Tegnap megszületett a sportág első 2 trófeás leosztása. Ellenfelünk XXI-fogást mondott, 8 tarokkos hajtóval, nálam 3 káró volt, dámával. A licitek alapján arra következtettem, mivel leálltak egy egyszerű fogásnál, vszínűleg a 8 tarokkos "hegyetlen", így ő fogja nekem megcsinálni a Spadillet, feltéve, ha obligát lehúzza a tarokkjait. Így is történt.
(Végig néztem az archívumot, végigcsörögtem a régi játékosokat, se feljegyzés, se emlékezés, hogy lett volna két trófea egy leóban.)
Mellesleg, összesen 6 trófea-teljesítés történt, no meg 5 (!!) Vannak..., hogy örültek volna ennek a csapatbajnokságban...:))
Kedves Karma! Én megértem hogy nem érdekel a verseny, mert nem vagy résztvevő, de hogy finoman fejezzem ki magam, fölöttébb illetlen dolog ezt ilyen erőteljesen tudomására hozni a többieknek, némelykor bölcsebb a véleményt magunkban tartani. Mi sem vagyunk érdelekve a te ösztöndíj-megbeszélésedben, ettől függetlenül azonban gratulálok neked, és őszintén örülök a sikerednek. (Hajrá Karma, csak így tovább!!):)))) Örülnék ha lejönnél valamelyik kedden, hogy végre megismerkedhessünk veled, te pedig velünk és a royal tarokkal, lehet, hogy finomodna a véleményed ebben a kérdéskörben. :))
Kedves karma, volt játék, nagyon élveztük, csak sorsolás volt a kupára. "Francot érdekel a kupátok." Nem szeretnélek azzal megsérteni, hogy ezt a beszólást minősítem..
"A gond az, hogy anno, amikor meg csak ezt jatszottam es publikaltam a szaklapunkban (invitrol, XXI-fogasrol, szerenysegem tiltja, de jobbnal jobb cikkek voltak), senkit nem erdekelt igazan..." - engem marhara erdekeltek, mindig jot derulok azon, amit leirsz ;-)
En a partnered vagyok Huhiban. Biztos, hogy azt akarod, megiteljem a jatektudasod itt mindenki elott? :-)
Egyebkent, rendeztunk az elmult honapban ket "haziversenyt" Gyorben, Kaiser-tarokk kupa neven, ahol 8 illetve 9 ember vett reszt, ket forduloban. Semmi komoly, az azonban erdekes, hogy a kozismerten legjobb jatekos (nem kivanom megnevezni, de nem, nem a King fedonevu az), aki Royalban mar nyert ezt-azt (nehanyan a szerencse fiaval azaonositjak) ezen a versenyen elobb utolso lett, majd hatodik. Ennek oka a kovetkezo: szar lapjaim voltak, amikor volt egy jo, akkor a partnerem XVIII nelkul vallalt be minden nagymadarig, majd egy masik leutotte a Spadille-omat a kirallyal, vegul a harmadik kihivta a Manille szinet, mert elfelejtette, hogy bemondtam. Igy kicsit nehez nyerni :-)
Amit ezzel mondani akartam, hogy a Royal messze nem tokeletes (szabalyok megfogalmazasa itt-ott, pontozas stb), de messze a legobjektivebb es legigazsagosabb (tarokk) kartyajatek. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne elvezni a HUHI-t, es egyebkent erzek benne kihivast, hogy egy platforma hozzuk a helyi szabalyokat, szerintem ehhez kiindulasi alap boven lehetne a BTE szabalyai. A gond az, hogy anno, amikor meg csak ezt jatszottam es publikaltam a szaklapunkban (invitrol, XXI-fogasrol, szerenysegem tiltja, de jobbnal jobb cikkek voltak), senkit nem erdekelt igazan...
Fonok, en is megyek! :-)
A gepem 3 ora mulva indul, kedden helyi ido szerint 2-3 kozott erkezem Pestre, ha minden igaz, fater is jon Pestre es megyunk jatszani. Normal esetben negy-fel ot fele mar ott tudok lenni, szoval 3 CSB meccs kinez.
Ami a kupasorsolast illeti...tekintettel a helyzetunkre, amennyiben nem lehet partnert valtani a kupara, akkor persze a Geszt nem fog indulni tudni. A legfontosabb, hogy az Arrabona befejezze a bajnoksagot, tehat akkor jo a csoportositas, ha a kupa egyben CSB is (?), egyebkent inkabb az Arrabona csb a fontosabb. Dontsetek el, mit szabad.
Azé' a pesti klubba is eljöhetnél:
holnap különben is kupasorsolás lesz, az azt kísérő remek hangulattal: 16-tól már lehet jönni, Desperados Pub, V.ker. Kossuth L.u.eleje, az Astoriaval szemben, az árkádok alatt van a lejárat. (Persze, ha a Dáviddal nem akarsz találkozni, akkor ne gyere...:))))
Egyébként nincs kötött idő, ez a klubnyitás kezdete, jönni bármikor lehet éjfélig...
Olyan mint a szex, persze, hogy élőben jobb! Ha lemész bármelyik klubnapra, biztosan lesz aki segit, lehet ellenük játszani,ill. partnerként beül melléd.
Egyébkéntlehet Royalozni a neten, http://fricska.aszi.sztaki.hu/royal/liska.htm címről indulva.
Tanulni még ajánlom Gerots Zoltán: Royal tarokk c. könyvét, kapható a jobb könyvesboltokban :)
Ha a neten akarsz játszani és segitség kell jelezd.
Te, a bridzsben is van XXI-fogás, csak te nem látod benne. Mit szólsz egy kis beszorításhoz? Mikor hátulról fogod meg a srác királyát? Na és a sima impassz?
Poliszkám, képzeld el, míg Veled traccsoltunk, épp francia tarokkoztam a gépen.
Hát, öregem, na, ez az, ami elsőre még nekem is megfeküdte majdnem az izlésemet: ugyanis nincs benne XXI-fogás!!!!!!!!
Kedves Kingem, Poliszom ez már tényleg határeset:))
Én pont azért hagytam ott anno a bridzset, mert megismertem a XXI-fogást, azóta nekem a tarokk egyenlő a XXI-fogással. Imádok mindent, amiben van, kezdve a kettős "bahner" tarokktól a húhin át a royalig, mindenevő vagyok, csak fogjuk a XXI-et.
De, topicosaim, ezt nekem is szoknom kellett, hogy van egy olyan tarokkjáték, melyben nincs XXI-fogi, nahát...
(Röhej az, hogy különben jó játék, a palotaiakkal, sashegyiekkel szoktunk ilyet játszani, francia tarokk paklival.)
Minden a pagát Ultimó körül forog.
Egyébként hétfőn Győrben, kedden Pesten, csütörtökön Hatvanban vasánap a Neten van klubélet, és - mint a szintén klubtag Theking hozzászólásából is láthatod - mi minden iránt nemhogy toleránsak vagyunk, hanem játsszuk is. Más kérdés, hogy a royal a nagy szerelem, de hát gondolj bele, olyanokat lehet benne kombinálni, ami, mondjuk az húhiban megszeretett kombinációk sokszorosa, pl. XXI-fogi, pagifogi együtt, plusz kis, nem királyos színes lapos ütésekkel stb. Amikor egy ilyen ú.n. trófea megtörténik, látnád azt az örömöt, ami belengi az asztalt, megértenéd, hogy ezt IS lehet nagyon szeretni.
Üdv, GZoli
A franciák játékát is tarokknak hívják, ismered?
Na jó, nem vitatkozom a néven tovább ...
Születtek legalább értékes hozzászólások, megy ez srácok, csak provokálni kell :-)
Visszatérve az előzőekre: mikor tanítatok meg Royalozni és hol? Unom már, hogy Dávidékkal sosem jön össze a tarokk. Ugye, ha valaki házasember ... :P
Akkor fogadatlan prókátorként a Royal tarokk (továbbiakban Royal)kontra Huszashivásos (továbbiakban Huhi) vitához hozzászólva védelmembe veszem a Royalt. Jómagam mindkettőt gyakorlom, a huhit mintegy 28 éve, a Royalt 2-3 éve. A Royalban jelenleg a CsB-én a dobogós helyért küzdünk partneremmel, egyéni (összetett)bajnokságban is benne vagyok az első 10-ben.
Huhinak a Magyarországon játszott összes változatát játszottam ill. játszom most is. Ebben a játékerőmet ill. tudásomat a partnereim tudják megitélni.
Érdekességképpen megjegyzem, hogy a győri Törökverő Tarokk Klubban elsősorban Huhit játszunk, játszom. Azonban ha összejön egy Royal parti akkor azonnal Royalozunk.
Ennek elörebocsátása után vizsgájunk meg egy általad felvetett kérdést:
Tarokk-e a Royal?
Belegondolva abba a vitathatatlan ténybe, hogy a tarokk kártyával játszott összes " komplex ütős" játékot Tarokknak nevezik valamilyen "jelzővel" (Paskievics, Palatinusz, Trisák, Tapp, Strohman, Ilusztrált, Magas, Szines, Ottocento stb. forrás: Kártyalexikon 396-397.l)
Ezen tarokk játékok egy részét nem is az általunk jólismert franciaszinjelü szines és római számos tarokk lapokkal játszák, a lapok száma akár 75 is lehet. (van 0-ás tarokk is)
Ha vizsgálod a különböző tarokk játékokat, kiderül, hogy jó pár belölük nem is partnerhivásos, páran Királyt hivnak segitségül, máshol lehet nagyhonőrt partnernek hivni. Van ahol felülütéses kényszer van, van ahol nincs.
Van ahol skartolnak, van ahol nem.
Azonban ettől még az összes játékot Tarokknak hivják, hiszen tarokk kártyával játszák, ütős-hivós rendszerben.
Minden kétséget kizáróan ebbe tarokk kártyával játszott " komplex ütős" kártyajáték családba tartozik a Royal is, igy a Royal tarokk elnevezés mindenképpen indokolt.
Azokat a tarokk kátyával játszott komplex ütős játékot ahol kötelezően a XX-ast (ill. a kézben nem lévő honőrökön kivüli legmagassabb tarokkot)hivja partnernek XX-as hivásos tarokknak nevezik. A közismert neve: Huhi (HUszas HIvásos)
Azt azonban határozottan kijelenthetem, hogy a Royal tarokk nem Huhi:Paskievics-, Palatinusz-, Szines-,stb- tarokk!