Keresés

Részletes keresés

stgellert Creative Commons License 2005.07.04 0 0 29
Datee, ha csak a prspektíva korrekciók miatt cserélnéd le, inkább csinálj hozzá harmónikát...
Előzmény: datee (28)
datee Creative Commons License 2005.07.04 0 0 28
köszi, ezekszerint baratsagos arakon is hozza lehet ilyenekhez jutni
gondolkozom az Rb67 lecserelesen:)
stgellert Creative Commons License 2005.07.04 0 0 27

:-) Mer előbb érek a SoóSba, mint te:-)

Amúgy vegyes, most pl. van egy 210/4,5-ös! Tessarom! compound zárban!

Sajna az optika nem a legszebb, de a zár az csodaszép, lehet majd bele objektíveket teszegetni (ha kell valakinek egyben, 20,000-ér el lehet vinni, ez 13*18-ra való + eltolások) mél: stgellertfoto kukacka gmail pontocska com

Meg még valami (Talaj ugyan reklamálni fog, de fene se érdekli:-) ).

Sokan a réz optikákat, pláne aplanátokat otthagyják, hogy hát 1870-es konstrukció...

Az lehet, de szimmetrikus, mint pl. egy symmar, fekete fehérhez tökéletes! De már láttam olyan diát is ami ezzel készült... nem volt rossz, de sajna közelebbit nem tudok a készítés körülményeiről.

Előzmény: datee (25)
talajmente Creative Commons License 2005.07.04 0 0 26

Indulj ki ebből a táblázatból:

http://www.largeformatphotography.info/lenseslist.html

Ha megvan, hogy melyikkel szeretnél találkozni, akkor EBay. De egyébként Kalocsainak is szokott lenni és azt mondja, hogy amióta argentum van, azóta meglepően sokat vesznek tőle. Múlt pénteken volt neki két Rodenstock: Sironar és Geronar: valószínűleg mindkettő 5.6/150-es; az ár 85 Ft, ill. 75 Ft. Az a gond vele, hogy pont azon a határon van a cucc, amikor az ember elgondolkodik, hogy EBay, vagy Kalocsai? (És persze jobb megtapizni a cuccot)

Ha öreg darabokat szeretnél, akkor Bajtai. Épp a minap vásároltam tőle egy öreg 4.5/135 Xenart: tip-top állapotban 12 Ft.

Előzmény: datee (25)
datee Creative Commons License 2005.07.04 0 0 25
objektiveket hol talaltok ezekhez a fagepekhez? en alig talalkozok ilyennel
talajmente Creative Commons License 2005.07.04 0 0 24

Kodak, Efke, Foma. (Forte, Agfa - ha be is zártak, de itt-ott kallódhat pár doboz, Fortéből mindenképpen. Ide tartozik, hogy a jelek szerint az Orwo is elpusztíthatatlan. Ha az ember nem figyel oda, megtelik vele a hűtő - 290-ért a hülyének is megéri, abból négy doboz már 100 db, szombaton és vasárnap is 4-4 expóval számolva (az ugye már lövöldözés)  3 hónapig tart,  mire a cucc lebomlik)

Na jó, persze csak ff-ről beszélek; diában nincs tapasztalatom.

Amíg film van és olcsó, nem hiszem, hogy a kísérletezésen túl valaki felvételi anyagot keverne odahaza. Film pedig lesz, azzal nincs gond.

A mindenféle típiák az egy teljesen más dolog, persze, azt sokan kevergetik. Remélem, a hétvégén magam is megtanulhatok pár receptet..

Előzmény: Larsenek (19)
stgellert Creative Commons License 2005.07.04 0 0 23
FORTE. Mérleg ucca. Kánaán (sajna lassan kezdődik a kiűzetésünk a Paradicsomból?:-(  )
Előzmény: Larsenek (20)
stgellert Creative Commons License 2005.07.04 0 0 22
Megkönnyebbültem, már aggódtam, valaki más tévedt oda (komolyan, reménykedtem benne, te jártál arra:-) ) Nem, ma kivételesen nem, gépet kell, hogy javítsak.
Előzmény: talajmente (21)
talajmente Creative Commons License 2005.07.04 0 0 21

Drága Szentendre,

Van szerencsém bejelenteni hogy én voltam és az FO65 utolját azzal a céllal vettem volt meg, hogy azt hálám jeléül a kezeid közé helyezzem.

Úgyhogy már csak a sörökkel jövök, amit ha gondolod, bármikor leróhatok...

Gondolom ötkor a Soós előtt leszel?? :o)

Előzmény: stgellert (18)
Larsenek Creative Commons License 2005.07.04 0 0 20
Elnézést, lemaradt a kérdőjel. Szóval, a fuji-n és az ilfordon kívül ki gyárt még hozzá filmet?
Larsenek Creative Commons License 2005.07.04 0 0 19
A mesterem Linhof gépén volt szerencsém fényképezni 1-2 alkalommal. Hát az valami csoda. Már a középformátumú fényképezés sem számít gyorsnak, de a nagyformátum aztán valóban időmilliomosi tevékenység. Nagyon megfertőződtem. Egyelőre nincs szükségem nagyformátumra, de szerepel a közeljövőbeni terveimben. A Fuji-n és az az Ilfordon kívül gyárt még valaki hozzás filmet. Olyanről is hallottam aki saját maga készíti az alapanyagot (az már valóban kézmíves munka).
stgellert Creative Commons License 2005.07.04 0 0 18
Egyébként ki volt az az "alávaló", aki felvásárolta az ÖSSZES 9*12-t a SoóSnál? Másnap már híre-hamva se volt 4-kor...
stgellert Creative Commons License 2005.07.04 0 0 17

Hát még a 13*18:-)

(fenébe is, van aForténak a Mérlegben 18*24 filmje... erősen basztat az a gondolat, hogy venni vagy 50 db-ot és építeni hozzá gyorsan egy gépet:-) )

Előzmény: drd (15)
stgellert Creative Commons License 2005.07.04 0 0 16

- Viccen kívül: le kell lassítani hozzá. Jobban végiggondolni, hogy mit akarok, egyáltalán végiggondolni, hogy mit akarok.

Aláírom:-) Tény és való, most már én is beszereztem újból mikromát, nagyon jó arra, hogy ha riportozni akarok, de főleg jegyzetnek!

Amiből látom, hogy még kép is lehet, na oda viszem ki a nagyobbacska, normálisabb filmméretű gépecskéket:-)

Előzmény: drd (14)
drd Creative Commons License 2005.07.04 0 0 15
Hát azért amikor életemben először fotóztam 9*12-re és megkaptam a kontaktokat, majd összehugyáltam magam, hogy végre valami látszik is azon a qrva kis kontakton...

Üdv,

drd
Előzmény: talajmente (13)
drd Creative Commons License 2005.07.04 0 0 14
Tévedsz. Pont hogy összeszerelném a Hősök terén. Meg akárhol, ahova elcepelem. Namost ez az egyik probléma. Mármint a cepelés. A síkfilm meg macera, részben meg is válaszoltad a kérdést: macera tölteni, macera hívni, macera nagyítani. Ezzel szemben ott a kisfilm. Könnyű tölteni, hívni (hívatni -> még mindig nem laborálok otthon, egy darabig nem is fogok. De egyébként minden tiszteletem azé, aki meg igen.), nagyítani. A cuccot jóval könyebb cepelni. És mindemellett a mai filmek többségénél a felbontásban levő tartalék arra is elég, hogy adott esetben élvezhető részletnagyításokat csinálj.

DE! A nagyformátumú fotózásnak - samt labormunka - megvan a kézműves jellege. Minden képet egyesével, egyedi módon tudsz megcsinálni. És ez nagyon tetszik. Csak annyira pepecs, hogy felgyorsult világunkban, amikor minden tegnapra kellene, nekem már nem megy. Pedig én még csodabogárnak számítok, nekem az is jó, ha ma elkészül :) Viccen kívül: le kell lassítani hozzá. Jobban végiggondolni, hogy mit akarok, egyáltalán végiggondolni, hogy mit akarok. Ezt most kezdem tanulni és megszokni. Majd ha ez már flottul megy, akkor jöhet a nagyformátum. Meg majd ha lesz rá pénzem :)

Üdv,

drd
Előzmény: talajmente (12)
talajmente Creative Commons License 2005.07.04 0 0 13

Erről jut eszembe: a 9x12-vel az a legnagyobb probléma, hogy szkennelni ugyan még lehet, de nagyítani nagy, kontaktolni kicsi.

StGellérttel dumáltunk róla, hogyan lehet lámpaházat barkácsolni a kamerára. Ő megcsinálta a Magnolához, de két hónapot szenvedett vele, mert sosem volt elég egyenletes a cucc.

Ma viszont szétszereltem a nagyítógépemet (6x7, Fujimoto) és megdöbbentem, milyen frappánsan megoldották a kérdést.

A lámpa ugyanis nem közvetlenül a filmet világítja. A film fölött egy oszlop helyezkedik el, ami belül üreges és hungarocellel van kibélelve. Az oszlop tetejin a hcell 45 fokos kanyart vesz, ezt a kanyart világítja az izzó egy a film síkjára merőleges lyukon keresztül; az oszlop aljára került egy diffúzor és kész.

Remélem, hogy sikerül összehozni a cuccot házilag. Ha Soltészék gyártanak olyan hátfalat, amiben a mattüveg helyére be lehet pászítani a filmet, akkor egyszerűen fel kell állítani a kamerát a fürdőszobában, a fotópapírt a csempére ragasztani, a kádat megtölteni hívóval...

Arról nem beszélve, hogy a BTZS-féle plussszosdoboz PVC hívócsövet (http://www.viewcamerastore.com/files/film_tubes.pdf) le kéne gyártani mondjuk térképtartó hengerből és így otthoni keretek között egész komoly nagyításokat lehetne csinálni kevés vegyszer felhasználásával is.

Hm. Ezt most vagy megcsinálta már valaki, vagy hibás a gondolatmenet?

(Az megvan, amikor a székely sünt lát által menni az úton... a botjára támaszkodik, csavar egyet a bajuszán és így szól: "No. Ez most vagy valami, vagy mén valahová.")

talajmente Creative Commons License 2005.07.04 0 0 12

Kis híja, hogy nem "pályaudvar" lett a topic neve. (Habár az csak akkor lett volna érthető, ha a 6x6 topic az "állomás", a többiek meg valami "megálló" nevet viselnek).

A Plaubel nagyon szép.

Egyébként legutóbb egy Cambo-t tekintettem meg, a Nagyenyed utcában lakozik az eladó, ha jól emlékszem a Mozaikban hirdeti a cuccot. Az ár 700.000 Ft. Na jó, nem túl használt, de akkor is. Azt már nem is tudom, hogy hány optika van hozzá, de max. 2db és azt hiszem, hogy Rodenstock. Talán Sironar. Aminek akármelyik verziója beszerezhető EBayen $500 alatt.

Mihez használnád a kardánt? Gondolom, nem szerelnéd össze a Hősök terén... :)

És miért nem tetszik a síkfilm?

Előzmény: drd (10)
talajmente Creative Commons License 2005.07.04 0 0 11

Szerintem az van, hogy a szples szkrínen automatikusan az "Enter"-re ütöttél. Van ott "Belépés" gomb is és az alatt sokkal nagyobb a részletgazdagság.

Egyébként az árak nagyjából megfelelnek a valóságnak, habár a kínálat némileg változott. Amennyire a tegnapi beszélgetésből kiderült, minden gépen változtattak egy kicsit, felhasználva az első felhasználók tapasztalatait (és persze a sajátjukat). Egyébként elküldtem nekik a linket a topichoz; remélem, hogy benéznek ide és válaszolnak a kérdésekre.

Szerintem hiba, hogy nem voltak árak a Fotóművészetben. Amikor elolvastam a cikket, arra gondoltam, hogy egy ilyen, végtelen precizitással, kézzel, kis sorozatban készített kamera milliókba kerülhet, de ez egyszerűen nem igaz. (még)

Előzmény: datee (3)
drd Creative Commons License 2005.07.03 0 0 10
Én egyébként részemről ha már nagyformátum, akkor kardánt szeretnék. Előbb-utóbb lesz is talán... A Plaubelek egész megfizethetőek e-bay-en. Bár azt is 6*9-ként használnám rollhátfallal...

Üdv,

egy kocanagyformátumos
drd Creative Commons License 2005.07.03 0 0 9
No mi van kolléga? Vasutasklubot szervezel? :) Laci barátom csókoltat! :)

Üdv,

drd (a csillagász :))
Előzmény: talajmente (-)
datee Creative Commons License 2005.07.03 0 0 8
alsiteon
Előzmény: datee (7)
datee Creative Commons License 2005.07.03 0 0 7
ja, az angol olsiteon nemvoltak arak :) köszi
az architec izgatja a fantaziam...
Előzmény: Majdnem (5)
Majdnem Creative Commons License 2005.07.03 0 0 6
aki ilyen zöldfülű, az olvasgasson elébb !  :)
Előzmény: Lebenstod (4)
Majdnem Creative Commons License 2005.07.03 0 0 5

lehet akkor mást nézünk  :)

http://www.argentumcamera.com/html/arak.html

Előzmény: datee (3)
Lebenstod Creative Commons License 2005.07.03 0 0 4
Jó topik, de ki StGellért és Alhazen?
datee Creative Commons License 2005.07.03 0 0 3
hat a catalogra under construction jon be
meg a pricesre is
Előzmény: Majdnem (2)
Majdnem Creative Commons License 2005.07.03 0 0 2
viszont itt a linken van  :)
Előzmény: datee (1)
datee Creative Commons License 2005.07.03 0 0 1
tudsz toluk arakat? anno nemvolt a fotomuveszetben...
Előzmény: talajmente (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.03 0 0 0
nagyf0rmátum

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!