Aha. És azt nem mondta, hogy a törvény jóvoltából, az év eleji kiesések miatt mekkora mínusszal kezdte a szezont? Az a baj, hogy ti mint magánfőzők abszolut nem érzitek ennek a dolognak a súlyát, és mivel nem vagytok benne nem is fogjátok megérteni. Valami olyasmit képzeljetek el, mintha a munkahelyeteken egyszer csak azt mondanák hogy holnaptól csak a fele fizetéseteket kapjátok meg. Ez egy nagyon sarkított példa, de valami hasonló helyzetben vagyunk, legalább is a 2015. évet nézve.
Egyébként meg tegyük fel, hogy megszüntetik az otthonfőzést( nem fogják, de tegyük fel), na kíváncsi lennék akkor mekkora sírás-rívás lenne itt.
Persze. Nehez ez . En a magam reszerol kiallok melletted, mert sokat tanultunk Toled! :) Tobbszor irom,hogy koszonet erte.
De mikor elvallaltad a topik vezeteset,vajon mit gondoltal? Akkor is voltak szegeny adofizeto berfozetoid. Meg voltunk mi. Akik mondjuk ki. Akkor zugfozok voltak. Megis inspiralt valami! Persze a minoseg! A segito szandek!
Akkor most is elj velunk , legalis otthonfozokkel! Mindenkinek lehet erdeke, velemenye amiben lehet is valami igaz.
Persze hogy most mar mi is az erdekeinket vedjuk. Hiszen torveny! Ez is, az is!
Ha jól értelmezem, esetemben a 3/4 ig lévő hordókat a mostani 3,15 PH ról (bor- vagy citromsavval) 2,8-ra leviszem, majd 1-2 liter vizzel vizzárat képezve nyugodtan eltárolható pár hétig gondozás nélkül?!
Mozgatás, szállítás után vizzár, majd megint eltárolható.
Ezzel kapcsolatban felmerült bennem, hogy a jobb ízkihozatal és krémesség miatt talán a must-cefre-gyümölcslé készítéshez ajánlott zimopec pektinbontóból pár csepp jól jönne. De mivel a likörünk hőhatásnak nem lesz kitéve, a visszamaradó zimopecnek nem ismert az egészségre gyakorolt hatása, ezért nem mertem beletenni.
Ha esetleg valaki ez ügyben jobban informált, kérem ossza meg velünk!
Recept: 2,5 literes üveg tele felezett, 1,2kg kimagozott csipkebogyóval, 550g akác méz, vaniliarúd 2db, fahéj 2db, lehetöleg semleges vagy csipkepálinkával felöntve. Naponta forgatni-összerázni. 1-1,5 hónap után leszürni. Szükség esetén izesíteni, higítani, majd még pár hetet érlelni.
Meg szeretném kérdezni, hogy főerjedés végén, utóerjedés elején ( együtt zefrézett) hordókat lehet-e összeönteni /merni? Három fél hordóból lenne két 3/4. Majd lezarnám őket kotyogóval.
Ha az utóerjedés lezajlott, fel lehet/kell a hordókat vizzel csurig tölteni, és emiatt újra savazni?
Az elején még semmi gáz,jól kiegészítik egymást,csak a kökénylikőr nagyon alattomos ital ám,nagyon betudja cserkészni az embert(jön a fordított arány),minél többet iszik belőle,az orgazmus esélyei úgy csökkennek.:)
Szerintem mindkettő fenomenális, főleg egymás után! A sorrendet rád bízom ;-)
Nálam lassan 1hónapja érik a spájzban több versióban! Cukkorral és mézzel, ginnel és szilva pálesszel is kotyvasztottam. Igazából szerintem ginnel a legjobb! A kökényt ne sajnáld ki belőle.
Ha a mostani kökénycefrémből sikerül jó min. nedüt lepárolni, akkor jövőre ütös lehet saját párosításban.
Megépítette már valaki közületek ezt a magozó gépet? Egyszerű és nagyon hasznos szerkezetnek tűnik furószáral elég időigényes művelet ez meg végez 100 kg-mal 10perc alatt na és még magozza is :) Villany motorom van olcsón kijönnék :) valaki már elkészítette?
Régebben szó volt róla (és a szakirodalom is tárgyalja), hogy a főző különböző egységeinek az anyaga (rm. acél/réz) milyen összetételben, milyen módon változtatja meg a párlat tulajdonságait.
Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy amennyiben az üst rm. acél, a többi viszont réz, de az üstbe darabolok még valamennyi rézcsövet és azzal főzöm a cefrét, akkor ez számít-e valamelyest és ellensúlyozhatja-e az üst anyagának a pálinka tulajdonságaira gyakorolt hatását (ill. ha már ott van, akkor esetleg működhetnek-e a darabok 'kavicsként' a leégést gátló megoldás gyanánt)?
Vagy valamiképpen 'összeillesztett' rézcső rácsot gyártva és ezt az üstbe helyezve.
Szóval 'eltolhatom-e' az üst anyagát a réz felé ezzel a megoldással, vagy ez teljesen idióta elgondolás?
Pálinkásat! Természetesen,hogy van főzni valójuk,hisz aki eddig főzetett ez után is főzet mert ott a gyümölcs és nem akarja,hogy pocsékba menjen.Mi ketten vettük a főzőt,de ebben a főzdés biztatása is benne van mivel mindig mondta,hogy ,ha ennyit főzetek 2 év alatt meg térül.Tehát 2 főzetővel van kevesebb neki ami kb 100 ezer ft, ha a 8 millió HLF-ot osztjuk 550 bérfőzővel még így is szép összeg jön ki egy-egy főzdének.Sajnos aki a magánfőzés törvényét 2010-ben beterjesztette és meg szavaztatta a parlamentben annak kellene kirázni mivel minden féle tájékozódás nélkül lett meg hozva,az EU nem utólag hozta ezt a törvényt.És akkor most jó barátok,ismerősök,és ismeretlenek nem esnének egy másnak,de szerintem nem is kell,próbáljunk jó párlatokat csorgatni.
„Szakmailag egész jól elboldogultok, de ha a törvény, az adózás kerül előtérbe mint az idióták.”
Az sem túl szerencsés, hogy ha a kommentelő védi a saját érdekét, védi a saját zsebét akkor mindjárt egy idiótához kezd hasonlítani. De hiszen ebben a hozzászólásban -véleményem szerint- te is a saját érdekedet, a saját zsebed tartalmát véded, akkor te is egy idiótához kezdesz hasonlítani?
„Most mentességet kaptatok és akik adóztak maradtak teljes állami szigor alatt. Ezt nem tudom feldolgozni és az az arcátlan hozzáállás hogy nektek ez jár pedig semmit nem tettetek érte, túl megy minden határon.”
Mi az, hogy jár? Ilyen a törvény! Ezek a játékszabályok, ha valakinek nem tetszenek, a szabályok nem kell játszani.
Ősszel, amikor vittem a cefrémet főzetni. kérdeztem a mestertől, hogy visszaesett-e a munkája. Ő azt válaszolta, hogy félt az új törvénytől, de nem érezte meg az adó emelést, mivel a főzetői mind bejelentkeztek.
" . A magánfőzés az más! Ott együtt kell élni az eszközzel, alapanyaggal és a késztermékkel! " Meg pl egy nyugdíjasnak kellemes időtöltés, nem érzi hogy felesleges, ő is tud valamit ami az egész családnak jó.