Azért ástam föl, mert eddig mindig fölástam. Ösztöl szándékozom kipróbálni a módszert, de addig is takarnám az ágyásokat. az évelöket esetleg már véglegesen, a veteményest ideiglenesen.
Nehezen tudom elképzelni, hogy az ültetett évelök áttörik a takarást, a gyomok meg nem.
Átszúrta. A tarackkal könnyebb elbánni mert ott porhanyós a föld, sok gyökeret tudok kiszedni, de az apró szulák reménytelen, az mindent túlél. Betonjárda repedéséből nőtt ki, lefújtam kétszer glialkával, fél év múlva újra ott volt. Az is átment a kartonon, mulcson, de annak a gyökerét nem tudom csak kitépni, visszajön.
Nóra felszedtem a cukorrépát. A céklaszínűnek a répája is céklaszínű, a belseje is piros. Fehéret kóstoltam, nem finom. Így nem is hagyom hogy jövőre is helyet foglaljon.
Tegnap szedtem fel a retek utolját. Mostanra a föld feletti részük tönkrement, a föld alatti teljesen jó. Tőled tanulom a praktikákat, köszönöm. Az idei Húsvéti rózsa vetés kikelt az alagútban, most vetettem a 2 sor közé jégcsapot. Lehet, túl sűrű lesz, de most már mindegy. Majd idejében kezdem ritkítani. Nagyon sok kell, mert vettem egy kisebb lyukú reszelőt és így könnyen megrágom. Nagyon szeretem a retket. Tegnap egy tányérnyi reszelt retek volt a vacsorám.😀
Mi nagyon szeretjük. Majdnem olyan ropogós, mint a jégsaláta és a hosszúkás fejek helytakarékosak. A megszokott fajtánknak az íze is nagyon jó.
De például a sokat dicsért Little Gem nem ízlik annyira. Szóval nem mindegy, melyik fajta jégsalátáról van szó. A Rédei Kertimag nem írt a zacskóra fajtát. Az eddigi finom volt, a mostani meg fene tudja, milyen lesz.
Van ami átjön a mulcson, van ami nem. A tavaszi hagymások simán, a medvehagyma is. De a szurokfüvem tavaly majdnem kipusztult mire észrevettem, hogy rákerült egy talicskányi falevél. Még most is épp csak egy foltnyi pedig kb 1 négyzetméter volt. Gondolom genetikafüggő, ki mit örökölt.
" Ha viszont a gyomok nem tudnak rajta áttörni, mert olyan vastag, akkor az évelök se fognak tudni.
Ezt hogyan intézzem?"
Az évelő gyomokra azt szokták mondani, h. vastag kartonpapír legyen az alja. Fölötte a komposzt, levél, szalma, levágott fű, ami van. Ezen biztos nem tudnak átjönni. A tarack sem. Viszont ezt egy évig ott kell tartani, de minimum tavasztól őszig. Ennyi idő kell az évelő gyomok rartalékainak a felőrléséhez. A módszer hátránya, h. egy évre "parlagon" marad az a földdarab, amire alkalmazod.
Ha nem kifejezetten az évelőgyomok kiírtása a cél, akkor a vastag mulcsrétegen a hagymások, évelők... vígan átmennek.
Ezt a kartonpapíros módszert ki akarom próbálni a mezsgyén. Annak a rendben tartása mindig nagy kihívás.
Ahol a hagyma volt és ősszel a földben maradt szép újhagymákká osztódtak- nevelkedtek úgy, hogy majd most ősszel szándékosan egy méternyit benne hagyok. A tavaszi földmunkáig majd kifogy.
Ha felástad a talajt, akkor ne csodálkozz, hogy rengeteg gyomod lesz. Az ásás elősegíti a gyomok szaporodását.
Miért ástad fel? A gombatrágyát a talajra is tehetted volna, takarással.
Hogy mivel takarj, azt én nem tudom eldönteni, már jó sok mindent írtunk itt. A hagymások már áttörték a takart felületet mindenütt, nálam is, úgyhogy ez nem probléma.
A veteményt pedig amúgysem takarva kell elhelyezni, hanem a takarást abban a sávban széthúzva.
Talán két éve neveltem római salátát a fóliába... a paradicsomtövek előtt és akkorák lettek, hogy egy vödörbe csak tuszkolva fértek bele.... azért nem olyan zsenge mind egy május királya sali.
1. Évelöágyak takarása: az évelök egy rész ugye télire visszahúzódik (hagymások) vagy a lombja leszárad (mocsári Hibiscus, sisakvirág, harangláb stb.) Én még ugyan sose éltem, meg, hogy a takarás visszatartaná a gyomokat, igaz ugyan, hogy sose volt belöle annyi, hogy vastagon rakjam. Ha viszont komolyan el akarom kerülni az ásást és ki akarom próbálni ezt a vastag, réteges mulcsozást, akkor jó vastagon be kell takarni az évelöágyást is, benne a visszahúzódott növényekkel. Ha viszont a gyomok nem tudnak rajta áttörni, mert olyan vastag, akkor az évelök se fognak tudni.
Ezt hogyan intézzem?
2. Timing Végülis úgy értettem, hogy többségében azt tanácsoltátok, hogy a vastag mulcsozáshoz összel érdemes hozzákezdeni, és ezt én is így látom. Ezzel azonban két probléma is van:
a veteményest már most, ebben a szezonban is szeretném takarással védeni, tehát öszig szeretnék valami ideiglenes megoldást. Az ágyást összel fölástam és gombatrágyát forgattam be, úgyhogy gondolom mégegyszer most ne tegyek rá. Leveleket gyüjtöttem, de én azt nem szeretem takarásnak használni, (legföljebb alulra), mert széthordja a szél
Az anyagok egy része tavasszal keletkezik (ágdarálék, komposzt) mások összel (falevelek, növényi maradványok; paprika, pradicsom) a kettö között csak gyomok keletkeznek. Szalmát fogok szerezni. Hogyan idözítsem, úgy hogy a kellö idöben egyszerre álljanak rendelkezésre a szükséges anyagok?
Sikerült előkotornom a tavalyit, az is Rédei Delikátesz és fehér. Pont ugyanolyan csomagolás, mint a fekete. Fogok abból is vetni, van még üres ládám.
Kezd elegem lenni a Rédei Kertimagból.
Van valahol tavalyi fogott magom is, eredetileg abból akartam vetni, de nem találom. Ha sikerül megfelelő fajtájú római salátát nevelnem, fogok megint magot fogni, az a biztos. Csak meg kell majd jövőre találni...
Elvileg árulnak külön 'muskátliföldet', de hiába kerestem, nem találtam különösebbet a talajigényéről. Az biztos, hogy a pangó vizet nem szereti, de a teljes kiszáradást se. A komposzt szerintem csak használhat. Ha kötött a földed, növeli a levegő- és vízáteresztést, ha homokos, a vízmegtartást. A kémhatás lehet még érdekes, de erről nem szeretnek írni, milyet szeret.
Nem tudom, milyen földed van, de nálam a kerti föld nagyon darabos, cserépben sziklakeményre összeáll; szobanövényeknek nem szoktam adni. Szitált komposztot viszont bolti virágfölddel összekeverve igen. (Meg még egy kis homok, meg ez-az igény szerint: kókuszrost, perlit, tözeg.) De a muskátlik itt is nagyon igénytelenek, föként pedig igen számosak. Ugyan gyakorlatilag évente átültetem öket, de a ládájukba visszaforgatom a használt föld egy részét.
Én két fajta római salátát vettem, vetettem idén. Az egyikben sok van, fehér mag, azt szabadföldbe szórtam. Rédei Delikátesz mag. A másik Kiepenkerl, méregdrága, alig van benne pár szem, az fekete. Azt ládába tettem, szabadföldön az a pár mag eltűnne.
Nekem mindig a saját földben nevelt palánták sikerültek jobban. Erre a célra főként a vakondtúrásokat szoktam használni, az jó porhanyós, és tiszta. Gyomok, persze, kelnek, de nem annyi, hogy ne bírjak velük.
Ugyan; semmiség! Azzal is megelégszem, ha elárulod, hogy te magad minden évben új magokat veszel, vagy magad fogod öket. Nyilván megvan az oka annak ahogy csinálod.
Én soha semmilyen vásárolt földet nem alkalmazok tisztán; szerintem nem arra való. Olyan, mint a szörp; "higítani" kell. A saját föld alkalmazásáról viszont leszoktam, mert sok gyom kel a palántákkal együtt. Szerintem, ha jó minöségü a föld, az sem föltétlenül fontos, hogy palántaföld legyen, hiszen a helybevetett növények is beérik a kerti földdel.
Most vetettem római salátát egy ládába. Tegnap vettem a magot, örültem, hogy friss, 2022. minősítés.
Fekete magok vannak a zacskóban. Az eddigi megszokott fajtának fehér a magja. Hát nem vagyok boldog, azt a fajtát szeretjük, nem akartam variálni.
Rédeis mag. Ezeknek van más kép a leveles kelről a zacskón, mint amilyen fajta van benne. Meg ezeknek az Agria vetőkrumplijából lett egyszer valami korai, alacsony növési, nem tárolható fajta.
Megint rédeis az Agriám, nem kaptam mást. Ha valahol még kapunk, lehet, hogy inkább veszek még egyet, ezt meg odaadom valakinek. Mindenképpen Agriát szeretnék.
Nekem is jó volt. A palántaföldjébe vetettem, bent. Szépen fejlődtek a palánták. Tavaly és idén is a Jóföld palántaföldjét használom. Tavaly szépek voltak a palánták, és idén is elég jól keltek.
Érdekességképpen írom. Emlékeztek, tavaly többünknek nem jött be az Almira pari, ami úgy kezdődött, h. elég rossz arányban kelt. Idén váltottunk, Rugbi parit rendeltünk. Ez máris jobban teljesít, mert a 10 szem magból 10 kelt ki. Kíváncsi vagyok a folytatásra.
Lehet hogy én vagyok az egyedüli akinek bevált a Florimo általános. Benne a paradicsomok sziklevelesek, de a 2 Mano amiket febr. 1.-én indítottam szintén abban, jó ki9s tömzsi, szépen fejlődő palánták.
ma 1 dobozba vetettem őszirózsát, leveles kelt és tépősalátát. Szintén Florimo általánosba, de csak hogy spóroljak vele kicsit, adtam hozzá 1/3 rész komposztot. Majd ültetéseknél is hígítom a spórolás végett.
Én meg nem szedtem föl tavaly. Most van pár, ami csak egy szál, az gömb hagyma lehetett. És vannak hatalmas nyalábok, kíváncsi vagyok, mi lesz alattuk. Ezek nagy, gerezdes hagymák lehettek sarjakkal együtt. Vannak jó vastag szárak és kis vékonyak egy kupacban.
Az egy szem megpucolva bedugott sarjhagymácska megvan még, bár elég kicsi.
A díszkertben is van pár tő, azokat a szép virágja miatt raktam oda talán tavalyelőtt, vagy még korábban.