A P2 valószínűleg azt jelenti, hogy nem egy akármilyen aranyribizli alany hanem valami szelektált fajta mint pl. a baracknál a GF677 vagy az almánál az M9.
Akkor már értem miért írtátok amit ...Így el is dőlt a sorsa. Nem szenvedek vele, megnyeri anyukám.Úgy is azt mondta szeretne jostát :) Köszönöm ismét a leckét ,segítséget!
Ehető az aranyribizli, csak nagyon keveset terem (vesszőnként 3-5 különböző méretű bogyót) és nem mindenki szereti az ízét. Virágzáskor szép növény, jó a ribizlifélék alanyának és nem szúr semmije, de ezzel szerintem ki is merültek az előnyi. :)
Hasonló termése van, mint a fekete ribizlinek, de kevés szokott lenni rajta. A mieinken eddig egy szem se érett be, igaz, hogy nagyon kevés napot kapnak.
Viszont nagyon szép, finom illatú virága van.
Nekem ezek a törzsesek nem tetszenek, de pl. rózsában sem. Jobban szeretem a természetes dolgokat. Igen, olyan kis helyesek, de én inkább a jó erős növényekkel teli, dzsungeles kertet szeretem. Az se zavar, ha szüret közben kissé összeszurkál egy bokor. Egy gyenge törzsön ingó, karózásra szoruló korona valahogy nem nekem való... De biztos van előnye, sokan szeretik...
Ez az aranyribizli akkor nem is ehető valami? Már csak hogy díszbokor és félre eső hely... Na és ezek szerint nem nagyon preferáljátok a törzses kis bogyósokat? Pedig olyan kis helyesek :) Most kétségek közé kerültem,hogy akkor ne is törzses fekete ribizlit vegyek?!
Az OBI-ban nem tudod már megnézni a nagy címkét? Talán azon rajta van, mi az alany.
Ha dugványozás mellett döntesz, akkor állítólag a ribizlifélék jobban gyökeresednek "tépett" dugványról. Magyarul a törzsről/vesszőről úgy kell letörni, hasítani kézzel a dugványt, hogy maradjon egy kis "talpa" ami a merőleges alapvesszőből hasad ki.
Régen nekem volt ilyen törzses piros egresem, de az a legrosszabb időszakban (tele félérett terméssel) tört ki és nem is sikerült megmentenem. Az alanya (aranyribizli) még ma is él egy félreeső helyen a kertben.
Vagy elülteted elfektetve, akkor egy darabig táplálja a gyökere, és kiderül, mi az alany. A leveléről hamar meg lehet tudni, a fekete ribizlié erős szagú, az aranyribizlié más alakú. Ha aranyribizli, át lehet majd ültetni valahová díszbokornak.
Obiban vettem,mint olvasás tudatlan,messziről nézve az alján lévő képet :) Csak a konténer oldalán a felsorolásban volt a ribizli,de a jostára nem emlékszem,lehet akkor jobban megnéztem volna.
Kettő van belőle, lehet igazad van, egyiket beáldozom. Valahol épp a minap olvastam,hogy ilyenkor még a seprű nyele is megered :)
Nem teljesen viccnek szántam. A képen az alany szemlátomást vékonyabb, szóval lehet le kéne vágni a törzsről azt a féloldalas koronát, a vesszőket eldugványozni, legyökereztetni és lenne egy fekete ribizlid az alanyból és 4-5 josta dugványod. ;)
Na de az alany ismerete nélkül ezt nem lehet garantálni, hisz akár aranyribizli is lehet, mert a leggyakrabban azt használták alanynak...
A papírján nincs semmi infó, nem is igazán értek hozzá. A feltöltött képemet ha nézitek mit láttok rajta? Szerintem oltva van . Na mindegy ez már megvan :)
Gondoljátok akkor ,hogy ezt a formát nem is igen lehet majd megtartani,úgy hogy legyen normálisan termése is?
Elég ésszerűtlen dolognak tűnik a törzses josta. Én sem tudom elképzelni, hogy bármire érdemes lenne ráoltani, mikor az a legerősebb, legvaskosabb termesztett Ribes. És még törzs nélkül is hajlamos az egekig nőni (míg le nem hajol a földig, ahol legyökeresedik), egy törzs tetejére biggyesztve vagy folyton vagdosni kell, vagy leszedhetetlen.
Mondjuk én egyébként sem szeretem ezeket a törzsre oltott növényeket, jobban vonzódom a természetes növekedésűekhez, és mindig rettegnék, hogy egyszer csak letörik a korona, vagy valami belerág a törzsbe (nálunk vannak szitkárok), aztán az egésznek annyi, de ennél aztán tényleg semmi értelme.
Mibe van oltva az a josta? Egy 30 cm-es jota dugványnak 2év alatt kb. 5-7cm átmérőjű törzse lesz és a bokor mérete kb. 1-1.5 méter oldalirányban és magasságban is. Mi az a szár ami ilyen gyorsan vastagszik majd alatta? Vagy nem oltvány csak úgy van metszve?
:)) Ez igaz, de én 100%ban szeretném . Jostám meg már volt ,igaz nem törzses. Na de sebaj,anyukám remélem örülni fog neki. De ha mostmár így megtanultam ,hogy közelről is megnézzem a címkét,van olyan fajta amit ajánlotok?
A gyökere elég kicsi volt,de ami a legnagyobb baj,hogy nem tudok olvasni :) .Ültettem volna a helyére ,és akkor látom a cetlin ,hogy ez josta ,nem is fekete ribizli. De mérges vagyok a figyelmetlenségem végett!
Azért köszönöm a segítséget,jól jön mert lesz még ribizlim is tuti !
Tegnap szert tettem két törzses fekete ribizlire. Most fogom kiültetni őket. A koronájuk elég féloldalas, hogy kell ezeket most metszeni? Kellőket karózni? Köszönöm!
Tudna valaki adni néhány piros termésű ezüstfa (Elaeagnus umbellata) magot vagy esetleg néhány vesszőt amivel megpróbálhatnám az oltást keskenylevelűbe?
Természetesen a postát fizetem vagy cserébe is tudok adni valamit.
Nem olyan kis csemete az már, kellett várni pár évet, hogy termőre forduljon, de közben az ágai lendületesen nőttek. Szerintem van az már olyan magas, mint én, de majd lemérem vagy lefotózom.
De egyetértek, annyi gyökeret kell kiszedni, amennyi kijön és még szállítható, és hozzáigazítani az ágakat. Ha a maradékból kihajt, majd apránként kiásom vagy levagdosom. Lényeg, hogy a paradicsomnak legyen helye!
Ilyenkor még nincs hajszálgyökér, az csak bizonyos talajhőmérséklet felett képződik.
Ha meg is sarabolod a gyökérzetet, nem számít. Majd képződik új, ami lehet, még elágazóbb is lesz.
Csak az a lényeg, hogy amilyen arányban veszít a növény a gyökereiből, kb. ugyanolyan arányban a hajtásait is vissza kell vágni, ne párologtasson többet, mint amennyit a visszavágott, még regenerálódó gyökér-rendszer fel tud szívni.
Én tegnap ültettem át egy 1,5 méteres és elég terebélyes ribizlibokrot.
Annyi a könnyebbség, hogy homokos talajból kellett kiásnom.
Nóra által ajánlgatott josta, meg magról kelt csemete, ha jól értettem, az meg sima ügy.
Kemény munka lesz kiszedni ilyen nagy bokrokat, ha a gyökereit teljesen ki akarod venni.
Én próbáltam ilyet, de feladtam. Egy egy méter magas bokor gyökerei kb 2m sugarú körben helyezkedtek el. Ajándéknak szántam, már termő fejlettségű bokrot akartam adni kedvcsinálónak. Ez a bokor ma is meg van...
Nem lehetetlen, mert a josta gyökerek nincsenek mélyen. De meglepően nagy területet kell felásni a teljes eltávolításhoz.
Köszönöm Nóra! Az is lehet ,ezek alapján nem is ültettem jó helyre :( A ribizlitől kb másfél méter,de az úttól lehet csak egy méter van. Ha ennyire nagy lesz és terebélyes,nem fog elférni,vagy inkább én nem fogok elférni tőle. Ha teljes napsütéses helyre teszem az is jó lehet ?
Tavaly elkezdtek teremni, olyat terem, mint az eredeti, bár még elég kevés volt rajtuk.
Nagyon rossz helyen vannak a paradicsom kordonban, eddig kíváncsiságból tartottam meg. Ha valakinek kell, el lehet jönni érte Gödöllőre. Kizárólag személyesen vihető, nem postázható méret.
Pár héten belül ki kellene ásni. Én mindenképpen kiszedem, tavaly már csak kevesebb paradicsomot tudtam ültetni, idén már majdnem egy teljes sor kiesne, ezt nem szeretném.
Szerintem annyira, hogy a hajtások és a gyökérzet aránya jó legyen.
Én még az enyémet nem vágtam soha vissza, de idén már muszáj lesz, mert túl nagy területet ellepett. Egy idő után néhány ág lehajlik a földre, ott legyökeresedik (ez is sok helyen megtörtént), és egyre nagyobb bozót lesz. A legmagasabb ágak végét pedig már el sem érem.
Ma nálunk ha nem is szép ,de jó idő volt. Kaptam a szomszédból piros ribizlit és jostát. Egyből el is ültettem őket,amik nagyon kusza és befelé növő ágak voltak ,azokat kivágtam. A jostát viszont azt mondja a szomszédasszonyom,hogy vágjam vissza. Most 4-5 szálból áll és több mint 1m-esek a vesszők. Ezeket tényleg most vágjam el? Ha igen mekkorára?
"Én a ribizlihez nem értek , de ha olyan kordont szeretnék nevelni mint a feltett fotókon van akkor egészen biztos , hogy egy precíz technológiát kell követni minden elemével együtt . Megfelelő növény ( vagy oltvány ... még azt sem tudom ezt oltják-e ) talaj , TÁPANYAG !!!!! ...agro és fitotechnika ...az az talajművelés és alakítás"
Szerintem jobban értesz a ribizlihez (is) mint itt mi sokan, és te mondtad meg a lényeget. Talaj, tápanyag, ...
és ami nálunk nem oldható meg a léghőmérséklet meg a páratartalom. Mert ha a többit be is tartanánk, előállítva a megfelelő táptalajt a nyári meleg és a páratartalom akkor sem lenne ugyanaz...
(olyan ez mint amikor angliában június végén dugványozták a ribizlit, meg a gojiberry-t, kérdeztem is hogy százalékban kb. mennyi marad meg belőle... mondták, hogy mind, és tényleg... saját szememmel láttam, a június végi dugványt novemberben élni és virulni, a gojiberry novemberben már termett.. nem sokat de megkóstolhattam a vízízű angliai gojit)