Keresés

Részletes keresés

Norrington Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119113

Helló :) Cefre és lepárlókészülék-függő  a dolog, nekem is vadkörténél már 53 foknál jött a savanyú íz. Viszont van, hogy gyengén megjelenik, aztán egész sokáig szinten tartja magát, majd hirtelen felerősödik ez az íz. Na olyankor kell elzárni a gázt. A kevésbé savanykás rész aromákban gazdag, ezért hiba lehet hamarabb elzárni a fűtést, érdemes minél tovább főzni. Olyan is volt már velem, hogy 10 fokos volt a kijövő párlat és még mindig semmilyen rossz ízt nem éreztem. 

Előzmény: baxy77 (119112)
baxy77 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119112

Sziasztok! Volna egy gondom amire nem találok választ.

Szóval: A tisztázási folyamat közben már 55-60%alkohol-nál jelentkezik az utópárlatra jellemző savanyú illat. 

Mi lehet ennek az oka?

Házi kis fözöm van nem gyári. De saválló és réz hűtö van.

válaszokat előre is köszönöm!

rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119111

Igazad van. Ez a bajom nekem is. De ez van sajnos!

Azert meg orulhetunk egy picit! :)

Előzmény: öreg_néne_b (119088)
endrepp Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 119110

:) biztosíthatlak van probléma a szövegértésemmel, átlagosnál nem jobb.

Ennek ellenére kérlek ne akard elvenni tőlem a reagálás lehetőségét, a stílusodat kifogásoltam, az, hogy benézted a mennyiséget engem nem érdekel, bárkivel előfordulhat.

 

Előzmény: csalitos (119109)
csalitos Creative Commons License 2015.11.22 0 1 119109

   Feltételezhetem, hogy mégis lehet valami probléma a szövegértéseddel. Ha az nem volt egyértelmű akkor mégegyszer leírom:

 

   Bocsika!!! Ezt a kommentet ne vedd figyelembe. Én voltam figyelmetlen. :-((

Előzmény: endrepp (119107)
kivimánia Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119108
endrepp Creative Commons License 2015.11.22 -1 0 119107

:( (Felületes olvasatod után, főleg kár volt ezt a bántó és sértő fogalmazványt közreadnod.)

Előzmény: csalitos (119097)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119106

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (119085)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119105

Igen, már tudom.  Jövőre már másként fogom csinálni. 

 

Előzmény: Figyelget (119104)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119104

Így azért barátságosabb,bár a 9 is szinte dupla mennyiség,mint amit érdemes beletenni.:-)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119102)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119103

Valószínű kierjedt, mert már semmi mozgás nem volt. Kapott hidegtűrő élesztőt még az elején. 

Előzmény: öreg_néne_b (119100)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119102

Na mégegyszer.

A teljes mennyiségbe 9 kg került.

Nem tudom miért írtam 30-at.

Előzmény: Figyelget (119101)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119101

30kg?! 

Az azért nem semmi! :-(

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119098)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119100

Az nem sok, hanem rengeteg. a 180 literbe 5,5 kiló elég lett volna...

Sok ízt ne várj a cukorcefrédtől. Kierjedt egyáltalán rendesen? Ilyen tömény cukornál ez sem biztos...

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119098)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119099

Másfél hordó még rám vár.

Ma fogom folytatni.

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.22 0 0 119098

Nem. :-)

 

A teljes mennyiségbe került durván 30 kg. Azaz a három hordóba, ami 3*60 liter cefre. 

Jövőre még ennyit sem teszek bele, mert állítólag még így is sok.

Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam.

Előzmény: endrepp (119095)
csalitos Creative Commons License 2015.11.21 0 1 119097

   Bocsika!!! Ezt a kommentet ne vedd figyelembe. Én voltam figyelmetlen. :-((

Előzmény: csalitos (119096)
csalitos Creative Commons License 2015.11.21 0 1 119096

   Amúgy hogyan szoktál olvasni? Érted egyáltalán azt ami le van írva? Olvasatod szerint hogyan lett a háromból kilenc?

Előzmény: endrepp (119095)
endrepp Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119095

60l cefre / 9kg napsugár? A 9kg az kb. 300l-hez való mennyiség.

Ha nincs benne alma, ennyi cukorból 12l 38%-os lejön, almával kb. 15-18l lenne az elvárható

Nem kell szűrni.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119093)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119094

Ezek ismeretében is korán hagytam abba a főzést?

Igen. Rengeteg benne a cukor, a teljes mennyiséghez bőven elég lett volna két kiló.

Tényleg olvasd el a minden reggel belinkelt tudnivalókat...

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119093)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119093

Köszönöm mindkettőtöknek. :-)

 

Jelenleg demizsonokba pihennek "alszeszék".

Olvastam, hogy papírzsepivel vagy egyszerűen kanállal le lehet szedni az olajat.

Mibe öntsem, vagy hogyan szedjen le az olajat a tetejéről?

 

Lehet hogy túl korán abbahagytam a főzést. De a végén már teljesen vízizű volt a párlat.

Ami kimaradt a korábbi kérdésemből: 60 L cefréből lett kb. 9 liter 38°-os alszesz. Minden hordó kapott kb. 3 kg. napfényt. (almáról van szó)

Ezek ismeretében is korán hagytam abba a főzést?

lezli56 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119092

Szia!

Általában kitisztul az alszesz. A pontosabb elválasztás miatt kell hígítani 25°-ra.

Minden kérdésedre megtalálod a választ a 119085-ös hozzászólásban.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119089)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119091

Ha látsz olajat az alszesz tetején, akkor azt szedd le. Egyébként az normális, hogy az alszesz opálos, ez ne izgasson.

Előzmény: öreg_néne_b (119090)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119090

Lehet számolni is (9*0,38/0,25 literre kell hígítani), de ha kimaradtál a kémiaóráról (vagy közben változott a tananyag), akkor egyszerűen próbálgatással. Nem kell eltalálnod a 25 fokot, valahová 20 és 25 közé, oszt' jól van.

Azért kell hígítani, mert úgy jobb az elválasztás a finomításnál.

(Ha ilyen tömény az alszeszed, akkor túl hamar abbahagytad a főzést.)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119089)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119089

Sziasztok.

 

Túl vagyok életem első főzésén. :-)

Kb. 60-65°körül indult meg a szesz, majd végig átlag 85-90°-on csordogált.

Az első főzet totál opálos lett. Kérdeztem a segítőmet, hogy ezzel mit lehet kezdeni? Elmondta, hogy majd finomításkor le fog tisztulni...

A következő főzetnél már kristálytisztán indult, aztán ismét opálos lé csordogált, majd a végén kitisztult.

A harmadik főzetnél szintén tisztán indult, de a közepétől opálosan jött és így is maradt.

Mi lehet ennek az oka? Tényleg le fog tisztulni finomításkor?

 

És még valami:

Kérdezném a hozzáértőktől, hogy az alszeszt hogy kell higítani 25°-ra?

Pl. két adagból (2* durván 25 liter cefréből) van 9 liter 38°-os alszeszem.

Ha ezt 25°-ra akarnám higítani, akkor milyen képlet alapján tudom, hogy mennyi víz kell bele?

 

Ha már kérdezek: Miért kell felhigítani finomítás előtt?

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119088

Nem a hétszáz forinttal van bajom, hanem a kiszámíthatatlansággal. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy jövőre is így marad...

Előzmény: rézmanó75 (119086)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119087

A kolléga addig vacillál,elhappolják azt a gépet,mert jó árban van.

Előzmény: tanca1 (119084)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119086

Azert en azt gondolom ,hogy ha 2010-ben ilyen feltetelekkel engedik az otthonfozest,meg az is orult volna, aki most epp bosszankodik,vagy epp kudarcnak veli. Persze nezopont, es felfogas kerdese ez is. :)

 

( Ez is csak egy velemeny.)  :)

Előzmény: Jani71 (119076)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119085

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (119052)
tanca1 Creative Commons License 2015.11.21 0 0 119084

Nekem ágaprítóm van évek óta. Tökéletesen működik. Körtét, almát, birset ezen darálom, darabolás nélkül. 1q birs kb 45 perc alatt megy le rajta. A végeredmény, egy tökéletes püré.

Előzmény: vizimento (119064)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!