Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2015.11.26 -1 2 119314

Itt, egy a lényeg!A nagyokat az zavarja,hogy főzhetsz otthon.Bármit csinálsz,és bármilyen törvényt hozol,ameddig lehet otthon főzni,addig nem nyugszanak.2010 előtt is magas adó terhelte a főzést,mégis akkor csend volt.(muszály volt valahová vinni a cuccot)Persze,mert nem volt otthon főzés lehetősége,és nem sértett érdekeket.

 Pl:Jóska főz egész nap.egy 80-vagy 100l-es kuktán 300l cefrét.másnap finomít,lett 30l pálinkája.Lejön gáz(fa,áram),víz...lett 80 rugója.Másnap csak kettőt főz cefrét,mivel egyet finomított.Tehát 4.napra esik a köv.tisztázás.

 Ez napi 20000ft,de akkor 4 napig,reggeltől estig ott van és nyomja.Meddig is lehet ezt csinálni munkahely mellett?Még  anélkül is megerőltető.Természetesen  Nem fizet utána adót!

Na ez ám a konkurencia a 4-500l-es üstökkel szemben!!Lehet számolni.

  Aztán jönnek a minőséggel.A hozott anyag,az hozott anyag.

 Árnyékos oldal pedig mindenhol van,ahol fény is! :-)

Előzmény: fehérkutya (119308)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119313

Látom megint ide jutottunk ,forronganak az indulatok . Bűnöst keresünk mert megint előjött a mézesmadzag effektus.

Illegalitásban voltunk, voltatok,Volt 5 év amikor is felszabadultnak érezhettük magunkat,most pedig megint megadóztatnak.

Csak felvetem ,mennyi is volt Novemberig a bejelentett főzők száma ?

Na szerintem és tegyük a szívünkre a kezünk ,sokkal többet használunk,használnak.

Ha jól tudom pálinka főzdében van egy szabott ár ami durván 1500 ft literenként ,ebből az adó 800 egynéhány forint ,igaz többet fizet a bérfőzető de nem is olyan sokkal ...

Azért ha végig olvastátok a cikket kiderül,hogy azért gyarapodott a bérfőzdék száma .

Lehet ragozni .... Nagyon szeretem ezt az oldalt rengeteg dolgot lehet tanulni ,még ha nem is tudok jó pálinkát főzni .

Nagyapám sem tudott ,mégis volt szeszgyára.

 

 

snapszmester Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119312

Ki kényszerít téged az adófizetésre?

Előzmény: ksanyi52 (119311)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119311

Valamikor a 70-es évek végén finom pálinkák voltak. Szerettem inni egy-egy kupicával a korcsmában. Még a magízű cseresznye is elment, de a vilmoskörte pl nagyon finom volt. Azután később elromlott minden. Bementem a korcsmába kértem egy fél vegyest, szörnyű volt. Hozzál egy vilmoskörtét de itt bontsd ki előttem! Majd kihánytam a bélem! Na azóta nem járok korcsmába. ( 30-35 éve). Háztól vettem pár litert mert az iható volt. Most sem vagyok nagy ivó de a saját pálinkámból megtudok inni 2-3 stampedlivel egy nap. Mert finom, mert kellemes íze van. Kár hogy egy -egy fajtából csak 2-3 litert tudok főzni mert csak  annyi gyümölcsöm terem. És fájó hogy ezt most nem tehetem meg adó nélkül, mert az EU parancsol. Ők milliókat tesznek zsebre nekem meg 41 ezer nyugdíjam van. Üdv ksanyi.

Előzmény: rézmanó75 (119310)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119310

Teljes mertekben igazad van. Mint feherkutyanak is. Figyelgetnek irom hogy igen, tudnak finomat is. Csak mi a finom? Relativ. Itt a kozelben, pl bestillo.  A kereskedelmiuk melle, nyugodt szivvel letennem az en takolt fozomben keszult palinkamat. Mert az ovekenek,se ize se buze.Persze szerintem. (Igen. Mar nincs keritesszaggato ott. Legallabb mar ezt tudjak! )De pl. a fonokomnel sem fozetnek, mert szinten herelt"! Persze ez mind egylepcsos. Pedig nekem meg olcso is volna. 835ft + afa. Megsem kell mert jobbat tudok. Koszonheto a forumnak!!!!!! Nektek is!!!!! 

Itt jott el az ertelme szamomra az otthonfozesnek! Nem a penz miatt. A mioseg miatt!

 

A mesternek,abban van igaza,hogy mi "lathatosag" miatt konnyebb helyzetbe vagyunk! :)

Előzmény: öreg_néne_b (119305)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119309

Neked tényleg ennyi eszed van?

Az idén dupla áron főzunk tavalyihoz képest.

Nekem nem vagytok konkurencia, az idétlen törvények igen.

Előzmény: öreg_néne_b (119306)
fehérkutya Creative Commons License 2015.11.26 0 4 119308

Pálinka presztizse akkor indult, mikor nem lehetett minden szeszre pálinkát írni. Az valamivel korábban volt. 2010-től meg szintet lépett.

Snapszemster minket lát konkurenciának, pedig nem vagyunk azok. Én akkor sem tudnám bérfőzdében főzetni, ha akarnám.

Elég sok féle gyümölcsöm van kis mennyiségben.

Bérfőzdések egy része meg hiába tud nagyon főzni, ha hozott anyagból dolgozik. Soknál a szakmai tanácsadás annyiban kimerül, hogy kell a cefrébe a cukor - mert tartósít és többet ád. Snapszmester saját hozzáállását kivetíti kollégáira is.

( kb. 10 éve olvasom a fórumot, nagyon hálás vagyok neki a sok oktatásért )

 

Nagyon felháborított, hogy magam által termelt gyümölcsből, saját készülékemen nem főzhettem saját részre legálisan.Én még sosem adtam el egy litert sem. Ajándékba igen fél-fél litereket, ennyire azért vagyok gazember.

Bejelentett készülékem van és némi adót is tervezek befizetni.

 

A sötét oldal: épp ma hallottam, hogy almás gazda lefőzette 30 tonna almáját és aromával dúsítva árulja körte,szilva és barack pálinkáját. Gondolom nem bérfőzdében főzték neki.

Na őket kellene lekapcsolni.

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (119305)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.11.26 -1 0 119307

Fritőzolajat vettem a főzőmbe, ami söröshordó és csak az alja duplafalú, egy cső jön ki alulról és megy fel egy kis tartályba. Azon gondolkodtam, hogy ha lehül akkor megszilárdul, mikor melegítem akkor az alja fog melegedni, de mivel szilárd, és a csőben is szilárd, nem lesz valamiféle nyomás a hőtágulásbol? Amig a csőben is szilárd ott nemtudja felnyomni.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.26 0 2 119306

 

 

2010-től duplájára emelkedett a bérfőzetett pálinka mennyisége. Közben legális és teljesen adómentes volt az otthon főzés. Szóval, ha most kevesebb a munkád, mint tavaly, akkor ne az otthonfőzőkben keresd a hibát...

Előzmény: snapszmester (119297)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.26 0 7 119305

Lehet szidni az "orbánkormányt" de a pálinka presztízsét ők hozták meg

Előtte a köztudatban kétféle pálinka létezett: az ivóvíz, alkohol, aromák összetételű bolti, meg a rettenetes kerítésszaggató házi pálinka. Alkeszeknek való alja ital mindkettő. Meg volt még a jobbnak ítélt zwack ízű szeszesital. 

Az első nagy lépés a pálinka becsülete felé az volt, amikor törvénybe iktatták, hogy a pálinka gyümölcsből készül.

Előzmény: snapszmester (119282)
Fabeer Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119304

Üdv a tisztelt tagoknak!

Ma ismét elkezdtem kökényt szedni. Állagát tekintve meg vannak csattogva már a bogyók, gondolom a sok esőtől, de ma reggel is fagyot állapotban voltak.

Kérdem én: csattogott állapotban szedhető még? Nem vesztette így el már a még meglévő cukortartalmát is??

ksanyi52 Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119303

Én még ebben az évben főztem először. Nem is valami márkás főzővel. Szeretném ha megkóstolnád a pálinkámat, ilyet nem kapni a korcsmában legalább is 5000 alatt biztosan nem. Üdv ksanyi.

Előzmény: snapszmester (119285)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119302

Így van, ez egy szélsőséges példa. 

De tudnak ám nagyon finomat is főzni bérfőzdében.

Mestere és embere válogatja. 

(Mint bármely más szakmánál.) 

 

Előzmény: rézmanó75 (119301)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.26 0 1 119301

NAGY MINOSEG!!!

 

Az even kaptam az egyik ismerostol 300liter meggy cefret. Persze azert mert romlot voltt volt. :) Tudta o is en is. Raprobaltunk! 

100 literbol 5 liter valami......

Mivel eleg kivancsi vagyok, gondoltam raszanok egy kis penzt. Elvittuk egy berfozdebe, ahol ketlepcsoben foznek! ;)

200literbol lett 20 literes kihozatal! :)))))  Persze nem okoskodtam ott neki! Sott!!!

Minoseget nem vartunk, de ezek a fiuk tenyleg tudnak palinkat fozni! :) Meg minoseget is,mert megdicserte milyen f@sza. ( Szerinte)

Azert ez igy szanalmas! :(

 

Majd tervezem valami lefott anyagot is vinni,kivancsi vagyok mit kapunk!

 

Ez csak egy pelda!!!!! Es tisztelet a kivetelnek!!!! :) 

Figyelget Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119300

Azért mert erre befolyással tudunk lenni.A többi pontra nem.

Előzmény: snapszmester (119299)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.26 -1 0 119299

5 pontot soroltam fel és az utolsóra tettem vigyort. Sajnálom hogy ez a legfájóbb pont.

Előzmény: norris53 (119298)
norris53 Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119298

Ugye - és nem is áll szándékomban - nektek kellene és nem a felszint kapirgálni hanem egy kicsit mélyebbre ásni !

Egyszerűen kijelenteni hogy "nem tudtok pálinkát főzni" ! nagy felelőtlenség részedről - mert akkor rossz mester voltál ! Ha emlékeim nem csalnak akkor tettél egyik pálinkámra olyan kijelentést ,hogy szeretnél ilyet főzni ! - nos akkor vagy akkor voltál tréfás kedvedben vagy most ? :-)

 Tisztelettel egy a "tanitványaid" közül :-  ( kökény pálinka )

Előzmény: snapszmester (119296)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119297

Pontosan ez a gondom. A feltételek közel sem azonosak.

De megint nem én kezdtem.

Előzmény: anaret (119292)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119296

Minden tiszteletem a Tiéd, de még a felszint sem kapírgálod.

Előzmény: norris53 (119295)
norris53 Creative Commons License 2015.11.26 0 4 119295

Na megint itt tartunk - csak tudnám mi a fasznak jövünk ide olvasgatni !

 Ha úgy is szart főzünk -és ettől a szar pálinkától félnek egyesek és mentek tönkre főzdék tömkelegével !

 Csak azt nem látom hogy ilyen vehemensen neki esni itt vagy akár a nagy pálikász tanácsban a 4000literes főzőkkel kotyvasztott cukor cefréből gyártott több ezer hektó pálinka utánzat gyártói val szemben - nem rég buktak meg és sehol a nagy felháborodás !

Na akkor azoktól nem megy tönkre a bérfőzde és a szeszipar sem - -talán azért mert az kiváló minőség ?

Ha szar pálinkát főz minden otthon főző  és minden bérfőzető kiváló minőséget fog kapni a főzdében akkor semmi gond minden helyre fog állni :-)

Figyelget Creative Commons License 2015.11.26 0 2 119294

Ne mondd ezt így Mester, mert olyan íze van hogy az otthonfőzők nem tudnak jó pálinkát készíteni. 

Előzmény: snapszmester (119291)
Villa Franco Creative Commons License 2015.11.26 0 1 119293

Ugyan-ugyan!

Egyik kutya, másik eb!

 

Előzmény: anaret (119292)
anaret Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119292

Kedves Snapszmester!

 

Én itt nem a bérfőző, és a bérfőzetőkre gondoltam, hanem azokra a politikusokra, akik a nagyipari szeszgyárosok megbízásából támadják a pálinkát készítő embereket. Látszik az új törvényen, hogy nem komoly. Szóval szerintem elégedjen meg mindenki ezzel, és mindenki jól fog így járni (a mi szintünkön). A bérfőzők és a magánfőzők is közel ugyanazzal a feltétellel adóznak, és megmaradt a magánfőzés lehetősége is. Csupán a baloldali és liberális politikusok véleménye az indulatot hozza ki belőlem. Ezért elnézést kérek.

Előzmény: snapszmester (119285)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119291

Szerencsére szép számmal akadnak a lustákból és "sporolósakból" akik hajlandók a jó minőség miatt kifizetni a horibilis főzési dijjat.

Meg kell jegyeznem hogy ha ilyen lesz az új tőrvény megint aránytalan kedvezményt kaptatok a bérfőzetőkkel ellentétben.

Előzmény: Törölt nick (119290)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119290

Viszont nem kell a drága készüléket megvenni és időt szánni a főzésre.

 

a lusták és a "spórolósak" fizessenek :)

Előzmény: snapszmester (119285)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119289

Nyugodt lehetsz, be fog indulni. Ha fajélesztővel oltottál, az hamar túlnövi az indulófélben lévő vadélesztőket. Ha jól lezártad az erjesztőedényt, és nem jut bele több levegő, akkor az egyébb, rothadást okozó bacik is haldokolnak.

Előzmény: kramoto (119286)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.11.26 0 2 119288

Eftások!

Mondjuk ki az igazat! Nem az "országkirablókapitalistaEU" akarja mindenáron elmeszelni a házi főzést. Hanem azon MAGYAR érdekcsoportok, akik az alkoholtermékek nagyipari előállításában érdekeltek.

Mivel ipar, ne legyenek illúzióink az alapanyag eredetével kapcsolatban. Nem a szabolcsi, kunsági almás-, szilváskertek adják a szeszipari vállalatok alapanyagát, hanem a szántóföld. Jobb esetben. Kelet-Magyarországon a burgonyaföldről, másutt a kukoricásból érkezik a cefre alapanyaga. Mert az olcsóbb.

Jobb esetben!

DE akad (sajnos) olyan is, hogy petrolkémiai melléktermékként kőolajipari etil-alkoholt szállítanak a szeszipariknak. Persze, megy a duma, hogy minőségbiztosított, meg agyonellenőrzött, függetlenlaborbevizsgált a cucc. YA! Én meg a római pápa vagyok.

Az aromaanyagok meg szinte kizárólag petrolkémiai termékek.

Ezekhez képest a rohadtalmás cefre maga a megtestesült autentizmus. Aban legalább valami olyasmi van, amit valamikor gyümölcsnek neveztek.

Az "átkosban" ismert volt a szocialista bor fogalma: tőkét nem látott. Mára már szinte minden tömegtermékre igaz.

Figyelget Creative Commons License 2015.11.26 0 1 119287

Jelzem mi (én) szeretnék tudni jó pálinkát főzni.

Hiszen azért vagyunk (vagyok)itt! 

Előzmény: snapszmester (119285)
kramoto Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119286

Tegnap ledaráltam a birset.

Pektinbontó vagy 5-6 szoros.

fajélesztő benne.

 

Viszont lehet gondot okoz,, hogy a birs kint volt az udvaron, a kb a nulla fokban.

Ez érthat a pektinbontónak és a fajélesztőnek?

Vagy ha felveszi a garázshőt (18-20 fokot) akkor beindul minden a megszokott módon?

 

Szombat reggel magára kell hagynom vasárnap késődélutánig és szeretném ha erjedne és nem rohadna:((((

snapszmester Creative Commons License 2015.11.26 0 0 119285

Mi fály a bérfőzető szomszédodnak?

Nem kell regiszrtálni, neki igen.

Nem kell adózni, neki igen.

Nem tudnak rólad a navosok, róla igen.

Nem tudtok pálinkát főzi, a szomszéd nem is gondolja hogy tud. Csak erre :-)

Előzmény: anaret (119284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!