Itt, egy a lényeg!A nagyokat az zavarja,hogy főzhetsz otthon.Bármit csinálsz,és bármilyen törvényt hozol,ameddig lehet otthon főzni,addig nem nyugszanak.2010 előtt is magas adó terhelte a főzést,mégis akkor csend volt.(muszály volt valahová vinni a cuccot)Persze,mert nem volt otthon főzés lehetősége,és nem sértett érdekeket.
Pl:Jóska főz egész nap.egy 80-vagy 100l-es kuktán 300l cefrét.másnap finomít,lett 30l pálinkája.Lejön gáz(fa,áram),víz...lett 80 rugója.Másnap csak kettőt főz cefrét,mivel egyet finomított.Tehát 4.napra esik a köv.tisztázás.
Ez napi 20000ft,de akkor 4 napig,reggeltől estig ott van és nyomja.Meddig is lehet ezt csinálni munkahely mellett?Még anélkül is megerőltető.Természetesen Nem fizet utána adót!
Na ez ám a konkurencia a 4-500l-es üstökkel szemben!!Lehet számolni.
Aztán jönnek a minőséggel.A hozott anyag,az hozott anyag.
Árnyékos oldal pedig mindenhol van,ahol fény is! :-)
Látom megint ide jutottunk ,forronganak az indulatok . Bűnöst keresünk mert megint előjött a mézesmadzag effektus.
Illegalitásban voltunk, voltatok,Volt 5 év amikor is felszabadultnak érezhettük magunkat,most pedig megint megadóztatnak.
Csak felvetem ,mennyi is volt Novemberig a bejelentett főzők száma ?
Na szerintem és tegyük a szívünkre a kezünk ,sokkal többet használunk,használnak.
Ha jól tudom pálinka főzdében van egy szabott ár ami durván 1500 ft literenként ,ebből az adó 800 egynéhány forint ,igaz többet fizet a bérfőzető de nem is olyan sokkal ...
Azért ha végig olvastátok a cikket kiderül,hogy azért gyarapodott a bérfőzdék száma .
Lehet ragozni .... Nagyon szeretem ezt az oldalt rengeteg dolgot lehet tanulni ,még ha nem is tudok jó pálinkát főzni .
Valamikor a 70-es évek végén finom pálinkák voltak. Szerettem inni egy-egy kupicával a korcsmában. Még a magízű cseresznye is elment, de a vilmoskörte pl nagyon finom volt. Azután később elromlott minden. Bementem a korcsmába kértem egy fél vegyest, szörnyű volt. Hozzál egy vilmoskörtét de itt bontsd ki előttem! Majd kihánytam a bélem! Na azóta nem járok korcsmába. ( 30-35 éve). Háztól vettem pár litert mert az iható volt. Most sem vagyok nagy ivó de a saját pálinkámból megtudok inni 2-3 stampedlivel egy nap. Mert finom, mert kellemes íze van. Kár hogy egy -egy fajtából csak 2-3 litert tudok főzni mert csak annyi gyümölcsöm terem. És fájó hogy ezt most nem tehetem meg adó nélkül, mert az EU parancsol. Ők milliókat tesznek zsebre nekem meg 41 ezer nyugdíjam van. Üdv ksanyi.
Teljes mertekben igazad van. Mint feherkutyanak is. Figyelgetnek irom hogy igen, tudnak finomat is. Csak mi a finom? Relativ. Itt a kozelben, pl bestillo. A kereskedelmiuk melle, nyugodt szivvel letennem az en takolt fozomben keszult palinkamat. Mert az ovekenek,se ize se buze.Persze szerintem. (Igen. Mar nincs keritesszaggato ott. Legallabb mar ezt tudjak! )De pl. a fonokomnel sem fozetnek, mert szinten herelt"! Persze ez mind egylepcsos. Pedig nekem meg olcso is volna. 835ft + afa. Megsem kell mert jobbat tudok. Koszonheto a forumnak!!!!!! Nektek is!!!!!
Itt jott el az ertelme szamomra az otthonfozesnek! Nem a penz miatt. A mioseg miatt!
A mesternek,abban van igaza,hogy mi "lathatosag" miatt konnyebb helyzetbe vagyunk! :)
Pálinka presztizse akkor indult, mikor nem lehetett minden szeszre pálinkát írni. Az valamivel korábban volt. 2010-től meg szintet lépett.
Snapszemster minket lát konkurenciának, pedig nem vagyunk azok. Én akkor sem tudnám bérfőzdében főzetni, ha akarnám.
Elég sok féle gyümölcsöm van kis mennyiségben.
Bérfőzdések egy része meg hiába tud nagyon főzni, ha hozott anyagból dolgozik. Soknál a szakmai tanácsadás annyiban kimerül, hogy kell a cefrébe a cukor - mert tartósít és többet ád. Snapszmester saját hozzáállását kivetíti kollégáira is.
( kb. 10 éve olvasom a fórumot, nagyon hálás vagyok neki a sok oktatásért )
Nagyon felháborított, hogy magam által termelt gyümölcsből, saját készülékemen nem főzhettem saját részre legálisan.Én még sosem adtam el egy litert sem. Ajándékba igen fél-fél litereket, ennyire azért vagyok gazember.
Bejelentett készülékem van és némi adót is tervezek befizetni.
A sötét oldal: épp ma hallottam, hogy almás gazda lefőzette 30 tonna almáját és aromával dúsítva árulja körte,szilva és barack pálinkáját. Gondolom nem bérfőzdében főzték neki.
Fritőzolajat vettem a főzőmbe, ami söröshordó és csak az alja duplafalú, egy cső jön ki alulról és megy fel egy kis tartályba. Azon gondolkodtam, hogy ha lehül akkor megszilárdul, mikor melegítem akkor az alja fog melegedni, de mivel szilárd, és a csőben is szilárd, nem lesz valamiféle nyomás a hőtágulásbol? Amig a csőben is szilárd ott nemtudja felnyomni.
2010-től duplájára emelkedett a bérfőzetett pálinka mennyisége. Közben legális és teljesen adómentes volt az otthon főzés. Szóval, ha most kevesebb a munkád, mint tavaly, akkor ne az otthonfőzőkben keresd a hibát...
Lehet szidni az "orbánkormányt" de a pálinka presztízsét ők hozták meg
Előtte a köztudatban kétféle pálinka létezett: az ivóvíz, alkohol, aromák összetételű bolti, meg a rettenetes kerítésszaggató házi pálinka. Alkeszeknek való alja ital mindkettő. Meg volt még a jobbnak ítélt zwack ízű szeszesital.
Az első nagy lépés a pálinka becsülete felé az volt, amikor törvénybe iktatták, hogy a pálinka gyümölcsből készül.
Ma ismét elkezdtem kökényt szedni. Állagát tekintve meg vannak csattogva már a bogyók, gondolom a sok esőtől, de ma reggel is fagyot állapotban voltak.
Kérdem én: csattogott állapotban szedhető még? Nem vesztette így el már a még meglévő cukortartalmát is??
Én még ebben az évben főztem először. Nem is valami márkás főzővel. Szeretném ha megkóstolnád a pálinkámat, ilyet nem kapni a korcsmában legalább is 5000 alatt biztosan nem. Üdv ksanyi.
Ugye - és nem is áll szándékomban - nektek kellene és nem a felszint kapirgálni hanem egy kicsit mélyebbre ásni !
Egyszerűen kijelenteni hogy "nem tudtok pálinkát főzni" ! nagy felelőtlenség részedről - mert akkor rossz mester voltál ! Ha emlékeim nem csalnak akkor tettél egyik pálinkámra olyan kijelentést ,hogy szeretnél ilyet főzni ! - nos akkor vagy akkor voltál tréfás kedvedben vagy most ? :-)
Tisztelettel egy a "tanitványaid" közül :- ( kökény pálinka )
Na megint itt tartunk - csak tudnám mi a fasznak jövünk ide olvasgatni !
Ha úgy is szart főzünk -és ettől a szar pálinkától félnek egyesek és mentek tönkre főzdék tömkelegével !
Csak azt nem látom hogy ilyen vehemensen neki esni itt vagy akár a nagy pálikász tanácsban a 4000literes főzőkkel kotyvasztott cukor cefréből gyártott több ezer hektó pálinka utánzat gyártói val szemben - nem rég buktak meg és sehol a nagy felháborodás !
Na akkor azoktól nem megy tönkre a bérfőzde és a szeszipar sem - -talán azért mert az kiváló minőség ?
Ha szar pálinkát főz minden otthon főző és minden bérfőzető kiváló minőséget fog kapni a főzdében akkor semmi gond minden helyre fog állni :-)
Én itt nem a bérfőző, és a bérfőzetőkre gondoltam, hanem azokra a politikusokra, akik a nagyipari szeszgyárosok megbízásából támadják a pálinkát készítő embereket. Látszik az új törvényen, hogy nem komoly. Szóval szerintem elégedjen meg mindenki ezzel, és mindenki jól fog így járni (a mi szintünkön). A bérfőzők és a magánfőzők is közel ugyanazzal a feltétellel adóznak, és megmaradt a magánfőzés lehetősége is. Csupán a baloldali és liberális politikusok véleménye az indulatot hozza ki belőlem. Ezért elnézést kérek.
Nyugodt lehetsz, be fog indulni. Ha fajélesztővel oltottál, az hamar túlnövi az indulófélben lévő vadélesztőket. Ha jól lezártad az erjesztőedényt, és nem jut bele több levegő, akkor az egyébb, rothadást okozó bacik is haldokolnak.
Mondjuk ki az igazat! Nem az "országkirablókapitalistaEU" akarja mindenáron elmeszelni a házi főzést. Hanem azon MAGYAR érdekcsoportok, akik az alkoholtermékek nagyipari előállításában érdekeltek.
Mivel ipar, ne legyenek illúzióink az alapanyag eredetével kapcsolatban. Nem a szabolcsi, kunsági almás-, szilváskertek adják a szeszipari vállalatok alapanyagát, hanem a szántóföld. Jobb esetben. Kelet-Magyarországon a burgonyaföldről, másutt a kukoricásból érkezik a cefre alapanyaga. Mert az olcsóbb.
Jobb esetben!
DE akad (sajnos) olyan is, hogy petrolkémiai melléktermékként kőolajipari etil-alkoholt szállítanak a szeszipariknak. Persze, megy a duma, hogy minőségbiztosított, meg agyonellenőrzött, függetlenlaborbevizsgált a cucc. YA! Én meg a római pápa vagyok.
Az aromaanyagok meg szinte kizárólag petrolkémiai termékek.
Ezekhez képest a rohadtalmás cefre maga a megtestesült autentizmus. Aban legalább valami olyasmi van, amit valamikor gyümölcsnek neveztek.
Az "átkosban" ismert volt a szocialista bor fogalma: tőkét nem látott. Mára már szinte minden tömegtermékre igaz.