Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.25 0 0 119245

Ha mindenbe teszel, azzal nem tévedhetsz. ;)

Előzmény: kivimánia (119244)
kivimánia Creative Commons License 2015.11.25 0 0 119244

Pálinkás szép napot!Köszönöm válaszokat. A habzásgátlóval kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy melyek azok a gyümölcsök amik habzás veszélyesek,vagy a cefre minőségétől függ a habzás.Végül is mibe tegyek habzás gátlót meg előzés képen.

kramoto Creative Commons License 2015.11.25 0 0 119243

A garatméretre előaprított (kb 40 mm fér be a garaton) körtét ilyennel szecskáztam, és fogpiszkáló méretre aprította, nem pépesített. Néha rá kellett tunkolnom ha odatapadt az oldalára, de talán 10 alkalommal a 60 kilónál.

 

http://www.szerszamvasar.hu/spd/SKILF0150770AA/Skil-0770-AA-elektromos-agaprito-szecskazo-Nagy-te

Előzmény: tanca1 (119241)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.25 0 0 119242

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (119169)
tanca1 Creative Commons License 2015.11.25 0 0 119241
Előzmény: vizimento (119213)
körte51 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119240

Kaktuszpeti rakta fel pár napja! Beindította a fantáziám ez a lejtős páracső ,egy próbát lehet megejtek! Kíváncsi lennék az eredményre , próbálta valaki?

körte51 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119239

Nem csak a Magyar Szeszipari Szövetség könyvében ,hanem mindenhol ez van leírva  a hígításról. Viszont én jeges vízzel hígítom  ,ami elég szélsőséges eltérés a leírakhoz képest. Ezt az egy sort ,hogy azonos hőmérsékletű vízzel hígítsunk  én magamnak bizonyítottan megcáfoltam és nem veszem figyelembe, persze ez nem azt jelenti ,hogy más is ezt tegye. Évekig hőmérőztem a vizet fölöslegesen! :-)

Előzmény: rézműves1 (119204)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.24 0 1 119238

Kiffer körte két hete.

Előzmény: ksanyi52 (119237)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119237

Nekem is ilyen van csak Bosh-ba 2000 Watt, 22-es húsdaráló 300 Watt. Mindkettőbe 2-2.5 cm csíkokra kell vágni.

 Szerintem a répareszelő a nyerő, de nekem az nincsen.

Előzmény: Berzeg (119236)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119236

Gyümölcsöt, almát, birset nem veszi be, nekem is van ilyen. Csak ág komposztálásra használom.

Előzmény: zsorsz (119234)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119235

Szerintem teljes a félreértés az elszappanosítás kérdésében, illetve a szóhasználatban.

Itt nem a szappanfőzéssel kell azonosítani, vagy párhuzamot vonni.

Pld. egy kémia szakkönyvből idézet:"Kénsavas észterek ugyancsak alkoholokat adnak hidrolízálás, más szóval elszappanosítás révén."

Hidrolízis végbemehet víz, savak, lúgok hatására.

 

 

 

Előzmény: kopasz szuzukis (119214)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119234

A gond hogy nagyon durvára vágja:https://www.youtube.com/watch?v=k3HwGJ2xkUQ

 

a gyűjtőkosár ügyes,forgókésesbe jó lenne!

Előzmény: vizimento (119213)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119233

Ha az embernek van valami különlegessége, akkor az érdemes tisztán kipróbálni. Később majd keverheted, de először ismerd meg magában. Az alma saját savtartalma nem érdekes, pH-t úgyis foszforsavval vagy kénsavval állítasz be.

Előzmény: Jani71 (119226)
vizimento Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119232

Azt írják vágódobos. Erről valakinek valami infója? Jó lesz az nekem, vagy keressek más tipust (forgókésest)?

Előzmény: Berzeg (119216)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119231

Ha mindjárt kevered a fajtákat sosem tudod meg milyen a fuji alma pálinkája.

Előzmény: Jani71 (119226)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119230

Úgy vélem ők ismerik a 200 fajta tulajdonságait és borpárlatait egyesével is.

Előzmény: endrepp (119228)
endrepp Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119229

Vagy tisztán, így van, az is lehet egy koncepció.

Előzmény: endrepp (119228)
endrepp Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119228

A Calvados-hoz ~200fajta almából válogatnak, nem ritka az olyan családi gazdaság, ahol több generáció óta tökéletesítik azt a 30-40fajtából álló ültetvényt amiből a párlat készül, rajtad múlik mit próbálsz ki először. :)

Előzmény: Jani71 (119226)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119227

Szerintem mindent tisztán, ha lehet!

 

Előzmény: Jani71 (119226)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119226

Sziasztok!

Általános jellegű kérdéssel zaklatnám a Tisztelt Közösséget.

Ha egy alma kifejezetten illatos, akkor abból ugyanolyan illatú, ízű párlat remélhető-e?

Sikerült megismernem a Fuji almát, annak is az alapfajtáját, ha minden igaz (cirmos, zöldes).

Hihetetlenül illatos, mézédes, bőlevű, kemény, roppanós.

Ismeritek? Esetleg készített már belőle valaki pálinkát közületek?

Érdemes lehet magában cefrézni és lepárolni?

Vagy tegyek hozzá valamit, hogy sava is legyen? Mondjuk Idaredet.

Ha már itt tartunk: úgy érdemes az almát válogatni, hogy sav és íz/illat együtt legyen?

Lásd mondjuk a fenti összeállítást. (Azt olvastam, hogy a cefrénél sav is kell, sőt 'illik' beállítani a helyes értékre. Ezt tudom. De most a kiindulási anyag érdekelne. Ott mi a helyzet?)

Előre is köszönöm a választ!

 

Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119225

Hát pont azért.

Nem 9,8g/l, hanem 4,9g/l kénsav a pH 1. Így 0,5%.

Előzmény: kopasz szuzukis (119223)
balint9119 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119224

Aha Rez fittingekbol csinaltam meg eszt!

Itt meg tobb kep!

Előzmény: kopasz szuzukis (119217)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119223

Ilyen hígítás mellett még teljes a disszociáció mindkét lépcsője.

Előzmény: Berzeg (119222)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119222

Nem a fele?

Előzmény: kopasz szuzukis (119218)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119221

Nem tudom mire gondolsz,a lényeg,híg kénsav a rezet nem oldja.

Előzmény: Berzeg (119215)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119220

Gyakori kérdések.hu-ról másoltam be:"A kénsav csak forró, tömény állapotban oldja a rezet"...bevallom csak erre figyeltem,ezzel is érzékeltetve,a híg kénsav mennyire nem oldhatja rezet.

Előzmény: öreg_néne_b (119208)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119219

Gratulálok a feltéthez. Egy klasszikus darab.

Úgy kell lennie.

90 fok (alkohol) fölé nem biztos, hogy kell törekedni.

Előzmény: balint9119 (119210)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119218

pH=3 kénsav oldat kb. 0,01%-os töménységű ( pontosabban 0,98gramm/liter). 

pH=2 kénsav oldat 0,1%-os

pH=1 kénsav oldat 1%-os.

A tömény (98%) kénsav esetén a pH nem értelmezhető. Hagyományos pH elektródával nem is mérhető.

Előzmény: Berzeg (119215)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119217

Ez buboréksapkás "tányér" lenne?

Előzmény: balint9119 (119210)
Berzeg Creative Commons License 2015.11.24 0 0 119216

Én nem igazán értek hozzá, de ez nem fogaskerék késes?

Gyümölcs aprításra inkább forgókéses a célszerű.

Előzmény: vizimento (119213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!