Pálinkás szép napot!Köszönöm válaszokat. A habzásgátlóval kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy melyek azok a gyümölcsök amik habzás veszélyesek,vagy a cefre minőségétől függ a habzás.Végül is mibe tegyek habzás gátlót meg előzés képen.
A garatméretre előaprított (kb 40 mm fér be a garaton) körtét ilyennel szecskáztam, és fogpiszkáló méretre aprította, nem pépesített. Néha rá kellett tunkolnom ha odatapadt az oldalára, de talán 10 alkalommal a 60 kilónál.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kaktuszpeti rakta fel pár napja! Beindította a fantáziám ez a lejtős páracső ,egy próbát lehet megejtek! Kíváncsi lennék az eredményre , próbálta valaki?
Nem csak a Magyar Szeszipari Szövetség könyvében ,hanem mindenhol ez van leírva a hígításról. Viszont én jeges vízzel hígítom ,ami elég szélsőséges eltérés a leírakhoz képest. Ezt az egy sort ,hogy azonos hőmérsékletű vízzel hígítsunk én magamnak bizonyítottan megcáfoltam és nem veszem figyelembe, persze ez nem azt jelenti ,hogy más is ezt tegye. Évekig hőmérőztem a vizet fölöslegesen! :-)
Ha az embernek van valami különlegessége, akkor az érdemes tisztán kipróbálni. Később majd keverheted, de először ismerd meg magában. Az alma saját savtartalma nem érdekes, pH-t úgyis foszforsavval vagy kénsavval állítasz be.
A Calvados-hoz ~200fajta almából válogatnak, nem ritka az olyan családi gazdaság, ahol több generáció óta tökéletesítik azt a 30-40fajtából álló ültetvényt amiből a párlat készül, rajtad múlik mit próbálsz ki először. :)
Ismeritek? Esetleg készített már belőle valaki pálinkát közületek?
Érdemes lehet magában cefrézni és lepárolni?
Vagy tegyek hozzá valamit, hogy sava is legyen? Mondjuk Idaredet.
Ha már itt tartunk: úgy érdemes az almát válogatni, hogy sav és íz/illat együtt legyen?
Lásd mondjuk a fenti összeállítást. (Azt olvastam, hogy a cefrénél sav is kell, sőt 'illik' beállítani a helyes értékre. Ezt tudom. De most a kiindulási anyag érdekelne. Ott mi a helyzet?)
Gyakori kérdések.hu-ról másoltam be:"A kénsav csak forró, tömény állapotban oldja a rezet"...bevallom csak erre figyeltem,ezzel is érzékeltetve,a híg kénsav mennyire nem oldhatja rezet.