve a faltól, a gerendákat pedig 5 centi vastagon fedné a beton(koszorú). jelenleg úgy néz ki mindkét alsó vas csak a gerenda végeken kívül lesz, nem fog az egyik a gerendák alatt futni.
Ez egy kb 6 m*1,6 m-es hozzáépítés, aminek külön laposteteje lesz cseréppel. Hozzá szeretném kapcsolni a régi tető szelemenjéhez, és szarufáihoz. Bejött ez a rohadt eső, és szeretném minél előbb felrakni a tetőt, mert a fólia ami rajta van, nem sokat ér beázás ellen. Viszont friss betonba nem nagyon akarok furkálni.
Annak lesz súlya, ha nem tudsz betonba fúrni akkor én átlapolnám, vagyis átfurnám a főfalat. Ebbe az anyagba nemigazán lehet terhelhető tiplit beépiteni.
Kevésbé biztonságos, de függ a tetőtől is. Egy menetes szárból kijön két-három csavar és még mindig olcsóbb mint az általad említett fém tipli. Anno ilyen csavar csúszott fel egy csápos emelő telepítése utáni próba emeléskor.
Biztos nem YTONG, valamikor 86-89 környékén épült - volt már akkor ilyesmi?
3x3-as, zsindelyezett előtető, L alakban körbefogja a ház. A tető felső élénél falra fogatott szarufa, az alsónál az egyik oldalon láb, a másik oldalon falra felfúrt vasalat fogná a gerendát.
A szilikátba és az ytongba egyforma hatással lehet fúrni, mert mindkettő porózusos, az alapanyaguk hasonló. A szilikátot váltotta az ytong, ha emlékeim nem csalnak, mindkettőt Halmajugrán gyártják (gyártották) melléktermékből.
2 hét után fúrd át a koszorút teljesen, az átfúrás alatt kivésed a falat, leengeded a menetes szárat, a koszorú alatt alátét majd anya, utána már keményre lehet húzni a szelemen fölött.
A koszorúba 4 szál 12-es vas kellene, esetedben 6. A magasítást is betonból készítsd, a kengyel a koszorú aljától a magasításba érjen, és a kengyelre köss alul 2 szálat, a gerendák fölött 2 szálat, és legfelülre is 2. Kb. 4-5 cm-rel emeld el a faltól a gerendákat így aláfér a 4. szál is. Bevibrálva taljes értékű koszorút kapsz.