Keresés

Részletes keresés

eppur* Creative Commons License 2012.04.16 0 0 347

Persze hogy van, milyet keresel?

Előzmény: borsika79 (346)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.16 0 0 346
Rendben írok majd. Amúgy van nyári almád is?
Előzmény: eppur* (345)
eppur* Creative Commons License 2012.04.15 0 0 345

Akkor ősszel majd írj egy emlékeztetőt...

Előzmény: borsika79 (344)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 344
Szia.Nagyon hálás lennék,szívesen megkóstolnám ezeket az almákat. Amelyik ízlik abbol majd kérek vesszőt.
Előzmény: eppur* (343)
eppur* Creative Commons License 2012.04.14 0 0 343

Persze, vannak; és a termő fákat is ismerem a határban, amelyekről hoztam a szaporítóanyagot. A kertem almafáinak zöme 3--5 éves, némelyik már terem is. Küldhetek termést és oltóvesszőt is majd.

Előzmény: borsika79 (342)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 342
Akkor rendben. Ha az almábol küldök kapsz a Kifferböl is vesszőt. Amit ajánlottál almákat azokbol neked is van? Teremnek is?
Előzmény: eppur* (340)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.04.14 0 0 341

Kovács Gyula: Oltvány Lista 2012. / Pórszombat:

Hosszúszilva

Veresszilva

Nemtudomszilva

Sárga-piros

Duránci

Sárgafosóka

Fekete Húsosszilva

Sárgaringló

Kék picsaszilva

Vörös-sárga ringló

Búzaszilva

Kányaszilva

Lomonyú szilva

Kék ringló

Gömbölyű szilva

Fehérszilva

Lószemű

Horgasmagvú

Konténeres oltványok vásárolhatók május végétől.

eppur* Creative Commons License 2012.04.14 0 0 340

Persze, hogyne érdekelne. Számos édes alma van, az egyik legrégebbi a Páris édes, nagyanyám úgy mondja, "tikkanó" ízű, de azért zamatos, egy barátom első aranyérmes pálinkáját csinálta belőle. Amúgy hosszan eltartható, viszont apró. Nagy alma ugyanakkor a "Selyemédes", valószínűleg ez a Tafota. Ennek is vannak helyi változatai, mint a "Ződ édes", arra még rá kell jönnöm, mi a kettő pontos kapcsolata. Az én számnak alig savanykás, fűszeres-édes a Nyári csíkos fűszeres, kiváló aszalvány készül belőle (beszédes, hogy van, ahol ez a "Fahéj-alma") de a Cox narancs renet is (nagyapa ananász-ízű almának mondta, gyerekkoromban) is nagy kedvenc, bár túlérve ez olyan, mintha száraz szivacsba harapnál. A Sóvári-változatok (Nyári sóvári, Nemes sóvári stb.) is édesek inkább... Hirtelen ezek ugranak most be.

A Kieffer-körtét ismerem, de még nincs belőle. Az Árpával, Búzával, Zabbal, Dinnyével (talán nem hagyok ki semmit) érő apró körték is jó csoportjai a nyári körtének, közel vannak a nemesvackorokhoz. Hasonlók egymáshoz és ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni egymástól ízre őket... (Inkább csak az érésidő a lényeg, mint a névváltozatok is mutatják.) Az Arabitka G. viszont jól megkülönböztethető az említett többitől, mifelénk ez a "Csürtös körte", ez pedig arra utal, hogy a körték kocsányai egy közös tengelyről ("fürtről--csürtről") lógnak.

Előzmény: borsika79 (339)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 339
Azért kérsz majd belölle?Nem mintha nem szeretnék régi fajtákat,csakhát kóstolás nélkül nem ismerem az ízüket. Vannak édes jellegű almáid(mi ezeket szeretjük),amit ajánlanál?Amúgy meg dicséretesnek tartom az elhatározásod. Körtéböl a Kifferhez mit szolsz?Nekem 1-ik kedvencem. A másik meg az arabitka vagy valamivel ???? érő apró körte,sajna nincs pontosan beazonosítva.
Előzmény: eppur* (337)
eppur* Creative Commons License 2012.04.13 0 0 338

Más nyakas szilva nem nagyon van... Így minden bizonnyal azt ettél egykor, bár az íze nem nagyon különbözik a Beszterceitől, annak egy helyi, sonka(sódar)-alakú változata. Kelemér--Gömörszőlős táján sok portán van. Nekem talán Szuhafőről hoztak tavaly két sarjat (már teljesen szárazak voltak...), aztán Aggtelekről szereztem oltóvesszőt, de az se jött össze. Nincs szerencsém a fajtával, na. Pedig szeretnék belőle menteni, s egy barátom is.

Előzmény: Hugool (335)
eppur* Creative Commons License 2012.04.13 0 0 337

Rendben, így már ismerem. Az új fajtákkal kapcsolatban nem bántom én azokat, akik szeretik... Nekem is van számos új, bár némelyik csak elrettentő példának jó. Végül is, sok "régi fajta" se régebbi a 19. század végénél, hiszen ezek a Monarchia kertészeteiből kerülnek a kiskertekbe, uradalmi gyümölcsösökbe (s ugyanezt találod Felső-Ausztriában és a Bodrogközben), akkor ezek voltak az új divatfajták. Csak az a baj, hogy ezek a régi-újak is mind-mind eltűnnek, s marad a teszkógazdaságosízű gyümölcs. Magyarán, Goldenből veszek ősszel két ládával a családnak, de itthon a kertben sajnálom a helyet tőle, inkább ültetnék olyat, ami fűszeresebb, s közbe megmentek egy olyan fajtát, amiből alig van már, aztán így mindenki jól jár...

Előzmény: borsika79 (336)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 336
Na akkor fene az én izlésembe is,mert én is szeretem. Vajalma alatt a Kecskeméti vajalmát értem,ez is régi fajta. A mi volt fánk(sajna már nincs meg) nem oltvány volt,hatalmasra nőtt.Volt oltványúnk is az kis fa volt. A nagy fa ellenálló volt a betegségekkel szemben,az oltvány már nem.Most Tószegen lakom,de a keverékfa Abonyba van,ott laktam.Ot volt az öreg vajalmánk is,az meg Ceglédröl való a nagyszülői háztol.Sajna már se a tanya,se az ottani almafa nincs meg. Ez az almafajta eléggé elggé elterjed volt felénk ha utánnaolvasol a neve alapján.Ja a mienk a csíkos vajalma volt és vékony hajú. Persze ennek az almának is vannak változatai.
Előzmény: eppur* (333)
Hugool Creative Commons License 2012.04.13 0 0 335

Nekem sajna nincs de hallottam már a nyakas szilváról azaz ettem is de hogy gömöri volt e azt nem tom. Utánnajárok és ha megtok valamit jelentkezem.

Előzmény: eppur* (321)
Csarli1 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 334

Ma kaptam meg a Malagrov Kft. meggy, cseresznye, barack, szilva tápanyag utánpótlási javaslatát, hát mikor kiszámoltam a hektár költséget még szerencsém volt, hogy ültem.

308 557 Ft/hektár, ez 850mázsa marhatrágya hektáronkénti ára 60cm mélyen bedolgozva.

Szerintetek melyik éri meg jobban

eppur* Creative Commons License 2012.04.13 0 0 333

Érdekel az új almád. Ezzel a Vajalma kifejezéssel már találkoztam (talán éppen egy korábbi hozzászólásodban)... Mit takar ez felétek? (Mely tájon laksz?) Amúgy Golden nekem is van (van olyan a családban, aki ezt szereti, fene az ízlését), de a '45 utáni fajtákat csak válogatva írtam itt össze...

Előzmény: borsika79 (332)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 332
Hűha. Neked aztán van mit a "lepénybe" aprítanod. Viccet félretéve jó kis gyüjtemény. Én most a körtéket kezdtem el gyüjteni,bár kertem véges,ezért kombifákat csinálok. Ha minden oltásom megfogja lessz huszonegynéhány fajta,sok olyan ami neked nincs,jövőre szívesen küldök vesszőt.Persze a tieid közt is van ami nincs nekem. Almám nem sok fajta van:Golden,Starking(a piros Starksimson),meg ami neked nincs,most oltottam még Jonagold,Idared vesszőt.A végére hagytam a lényeget:van 1 magrol kelt almám. Nagyon finom. Eddig úgy hittem Golden-Starking keverék,legújjabb családi nyomozásom után már úgy gondolom,hogy Golden és Vajalma(vagy Vajalmaszerű csíkos nyári alma)keveréke. Méretre mint a golden,ízre is golden,kevés savval,némi vajalmaízzel.Alapszíne sárga,néhol pirosan cirmozott.Eltarthatósága kicsit kevesebb a goldentol,csak ez a végén nem ráncosodik hanem kásásodik kicsit. Összességében bátran ajánlom,mert nagyon finom alma. Majd ősszel küldök kóstolót.
Előzmény: eppur* (331)
eppur* Creative Commons License 2012.04.12 0 0 331

ALMA „Batul”, „Borézű”, Charlamowski, Cox narancs renet, „Csörgős”, Fekete tányéralma, Fertődi téli, Húsvéti rozmaring, „Keleméri téli”, Londoni pepin, Masánszki renet, Nemes sóvári, Nyári csíkos fűszeres, Nyári fontos, Nyári piros kálvil, „Nyári üvegalma”, Páris édes, Parker pepin, Sándor cár, „Selyemédes”, Téli arany parmen, Téli piros pogácsa, „Törökbálint”

 

KÖRTE Arabitka, Árpával érő, „Boldogasszony”, Bosc cobak, Clapp kedveltje, „Csürtös veres”, Erdei vajkörte, Esperen bergamott, Hardenpont, Piros Vilmos, Seres Olivér, „Szrotykos”, Téli esperes, Vilmos, Vérbélű

 

Amit idézőjelbe tettem, az javarészt helyi elnevezés, s nem feltétlenül egyezik a fajtaleírással, olykor van tippem, de inkább meghatározásra vár. Például a Csürtös veres körte valószínűleg az Arabitka vörös változata (ezt a falu valószínűleg utolsó ilyen, rá egy évre kivágott fájáról oltottam -- kinek nincs ilyen története?), egyetlen helyütt olvastam is, hogy az Arabitkának van ilyen színváltozata, de hiába kereresem, nem tudom melyik könyvemben...Majdcsak előkerül.

Ezek már a helyükön vannak, de van még néhány, amire vadászom, illetve még idén fogom oltani, mint a Mézes körte, a Brónabukk alma... És sok fát ismerek, ha esetleg olyat keresel, ami nekem nincs, s talán nem is lesz, mert éppen most növöm ki a kertemet...

Az milyen alma, amiről írsz?

Előzmény: borsika79 (329)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 330

Sajnos jobban megnézve nálam is ez a helyzet. Nagyon vártam már a Tuleu gras termését, volt is rajta vagy 20-25 virág, abból azért esélyes volt a termés. Tavaly még nem termett. Most már az idén se fog. Nálam is a virág megvan, de a bibék megbarnultak, talán 1-2 kivétel van csak.

A nagyobb, sok virágú szilvákon, talán lesz 1-2 szem, de sok ott sem.

Előzmény: Törölt nick (322)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 329
Szia. Akkor nagyon szépen köszönöm. Ami az almát illeti én is hozzájárulok a gyüjteményedhez 1fajtával(ilyened tuti nincs),szedett oltóágam már nincs,de jövőre vagy ha szemezni szoktál a nyáron küldök vesszőt. Neked milyen almáid netán körtéid vannak?
Előzmény: eppur* (328)
eppur* Creative Commons License 2012.04.12 0 0 328

Szia, mint írtam, akkor hétfőn megy postán. Hála-ügyben elég a jó szó... Mivel van jónéhány régi gyümölcsfajtám, ami a portámon az új szaporításokból most kezd koronát nevelni, később lesz sokféle oltóvessző, főleg almából vagyok jól ellátva (hogy pont egy szilvás fórumon kell ezt leírnom...).

Előzmény: borsika79 (327)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 327
Szia eppur* !Az előbb elküldtem a címet,de szerintem már csak hétfőn add fel,ne a postán hétvégézzenek. Előre is köszönöm! Valamivel esetleg meghálálhatom?
Előzmény: eppur* (323)
sujgojo Creative Commons License 2012.04.12 0 0 326

igen, ahol vannak hasznahato fiatal agak, azokat persze meghagyom.

Előzmény: Ali-bá (325)
Ali-bá Creative Commons License 2012.04.12 0 0 325

Igen. (Azért, ha néhány kis ágacska marad a törzsön, ugy még jobb!)

Előzmény: sujgojo (324)
sujgojo Creative Commons License 2012.04.12 0 0 324

a kertunkben rengeteg elhanyagolt/oreg szilvafa van. szeretnek fiatalitani rajtuk. a legtobb ugy nez ki, mint az allomanyban nevelkedett fa, 4-6 meter magas torzs, csak nehany oldal ag, es egy kis pamacs korona a tetejen. biztos azert, mert sokaig nagy bozot volt a telken. arra gondoltam, hogy elvagok nehanyat 2-3 meter magasan es ha kihajt, abbol nevelek uj koronat. szerintetek birni fogja ezt a radikalis "metszest"?

eppur* Creative Commons License 2012.04.12 0 0 323

Írtam Neked, de postacímet nem kaptam. A vesszők a hűtőben várakoznak, csomagolva... Írd meg, hová küldjem. 

Előzmény: borsika79 (307)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.11 0 0 322

Sajnos úgy néz ki, hogy a legkedvesebb szilvafám tele virággal benyalta a tegnap hajnali fagyokat :S

 

 

Sok porzó lekonyult, de ami nagyobb baj, hogy számos bibe is bebarnulva elhajolt.

Eléggé el vagyok kenődve.

 

Szerintem a körték közül is hasonlóan elment jónéhány. Néhány virág elég furcsán néz ki rajtuk, annak ellenére, hogy a szirmok fehérek maradtak :S

 

eppur* Creative Commons License 2012.04.11 0 0 321

Nocsak. Akkor Te valóban gömöri vagy... Van Gömöri nyakas szilvád? Vagy ismersz valakit, akitől sarjat lehetne szerezni? (Cserébe ajánlok majd valamit.)

Előzmény: Hugool (320)
Hugool Creative Commons License 2012.04.11 0 0 320

Putnok és Aggtelek között félúton , Alsószuhán. Épp hétfőn jártam felétek szétnézni.

Előzmény: eppur* (319)
eppur* Creative Commons License 2012.04.10 0 0 319

Bódvaszilas. (Pontosabban: én Tornában lakom, ez ugye a tört. Mo. legkisebb vármegyéje.) Te gondolom Putnok környékén laksz, ha ugyan nem a szlovákiai oldalon.

Előzmény: Hugool (310)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.10 0 0 318

Nálatok is csupa virág?

Nálunk a csacsaki bőtermő pont a virágzás kellős közepén van, épp tegnap fújtam chorusszal.

Most pedig reménykedem, hogy hátha nem volt a kertben mínusz, vagy valami csoda folytán lesz kötődés...

Előzmény: Camille88 (314)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!