Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.28 0 2 119376

tegyük fel, hogy megszüntetik az otthonfőzést( nem fogják, de tegyük fel), na kíváncsi lennék akkor mekkora sírás-rívás lenne itt.

 

Tegyük fel, hogy megszüntetik a bérfőzést. Akkor hogy sírnátok...

Előzmény: Cipurró (119375)
Cipurró Creative Commons License 2015.11.28 0 0 119375

Aha. És azt nem mondta, hogy a törvény jóvoltából, az év eleji kiesések miatt mekkora mínusszal kezdte a szezont? Az a baj, hogy ti mint magánfőzők abszolut nem érzitek ennek a dolognak a súlyát, és mivel nem vagytok benne nem is fogjátok megérteni. Valami olyasmit képzeljetek el, mintha a munkahelyeteken egyszer csak azt mondanák hogy holnaptól csak a fele fizetéseteket kapjátok meg. Ez egy nagyon sarkított példa, de valami hasonló helyzetben vagyunk, legalább is a 2015. évet nézve.

 Egyébként meg tegyük fel, hogy megszüntetik az otthonfőzést( nem fogják, de tegyük fel), na kíváncsi lennék akkor mekkora sírás-rívás lenne itt.

Üdv

C.

Előzmény: otifoti (119349)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.28 0 0 119374

Egy rokonomnak 100% saválló üst es hűtő van, mégis nagyon finom pálinkát készít vele. Szerintem darabolj bele semmit. 

Előzmény: Jani71 (119352)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119373

Szia ! Megvan még a készüléked? Érdekelne engem is.Email nyitott.

Előzmény: erkelrambo (119333)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119372

A pektinbontót használják bor és gyümölcslé készítéséhez, milyen egészségkárosító hatásra gondolsz?

Előzmény: jkalo (119364)
endrepp Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119371

Nem tudom a konkrét választ, de azt sejtem, hogy ilyen magas alkohol tartalom mellett ez az enzim már nem üzemképes.

Előzmény: jkalo (119364)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119370

Ja persze. Mi idiotaul fogjuk fel. Az ember, termeszetebol fakadoan nem szereti ha huznak a derekszijjon. Panasza van. Elmondja. Hol mondja el?

 

Attol fuggetlenul ,hogy meg jo a torveny nekunk!!!

Előzmény: rézmanó75 (119368)
jkalo Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119369

Rendben, kösz :-) 

Előzmény: zsorsz (119366)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.27 0 2 119368

Persze. Nehez ez . En a magam reszerol kiallok melletted, mert sokat tanultunk Toled! :) Tobbszor irom,hogy koszonet erte. 

De mikor elvallaltad a topik vezeteset,vajon mit gondoltal? Akkor is voltak szegeny adofizeto berfozetoid. Meg voltunk mi. Akik mondjuk ki. Akkor zugfozok voltak. Megis inspiralt valami!  Persze a minoseg! A segito szandek!

 

Akkor most is elj velunk , legalis otthonfozokkel! Mindenkinek lehet erdeke, velemenye amiben lehet is valami igaz.

Persze hogy most mar mi is az erdekeinket vedjuk. Hiszen torveny! Ez is, az is! 

 

Tolunk fuggetlenul hozzak!!!! 

Előzmény: snapszmester (119358)
schlumberger Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119367

de csak akkor, ha a pH-t kispénagyhá formában írod! :-)

Előzmény: jkalo (119365)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119366

Igen,csak kénsavval!

Előzmény: jkalo (119365)
jkalo Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119365

Ha jól értelmezem, esetemben a 3/4 ig lévő hordókat a mostani 3,15 PH ról (bor- vagy citromsavval) 2,8-ra leviszem, majd 1-2 liter vizzel vizzárat képezve nyugodtan eltárolható pár hétig gondozás nélkül?!

Mozgatás, szállítás után vizzár, majd megint eltárolható. 

Előzmény: zsorsz (119362)
jkalo Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119364

Ezzel kapcsolatban felmerült bennem, hogy a jobb ízkihozatal és krémesség miatt talán a must-cefre-gyümölcslé készítéshez ajánlott zimopec pektinbontóból pár csepp jól jönne. De mivel a likörünk hőhatásnak nem lesz kitéve, a visszamaradó zimopecnek nem ismert az egészségre gyakorolt hatása, ezért nem mertem beletenni. 

Ha esetleg valaki ez ügyben jobban informált, kérem ossza meg velünk!

Előzmény: jkalo (119363)
jkalo Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119363

Csipkével ez az  első probálkozásom.

Recept: 2,5 literes üveg tele felezett, 1,2kg kimagozott csipkebogyóval, 550g akác  méz, vaniliarúd 2db, fahéj 2db, lehetöleg semleges vagy csipkepálinkával felöntve. Naponta forgatni-összerázni. 1-1,5 hónap után leszürni. Szükség esetén izesíteni, higítani, majd még pár hetet érlelni.

Előzmény: zsorsz (119361)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119362

Összeöntheted,sőt kívánatos hogy minél kevesebb levegő legyen a cefre felett.Ha hosszú a tárolás,érdemes 2.8 PH-ra belőni és vízzár!

Előzmény: jkalo (119360)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119361

Idén csipkedömping van,mindenképp számolok vele.Esetleg v.mi bevált recept?

Előzmény: jkalo (119357)
jkalo Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119360

Meg szeretném kérdezni, hogy főerjedés végén, utóerjedés elején ( együtt zefrézett) hordókat lehet-e összeönteni /merni?  Három fél hordóból lenne két 3/4. Majd  lezarnám őket kotyogóval. 

Ha az utóerjedés lezajlott, fel lehet/kell a hordókat vizzel csurig tölteni, és emiatt újra savazni?

Vagy ti hogy csináljátok?

 

 

 

zsorsz Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119359

Az elején még semmi gáz,jól kiegészítik egymást,csak a kökénylikőr nagyon alattomos ital ám,nagyon betudja cserkészni az embert(jön a fordított arány),minél többet iszik belőle,az orgazmus esélyei úgy csökkennek.:)

Előzmény: Törölt nick (119356)
snapszmester Creative Commons License 2015.11.27 -3 0 119358

Köszi, megerősítettel. Nem vonom vissza.

Előzmény: otifoti (119349)
jkalo Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119357

Szerintem mindkettő fenomenális, főleg egymás után! A sorrendet rád bízom ;-) 

Nálam lassan 1hónapja érik a spájzban több versióban! Cukkorral és mézzel, ginnel és szilva pálesszel is kotyvasztottam. Igazából szerintem ginnel a legjobb! A kökényt ne sajnáld ki belőle. 

Ha a mostani kökénycefrémből sikerül jó min. nedüt lepárolni, akkor jövőre ütös lehet saját párosításban.

Csipkebogyó likört is ajánlom figyelmedbe!

Előzmény: zsorsz (119355)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119356

a kettő összefüggéséről :)

Előzmény: zsorsz (119355)
zsorsz Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119355

Az orgazmusról v. a kökénylikőrről meséljek?

Előzmény: Törölt nick (119353)
janika.p Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119354

Sziasztok!

http://www.feketics.com/attachments/fecske/Fecske200804.pdf

Megépítette már valaki közületek ezt a magozó gépet? Egyszerű és nagyon hasznos szerkezetnek tűnik furószáral elég időigényes művelet ez meg végez 100 kg-mal 10perc alatt na és még magozza is  :) Villany motorom van olcsón kijönnék :) valaki már elkészítette?

Törölt nick Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119353

Na, mesélj!

Előzmény: zsorsz (119337)
Jani71 Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119352

Sziasztok!

Régebben szó volt róla (és a szakirodalom is tárgyalja), hogy a főző különböző egységeinek az anyaga (rm. acél/réz) milyen összetételben, milyen módon változtatja meg a párlat tulajdonságait.

Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy amennyiben az üst rm. acél, a többi viszont réz, de az üstbe darabolok még valamennyi rézcsövet és azzal főzöm a cefrét, akkor ez számít-e valamelyest és ellensúlyozhatja-e az üst anyagának a pálinka tulajdonságaira gyakorolt hatását (ill. ha már ott van, akkor esetleg működhetnek-e a darabok 'kavicsként' a leégést gátló megoldás gyanánt)?

Vagy valamiképpen 'összeillesztett' rézcső rácsot gyártva és ezt az üstbe helyezve.

Szóval 'eltolhatom-e' az üst anyagát a réz felé ezzel a megoldással, vagy ez teljesen idióta elgondolás?

 

 

rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119351

Hat de! :) Egy hetes telikorte cefrem! :)

Előzmény: zsorsz (119346)
kivimánia Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119350

Pálinkásat! Természetesen,hogy van főzni valójuk,hisz aki eddig főzetett ez után is főzet mert ott a gyümölcs és nem akarja,hogy pocsékba menjen.Mi ketten vettük a főzőt,de ebben a főzdés biztatása is benne van mivel mindig mondta,hogy ,ha ennyit főzetek 2 év alatt meg térül.Tehát 2 főzetővel van kevesebb neki ami kb 100 ezer ft, ha a 8 millió HLF-ot osztjuk 550 bérfőzővel még így is szép összeg jön ki egy-egy főzdének.Sajnos aki a magánfőzés törvényét 2010-ben beterjesztette és meg szavaztatta a parlamentben annak kellene kirázni mivel minden féle tájékozódás nélkül lett meg hozva,az EU nem utólag hozta ezt a törvényt.És akkor most jó barátok,ismerősök,és ismeretlenek nem esnének egy másnak,de szerintem nem is kell,próbáljunk jó párlatokat csorgatni.

otifoti Creative Commons License 2015.11.27 0 2 119349

„Szakmailag egész jól elboldogultok, de ha a törvény, az adózás kerül előtérbe mint az idióták.”

 

Az sem túl szerencsés, hogy ha a kommentelő védi a saját érdekét, védi a saját zsebét akkor mindjárt egy idiótához kezd hasonlítani. De hiszen ebben a hozzászólásban -véleményem szerint- te is a saját érdekedet, a saját zsebed tartalmát véded, akkor te is egy idiótához kezdesz hasonlítani?

 

„Most mentességet kaptatok és akik adóztak maradtak teljes állami szigor alatt. Ezt nem tudom feldolgozni és az az arcátlan hozzáállás hogy nektek ez jár pedig semmit nem tettetek érte, túl megy minden határon.”

 

Mi az, hogy jár? Ilyen a törvény! Ezek a játékszabályok, ha valakinek nem tetszenek, a szabályok nem kell játszani.

 

Ősszel, amikor vittem a cefrémet főzetni. kérdeztem a mestertől, hogy visszaesett-e a munkája. Ő azt válaszolta, hogy félt az új törvénytől, de nem érezte meg az adó emelést, mivel a főzetői mind bejelentkeztek.

Előzmény: snapszmester (119330)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119348

Nekem nem kell minta, en elhiszem hogy jo pálinkát készítesz. En eddig csak bérfőzető vagyok, most épitem a saját főzőmet. 

Előzmény: rézmanó75 (119329)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.11.27 0 0 119347

. A magánfőzés az más! Ott együtt kell élni az eszközzel, alapanyaggal és a késztermékkel! " Meg pl egy nyugdíjasnak kellemes időtöltés, nem érzi hogy felesleges, ő is tud valamit ami az egész családnak jó.

Előzmény: anaret (119340)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!