Sziasztok! Látom Ti is töritek a fejeteket hogyan lehetne valami használható dolgot házilag összehozni. Mi lenne, ha a stirling elv alapján, de nem hőerőgépet, nem is hőszivattyút, hanem valamiféle hőtranszformátort próbálnánk kialakítani. Nem kellene munkahenger, hanem csupán két displacer, amit segédhajtómü mozgathatna. Az egyik a környezeti (kazán) hőmérsékletkülönbségből nyomásingadozást hozna létre, ezt hasznosíthatnánk a másikkal, mint hőszivattyúval, hőmérséklet különbséget létrehozva, egy másik hőmérséklet tartományban. Nem kellene a házilag nehezen kivitelezhető tömítésekkel, meg kenésekkel bajlódni. laszilo
ilyen stirlic motorom nekem s volt, amikor 6éves voltam. isiben a tannéni monta, hogy A/4-es rajzlapból vágjunk ki spirát, majd egy hurkapálca hegyére rátűztük gombostűvel, a pálcát meg egy almába, az egészet rá a radiátorra. az eredmény: hő hatására forgó papirspirál.
ugye ebből a kb 0,00000000000000000000000001 W-nyi energiát csak télen tudjuk kiszedni. A kérdésem az lenne, hogy a mai világban amikor van ugye klíma... szóval meg lehetne-e oldani, hogy a klímával és a napmeleggel hajcsuk az ijen izé motrot...
mert akkor nagyobb lehetne a hatás foka.
én el is neveztem ezt az elvi szerkezetet StiKliSzo -nak
hűtőszekrényt akarok én is a kocsimba. meg van oldva a klima, a dinnye meghül a csomagtartóban, a fákat nem kell kivágni, a pénzem megmarad, a család boldog lesz...
itt a világbéke
csak azt nem értem, mi fogja hajtani a kocsimat...
Akkor a biomassza-kazán gyártók, egyes gázkazán gyártók kiegészítő áramtermelésre, újabb naperőművek,stb miért a stirlinget használják, miért nem csinálnak gőzgépet? (Igen, biz. teljesítmény felett ott a gőzturbina) de házi méretekben mégsem a gőzgép terjedt el.
Amúgy milyen fordulaton működnek ezek a stirlingek? HA kihozzuk a rendszerből a mozgást, akkor az áttételekkel gyorsítható. De a lineáris megoldásoknál, amikor a mágnest tologatjuk a tekercsben...1-2Hz az nem sok.
"a stirlingben jellemzően a gyors gázáramlás és az áramló gáz gyors hőmérsékletváltozása alapvető feltétele a jó hatásfoknak"Miért, a hidraulikus megoldásban ez gondot okozna? A folyadék ugyanúgy lereagálná a gáz tágulását, mint egy dugattyú, csak éppen tökéletesen tömítene.
Nos az természetesen igaz, hogy a folyadékokat, pl a hidraolika olajat jóval könnyebb megfelelően tömíteni, de a stirlingben jellemzően a gyors gázáramlás és az áramló gáz gyors hőmérséklet változása erős feltétele a megfelelő hatásfoknak.
Persze ettől még lehet agyalni olyan elrendezéseken ahol a folyadék adja, segíti a tömítést.
"Viszont, ha a gáz nyomná bele az olajat a munkahengerbe..."
Erre gondoltam én is. JFEry viszont azt mondja, hogy az olaj is szivárog, tehát amit megspóroltunk a hengereknél, azt a hidraulikánál vwszítjük el. Itt sem lehet megúszni a tömítést.A forró hengertől pedig sok hőt vonna el az olaj, ha viszont már átmelegedett, akkor meg ott van 6-700 fokosan...Hogyan szigetelnéd el tőle? Hogy a szívó ütemben vissza lehetne-e állítani a nyomást, ezt nem tudom elképzelni. Mindenképp teljsítmény csökkenéshez vezetne.
Valami hidraulikus dolgon én is törtem a fejem. Ha a hengerekben nem dugattyú lenne, hanem pl. olaj, akkor a hőforrásoktól távolabb lehetne vinni az egészet csöveken. A tulajdonképpeni munkahenger egy hidraulika lenne. Hidraulikus munkagépeknél elég nagy nyomások lépnek fel, mégsem szivárog a rendszer. A folyadékot jobban lehet tömíteni , mint a gázt. Persze az olaj szállítaná is a hőt, ami esetleg gond lehet. (Egyáltalán nem vagyok jártas a témában, csak agyalok.) Van olyan olaj, ami kibírja a fűtő henger esetleg 6-700 fokos hőmérsékletét?
Haggyuk a dolgot, ez így nem jó. Majd veszek egy hidraulikás boltban cuccokat és összerakom vagy összerakatom egy hidroaulikás szakival végig úgy hogy ne tudja mit csinál igazán.
Így már kezdem érteni! Tehát mikor a munkadugattyút a nyomás hátranyomja, a mögötte lévő kamrában megnövekedett nyomás löki előre a displacert. A rugók pedig arra szolgálnak, ne ragadjon meg valamelyik véghelyzetben a rendszer. Persze erőben a nyomás, távolság és súlyviszonyokhoz hangolva. Ezzel a kb. 90 fokos fázistolás is biztosított.
Azt hogyan oldanád te meg, hogy elmondod valakinek a dolgot és ne csússzon ki a kezed közül? Előfordulhat persze, hogy hibás a dolog. Csak akkor lehet elmondani szerintem ha biztosított a védelem, még akkor is ha esetleg hibás a dolog. Ez nem olyan dolog mint a másodfajú perpetuum mobile. Ezek a részelemek bejárt utak.
Priviben kéne beszélgetnünk. Nem tudom te ott milyen pozícióban vagy, de egy hidraulikás céggel meg lehetne valósítani. Azt hogy mit, miképp, hogyan, védelem stb. azt le kéne beszélni. Én elmomdom mit tudna a dolog. A cég vezetői elmondanák érdekli -e őket. Elindítanám a levédetést. Aztán össze lehetne építeni. Szinte ingyen lehetne vele fűteni és elektromos energiát termelni, de azt kevesebbet. Talán a házi méret lenne a legkedvezőbb, először mindenképpen.
Közben sikerült kisilabizálnom ennek a *** displacernek a mozgását.
Csináltam egy kis rögtönzött ismertetőt, hátha valakinek ötleteket ad:
Egy szabaddugattyús Stirling motor egy zárt ciklusú reverzibilis hőerőgép, mely a külső hőt konvertálja munkává a gáztömeg mozgatásával egy hőbevezető és egy hőelvezető között.
Az eredmény egy oszcilláló nyomáshullám, amit egy rugóval megtámasztott dugattyú harmonikus mozgásúvá tesz (szinuszosít).
A Sunpower FPSE terve alkalmaz egy mozgó mágneses alternátort (elektromos generátort). Amikor a dugattyú oszcillál, akkor egy permanens mágneses gyűrű mozog egy légrésben egy tekercs belsejében.
Ebből következik, hogy a vezetékben elektromos áramlás keletkezik.
Ez a kombináció a mágnessel, tekerccsel, és a réteges felépítés egy lineáris AC generátor.
Egy megoldásban a displacer és a munkadugattyú hengere egyforma átmérőjű a könnyebb megvalósíthatóság miatt. A displacer rúd (ami a displacer meghajtásáról gondoskodik) illesztve van keresztül a dugattyún egy lapos rugóhoz, ami a gép lökőterében (rugóterében?) található.
A displacer mozgása:
A displacer meghajtása a két oldalán lévő erők különbségével történik.
F=Pamp*Adisp – Pamp*(Adisp-Arod)
A képlet egyszerűsítve:
F= -Pamp*Arod
A nyomás amplitúdó (Pamp) a nyomáshullám amplitúdója. Ez nem egyenlő a teljes nyomással a gépben! Vagyis azt látjuk, hogy a displacerre ható erő mindig negatív előjelű a készülékben épp jelenlévő nyomáshullám, munkadugattyúra ható erejéhez képest. Tehát a meghajtó erő nagyságát a displacer tengelyének (rúdjának) az átmérőjével lehet szabályozni. Az FPSC hermetikusan le van zárva, a tipikus nyomás 20-30 Bar. A töltőcsatlakozón keresztül lehet bevezetni a héliumot, mint munkagázt.
Az érdekesebb szókapcsolatok a nem tökéletes fordításból adódhatnak. :-)