Keresés

Részletes keresés

belezne Creative Commons License 2008.09.03 0 0 289
Szia!
Mennyiért árulod a fát ill. merre található, lehet magánba is.
Köszi
Előzmény: Freedomocska (288)
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.03 0 0 288
Zsozé,István,többiek lassan indul a szezon,lehet éleszteni a topicot.
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.03 0 0 287
Hirdetés----:a brikett fűtőértéke 23.1 MJ/Kg ......mert keményfa az alapanyaga.....több mint kétszerese a fűtőértéke a mint tűzifának.Hát persze ha a sajóparton frissen vágott nyárfához hasonlítja.Ez egy ilyen ország---miért nem lehet mindent a helyére tenni és kész.Nem mindenki tünteti fel a kéregtartamot a kiszerelésen és van amikor a hamut %-os értéke sem valós mivel sok mindent "összesöpörnek".
Előzmény: naox (284)
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.02 0 0 286
Jelenleg "száraz " fát árulok -hároméves vágásút ,szabad ég alatt tárolt de én nem "locsolom" köbméterre mérjük.
Előzmény: naox (284)
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.02 0 0 285
Azt hiszem ezért érdemes volt a MÉH telepre benézni!Egy csepp munka még aztán mehet az esztergányoshoz.
naox Creative Commons License 2008.09.02 0 0 284
nezd, az teny, hogy a fa amit megveszel korantsem legszaraz, hacsak nem huje (vagy becsuletes) az elado (ha szaraz lenne, egy kicsit meglocsoljak). A nedves fa futoerteke valoban 10MJ/kg korul van. A brikettet nem lehet locsolni, mert egyreszt nem annyira nedvszivo, masreszt szetesne.
De akkor nem azt kene mondani, hogy nagyobb a futoerteke, hanem azt, hogy kevesbe tudunk atverni vele.
Viszont a nagyobb suruseg miatt telleg lehet, hogy jobban hasznosul a hoje, pl. hosszabb ideig, egyenletesen eg, igy jobb a hatasfok. (iden tobb ismerosom is brikettet vett, meglatjuk)
Ugy nem sok ertelme van a dolognak, hogy hiaba keszul szemetbol megis joval dragabb, mint a fa.
Előzmény: Freedomocska (283)
Freedomocska Creative Commons License 2008.09.02 0 0 283
Na ezt a kérdést már én is töbször feltettem más topicban és mindig csak bla-bla-bla meghogy a víztartalom más meg az EU-ban nincs jó minőségű fa stb. baromságok.Aztán a brikett fűtőértéke 23 MJ/Kg mig a tűzifáé csak 14 -----írkálnak mindent hátha valaki beveszi.Az elmaradt -igért képet este felteszem.
Előzmény: naox (279)
halaloszto Creative Commons License 2008.09.02 0 0 282
Ezekben a gepekben en azt latom, hogy nagyon durva anyag van bennuk.

sokszaz kilos lendkerekek, hatalmas ontvenyek. nezd meg azt a laposszijat ami hajtja. tuti megvan vagy 20kW ami atmegy rajta.

lentebb volt adat, mekkora erovel kell preselni egy 8cm atmeroju brikettet. valami 2 tonna? (lehet rosszul emlekszem). egy olyan gep, ami kibirja hogy 2masodpercenkent a 2tonna hol jobbra hol balra huzza, az nagyon nem piskota.

vajk
Előzmény: Ramboo817 (281)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 281
Gábor8 igen valami ilyesmire gondolok, de nem feltétlenül függőleges elrendezésűre.
Az elve excenteres, de nem mint az excenter présé. Az excenteres kerekek hajtanának egy erős tengelyt, aminek a végén egy dugattyúfej van. Kalapáló mozgása révén tömöríti át az anyagot egy x hosszúságú csövön, majd az után egy ellentartó, de nem zárt cső formájú egységen halad a brikett.

Ezeken a videókon ilyen gépek vannak, egyiknél egy jó számítógépes grafika szemlélteti a működést. Érdemes megnézni:

http://www.youtube.com/watch?v=R-azJyj0cB4

http://www.youtube.com/watch?v=q9q48aSN1y0

http://www.youtube.com/watch?v=6faXgz38vBU

Előzmény: Gábor8 (277)
zsozé1 Creative Commons License 2008.09.01 0 0 280
Üdv nekedis Naox!
Én egy pici tapasztalattal rendelkezem a brikett fűtéssel kapcsolatban! Bár ez nem a topik témája, de belefér bőven! Szóval! Én szalmabrikettel fűtök, már 2 éve és jelenleg nemcserélném semilyen elsőosztáju tüzifára!!!Nekem ebből Reggel 5 órától számitva , este lefekvésig 25kg-re van szükségem, amit 15 kg.nyi bármilyen fával keverek! A viz hőfoka a fűtésrendszerben 60-tlól 80 fokig van, ( de gyakran van a 80foknál) a lakásban pedig 23-24-25 fok meleg van! A lakásban 200 lapmétrnyi területett fűtök.Napnta 4-5 alkalommal kell teni a tűzre 3-4 óránként, de volt már rá eset hogy 6 órát is kibirt! Én nemértek fűtőértékek kiszámolássához, de két év tapasztalat után , merem állitani hogy , jóval kevesebb mennyiségü brikett (szalmabrikett) kell , mint tüzifa, ugyanolyan meleg előállitássához! A multévi fűtésszezont 107 / 25kg szalmabrikettet és durván 5cm3 fát fűtöttem el. A fa egyébként nemszükséges hozzá, csak nekem van, hát teszek hozzá . Ja , és még megjegyzem, hogy a fával sokat kell dolgozni , mig a kazánba kerül! Mellesleg nemegyedül!
Remélem kitudod számolni a fent leirtakból a különbséget!
Üdv . Zsozé
Előzmény: naox (279)
naox Creative Commons License 2008.09.01 0 0 279
Udv Urak, tetszik a forum, valszeg mi is beszallunk egy gep epitesebe. De mindjart az elejen van egy nagy ketsegem: mindenhol azt irjak, hogy a brikett futoerteke magasabb, mint a fae (17-18MJ/kg). A legtobb elado azt allitja, hogy feleannyi kell belole, mint fabol. A tablazatok szerint a legszaraz fa futoerteke sem kisebb 16-18MJ/kg, ami nem is meglepo, hisz kemiailag ugyanarrol az anyagrol van szo.
Letezik az, hogy a brikett egesi tulajdonsagai annyival jobbak, mint mongyuk a tolgyei, hogy a futes soran az ember tapasztalja ezt a nagy kulonbseget (tehat kozel azonos futoertek mellett is kevesebb kell belole)?
pantzika Creative Commons License 2008.08.29 0 0 278

Fejős Robinak!

Üzenem,hogy három levelet is küldtem,és csak most láttam,hogy tele van a levélládád és azért nem megy át.

Telefonszámot nem küldtél.

Üdv:István

Gábor8 Creative Commons License 2008.08.29 0 0 277
Ramboo817 az excenterprés mechanizmusára gondolsz? Akkor nem érdemes sok melót belefektetni, párszáz ezer forintért lehet találni 10-20 tonnásat és ha megoldod az adagolást, előszárítást, már nincs is sok tennivalód. Hátránya sztem, hogy a matricát (présfejet) adatok híján nehézkes méretezni, és a gép függőleges elrendezésű.
Előzmény: Ramboo817 (275)
pantzika Creative Commons License 2008.08.28 0 0 276

Nem ördöngősség a munkahenger irányváltásának az automatizálása.

A mellékleten láthattok egy kis vezérlő egységet amivel váltani lehet a munkahengerhez menő olaj irányát.Két darab elektromágnes /220 v/működteti.

Ezekre kell áramot adni felváltva.Elektromos boltban kapható egy kismegszakító nagyságú kapcsoló,amivel a kapcsolás idejét is lehet szabályozni.

Ha valakit érdekelnek ezek a dolgok írjatok.

Ramboo817 Creative Commons License 2008.08.26 0 0 275
És mi a véleményetek egy áttétellel meghajtott,
excenteres (excenter:körhagyó tárcsa; tengelyre nem a középpontjában rögzített tárcsa, amellyel a forgó mozgást oda-vissza haladó mozgássá alakítják )
megoldásról?
Ha masszívan van összeállítva, erős anyagokból, akkor meg is van oldva a hidraulikánál gondot okozó automatizálás.
Szerintem ezzel a megoldással működnek azok a gépek is amiket a 265-ös hozzászólásomban linkeltem be.
Így megvalósítható a tetszőlegesen hosszú brikett.
Szerintetek működhet? Eléggé tömöríthet??
zsozé1 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 274
Ramboo817 munkahengere, ami szerintem jó ha 40-50 cm szakaszon tud dolgozni.
Előzmény: Ramboo817 (270)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 273
Megnézte valaki a videót?
Hogyan tudják a 12 m-es hosszú brigettet előállítani?
Hogy maradhat az egyben?
zsozé1 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 272
A kép valahogy lemaradt az emailről is! Próbáld megint.
A kérdéseidre a válasz!
1. A tömörités szerintem azért fontos, mert minnél több anyagot tudsz bejuttatni a dugattyu elé, annál hosszabb a brikett! Ugyanis , egy töltés egy brikett! A következő anyagtöltés nemáll össze a csőben lévő brikettel! Nekem az első brikettek csak 5 cm volt, amit kézzel raktam a dugattyu elé! Az előtömöritővel eleve több anyagot tudsz a dugattyu elé helyezni aminek mindaddig ott is kell maradni mig, a dugattyu alatta át nem halad!
2. A 73-as rajzomon a csiga mintahogy mondod , az előtömöritést végezné.
3. A munka henger , legalább 40-50cm útszakaszon kell hogy mozogjon. A beömlő nyillás végétől , a dugattyunak legalább 15 cm-ert be kell mennie.
4. Az olajpompám 1450fordulattal dolgozik.
A további kérdéseidre, ha lesznek , akkor holnap válaszolok, mert megyek melóba! Addig is szevasz! Esetleg addig István 37 barátom is tud neked válaszolni, ha ideje lessz! ( Nagy Szaki !) Zsozé
Előzmény: Ramboo817 (270)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 271
A kép
Ramboo817 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 270
Előre is elnézést kérek, ugyanis túl sokat kérdezek...
De mindezt teszem azért, mert mihamarabb szeretném megépíteni a saját brikettálómat, ha sikerül mindent tisztáznom magamban, ehhez remélem itt segítséget találok.
Amit cserébe fel tudok ajánlani, hogy az esetleges építés minden mozzanatát rögzítem, a költégvetést is közzé teszem.

Első kérdésem, hogy szerinted, szükséges mindenképpen az előtömörítés? Nem elég, ha csak a dugattyú elé hullik az anyag és az tömöríti, kb 1-1,5 m-es szakaszon a csőben?
A Te rajzodon a 73-as hozzászólásodban az a csiga nem csak a szállításra szolgálna, hanem az előtömörítést is végezné?

Illetve ezekkel a hidraulika alkatrészekkel rendelkezem jelenleg:
Véleméynetek szerint, melyik alkalmas, melyik kérdéses, és melyik roszz egy brikettáló berendezés elemeként??

Olajszivattyú:
Pn=17,5 MN/m2
1500 ford/min

Munkahenger:
DDR OKSTA Hydraulik 04
C1-50/22x320/0

Ez a szám is ott van rajta, gondolom széria szám, de azért leírom:
Pn 16TGL10906 0000671

A munkahengerről próbálok feltenni képet, ha nem megy küldöm a képet Zsozénak, és ha hasznosnak találja, remélem felteszi.
Előzmény: zsozé1 (269)
zsozé1 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 269
Az útszelepet kézzel irányitom. Az adagolást egyenlőre csak egy tervrajzon oldottam meg amit a 73 hozzászólásomnál megtalálsz!Sajnos egyenlőre nincs időm a gép továbbépitésséhez ,mivel 2 munkahelyem is van, ami nagyon leköt+ a család! Ezért bátorkottam létre hozni ezt a topikot, mivel tudom , hogy sok embert foglalkoztat a dolog! És godoltam , kiinduló pontnak megfelel a gépem, amit valaki tovább fejleszt amig nincs rá időm, amiből később én is tovább jutok! csak hát egyenlőre István37 barátomon kivül még senki nemtett fel képet a saját gépéről! Na de remélem előbb utóbb lessz valakinek valami!
Zsozé
Előzmény: Ramboo817 (267)
zsozé1 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 268
Szevasz Ramboo817!
Az előző hozzászólásomban a leirást csak azért tettem fel ( amit gondolom, már mindannyian láttatok), mert az csak egy útmutatás amiből, könnyen kilehet indulni, egy hidraulikus brikettálógép összeálitássához ! Én ebből , mint láthattad a topik elején lévő képeken, csak azt a részét állitottam elő, amiben a brikettálás tőrténik! Szóval, egyenlőre előtömörités nélkül! Ami szerintem nagyon fontos ahoz , hogy egy óra alatt elegendő mennyiségű brikettet álithassunk elő!
A csigás présgép előnye a hidraulikussal szemben csak annyi, hogy gyorsabban és több mennyiségű brikettet lehet vele előállitani 1 óra alatt! De viszont hamarabb kopnak az alkatrészek( csiga, csapágyak)! A megfelelő csiga előállitása nehéz, vagy beszerzése drága! Ráadásul , több kell belőle a kopás végett!
A hidraulikus brikettáló lassubb , de viszont könnyebb az előálitása könnyeb és nemannyira kopik ( használódik ell) az alkatrésze!
+ nefeledjük! MI, kik ezt a topikot böngészük csak egy egyszerű házilag előállitott brikettálógépet szeretnénk előállitani saját tüzelőanyagunk előálitássára!
Üdv. Zsozé!
Előzmény: Ramboo817 (265)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 267
Zsozé1 ma megpróbáltam egy rajzot készíteni a képeid alapján.
Ahogy néztem, neked sincs szükséged előtömörítésre, ugye?
Tehát a tengelyed úgymozog, ahogy én szeretném, tehát gyorsan ki és be mozog
és minden behúzásnál újabb adag forgácsot ad a rencerbe.

Amit nem értek, hogy Te az útszelepet kézzel, vagy automatikusan múködteted?
Használsz végálláskapcsolókat?

Ja amúgy egy kósza ötlet az adagolásodhoz, ha esetleg még nem sikerült megoldani:
Mivel az adagoló rendszered olyasmi lehet, mint a szőlődaráló beömlő nyílása, lehetne egy függőlegesen assú mozgású motorhoz csatlakoztatott "fúrót használni".
Tehát ha meg is pakolod a nyílást és az esetleg eldugul, a fúró mozgásának hatására a forgács, illetve más adalék szemcséi újra szétesnek, pont a tengelyed járatába.
Vagy ez nagy hülyeség szerinted?
Előzmény: zsozé1 (266)
zsozé1 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 266
A faipari melléktermékek hagyományos tüzelőberendezésben való eltüzeléséhez az egyik lehetőség az anyag tömörítése. Ezt a gyakorlatban brikettálásnak nevezik.

A BRIK50-150 gépcsalád száraz (8-15 % nedvességtartalmú) faforgácsból, fűrészporból állít elő 50-60 mm átmérőjű brikettet, kötőanyag hozzáadása nélkül.

A brikett nagy sűrűségű (1-1,3 g/cm3 ), melyet 800 bar-nál nagyobb nyomással lehet elérni. Ehhez 140-200 bar hidraulika nyomás szükséges.

A gép működési elvét az alábbi ábra szemlélteti:

A berendezés jellemzői:

- Igénytől függően 50-150 kg/óra teljesítményű gép gyártható

- Hidraulikus tápegység, fogaskeré, lapátos vagy korszerű axiáldugattyús szivattyúval, biztonsági nyomáshatárolóval, szelepekkel, jól szabályozható, nem túl zajos (64-71 dB)

- A brikettálás alacsony energiaigényű, a meghajtó főmotor 7-15 kW-os

- A berendezés üzembe helyezése, kezelése egyszerű

- A részegységek cseréjével a rendszer könnyen javítható

- Mikroprocesszoros automata vezérlés

- A működtetésnek nincs nagy felügyeletigénye

- A berendezés folyamatosan és szakaszosan is működtethető
Előzmény: Ramboo817 (265)
Ramboo817 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 265
Az a vonal amin én elindultam a tervezésben az egy teljesen más jellegű, részben, sőt leginkább hidraulikus alkatrészekből felépülő gépezet.
A lényege, hogy csak egy munkahenger van, ez gyors, minteg kalapáló mozgást végez, azaz gyorsan ki-és be húzódik a "házába".
Felülről súlyánál fogva adagolódik a forgács és a kalapáló mozgásnak köszönhetően a forgács folyamatosan préselődik át a csövön.
Mellékelek linket, amin jobban érthető amit mondok.

Szerintetek melyik mellett milyen pro és kontra érvek hozhatóak fel??

Linkek:
http://www.youtube.com/watch?v=R-azJyj0cB4

http://bukrigeri.extra.hu/index.php?path=Gerg%F5/
Ez utóbbit le kell tölteni a honlapomról, kicsit nagy és a felvétel manuális úton készült a tévéről, de a hang és a kép tűhető, szóval akit jobban érdekel, szánja rá az időt.
Remélem én is be tudok illeszkedni ebbe a remek fórumba!

Köszönet zsozé1-nek!!!!
Ramboo817 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 264
Üdv Mindenkinek.

Körülbelül Veletek egy időben kezdtem el foglalkozni a brikettáló géppel.
Ez a csigás megoldás tényleg nagyon jó, és költségkímélőbbnek tűnik, mint bármelyik hidraulikus megoldás, mégis kérdéseim lennének hozzá. Mi asztalos hulladékot, por és forgácsot préselnénk , de nem tudom a csigás megoldással jó lehetne-e darálás nélkül.
Illetve azt sem világos teljesen, hogy konkrétan mitől tömörül? Attól, hogy a csoga a körülötte lévő cső falához nyomja az anyagot? És attól, hogy a csiga végén az egész átpréselődik egy kisebb lyukon, mint a húsdarálónál? Na de a húsdarálóból sem rúdként jön ki a hús....
Puppy85 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 263

Szia!

Ajánkolm  a 97-es hozzászólást, ha végignézed  a fórumot akkor találsz képeket meg rajzokat egy pdf fájl valahól tartalmaz egy teljes gyártási leírást.

Jó munkát! 

Előzmény: filewalker1 (261)
palko55 Creative Commons License 2008.08.16 0 0 262
Üdv Csaba. Engem érdekelne az a műanyag daráló. Nem műanyagot akarok darálni de az elve lehet, hogy beválna.
Előzmény: Csaba110 (255)
filewalker1 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 261

Sziasztok! Gratulálok a topichoz, nagyon örülök hogy mást is érdekel a táma. Nekem (és föleg édesapámnak) még tavasszal jött az ötlet, hogy a megmaradt szalmából csináljuk biobrikettet, de a drága gépek miatt tettünk le róla, most hála nektek újra lázban égünk. Amit én személy szerint megjegyeztem a bemutatókon, kiállításokon:

A legtöbb helyen a csigás gép terjedt el, ez a kedveltem, nem pedig a hidraulikus. A szalmát először szecskázni kell, hatásfok alapján a 1,5-3-5 mm közötti szemcseméret a legjobb. A gyári daráló így néz ki mint egy hordó, alul egy lemez, azon 2 kés+ a falon is 2. A kések úgy állnak, mint a műtrágyaszóló lapátai. Az alsó forgó lemez és a ház fala között kb 0,5 cm hely van, a forgó lemez alatt pedig egy axiálventillátor van. Amikor a kockabálát beteszik az aprítóba, a bálát megfogja a falon lévő kés (gondolom ezért nem forog) majd az alsó kések szaggatni kezdik a szalmát és kilökik oldalra, ahol csak akkor esik át, ha elég apró, majd alul a ventillátor tulajdonképpen kifújja a szecskát a puffertartályba. Innen egy jut a csigához, ami a préselést végzi. Szerintem házilag nehéz ilyen csigát készíteni, azt mondták hogy ez a gép gyenge pontja, teljesítménytől/anyagtól fuggően kopik, cserélgetni kell, de ne kérdezzétek milyen gyakran. A szecska szinte magától folyik a gépbe, de mivel a szecskázóból légnyomással jön a cucc, és a puffertartály zárt, szinte magától alulra folyik a csigához. A csiga háza nem kúpus és a vége fűtött! A brikett 2 tényezőnek köszönheti szilárdságát, egyrészt a nyomásnak, másrészt a hőnek. A hő hatására a szalmában a víz gőzzé válik és egyéb anyagok (már nem emlékszem mik) átalakulnak és természetes kötőanyagot képeznek. A brikett ezután egy 4 db-ból álló sinen csúsznak, a sinek feszítésével vagyis a brikettre nehezedő súllyal szabályozzák, hogy az milyen ellenállást gyakoroljon a gépben épp készülő brikettre, vagyis ezzel szabályozzák annak keménységét. Mi úgy kalkuláltunk, hogy óránkénti 50kg kapacitású gépet nem igazán éri meg üzemeltetni, a befektetett energia (motor, fűtőszál), valamint a mellette ácsorgást is beleszámítva, mindezt úgy hogy nekünk a szalma ingyen van. Viszont ha a gépet magunk csinálnánk, akár többet is, akkor még eladásra is tudnánk gyártani, alapanyag van bőven, csak nem tudunk egy tervrajzot sem szerezni.....úgyhogy hajrá sorstársak, rakjunk össze közösen egyet...:))))))

P-Zoli Creative Commons License 2008.08.05 0 0 260

Üdv Mindenkinek!

Végigolvastam a beszéllgetéseket és azon tűnődtem, hogy valóban megéri-e a gépet megcsinálni.

Pár kérdés merült fel bennem, remélem kapok rá választ.

A házi készítésű masinát ki és hogyan fűti? Miért is kell fűteni?

Sokat gondolkoztam a gép elkészítésén. LÁttam volt egy kompresszorból átalakított. Ezzelk kapcsolatban az lenne az észrevételem, hogy ha a motor lassan fordulna és nem ütné a dugattyút, akkor is szétesne? Tudna e akkora nyomást kifejteni egy ilyen megoldás amekkora kell?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!