Keresés

Részletes keresés

bakajsik Creative Commons License 2009.02.25 0 0 184
Szabályos harapás esetén (ollóharapás) a felső fogak mintegy körbeveszik az alsókat, e miatt a felső frontfogak kb. 2mm-t eltakarnak az alsó metszők éli részéből. Amennyiben az eredeti fogaiddal szabályos volt a harapásod, akkor a fogsort is be lehet így állítani. Ha azonban a kiindulási állapot eleve nem volt tökéletes akkor a fogsor készítésénél is kompromisszumot kell kötni. Pl: élharapás volt=az alsó-felső metszők élei találkoztak összecsukáskor, vagy fordított (bulldog) harapás volt= a felső metszők az alsó mögé kerültek összecsukáskor.
Tehát ha neked ollóharapásod volt régebben, akkor feltehetőleg ezt most is be lehetne állítani a fogsorral.
A húzás előtt nem kellett mintát venni a záródásról, az nem sokat segített volna. Leírom, hogy elvileg mi kellett volna történjen a foghúzás után, ha a húzások helye már begyógyult.
1. Lenyomatot kell venni az alsó fogaidról. Lenyomatot kell venni a felső fogatlan állcsontról. A fogtechnikus ezeket gipszből kiönti, így lesz egy alsó gipszminta a fogaidról és még egy gipszminta a felső fogatlan állcsontról. A felső gipszmintára a technikus készít egy egyéni kanalat, ami egy olyan lenyomatkanák, ami pont a te szádba illik. És készít egy harapási sablont is, ami egy szájba helyezhető visz sánc, ezzel lehet beállítani, majd a harapást.

2. Tehát amikor másodszor mész már ott kell legyen az alsó gipszminta a fogaidról (ez majd később kell), ott kell legyen az egyéni kanál és a harapási sablon.
Az egyéni kanállal lenyomatot kell venni a felső fogatlan állcsontról és mivel ez a lenyomatkanál már tökéletesen illeszkedik a szádhoz, a lenyomat is tökéletes mása lesz a felső szájképleteknek.
A viasz harapási sablont addig kell faragni, amíg a szádba téve kényelmesen össze tudod csukni (harapási magasság beállítása). Ezután a viaszt egy kicsit fel kell melegíteni, így összecsukáskor az alsó fogaid lenyomata benne marad. Erre azért van szükség, hogy a fogtechnikus tudja, hogyan találkozik az alsó, felső állcsontod.

3. A harmadik alkalommal jön a fogpróba. A fogtechnikus elkészítette a fogsort, de a fogakat még csak viasz tartja. Ezt szájba lehet tenni, meg kell nézni, hogy jó helyen vannak-e a fogak, jó a méretük, színük, formájuk, mindenhol jól záródnak stb... A szükséges korrekciókat el kell végezni, ha nagyon nem stimmel lehet új fogpróbát is kérni a technikustól. Ha minden tökéletes, jöhet a készrevitel, vagyis a fogtechnikus a viaszt egy ellenálló műanyagra cseréli és kész a fogsor.

4. Fogsor átadás. Megkapod a kész fogsort, kicsi korrekcióra még szükség lehet. Néhány nap múlva kellhet egy újabb korrekció, mert csak használat közben derül ki, hogy tőr még a fogsor.


Elvileg így kellett készüljön a Tied is. A leírtakból úgy látom, hogy a harapási sablont nem sikerült rendesen befaragni illetve a fogpróbánál (ha volt egyáltalán) nem ellenőrizték rendesen, hogy hogyan találkozik az alsó-felső állcsont illetve a fogak és műfogak.
Ha rossz a harapási sablon befaragása, akkor a technikus eleve téves információk alapján rakja be a műfogakat, így nem is lehet jó az eredmény.

Most sajnos muszáj mennem, majd írok még este.
Előzmény: fogatlanka (182)
fogatlanka Creative Commons License 2009.02.25 0 0 183

Kedves bakajsik!

 

Nem válaszol senki, ezért konkrétan Téged kérdezlek.

Nem olvastam vissza, de utolsó beírásodból arra következtetek, hogy valami közöd van a fogászathoz, illetve az ahhoz kepcsolódó tevékenységekhez.

Légyszíves válaszolj, segíts nekem!

Köszönöm.

Előzmény: bakajsik (181)
fogatlanka Creative Commons License 2009.02.22 0 0 182

Sziasztok!

 

Fellazultak a felső fogaim és kihúzták az összeset. Protézisem lett. Csütörtökön lett kész. Amikor az orvos feltette, jeleztem neki, hogy valami nem jó, de ő "megszokom" jelszóval átmenetileg meggyőzött.

Gondjaim a következők:

 

1. A számat nem tudom összezárni, csak kényszertartással, erőlködéssel.

 

2. Tétre harapok. Nem tudom, emberi fogazatnál is ezt a szót használják-e? (kutyáknál igen). Nem ollós a harspásom, a felső metszőfogaim, nem takarnak rá az alsó metszőfogakra. Azóta nézegetem más amberek fogait is, főképp olyanokét, akiknek protézisük van és elszomorodva látom, hogy a többség szintén tétre harap.

 

3. A hátsó fogak magasak nem engedik rendesen összezáródni a fogaimat, de ha alacsonyabb lenne hátul, akkor sem tudnám elől jobban összezárni, mert a metszófogak és a szemfog miatt nem záródna jobban.

 

Kérdéseim:

 

Miért nem vett az orvos mintát az alsó és felső fogsor zárásáról, mielött kihúzta fogaimat?

A felső fogsor más ívű , mint az alsó. Kisebb sugarű, mint az alsó, így kb. 3mm-rel előbbre áll, mint az alsó.

Szemből nézve a zárt fogsoromat, az alós és felső fogsor között 1mm hézag látható, jobban nem tudom zárni, mert hátul felfekszik a fogam.

Az alsó fogaim saját fogak, tehát ahhoz kellene igazítani a felsőt.

 

A technikus a minták alapján nem látta, hogy nem fognak rendesen zárni a fogaim?

Az ajkaimat nem tudom rendesen zárni, de miért nem takar rá a felső metszőfog az alsóra.

Szóval, el vagyok keseredve, nem hiszem, hogy ugyanez a technikus képes rendes fogat készíteni.

 

bakajsik Creative Commons License 2009.02.20 0 0 181
Kedves rixmith1!
Láthatnánk néhány szakirodalmi hivatkozást is.
Az 1.) pont ugyanis durva ferdítéseket és féligazságokat tartalmaz.
A 2.) pont igaz ugyan, de nem értem, hogy jön ide.
A 3.) pont minden tudományos alapot nélkülöző fantazmagória.

Szeretnélek megkérni, hogy sorold fel azokat a tudományos folyóiratokat és szakkönyveket, ahol a leírtakról lehet olvasni. Kíváncsian várom a válaszod, az érveket és főleg a BIZONYÍTÉKOKAT.
Előzmény: rixmith1 (180)
rixmith1 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 180

"MIRE VIGYÁZZ, HA FOGÁSZATI ELLÁTÁST KELL KAPNOD

 

1.) Minden fogpótlás készítésénél kulcsfontosságú, hogy elegendő számú mérést végezzenek a páciensen. Itt sokkal többre van szükség, minthogy csupán vegyenek rólunk egy-egy lenyomatot az alsó és a felső fogsorról, és ráharapjunk egy viaszdarabra. Ez szükséges, de további mérések nélkül ez édes kevés. A rágáskor történő mozgások modellezéséhez egy „arcív”-nek hívott mérőeszközre van szükség, amit nagyon kevés rendelőben használnak rendszeresen, mint alapvető eszközt minden paciens esetében. Pedig e nélkül a mérés nélkül, a fogtechnikai laboratórium (itt készítik el a paciens számára fogpótlásokat) nem tud személyre szabott fogpótlást készíteni. E helyett egy átlagértékre, egy középértékre fognak dolgozni, ami pont olyan, mintha például mindenki a saját lábmérete helyett kapna egy középátlag értékű 42-es cipőt. Lesz, akinél ez véletlenül stimmel, meg lesznek sokan, akiknél nem. Ilyenkor kényszerülnek a szájban becsiszolni, befaragni a nem eléggé személyre szabott fogpótlást. A megoldás nem ez, és nem az, hogy a paciens majd megszokja, és hozzáidomul a középátlagnak megfelelően elkészített fogpótláshoz, hanem hogy elegendő mennyiségben végeznek méréseket, használják az erre hivatott ”arcív”-nek hívott eszközt. Így születhetnek egyénre szabott és személyre szabott fogpótlások. Ragaszkodj ahhoz, hogy használjanak nálad „arcív”-et, ha fogpótlást kell kapnod!

2.) Ez a pont a pénzügyi etikáról szól, a fogászat területén. Ha nem kapsz, vagy nem kérsz számlát a fogászati ellátásról, akkor nem lesz ellátási szerződésed, sem írásbeli garanciád. Mert minden írásbeli garancia alapja a számla a befizetésedről.
Ragaszkodj ahhoz, hogy kapjál pontos számlát, ha pénzt fizettél be a fogászati ellátásodra.

3.)Ez a 3.) pont okozza a legsúlyosabb problémákat a paciensnek, sokszor anélkül, hogy tudomása lenne róla. Ezt nem győzzük hangsúlyozni, ezért ezt újra kifejtjük.

A fogazat a csontvázunk szerves része, nem a test többi részétől elkülönülten működő valami. És a fogak maguk nem egymástól függetlenül működnek, hanem egy rendszerben kell, hogy együtt funkcionáljanak. Például ahhoz, hogy tudjunk kényelmesen rágni.
A test egész mechanikai – statikai egyensúlya felborítható, ha a fogazati rendszer egyensúlyát felborítjuk. Így elő lehet állítani, például rossz tartást, görnyedtséget, derékfájást, hátfájást, gerincproblémákat, térdfájást, zsibbadást és más nem kívánatos testi állapotokat.
A fogazat és a test izomhálója közt az összefüggés mindenki számára egyszerűen és könnyen megfigyelhető: emeljünk fel egy nehezebb széket, és közben figyeljük meg, mit teszünk a fogazatunkkal! Összeszorítjuk az erőfeszítés mértékében, igaz?
Hiszen ez a fogazat egyfajta megtartó, megtámasztó felszínként funkcionál az izomháló számára.
Tehát, ha ez a fogazat például foghúzás miatt vagy tömések, pótlások, esetleg fogszabályozás miatt nem tud helyes megtámasztó felszínként funkcionálni, akkor a test izomhálója kibillen az egyensúlyból. Ez a kibillent izomháló azután kimozdítja a csigolyákat, izületeket is a helyéről, kibillentve a test teljes mechanikai – statikai egyensúlyát. És megjelenik a derékfájás, gerincpanasz, lumbágó, térdfájás és még sok minden más…
Magán a fogazati felszínen pedig, ha nem egyenletesen oszlanak el a rágásból származó terhelések, akkor megjelennek túlterhelt pontok, ahol gyulladás, fájdalom, ínypanasz, fogfellazulás a lehetséges következmény."

 

www.kiegyensulyozottember.hu

szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.02.19 0 0 178
Ha múlófélben van a fájdalom, az jó jel. De azért mondd el a dokinak. Nehogy az legyen, hogy betömi a gyökércsatornát végleg, aztán probléma lép fel. Inkább kelljen még pár alkalommal visszamenned, minthogy nagyobb baj legyen.
Sok szerencsét. Ha végeztél, jöhetsz beszámolni.
Előzmény: Törölt nick (177)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.02.17 0 0 176
Szerintem attól, hogy a gyökércsúcsnál gyulladás van.
Mikor kell menned legközelebb? Lehet, jobban jársz, ha szólsz a dokinak - ha nagyon elviselhetetlen a fájdalom - és hamarabb berendel. Lehet, nem ártana egy időre nyitva hagyni a fogadat.
Előzmény: Törölt nick (175)
sieera Creative Commons License 2009.02.10 0 0 174
sziasztok!
nekem az ínyvisszahúzódásra kellene valami megoldás!
már próbálkoztak sínnel, de az mindig letört.
azt mondták ki kéne húzni a fogaim és vagy inplantátumot rakni, vagy "nagymama" fogsort.
a baj az, hogy nem szeretném kihúzatni az összes fogam, mert még egészségesek!
valami jó tanácsot szeretnék kérni.
köszönöm
szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.02.09 0 0 173
Szerintem meg, ha nem egyezel bele, nem történik meg. Ha rossz véleményeket hallottál róla, akkor miért mentél mégis hozzá? Elég zavaros ez a történet.
A szájbavágás pedig egyáltalán nem old meg semmit.
Előzmény: jockatore (172)
jockatore Creative Commons License 2009.02.08 0 0 172

Mivel van 1 hasonló, v még rosszabb állapotú fogam! A kihuzott fogamban kb gyufafej nagyságú lyuk volt! Nem is fájt csak a hidegre volt érzékeny! Amiért nyomásra elkezdett fájna az a mögötte lévő ténylegesen rox fogam miatt volt!

Kérdésem akkor! Először is miért nem a 100x roxxab állapotban lévőt huzta ki először ami tényleg fájdalmat okozza????--A dokiról nem csak nekem van rox véleményem...akinél meg voltam az egyik legelismerteb a városunkban és a város 50% hozzá jár(nekem is ajánlották h mennyek hozzá mert naon érti a szakmályát!  (egyik ismerősnek balesetben annyira letört h kb 2mm lehetett látni az iny fölött! A doki ien csapos műcsonkal csin meg neki, előtte persze rendesen meggyógyitotta a gyökeret stb! Na innen kiindulva , és belegondolva h a kihuzott fog ezek alapján max kapott vna 1 nagy tömést max!---ja akkor a ténylegesen rossz fogam mögötti 100% ig ép fogamat is huzzák ki mert fáj ha megnyomom! mivel az is a xar miatt fáj! XDXDXD A pofám kb akkora mint ha zsömlét tömtem vna be a pofámba!!! Ugy h kedden mehetek a profi dokihoz kihuzatni a tényleg szart!!!

De ien hentes doki tényleg megérdemel egy szájbavágást!

bakajsik Creative Commons License 2009.02.07 0 0 171
Drága jockatore!
Lenne néhány kérdésem.
1. Honnan tudta a "maszek naon profi doki", hogy nem kellett kihúzni a fogat, amikor nem is látta azt?
2. Miből gondoltátok, hogy az ugyan olyan fogad, tényleg ugyan olyan?
3. Ha tényleg ugyan olyan és 1000%, hogy ki kell húzni, akkor a másikat (ami ugyan olyan) hogyan lehetett volna megmenteni?
4. Tudsz-e róla, hogy a jogi teendő a szájbavágás után a Te letartóztatásod lesz, mivel a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot a törvény súlyozottan bünteti?

Várom válaszod! Addig is mossál fogat és járjál gyakrabban fogorvoshoz, akkor talán nem kell majd kihúzni a fogaidat.
Előzmény: jockatore (170)
jockatore Creative Commons License 2009.02.07 0 0 170

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne h mit tok tenni olyan ügyben h 1hentes nő fogdoki olyan fogamat huzott ki amit nem is kellet vna kihuzni csak betömni! Kihuzta...Elmentem 1 maszek naon profi dokihoz és ő is mondta h nem kellet vna kuhuzni(mert van még 1 ugyan olyan "rossz" fogam mint amit eltávolitottam! A doki annyit mondott h csak kezelni kellet vna! És még a rox mindig a helyén van! Azt 100%ra mondta h kikell huznia! Most ien ...doki miatt elvesztettem 1 fogamat! a fájdalom ugyan ugy megvan mivel a roxx alatt ottvan a gyulladás! Szerintetek ienkor lehet valami jogi teendő? Mert a szájbavágást tuti megfogja kapni egyik látogatásom alkalmával az 1000%!!!

Előre is kössz mindeninek az ötletet!!! Ja és a dokinő nem akarta ideadni a kihuzott fogamat olyan cimszóval h azt nem lehet elvinni mert az fertőzözz!!! Na ez a vicc!!!!

szaguldo kacaj Creative Commons License 2009.01.30 0 0 169
Szia! Nézz, írj be ide is. Itt van doki, aki magyaráz. Ha pedig kicsit visszaolvasol, találsz hsz-eket meg linkeket pont ilyen koronás témában.
Előzmény: donjavier (168)
donjavier Creative Commons License 2009.01.29 0 0 168
sziasztok!voltam ma fogorvosnál vagy 4 nél konzultácion.koronát szeretnék csináltatni de nem ismerem a mostani technologiákat,ezért kérem segitségeteket.az egyik fogorvos a fém koronát ajánlja porcelán bevonattal a másik a cirkon koronát .amit megszeretnék tudni,hogy mi a különbség egyik-másik között (esztétikailag,ár,minöség,tartosság,)a cirkont nem ajánla az egyik doki mert ,hogy szineltérésekkel kell számolni az a cirkonkorona és a mellette lévö eredeti fog között,a másik doki a fémkerámia koronára mondja ugyanezt.hol az igazság?várom válaszotokat!köszönöm
angellina Creative Commons License 2009.01.02 0 0 167
Sziasztok!Valaki írja meg nekem,hogy helyénvaló-e,ha egy fogorvos csak 25 G1-es tűt használ?Lehetséges-e ,hogy a vezetéses érzéstelenítés ezért sikertelen?
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.12.27 0 0 166
Szia. Mi a helyzet azóta? Ha bedagadt az arcod, az semmiképp sem jó. Remélem, azóta eljutottál már egy dokihoz.
Előzmény: Laniare (164)
Laniare Creative Commons License 2008.12.22 0 0 164
Sziasztok!

Tegnap nagyon atfujt a szel es megfajdult a fogam. Ma reggel viszont be is dagadt am mar nem faj. Fogdokim epp nincsen. Itthon letudom vinni a duzzanatot? Egy het mulva lesz ujra doki... de lehet ugyelet lesz belole ha nem javul. Tudtok adni valami tanacsot, gyogyszert, barmi ami segit az unnepeket kevesbbe dagadt fejjel atveszelni...
katkat1972 Creative Commons License 2008.11.20 0 0 163

Sziasztok!

Ha valaki egy jó fogászatot keres, akkor egy nagyon jó, türelmes, szakembert tudok ajánlani. A Telki kórházban működik a fogászat, és azért merem mindenkinek mondani, mert én mint egy kisgyerek úgy rettegtem a fogorvosoktól, egy rossz tapasztalat miatt, de itt egy kezelés után elillant a félelmem a fájdalommentes beavatkozások miatt. Ha valakit érdekel www.evidentis.eu a honlapjuk, nekem is úgy ajánlották.

Üdv mindenkinek! Kata

zsxy Creative Commons License 2008.11.17 0 0 162
Sziasztok!

Kb. két hete a jobb alsó utolsó előtti, erősen tömött fogam magától elkezdett fájni és nagyon rossz ízű lett. Először bíztam, hogy elmúlik magától és kb. másfél hétig el is múlt a fájdalom csak a rossz íz maradt meg, de múlt csütörtökön egy ebéd alkalmával a fájdalom visszatért és szinte elviselhetettlen volt. Másnap elmentem a helyi fogorvoshoz, aki kicserélte a fogamban a tömést és azt mondta, hogy az meg volt repedve és az új tömés megoldja a problémát. Azóta a rossz íz elmúlt, viszont a fájdalom állandó lett és a fogaim sem tudom összeérinteni az érzékenység miatt. Mit javasolnátok? Várjak míg enyhül a fájdalom és az érzékenység, vagy nézessem meg máshol a fogamat?

Üdv
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.11.07 0 0 161
Nem is biztos, hogy ki kell húzni. Az injekció pedig abban a régióban egyáltalán nem fáj.
Előzmény: Lajoskaaa (159)
aker23 Creative Commons License 2008.11.05 0 0 160

a felső bölcsességfog húzás mindig egyszerűbb, mint egy alsó. ha ki van nőve, akkor szerintem egy pillanat alatt kint lesz. nekem annyi volt, hogy megkaptam a szurit, amit simán ki lehet bírni. zsibbadt egy 5 percet, a doki ránézett a röntgenemre, kinyitottam a számat és egy pillanat múlva már haraptam is rá a gézre. hangja sem volt. azután sem fájt, hogy elmúlt az érzéstelenítő. 2-3 nap még érzékeny volt, de hamar begyógyult a helye. nem kellett fájdalomcsillapítót bevennem.

 

nyugi, bátorság! :)

 

 

Előzmény: Lajoskaaa (159)
Lajoskaaa Creative Commons License 2008.11.04 0 0 159

Sziasztok!

Visszaolvastam, néhányotok készült bölcsesség fog húzásra. Név szerint nem írok senkinek,, mert lehet, hogy azóta nem is lépett be ide a fórumra.

Általánosítva viszont megkérdezném, mennyire féljek egy bal felső bölcsesség fog kihúzásától?

 

Tudomásom szerint nincs ferdén nőve, simán csak kilyukadt, aztán a felső része a lyuknál kicsit letörött. Még meg van minden oldala rendesen. Még nem is fáj, de egészen biztos, hogy ki kell húzatni.

 

Szóval leginkább az injekciótól félek, no meg attól, hogy nem éri el rendesen a leghátsó fogamat!

 

AKinek van tapasztalata felső bölcsesség fog kihúzatáában, kérem, valamit írjon!  :)

 

Amennyire rémlik, 4 éve húztak nagy örlő fogamat, ott is nagyobb volt a félelmem, mert a húzás nem nagyon fájt - igaz, 7 helyre adtak előtte injekciót!!


Szóval, mennyire rettegjek ettől a leghátsó foghúzástól???

Dungeon Creative Commons License 2008.10.16 0 0 158
Köszönöm a választ neked és Lándzsának is :)

Igen, volt javulás - egy darab fájdalomcsillapítót sem kellett azóta bevennem :-) már nincs fájdalom, ha lehajolok, stb...néha azonban még érzek érzékenységet de már csak hidegre.
Akiről írtam, a régi dokim a Fogpótlástani Klinikán - azért is gondolkodtam el azon, hogy visszamennék mert a kettő közül egyik helyen sincs parodontológus és egy kicsit hajlok arra, hogy legalább egyszer valaki olyan is megnézze, akinek ez a szakterülete - bár nem kétlem a két másik doki szakértelmét, egyszerűen csak ők másra fókuszálnak a területen belül és talán a rutin rabjai is lehetnek ennyi idő után...mint a nagyi háziorvosa - gyakorlatilag együtt öregedtek meg, na ő ma sem bízik az újabb szerekben/kezelésekben.

Két hét múlva tudok csak eljutni arra a kontrollra ahol majd megint "megvakuznak", addigra azért szépen letisztul majd a helyzet - de azt érzem, hogy az ideiglenes tömés óta már majdnem 100%-os a javulás, szóval talán tényleg a magas inlay- mélyfúrás kombó lehetett a ludas...
Még egyszer köszönöm a válaszaitokat :)
Előzmény: szaguldo kacaj (157)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.10.10 0 0 157
Szerintem, ha két fogorvos is egyértelműen kimondta, hogy gyökérkezelni kell, akkor biztos úgy is van. Előfordul az ilyesmi "sima" tömésnél is, ha mélyen kell a fogban fúrni.
Előzmény: Dungeon (156)
Dungeon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 156
Sziasztok :)

elnézést ha hosszú leszek, a véleményetekre vagyok kíváncsi.

Van egy bal alsó hatosom, amelyikbe kb 8 hónapja műanyag inlayt ragasztottak (a régi amalgám alászuvasodott). Ez a 3., a másik kettő egyelőre rendben van - attól eltekintve, hogy az így a külső oldalon feljebb húzódott mellettük.
A dokinéni sajnos fekve kezelős volt, így a ráharapásnál (ami persze kok zsibbadtan történik) nem tűnt fel, hogy túl magasra sikerült az inlay, keveset polírozott le belőle. (esztétikai fogászat a szakterülete...)
Aztán napokig még érzékeny volt - gondoltam, jól megbolygattuk, majd megnyugszik. Észre sem vettem és már azt az oldalt nem is használtam rágásra...

Nyáron elkezdett olyan érzés lenni, mintha az amúgy is nagyon szorosan elhelyezkedő fogaimat tolná előre valami (mint amikor jött a bölcsességfogam) - állandóan feszült egy picit de csak fogselymezéskor éreztem, hogy fájogat ha betuszkolom mellé a selymet. Rágni akkor már ha próbáltam, sem tudtam vele mert a nyomásra érzékenyen reagált: még nem volt fájdalomcsillapítóra érett a helyzet de már kerültem a fog használatát.
Visszamentem a dokinénihez hat hete, megnézte. Lecsiszolt az inlayből. Ez érzéstelenítés nélkül történt, nem volt kellemes mert a rezgés, a víz, stb szintén piszkálta. Azzal mentem haza, hogy nyugodjak meg, az enyhe gyulladás elmúlik majd ha a fog lenyugszik, "nagyon megbolygattuk".

Nem nyugodott. Aztán hidegre, melegre, lassan a levegőre is érzékeny lett, úgyhogy két hete megint visszamentem. Megröntgenezte, és kapásból közölte, hogy gyökérkezelés - nem válaszolt akárhányszor kérdeztem, hogy mi a baja a fogamnak... Mivel épp másnap utaztam egy pár napos képzésre és nem engedhettem meg egy ideiglenes tömést, kértem egy időpontot, ő meg felírt Cataflamot (50mg).
Hazajövetelem után a család egy barátja azt javasolta, hogy nézzek el abba a rendelőbe ahol ő dolgozik (nem fogorvos) mert a főnökének, aki őt is kezeli, egyrészt a fogpótlások a szakterülete, másrészt szereti a kihívásokat, stb - szóval kiderült, hogy egy szakmai nagykutyát tart főnökeként :)
Meggyőzőtt, hogy legyenek csak kétségeim ha egy ilyen sztorira azonnal gyökeret akarnak kezelni mert állhat még hat másik dolog is a háttérben, stb...

Elmentem. A doki jó fej, sokévi tapasztalattal és ő legalább elmondta, hogy mi a baj a fogacskámmal. Kiderült, hogy a gyökérhártya gyulladt...szerinte ezt sok minden okozhatja, például ha allergiás vagyok az inlay ragasztójára (a másik két inlayem említésére azt mondta, hogy "minden fog más")...
Kiszedte az inlayt és ideiglenes tömést tett be de sajnos ez ő is gyökérkezelni akarja egy héten belül. Hozzáteszem, sikerült csúnyán felsértenie az ínyemet a fog külső részén, úgyhogy persze, hogy érzékeny. Csak most nem tudom, hogy hol ered a fájdalom: belül vagy kívül...
A fogam rögtön megnyugodott kicsit - már sokkal kevésbé érzékeny. Vicces de az ideiglenes tömés pontjó magasságra :) A hidegre nem reagál még jól de már nem fájdalomcsillapítózom, teljesen normálisan viselkedig a fog ha épp nem a fogam mosom. Megkockáztatnám, hogy nem kéne még kinyírni...

Szerintetek normális-e az, hogy meg sem próbálják a gyulladást levinni illetve kiderítani, hogy mitől van, hanem kvázi amputálják az egész kart egy körömágy-gyulladás miatt? Pl egy íny alatti+feletti fogkőleszedés sem ártana (mindkettőnek szóltam, hogy szeretnék de egyik sem akarta most) meg lehetne próbálni gyógyszeres kezeléssel helyrehozni a dolgot. Azt meg meg sem kérdezték, van-e esélye a cukorbetegségnek (annak kezeletlensége hajlamosít pl ilyen gyulladásokra)...szóval nem tudom, hogy van-e eléegendő infójuk ehhez a döntéshez?
És: nem lövünk-e ágyúval verébre? Köteles vagyok-e megölni egy fogam csak mert ilyen a hozzáállás?

Főként pedig: szerintetek hogyan venné ki magát, ha én most besétálnék a fogpótlástani klinikára és megnézetném magam egy ideiglenes töméssel a számban....? Hat éve volt ott egy orvosom akinek a munkája máig gyönyörű és ép odabent (egy csapos fog), megtudtam, hogy még mindig ott dolgozik...

szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.10.07 0 0 155
Nekem nincs.
Talán nézz be a "Menjünk fogorvoshoz" fórumba. Ott van doki is.
Előzmény: sz_ildi (154)
sz_ildi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 154
Szájsebészeti fórumot nem találtam...Valakinek van valamilyen tapasztalata nyálkövesség téren? Nekem van. Nagyon fáj, ha előjön :(
szaguldo kacaj Creative Commons License 2008.10.01 0 0 153
Szia. Tömöttek azok a fogaid? Ha igen, lehet, hogy újra kell tömni. De az is lehet, hogy egyszerű fognyaki kopás, amit az orvos egyszerűen el tud látni. Mindenesetre mutasd meg a dokinak.
Örülök, hogy a másik fogad problémája megoldódott.
Előzmény: Bz81 (152)
Bz81 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 152
SZia SzáguldóKacaj! Tudom hogy régen irtam ,de még valamit múltkorról kifelejtettem. Még van két fogam ami hideg vizre fáj. Az lenne a kérdésem, hogy akkor azokkal is ugyanúgy gyökérproblémák vannak, mint ezzel a korábbival. (ezt egyébként kiidegelték és próbatömést kaptam, és hét közepén lesz betömve igazival.)
Előzmény: szaguldo kacaj (147)
M3zm3rize Creative Commons License 2008.09.23 0 0 149

Sziasztok!

Legyszi nyugtassatok meg, mert nagyon be vagyok tojva :-) Par napja elkezdett fajni a bolcsessegfogam, ami most kb felig van kinove, de total befordulva, nyomja az elotte levo fogamat. Nos a fajdalom elmult, de muszaj elmennem, es kihuzatnom, mielott total begyullad, lathatoan menthetetlen. Penteken megyek orvoshoz, de marhara felek, legyszi, irjatok tapasztalatokat.

Eddig csak olyanokat hallottam, hogy bazira faj a huzas, es az utana kovetkezo napok :-( na igy induljon az ember lanya fogaszhoz...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!