Keresés

Részletes keresés

boka1983 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 433

Szia!

 

Köszi szépen a választ!

 

Közben konzultáltam gyógytornásszal is a hétvégén egy internetes fórumon és ő is szintén azt mondta, hogy lehet úszni, csak előtte be kell melegíteni (pl.: kerékpározó mozdulatokkal a vízben). Ő azt mondta, hogy a mellúszást lehetőleg kerüljem, inkább gyorsban vagy háton ússzak.

 

Végülis tegnap megpróbáltam, egész jól ment és nem is fájt közben a térdem. Úszás után meg sokkal rugalmasabb volt, mint előtte.

 

Egyébként ő is mondta, hogy szobabiciklizni vagy ha bírom (mert nekem csak az van otthon), akkor ellipszis traineren is lehet edzegetni fokozatosan, persze csak nullfokozaton. A műtét előtt rendszeresen úsztam, meg kondiztam, úgyhogy viszonylag jó állapotban vannak az izmaim, de még így is van mit dolgozni rajta.

 

Eddig jól haladok, de majd meglátjuk!

 

További szép napot és estét!

 

Előzmény: Bubu1980 (432)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 432

Szia!

 

Szerintem simán mehetsz úszni, és mehet a gyorsúyzás, ill. mellúszás is, ha bírod. Hiszen csak keresztszalagpótlás után tiltott a mellúszás, Te meg azt írtad, hogy chondromalácia miatt volt artoszkopos beavatkovázos. Ha bírja a térded, akkor mehet az úszás...:) Persze nem vagyok orvos, de ilyesmi.., és ha gondolod kérdezd meg ortopéd szakorvostól, de ilyenkor az engedélyezett, hiszena víz segít az erősítésben! Bár eleinte otthon kell megfelelő izomtatot "összeszedni"..

Jó úszást!

 

szia

Előzmény: boka1983 (425)
Oroszlány Creative Commons License 2011.01.21 0 0 431

Én megmondtam!:-)))..na de ez csak irónia volt!

 

Igazából ne bánkódj, nekem fél évvel a sérülesem, és 3 vizsgálat után derült ki, hogy keresztszalag-szakadásom van, egy specialistánál, mikor nem akart gyógyulni. A snassz sebészeteken úgyis mindíg, mindenhol félrekezelik az ilyen sérüléseket. A nagy mottó: pihentesd, borogasd, polcold fel, aztán majd meggyógyul!

Örülj annak, hogy megvan a diagnózis, és kitartást kívánok a műtéthez és a rehabilitációhoz!

Előzmény: Taktika84 (424)
boka1983 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 430

Szia!

 

Nekem nem mozaikplasztikát csináltak, hanem porcplasztikát és a zárómra ezt írták (ami fogalmam sincs, mit jelent): vaporizatios abrasios plasztikát végeztek (ha valaki esetleg tudja, mit jelent, kérem világosítson fel)!

 

Szóval már egészen jó állapotban van a térdem.

Nekem azt mondta a doki, hogy egy hónap pihenés után már teljesen terhelhetem, kivéve a lépcsőzést, meg a guggolást, mert az tilos még egy darabig.

 

Most már megy a lépcsőzés (ez már a hetedik hét a műtét óta), igaz a teljes testsúlyomat még nem tudom ráhelyezni, mert akkor fáj.

 

Jó lenne, ha valaki tudna segíteni, hogy mit lehet már vele kezdeni (mármint valami light-os sportot pl.: úszás vagy cardio gép), mert magamtól nem merek, mert félek, hogy hülyeséget csinálok.

 

 

Előzmény: nicky77 (429)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 429

Szia!

 

Nekem is hasonló problémám van és túl vagyok már 2 műtéten , most jön a harmadik ami lehet a porcpótlás (mozaikplasztika) . Sajnos sportolni nem nagyon tudok :-( .

Ha tudod a neten vannak kimondottan térdgyógytornák amit otthon gyakorolhatsz , szerintem nézd meg vagy keress fel ott egy gyógytornászt , hogy megmutassa mit kell csinálnod . Bár nekem elég furcsa, hogy nem kell gyógytornára járnod , főleg ilyan műtét után.

Az úszás jó rá de porcpótlás után kb . fél év után kezdheted terhelni teljesen ha előtte erősíted a combizmodat (kerékpár ) .

 szia

Előzmény: boka1983 (428)
boka1983 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 428

Szia!

 

Köszi a választ!

 

Nem kell járnom gyógytornára, azt mondta a doki, hogy egy hónapig legyek otthon, fájdalomhatárig otthon terhelhettem és január óta meg már dolgozhatok is.

Elég rossz állapotban volt már a térdem, iszonyatosan fájt a műtét előtt már alig bírtam menni is, nemhogy sportolni.

Majd évig húztam, már minden terápiát kipróbáltam előtte (injekciót mondjuk nem kaptam bele).

 

A doki a műtét után azt mondta, hogy rossz állapotban volt a porc felszín (töredezett volt, meg fel volt puhulva). Ezt plasztikázták.

 

Most még ami jó rá és úgy érzem, hogy használ az az indometacin-os kenőcs.

 

Ha túlterhelem, akkor este fáj és bedagad, de gondolom, ez normális.

 

Hétvégén lehet, megpróbálom az úszást (azt tudom, hogy csak gyorsban vagy háton lehet).

 

Majd elmondom, hogy ment, ha eljutok.

 

Üdv.

Előzmény: nicky77 (426)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 427

Szia!

Mi ez a RYN? Tudsz róla valamit mondani?

 

köszi

Előzmény: ilcsi007 (423)
nicky77 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 426

Szia!

 

Nem jársz gyógytornára??? A gyógytornász látja , hogyan haladsz és megtudja mondani, hogy mikor mit mozoghatsz!! Ő mit mond??  Elvileg úszni lehet de csak gyorsúszás javasolt tehát mellúszásban ne!! Ha a gyorúszás nem megy akkor kérj deszkát az uszodában és próbálj csak a lábaddal a gyorúszás lábtempoját csinálni !!!

 

Sok sikert és jobbulást :-D írd meg hogyan haladsz! Kiváncsi lennék mekkora volt a porchiányod??

 

szia

Előzmény: boka1983 (425)
boka1983 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 425

Sziasztok!

 

Én egy 27 éves lány vagyok és december 02-án műtöttek Pécsett artroscopiával chondromalacia miatt. Porcplasztikát csináltak. Most már egész jól tudok menni vele, meg a lépcsőzés is megy már, a porcerősítőt (Dona) is szedem még.

Aki tud, adjon nekem tanácsot, hogy el merjek-e kezdeni úszni vele a hétvégén vagy várjak még vele, amíg kicsit jobban megerősödik a porc?

 

Előre is köszönöm!

 

Üdv.: Boka

Taktika84 Creative Commons License 2011.01.20 0 0 424

Szia. ma megnézte egy specialista a térdemet, hatalmas hibát követtek el eddig, ahogy mondtátok a gipszel, meg úgy mindennel. 3 hét telt el és ma derült ki h Keresztszalag és materiális szalagszakadásom van. Jó mi??? Úgyhogy az első doki jól meg fingatott és lesz.rta a lábam. Pffff

Előzmény: Bubu1980 (422)
ilcsi007 Creative Commons License 2011.01.19 0 0 423

Nekem egy ismerősömnek a RYN segített a rehabilitációban, ő a belvárosban volt az 5. kerületben egy boltban, ahol el volt ájulva a gyógytornásztól, aki segített gyakorlatokkal is, hogyan lehet a RYNben tornázni.

Előzmény: mancika9201 (389)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 422

Szia!

 

hát, nem tűnik jó megoldásnak a gipsz, bár ez sztem csak átmeneti helyzet. Bár én sem vagyok orvos...Igen, véülis sebésznek nem ez a szakterülete, ő akkor ugy járt el ami az ő tudásában benne van. Ezzel nem akarom sérteni, ők tényleg a belső szervi eredetű problémákhoz specializálódnak, nem a szalagok, és ízületi részekhez. Mindenképp menj tovább, ez nem megoldás. De mint más isírta, a porcprobléma is 1-2 hónapot biztos igénybe vesz, a szalag meg sokkal többet. Bár, ha recseg-ropog, akkor meniscus szakadás a  valószínű, ami viszonylag gyorsabban korrigálható, és szerintem (ha 5-6°-os a kitérés, akkor) nem szakadt a szalag, max megnyúlt picit, ezzel nem csinálnak sokat. Quadri-t szokták javasolni, hogy erősítse be a beteg. Hiszen attól, hogy megnyúlt, de ép, nem szabad hozzányúlni, azzal több kárt csinálnának.:(

Kitartás! És ne add fel, menj ortopéd specialistához! Jó a Tatai "kórház" (kivéve 1 ember), meg eléd drága, de tényleg vannak nagy dokik ott. Bár szerintem máshol is van ortopéd, vagy térdspecialista! Székesfehérvár, Uzsoki kórház...

 

Jobbulást!

szia

Előzmény: Taktika84 (419)
Taktika84 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 421

Köszönöm, Tisza-tónál lakom.Remélem kiderül mi a baj.?És az itteni orvos részéről ennyi? mint aki jól végezte dolgát lesepri a kezét? Érdekes..... Vagy neki csak ennyi a dolga? nem vágom..

Oroszlány Creative Commons License 2011.01.17 0 0 420

Én porcproblémára tippelnék, lehet oldalszalag sérüléssel megspékelve. De simán benne lehet a keresztszalag-szakadás is, porcsérüléssel.

Nem vagyok orvos, csak tapasztalt sérülő:-)

Nem akarlak letörni, de a kisebb térdsérülések teljes rehabilitációjához is több hónap szükséges, haát ha meg "recseg-ropog"...

Mindenképp keress fel egy specialistát, ha észak-dunántúl nem esik túl messze tőled, ajánlom a tatai kastélypark klinikát, ott ez az egyik fő profil, remek szakorvosokkal!

 

Kitartás!

Előzmény: Taktika84 (419)
Taktika84 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 419

Szia Köszönöm a gyors választ.

Igen volt röntgen, ugye ott csont törést nem mutatot. Azt kijelentette az első vizsgálatnál h megkell ultrahangozni, bár nekem is mindenki MR-t mondott, na de ez lényegtelen is. egy hétre felraktak egy fél gipszet, és akkor ráírta a leletemre, hogy Uh vizsgálat javasolt a szalagok épségének megállapítása céljából. Most csütörtökön volt a hetes kontrol. Mondta hogy nem jó az UH begipszeli. Ezek után nem érdekes számára hogy szakadt-e vagy nem? vagy én ezt nem értem. Ezen áll vagy bukik a külföldi munkám. Meg egyáltalán ez az egész eljárás. Én 6 éve nem voltam orvosnál tényleg akkor használom ki a tbmet mikor visznek. Igazából az idegesít h semmit nem tudok és egyre jobban fáj érzem hogy bevan dagadva a lábam. ha megpróbálok ráálni recseg ropog a térdem. Jah bocs a helyesírásért,de ideges vagyok és csak írok és írok :) annyit írt az első papíromra, hogy kb 3-5 fokot mozog ki a térdizület, mind 2 irányba. Amúgy meg sebész, nem ortopéd szakorvos :(

Előzmény: Bubu1980 (418)
Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 418

Szia!

 

Mindenképp menj tovább. Bár elviekben ortopéd orvos (amennyiben jó szakorvos, jártas) akkor fizikai vizsgálatokból meg tudja mondani, hogy szakadt-e a keresztszalag, ill. oldalszalag, vagy esetleg porc, vagy nem. Bár, ha nagy fájdalmad van, akkor fizikai vizsgálat sem biztos hogy végezhető. Ált-ban ilyenkor Mr-t szoktak csinálni, hiszen a szalagok épségét, vagy hibáit az tudja legnagyobb pontossággal megadni (persze ez sem100%-os. Volt már, hogy szakadást mutatott, sé műtét alatt kiderült, h nincs is elszakadva, de persze voltmár ellentetje is).

Mindenesetre nem szabad ennyiben hagyni, Járj utána, hogy mi is van ott belül... Lehet hogy keményebben meghúztad, de persze az is előfordulhat, hogy a keresztszalagod szakadt el. Bár az az egyik legrosszabb..., ahhoz kitartás!!!

Gipszet szalagproblémánál nem lehet alkalmazni, csak esetleg rögzítőt, vagy kompressziós harisnyát. De ezt is már postoperatív szakaszban!

 

Röntgent csináltak, hogy esetleg ha el is szakadt, nem a femurból csontostól szakadt ki? Ezt meg szokták nézni rtg vizsgálattal...

Jobbulást, és menj dokihoz, legalábbis szerintem.

 

üdv!

Előzmény: Taktika84 (417)
Taktika84 Creative Commons License 2011.01.17 0 0 417

Sos!!

 

Sziasztok, 3 hete ért egy baleset, elestem és sajnos úgy néz ki, hogy ínszalag szakadásom van de ezt semmi nem erősíti meg mert nem Ultrahangozták meg, mert az egyik vidéki korházban ahová tartozom, elromlott az UH. Irgalmatlanul fáj, szinte már már elviselhetetlen. Létezik ez, hogy nem vizsgálnak meg és hagyják a fenébe? A másik, mit tegyek? Mennjek tovább máshová? vagy hagyjam rá? Nehéz fizikai munkát csinálok és szükségem van a térdemre. Mi ennek a folyamata? Mit tegyek?jah a körkörös gipsz szét veri a térdem. így is nagyon fáj, hát még így .......

nicky77 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 416

Nekem is érzéketlen! Sőt van benne 2 nagy csavar és ott kicsit más színű a bőr ( vöröses) de nincs begyulladva.Sőt néha "melegség" fut át a térdemen! Ez normális??

Előzmény: kugloaf (415)
kugloaf Creative Commons License 2011.01.02 0 0 415

Nos, az érzéketlenség valóban a bőrben lévő érzőidegszálacskák átvágása miatt van, és teljesen nem is fog megjavulni.

De hát ez legyen a legnagyobb baj, nem?  :)

Kristi31 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 414

szia!

 

Nekem is ilyen a lábszáram jó nagy része elől.Megkérdeztem a dokit ,azt mondta a vágáskor valszeg elvágtak egy hajszál ideget ,és ha nem érzek javulást műtét utáni1-2 hónapban  akkor az így marad sajna:-((((  Elég hülye érzés mintha nem a saját lábamat fognám......

Előzmény: Oroszlány (411)
Oroszlány Creative Commons License 2011.01.01 0 0 413

Nekem egész hosszan, lefelé a sípcsontom olyan érzéketlen..

Nem nyúlik még ki teljesen, de igyekszem. Hétfőtől gyógytorna, sok minden kiderül majd.

Érdekes módon viszon, az orvosom tanácsára ja. 10-ig mankóznom kell, és dec. 13-án műtött, ez nem általános.

Előzmény: mancika9201 (412)
mancika9201 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 412

nekem is hasonlóak a tüneteim! nekem a térdkalácsomnál lévő bőrrész érzéketlen. sztem ezek normális dolgok. nyújtani mennyire tudod a térded?

 

Előzmény: Oroszlány (411)
Oroszlány Creative Commons License 2011.01.01 0 0 411

Nekem egy olyan jelenségem van 2 napja, hogy mikor mozgatom a térdem be, majd ki nyújtva, a lábszáram elülső részén úgy feszülnek a szalagok, mintha ki akarnának tépődni. Meg ez a rész valahogy olyan érzéketlen is. Nem teljesen, de ha hozzáérek, olyan fura ha símogatom elöl  asípcsontomat a műtéti heg és a bokám között. Mintha lenne is meg nem is. Ez szokványos dolog így a műtét után lassan 3 héttel?

 

Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 410

Szia!

 

Szerintem nem kell aggódnod,hiszen ez végülis hőemelkedés, nem láz. És lehet az, hogy több porcot megbolygattak ott belül, és erre a szervezeted így reagál. Ha baj lenne, (vmi baktérium jellegű fertőzés lenne,) akkor már felszökött volna ez az érték!

Az instabilitás pedig azért van, mert a combizomilyenkor atrófiássá válik (teljesen legyengül). Gondolj csak bele, sok tizenévi járás, edzés, torna..., 1-2nap alatt kárba megy. És persze nem tizenévben mérhető az ujra visszaszerzése, de az hogy teljesen stabil legyen ahhoz hosszú hónapok kemény munkája kell! (És persze az sem biztos, h ugyanolyan stabil lesz, élve a doki szavaival: "ami egyszer már elszakadt, az bármikor ujra elszakadhat", persze ezzel nem azt mondom, hogy rossz lesz, de sokkal joban kell vigyázni rá!)

Jah, nem akartalak elszomorítani, inkább biztatlak, hogy ne aggódj, nem lesz baj! Csak kitartás a tornához!!!

Üdv: bubu

Előzmény: kugloaf (408)
mancika9201 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 409

Szia!

Én szinte sose voltam lázas (kb műtét után volt lázam).

Nekem még most is, 4 hetesen sokszor érzem, hogy instabil. Járásnál már pár hete nem érzem , de ha véletlenül vmihez hozzáér (pl kiskutyám fészkalódik vagy a gyerek)  eléggé instabilnak érzem.

Üdv.

BUÉK!!!

Előzmény: kugloaf (408)
kugloaf Creative Commons License 2011.01.01 0 0 408

Sziasztok,

tapasztalataitok alapján szerintetek az normális, hogy 2 héttel a műtét után még igencsak 37 fok körüli értéket mutat a hőmérő minden nap? A mankókat már elhagyhattam, és amióta saját lábon járok, pár fokkal magasabb az érték, szóval gondolom, van összefüggés.

Valamint: a brace ellenére kicsit instabil érzésem van járás közben, de lehet, hogy csak a combizom hiánya miatt. Ti tapasztaltatok ilyesmit?

Nyilván megkérdezem majd az orvosomat, de csak egy hét múlva lesz kontroll.

 

Köszi!

Bubu1980 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 407

Mindenkinek Nagyon Boldog, Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kívánok!!!

 

bubu

Ercs19i71 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 406

MINDENKINEK KÍVÁNOK BOLDOG ÚJ ÉVET ÉS SIKERÜLJÖN MINDEN AMMIT SZERETNÉTEK EBBEN AZ ÉVBEN!!

 

 

Oroszlány Creative Commons License 2010.12.31 0 0 405

Térdproblémáktól mentes, Boldog Újesztendőt, minden térdproblémásnak!

Oroszlány Creative Commons License 2010.12.31 0 0 404

Köszi!

Hát a duzzanat apad, de még van, a dokim azt mondta normális, hogy egykicsit meg duzzadt.

Hétfőn kezdem a gyógytornát, sok minden kiderül majd!

:-)

Előzmény: Kristi31 (403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!