Akkor, mikor írtam, hogy foglaltak a hétvégéim. Ugyanis nem sokkal elötte írtam, hogy szombatonként megnézzük az építkezést, visszafelé meg fagyizunk egyet a Zagyva cukrászdában.
A Tisza-szállói víz inkább lúgos, nem savas, de szerintem a vezetékes víz a legjobb bármilyen gulyást, levest stb főzni. De ahogy teccik. A logóról és a pontos helykoordinátákról még időben értesül a nép, ugye?
A tegnapi munkaértekezleten megtárgyaltuk a gulyásfőzés legoperatívanbb mozzanatait. Kiderült, hogy végül is nem ártana egy pontos recept. Úgyhogy minden ezirányú javaslatot (receptet, linket, stb) szívesen veszünk, köszönjük Antiiq, Hontalan lés sarkany eddigi észrevéteéeleit is.
A jelenlevők egyszerű többséggel (3:2 arányban) kiszavazták a babgulyásból a babot, valamint a terla szakvéleménye alapján a tiszasétányi (állítólag savas) artézi vizet.
Jó kompromisszumként (mivelhogy babgulyás lett benevezve, és Tiborcsik eszküszik reá), úgy döntöttünk, hogy a nagybográcsban eccerű marhagulyás fog rotyogni, míg egy 10 literesben, (melyet ezúttal akkor kérünk pontosítani, hogy ki przentálja), lesz az a bezonyos babgulyás.
Műanyag poharakat (cca. 150 db) tibra hoz, egyébként mindenki hozzon magával eccajgot, tányért, ülő alkalmatosságot, ha van. A favágó baltát Janina hozza, 3 kg vöröshagymát tibra ajánlott fel, a csipetke egyértelműen Tiborcsik gondja, krumpli 5-6 kg CVZ vállalása, a paprikát Janina, ragaszkudunk a (delikát helyett) a tengeri sóhoz, és első nekifutásra 20 emberre, ehhez cca. 5 kg húsra számítunk, ami lehet, hogy szoponzori adomány lesz, ha nem, caa. 4-5 ruppo, piát mindenki maga hozzon, lehetőleg hűtőtáskában.
Eddig úgy kb 16-17 fő nevezett, (Tiborcsik:3, tibra:2, Janina:3, CVZ:3, terla:2, Enzo:2, aas:2), de várjuk a további jelentkezőket (akár 30-40-en is jóllakunk 30 liter gulyásból.
Szal várjuk a törpiek nevezését itt, (Sarkany, HONTALAN, Benedek Szabolcs és M.Gabi jelezte, hogy nem tud eljönni, Antiiq a zsüriben, MOLI tudósítóként hivatalból ott lesz, de az is plusz 2 adag, azonban DJ Szegecs, pokrócz, Bellatrix, RadiX, Zmrzlina, Feles Elek, ZOLIKA, makopa, Plomba Pali, Econ, silvye, Matr Ica, Macisz, badcard, emmi és még akit bocskihagytam hányfővel jelentkezését várjuk aug. 31-ig.
Ps. _GyB_ is jöjjön majd oda megkóstolni a művünket, no meg a Pálmai Laci is.
Az elmúl éveket volt szerencsém zsűritagként végig élvezni a Gulyásfesztiválon és az idén sem lesz ez másként. :-)
A lényeg, hogy nem kell "extra" dolgot produkálni! Jó poén a struccból vagy durum búzából készült gulyás, de csak poén, érdekesség, hiszen az _nem_ az igazi magyar gulyás. Gulyást kell csinálni, amint azt dédapáink és ükapáink tették rendszeresen. Óvakodni a híg, hosszúlére eresztett "napközis gulyást"-tól, mert az Kopasz Árpi bácsi nagyon nem díjazza, viszont tenni kell bele egy kiskanálnyi cukrot, hogy a paradicsom ízét megszelídiítse. Vigyázni kell, hogy ne legyen túl fűszerezve, mert azt a Pálszabó Misi azonnal félre tolja, hiszen a sok fűszer elveszi a hús valódi ízét. Nem szabad túl főzni, mert Benke Laci bácsi szerint a húsnak picit roppanni is kell, a sok főzés csak szétáztatja, elveszi a marha igazi ízét. Kell bele csipetke, de csak módjával, hiszen ha valaki nokedlira vágyik, akkor azt paprikás csirkével eszi és nem gulyásban keresi. Elengedhetetlen az ötletes, ízléses tálalás, hiszen nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is gyönyörkeödtetni kell.
Összefoglalva nem egyszerű dolog ez, jó gulyást, igazi magyaros gulyást kell főzni és ha sikerül, akkor a versenytől függetlenül mindenki jól jár. Szorítok nektek, hogy sikerüljön az étketek, hiszen szívesen látnék a díjazottak közt egy igazi "Lokálpatrióta Internetes Gulyást". :-)
Ezzel együtt továbbra se gondolom a vegyességet önmagában egyedinek. Valami extra még kellene bele, ami valóban kiemeli a többi közül. vagy a fűszerezésben, vagy az elkészítés módjában.
Szerintem elég egyedi a háromféle artézi víz.
Olyat se hallottam még, hogy a zöldbabot keverték volna a tarkababbal. Szal elég egyedi lesz. Remélem te is megkóstolod Szabolcs!
Nem akarok beleszólni, de szerintem ha eredményt akartok elérni (s nem csupán a részvétel a fontos), valami egyedi dologgal föl kéne dobnotok. Pl. édes-savanyú gulyás, vadas gulyás, vagy hasonló.
Vegyes babgulyás: vegyes bab (zöldbab, fehérbab, tarkabab) vegyes hús (sertés, marha, birka) vegyes artézi víz (Gólyás, Tiszasétányos, Várkonyiteres) ezenkívül kell hozzá krumpli is, de fontosabb a vöröshagyma, zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, csipetke, babérlevél, delikát, köménymag, egy kis olaj, zsír, szalonna, meg még amit akartok.
A húsz literes bogrács, az 20 főre elég. Ha belefér a vendég, érkezési (jelentkezési) sorrendben miért ne jönne, esetleg feldobunk még egy bográcsot (most má' van bőven), ha megfizeti a részét, amit holnap este 6-kor a Gang Boardban fogunk csinálni, mármint egy hevenyészett költségvetési tervet.
Csak még annyit hadd mondjak el az önzetlenségemről hogy a vezetőség tagjai (Sarkany is, DJ Szegecs is) jól tudja, hogy felajánlottam egy csomó irodaberendezést ingyenes használatra, a majdani egyesületi irodánkba.
Egyébként egy dolg a tagdíj, és más dolog a gyulyásfőzős költségvetése, vagyis a enni-innivalók beszerzése, azt csak annak kell fizetnie majd, aki eljön.